Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 30 maj - 5 juni 2005

Söndag 2005-06-05 / 18.52
DAGENS FRANSKA CITAT. I sitt
reportage i Times återger Simon Jenkins vad en fransk diplomat i London sa 1975 när Storbritannien blev medlem av EG:
Frankrike kommer att vara europeiskt så länge Europa är franskt. [När så inte längre är fallet] kommer Frankrike att skippa Europa. Man kommer att förstöra det.
Det var om detta den franska folkomröstningen handlade: EU är inte längre tillräckligt franskt. Och Chirac försöker nu desperat att ännu hårdare ta kommandot över EU och göra unionen mer fransk. Det kommer inte att lyckas. Fransmännen får vackert finna sig i att man bara är en niondel (60 miljoner av 450).


Söndag 2005-06-05 / 18.02
ISTÄLLET FÖR UNION - ETT EUROPEISKT SAMVÄLDE? En ännu mer minimalistisk konstitution för europaprojektet än det som skisserats
här i bloggen har idag publicerats i Sunday Telegraph: A healthy Constitution (tipstack). Tidningen har, naturligtvis, inspirerats av det brittiska samväldet. Förslaget skulle göra europaprojketet till ett glasklart mellanstatligt samarbete, inget annat.

Om Frankrike fortsätter att obstruera och anser sig kunna styra och ställa trots att man fullständigt gjort bort sig, är kanske detta den minsta gemensamma nämnaren.


Söndag 2005-06-05 / 15.40
RÄDDA UNIONEN FRÅN CHIRAC OCH SCHRÖDER. I en bisarr maktdemonstration träffades Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder och Frankrikes president Jacques Chirac igår kväll i ett blixtinkallat möte. De meddelade att de vill se övriga länder gå vidare med ratificeringen av konstitutionen, vilket bl a framgår av
reportage i Deutsche Welle. Varför detta utspel i all hast? Svar: För att försöka demonstrera vem det är som bestämmer i unionen. Och för sätta dit Storbritanniens premiärminister Tony Blair som blir unionens president den 1 juli.

Om Blair, som förväntat, imorgon meddelar att Storbritannien ställer in sin planerade folkomröstning hoppas Chirac och Schröder stjälpa över en del av skulden för misslyckandet med konstitutionen på Blair: det är ju han som - mot vår vilja - avbryter ratificeringsprocessen!

Det här är inte bara larvig demonstrationspolitik - det är ett farligt agerande i en svår och akut situation för EU.

Tyskland vill också få stöd av Frankrike inför budgetförhandlingarna på toppmötet i Bryssel 16-17 juni. Och en fransk regeringstalesman säger till Reuters att alla länder måste visa medgörlighet, men slår samtidigt fast att Frankrike minsann inte kommer att vika en tum från sitt krav om mångmiljardrullningen i jordbruksstöd till franska bönder - det som ofta verkar vara EU:s huvuduppgift här i världen.

Toppmötet 16-17 juni måste sätta de här två förlorarna på plats. De saknar all auktoritet och kan inte göra anspråk på att leda Europa längre. De utgör tvärtom allvarliga hot mot Europaprojektet.

London Times skrädde inte orden i sin ledare inför gårdagens fransk-tyska möte, under rubriken Lame duck meets dead duck (Lam anka möter död anka).

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ser vad som händer och varnar medlemsländerna att börja lägga skulden på varandra (blame game) och riva upp en ideologisk strid mellan förespråkare för fria marknader och dem som tror på statliga regleringar, rapporterar Independent.

Men Barroso har fel. Det är just därför att man i EU:s konstitutionsfördrag försökt blanda ihop och dölja dessa politiska motsättningar som européerna inte litar på det. Det är dags att dessa meningsmotsättningar får diskuteras öppet och inte tystas ner och bagatelliseras i diplomatiska plattityder. Och ska unionen hålla samman måste denna motsättning avgöras av medborgarna. Ställ två konstitutionsförslag mot varandra: liberalt eller gaullistiskt EU?


Söndag 2005-06-05 / 10.57
VAD ÄR 'SKÄNDNING', OM INTE ATT SPRÄNGA MOSKÉ? Det är löjligt att se hur Svenska Dagbladet på en halv sida slår upp en artikel med rubriken ”USA medger koranskändning” och sedan ljuger, ja, ljuger, och vilseleder sina läsare, när man skriver att ”Newsweek hade rätt om Guantanamo”.

De uppgifter från amerikansk militär som återges som ”skändningar” handlar inte om att någon koran spolats ner i toalett. Detta är fortfarande en skröna! Newsweek hade fel i sin rapportering.

Sedan kan man undra varför västmedier kräver att exemplar av koranen ska behandlas som heliga av västerlänningar när fundamentalistiska muslimer inte ser några som helst hinder mot att
spränga moskéer i luften - och döda 21 sörjande. Det hände i Kandahar, Afghanistan, i torsdags.

Det är något absolut löjeväckande att svenska medier upprörs över att ett exemplar av koranen hamnar på golvet - och kallar det 'skändning' - medan man inte det minsta reagerar när en moské sprängs i luften. Större mått av hyckleri är svårt att tänka sig.


Söndag 2005-06-05 / 10.36
JOSCHKA FISCHER: JAG ÄR OPTIMISTISK. I Der Spiegel
citeras Tysklands utrikesminister Joschka Fischer (de gröna) som i veckan vid framträdande hos American Academy i Berlin kommenterade läget i Europa efter nej-utslagen i folkomröstningarna. Unionen kommer inte att kollapsa, sa han. Och öppnade faktiskt för den liberala reformering som denna blogg ser som nödvändig:
60 år av fred har också betytt 60 år av stigande välstånd och vi är nu i en situation där vi kan, och måste, minska statens roll. Men å andra sidan har vi en tradition där staten garanterar mycket mer än den gör i den anglosaxiska traditionen ... Det handlar om mycket djupt rotade traditioner. Och att bryta upp dessa traditioner på ett fredligt sätt är den nya utmaningen vi står inför.
Om detta blir unionens nya inriktning finns faktiskt skäl att vara optimistisk.


Lördag 2005-06-04 / 15.16
GAMMELHÖGERN UTMANAR BUSH. I vänstertidningen Boston Globe hyllar man i
recension en ny bok av Richard Haass, traditionell konservativ republikansk utrikes- och säkerhetspolitisk expert. Skälet är att Haass framför samma sorts invändningar som vänstern har mot president George W Bush: att sprida demokrati i världen kostar mer än amerikanska folket borde betala. Det viktiga är stabilitet. Saddam Hussein utgjorde inget större hot mot USA, så varför skulle Amerika offra resurser för att befria irakiska folket från hans förtryck?

Och naturligtvis framför Haass det vanliga mantrat om att USA borde agera med partners och inte unilateralt. Att det är detsamma som att ingenting alls göra åt världens diktaturer, spelar ingen roll. Det är ju inte människor i väst som förtrycks, så varför bry sig?

Jag äcklas av den här cynismen, oavsett om den kommer från vänster eller höger.


Lördag 2005-06-04 / 14.58
NILS LUNDGREN BÖR AVSTÅ RIKSDAGEN. I ekots
lördagsintervju med junilistans ledare, EU-parlamentarikern Nils Lundgren, framgick att junilistan kan vara värdefull för debatten om Europeiska unionens framtid nu när så mycket ställs på huvud efter konstitutionens fall, men samtidigt hur lite junilistan har att tillföra den svenska riksdagen.

I EU-parlamentsvalet förra året fick junilistan 363.470 röster, ungefär lika stor andel från alla riksdagspartier. Om man skulle ställa upp i riksdagsvalet 2006 skulle man tvingas välja bort halva sin väljarstock, minst, oavsett hur man landar. Och när Lundgren säger att man inte har för avsikt att peka ut vem man vill se som statsminister, skulle junilistan inte ställa upp för något nytt och fräscht utan för en gammal otydlighet som såväl mittenpartierna som miljöpartiet nu - äntligen - övergivit; mittenpartierna talar om att de vill ha en borgerlig regering och miljöpartiet erkänner att man står till vänster om socialdemokratin genom att värva vänsterpartister som Karin Svensson Smith.

Att nu börja svamla om att man inte tar ställning i regeringsfrågan är bakåtsträvande i ett val som kommer att domineras av frågan om vilket regeringsalternativ som är bäst för Sverige.


Lördag 2005-06-04 / 11.50
ANGELA MERKEL - EN TYSK PER ALBIN? När jag läser porträttet av de tyska kristdemokraternas kanslerskandidat Angela Merkel i Time Magazine (ej online) får jag associationer till Anders Isakssons biografi över Per Albin Hansson.

Angela Merkel har på 15 år, och utan förankring genom ungdomsförbund etc (hon växte ju upp i kommunistiska Östberlin, blev forskare i fysik och politiskt aktiv först när muren föll), lyckats manövrera ut alla konkurrenter, även om dessa framstått som starkare och mer karismatiska än henne.

Samma sak hände inom socialdemokratin för ett århundrade sedan: Per Albin blev avsatt som SSU-ordförande av kongressen 1909 och flera andra i den unga generationen ansågs vara mer lovande: Ernst Wigforss, Rickard Sandler, Gustav Möller. Men trots att han som lugn skåning hade en mer nedtonad och grå profil lyckades han successivt manövrera sig fram till att först bli den naturlige partiledaren och sedan manövrera ut de borgerliga så att han blev den oomstridde landsfadern.

Angela Merkel tycks besitta liknande kvaliteter och Time skriver att hon delar en viktig karaktäristik med sin mentor Helmut Kohl: den absoluta viljan att nå makt. Hon har visat sin tuffhet när så har krävts, hon har snabbt lärt sig allt om hur politik spelas och även om hon inte tar våghalsiga risker tvekar hon inte att ta möjligheter som dyker upp (seizing opportunities). Och en sådan möjlighet har socialdemokratiske kanslern Gerhard Schröder nu erbjudit genom nyvalet i höst. Merkel har, skriver tidningen, utvecklats från en mus-aktig fysiker till en formidabel politisk panter som noggrant planerar och hänsynslöst utför sina drag.

Återstår att se om hon också har Per Albins förmåga att för folket skapa en berättelse om den förnyelse som man vill genomföra - i Merkels fall liberalisera och avreglera för att kunna behålla välståndet i landet.


Lördag 2005-06-04 / 10.14
BOKUTMANAD. Bloggen
I Chydenius fotspår har, genom något som drar runt på bloggarna, riktat en utmaning till mig att svara på några frågor om bokvanor. Eftersom ämnet är intressant antar jag den - delvis:

Senaste boken jag köpte?
Det är South Park Conservatives av Brian Anderson. Titeln spelar an på att högern nu dominerar den politiska humorn i USA. Vilket kan symboliseras med den animerade succéserien South Park som hejdlöst driver med allt som är politiskt korrekt - dvs vänster. Anderson menar att för vänstern är världen en tragedi, medan den för högern är en komedi.

I grunden handlar boken om hur libertarianer och konservativa, som var utestängda från mainstremmedierna också i USA, under 1970-talet startade en framgångsrik motståndsrörelse genom att bygga upp talk-radio, kabeltv-kanaler och snabbt såg möjligheterna i internet. Genom dessa egna mediekanaler fick man möjlighet att nå ut med en annan världsbild. Och här började den humor, särskilt satir, ta form som nu har övertaget i amerikansk opinionsbildning. Här en intervju med författaren.

Senaste boken jag läste?
Skriften Till minne av Gösta Bohman, inhandlad under Bohmanfondens seminarium nyligen och som innehåller hans viktigaste idétal. Det är tragiskt att hans ord, framförda för 25 år sedan, fortfarande är radikala, som när han gör den här poängen mot det, ännu, vanliga fenomenet att ett politiskt förslags storhet avgörs av hur mycket pengar det kostar statskassan: ”Men det må ändå vara mig tillåtet att konstatera, att reformer inte blir reformer bara därför att de kostar pengar.”

Antal böcker jag äger?
Ingen aning.

Fem böcker som betyder mycket för mig
Svårt att välja, men om jag spontant nämner några:

Om demokratin i Amerika (1835-40) av Alexis de Tocqueville eftersom han redan innan vi i Europa fått demokrati så klart såg dess styrkor och svagheter. Ta bara detta citat: ”De ville friheten för att bli jämlika; men allt eftersom jämlikheten med frihetens hjälp beredde ut sig ibland dem, blev det allt svårare för dem att bevara friheten.” Han såg fröet till tyranniet också i den demokratiska jämlikheten. En insikt de flesta politiker saknar än idag.

Gemenskaparna (Timbro, 1993) där Emil Uddhammar (red) låter några internationellt framträdande kommunitära filosofer förklara Aristoteles moralsyn.

Abraham Lincoln - Redeemer President (Eerdmans, 1999) av Allen Guelzo är en lysande filosofisk biografi av USA:s störste president. Lincoln omtolkade konstitutionen och gjorde den då ofta baktalade oavhängighetsförklaringen 1776 moraliskt överordnad, och skapade därmed den syn som gäller idag.

Per Albin (Tiden 1985-2000) av Anders Isaksson är inte bara en biografi i 4 delar över Per Albin Hansson utan också en närgången skildring av svensk politik under första halvan av 1900-talet.

Minnen (Norstedt, 1892) av Louis De Geer, Sveriges bäste (och förste och yngste) statsminister. Denna självbiografi är mer öppen än de som skrivs idag, och nästan med ett modernt språk även om den författades för mer än 110 år sedan av en då 75-årig statsman.


Fredag 2005-06-03 / 17.22
STOPPA VÄRLDEN - EUROPA VILL AV, INDIEN PÅ. Thomas Friedman fångar i sin New York Times-kolumn
A Race to the Top, stämningar på olika håll i världen:
Jag tycker synd om Västeuropas arbetare. Den värld med förmåner och bidrag som de levt i under 50 år faller sönder, och deras regeringar saknar strategi för vad man ska göra. Ett skäl till att franska väljare avvisade EU-konstitutionen var rädslan för 'polska rörmockare' ...

Det faktum att ledande tyska politiker attackerar kapitalismen för att vinna röster säger oss just hur explosivt kommande årtionde kan bli i västra Europa, när dessa föråldrade och oflexibla ekonomier - där man vant sig vid sex veckors semester och arbetslöshetsförsäkringar som nästan ger samma ersättning som att arbeta - blir allt mer intimt integrerade med östra Europa, Indien och Kina i en allt plattare [globalare] värld.

För att riktigt förstå hur explosiv, kom hit till Bangalore i Indien, outsourcingens huvudstad i världen. Den smutsiga lilla hemligheten är att Indien inte tar arbete från Europa och Amerika bara därför att lönerna är låga. Det beror också på att indierna är beredda att arbeta hårdare och kan göra allt från att svara i din telefon till att rita design för ditt nästa flygplan eller bilmodell. De tävlar med oss i väst, inte från botten, utan från toppen.
Ja, när ska Västeuropas politiker våga börja säga sanningen: välfärdsstaten håller inte, folk måste börja arbeta för sin lön - så som man gör i resten av världen. Arbetsfria inkomster är en röd saga.


Fredag 2005-06-03 / 13.05
SHARANSKY KRITISERAR AMNESTY. Amnesty har, med all rätt, fått hård kritik för att ha hävdat att Guantanamo, där terroristmisstänkta internerats, är vår tids Gulag. I Time Magazine intervjuas (ej online) förre sovjetiske dissidenten Natan Sharansky som vet vad Gulag innebar:
Jag är mycket kritisk mot Amnesty. De saknar moralisk klarsyn. De gör ingen skillnad mellan fria samhällen och samhällen styrda av skräck (fear societies and free societies). I demokratiska samhällen begås brott mot de mänskliga rättigheterna men de avslöjas och rättas till. I skräckstyrda samhällen förekommer inga brott mot mänskliga rättigheter eftersom några mänskliga rättigheter helt enkelt inte existerar där.
Sharansky vänder sig mot att Amnesty moraliskt likställer demokratier med diktaturer, vilket blir innebörden när ”Amnesty säger att man inte stöder eller motsätter sig några politiska system”. Det här innebär också att Amnesty inte kritiserar terrorister och självmordsbombare, men väl de demokratiska samhällen som försöker stoppa mord på civila. ”Amnesty granskar inte Hamas, bara Israel. De ignorerar terroristnätverkens våld.”, säger Sharansky.

Ja, Amnesty agerar i sin moraliska relativism till terrorismens fördel och undergräver därmed demokrati.


Fredag 2005-06-03 / 10.33
RUBAR MOSAR KÄRNBORG. I TV-soffan möttes i morse Evin Rubar, som gjorde SVT-dokumentären Könskriget, och Ulrika Kärnborg, DN-journalist som kallat dokumentären 'bluff'. Jag håller med Sebastian i hans bloggkommentar
Kärnborg fullständigt krossad.

Det är sorgligt att feministerna inte tar dokumentären som intäkt för att börja rensa upp och reda ut begreppen. Istället försöker man undergräva trovärdigheten hos dem som framför kritik.

Denna olustigt totalitära attityd angrips idag av fil.dr Ann-Marie Morhed och professor Bo Rothstein i debattartikeln Staten kan inte fortsätta stödja Eva Lundgrens stolligheter.


Fredag 2005-06-03 / 9.48
ANGELA MERKEL ALLT STARKARE KANSLERSKANDIDAT. Deutsche Welle skriver i
German Women Mull Woman as Chancellor (ung. Tyska kvinnor reflekterar över kvinna som kansler) på ett irriterande sätt om att kvinnor behöver stöd och hjälp, och att Angela Merkel trots det inte talar om sig själv som kvinna och inte utnyttjar det faktum att hon är den första kvinnliga kanslerskandidaten i Tysklands historia.

Det som TV-bolaget ser som brist, ser jag som en tecken på att Merkel är vuxen uppgiften att bli kansler. Det är uppdraget och det ansvar det medför som ska stå i centrum när väljarna ska bedöma om en viss kandidat är kvalificerad. Valet av förbundskansler ska inte göras till en simpel kvoteringstävling. Att Merkel inte stup i ett talar om att hon är kvinna visar att hon har styrkan att vara den individ hon är, och inte reducera sig till en del av ett kollektiv.


Fredag 2005-06-03 / 8.34
I VÄNTAN PÅ DET STORA OVÄDRET. Peter Wolodarski gör en skarp
analys av läget i Europa och vad ett svagt politiskt ledarskap kan leda till - euron bryter samman. Och om så sker, tror jag att hela unionen kan lösas upp.

Skulden vill jag lägga på Tyskland och Frankrike vars brist på ledarskap exemplifieras av sveket mot stabilitetspakten. Ett exempel som också Wolodarski tar upp:
De europeiska institutionerna är skörare än vad många tror. Inte minst visar de stora ländernas nonchalanta inställning till tillväxt- och stabilitetspakten hur lite som krävs för att underminera ett fördrag som sades vara juridiskt bindande.
Gerhard Schröder och Jacques Chirac håller på att förstöra det Helmut Kohl och François Mitterrand lade grunden för. När ska vi få riktiga statsmän i ledningen för Europa igen?


Fredag 2005-06-03 / 8.26
BRÖDERNA HITCHENS OM SIN TRÄTA. Christopher Hitchens är en av världens mest respekterade författare och kolumnist bosatt i New York. Han har inte talat med sin bror Peter, som också är kolumnist men kvar i England, bosatt i Oxford, sedan strax efter 11 september 2001. De möttes för första gången i ett framträdande vid bokmässan Hay literary festival. Hela seminariet återges i Guardian:
When Christopher met Peter.

Det är alltid kul att höra Christopher, även när det handlar om något så privat som varför två bröder är irriterade och sura på varandra...


Torsdag 2005-06-02 / 22.56
RYKTEN OM REHNQUISTs EFTERTRÄDARE. Allt fler tror att chefsdomaren i USA:s Högsta domstol, cancersjuke William Rehnquist, avgår inför sommaruppehållet. Och många
spekulerar i att hans ersättare, både som domare och chef, blir Michael McConnell. Efter presidenten är chefsdomaren den mäktigaste positionen i det officiella Amerika. Det skulle inte vara första gången en ny domare går rakt in som chefsdomare i den nio personer starka domstolen: Earl Warren blev det 1953. Ett skäl är att man får en istället för två nomineringsprocesser i senaten (om presidenten nominerar en av de sittande domarna till chef, måste denne ändå godkännas av senaten, samtidigt som en ny person måste godkännas på den plats som den chefsnominerade lämnar).


Torsdag 2005-06-02 / 22.56
AMNESTY FINANSIERAR VÄNSTERPOLITIKER. De hävdar att de är opolitiska och oberoende, men nya
avslöjanden visar att ordföranden för Amnesty International USA deltog i finansieringen av demokraternas presidentkandidat John Kerry förra året. Detsamma gjorde minst ytterligare en styrelseledamot i Amnesty. Så mycket visar sig Amnestys tal om att de är opolitiska vara värt.


Torsdag 2005-06-02 / 19.47
BLOGGAR I TIDEN - MONOPOLET ÄR BRUTET. Det var kul att i SVT24-programmet
pressklubben med tre andra bloggare diskutera detta fenomen som vi ännu inte har en aaaning om hur det kommer att utvecklas specifikt i den svenska samhällsdebatten. Just nu står kvällstidningarna i fokus eftersom de använder sitt genomslag i mediebruset för att marknadsföra egna journalisters bloggar. Jag sa:
- På ett sätt har jag ingenting emot att Aftonbladet och Expressen försöker kapa ordet blogg, men det är ju inte bloggar de håller på med, egentligen. Bloggen ger ju en möjlighet för fler röster att komma in i samhällsdebatten som inte syns i de vanliga medierna. Det är ett nytt verktyg för fler röster i universum.

- Många börjar blogga för att man inte tycker medierna gör sitt jobb. Och i det ligger naturligtvis inbyggt en konflikt. Man tycker att mediernas rapportering är fel, utvecklade Hans Kullin.

- Men bloggen är ju bara en form, ett medium, och vad innehållet gäller, så kan man ju faktiskt dela de etablerade mediernas synsätt och fortfarande ha saker att säga, kontrade Emma Holmér.

- Folk får skriva vad de vill, på vilket sätt de vill, var de vill, hur dom vill. Det som hänt nu är att de kan. Alla kan. Fredrik Virtanen kan skriva på sitt sätt i sina kanaler. Jag kan skriva på mitt sätt i mina kanaler. Och det är just det som är den springande punkten. Nu är det inte bara Expressen och Aftonbladet eller andra som kan skriva, utan vi allihopa. Det är kärnpunkten, summerade Mark Comerford
Och jag fick fram den poäng jag hade med mig in i studion: informationsmonopolet är brutet! En poäng vi fyra var eniga om.


Torsdag 2005-06-02 / 14.30
VAKTA DET EXISTERANDE HELLRE ÄN ATT SKAPA NYTT. I den lysande New York Times-kolumnen
Fear and Rejection formulerar David Brooks flera vassa poänger med anledning av läget i Europa:
Välfärdsstaterna har skapat en krampaktig konservatism, en rädsla för dynamisk flexibilitet, en omsorg som vaktar det existerande hellre än skapar nytt.
Bättre än så kan inte stämningarna sammanfattas. Och han förklarar känslan:
... det är inte den absoluta standardnivån som avgör ett folks moral, utan blicken för framtiden. Det finns mer lycka i ett fattigt land som utvecklas - där förväntningarna är höga - än i ett rikt land som tittar i backspegeln.
Därför dömer Brooks ut den stora staten, också det svenska folkhemmet:
De senaste årtiondena har amerikansk vänster hyllat den tyska, den svenska eller den europeiska modellen. Men dessa modeller är inte flexibla nog för vår moderna värld. De uppmuntrar folk att stenhårt hålla fast vid förmåner som deras stater inte har råd med. Och de skapar långtifrån en trygg, progressiv utblick mot världen, utan göder en reaktionär rädsla för framtiden som i sina vänster- och högervarianter står för passivitet och försvar med en tendens att göra kraftfulla utfall mot dem som föreslår fundamentala reformer och mot olika grupper, som immigranter, som förändrar samhällets livsmönster.
Ja, här ger Brooks hela förklaringen till stämningsläget i Europa. Frågan är vad vi gör åt det?


Torsdag 2005-06-02 / 11.51
KOFI ANNAN SPARKAR ÄNNU EN FN-CHEF. Här hemma hör vi väldigt lite om skandalerna kring FN. Men utredningarna om korruption och utrensningarna i FN-personalen fortsätter. Nu har generalsekreteraren Kofi Annan
sparkat ännu en chef, Joseph Stephanides, som i utredningarna om olja-mot-mat-programmet fått hård kritik för att ha talat om för olika företag vad de ska offerera för att få FN-uppdrag. Man kan ju undra varför. Inte för att han blev mutat, väl? Nej, han tillhör ju världsförbättrarna i FN!


Torsdag 2005-06-02 / 9.56
AMERIKANSKA VÄNSTERNS KRIS. Demokratiska partiet har dominerat amerikansk politik. Franklin D Roosevelt och Per Albin Hansson vann båda makten 1932. Roosevelts New Deal och Per Albins folkhem har likheter. Men efter att länge ha dominerat kongressen bröts demokratiska partiets makt successivt upp. Det började på 1980-talet med Ronald Reagan som president och fortsatte under 1990-talet med att republikanerna tog över majoriteten i representanthuset och sedan i senaten. Idag är demokratiska partiet utan makt och på väg att marginalisera sig.

Det bekymrar Paul Starr, en framträdande vänsterintellektuell som startade vänstertidskriften American Prospect och jobbade åt Bill Clinton i Vita huset. I sin tidskrift gör han analysen
The Liberal Project Now. (Termerna är förvirrande. Med 'liberal' menar Starr något som kan översättas med socialdemokrati. I USA är 'liberal' lika med stark tilltro till statliga regleringar och omfördelningspolitik.)

Starr är orolig över att vänstern inte längre är offensiv och nytänkande, utan passivt motsträvig mot en konservativ rörelse som tagit över den offensiva rollen. Artikeln handlar om positionering, vilket brukar vara erbarmligt trist, men det går att läsa in lärdomar för Sverige. Hur kunde frihetliga och borgerliga krafter i USA inte bara vinna makten i val utan också ta kommandot över hela opinionsbildningen och forma amerikanernas världsbild? Detta trots att etablerade medier och universitet fortsatte vara vänster.
Vänstern var sen att, på ett organiserat sätt, svara när de borgerliga på 1970-talet började bygga sina egna tankesmedjor, tidningar, utbildningsinstitut och så småningom egna radiostationer och kabeltevekanaler. Högerns strateger läste situationen rätt vid den tiden. Hellre än att lita till etablerade institutioner [som universitet och medieredaktioner] som man inte kunde lita på att de skulle förmedla deras ståndpunkter, skapade man sina egna engagerade mot-etablissemang (counter-establishment).

När borgerliga idéer nu dominerar amerikansk politik möter vänsterns samma utmaning i att nå fram med en alternativ utgångspunkt om landets problem och, i senaste laget, har vänsterns strateger börjat se det logiska i att bygga en motrörelses nätverk och institutioner.
Kan inte detta läsas som råd till de borgerliga i Sverige? Det räcker inte med att sträva efter regeringsmakten. Man måste faktiskt också vinna människors hjärtan för de värderingar man står för. Och det kan man inte göra enbart från statsrådstaburetterna. Det behövs olika institutioner och nätverk som når ut till medborgarna med de frihetliga värderingarna och vad de betyder för dem.


Torsdag 2005-06-02 / 9.56
SCUM-MANIFESTET OCH FEMINISMEN. Erik Svansbo, som driver
jämställdhetsblogg.se och mottagit Linköpings universitets jämställdhetspris 2004, varnar i Norrköpings Tidningar för det manifest som ligger bakom formuleringar om att män är ”vandrande dildos” och att män borde utrotas. Ja, feminismen har mycket att städa upp inför dem som vill kalla sig feminister. Själv tror jag ju inte det går, eftersom allt är skräp.


Torsdag 2005-06-02 / 7.20
UTREDNING: ALLA SVENSKAR ÄR RASISTER. Att svensk integrationspolitik är i djup kris manifesteras av den integrationspolitiska maktutredningens första rapport. Sydsvenskan sammanfattar i ledaren
Sådana frågor, sådana svar attityden hos utredningen och dess huvudsansvarige:
Masoud Kamalis syn på forskning är märklig. Förutsättningslöst sanningssökande och kritisk dialog ersätts med dogmer. Andra synsätt än hans egna har kategoriskt stämplats som rasistiska.
Att beskylla alla svenskar för att vara rasister är djupt kränkande och destruktivt. Mona Sahlin och regeringen vill skylla sin grovt misslyckade integrationspolitik på väljarna. Det här leder ingenstans annat än bakåt. Utredaren och regeringen ökar motsättningarna i samhället med det här dogmatiskt kränkande synsättet, och går därmed de krafter tillmötes som man säger sig vilja motverka.


Torsdag 2005-06-02 / 7.20
SVT24:s PRESSKLUBBEN OM BLOGGARNA. I vår har bloggarna nått kvällstidningsdrakarna, vilket väckt debatt om vad bloggarna egentligen betyder för massmediernas utveckling i Sverige. Är bloggarna något mer, något annat, än ytterligare ett forum för de etablerade åsiktsmaskinerna? Det blir frågan för
pressklubben i kväll, där jag och tre andra bloggare medverkar.


Onsdag 2005-06-01 / 22.12
DEN STORA REAKTIONEN. Redaktören Tony Blankley i Washington Times har i artikeln
The great reaction på ett tänkvärt sätt analyserat vad folkomröstningsutslagen i Europa handlar om:
Vi amerikanska kommentatorer är också benägna att projicera våra egna ideologier i våra tolkningar. Bill Kristol tror sig efter denna urladdning till folkomröstning [i Frankrike] se en chans för unga europeiska 'neokonservativa' att nå makten och avsätta 'en arrogant, okänslig, debattundvikande gammal regim med en frisk fläkt av demokrati'.

På liknande sätt, om än mer klassiskt formulerat, ser George Will folkomröstningsresultatet som 'uppfriskande eftersom konstitutionen skulle ha accelererat uttunningen av varje nations suveränitet [vilken] är själva förutsättningen för självstyre'.

Jag hoppas båda har rätt. Men jag tror Washington Posts intellektuellt sofistikerade David Ignatius fångade den mest säkra implikationen när han skrev att resultatet 'var, mest av allt, en högljudd protest mot den upprivande och omstörtade kraften av ekonomisk globalisering'. Det kan mycket väl bli så att européernas reaktion på globalisering gör att de intar Wills suveränitet och Kristols nya demokratiska ideal.

Men globaliseringen och reaktionerna den skapar är vår tids största fenomen. De islamistiska fundamentalisterna är en del av reaktionen. Pat Buchanans amerikanska isolationism och protektionism är en del av reaktionen. Och franska folkomröstningsresultatet är en annan del av den Stora Reaktionen på globaliseringen. Den kan vara gynnsam eller elakartad, fredlig eller våldsam, konservativ eller radikal, men folk runt om i världen börjar definiera sin kultur i förhållande till det kalla och själlösa intrång som globaliseringens vidunder innebär. Diskussionen har bara börjat. Den vill, till slut, omdana vårt sätt att leva.
Det viktiga är att fånga reaktionens energi och göra något godartat med den. Det är därför det är så viktigt att makthavarna inser läget, istället för att förneka det.


Onsdag 2005-06-01 / 21.12
EUROPEISKA ELITEN ÄR KROSSAD. Holland har nu med 63 procents majoritet avfärdat EU-konstitutionen enligt
vallokalsundersökning, bara 37 procent röstade för.

De ur etablissemangen som nu fortsätter hävda att konstitutionen inte är stendöd saknar all respekt för demokrati. Detta förnekande är i sig ett symptom på varför folk tappat allt förtroende för de politiska eliterna. De håller för både ögon och öron och vägrar ta in att de inte längre är ledare, utan förlorare som borde visa ödmjukhet.


Onsdag 2005-06-01 / 17.12
NYSTART FÖR SVENSKT NÄRINGSLIV. Det finns en känsla av frisk fläkt över Urban Bäckströms
programförklaring som ny vd för Svenskt Näringsliv. I och för sig behövs det inte mycket för att det ska vara bättre signaler än de som kommit från Svenskt Näringsliv de senaste åren. Jag står fast vid tidigare kritik (se 22 maj): ”Ingen annan har givit socialdemokratin så mycket prestige som Svenskt Näringsliv.”

Men det är möjligt att det blir förändring nu. Bäckström skriver:
Sverige står inför ett vägval. Ska vi fortsätta vägen in i en allt svårare strukturell arbetslöshetsproblematik som riskerar leda till en växande protektionistisk samhällsutveckling och pessimistiska människor? Eller ska vi bejaka en politik som stärker marknadsekonomins grundläggande dynamiska krafter som ger investeringar, nya och växande företag och fler jobb?

Det närmaste årets samhällsdebatt måste handla om detta fundamentala vägval. Svenskt Näringsliv kommer att göra allt i dess makt för att det optimistiska scenariot ska segra.
Om Urban Bäckström menar allvar återstår att se, men hans budskap får helt klart högre trovärdighet av att Janerik Larsson blir vice vd. Janerik Larsson var en drivande kraft i SAF:s offensiva och framgångsrika opinionsbildning på 1980-talet för avreglering, marknad och företagande. Han var också en av arkitekterna bakom ja-kampanjen till svenskt EU-medlemskap 1994. Janerik Larsson är en doldis, men också landets skickligaste kommunikativa strateg.

Och ett tecken på att socialdemokraterna är nervösa inför den nya ledningen i Svenskt Näringsliv framgår av det Lotta Fogde (fd socialdemokratisk statssekreterare) idag skriver i sin kolumn i Dagens Nyheter:
Att [Urban Bäckström] i sin tur anställt en av de ledande aktörerna bakom SAF:s opinionsbildande 1980-talsstrategi som sin vice väcker frågor.
Lotta Fogde har fel om det mesta i sin kolumn, utom just i denna mening. Regleringsivrare har all anledning att vara oroliga när Janerik Larsson träder in i det organiserade näringslivets ledning igen.


Onsdag 2005-06-01 / 16.00
BORGERLIGT TRAMS OM BISTÅND. Kolla inte dagens
debattartikel i Sydsvenskan! Du kommer att bli ordentligt uttråkad. Där har borgerliga alliansens arbetsgrupp för utrikesfrågor plitat ned ett antal plattityder. Helt utan engagemang. Fullständigt inspirationslöst. Och totalt utan ett tydligt och övergripande budskap.

Socialdemokraternas internationella arbetsgrupp presenterade i fredags ett förslag till nytt internationellt program för sitt parti (se blogg 30 maj). Deras debattartikel är betydligt intressantare och rakare än det Gunilla Carlsson, m, Cecilia Malmström, fp, Anders Wijkman, kd, och Agne Hansson, c, idag presterar. Medan socialdemokraterna talar om att sprida demokrati och om det orimliga i ”att länder som Uzbekistan, Kuba eller Saudiarabien ska ha samma inflytande som demokratiska stater”, kommer den borgerliga arbetsgruppen krampaktigt fram till att ”biståndet är ett av våra viktigaste instrument för att bekämpa fattigdomen och bidra till en säkrare och mer demokratisk värld för alla”.

Man kan inte annat än skaka på huvudet. Är bistånd viktigare än frihandel, rättsstat och hårda internationella påtryckningar för att tvinga fram demokrati? Är det med bistånd de borgerliga ska göra Saudiarabien demokratiskt, va? Hur dum får man vara inom den borgerliga alliansen?

Det här duger inte! Ska de borgerliga bli trovärdiga som regeringsalternativ måste man kunna prestera bättre än de här imbecilla byråkratiska plattityderna.


Onsdag 2005-06-01 / 9.34
NYTT BESÖKSREKORD! Under maj slog bloggens besökstrafik nytt rekord: nära 43.000 'unika besök' (räkneverket försöker räkna varje besökare en gång även om man surfar runt och tillbaka). Det är en ökning med över 17 procent jämfört med april, då 36.500 besök registrerades.

Det är fantastiskt. Den allt större läsekretsen är min allra viktigaste inspirationskällan som ger energi till alla infall, utfall och andra funderingar. Och vi ska ju inte sticka under stol med att en allt större läsekrets ger bloggarna en allt starkare ställning i svensk opinionsbildning.

Samtidigt som jag vill tacka för intresset, måste jag be om ursäkt för att jag är så dålig på att svara på alla mejl. De strömmar in och jag läser alla, men tiden räcker inte till för att skriva kloka svar. Men mejlen ger mig en bild av opinionsläget, så jag hoppas de fortsätter komma, såväl uppmuntrande, tipsande, reflekterande mejl som arga och förbannade.


Onsdag 2005-06-01 / 9.12
EUROPAS VÄGVAL. Franske samhällsanalytikern Dominique Moisi intervjuas i
European integration at crossroad, Christian Science Monitor, och konstaterar:
Få europeiska ledare har trovärdigheten eller modet att 'hjälpa medborgarna att omvandla sin rädsla, inse att EU är deras öde och följa' ledarna när de genomför den sorts smärtsamma ekonomiska reformer Europa behöver för att bli konkurrenskraftigt.

Istället väntar för de politiska ledarna i Tyskland, Frankrike och Italien allmänna val i en tid av hög arbetslöshet och stagnerande ekonomier. Och det är troligt att de ser Frankrikes 'nej' som en signal att backa bort från ekonomiska reformer.

Moisi varnar för att det är fel läxa att lära av folkomröstningen. 'När historiens tåg accelererar kan vi inte stanna på stationen', säger han.

Om detta tåg är på väg mot en framtid med mindre sociala förmåner och mer oreglerad kapitalism anser många européer att de borde fått veta destinationen innan de fick biljetten.
Det här är viktigt: hur tolkar den politiska klassen utslaget i Frankrike? Kommer man att backa från nödvändig reformering av den genomreglerade ekonomin? Hoppet om Frankrike är nog ute. Villepin är en teknokrat, ingen framåtsyftande politiker. Hoppet står till Angela Merkel, tyska kristdemokraternas förbundskanslerkandidat. Om hon vinner i höst och genomför den liberala politik hon står för, kan Europa ha fått ett nytt ledarskap.


Tisdag 2005-05-31 / 23.52
CLINTON II MOT BUSH III? Ja vet, det är egentligen löjligt att spekulera i amerikanska presidentkandidater 2008. Men av någon anledning har Amerika i jämförelse med Europa så in i h-vete många fler spännande personer, intressanta senarier och det i ett valsystem som ger de valda makt och möjlighet att påverka världen.

Amerikaner ogillar dynastier, men realiteterna - kändisskapet, kontaktnäten och lojaliteterna - gör dynastiernas kandidater svårslagna. Och i New York Post
påpekar John Podhoretz att om en Clinton till ställer upp för demokraterna, försvinner invändningarna mot en Bush till för republikanerna.

Republikanernas starkast lysande stjärnor - senator John McCain och New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani - är båda mittenpolitiker i sociala frågor och kommer att få svårt att engagera de konservativa som gav George W Bush segern i höstas. Därför nämns hans lillebror Jeb Bush som tänkbar tredje Bush-president. Jeb Bush är framgångsrik guvernör i USA:s fjärde största delstat, Florida, och han måste lämna den posten efter två mandatperioder 2006. Han är social, urban och skulle aldrig kunna utmålas som ärkekonservativ tokstolle av motståndarna. Dessutom har hans fru spansktalande bakgrund, och 'hispanics' är nu en större väljargrupp än afroamerikaner.

Men jag undrar jag. Om dessa två familjer, som varit vana att kalla Vita huset sitt hem, ställs mot varandra skulle det väldigt mycket likna två kungliga familjer.


Tisdag 2005-05-31 / 16.42
DOMINIQUE DE VILLEPIN HAR NAPOLEONKOMPLEX. President Jacques Chirac har utsett sin gode vän Dominique de Villepin till
ny premiärminister. Detta trots att de Villepin aldrig varit folkvald. Han är urtypen för fransk gaullistisk elitism.

I samband med Irakkriget var han utrikesminister. David A Bell skrev då ett dräpande porträtt, publicerat i smedjan.com: Napoleonkomplexet. Läsvärt också idag.


Tisdag 2005-05-31 / 12.50
FREIVALDS: BOLTON BLIR BRA FÖR FN. På en hearing hos FN-förbundet nu på morgonen talade utrikesminister Laila Freivalds i samma termer som biståndsminister Carin Jämtin (se
här). FN fungerar inte som vi önskar. Vi har skyldighet att skydda människor när suveräna stater inte gör det, sa Freivalds. Jag tolkar det som att hon menar att en ny Saddam Hussein inte kommer att skyddas av Sverige när USA invaderar. Hon poängterade också behovet för FN att inte bara fokusera på fredsbevarande, utan också på transformeringen från konflikt till demokratisk utveckling. Också det låter som en förändring i riktning mot stöd för Bush-doktrinen om spridande av demokrati i världen.

När utrikesministern fick en fråga från Palmecentret som gick ut på att bekräfta frågeställarens uppfattning om att USA är hemskt och att deras blivande FN-ambassadör John Bolton är förskräcklig, höll hon inte med.
- Bolton blir bra. Det är bättre med någon som talar klartext än någon som inte visar korten och undviker diskussion. Med Bolton får vi tillstånd en diskussion som kan bli konstruktiv om FN:s roll.
Men lika tydligt principiellt för demokrati som Bush är inte Freivalds. I andra svar framgår att hon anser att konflikterna i världen ”ofta” beror på icke-demokratier och att de är ”en del” av problemet.


Tisdag 2005-05-31 / 12.33
MER AVSLÖJANDEN OM HILLARY CLINTON. Man hade hoppats att allt om Bill och Hillarys förehavanden i Vita huset var avslöjade. Men icke. Nu kommer en ny bok The Survivor och författaren John F. Harris publicerar idag utdrag i Washington Post:
Heeding the Past As She Looks To the Future. Här framgår dock bara ganska snälla synpunkter. Drudge report har publicerat betydligt elakare skvaller i boken. Jag orkar inte gå in i dessa turer, men man börjar ju undra om Hillary Clinton verkligen kan ställa upp som presidentkandidat 2008. Är inte Bill hennes Chappaquiddick? (Ted Kennedy ställde till bilolycka som visade sig fälla honom varje gång han försökte bli presidentkandidat.)


Tisdag 2005-05-31 / 8.05
OFFENSIV MAUD OLOFSSON. Det är helt rätt av centerledaren att
driva på om uppgörelser inom borgerliga alliansen. Socialdemokraterna har ett historiskt grundat förtroende i regeringsduglighet som de kan betala med för tjafset inom vänsterblocket, v och mp. De borgerliga har inget sådant förtroende, snarare en skuld att betala. Den skulden kan bara betalas med exceptionell enighet mellan de fyra, professionell handläggning av aktuella sakfrågor och kraftfull demonstration i viljan att regera Sverige.

Utan det har man inte en chans när valrörelsen drar igång på allvar. Nuvarande opinionsiffror är bara luft. Det borde moderaterna veta, som brukar tappa 10 procentenheter av sitt väljarstöd under valrörelsens intensivskede.


Måndag 2005-05-30 / 16.01
HAR S BLIVIT NEOKONSERVATIVA? En uppmärksammad läsare (tack Pär) pekar på skrivningar av Carin Jämtin och andra sossar på
DN-debatt i fredags. Jag läser inte sådana artiklar längre, för de är vanligen lika intressanta som reklam för tvål. Men den här artikeln är annorlunda:
Vi måste fortsätta kampen för att sprida demokratins ideal i världen. Det är orimligt att länder som Uzbekistan, Kuba eller Saudiarabien ska ha samma inflytande som demokratiska stater ...

FN måste tydligare ta sitt ansvar för att förebygga och även förhindra folkmord, massmord och etnisk rensning, om så behövs med militära medel. Människors säkerhet måste gå före staters suveränitet.
Det här är exakt det Bush-administrationens neokonservativa anser, och den hållningen jag delar. Men det är ståndpunkter som svenska regeringen och många borgerliga är tvärt emot. Sverige har hittills hävdat en internationell rätt där Saddam Hussein kan slakta irakierna samtidigt som USA förbjuds att befria samma irakier från tyranniet. I FN-sammanhang är Sveriges officiella ståndpunkt att Sudan, Zimbabwe, Kuba och Egypten med samma auktoritet som Finland eller Australien kan avgöra hur FN ska tolka mänskliga rättigheter. En hållning som president Bush inte delar - och därför fått stenhård kritik av Europa.

Har socialdemokratin bytt utrikespolitisk doktrin? Det är en högst intressant fråga.


Måndag 2005-05-30 / 15.40
ÖKA ÖPPENHETEN - ERKÄNN SKILLNADEN PÅ JURIDIK OCH MORAL. Svensk och europeisk politik är numera så endimensionell och platt att den blivit inte bara inskränkt utan också intolerant. Vi såg det när den av Italien föreslagne EU-kommissionären Rocco Buttiglione avvisades av EU-parlamentet eftersom han trodde att parlamentarikerna kunde göra skillnad på moraliska utsagor och hans professionella förmåga att juridiskt upprätthålla gällande lagar. EU-parlamentet visade sig vara för dumt för att begripa filosofiprofessorns budskap.

Nu hamnar svenske Högsta domstolens ordförande Bo Svensson i samma dilemma: han får inte säga att han på moraliska grunder och privat anser att sexköpslagen är korkad. Varför? Då skulle avgångskraven hagla. Varför? Därför att varken svenska medier eller politiker klarar av att göra distinktionen mellan moral och juridik. De förstår inte att en begåvad jurist kan göra skillnad på juridiskt korrekta domar och egen uppfattning i moraliska och filosofiska ämnen.

Därför tvingades Bo Svensson komma med löjliga bortförklaringar -
'jag är göteborgare' - och hävda att han som person tycker sexköpslagen är bra, även om vi alla förstår att han inte gör det. Självklart är Bo Svensson en så erfaren domare att han kan hålla isär sina privata uppfattningar och juridiken så som den ser ut. Också en HD-domare måste ha rätt till egna uppfattningar. Allt annat skulle innebära att bara viljelösa mähän skulle kunna bli domare.

I USA erkänner man att höga och extremt begåvade jurister kan ha olika uttolkningar av konstitutionen och juridiken, utan att beskylla dem för att undergräva och obstruera mot lagstiftningen. Kan vi inte få ett lika öppet debattklimat också i Sverige och Europa? Det skulle vi alla tjäna på!


Måndag 2005-05-30 / 12.45
SKISS PÅ FEDERAL KONSTITUTION. Vill påminna om tidigare
skiss på federal konstitution här i bloggen. En sådan slimmad liberal konstitution borde ställas mot en omarbetad variant av den nu fallna gaullistiska konstitutionen. Socialister, kommunister och gaullistiska elitister kan lägga till ännu mer regleringselände i det förslaget, om de vill. Sedan borde de två konstitutionsförslagen ställas mot varandra (istället för 'ja' och 'nej') i en stor, gemensam folkomröstning i hela Europa inför alla 450 miljoner medborgare på en gång.

Då först kan unionen erhålla den demokratiska legitimitet den hittills har saknat, och så väl behöver.


Måndag 2005-05-30 / 9.45
DANSK EFTERTANKE. Berlingske Tidende skriver i ledaren
Det franska nejet:
Det är en skamfläck på den begränsade EU-demokratin att befolkningarna inte får något reellt val, utan endast blir ombedda att säga ja. När de säger nej prövar man med mer eller mindre reella förändringar att få igenom ett ja iallafall.

EU är ett viktigt samarbetsprojekt ... Men EU-eliten och medlemsländernas politiker måste dra lärdom av det folkliga motståndet. Att fortsätta med utvidgningen av EU:s gränser långt utanför Europas naturliga kulturella gemenskap är en huvudlös gärning.

Det franska nejet är historiskt. Med det kulminerar ett anti-elitistiskt och nationellt folkligt uppror som böljat fram i Europa de senaste fem åren - men som här hemma [i Danmark] har tämjts av Anders Fogh Rasmussens regering.

Måndag 2005-05-30 / 9.05
BRITTISK PRESS ALARMISTISK. Till skillnad från de svenska kommentarerna om Frankrikes nej till EU-konstitutionen har de brittiska en betydligt mörkare bild av framtiden. Guardian skriver i ledaren
Europe stunned:
Värdet på euron föll på valutamarknaden under förra veckan som svar på signalerna om att nej-sidan behöll sin ledning. Amerikaner, kineser och indier som strävar efter fördelar i en värld av ömsesidigt beroende, kommer lättare att få som de vill om européer är i kaos ...

Det är sant att förklaringen till nej-segern ser ut att mindre ha med fördraget i sig att göra, än landets kris i fråga om sin plats i ett utvidgat Europa, den politiska klassens misslyckande och motsträvighet i att konfrontera globaliseringens utmaningar. Men resultatet markerar också en alarmerande reträtt från Frankrikes historiska roll som en stark motor för Europas integration.
Independent skriver Crisis for Europe as France rejects EU constitution by huge majority
Som värst förväntar sig många europapolitiker att det franska nejet - förankrat i protektionism, motstånd mot marknadsekonomi och rädsla för östeuropéers konkurrens från franska vänsterns sida - kan förstöra Europas ambition att tala med en politisk röst och starta en upplösning av den gemensamma marknaden.
I Times ger Tim Hames råd till premiärministern i A thousand times non
När han granskar vraket efter den här folkomröstningen borde Tony Blair dra fem slutsatser. För det första finns ingenting i det gamla förslaget som kan räddas. För det andra borde dess efterföljare utformas av folkvalda i medlemsländerna, inte tjänstemän och äldre statsmän. För det tredje måste ett nytt förslag vara mindre filosofiskt och mer praktiskt. För det fjärde får en fräsch version inte vara längre än 5000 ord. Till sist, borde det så långt som möjligt underställas väljarnas godkännande i varje EU-land.

Måndag 2005-05-30 / 8.10
DAGS TÄNKA MER I PLURALIS. Av tidningarna jag läst kommer ledaren
Har budskapet nått fram nu? i Svenska Dagbladet till den klokaste slutsatsen:
EU-konstitutionen har många förtjänster ... Men paradoxalt nog tar den samtidigt inte hänsyn till att EU numera rymmer en heterogen krets av medlemmar. Hur går det med EU-konstitutionen när Frankrike har sagt nej? Svaret på den frågan sammanhänger med viljan att lyssna till medborgarna. Alltså: i stället för att pracka på är det dags att tänka mer i pluralis.
Göteborgs-Posten ger i ledaren Ett steg bakåt... ett eget förslag:
Men bättre vore att kalla in konventet. Det fördrag som fallit var bra men kan göras bättre, skrivas mera kortfattat, mera principiellt, mera demokratiskt. Och varför inte be nej-sidan samla sig till ett eget förslag?
Här i bloggen har tidigare framförs idén om att två konstitutionsförslag borde ställas mot varandra, men då inte från ja- och nej-sidan, utan för att komma bort från ja och nej. Låt ett förslag utifrån centralism, gaullism och socialism utarbetas och som ställs mot ett förslag byggt på frihet, frihandel, marknad och som överlämnar all annan politik på nationerna.

Sydsvenska Dagbladet gör i ledaren En bro för mycket en analys av kampanjstrategi:
EU:s politiska ledare [har] begått ett allvarligt misstag genom ihållande skryt om att Europa erbjuder en överlägsen ”social modell”. För det första är det inte riktigt sant, vilket bekräftas av hög arbetslöshet och integrationsproblem. För det andra innebär det att många européer, föga förvånande, drar slutsatser som dessa: Om vi är bättre än alla andra – då skall vi väl inte behöva anpassa oss till globaliseringen
Sämst bland de stora tidningarnas ledarkommentar är Dagens Nyheter. I ledaren Europas misslyckande våren 2005 skriver man:
[Det som hänt är] att många EU-vänner bestämt sig för att säga nej. De säger nej därför att de vill ha ett annat EU, mer av samlad politik, inte mindre. De är visserligen kritiska till utvidgningen men inte i princip utan därför att villkoren är för olika i väst och öst. De vill inte ha det här förslaget till konstitutionellt fördrag, de vill ha ett annat, ett som ska hålla marknadskrafterna tillbaka och värna om den sociala modell som finns.
Detta är en synvilla hos den som inte riktigt hängt med. Fransmännen sa nej därför att de efter utvidgningen upptäckt att EU inte är lika med Frankrike. Se förra kommentaren, nedan. Fransmännen har sett EU som sitt projekt, sitt barn. Efter utvidgningen är EU inte längre det. En konsekvens kan till exempel bli att Frankrike får stå för, och finansiera, sitt eget jordbruksunderstöd - istället för att stjälpa över kostnaderna på övriga Europa. Därför röstade fransmännen nej: övriga Europa går inte längre i Frankrikes ledband.