Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 15-21 aug 2005

Söndag 2005-08-21 / 20.50 länk
EFTER PARTIERNA. Matt Bai pekar i New York Times-artikeln Machine Dreams på att amerikaner kan engagera sig och påverka politiken på nya sätt:
Faktum är att America Coming Together, ACT, representerar den första seriösa utmaningen av industrisamhällets partistrukturer. Före [mångmiljardären George] Soros pumpade in pengar i ACT trodde vänsterns donatorer att det bara fanns en kanal in i politiken, att direkt stödja partier och deras kandidater, vilka båda betraktade dem som inte mycket mer än pengamaskiner med lite irriterande krav på att bli lyssnade på. Genom ACT har Soros ... visat demokratiska partiet, och många republikaner, att det finns ett nytt sätt att påverka och att det inte krävde trohet till en ineffektiv partiapparat. Efter denna upptäckt ... finns ingen väg tillbaka.

På detta sätt har ACT banat vägen för tiden efter partierna. Vi går in i en period då kraften och innovationerna i amerikansk politik inte utvecklas i partihögkvarter i huvudstaden utan i decentraliserade nätverk med grupper av gräsrötter, donatorer och internetkreatörer, som tycks bli alltmer sammantvinnade med varandra ... Var det verkligen förnuftigt att förvänta sig att samma uppifrån-och-ner system som styrt amerikansk politik sedan [1800-talet] att på något sätt överleva den tekniska revolutionen oförändrad? Till slut, med ACT som en bro från politiska rörelser från förr till de som nu kommer, påskyndas den kaotiska processen mot ökad demokratisering ...
Den här utvecklingen visar hur vitalt och rörligt det amerikanska samhället är, när medborgarna får avgöra vilka samhällsaktiviteter de vill lägga sina pengar på, istället för att resurserna går i skatt och partierna i diktatorisk högfärd bestämmer hur mycket de ska ha av medborgarna för sina kampanjer.


Söndag 2005-08-21 / 18.15
länk
ELIE WIESEL: WHAT NEXT? Nobels fredspristagare Elie Wiesel är i artikeln The Dispossessed i New York Times orolig över vad som kommer att hända efter israelernas tillbakadragande från Gaza. Han tycker det saknas en kollektiv gest när detta kapitel nu avslutas: palestiniernas. Istället för att visa återhållsamhet och respekt när Israel vidtar denna mycket smärtsamma åtgärd, firar palestinierna som om man vunnit ett militärt slag.
Varför dessa ord av varning? Eftersom jag i maj, vid en officiell middag hos Jordaniens kung Abdullah, talade med den palestinske premiärministern Ahmed Qurei. Min fråga vad han tyckte om Ariel Sharons modiga beslut om Gaza, viftade han bort och sa med förakt: 'Det är inte värt någonting, betyder ingenting. Om Sharon inte omedelbart förhandlar om definitiva gränser kommer resultatet att bli en katastrof.' ...

Optimismen inom mig vill väldigt mycket tro att det bara var ord. Gaza är, trots allt, bara ett kapitel i en bok som till slut måste handla om fred.
Ja, västvärlden måste nu börja ställa krav på palestinierna. Deras genomkorrumperade administration måste börja fungera och visa att man är kompetent nog att bilda en stat. De kan inte fortsätta spela offer utan ansvar. För så kan man inte leda en nation.


Söndag 2005-08-21 / 11.10
länk
JÄMNARE INFÖR NORSKA VALET? Norge håller stortingsval 12 september. Den borgerliga regeringen under Kjell Magne Bondevik ligger illa till. Aftenpostens partibarometer inför sommaren visade en klar ledning för ett nytt rödgrönt block där senterpartiet ingår: 51,6 procent medan regeringsunderlaget fick 44,8 procent.

Men i TV-debatt i veckan ansågs statsminister Bondevik vunnit över arbetarpartiets Jens Stoltenberg. Alla vet ju att mycket kan hända under de sista veckorna före ett val.


Söndag 2005-08-21 / 10.30
länk
JÄMNT INFÖR TYSKA VALET. På fredagen publicerades flera opinionsmätningar som visar att oppositionsledaren Angela Merkel vänt en svikande trend under sommaren och åter får en majoritet inför förbundsdagsvalet 18 september. Det är dock väldigt jämnt: kristdemokraterna får 43 procent och liberalerna får 7 procent, medan socialdemokraterna ligger på 29 procent, det nya vänsterpartiet (DDR:s kommunistparti) på 8 procent och De gröna på 9 procent. Se Reuters och DPA.


Söndag 2005-08-21 / 9.21
DUELLEN: VEM BLIR INVANDRAR- & JÄMSTÄLLDHETSMINISTER? Integrations- och jämställdhetsminister
Jens Orback i justitiedepartementet och migrationsminister Barbro Holmström i UD får i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen duellera mot EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (fp). Hon får titeln invandrar- och jämställdhetsminister i Johan Pehrsons justitiedepartement. (Det pågår, som synes, en löjlig lek med ord här. Hellre raka termer än fördunklat nyspråk)

Jens Orback fick häromåret ingen succéartad start som minister trots sin mediebakgrund. Mostrar och hästar ledde till ett ordentligt magplask som han aldrig hämtat sig ifrån. Orback föddes 1959 och bor i Stockholm. Är civilekonom och var departementssekreterare innan han blev journalist och programledare i SVT.

Barbro Holmström, född 1952, är minst sagt anonym som minister och kanske mest känd som svärmor till golfspelaren Tiger Woods. Holmberg har varit informationssekreterare och redaktör, bl a för Tidskriften Socialpolitik innan hon blev sakkunnig i UD och senare generaldirektör i Migrationsverket. Alltså en tjänstemannakarriär, inte politisk. Hon är, liksom Orback, ny på sin ministerpost och har inte satt några avtryck efter mer färgstarka företrädare.

Cecilia Malmström är en effektiv, engagerad och påläst politiker som får reda ut de skatbon som Margareta Winberg och Mona Sahlin lämnat efter sig på de här politikområdena. Det handlar om starkt politiskt laddade frågor där det är lätt att trampa fel. Det blir en tuff uppgift för Malmström, men hon borde klara det bättre än nuvarande ministrar. Hon är född 1968 och bor i Göteborg. Fil.dr i statskunskap och universitetslektor i bl a europeisk politik, invandringspolitik och terrorism innan hon 1999 blev europaparlamentariker.

Duellen vinner Malmström med 3 poäng mot de 2 poäng som Orback och Holmström får tillsammans. (Fler statsrådsdueller)


Lördag 2005-08-20 / 19.06
AMERIKA BÖR STRUNTA I EUROPA. I essän
More Continental Drift? i The American Enterprise menar historikern Victor Davis Hanson att USA har allt mindre gemensamt med Europa och att det är lika bra, med tanke på att den socialistiska och hårt beskattade kontinenten sjunker ner i fattigdom och allt hårdare motsättningar med minoriteter som inte assimileras. Allt medan USA bara blir rikare, också immigranter som snabbt och lätt assimileras in i det amerikanska samhället.
En europeisk besökare på min gård som tillhör den professionella medelklassen var överraskad när jag visade honom ett näraliggande område med nya förortsvillor där första generationens mexikanska invandrare lever - i ett av de minst välbärgade områdena i Kaliforniens inland. 'De verkar ha det bättre ställt än mig!' förklarade han. I en global mening är de just det, även utan skattesubventionerad kollektivtrafik, daghem och lagstadgad sex veckors semester.
Victor Davis Hanson är trött på den pubertala anti-amerikanska kritiken från européer och vill att USA drar tillbaka alla trupper från Europa. Amerika måste visa att retoriken får konsekvenser.

Och något som verkligen lockar mig är hans förslag om att åt 'europeiska dissidenter' skapa ett snabbspår för immigration till USA:
Att välkomna folk från Europa som vill delta i det amerikanska experimentet skulle sända en mäktig påminnelse till de europeiska eliterna om att det fanns skäl för deras förfäder att en gång lämna sina hem. Särskilt gynnsamma immigrationsregler bör ersätta det militära samarbetet [i Nato.]
Ja, det vore helt riktiga åtgärder. Europa måste ta konsekvenserna av sin anti-amerikanism eller lägga av med sitt tramsigt trotsiga beteende. Väljer man det första, skulle jag mycket väl kunna tänka mig att ta snabbspåret in i ett mer öppet samhälle.


Lördag 2005-08-20 / 11.30
FOLKPARTIET SOCIALISTERNA. Folkpartiets attraktionskraft dras kraftigt ner av en klåfingrig förmyndarfalang som av för mig outgrundling anledning alltid funnits i det parti som vill kalla sig liberalt. Idag gör de ett nytt utfall i SVD-Brännpunkt,
Öronmärk föräldraförsäkringen, där budskapet är att föräldrar inte själva klarar av att bestämma över sin föräldraledighet. Nej, Birgitta Ohlsson och hennes kamrater vet mycket, mycket bättre hur småbarnsföräldrar ska leva.

Tack och lov tycks partiledningen ha insett att ju mer inflytande den här falangen får, desto sämre går det för partiet.


Lördag 2005-08-20 / 10.30
DUELLEN: VEM BLIR SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER? Eftersom nuvarande folkhälso- och socialtjänstminister
Morgan Johanssons uppgifter tas omhand av socialminister Kristina Axén Olin, får han i duell möta Anne-Marie Pålsson (m) som i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen får det samlade ansvaret för de stora transfereringssystemen (sjukpenning, a-kassa, förtidspension, pension).

De senaste 30 åren har dessa kostnader skjutit i höjden på groteskt sätt. Det är här staten förblöder. Det är en huvuduppgift för regeringen att vända utvecklingen. Och eftersom det sedan länge visat sig att de olika systemen är kommunicerande kärl (minskar kostnaderna i en försäkring ökar de i en annan), måste ett helhetsgrepp tas.

Här i bloggen har Morgan Johansson gått under titeln 'förbudsminister' eftersom han knappt kan öppna munnen utan att föreslå nytt förbud eller tvång. Han är född 1970 i Höganäs, Skåne. Politisk broiler som började i SSU, blev riksdagsman och som 32 åring minister. Eftersom förbud är ett populärt tema i svensk samhällsdebatt är han en flitigt och ofta synlig aktör.

Anne-Marie Pålsson är en ovanlig politiker, eftersom hon nog är mer känd som professionell ekonom än som riksdagsledamot, dels från program som Ekonomiska klubben, dels som samhällsdebattör, exempelvis ”mamma till pigdebatten”. Hon är docent i nationalekonomi vid Lunds Universitet, efter studier vid bl a University of California. Hon är född 1951 och bor i Lund. Riksdagsledamot sedan 2002. Just eftersom Pålsson mer är ekonom än partipolitiker är hon en lämplig minister att ansvara för socialförsäkringarna där de borgerliga har lite olika idéer om vad som behöver göras.

Både Johansson och Pålsson är tydliga profiler, men mycket olika. Det ger högt utslag: Johansson får 3 poäng, Pålsson 4, av 5 möjliga. (Fler statsrådsdueller)


Fredag 2005-08-19 / 18.11
BÄSTA PUBLICISTEN: RUPERT MURDOCH. Till kultur räknas ju ibland media, så jag tänkte lyfta fram min favorit bland publicister, australiensaren Rupert Murdoch. Utomlands kallades Jan Stenbeck "the Swedish Rupert Murdoch" och det säger en del. Murdoch dock i större skala. Han har förändrat mediebranschen globalt. Han har under ett långt liv byggt upp sitt företag News Corporation, som kontrollerar flera av Storbritanniens största och viktigaste tidningar (som The Sun och The Times) och i USA ligger han bakom Fow News och äger New York Post.

Murdoch vill se framgångar för sina medier, han vill ha stor publik. Det når han genom en märklig kombination av kvalitet, sensationsmakeri och stark kundorientering. Han satsar på redaktörer som kan driva tidningarna i olika riktningar, vilket betyder att Murdochs medier inte alls står för samma hållning.

Häromdagen skrev New York Times om
Murdoch and Clinton: An Unlikely Alliance. Så länge Bill Clinton satt i Vita huset var Murdoch en skoningslös kritiker av honom. ”Men en verklig avspänning, motiverad av politiska och affärsmässiga behov, är helt klart på väg” mellan senatorn Hillary Clinton och Rupert Murdoch, skriver tidningen. Det har märkts de senaste veckorna då New York Post har skrivit betydligt elakare om Hillary Clintons utmanare i nästa val, republikanska Jeanine Pirro, än om henne. Murdoch avskyr amatörer och förlorare. Och han har stor förmåga att se vem som kan bli vinnare. Och Hillary Clinton är en sådan. Att hon är vänster och han är höger, är då en mindre viktig aspekt. Särskilt som Clinton inte utmanas av Rudolph Giuliani eller någon annan stark och framgångsrik högerman.

Murdoch har gjort likadant i Storbritannien. I Anthony Seldons aktuella biografi Blair framgår hur Murdoch kommit att avsky Thatchers efterträdare John Major och blivit nyfiken på den unge nye partiledaren i labour som tog stora risker i reformeringen av sitt parti. För att testa Blair bjöd Murdoch in Blair för att hålla föredrag på chefskonferens i Australien. En av Murdochs medarbetare säger i boken att de inte räknade med att Blair skulle tacka ja, av politiska skäl. (Det skulle bli rubriker om att labourledare åker till Murdoch.) Men Tony Blair blev glatt överraskad av inbjudan och tackade genast ja, för han vill vinna lika intensivt som Murdoch och ville försöka vinna publicistens förtroende så att attackerna i åtminstone The Sun kunde tonas ner.

Enligt medierapporter i juli 1995 gjorde Blair inga uppenbara eftergifter till Murdoch i sitt föredrag, men Murdoch uppfattade ändå Blair som stimulerande, en intressant politiker - och en vinnare. Därför bytte landets största tidning The Sun partisympati inför valet 1997 och stödde labours Tony Blair.

För mig är detta bevis på vilket öppet sinne Murdoch har. Han sitter inte fast i politiska detaljer och inte i eviga politiska lojaliteter, utan bedömer människor och idéer utifrån hur starka de är inför den framtid vi har att möta. När han såg hur alla TV-stationer i USA var vänster, startade han Fox News för att ge tittarna alternativ. Självklart blev det en kommersiell framgång, samtidigt som yttrandefriheten kraftigt stärktes.


Fredag 2005-08-19 / 15.02
BLIR DU KRÄNKT NU LILLA VÄN? I en utmärkt
kolumn i Aftonbladet skriver Anna Ekelund om den nya sjukan att känna sig kränkt stup i ett:
När vi lägger all skuld utanför oss själva mister vi kontrollen över den. Bättre att svälja förtreten. Låta oss kränkas ibland men inse att det inte är hela världen. Inte gråta eller ta till våld. Inte stämma. Sluta sjukskriva oss för minsta lilla. Nästa gång någon ger dig fingret, le. Livet är för kort för vrede.

Fredag 2005-08-19 / 13.50
'VI LOVAR: FLER NOBELPRIS TILL SVERIGE'. Så löd Lars Leijonborgs skämtsamma sammanfattning av folkpartiets utbildningspolitik när han inledde partiets kongress i Göteborg. Han framförde förslag om att lyfta ett av Sveriges universitet till absoluta toppen i den internationella rankingen. Det kanske skulle kosta någon miljard, sa han, men pekade på hur det skulle stärka prestigen för utbildning och forskning i Sverige.

Det här är en utmärkt idé! Det är genom att omsätta pladder, exempelvis om bättre utbildning, till konkreta förslag och åtgärder som folkpartiet och den borgerliga alliansen kan skapa trovärdighet och tydlig profil.

I den internationella rankingens topp-20 över världens bästa universitet finns bara två universitet i Europa! Det är
University of Cambridge (2:a efter amerikanska Harvard) och University of Oxford (10:a). I topp-500 finns följande svenska universitet: (Källa: Top 500 World Universities 2005, Institute of Higher Education, Shanghai Jiao Tong University)


Fredag 2005-08-19 / 13.00
POLITISK ORDBOK. Dagens mejl kommer från Pär (tar gärna emot fler förslag!):
Piga subst. ~ an ; person som arbetar med skattesubventionerade hushållsnära tjänster som t ex gardinupphängning, snöskottning och trädgårdsarbete i privat regi < nedsätt. förkastlig företeelse som främjar klassklyftor och patriarkala strukturer>

Plusjobbare subst. ~ en ; person som arbetar med skattefinansierade hushållsnära tjänster som t ex gardinupphängning, snöskottning och trädgårdsarbete i offentlig regi < äv. i betydelse viktig åtgärd som sätter tomma händer i arbete och skapar en välfungerande arbetsmarknad till samhällets och den enskildes gagn >

Fredag 2005-08-19 / 7.50
POLEN BLIR EUROPEISKT - TILLVÄXTEN SJUNKER. Polen har haft en god utveckling sedan Sovjetunionen föll samman. Tillväxten har varit hög. Men nu är man med i EU och det tycks innebära att politiker lovar ständigt nya reformer som sänker ekonomin. Trots att tillväxten sjunker och budgetunderskottet växer har president Kwasniewski undertecknat en ny pensionslag för gruvarbetarna som innebär att de får pension efter 25 års arbete,
rapporterar Times. Börjar man jobba vid 18 går man i pension 43 år gammal.

Polen har drabbats av europeiska sjukan.


Fredag 2005-08-19 / 7.15
DUELLEN: VEM BLIR BISTÅNDSMINISTER? Så var det dags för biståndsminister
Carin Jämtin att utmanas. Det blir hon av Tove Lifvendahl (m) i den här bloggens tänkta statsrådsdueller.

Tove Lifvendahl är född 1974 och uppvuxen i Arbrå, norr om Bollnäs i Gävleborgs län. Hon har fil.kand i historia och blev efter studierna ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Är nu egen företagare med inriktning på socialt entreprenörskap och sitter i partistyrelsen. Har varit volontär i Stadsmissionen. Och på privat middag hemma hos Nelson Mandela.

Är det något som behövs i biståndspolitiken är det nytänkande. Även om en del hänt i sak, så sitter bilden kvar om allmosor utdelade till diverse socialistiska diktaturer. Det krävs tuffa krav och hjälp med att utveckla rättsstat, respekt för äganderätten, demokrati och entrenörskap för att Afrika och andra tillbakasatta regioner ska kunna lämna svält och fattigdom bakom sig. Västvärlden kan bäst bidra genom frihandel, inte bidrag. Lifvendahl kan med orädd attityd göra upp med de gamla perspektiven.

Carin Jämtin har gjort karriär genom SSU, partiet och Olof Palmes Internationella Centrum innan hon 2003 blev minister. Jämtin bor i Sätra, söder om Stockholm och föddes 1964. Mest känt är kanske hennes utbrott mot att Israel skyddar sig mot terroristattacker genom en mur, som hon kallar ”vansinnigt sjuk” och ”fördjävlig”. Men Jämtin står också för lite nytänkande genom att ifrågasätta det inflytande diktaturer har över FN (se här).

Duellen blir jämn, 3 poäng vardera. (Se fler statsrådsdueller)


Torsdag 2005-08-18 / 15.02
SÖKANDET EFTER SANT MODERATA MUSLIMER. I Boston Globe gör Jeff Jacoby en intressant sammanställning i jakten på
The real Muslim moderates.

Medier har uppmärksammat en fatwa mot terrorism från Council on American-Islamic Relations, CAIR, och Fiqh Council of North America på initiativ av 18 muslimska akademiker. Man slår fast att ”alla terrorhandlingar som riktar sig mot civila är förbjudna enligt islam”. Låter bra. Men experter på islamism påpekar att fatwan inte innehåller någon definition av varken 'terrorism' eller 'civila', något som är väsentligt i detta sammanhang med tanke på att exempelvis CAIR-talesmannen Ghazi Khankan försvarar självmordsbombare i Israel med motiveringen att israeler inte är civila.

En närmare granskning av undertecknarna visar snart att minst en av dem, Muhammad al-Hanooti, har propagerat för jihad mot ”de otrogna amerikanerna och britterna”. Ordföranden i Fiqh, Taha Jaber Al-Alwani, har visat sig ha samröre med terroristfinansierande verksamhet i Virginia. En annan av undertecknarna, Fawaz Damra, har blivit av med sitt amerikanska medborgarskap sedan det uppdagats att han ljugit om sina band till palestinska Islamic Jihad. Och ordföranden i CAIR har offentligt sagt sig stödja Hamas.

Det går alltså inte bara att ta folk för vad de säger. Man måste be dem definiera vad de menar med varje ord. Och kontrollera vad de sagt och gjort i andra sammanhang.

Jacoby finner dock ett antal verkligt moderata muslimer och citerar kloka ord av Anouar Boukhars, arméläkaren Zuhdi Jasser, Mansoor Ijaz, Ahmed al-Rahim och Kamal Nawash.
Lyckligtvis finns det modiga, hederliga moderata muslimer för vilka avståndstagande från terrorism inte handlar om PR utan om att rädda sin religion från barbarism och totalitarism. Dessa röster, inte CAIR och dess gelikar, förtjänar vårt erkännande.
Så är det, men Jeff Jacoby ändrar inte mitt intryck om att de förnuftiga ännu bara är dissidenter och enskilda individer, medan de mäktiga i den muslimska världen varken tagit avstånd från terrorism eller bekämpar fundamentalister. Var är mullorna, ayatollorna och imamerna?


Torsdag 2005-08-18 / 10.20
ROOSEVELT FICK SAMMA KRIGSKRITIK SOM BUSH. Under andra världskriget blev president Franklin D Roosevelt hårt kritiserad i USA för att han satsade så stort på att besegra Tyskland, istället för att fokusera på Japan, som ju trots allt var det land som anföll Pearl Harbor. Man ansåg att Tyskland var en avvikelse, precis som folk nu säger att Irak är en avvikelse från kampen mot terrorism. Den jämförelsen gör ledaren i USA Today:
Strategies or diversions?

Både Roosevelt och Bush möter också samma sorts anklagelser om att manipulera underrättelseinformation. Medan Bush anklagas för manipulation för att starta krig, hävdas att Roosevelt medvetet struntade i varningar om anfall mot Pearl Harbor. Senatorer anklagade Roosevelt för att inte lyssna på militärernas råd, något Bush också får höra.
I en strikt och kortsiktig militär mening hade Roosevelts kritiker rätt, precis som Bushs kritiker idag. Tyskland utgjorde inte ett omedelbart militärt hot mot USA på det sätt som Japan gjorde. I en fascinerande parallell till Bush och Irak, var Roosevelts motiv för att först besegra Tyskland en rädsla för att nazisterna skulle utveckla atomvapen. Efter andra världskriget kunde underrättelsetjänsten konstatera att Tyskland (precis som Saddam Husseins Irak) inte hade mycket av massförstörelsevapen ...

Hoten vi möter idag är mer svårbedömda än under andra världskriget. Men de strategiska principerna förblir desamma. Bushs kritiker, liksom Roosevelts, brister i sitt tänkande eftersom de saknar en övergripande strategi.

En sådan strategi handlar inte bara om att besegra fiender, utan också om att besegra dem på ett sätt som leder till en så gynnsam efterkrigsutveckling som möjligt. Kan någon på allvar betvivla att en seger över al-Qaida utan att förändra den politiska situationen i Mellanöstern, som bäst är en tillfällig seger? Bush, liksom Roosevelt, förstår att det bara är med politisk transformering som förutsättningarna för långsiktig fred kan förbättras.

Torsdag 2005-08-18 / 8.20
DUELLEN: VEM BLIR JORDBRUKS- & SMÅFÖRETAGARMINISTER? I serien statsrådsduellen'06 är det dags att ställa nuvarande jordbruksminister
Ann-Christin Nykvist mot Åsa Torstensson (c) som i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen blir jordbruks- och småföretagarminister i näringsdepartementet.

Det betyder att jordbruksdepartementet avskaffas. De borgerliga bör i linje med sin strävan att minska byråkratin börja med regeringskansliet, varför inte starta med att minska departementen från 9 till 8 (-11%) och antalet statsråd från 22 till 19 (-14%). Gott ledarskap kräver att man gör som man säger och ska statsförvaltningen bantas måste politikerna gå före och minska sin egen kostym. Den nya kombinationen jordbruk och småföretag inom näringsdepartementet ger dessutom en mer framtids- och marknadsinriktad portfölj än att sitta i eget litet departement vars historia sedan departementet skapades år 1900 präglats av jordbruksstöd.

Ann-Christin Nykvist har som civilekonom gjort karriär som regeringstjänsteman, statssekreterare och generaldirektör i Konkurrensverket. Hon framstår mer som en tjänsteman än politiker och kommer säkert inte att märkas i valrörelsen. Hon är född i Stockholm 1948 där hon också bor.

Åsa Torstensson är en av centerpartiets tyngsta företrädare i egenskap av riksdagsgruppens ordförande och ledamot i partistyrelse och verkställande utskott. Torstensson är också ordförande i den borgerliga alliansgruppen för tillväxt och företagande. Så som framgångsrikt kommunalråd i Strömstad hade hon inte tänkt bli riksdagsledamot, men kryssades in i första personvalet, 1998. Född 1958 i Strömstad, där hon bor. Är socionom men sitter i riksdagens finans- och näringsutskott.

För att vara en så framträdande partipolitiker är Åsa Torstensson förvånansvärt anonym - alltså en typisk centerpolitiker med stark lokal förankring, samtidigt okänd på riksplanet. Men på ett märkligt sätt tycks allt högre position i det egna partiet betyda allt mindre utåtriktad opinionsbildning. Torstensson har exempelvis i kvällstidningen GT:s rankinglista över västkustens mäktigaste rasat från plats 49 till 64 i år. Den här introverta hållningen måste hon ändra på för att kunna bidra till en borgerlig seger.

I bloggens betygsättning spelar opinionsbildning och utåtriktat ledarskap stor roll. Därför blir duellen jämn: 2 poäng vardera, av 5 möjliga. (Del 1: justitieminister, del 2: socialminister, del 3: samhällsbyggnadsminister)


Onsdag 2005-08-17 / 23.15
BÖCKERNAS NAPSTER - GOOGLE. I dagens ledare i Los Angeles Times,
The book on Google, diskuteras sökmotor-företagets senaste projekt, att digitalisera böcker och göra dem delvis tillgängliga genom sökmotorn - utan tillstånd från copyright-innehavarna. Upphovsrätten är därmed genom internet i fara inte bara för musiker och skivbolag utan också för författare och förläggare. Respekten för äganderätten urholkas och utkomstmöjligheter för dem som är kreativa försämras. Samtidigt är det ju en enorm service för oss medborgare som skulle komma närmare än mer kunskap och budskap.


Onsdag 2005-08-17 / 20.50
BINGO FÖR REGERINGEN MEDIEKNEP. SVT:s Rapport toppade idag med nyheten:
Barnbidraget höjs redan i oktober. Så gör man för att få maximal reklam för sina julklappar till folket: först presenterar man förslag om höjt barnbidrag från 1 januari. Nyhet! Nyhet! Efter en tid säger man att denna en och samma barnbidragshöjning införs vid annat datum. Nyhet! Nyhet! En händelse - två nyhetsrundor. De borgerliga saknar den här fingerfärdigheten. Eftersom journalisterna går på finterna blir de väldigt framgångsrika, och de borgerliga måste lära sig göra likadant.


Onsdag 2005-08-17 / 19.20
V, MP TROR PÅ MARKNADEN, MEN BARA NÄR DET GÄLLER SPRIT. Visst är det lustigt att kommunister och miljöpartister tror på marknadskrafterna när det gäller spritskatten - om skatten sänks ökar konsumtionen hävdar de med bestämdhet. Men när skattesänkningar på arbete föreslås, då säger man nej därför att skatten plötsligt inte har någon betydelse för att öka antalet jobb. Är det inte dags att bestämma sig?


Onsdag 2005-08-17 / 19.02
VARFÖR INTE SHARIA I IRAK, OM I KANADA? Holländska parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali, skriver i Wall Street Journal:
Shariah endangers women's rights, from Iraq to Canada.

Den kanadensiska delstaten Ontario har beslutat att sharialagar kan tillämpas inom ramen för tvistemål. Allt i enlighet med multikulturalismens och integrations mål. Men varje tillämpning av islams sharialag betyder förtryck av kvinnor, skriver Ayaan Hirsi Ali. Och hur ska väst kunna hävda att Irak i sin nya konstitution ska ta avstånd från sharialagar om västvärlden själv börjar tillämpa sharialagar?
Detta visar hur teorierna om multikulturalism i västvärldens liberala demokratier slår mot kvinnor i etniska och religiösa minoriteter ... Mest av allt visar det hur många av dem som betraktar sig som vänster och vars puls stiger när när det gäller Bush-kritik, håller tyst när kvinnors rättigheter hotas av religiösa traditioner ...

Det kan tyckas märkligt att jämföra Kanada med Irak, men vid en närmare granskning är argumenten som används för att lugna demonstrerande kvinnor i båda länderna likartade och avslöjar att muslimska kvinnor i båda fall måste genomgå samma sorts prövning för att säkra sina rättigheter.
Ayaan Hirsi Ali vet vad hon talar om. Hon skrev manuset till den kortfilm som blev Theo van Goghs död, och i de papper som med kniv stacks i buken på den döende regissören var budskapet att Ali stod på tur.

Om västvärlden inte kan ta avstånd från de primitiva och förtryckande sharialagarna, utan tvärtom talar om dem i gulliga multikulti-termer, varför ska Irak och andra muslimska länder göra det? Det vore intressant att höra vårt svenska politiskt korrekta etablissemang, som ständigt talar om integration, svara på den frågan.

Mer om och av Hirsi Ali: Tala inte illa om profeten och Men om de vägrar integration?


Onsdag 2005-08-17 / 00.20
DUELLEN: VEM BLIR SAMHÄLLSBYGGNADSMINISTER? Och så till serien statsrådsduellen'06. Nuvarande samhällsbyggnadsminister
Mona Sahlin (bostad, energi) och infrastrukturminister Ulrika Messing (regionalpolitik, kommunikation, IT) blir i den här bloggens tänkta borgerliga regering ett statsråds ansvar: samhällsbyggnadsminister Maria Larsson (kd).

Det blir en tung ministerpost, både i ansvar för så många sakområden och att i valrörelsen duellera med två av nuvarande regeringens mest synliga statsråd. Göran Persson vet hur viktigt det är att hålla kommuner, företag, föreningsliv och medier runt om i landet på gott humör. Messing och Sahlin har till uppgift att fixa det med anslag, projektet och insatser.

Då Palme och Fälldin var statsministrar krävde dessa sakområden minst tre ministrar, men på den tiden var SJ, Posten och Televerket gigantiska statliga myndigheter och investeringarna i infrastruktur tog en betydligt större del av statsbudgeten, liksom bostadssubventioner.

Det som nu är regeringens ansvar får kristdemokraterna ta hand om genom jordbrukardottern Maria Larsson, född i södra Småland 1956. Hon är tjänstledig mellanstadielärare i Gnosjö och riksdagsledamot sedan 1998. Känd på riksplanet sedan hon höll på att bli partiledare, men nöjde sig med att bli förste vice partiordförande 2003.

Maria Larsson har visat att hon kan säga ifrån i riksdagsdebatter, även om hon sedan vice partiledarskapet verkar hålla tillbaka. Ska hon vinna en duell mot Sahlin/Messing måste hon höja profilen. Dessa båda är politiska proffs som knappast haft ett 'riktigt' jobb och som kan prata på utan att säga något och framstå som handlingskraftiga utan att göra något. Det gäller för Larsson att visa på kontrasten.

Det blir en tuff duell som tillsammans ger Sahlin och Messing 4 poäng och Larsson 3, av 5 möjliga. (Del 1: justitieminister, Del 2: socialminister)


Tisdag 2005-08-16 / 21.18
BILL CLINTON REDO ERÖVRA VÄRLDEN. I nästa nummer av New York Times magazine publiceras ett långt reportage om förre amerikanske presidenten:
Bill Clinton's Plan for World Domination. De fem år som gått sedan hans avgång har handlat om att betala av advokatarvoden efter riksrättsprocessen, bygga presidentbibliotek och genomgå två hjärtoperationer. Men nu är Clinton redo för nya tag. Han har just genomfört en veckolång Afrikaresa och skakat hand med hundratals överraskade människor på ställen som Zanzibar och Lesotho. I Rwanda försökte han få barn att skratta (det var i Rwanda folkmord på 800.000 människor begicks 1994 då han var president - men valde att blunda).

Han är en av världens mest kända ansikten och har fortfarande prestige internationellt. Men på hemmaplan låg nyligen många namnskyltar kvar oanvända vid entrén till en konferens där han och CNN-grundaren Ted Turner framträdde. Hans partikamrater ringer och klagar så fort han uttalar sig - hans genomslagskraft är så mycket större än deras - och han måste tänka på att inte säga något som politiskt kan skada frun, senator Hillary Clinton.

Även om reportaget känner stor sympati med Bill Clinton framträder han som en rätt tragisk figur.


Tisdag 2005-08-16 / 15.05
SANNINGEN OM VÄNSTERNS NYA DARLING: CINDY SHEEHAN. Cindy Sheehans son, 24-årige
armésoldaten Casey Sheehan, dog i strid i Bagdad i april 2004. Denna sommar har den sörjande mamman tältat utanför president Bush ranch i Texas i protest mot Irakoperationen och snabbt blivit den politiska vänserns nya idol. Vänsterkolumnisten Maureen Dowd i New York Times skrev genast att ”den moraliska auktoriteten hos föräldrar vars barn dött i Irak är absolut”.

Christopher Hitchens frågar i sin kolumn om hans argument för Irakkriget skulle bli moraliskt absoluta om han haft en son som dött i Irak? Och för att visa på hur korkad den föreställningen är citerar han Cindy Sheehan, ur ABC's Nightline tidigare i år: ”Är jag känslosam? Ja, min förstfödde har mördats. Är jag arg? Ja, han dödades för lögner och för den neokonservativa agendan som gynnar Israel. Min son tog värvning för att skydda Amerika, inte Israel.”

Detta uttalande har gjort henne till idol också inom Ku Klux Klan, vars förgrundsgestalt David Duke berömmer hennes mod att åka till presidentens ranch och konfrontera både honom och den fientliga judiska lobbyn genom att fråga varför hennes och andras söner och döttrar måste dö i ett krig för Israel snarare än för Amerika.

Vi ser här hur både vänstern och rasistiska organisationer cyniskt exploaterar en sörjande mamma.

Hennes make lämnade igår in skiljsmässoansökan. Vi sörjer vår son på olika sätt, säger han. Andra släktingar, som Caseys farmor, faster och kusiner, har gjort ett uttalande: ”Vi delar inte Cindy Sheehans politiska motiv och publicitetsjakt. Hon framför nu sin personliga agenda på bekostnad av hennes sons goda namn. Resten av Sheehan-familjen stödjer trupperna, vårt land, vår president i tysthet, i bön och med respekt.” Se mer här och här.

Bästa svaret till Cindy Sheehan kommer från Irak och Bagdad-bröderna som driver bloggen Iraq the model. I den mycket läsvärda kommentaren A message to Cindy Sheehan skriver Mohammed:
Jag vet vad du känner, Cindy, jag har levt med samma smärta i 35 år, men något som varit än värre är rädslan av att kunna förlora en älskad i vilket ögonblick som helst ... Döden var vårt dagliga bröd och miljoner irakiska mödrar har levt med förväntan om att döden ska knacka på dörren och ta någon från deras familj. De känslor ditt ansikte och din blick uttrycker är inte främmande för mig, jag ser dem varje dag hos många irakiska kvinnor som drabbats av samma förlust som du. Våra landsmän har begravts levande, skurits i bitar, kastats i kar med syra och andra matades till vilddjur ...

Ma'am, vi ber om din nations hjälp och vi ber dig stå vid vår sida i vårt krig, och din nations insats är och har varit en akt av ultimat mod och ojämförlig grad av medmänsklighet ...

Vi valde inte detta krig för krigets egen skull och vi offrade inte en miljon liv för skoj skull! Vi kunde inte acceptera att bli fängslade och leva i kedjor för resten av våra liv. Vi ville bli fria, ma'am. Frihet är inte en amerikansk värdering och den är inte irakisk, utan den förenar oss alla som människor. Vi vägrar att förtryckas och det är därför vi kämpade och fortfarande kämpar varje dag trots svärden i grottmännens händer som vill vår död eller vårt förslavande under deras onda ledare.

Du är fri att lämna oss ensamma, men vad ska jag säga till dina miljontals systrar i Irak? ... Jag ber dig: låt inte din sons blod ha flutit förgäves ...Vi lever med smärta och saknad varje dag, varje timme, varje minut; allt det skrämmande våld som utövats av mörkrets krafter och riktats mot oss gör att jag inte vet när vi kan känna oss trygga. Kanske om ett år, kanske om tio. Jag vet inte, men jag vill inte förlora hoppet. Vi behöver varje hand som kan erbjuda hjälp. Snälla, be för oss ... Din son offrade sitt liv för en mycket nobel sak. Nej, han offrade sig själv för den mest betydelsefulla värderingen på denna jord - friheten.

Tisdag 2005-08-16 / 9.45
SHARON GÅR LÄNGRE FÖR FRED ÄN NÅGON ANNAN. Israels premiärminister Ariel Sharon har överraskat hela världen med sitt beslut att evakuera judiska bosättningar från hela Gaza och delar av Västbanken. Ingen tidigare israelisk regering, inte ens de mest duvaktiga, har någonsin vågat utrymma bosättningar på Västbanken eller Gaza. I Osloavtalet skulle frågan om bosättarna sparas till sista fasen, alltså tills alla andra knäckfrågor var lösta. Det är alltså ett dramatiskt steg som Sharon tagit.

I Los Angeles Times frågar israeliske publicisten Aluf Benn
Why Sharon? Svaret finner han i Sharons politiska filosofi och hans personlighet. Han saknar tilltro till uppgörelser och förhandlingar, byggt på erfarenheter av företrädarna som alla fullständigt misslyckats. Han vill också bevara sin handlingsfrihet. Därför handlar han unilateralt och låter handlingar tala istället för förhandlingar.
Men Sharons unilateralism är bara en del av förklaringen till evakueringen. Hans ledarskapsstil är lika viktig. Sharon är en unik kombination bland israeliska ledare: han besitter en enastående militär erfarenhet kombinerad med en överlägsen politisk slughet, byggd på en skarp, instinktiv kunskap om mänskliga begär och svagheter.
De tidigare premiärministrarna Yitzhak Rabin, Ehud Barak och Benjamin Netanyahu hade militära erfarenheter, men gick bort sig i politikens irrgångar. Shimon Peres behärskar politiken, men har aldrig burit uniform. Bara Sharon behärskar både de militär-strategiska aspekterna och det manipulativa politiska spelet.
Denna begåvning förde honom till tröskeln till utrymningen av Gaza, förbi oändliga politiska hinder. Och den har också fört Israel till sin kanske viktigaste tröskel i historien. Efter tillbakadragandet vet vi bättre om Sharons öde också inkluderar framgångar för andra sidan.

Tisdag 2005-08-16 / 8.54
DUELLEN'06: VEM BLIR SOCIALMINISTER? Del två i serien statsrådsduellen'06, där sittande minister jämförs med ett tänkbart borgerligt alternativ, handlar om socialministern, den post som bränner klart störst andel av statsbudgeten. Där utmanas
Berit Andnor av moderaternas starka kvinna i Stockholms stadshus Kristina Axén Olin.

Skillnaden i politiskt ledarskap framstår som mycket stor dem mellan. Trots att Berit Andnor suttit i regeringen i tre år är hon fullständigt anonym. Totalt okänd. Allt medan Kristina Axén Olin med raka och ofta kontroversiella politiska budskap genomförde en rad förändringar som socialborgarråd 1998-2002, bland annat minskades socialbidragsberoendet kraftigt.

Axén Olin är idag gruppledare i stadshuset och sitter alltså inte i riksdagen men har viktig erfarenhet som kommunpolitiker - det är ju i kommunerna huvuddelen av de sociala tjänsterna produceras. Dessutom har hon på riksplanet den prestigefulla titeln 2:e vice partiordförande. I en DN/Temo-mätning i april 2005 var hon den som hade klart störst förtroende bland stockholmarna (45 procent, jmf Annika Billströms 23).

Också Berit Andnor började i kommunsektorn, först som socionom och socialchef i Bergs kommun, Jämtland. Sedan som landstingspolitiker och från 1991 som riksdagsledamot. I regeringen sedan 2002. Andnor är född 1954 och bosatt i Östersund. Axén Olin är född 1963, uppvuxen i Enskede där hon också bor. Yrke: musiklärare och bitr rektor tills hon 1998 blev heltidspolitiker.

Det blir intressant att se om Kristina Axén Olin tonar ner sin raka stil inför valet, i enlighet med den nya moderata strategin att inte reta vänsterväljare. Eller om hon, så länge hon inte talar i ekonomiska termer, får framföra de moraliska budskap som andra svenska politiker är så oförmögna att formulera. När det gäller Berit Andnor är väl frågan om hon alls kommer att synas. Mer troligt är att andra mer mediala namn kommer att föra regeringens socialpolitiska talan.

Duellen ger en klar segrare: Axén Olin får 4 poäng, Andnor 1 poäng, av 5 möjliga. (Del 1 i serien: justitieminister)


Måndag 2005-08-15 / 22.07
POLITIK A LA RYSSLAND. Kulturerna skiljer sig. Utvecklingen i Ryssland är på flera sätt oroande, särskilt när det gäller yttrandefriheten och mångfalden i medierna. En annan reform som fått kritik är att provinsernas guvernörer inte längre väljs i demokratiska val utan utses av president Putin. I Times avslöjas nu hur Putin använder denna utnämningsmakt på ett synnerligen ryskt vis:
Oligarchs feel chill factor as Putin makes offers they cannot refuse.

Oligarker, de som tjänade miljarder i övergången från kommunism till marknadsekonomi på 1990-talet, ”tillfrågas” om att bli guvernörer i de fattigaste och mest isolerade provinserna i Sibirien. Det är ”erbjudanden” de inte kan tacka nej till, särskilt inte efter det att en av dem, Khodorkovsky, i maj fick nio års fängelse i något som ser ut som en maktdemonstration från presidentens sida. Putin vill att de i sin egenskap av guvernörer ska ta personligt och ekonomiskt ansvar för provinserna och betala tillbaka något av det man kom över på 1990-talet.


Måndag 2005-08-15 / 17.47
DUELLEN'06: VEM BLIR JUSTITIEMINISTER? Eftersom det ser ut som om väldigt lite kommer att skilja en fortsatt socialdemokratisk regering och en ny borgerlig när det gäller det politiska innehållet, blir personsammansättningen och kompetensen på ministrarna viktigare. Vilket block ger den tyngsta ministeruppsättningen?

För att svara på den frågan startar här i bloggen en ny serie, statsrådsduellen'06, där den sittande ministern kommer att jämföras med ett tänkbart borgerligt alternativ. Eftersom borgerliga partier tar sina ministrar bland sina ledande namn är det inte lika svårt att gissa vem som kan bli aktuell, som när en socialdemokratisk statsminister plockar in ministrar från alla håll utom från sin egen riksdagsgrupp.

Vi börjar med justitieministern. Där utmanas
Thomas Bodström av justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp).

Båda håller en hög profil utåt i frågor som kommer att bli allt mer centrala: trygghet, brottsbekämpning, rättssäkerhet och integritetsfrågor. Båda har dessutom egen professionell yrkeserfarenhet inom området, något extremt ovanligt bland politiker. Bodström var en skicklig och etablerad försvarsadvokat och Pehrson är tjänstledig från Örebro tingsrätt där han är domstoljurist. Pehrson har i jämförelse med Bodström mindre framstående yrkeserfarenheter, men det väger han upp genom en gedigen politisk erfarenhet: han har varit partisekreterare, alltså högste tjänsteman, i folkpartiet och suttit åtta år i riksdagen, varav fyra på en prestigefull post som utskottsordförande, om han blir justitieminister 2006. Bodström blev partimedlem (s) först efter det att han utsetts till justitieminister. Bodström föddes i Uppsala 1962 och är bosatt i Nacka. Pehrson är född 1968 och bor i Örebro.

Bodström växlar lysande framträdanden med tydliga budskap när han är förberedd, med flummiga, kantiga och fåordiga när han tvingas reagera på stående fot. Hans framträdande inför den internationella pressen i Göteborg efter kravallerna i juni 2001 (som inneburit att sammankomster med EU:s stats- och regeringschefer tvingats flyttas av säkerhetsskäl) var en total katastrof. Han var förvirrad, visste ingenting och sa sig inte ha något ansvar. Pehrson har ett spontant och rakt språk som fungerar i medierna, men också ett drag av den typiskt folkpartistiska besserwisser-attityden.

Politiskt är deras budskap svåra att skiljas åt för en vanlig mediekonsument. Båda säger sig stå för lag och ordning och tuffa tag mot brottsligheten, samtidigt som verkligheten går i rakt motsatt riktning, med rymningar, låga eller inga straff för grova brott, allt fler våldsbrott, allt färre uppklarade brott, en polis utan ledarskap och organisatoriskt kaos.

Johan Pehrson kan stärka det borgerliga alternativet genom att i medborgarnas ögon göra fullständigt klart att det är regeringens fel att medborgarna känner sig allt mindre trygga. Pehrson måste koppla otryggheten till socialdemokratin, något de borgerliga aldrig någonsin lyckats med. För Bodström gäller det att göra trovärdigt att regeringen gör allt som går att göra. Duellen är väldigt jämn. Båda får 4 poäng av 5 möjliga.


Måndag 2005-08-15 / 12.35
SÅ KAN SOSSARNA VINNA 2006. Danmarks nya socialdemokratiska partiledare Helle Thorning-Schmidt är en frisk fläkt - så blev hon vald först efter två katastrofval för socialdemokratin på hemmaplan. När hon idag intervjuas i Svenska Dagbladet säger hon att
"Klasskampen är förlegad".
- Vi kommer inte att höja skatter. Vi beskattar danskarna hårt nog, säger Helle Thorning-Schmidt.
I stället anser hon att klasskampen är förlegad. Den stora konflikten står mellan dem som har ett jobb, och dem som står helt utanför arbetsmarknaden.
- De som inte fick chansen från starten, som aldrig kommit in på arbetsmarknaden.
Det framgår inte hur hon vill ändra på detta, men om det handlar om att liberalisera och avreglera arbetsmarknaden, så är det en mycket intressant strategi.

Om socialdemokraterna i Sverige knöt an till sina värderingar för 100 år sedan, då man utmanade dem som satt säkert och tryggt i syfte att ge dem utan trygghet chansen till ett bättre liv, ja, då skulle det år 2005 handla om en förnyelseagenda där man tar bort privilegierna för dem som har jobb, för att ge dem utan jobb möjlighet att ta sig in.

Att sänka den oöverkomliga tröskel som arbetsrätten idag utgör är helt centralt för att utjämna vår tids största klassklyfta - att vara inne i eller stå utanför fast anställning.

En sådan politik skulle självklart innebära fler jobb, och lika självklart lägre lön - till en början. Men om alla, såväl unga som invandrare, får möjlighet att starta i ett okvalificerat och lågavlönat arbete kan man efterhand ta sig vidare på stegen. Priset får de betala som står högt upp på stegen då deras trygghet naggas i kanten. Deras trygghet blir inte längre livslång, de kan förlora jobb och förmåner. Men varför ska de inte behöva riskera någonting? Varför ska de inte i jämlikhetens namn tvingas dela otryggheten med alla andra? Va?!

Om svensk socialdemokrati på detta sätt stod för en förnyad strategi på gamla värderingar, då skulle till och med jag kunna rösta på dom 2006.

Jag vill se förnyelse 2006. Efter det att Bo Lundgren visat att de borgerliga inte kan vinna val på förnyelse, är det naturligt att lägga sig nära socialdemokratin och göra valet till personförtroenden. Och om de två blocken står för samma politik kommer jag rösta borgerligt, det är ju den enda förnyelse man i så fall kan åstadkomma. Men om socialdemokraterna bet skammen av sin etablissemangsposition och gav upp försvaret för dem som har det tryggast i samhället för att istället öppna upp för ökad trygghet för dem som står i utanförskap, ja, då är det något nytt. Minst sagt.


Måndag 2005-08-15 / 8.18
NU HÄNDER DET SAKER I TERRORKAMPEN. I New York Times publiceras
aktuell lista på de åtgärder som nu vidtas i olika västländer mot terrorismen. En intressant läsning.

Men först gör man det som blivit obligatoriskt för mainstreammedier, ojar sig och frågar oroligt om inte åtgärderna kan provocera fundamentalisterna. Varför ställer man den frågan? Varför ställer man i så fall inte frågan om lagar mot nazistiska symboler provocerar nynazister? Varför frågar man inte om lagar mot organiserad brottslighet provocerar maffian och kriminella?

Mainstreammedierna gör sitt yttersta för att biträda terroristerna och underlätta för dem att mörda västerlänningar. Man ställer inte upp för nazister och maffian, men väl för muslimska terrorister. Jag kan för mitt liv inte förstå varför.


Måndag 2005-08-15 / 8.08
TAPPA HUVUDET FÖR TERRORISTERNAS SKULL. Så har då Dagens Nyheter till slut kommit fram till att terrorister är farliga. I dagens ledare,
Se hotet utan att tappa huvudet, säger man till och med att ”Det finns likheter mellan islamismen och nazismen”.
Frågan är inte om det finns handlingar som är så moraliskt förkastliga att de som begått dem förtjänar att förlora egna rättigheter. Det gör det. Frågan är vilka rättigheter som samhället får beröva människor och på vilka grunder det kan göra det.
Jomenvisst. En rättsstat utövar sin makt genom lagar och förutbestämda regler. Problemet är ju att medierna i väst med näbbar och klor försvarat fundamentalisterna från att utvisas, vilket DN också forsätter att göra, men inte försvarar sina egna prenumeranter som riskerar att sprängas till luften på väg till jobbet. Snacka om att tappa huvudet.


Måndag 2005-08-15 / 7.48
TT-CHEF GER BLOGGAR RÄTT OM PARTISKHET. Förre ordförande i TT, Anders H Pers, skriver i Aftonbladet att
Medierna får inte offra sanningen. Och att de inför Israels tillbakadragande från Gaza ställs inför eldprov.
Därför är TT:s främsta uppgift att skriva så opartiskt och klargörande att nattredaktörer från Norrbotten till Skåne kan lita på texterna och med gott journalistiskt samvete skicka dem vidare till läsarna. TT har inte alltid klarat det provet. TT har fått kritik för att skriva ensidigt och glidande, förvrida telegram från nyhetsbyråer som TT samarbetar med. Det finns bloggar som kritiserar TT. Ibland har TT gett kritikerna rätt ...

De närmaste veckorna har den styrelsen särskilt goda skäl att bevaka TT:s rapportering från Mellanöstern. För vår skull som fortfarande prenumererar och hoppas att sanningen inte ska offras.
Det är ett friskhetstecken att också folk inom mediebranschen börjar upptäcka hur ensidigt vinklad svensk utrikesrapportering faktiskt är.