Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 8-14 aug 2005

Söndag 2005-08-14 / 13.46
MODERATA MUSLIMER INTE MODERATA. Det talas ofta om moderata muslimer, inte minst i denna blogg. Det beror ju på att vi som tror på människors förnuft naturligtvis vill tro att det finns förnuftiga muslimer. Men frågan är om det finns organiserade moderata muslimer. Det finns mycket skärpta muslimer som ser och erkänner problemen med islam, men de har mer karaktären av enskilda dissidenter, liknande dem i gamla Sovjet, eller är sekulära muslimer som inte är organiserade. Bland troende och organiserade muslimer tycks ingen tydlig gräns mot fundamentalism och extremism finnas.

Söndagstidningen Observer toppar idag med sin granskning av den ledande muslimska organisationen The Muslim Council of Britain, som av regeringen och medierna ansetts företräda moderata muslimer. Tidningen finner att den inte alls är moderat:
Radical links of UK's 'moderate' Muslim group.
Långt ifrån företrädare för en mer progressiv och spirituell tradition inom islam, visar sig ledarskapet inom brittiska muslimska rådet sympatisera med och har kontakt med reaktionära islamistiska rörelser i den muslimska världen, och i synnerhet med Pakistans Jamaat-i-islam, ett parti vars mål är att införa sharialagarna i Pakistan ...

En av rådets medlemsorganisationer, Jamiat Ahl-e-Hadith i Birmingham, är en extremistisk sekt som på sin hemsida skriver: 'De icke troende är vilseledda och deras livsstil baserad på sjuka och avvikande uppfattningar om samhälle, universum och sin egen existens'. Organisationen uppmanar sina sympatisörer att inte bära västerländska huvudbonader, inte rasta hundar, inte se på sport eller TV-såpor och förbjuder 'mingel och handskakning mellan män och kvinnor' ...

Även om rådets ledning distanserat sig från viss undervisning [om segregation mellan män och kvinnor] har det kritiserats för att inte tillåta någon kvinna på ledande nivå i rådet.
Förra veckan varnade också Salman Rushdie i Washington Post för rådets ordförande Iqbal Sacranie i artikeln The Right Time for An Islamic Reformation. Sacranie var en framträdande kritiker mot Rushdies bok Satansverserna och efter dödsdomen mot Rushdie från ayatollah Khomeini sa Sacranie att 'döden är kanske för enkelt' för författaren. ”Om Iqbal Sacranie är det bästa premiärminister Blair kan erbjuda i form av en god muslim har vi ett problem”, säger Rushdie.


Söndag 2005-08-14 / 12.36
EUROPA SACKAR EFTER, USA TUFFAR PÅ. I Guardian
rapporteras att Frankrikes ekonomi stannar av ännu mer än förväntat under andra kvartalet. Det beskedet avslutar en vecka med ständigt nya dåliga nyheter från eurozonen. Tillväxen i Frankrike ligger på minimala 0,1 procent. Och Tyskland stagnerar ännu mer. Ljuspunkten är Italien, tredje största ekonomin inom eurozonen, vars tillväxt ökade något, till 0.7 procent.

Internationella valutafonden pekar på kroniskt hög arbetslöshet och behovet av marknadsreformer. IMF anser att Europa har betydande problem på grund av alla regleringar som förhindrar företagsamheten att expandera och samarbeta.

Jämför det med andra kvartalet för USA: Bloomberg kunde rapportera att flera bedömare skriver upp tillväxttakten för USA till 4,5 - 5,0 procent i år. Bara i juni tillkom 207.000 nya arbeten i USA, och arbetslösheten är rekordlåg, 5,0 procent. Intressant är att arbetslösheten för spansktalande, alltså USA:s största minoritetsgrupp, ligger på 5,5 procent.

Ska vi inte ta och lära oss något av dem som ständigt lyckas?


Lördag 2005-08-13 / 19.42
'TILLÅT BAKRI SPOTTA UT SIN SMÖRJA'. En intressant invändning mot de hårdare tag som Storbritannien nu sätter in mot extremister, fundamentalister och terrorister framförs av Rod Liddle i Spectator-artikeln
Allow Bakri Mohammed to spew out his rubbish.

De som hyllar bin Ladin och terrorattacker som 11 september bör få framföra sina åsikter - och vi bör med kraftfulla argument bemöta dom, menar Liddle. Om den extreme predikanten Bakri och hans idéer sjunker eller simmar beror på graden av folkligt stöd. Orsaken till att nya terrorlagar som inskränker yttrandefriheten införs, är att vi anser det alltför politiskt problematiskt att argumentera emot källan till vår nya otrygghet, islam. Därför går vi på individerna och lämnar idéerna i fred.

En skarp iakttagelse. Men inte heller jag, och andra som inte faller undan för det politiskt korrekta hyckleriet, kan argumentera med och emot islamisterna. Det går inte föra den intellektuella debatt som Rod Liddle efterlyser eftersom islamisternas idéer inte framförs i öppen samhällsdebatt. De hatiska predikningarna i västländerna sker inte på svenska eller engelska, utan på arabiska. De sker inte öppet, utan i avskildhet och i sammanhang dit enbart muslimer äger tillträde. Extremisterna riktar in sig på sina egna bröder och undviker varje debatten med oss, av den enkla anledningen att de inte är demokrater och inte har någon som helst respekt för yttrandefriheten - eller oss som människor. Vi är ju bara otrogna som ska omvändas till islam eller dödas.

Av dessa skäl blir det nödvändigt att minska graden av tolerans, så att vi inte tolererar hat. Vi måste sätta gränser, inte bara i ord utan i handling. Det är därför Irshad Manji har rätt när hon retoriskt frågar Varför tolerera hatet?


Lördag 2005-08-13 / 18.11
HUR FUL KAN EN LYCKAD VALKAMPANJ VARA? Dagens hetaste ämne i USA är att en reklamfilm som anklagar den till Högsta domstolen nominerade domaren John Roberts för att ha försvarat abortmotståndare som bombat abortkliniker, har dragits tillbaka. Landets största abortförespråkande lobbyorganisationen Naral (National Abortion Rights Action League) tvingades göra det sedan ingen demokratisk tungviktare var beredd att försvara anklagelsen, som inte är sann. Många anser att Naral och abortförespråkarna tappat trovärdighet genom de falska anklagelserna.

I Washington Post diskuterar Dana Milbank i
Democrats Conflicted on Playing Rough hur ful, smutsig och hård en kampanj kan vara. Hon menar att republikaner är bättre på att vara framgångsrika i sina smutskastningskampanjer än vad demokraterna är, och citerar förre presidenten Bill Clinton som i ett tal nyligen sa: ”Du kan inte skylla motståndaren för att använda en strategi som slår dig knock out. Du kan inte be dom sluta vara elaka mot oss. Du måste bli tuff nog att besegra attackerna.”

Självklart ligger det något i det. Men jag tycker Dana Milbank i sin artikel visar just hur endimensionell vänstern är; hon har bara en skala - graden av elakhet. Ingenting om sammanhang eller hur fulheterna formuleras. Hon jämför vänsterns anklagelser mot Roberts med högerns anklagelser mot John Kerry i presidentvalskampanjen förra året om att han ljugit sig till medaljer. Och hon undrar varför det är demokraterna som drar tillbaka sin smutskastning när det anses att man trampat över gränsen, medan republikanska supportrar kör på. Milbank vill förklara detta genom att citera en demokratisk röst som menar att vänsterns etos gör att man tar en mer hederlig väg eftersom man uppfattar sig som moraliskt mer högstående än högern.

Snacka om högfärd. Av någon outgrundlig anledning nämner inte Milbank och andra i mainstremmedierna kampanjorganisationer som MoveOn och vänsteraktörer som Michael Moore i dessa sammanhang. De är fulare och mer lögnaktiga än de flesta. Så om det vore graden av elakhet som avgjorde skulle vänstern i USA vunnit presidentvalet och mycket annat.

Nej, det Milbank missar är vilken sorts elakhet vänstern och högern använder, hur elakheterna förstärker uppfattningar som allmänheten redan har eller inte, och hur elaka påhoppen faktiskt uppfattas att vara av väljarna. Jag tycker den här sortens kampanjstrategier till stor del påminner om politisk satir. Ett riktigt smart påhopp kan gå hem, även om det är tveksamt hur sanningsenligt det är, medan ett plumpt och korkat påhopp slår tillbaka mot den som framför det och ger sympatierna till den attackerade. Det är här republikanska rörelser är så mycket mer framgångsrika än demokratiska. Attackerna på John Kerry och Karl Roves anklagelse i juni, om att vänstern 'vill erbjuda terroristerna terapi och förståelse', stämmer med bilden den stora allmänheten har av Kerry och vänstern. Medan attacken på domare Roberts om att han skulle försvara mord på gravida kvinnor framstår som platt och därför också som smaklös och riktigt dum.

Men varför är republikaner i så fall smartare? Milbank menar att demokraternas goda uppförande gör det svårt för dem att ta i, och efter ett tag har man börjat agera som någon som blir mobbad, man börjar se sig själv som en tönt. Det tror jag inte på: skulle den som anser sig överlägsen sin motståndare plötsligt sjunka ner i mindervärdighetskomplex? Nej. Det som ger republikanerna övertag är att de tänker i moraliska termer, medan demokraterna är relativister. De är i högre grad gravallvarliga, endimensionella och saknar humor. De kan göra hur korkade jämförelser som helst och ta dem på fullt allvar - som när senator Dick Durbin jämförde Guantanamo med sovjets gulag och nazistiska koncentrationsläger.

Min erfarenhet är att många relativister, särskilt de allra mest ivriga (har fått min beskärda del av mejl från dem) saknar moraliskt djup och kan därför inte göra skillnad mellan det plumpa och det giftigt humoristiska. De ser inte det absurda i tillvaron, de förmår inte hålla distans till verkligheten och göra en sund avvägning och uttolkning av vad olika perspektiv betyder. Då kan man inte heller kommunicera elakheter som till hälften är på allvar, till hälften är på skämt, och därför hos den stora allmänheten inte uppfattas som särskilt elaka - och därför går hem.


Lördag 2005-08-13 / 13.00
OCH DAGS FÖR FATWA MOT BIN LADIN. I USA Today, Amerikas största tidning,
efterlyser Mamoun Fandy, forskare i Mellanösternpolitik vid Baker Institute, en kontra-fatwa mot Usama bin Ladin.

En mycket bra idé. Moderata muslimer måste tydligare visa - för den muslimska världen och för väst - att de inte sympatiserar med terroristerna. De måste visa att de menar allvar med att de motsätter sig fundamentalistiska tolkningar av islam. Att inom ramen för sina egna traditioner utfärda kommunikéer som mycket tydligt förklarar att fundamentalisterna inte har stöd i islam för sina dåd, är en effektiv metod. När får vi höra sådana fatwor?


Lördag 2005-08-13 / 12.37
DAGS LÄRA AV IMMIGRANTLANDET AMERIKA. I National Journal inleder Clive Crook sin
artikel om invandrare i USA jämfört med i Europa så här:
Inget land kan tävla med Amerikas lyckade assimilering av immigranter. Från landets bildande har USA mottagit våg efter våg av nykomlingar. Och trots det enorma antalet har något otroligt skapats. Det har blivit vanliga amerikaner redan av deras barn, man har inte behövt vänta i flera generationer.

I Europa är inget land i närheten av att göra det - även om man kan tro att det lilla antalet immigranter det handlar om där borde gjort uppgiften enklare. Det här är en enorm skillnad, och en som nu får stor betydelse av ett nytt skäl ... Med ny skärpa efter förra månadens bomber i London har Storbritannien att hantera inhemsk muslimsk terrorism. Frågan om icke assimilerade immigranter förvärrar och komplicerar problemet ...
I åratal har europeiska politiker ignorerat frågor som rör ländernas icke assimilerade muslimska minoriteter, skriver Crook. Nu kan de inte ignoreras längre, de har hamnat högst på dagordningen.

Kritikerna har tidigare anklagat förslag om hårdare anti-terrorlagar för skrämseltaktik, och talat om överdriven rädsla för terrorister i syfte att begränsa medborgerliga friheter. För dem som inte är paranoida framstår anklagelserna som fåniga, inte minst därför att argumenten förlorar all trovärdighet så fort ett terrordåd genomförts, som nu i London, skriver Crook. Allt har förändrats, som Blair sa i sitt tal i veckan.

Jag håller här helt med Crook. Svepande tal om hot mot integriteten är tramsiga argument när övervakningskameror och ordningsmakten möjligheter att fängsla dem som sprider hat och uppviglar till terrordåd kan rädda hundratals människors liv. Den viktiga frågan är att identifiera vad medborgarskap är och vilka krav det ställer, liksom på dem som får uppehållstillstånd, för att på lång sikt eliminera inhemska terrorhot.

Crook menar att det stora problemet är att så många muslimer i Europa inte känner någon samhörighet och solidaritet med sitt land, och tvärt om. Vems fel är det? Skulden kan utan tvekan spridas på många händer, menar Crook. I Storbritannien har muslimska immigranter och deras barn, liksom i många andra europeiska länder, mött alla former av utanförskap snarare än att bli välkomna. Misslyckandet med att inkludera dem i ekonomin måste förklaras, liksom varför så många unga muslimer är arbetslösa.

Min reflektion på detta är att muslimer och andra invandrare i Sverige är gisslan för vår välfärdspolitik. Vi svenskar vägrar erkänna att misslyckandet med assimileringen och förklaringen till att så många står utanför arbetsmarknaden ligger i arbetsrätten och andra regleringar. Svenska politiker gör allt för att upprätthålla denna apartheidpolitik men kallar samtidigt konsekvensen av de regleringar man försvarar för rasism - men man skuldbelägger inte regleringarna utan de individerna som följer dem - arbetsgivare och alla svenska medborgare - för att vara rasister.

Så länge vi inte ser de verkliga orsakerna till invandrares utanförskap kommer problemen bara att växa.

Intressant nog lägger Clive Crook också skuld på de muslimska immigranter som visar mycket liten vilja att bli britter, fransmän eller svenskar. Åtminstone inte i jämförelse med hur immigranter i Amerika har blivit amerikaner. I Europa har de valt inte bara religiös separatism, utan också kulturell och social. Och i Europa har man i mångfaldens namn låtit dem isolera sig. I Amerika har man i högre grad inkluderats i samhället. Vilket naturligtvis underlättats av att man lätt kan få jobb. Detta eftersom en anställning i USA inte betyder att arbetsgivaren adopterar den anställde, utan lika lätt kan avslutas om det inte visar sig fungera.

Världen blir naturligtvis en lyckligare plats, skriver Crook, om alla immigranter tar till sig det nya landets sociala koder och normer i fullt realistiska förhoppningar om ökat välstånd för sig och sina barn. Amerika har i stor utsträckning blivit en sådan plats. Europa har misslyckats.


Fredag 2005-08-12 / 17.04
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i
Tonight Show:
  • När president Bush undertecknat den nya transportlagen sa han att det inte räcker med att stifta lagar, han sa att 'folk måste jobba hårt'. Sedan återvände han till sin fem veckor långa semester i Texas.
  • Demokraterna har kritiserat presidenten för att under 21 procent av tiden inte vara på jobbet i Vita huset. Det där är ju ingenting. Sedan Bush blev president har demokraterna varit ute ur Vita huset 100 procent av tiden.


Torsdag 2005-08-11 / 14.34
HYCKLERIET OCH URSÄKTERNA FÖR TERROR. I Boston Globe gör Jeff Jacoby intresanta iakttagelser i sin kolumn
On condemning terrorism:
När muslimska extremister kallblodigt mördar oskyldiga finns ofta en politisk korrekt motvilja att kalla mördarna för terrorister, eller att oreserverat fördöma dem. Men någon sådan motvilja fanns inte förra veckan när en israelisk jude öppnade eld i en buss och dödade fyra araber i norra Israel ...

Han kallades omedelbart terrorist och blev hårt fördömd. 'En fruktansvärd handling av en blodtörstig judisk terrorist' sa en ledare i Mellanöstern. En annan sa att han var 'djupt chockad och upprörd över morden som är omöjliga att glömma'... Lika hård var Yesha Council, organisationen för judiska bosättare. Även om man är helt emot evakueringen av Gaza, fördömer man gärningsmannen som 'en terrorist, en galning' ...

Utan att tvingas till det, utan att komma med ursäkter, reagerade det judiska samhället med avsky på den monstruösa handlingen, särskilt upprörda över att förrövaren var en jude. När detta är den allmänna reaktionen på terrordåd i alla samhällen, kommer terrorismen att upphöra.

Torsdag 2005-08-11 / 14.18
EXTREMISTER OMHÄNDERTAGNA I LONDON. Jordanienfödde Abu Qatada, som beskrivs som al-Qaidas spirituelle ambassadör i Europa, är bland de 10 utländska extremister som idag arresterats i Storbritannien av nationella säkerhetsskäl,
rapporterar Sky News.
- I enlighet med mina befogenheter att deportera individer vars närvaro i Storbritannien inte främjar allmänhetens bästa av nationella säkerhetsskäl har imigrationsmyndigheten idag instruerats att anhålla tio utlänska medborgare som jag anser utgör ett hot mot vår nationella säkerhet, säger inrikesminister Charles Clarke.
Det är förmodligen första steget i att deportera dessa personer tillbaka till sina hemländer. Äntligen börjar det hända saker i kampen mot terrorismen.


Torsdag 2005-08-11 / 14.18
OMAR BAKRI FÄNGSLAD I LIBANON. Extremistiske muslimske ledaren Omar Bakri flydde från Storbritannien dagen efter det att Tony Blair offentliggjorde sina förslag till nya hårda antiterrorlagar, med vilka Bakri riskerar att fällas för förräderi. Nu har han häktats i Libanon,
rapporterar Reuters.


Torsdag 2005-08-11 / 10.40
MER RYSSLAND: KHODORKOVSKY KANDIDERAR? Mikhail Khodorkovsky är mångmiljardären som dömdes till 9 års fängelse för skattebrott i Ryssland. Nu meddelar han att han kan tänka sig att ställa upp i parlamentsval i december,
rapporterar Times. Två liberala oppositionsledare bekräftade igår att de överväger att tillfråga Khodorkovsky om att ställa upp i fyllnadsval i Moskvas 201:a valkrets.

Bedömare anser att det är en vinn-vinn-situation för honom: om myndigheterna vägrar låta honom ställa upp bevisar han att de är rädda för honom, om han tillåts ställa upp innebär valkampanjen ökad uppmärksamhet för hans regimkritik.


Torsdag 2005-08-11 / 10.10
RYSK ADMIRAL: UBÅTEN BEHÖVDE INGEN HJÄLP. Efter att brittiska flottan under stor dramatik räddat en mindre ubåt som fastnat under vatten, vilket fått stor medial uppmärksamhet, vill rysk militär inte längre kännas vid att man behövde hjälp,
rapporterar Independent. De var inte i någon egentlig fara, säger admiral Alexander Vitko.

Ryssland påminner alltmer om det gamla Sovjetunionen. Lögner, förnekelse och mörkläggning verkar åter bli dess kännemärke.


Torsdag 2005-08-11 / 9.54
LÅT MÅNGFALDEN BLOMMA. I Göteborgs-Postens
ledare kritiseras, med rätta, socialminister Ylva Johansson för sin ovilja mot privata alternativ i vården och omsorgen:
Ylvas Johansson problem, och socialdemokratins, är fixeringen vid "vinstintresset" som blockerar företagande och entreprenörsanda inom vården. När det gäller LSS-tjänster visade en nyligen publicerad enkät att brukarna uppskattar privata vårdgivare bättre än offentliga därför att dessa haft förmåga att anpassa sig efter "kundens" behov och önskemål.

... Hon missar huvudsaken, och lägger krut på huvudmannaskap och form i stället för innehåll. Det håller inte. Låt mångfalden blomma!
Sydsvenska Dagbladet fyller på i sin ledare:
Däremot är Johanssons ensidiga betoning på kommunala lösningar svårbegriplig. I Johanssons föreställningsvärld är omsorgen i allt väsentligt enbart en angelägenhet för den offentliga sektorn. Sedan tycks det spela mindre roll vad den enskilde medborgaren önskar, vilka lösningar privata vårdgivare erbjuder eller vad EU:s konkurrensregler föreskriver.

Det förstärker intrycket av en socialdemokratisk strategi som syftar till att öka medborgarnas beroende av politiska beslut och politikernas goda vilja. Det sker inte av omsorg om väljarnas väl och ve. Utan enbart av omsorg om deras röster.


Onsdag 2005-08-10 / 21.14
PIRRO KAN SÄNKA HILLARY. Det var inte helt väntat att den moderate republikanen Jeanine Pirro skulle utmana Hillary Clinton om hennes senatsplats från New York i valet 2006. Även om få tror att Pirro kan vinna, kan glansen kring Clinton flagna. En tuff match var inte något Clinton önskade sig. I New York Daily News frågar Michael Goodwin
Does Hillary pillory Pirro?
Vid en födelsedagsfest för Ed Koch [tidigare New York borgmästare] skämtade Hillary Clinton med [sin senatskollega från New York] Chuck Schumer om hans starka återvalsseger genom att tala om 'senator 71 procent'. Ingen tvekan om att Clinton redan funderade på hur det skulle gå i hennes valrörelse 2006. Hon fick svar i måndags när åklagaren Jeanine Pirro sa att hon vill utmana Clinton. Vi vet redan nu att Schumers rekordseger med 71 procent av rösterna är ohotat. Clinton kommer att få en tuff valrörelse, inte det hon önskade sig på vägen mot presidentvalet 2008.
I artikeln 'Pirrotechnic' Campaign Against Hillary skriver Tony Blankley (medverkande i TV-programmet McLaughlin Group):
... hennes omvalskampanj kommer oundvikligen att ses antingen som en imponerande eller inte särskilt imponerande start på hennes presidentvalskampanj. Hillary kommer förmodligen att hata det 63-29 procentiga övertag hon nu håller [i opinionsmätning] eftersom en seger med under 60 procent kommer att ses som en besvikelse. Ett resultat under 55 procent kommer att bedömas som en katastrof - och oundvikligen leda till turbulens precis när hon ska lansera sin kandidatur inför presidentvalet.
Dick Morris går, som vanligt, längst i sin kolumn i New York Post, Pirro vs Clinton: A real fight. Han tror att om Pirro snabbt börjar stiga i opinionsmätningarna kommer Hillary och Bill att överväga om hon inte ska dra sig ur senatorsvalet för att spara kampanjkassan inför presidentvalet. Även med en seger i senatorsvalet 2006 kan en knapp sådan tolkas som en förlust inför presidentvalet 2008:
Jeanine Pirro är för abort, för vapenkontroll, för positiv särbehandling av minoriteter, för gayrättigheter och för invandring. Och, naturligtvis, hon är kvinna. På ett sätt kommer Hillary att driva valrörelse mot någon som är ganska lik henne själv i olika positioner. Bortsett från att Pirro, naturligtvis, är en gammal god republikan från förorten som står för sänkta skatter och tuffa tag mot kriminalitet och terrorism ... Mot Pirro kommer [Clinton] att bli av med sina bästa frågor. Hon måste kampanja på det hon själv uppnått i senaten, vilket inte är mycket ...
Dessutom tar alla upp den fråga som kommer att förfölja Clinton: kommer hon att hoppa av senaten om bara två år för att driva presidentkampanj? Kommer hon därmed att strunta i sina egna väljare hemma i New York? Det kan få många att välja Pirro, som mer är en lokal New York-kandidat än rikskandidaten Clinton.


Onsdag 2005-08-10 / 17.21
FN-PROGRAMMET OLJA-MOT-MUTOR. Det är intressant att svenska medier på nyhetsplats inte längre tystar ner utredningarna om korruptionen i FN. Men kommentarerna och analyserna är få. I USA har flera ledande tidningar skrivit ledare om de nya avslöjandena.

Washington Post döper i ledaren
UNcorruptible? om FN:s program olja-mot-mat till ”olja-mot-mutor”. Tidningen anser det besvärande att Kofi Annan misslyckas att förstå att detta program var korrupt ända in i dess innersta kärna. Man påpekar också det faktum att förre generalsekreteraren Boutros-Boutros Ghalis släktingar äger flera av de misstänkta företagen.

New York Times skriver under rubriken Oil-for-Food Corruption att gårdagens rapport från utredaren Paul Volcker ger de mest besvärande bevisen hittills på kriminalitet inom Förenta Nationerna. Och att vi får vänta till nästa rapport för att få veta mer om Kofi Annan och andra hade möjlighet att manipulera programmet för att tillskansa sig kanske 2 miljarder dollar i olagliga provisioner.


Onsdag 2005-08-10 / 11.12
NYLIBERALER I USA VILL OFFENTLIGA SATSNINGAR. Tänkte först inte posta denna kommentar, för de politiska etiketterna rör till det. Men det fenomen som John Tabin tar upp i Techcentralstation är värt att diskutera:
Big Government Libertarianism.

Det har ju länge varit känt att såväl konservativa som liberaler, särskilt socialkonservativa och socialliberaler, ofta hamnar i en situation där de stöder utökade statliga insatser även om man egentligen inte vill att staten ska bli stor. Men i USA har ett nytt fenomen inträffat: även nyliberaler talar för ökade statliga satsningar. Nämligen på stamcellsforskning. Det har blivit en konflikt mellan religiöst konservativa som inte vill ge statliga medel till forskning på stamceller från embryon som skulle kunnat bli barn. Det är en del i abortindustrin menar dom. Nyliberaler har inte samma inställning, och förspråkar inte bara privat forskning utan även statligt finansierad. Detta i en situation där USA:s budgetunderskott är stort.

Statliga forskningsmedel innebär att byråkrater ska sortera fram vem som har mest lovande forskning, skriver John Tabin, åtminstone nyliberaler borde avvisa det tillvägagångssättet.

För mig visar denna märkliga positionering i USA hur stark kulturen är i att avgöra kontexten, sammanhanget i vilket vi människor tar ställning. Amerika har haft en häftig debatt om stamcellsforskning och då flyttat nyliberaler till en socialliberal position. De ramar som den nationella kulturen sätter är mycket starkare än vad de flesta vill medge...


Onsdag 2005-08-10 / 10.42
KOMMUNERNA UNDER LUPP. Den absolut största delen av det vi kallar välfärd utförs i kommunerna. Det är 290 olika verksamheter som sällan jämförs och det råder närmast vattentäta skott mellan dem. Jag har länge efterfrågat jämförelser så att man kan lära av dem som finner smarta lösningar. Nu har Skattebetalarnas förening gjort just detta. I rapporten
Sänkt skatt genom ökad benchmarking:
Kommuner med låga kostnader kännetecknas inte av låg kvalitet, utan av sparsamhetskultur, decentralisering, genomtänkta ”peng-system” och smarta upphandlingar. Det visar den rapport som Skattebetalarnas förening presenterar på onsdagen. Rapporten bygger på intervjuer med kommunledningar i 15 svenska kommuner med låga kostnader för kärnverksamheten.

- Vi uppskattar att kommunalskatterna kan sänkas med ungefär 40 miljarder kronor, utan att välfärden blir lidande. Det motsvarar en skattesänkning på i snitt 500 kronor i månaden för en normalinkomsttagare, säger Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening.
På DN-Debatt skriver Robert Gidehag, En myt att kommunerna inte kan spara pengar. Han menar att det är dags att ge Sveriges kommuner större frihet och genom jämförelser sätta större press på dem att bli effektiva. Han har naturligtvis helt rätt.

Enligt min mening borde ett avancerat jämföresesystem utvecklas där kommuner kan tävla om vilka som är bäst. Det skulle sätta ökat fokus på det dagliga välfärdsarbetet, istället för bara på tjatet om nya lagar, nya reformer och luftiga löften som oftast inte betyder någonting alls för den service medborgarna ute i vardagen får.


Tisdag 2005-08-09 / 23.20
VARFÖR TOLERERA HATET? Från Toronto skriver Irshad Manji idag debattartikeln
Why Tolerate the Hate? i New York Times. Det här är det bästa jag läst hittills om kulturkrocken mellan väst och islam!
För en europeisk ledare har premiärminister Tony Blair gjort något djärvt. Han har givit besked, inte bara till troende muslimer utan också till dem som har tolerans som religion.

'Att stanna här innebär att uppfylla plikter' sa Blair med hänsyftning till utlandsfödda muslimska ledare som glorifierar terror på brittisk mark. 'En plikt innebär att dela och stödja värderingarna som ligger till grund för det brittiska sättet att leva. De som bryter mot den plikten och försöker sprida hat eller engagerar sig i våldsamheter mot vårt land och dess folk har ingen plats här.'
Naturligtvis riktas kritik mot dessa hårdare tag, konstaterar Manji, men att de blivit nödvändiga beror på att britter, liksom övriga i väst, har smitit undan från debatt om vilka värden som är mest värdefulla att försvara i vårt västerländska samhälle.
Västerlänningar har bugat inför multikulturalismen och bedövat sig till att tro att vad som helst duger. Vi ser vår benägenhet att acceptera allt som en styrka - till och med en kulturell överlägsenhet (även om få skulle erkänna att man ser det så). Radikala muslimer, å andra sidan, ser våra inkluderande instinkter som en form av korruption som gör oss slappa och vildsna. De anser att så svaga själar förtjänar att besegras.

Därför: ju mer vi försöker acceptera och tolerera dem, desto mer växer deras föraktar för vår 'svaghet'. Den ultimata paradoxen är därför att vi, för att kunna försvara vår mångfald, måste bli mindre toleranta. Eller åtminstone mer vaksamma.
Irshad Manji menar att denna vaksamhet kräver mer än nya antiterrorlagar. Vi måste fråga oss vilka värderingar som är viktigast och hur dessa ska uttolkas så att de kan upprätthållas av alla i samhället.
Varken det urvattnade ordet 'tolerans' eller den glidande frasen 'ömsesidig respekt' duger som guideande värdering. Varför tolerera våldsamt bigotteri? Vari ligger det 'ömsesidiga' i deras version av 'ömsesidig respekt'? Amin Maalouf, en fransk-arabisk författare, träffade mitt i prick när han skrev att 'traditioner förtjänar respekt bara om de är respektabla - det vill säga, enbart om de i sig själva respekterar de grundläggande rättigheterna för alla män och kvinnor'.
(Se mer om och av henne i denna blogg: religionens skuld till terrorn och utmana islam är riskfyllt och muslimer lever i förnekelse och Manji en fräsch ny röst)


Tisdag 2005-08-09 / 21.04
STINA FRÅN SVERIGE MÖTER ARNOLD. Stina Lundberg har intervjuat Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger och Expressen
frågar:
Hur var han?
- Han var smartare, mer skärpt och iskallare än vad jag hade trott. Jag var en av dem som skakade på huvudet när han blev guvernör. Han har en töntstämpel här hemma, men han är stensmart.
Ja, de som inte begriper att det krävs mycket speciella egenskaper för att bli direkt folkvald guvernör, dessutom med högerståndpunkter, i denna delstat har inte mycket fattat. Vem är töntarna, egentligen?


Tisdag 2005-08-09 / 14.15
LYFTA MUSLIMSKA KULTUREN TILL NUTIDEN. I mejl menar somliga att jag är motsägelsefull när jag å ena sidan dömer ut den muslimska kulturen som medeltid (
här) och samtidigt vill göra Irak till en modern demokratisk stat (här). Men icke. Att en kultur är efterbliven betyder inte att den behöver fortsätta att vara det. Och det är ju det Bush-doktrinen går ut på, att genom demokratisering föra den muslimska världen in i nutiden.

Det handlar om att göra klart att vi i väst inte tolererar barbariet, men att vi självklart ser muslimer som lika mycket värda som kristna, judar, hinduer, sekulära m fl. Det vi inte accepterar är att muslimer ser ner på andra. Genom att här bli glasklara - inte förstående, inte multikulti, inte överslätande - om var gränserna går, kan vi ge de goda krafterna inom den muslimska kulturen understöd.

En sådan är den i Irak välkände politiske aktivisten Iyad Jamal al-Din, som intervjuas i Londonbaserade tidningen Asharq Al Awsat efter ett TV-framträdande i irakiska LBC TV:
Jag anser min frihet som shia och som religiös person aldrig blir komplett utan att jag försvarar friheten för sunnier, kristna, judar ... Vi kommer inte att kunna bevara friheten för moskén om vi inte bevarar friheten för dansställen och pubar ...

Det är farligt att utnyttja religiösa auktoriteter i politiken. Shiiterna slår in på en katastrofal väg om de i namn av det religiösa ledarskapet exploaterar politiken. Den 1.300 år gamla religiösa auktoriteten respekteras över hela Irak, och inte bara av shia-samhällen eller delar av det.
Han menar att de religiösa ledarna har stor auktoritet utan att behöva ge sig in i politiken. Staten bör vara sekulär, menar al-Din. Och det är ju första steget till ett modernt samhälle, att se staten som försvarare av alla människors frihet, istället för att genom staten tvinga fram en viss religiös riktning. Och därför är det just detta som såväl terrorkriget som Irakkriget handlar om: att föra muslimernas kultur in i vår moderna tid, inte bakåt in i medeltiden.


Tisdag 2005-08-09 / 10.18
länk
MERKEL-FÖRLUST BORDE OROA REINFELDT. Angela Merkel har som ny kristdemokratisk förbundskanslerskandidat lagt upp samma strategi om att söka sig till mitten som Fredrik Reinfeldts moderater. Ju närmare valet man kommer i Tyskland, desto sämre tycks den strategin fungera.

Socialdemokraterna i Tyskland har varit i ännu sämre läge än systerpartiet i Sverige. Om Merkel ändå inte lyckas peta bort dem från makten, måste det sända en chockvåg genom moderaterna här hemma. Att inte attackera socialdemokraterna ideologiskt kan visa sig ge väljarna uppfattningen att det inte är fel på deras politik, och varför då byta ut dom? Utan hård ideologisk konfrontation, som exempelvis Margaret Thacher stod för, blir det pedagogiskt svårt att göra klart hur allvarlig krisen är.


Tisdag 2005-08-09 / 10.08
länk
TYSKLAND KAN FÅ STOR KOALITION. Independent rapporterar att den senaste opinionsmätningen i Tyskland inför förbundsdagsvalet nästa månad inte är någon kul läsning för något av de två stora partierna, socialdemokraterna eller kristdemokraterna. De mindre partierna tar fler väljare, inte minst det gamla, nu till 'vänsterpartiet' omdöpta kommunistpartiet från DDR.

Det har fått en del socialdemokrater, inklusive finansminister Hans Eichel, att tala om en stor koalition mellan de två stora partierna, vilket rapporteras i Deutsche Welle: Heading Toward a Grand Coalition?

Det vore synd om det inte blev en klar borgerlig majoritet i Tyskland. Hittills har inte den mjuka och nedtonade valkampanj som Angela Merkel bedrivit givit resultat, tvärtom har kristdemokraterna tappat väljarstöd.


Tisdag 2005-08-09 / 9.45
länk
VILL DOM VERKLIGEN ATT VI FÖRLORAR I IRAK? Christopher Hitchens frågar i sin senaste artikel: Can the left really want us to?

För mig, skriver han, fanns aldrig något alternativ till att invadera Irak, som redan innan invasionen var på väg att implodera och skapa oro i hela regionen, så som Kongo gör i Afrika. Hitchens menar att man borde tänka efter var konsekvensen vore om koalitionen förlorade i Irak. Vad skulle det betyda för Irak och världen? Ett Irak som är en central front i en mycket vidare strid mot en grym och totalitär ideologi. ”Tror de att en förlust i Irak bara kommer att vara en förlust för Bush-administrationen?”
Finns det inte en enda droppe solidaritet kvar för det irakiska folket, efter tre årtionden med tyranni, krig och sanktioner, och nu attacker från den värsta rörelsen på vår planet? Om ingen kan ge mig en övertygande förklaring är min slutsats att aktivister för mänskliga rättigheter struntar i Irak av politiska skäl som inte är särskilt berömvärda. Och därför står vi och ser på från torra land, om irakierna drunknar eller lär sig simma. I skam.


Måndag 2005-08-08 / 22.40 länk
EXTREMIST FLYR ENGLAND. En av de religiösa ledare som fått uppehållstillstånd i Storbritannien, men ägnat tiden åt att predika hat och uppmuntrat till terrorhandlingar, Omar Bakri, har flytt från landet efter premiärminister Tony Blair i fredags offentliggjorde de hårdare terroristlagar han kommer att lägga fram för parlamentet. Det rapporterar Sky News ikväll. Bakri riskerade åtal för förräderi enligt de nya lagarna.

Mer moderata muslimer, som sir Iqbal Sacranie, generalsekreterare i Muslim Council of Britain, välkomnade nyheten om hans avfärd.


Måndag 2005-08-08 / 21.35
KULTURER ÄR INTE LIKA MYCKET VÄRDA. Den respekterade kolumnisten Michael Barone i U.S. News & World Report skriver i dag i artikeln
Cultures Aren't Equal:
Multikulturalism baseras på lögnen om att alla kulturer är moraliskt likvärdiga. I praktiken reduceras det snart till: alla kulturer är moraliskt livärdiga, utom vår, som är sämre. Men alla kulturer är inte likvärdiga när det gäller demokratiskt valda regeringar, individuella friheter och rättssäkerhet ... Multikulturella intellektuella anser inte våra västerländska samhällen är värda att försvara. Men miljoner här [i USA] och ökande antal i Storbritannien och i andra [europeiska] länder vet bättre.
Barone pekar på att allt fler, som australiensiska Pamela Bone, kommer fram till slutsatsen att det förmodligen är dags att börja säga, 'ni är välkomna, men ni får ta seden dit ni kommer'. Eller citerar franske författaren Jean Francois Revel: 'En civilisation som känner skuld för allt man är och gör saknar energi och övertygelse att försvara sig själv'. Godhjärtade människor börjar inse att tolerera intolerans inte resulterar i tolerans tillbaka, summerar Barone.

Exakt. Det är tid att säga som det är: den muslimska kulturen är efterbliven. Vi har ingen plats för uppfattningar som saknar grundläggande respekt för mångfald och individuella friheter, eller för grumliga religiösa dogmer som ersätter rättsstaten. Vi tolererar inte kulturer som inte omfattar upplysningen och därför tillhör medeltiden. Sådana kulturer och livsmönster har ingen som helst plats i Europa. Och inte någon annanstans heller.

I västvärlden måste vi kräva av muslimer och deras organisationer att man medger att sharialagarna inte har någonting med ett modernt politiskt samhällsliv att göra.


Måndag 2005-08-08 / 19.08
HILLARY CLINTON UTMANAS I SENATSVALET.
Hillary Clinton valdes år 2000 till senator för New York, trots att hon aldrig bott i delstaten. Även om Clinton är den mest populära demokratiska presidentkandidaten inför 2008, ställer hon upp för omval som senator nästa höst. Men nu har Clinton fått en utmanare i den valrörelsen, rapporterar Washington Post: Jeanine Pirro, en välkänd åklagare i New York. Clinton har ett stort övertag som sittande senator, men om Pirro gör en bra valrörelse kan Clintons chanser i presidentvalet minska.


Måndag 2005-08-08 / 18.30
FN-MEDLARE: 'ARAFAT LJÖG HELA TIDEN'. Som FN-sändebud träffade norrmannen Terje Rød-Larsen många gånger PLO-ledaren genom åren och berättar nu i Atlantic Monthly den sanning han inte kunde förmedla när Arafat levde: ”Han ljög hela tiden ... Arafat var en mästare på att manipulera”. Om detta
rapporterar Svenska Dagbladet. Intervjun är inte tillgänglig online, men däremot temaartikeln: How Yasir Arafat destroyed Palestine (se också Arafat om demokrati).


Måndag 2005-08-08 / 10.25
TERRORISTERNA SPLITTRADE I IRAK. Flera tecken finns på att den paramilitära fronten mot den demokratiska utvecklingen i Irak har spruckit. Saddam-lojalister, alltså irakiska sunniaraber, har sökt kontakt med den irakiska regeringen och amerikanska trupper. Denna möjlighet måste nu utnyttjas för att splittra motståndet, skriver Newsweek i ledaren
Exploit a split in Iraqi insurgency.

Ja, snart kan alla infödda irakier stå bakom den irakiska regeringens strävan att skapa ordning och kontroll i landet. Ändå kan våldet fortsätta eftersom utländska terrorister under ledning av al-Zarqaw nu terroriserar irakier istället för afghaner. Men om de utländska terroristerna helt förlorar stöd i civilbefolkningen blir de sårbara. Risken för att bli angivna växer och antalet gömställen allt färre.


Måndag 2005-08-08 / 9.50
CONDOLEEZZA RICE HAR TAGIT BEFÄLET. I Time magazine publiceras en lång artikel om Condoleezza Rice och hennes första halvår som utrikesminister:
The Condi Doctrine.

Hon har tagit kontrollen över utrikesdepartementet som få förut och hon reser jorden runt som ingen annan. Rice har snabbt förvandlats från en säkerhetsrådgivare i skuggan till en huvudperson på världsscenen. ”Hon har nu ett eget departement att sköta. Hon har uppgifter att lösa. Det är vad hon verkligen gillar”, säger Ronald Reagans utrikesminister George Shultz, en mentor för henne.

Samtidigt gnäller man i artikeln över att hon inte ändrat Irak-strategi utan fortsätter tala om demokrati och att det är den politiska processen som kommer att vinna över det paramilitära motståndet. Artikelförfattaren menar att det är mer en förhoppning än en strategi. Här lyser vänsterns hjärndöda motstånd mot Iraks befrielse igenom. Det har gått två år sedan en grym diktator störtades. Två år är ingenting när det gäller att så dramatiskt ändra färdriktning för ett land med mer än 25 miljoner invånare. Man blir rätt trött på detta korkade gnällande. Och en bättre strategi än demokrati för att skapa lugn och säkerhet kan ju inte jag se.


Måndag 2005-08-08 / 9.15
ROBERTS ADOPTERADE BARN ATTACKERAS. Trots att den till USA:s högsta domstol nominerade John Roberts inte väckt den politiska strid som förväntades, ägnar sig New York Times åt att rota i hans privatliv. Tidningen undersöker nu hans och fruns adoptioner av två barn som nu är 4 och 5 år gamla. Man vill hitta oegentligheter som kan göras till anklagelser mot den nominerade domaren.

- Det borde finnas någon gräns för undersökningar om offentliga personers privatlivet,
säger senator Kay Bailey Hutchison. New York Times försöker nu backa, men erkänner samtidigt att man har jagat adoptionshandlingarna, skriver Drudge Report, som avslöjade tidningens aktivitet.

Snacka om fula knep. Vänstern i USA har flera gånger förut i syfte att fälla politiska motståndare rotat i deras privatliv, bl a har skiljsmässohandlingar för republikanska senatskandidater publicerats. När man ser hur låga New York Times och andra på den kanten är, är det en riktig njutning att se hur Karl Rove och andra dribblar skjortan av dessa slämmiga typer genom att vinna över dom på den politiska spelplanen.