Dick Erixon


Dick Erixon:
Kommentarer 28 juni - 4 juli 2004


Söndag 2004-07-04 / 13.59
BORGERLIGT ALTERNATIV - JA, MEN FINNS VILJAN ATT VINNA? Någon sådan finns inte idag. Annat än som pliktskyldigt skitsnack som ingen tror på. Ska regeringsmakten vinnas måste man visa att man vill ha den och varför. Frågan är om de ens själva vet det. Man får definitivt inte det intrycket.

Inför Almedalsveckan
skriver Göteborgs-Posten: ”Efter sommarens vila är det dags för de borgerliga partierna att börja arbeta på en strategi för regeringsskifte”.

”Det blir bara maktskifte om alternativet är trovärdigt”, skriver Sydsvenska Dagbladet som citerar SOM-rapport där 32 procent av väljarna placerar sig till höger och en lika stor andel till vänster. 36 procent definierar sig som varken höger eller vänster. ”Det är om dem som slaget står.”

Sydsvenskan avslutar med starkt retoriskt bildspråk: ”Folkhemmet är en stilig byggnad. Men luften här inne börjar bli unken. Dags för vädring.”

Rätt. Men HUR ska förtroendet hos varken-höger-eller-vänster-väljaren erhållas? VAD kan få dessa väljare att inom loppet av två år vilja ge nyckeln till folkhemmet till de borgerliga i stället för - som nu (enligt alla opinionsundersökningar) - till socialdemokraterna?

Organisatoriska finter är meningslösa, om de inte är symboler för en djupare mental förändring av rivaliteten mellan de fyra partierna. Första steget är att lära känna varandra. En ny avhandling i statsvetenskap visar tydligt att de borgerliga partiapparaterna både är så lika - och så olika.

När denna förödande misstro mellan partierna övervunnits är det dags att ta reda på vilka socialdemokratins svaga sidor är, vad det är väljarna ser som svaga punkter. De borgerliga partiernas tidigare kampanjer visar att man inte kan gå till val på ogenomtänkta, slumpmässiga frågor som råkar vara populära i den egna partiorganisationen för tillfället. Tyvärr är det så amatörmässigt det gått till hittills. Valresultaten har därför varit klara långt före valrörelsen börjat. Genom inkompetent strategiskt ledarskap har de borgerliga lämnat walk over.

Socialdemokratin är en formidabel motståndare. Genom sitt långvariga regeringsinnehav har de en aura av statsmannaskap kring sig, trots ett stort antal töntiga ministrar som knappt hittar till toaletten. De har enorma ekonomiska resurser som gör svenska riksdagsval till något av världens mest ojämlika. De har inte bara hela statsapparaten i ryggen, utan LO:s finanser och en armé av heltidsavlönade fackliga ombudsmän. Allt medan näringslivet inte lyfter ett finger för oppositionen och därför allmänt anses, i tysthet, stödja socialdemokratin.

Därtill har socialdemokraterna varit det enda parti som visat att de haft en genomtänkt strategi. Oppositionen har gått till attack mot allt - och därmed ingenting uppnått. Kritiken har haft karaktären av ogina nålstick. Sånt ger ingen som helst tyngd och kraft - det som krävs om väljarna ska känna förtroende att byta regering.

De borgerliga borde tillsammans forma aktuell verklighetsbild och finna några noga utvalda teman för kritik, sedan låta det parti som har störst trovärdighet på området leda kritiken. Då skulle man också skapa en skuggregering med personer som på sitt område kan överglänsa sittande minister. En strategisk uppgift är att visa att Göran Persson omger sig av tomma stolar. Regeringsledamöterna är i sig ett av regeringspartiets svagaste kort. Visa det! Ställ upp ett bättre lag.


Söndag 2004-07-04 / 12.43
DAGS FÖR TRÅKMÅNS? George W Bush har en stor nackdel inför presidentvalet: han har mod och handlingskraft. Peggy Noonan
skriver i Wall Street Journal med lätt hand och stort djup om den amerikanska själen:
Historien har varit alltför spännande de senaste 3,5 åren. De har varit för dramatiska. Ekonomisk recession, 11 september, krig, Afghanistan, Irak, bråk med européer, bråk med FN, ungdomar skickade i strid, Pat Tillman [amerikansk fotbollsstjärna som dog i strid i Afghanistan], halshuggningar. De har varit alltför dramatiska. Och min uppfattning om amerikaner är att vi gillar när saker är tråkiga. Eller rättare, vi gillar att historien är tråkig; vi vill att våra liv ska vara spännande …

Även om amerikanska folket gillar och respekterar president Bush, och vet att han är ärlig, rakt på sak och modig, så känner man en stor lockelse i att välja en tråkig och föga ärlig John Kerry. Han skulle aldrig göra något spännande. Han har inte stake nog att vara spännande. Och han står inte för någonting, så han behöver aldrig stå upp och ta strid för någonting.
Peggy Noonan är inne på samma spår som Dick Morris (se blog 30 juni) när han spekulerar i att vi kan få se en upprepning av brittiska valet 1945 då Winston Churchill, den store krigsledaren, förlorade i krigets slutskede. Allmänheten ser framåt och vill fort glömma de umbäranden som försvaret av friheten kräver.

Dessa psykologiska tolkningar av stämningarna i USA är otroligt intressanta. Och de visar hur skoningslöst paradoxal politik är: om folket tror att Bush gjort ett bra jobb och i huvudsak knäckt terrorismen med de djärva befrielserna av 50 miljoner människor i Afghanistan och Irak, då kommer de att rösta på - Kerry. Om de tror att terrorism och nationell säkerhet fortfarande är ett problem, då kommer de att välja Bush för de vet att Kerry inte klarar jobbet.


Söndag 2004-07-04 / 12.43
SPELET OM NR TVÅ. Bedömarna tror att John Kerry på tisdag kommer att tillkännage vem hans kandidat till vicepresident blir. Spekulationerna är många. Blir det ett traditionellt val av en etablerad politiker, som förre demokratiske ledaren i representanthuset Dick Gephardt, eller ett nytt spännande namn, som senator John Edwards? Eller blir det jordbävning genom Hillary Clinton?

New York Times
spekulerar men menar att valet sällan blir någon överraskning av den enkla anledningen att överraskningar ofta har floppat. Det räcker att säga ungdomlige kandidaten Dan Quayle och kvinnokandidaten Geraldine Ferraro för att även den djärvaste av presidentkandidater ska dra öronen åt sig. Och är det något som inte karaktäriserar John Kerry så är det att vara djärv. Men tidningen menar att valet av vice är en av få frågor där Kerry helt själv kan berätta vem han är och vad hans kampanj står för.

Även om det skulle stärka hans kampanj så kommer Kerry förmodligen inte att våga utse Hillary Clinton som sin vice (se blog 30 juni). Hon skulle överglänsa honom och föra energi till en tråkig kampanj. Men tråkigheten kan, märkligt nog, vara det enda trumfkortet Kerry själv sitter på. Se kommentaren ovan.Lördag 2004-07-03 / 16.54
SKIT I GUD, LYSSNA PÅ PAPPA STATEN. När Göran Hägglund inledde årets
riksting i Borås var det uppenbart att Gud har fått ny skepnad inom kristdemokraterna - och uppenbarar sig genom statsapparaten. Det är ingen hejd på vad staten kan och ska göra. Människor dricker för mycket, därför ska de inte få köpa utomlands och skatterna ska inte sänkas. Människor äter för mycket. Därför ska fettskatt införas:
Vår livsstil bidrar inte till att lätta på trycket för en redan ansträngd sjukvård. Den ökar istället kostnaderna och tränger undan många med andra angelägna behov ... Det kan vara värt att diskutera varför vi skall ha samma moms på den nyttigaste maten, på frukt och grönsaker som på korv och pommes frites?
Vad har det blivit av den kristna värderingen om eget ansvar? Personligt ansvar tycks bara leda till problem för ”samhället”, eller som Hägglund sa:
Varje person har naturligtvis ett huvudansvar för sitt eget liv och sin egen hälsa. Men vår livsstil tenderar att bli ett problem inte bara för oss som individer, utan också för hela samhället.
Därför är undertonen för kristdemokraterna under Göran Hägglund: allt hårdare förmynderi. Politiken ska ta ansvar, inte människorna. Det handlar inte om kristen solidaritet mellan människor, utan om socialistisk solidaritet där staten med järnhand leder människorna ”rätt”.

Vad ska människor med kristen etik till, om deras livsuppgift bara är att följa statens detaljerade order?


Lördag 2004-07-03 / 9.59
DISKRIMINERING AV SMÅFÖRETAG. Blivande EU-parlamentarikern Lena Ek, c, har ställt frågor till arbetslivsminister Hans Karlsson, s, om småföretagen. Så här lyder hennes
pressmeddelande när hon fått svaret:
För att öka Sveriges konkurrenskraft har storföretag som t.ex. IKEA och Ericsson på ett framgångsrikt sätt kunnat anställa utländsk personal med specialkunskaper. Människor med specialistkompetens har varit välkomna att bidra till välfärd och ekonomisk såväl som teknisk utveckling.

Tyvärr verkar detta förhållande inte gälla mindre företag; Det finns fall där lantbruksföretag tvingats lägga ned, IT-företag tvingats avveckla projekt och nu senast hotas en Pakistansk gourmetrestaurang, den enda i sitt slag i Sverige. Anledningen är att nyckelpersoner i verksamheten inte får förlängt uppehålls- och arbetstillstånd. Det är anmärkningsvärt att småföretag inte får lika villkor som storföretag när det gäller att rekrytera specialistkompetens.

”Det är upprörande att se regeringen diskriminera småföretag”, menade Lena Ek när hon i en skriftlig fråga efterfrågade åtgärder av statsrådet Hans Karlsson.

Så här lyder nu Hans Karlssons svar: ”Riksdag och regering har varit överens om att en översyn av regelverket för arbetskraftsinvandring kräver en fördjupad och allsidig belysning av en rad frågeställningar. Jag är därför inte beredd att ta några initiativ som föregriper den parlamentariska utredningens arbete.”

- Reglerna medger uppehållstillstånd vid särskilda behov - det borde även gälla småföretag! säger Lena Ek.
Ja, socialdemokratin visar att det bara är storföretagen och direktörerna som räknas. Enskilda företagare utan tusentals anställda under sig, räknas inte. Det är en världsbild som centerpartiet under 20 år inte gjort uppror mot, utan understött genom allehanda ekonomiska uppgörelser i riksdagen. Det är utmärkt om centerpartiet nu inser hur fel partiet agerat och tar strid mot den arroganta överheten - som stavas s t a t e n.


Lördag 2004-07-03 / 9.30
IMAM HAMMAR. Det är grymt komiskt. Svenska kyrkans
ärkebiskop talar mer engagerat om Islam än vad han någon gång gjort om kristen tro. Det är dags att konvertera, KG!


Lördag 2004-07-03 / 8.23
VARFÖR HATAR SÅ MÅNGA AMERIKA? Thomas Sowell ger
inför 4:e juli en enkel och klar sammanfattning av Amerikas själ och varför den är så illa ansedd.
Om ett ord står ut och ger eko runt jorden när Amerika nämns, så är det Frihet. Men vad betyder frihet?

Det betyder att hundratals miljoner helt vanliga människor lever sina liv som de önskar - oberoende av vad de som har det bättre tycker. Det är okej, om du inte ser dig som en av de bättre, så som många intellektuella gör.

Ju mer den amerikanska visionen om individuell frihet segrar, desto mer misslyckad är visionen om behovet av smörjelse. Ju mer vanligt folk spenderar det man förtjänat på vad helst man önskar, desto mindre blir tillgängligt för staten att spendera för ”det allmännas bästa” som Hillary Clinton nyligen uttryckte det. Ju mer människor uppfostrar sina egna barn enligt deras egna värderingar, desto mindre utrymme finns det för kollektivisten att hävda att ”samhället ska uppfostra barnen” ...

När Amerika befriar folk från dominans av dem som anser sig bättre, och förhindrar att de används som försöksdjur för visionen om smörjelsen, förolämpar Amerika själva föresatsen som gör det möjligt för vissa att anse sig bättre, som något mer än oss andra.

Länder som infört en kollektivistisk vision från toppen och nedåt blir förlåtna många grymheter, medan ett land som USA, som låter individerna gå sin egen väg, förvägras att bli förlåten sina framgångar, ännu mindre för sina tillkortakommanden.

När vi firar både vårt lands och vår individuella självständighet den 4:e juli får vi inte glömma att denna självständighet är provocerande för dem som vill att vi ska vara beroende av dem.

Lördag 2004-07-03 / 8.23
KIDNAPPAD I ETT ÅR. Om det hänt i Irak hade vi vetat allt om journalisten Ali Astamirov vid nyhetsbyrån AFP. Men för ett år sedan blev han
kidnappad i Tjetjenien och han har inte hörts av sedan dess. Striderna där kan inte skyllas på USA, så då är de fullständigt ointressanta. Även kidnappningar av kollegor möts med total likgiltighet eftersom man inte kan krydda rapporteringen med antiamerikansk propaganda. Att rikta kritik mot Ryssland och dess aggression är inte lika kul. Att människor där dör, utan att någon diktator tagits till fånga eller några strävanden efter demokrati förekommer, är per definition ingen nyhet. Utrikesnyhet är bara sådana händelser vars rapportering kan innehålla USA-kritik. Ali Astamirov är inte användbar för det - därför är hans liv ingenting värt.


Fredag 2004-07-02 / 10.48
SVENSK TIDSKRIFT HOTAS AV NEDLÄGGNING. I nya nr 3-4 framgår att år 2004 kan bli den 90-åriga tidskriftens sista. En dominerande sponsor avvecklar sitt verksamhetsstöd och tidskriftens styrelse vädjar om hjälp - dock vägrar man ta emot statsbidrag (helt rätt!).

Visst är det så att liberal och konservativ idédebatt skulle bli - ännu - tunnare om
Svensk Tidskrift försvann. Det vore skam om man inte fick in den halva miljon kronor om året som krävs för fortsatt utgivning. Är civilsamhället numera så fattigt att allt som inte är statsunderstött går under?

Samtidigt är det så att tidskriften har en alltför tydlig partistämpel (m) för att falla mig helt i smaken. Idédebatten är inte så fri och frejdig som man skulle önska, även om det blivit bättre. Eller vad sägs om följande notering:
Efter Churchill och Kohl
EU's problem i kort sammanfattning: Chirac.

Fredag 2004-07-02 / 8.57
HYCKLARNAS HÖGTIDSSTUND. Nu heter det:
Äntligen ställs Saddam till svars i Dagens Nyheter och andra medier. Vad de nogsamt ”glömmer” är att detta sker ENBART tack vare att Amerika befriat Irak, en befrielse DN och andra medier i mer än ett år motarbetat, häcklat, avskytt och dömt ut som... brottslig. Men NU vill man vara med och skörda frukterna. Vilka imbecilla hycklare! Hade de fått som de velat, hade Saddam suttit kvar och begått nya mord - varje dag.


Fredag 2004-07-02 / 8.28
BILL COSBY'S SANNINGAR. Till en sal fullsatt med
svarta aktivister i Chicago sa i går skådespelaren, producenten och författaren Bill Cosby att svarta barn springer runt utan att kunna läsa och skriva och att de aldrig kommer någonstans i livet. Under applåder gick han till storms mot dem som skyller de vita för alla problem, som tonårsgraviditeter och avhopp från skolan.
För mig har tiden kommit för att vända spegeln mot oss själva. För mig är det nästan bedövande att tala om vad de vita gjort mot oss. Och det håller en person fast i stolen, det håller dig passiviserad i ditt hål där du sitter.
Det är särskilt intressant att Cosby framträder med detta budskap på ett möte ordnat av den så vänsterradikale pastorn Jesse Jackson, som förklarar varför Cosby bjudits in:
Bill säger: låt oss fightas den rätta fighten, låt oss höja ambitionerna. Onyktra människor kan inte göra det. Icke skrivkunniga kan det inte heller.
Bill Cosby var rasande över att unga svarta inte hedrar medborgarrättsrörelsen som på 1950- och 60-talen riskerade livet, och många blev mördade, i kampen för den frihet de unga nu lever i. ”Och ni säger till mig att ni ska hoppa av skolan!? Ni säger till mig att ni ska stjäla i butiker?!”

Varför kan inte invandrarföreträdare i Sverige vara lika tydliga? Det finns bara ett starkt motmedel mot segregation: utbildning, ansvarstagande och framåtsträvande inom minoriteterna.


Torsdag 2004-07-01 / 21.48
MUSLIMSKA VISDOMSORD. Jadå, när sådana yppas ska de lyftas. Denna gång från den i London utgivna dagstidningen Al-Sharq Al-Awsat där förre redaktören Abd Al-Rahman Al-Rashed skriver om Sudan under rubriken
300.000 människors död:
De är inte offer för israelisk eller amerikansk aggression; därför anses de inte något att bry sig om ... Är livet för 1000 människor i västra Sudan mindre värda, eller är en dödad palestinier eller irakier av större betydelse, bara därför att motståndaren är Israel eller Amerika?
En anklagelse som träffar europeiska medier och makthavare lika hårt som den träffar den muslimska världen.


Torsdag 2004-07-01 / 17.20
VAD HAR DRIVITS ”STENHÅRT”? Nu, när Saddam Hussein ställs inför irakisk domstol, hävdar plötsligt Washingtonambassadör Jan Eliasson i Studie Ett att Sverige ”stenhårt drivit” kritiken mot Saddams övergrepp. Vilket skitsnack! Sverige har haft åsikter som om de följts resulterat i att Saddam hade suttit kvar och fritt kunnat fortsätta sitt tyranni. Sverige har varit stenhårt emot att avsätta honom och stenhårt kritiserat USA för att göra det.

Precis som efter Nazitysklands fall, springer svenskt politiskt etablissemanget fram ur sina hålor när värsta striderna och farorna är över, och hävdar att man minsann var emot diktatorn. Förbannat ynkligt!Torsdag 2004-07-01 / 15.24
GRYM IRONI. Max Boot's
krönika i Los Angeles Times glöder:
Det är en grym ironi i sammanträffandet. Samma dag som USA's högsta domstol beslutade om rättigheterna för de fientliga kombatanterna, sände Al Jazeera en videoupptagning som sades visa en fångad amerikansk soldat som avrättas i Irak.

Keith Maupin, 20, fick aldrig en möjlighet att lämna stämning till domstol med krav på att få goda skäl till varför han hölls fången. Han fick inte klaga hos Röda Korset om förhållandena i hans cell. Vad vi vet blev han heller inte fotograferad naken, hotad med el eller hundar. Han blev bara skjuten i huvudet och kastad i en grund grav.
När ska medier och kommentatorer i Europa vakna och ta in verkligheten?


Torsdag 2004-07-01 / 14.44
VÄNSTERELITEN GÖMMER SIG BAKOM MOORE. Barbara Ehrenreich tar självfallet Michael Moore i försvar i sin
krönika i vänsterblaskan New York Times. Men hon gör det på ett sätt som blir mer avslöjande än hon förmodligen tänkt sig. Vänstereliten är numera så stormrik att det är en lättnad att Moore är från (töntiga) Flint och hans far var (fånig) bilarbetare. Hennes överklassattityd är skrattretande när hon ska motivera sina vänsterfloskler, som avslutas med:
Så vänstern kan känna sig lugna med att vår mest synliga talesman är, trots det omfattande midjebältet, ett osårbart mål för de vanliga attackerna från högern.
Ja, George Soros och alla andra med stora pengar och hög social svansföring behöver något alibi. Men valet av Moore är nog så fel det kan bli. Denne limousineåkande, lyxlägenhetsboende dollarmiljonär har knappast något gemensamt med dem som vänstern säger sig arbeta för.

Och precis som hatkampanjen inför Bill Clinton's omval 1996 slog våldsamt fel, så talar mycket för att Bushhatarna faktiskt blivit en tillgång - för Bush. Richard Cohen skriver i dag i sin krönika i Washington Post att Michael Moore's ”Fahrenheit 9/11” är så dålig att han är rädd för att den spelar Bush i händerna. Anti-Bush snacket är så högt uppskruvat att det stöter bort de osäkra.


Torsdag 2004-07-01 / 10.55
DAGENS ”PROTEKTIONISTISKA” INDUSTRI. I dagens ledare skriver DI att president Bush anklagar Michael Moore och hans vänner för att vara opatriotiska (vilket är vad Moore önskar, men som aldrig hänt) och att ”en ledare som fortsätter att piska in en känsla av polarisering äventyrar något av det bästa med USA”. Dagens Industri, som jag trodde var en tidning som stod för marknadsekonomi och frihandel, ställer sig på ultravänsterns sida och stödjer, om än indirekt, den presidentkandidat som är mest protektionistisk och i sina valtal anklagar Bush-administrationen för att låta jobb förvinna utomlands.

Kanske Dagens Industri ska skaffa sig partibeteckning? Varför inte (v)? Eller (pi) för politiska idioter?


Torsdag 2004-07-01 / 10.21
AMNESTY FÖR MILITÄR INTERVENTION. Kors i taget. Amnesty har
helt plötsligt upptäckt att våldet i Irak efter befrielsen är en bagatell jämfört med det folkmord som pågår i Sudan. Den arabiska milisen Janjawid mördar de svarta afrikanerna i Darfur som om de vore flugor. Men eftersom det inte gått att beskylla USA för övergreppen har man vänt Sudan ryggen. Vacker solidaritetshandling, va?

Vad är det nu Amnesty kräver, när man alldeles för sent börjat bry sig? Jo, militär intervention! Exakt det man var emot i Irak! Amnesty kräver ”att Janjawid avväpnas och placeras i positioner där de inte kan fortsätta att begå övergrepp mot civilbefolkningen” - menar de måhända Guantanamo? Hur kan man vara för militärt våld (det går inte avväpna milisen utan kraftigfulla militära medel) i Sudan, men inte i Irak?

Amnesty har ingen som helst trovärdighet förrän man ber om ursäkt för sitt grovt felaktiga agerande i Irakfrågan.


Torsdag 2004-07-01 / 9.49
BORGERLIG VALALLIANS. Från att tidigare ha sått split mellan partierna finns nu en allt större samstämmighet bland borgerliga opinionsbildare om att en stark borgerlig valallians måste till så att valet 2006 kan vinnas. PJ Anders Linder tar i Svenska Dagbladet (1/7) upp det under rubriken
Farväl till egoismen. I Management Magazine (3/2004) önskar Gustaf Olivecrona en gemensam reformplan från de borgerliga. I Veckans Affärer (28/6) hoppas Ragnar Roos på en gemensam valplattform. Dagens Nyheter kräver: Det måste bli en förändring (25/6) och vill ha partisammanslagning. Expressen skriver: Slut er samman (21/6).

De borgerliga partierna har under hela 1900-talet sett varandra som sina värsta konkurrenter. Det har varit socialdemokratins största tillgång. Bara med Thorbjörn Fälldin, vars ambition var högre och övertygelse djupare än partiegoismen, har de borgerliga lyckats hålla socialdemokratin utanför regeringsmakten i två mandatperioder. Och då skedde det utan pressens stöd. Varför skulle det inte kunna ske igen? Partierna måste visa att de tar ansvar för mer än sin egen partiorganisation.


Torsdag 2004-07-01 / 8.20
MILTON FRIEDMANS FILMER PÅ NÄTET. Nobels ekonomipristagare Milton Friedman har sedan början av 1980-talet givit ut en serie dokumentärer för TV och video, där han avhandlat sina ekonomiska teorier på ett utmärkt pedagogiskt vis. Introduktion görs bl a av Arnold Schwarzenegger.

Nu finns delar
att se gratis på nätet. De är bara att klicka!


Torsdag 2004-07-01 / 8.06
DAGENS NYHETER PLAGIERAR. Inte nog med att utrikesrapporteringen i bästa fall är tendensiös, kulturredaktionen plagierar amerikanska artiklar - rakt av - utan att ange källan. Det visar
Michael Moynihan, amerikan i Sverige som nyligen startat nättidningen och bloggen Stockholm Spectator.

I djupstudie av fyra fall framgår, utan tvekan, att Dagens Nyheter stjäl artiklar så att man varken behöver betala för copyright eller namnge den verklige upphovsmannen.

Sånt har man antagligen kommit undan med förr. Men inte nu längre. Bloggsfären kommer skoningslös att avslöja medieelitens falskspel.


Onsdag 2004-06-30 / 19.20
HILLARY SOM VICEPRESIDENT? Det spekuleras just nu vilt om att
Hillary Clinton kan vara på väg att bli John Kerry's vicepresidentkandidat. Det låter inte helt osannoligt: 1) Bush är mer sårbar nu än i vintras (Clintons ställer bara upp om de är säkra på att kunna vinna), 2) John Kerry ser inte ut att kunna vinna mot Bush på egen hand utan behöver hjälp av en stark vice, 3) det skulle ge Bill Clinton chansen att få kampanja igen, det han kan bättre än någon annan i världen. Alltså en vinn-vinn-situation för Kerry och Clintons. Ja, jösses.


Onsdag 2004-06-30 / 18.52
IDEOLOGISK SEGREGATION. Samtidigt som allt fler amerikaner ser sig som oberoende (independent) från demokratiska och republikanska partiet, sker en ideologisk segregation utan motstycke i USA. Den bottnar i kulturellt och mentalt perspektiv snarare än i partipolitisk, och handlar om huruvida människor ska ta personligt ansvar eller om människor alltid är offer. Det handlar om man anser sig vara i ständigt uppror eller om man anser sig själv ha makt över sitt liv att förvalta på bästa sätt. För mig har Tammy Bruce bäst skildrat det kulturkrig som pågår i staterna (se
recension).

Häromdagen tog David Brooks upp temat i sin New York Times- kolumn. Han menar att polariseringen i samhället kraftigt har skärpts och att det beror på den högre utbildningsnivån. Mer kunniga medborgare väljer medvetet sin övertygelse och håller därmed tydligare fast vid den under livets gång. Det blir en livsstil. Därför väljer man att umgås mer med dem som delar den egna världsbilden. Man väljer också i allt högre grad att bosätta sig i områden med gelikar. Därför blir republikanska valkretsar allt starkare republikanska - samma sak med demokratiska valkretsar.

Det här är ett ytterst intressant fenomen, och som alltid ligger USA ett årtionde eller mer före oss. I Sverige diskuterar vi bara ekonomisk segregation, som faktiskt, inom partisystemet, inte existerar i USA. Republikanska partiet har lika många låginkomsttagare bland sina väljare som demokraterna, de förstnämnda på landsbygden de senare i städerna. Vad händer i Sverige när vi ovanpå den ekonomiska segregationen (som beror på att stat och kollektivavtal effektivt håller vissa grupper utanför arbetsmarknaden) lägger en ideologisk och kulturell segregation?

I USA vet alla att även den fattigaste kan bli rik, och den vetskapen fungerar som säkerhetsventil. I Sverige tror ingen att man kan arbeta sig till en förmögenhet, ingen fattig kan bli rik. Staten har lagt locket på och skapat en tryckkokare.


Onsdag 2004-06-30 / 17.46
BUSH-KERRY SOM CHURCHILL-ATLEE? USA's presidentval handlar denna gång inte om två partier eller två ideologier, utan om vilket perspektiv på verkligheten amerikanerna har. En enda fråga avgör valet: vill väljarna ha en president för krigstid eller en för fredstid?

Dick Morris jämför med brittiska valet 1945, då kriget i Europa var avgjort men striderna mot Japan var intensivare och blodigare än någonsin. Trots det valde britterna Atlee's labour som talade om sjukvård och trygghet för stundande fredstid, framför krigshjälten Churchill. Höstens val kan bli en parallell, menar Morris.

Det är valstrategi i den högre skolan: den som går till val mot sittande regering ska inte attackera utefter hela fronten. Man ska undvika, ja, helst hålla med i frågor som sätter regeringens starka sidor i fokus. Då faller dessa frågor bort ur kampanjen eftersom de inte är stridsfrågor. Välj istället regeringens svaga punkter. Atlee valde att tala om kommande fredstid eftersom han inte hade en chans mot Churchill i frågor som rörde det ännu pågående kriget. Tänk om svensk oppositionen kunde vara lika smart...


Onsdag 2004-06-30 / 17.46
ETT FOTO BETYDER SÅ MYCKET. Om Dick Morris talar om valstrategi, om innehållet i kampanjerna (se ovan), så tar Richard Wolffe i Newsweek upp betydelsen av
fototillfällen. Han går till starkt angrepp på Kerry-kampanjen för att agera amatörmässigt. ”Ett bra foto är mer värt än hundra valtal”, skriver han. Också här har de borgerliga mycket, väldigt mycket, att lära.

Exempelvis borde man förbjuda torgmöten. Bilden av en partiföreträdare som på gator och torg skriker i dåliga ljudanläggningar efter folk som försvinner från platsen så fort de kan, är förödande för politikens anseende. I senaste parlamentsvalet fångade medierna stämningarna genom att visa just sådana bilder. Därmed degraderar sig partiledarna själva till samma nivå som gatuförsäljarna. Och vilket förtroende ger det..?


Onsdag 2004-06-30 / 11.28
FÄNGELSE FÖR HETS MOT HOMOSEXUELLA. För första gången har en pastor
dömts till fängelse för hets mot folkgrupp. Det var under en predikan i Borgholm förra sommaren som pingstpastorn Åke Green enligt tingsrätten gjorde sig skyldig till brottet. Tingsrätten motiverar domen på en månads fängelse:
Åke Green har inte endast citerat avsnitt ur bibeln och tolkat dessa utan själv gjort utfyllnader av nämnda citat och utvecklat dessa till direkta påhopp om att homosexuella gör sig skyldiga till straffbara handlingar som av samhället i stort anses vara av särskilt allvarlig art. Enligt tingsrättens mening har Åke Green genom sina påståenden djupt kränkt de homosexuella som grupp och hans predikan har klart syftat till att missakta de homosexuella som grupp.
Jag har varit kluven till den här typen av lagar eftersom gränsen blir hårfin mot yttrandefriheten. Men nu finns lagen. Då ska den följas - inte bara av kristna. Det är hög tid att ordagrant översätta alla predikningar i moskéer på svensk mark. Här begås förmodligen grövre brott än pingstpastorns mot lagen varje fredag. Men behöver muslimer följa svensk lag? Nej. Det är skamligt och undergräver respekten för rättsstaten.


Onsdag 2004-06-30 / 9.44
MOORE'S ”REKORD”. Bloggen
imao har kollat upp de uppgifter som massmedierna så gärna sprider om att Michael Moore's dokumentärfilm slagit rekord i biobesökare:
Dom säger att Fahrenheit 9/11 satt rekord som dokumentär genom att vara den första någonsin att i premiärveckan nå förstaplatsen bland biofilmer och att den redan har dragit in störst summa för en dokumentär med $21,8 miljoner. Jag kollade upp det och det är skräp. Om marginellt iscensatta händelser filmade för underhållningsvärde är det som gör dokumentärer har faktiskt Jackass the Movie satt rekordet. Under premiärveckan drog den in $22,8 miljoner. Den har dessutom färre inkorrekta bedömningar än Michael Moore's dokumentär.

Onsdag 2004-06-30 / 9.44
SYTEMBOLAGET ALLT TÖNTIGARE. På SVD's
insändarsida skriver Systembolagets presschef att Systembolaget saknar vinstintresse och det innebär att man enklare kan upprätthålla åldersgränsen. ”Detta leder till att konsumtionen av alkohol i Sverige är lägre än i andra länder. Utan Systembolaget blir det mer alkoholproblem.”

I vilken värld lever Systembolagets mutkolvar? Systemet har ingenting med alkoholkonsumtionen att göra. Systemet är ett monopol som överlevt sig själv. Gränserna är öppna. Vi är inte hänvisade till denna gren av socialdemokratin längre. Deras partipolitiserade annonser påskyndar bara processen. Det tackar vi för.


Onsdag 2004-06-30 / 9.06
TRÖTTSAMT BORGERLIGT GNABB. Så är de igång igen. Borgerliga partiledare
gnäller om att Göran Persson inte har samråd om Sveriges nya kommissionär. ”Han ställer oss inför fullbordat faktum”, säger Maud Olofsson. ”Utpressning”, säger Göran Hägglund om regeringens arbetsmetoder.

Lägg av! Socialdemokraterna har makten genom demokratiska val. De har rätt att regera. Istället för att gnälla borde de borgerliga lägga 1000 procent av sin energi på att vinna nästa val, istället för att tigga om smulor från regeringsbordet. Och när makten erövrats - behandla socialdemokraterna som dom behandlat er.


Tisdag 2004-06-29 / 22.59
FÖRBUD MOT HUVUDDUK strider vare sig mot mänskliga rättigheter eller religionsfriheten. Det har en enhällig
Europadomstol för mänskliga rättigheter beslutat. Leyla Sahin studerade medicin vid Istanbuls universitet men tvingades lämna studierna 1998 då hon vägrade ta av sig slöjan. Hon överklagade till Europadomstolen som nu alltså givit universitetet i detta muslimska land rätt att förbjuda huvudduk i universitetets lokaler.

Domstolen begriper att huvudduk är ett politiskt plagg, inte religiöst. I Sverige har vi lagen om förbud mot politiska uniformer (1947:164) sedan andra världskrigets slut. Det är dags att betrakta slöja som uniform och få bort den från skolor och offentliga tjänstemän också i Sverige.


Tisdag 2004-06-29 / 18.20
KOMMISSIONENS ORDFÖRANDE KLAR. Det blir José Durao Barroso. Så här ser listan ut över tidigare innehavare av den allt mäktigare posten.

1958-67: Juristprofessor Walter Hallstein, Västtyskland (kristdemokrat)
1967-70: Ekonomiminister Jean Rey, Belgien (liberal)
1970-72: Statsföretagsminister Franco Maria Malfattini, Italien (kristdemokrat)
1972-73: Jordbrukskommissionär Sicco Mansholt, Holland (socialist)
1973-76: Industriminister François-Xavier Ortoli, Frankrike (gaullist)
1976-81: Finansminister Roy Jenkins, Storbritannien (labour)
1981-84: Premiärminister Gaston Thorn, Luxenburg (liberal)
1984-94: Finansminister Jacques Delors, Frankrike (socialist)
1994-99: Premiärminister Jacques Santer, Luxenburg (kristdemokrat)
1999-2004: Premiärminister Romano Prodi, Italien (center-vänster)
2004- …… Premiärminister José Durao Barroso, Portugal (center-höger)Tisdag 2004-06-29 / 14.30
RUMÄNIEN HAR VARIT DÄR IRAK ÄR. Med anledning av den till irakierna återlämnade suveräniteten
skriver Rumäniens premiärminister Adrian Nastase i Boston Globe:
Rumäner förstår [irakiernas] oro, hopp och känsla av allvart läge. Det är 15 år sedan det folkliga upproret i Rumänien gjorde slut med den brutala Ceausescu-diktaturen. Sedan dess har vi byggt upp en ekonomi i ruiner, skapat demokratiska institutioner ... Det har krävt hårt arbete och uthållighet, men vi har nu en snabbt växande ekonomi och solid demokrati.

Vi har lärt oss fyra läxor: [1] utveckling kräver att man ser framåt, [2] problemen har ingen politisk färg, [3] se verkligheten som den är, [4] demokrati är inte bara en slogan.
Se där, betydligt mer substans än vad den destruktivt gnälliga journalistkåren i väst presterar tillsammans, i sina genomgående dystopiska betraktelser.


Tisdag 2004-06-29 / 12.16
GUANTANAMO-DOMEN i USA's Högsta domstolen startar sin motivering i en tidigare HD-dom då en nazistisk soldat under andra världskriget klagade på att han hölls fången. Eftersom få medier analyserar exakt vad HD beslutat har den ansedda bloggen
Volokh sammanfattat juridiken. Majoriteten i HD anser att Guantanamo skiljer sig från nazistdomen på fyra punkter:
• Guantanamofångarna är inte medborgare i nationer som officiellt är i krig med USA (så som Nazityskland var),
• De förnekar att de har konspirerat i syfte att begå aggression mot USA (vilket tyska soldater inte förnekade),
• De har inte ställts inför militär tribunal och inte blivit anklagade eller dömda för specifika brott (som nazisterna blev),
• Även om de inte är fängslade i USA befinner de sig på territorium som USA juridiskt kontrollerar.
Därför har de, till skillnad från nazimilitären, rätt att vända sig till USA's domstolar. Utslaget visar att USA är en rättsstat. Men också att terrorister är en annan sorts krigare än gamla tiders soldater i nationella arméer, den sorts krigare som lagstiftningen förutsätter. När traditionella krigslagar inte gäller innebär juridikens logik att de behandlas som vilken snattare eller fortkörare som helst. Det är inte rimligt. Nya lagar måste skrivas som tar hand om den här typen av krigare, vars syfte är att störta just den rättsstat som de nu får stöd av.

Nu borde Amnesty, Röda Korset och alla medier som tyckt så synd om Guantanamofångarna lägga samma energi på alla dem som är fångar i diktaturer där ingen rättsstat finns. Fångar som lever under betydligt mer skrämmande förhållanden. Eller är de som hålls fängslade därför att de strider för demokrati mindre värda än terrorister som vill krossa den?


Tisdag 2004-06-29 / 11.35
DN/SVD/TT - SVENSK PRAVDA. DN och SVD är, med hjälp av TT, i utrikesrapporteringen lika sanningsenliga som regeringsorganet Pravda (ryska för ”sanning”) var under sovjettiden. Idag
förvränger man en ny opinionsundersökning från CBS News. Medan CBS inleder med att rapportera att Bush gjort en skarp återhämtning från 8 procents underläge på bara en månad, så att det nu är jämt mellan honom och Kerry, skriver svenska Pravda att ”Bush har lägsta stödet sedan valet”.

DN, SVD och TT står inte för journalistiska produkter i utrikesfrågor, utan för partipolitiserad antiBush-propaganda.


Tisdag 2004-06-29 / 8.36
CHIRAC HAR RÄTT, BUSH FEL. Tänka sig. Denna blog kan ta ställning för Chirac mot Bush: i fråga om
EU-medlemskap för Turkiet gör Chirac rätt när han reagerar mot att Bush så intensivt stödjer Turkiet. Det är obegripligt varför Turkiet ska in i Europeiska unionen före Ukraina, Vitryssland och andra områden som faktiskt ligger i Europa. Borde inte Turkiet bli en ledande nation i ett nytt och demokratiserat Mellanöstern? Varför ska de byta världsdel?


Tisdag 2004-06-29 / 8.10
CLINTON KRITISERAR EUROPA. Clintons biografi innehåller trots allt en del intressanta resonemang. Under rubriken
En hygglig amerikan gör Europa besviken skriver International Herald Tribune om hur den tyska tidningen Der Spiegel förtvivlat försöker förvränga en intervju med Bill Clinton så att man ska få intrycket att Clinton var emot Irakkriget. Men det är han inte. I boken påminner han om att två tredjedelar av demokratiska partiet röstade för kriget och i intervjun tycker han den senaste FN-resolutionen och överlämnandet av suveräniteten till irakierna är bra. Clinton kritiserar också Frankrike och Tyskland för att inte ta hoten på allvar.

I Europa har man ansett att sprickan över Atlanten beror på Bush. Clinton visar att det inte är så. Det handlar om hur man ser på världen efter 11/9 2001. Var det ett terrordåd som kräver kraftfulla åtgärder, eller inte. Det tycks Europas etablissemang aldrig inse.


Tisdag 2004-06-29 / 7.56
STRID OM KOMMISSIONÄRSJOBBEN. Nu när ordförandeposten tycks klar, det blir Portugals premiärminister Barosso, har
kampen om de viktigaste kommissionärsposterna börjat, skriver Financial Times. Tyskland kräver ”superkommissionär” för ekonomi och industri åt deras nuvarande utvidgningskommissionär Günter Verheugen. Frankrike kräver kommissionären för inre marknaden och det misstänks att Chirac vill ändra kurs för EU mot en mer protektionistisk linje för att försvara franska företag som inte klarar internationell konkurrens.

EU går åt fel håll. Från öppenhet till slutenhet. Från konkurrens och frihandel till protektionism. Från marknad till planekonomi. Det bådar inte gott för Europa.


Tisdag 2004-06-29 / 7.43
HJÄLPA TERRORISTER INTE OLAGLIGT. En spansk domare släpper på löpande band medhjälpare till Madridattentatet 11 mars då 194 pendeltågsresenärer sprängdes till döds. Nu senast har en man släppts även om han transporterade sprängämnen som användes i dådet. Han säger att han trodde det var hasch... Signalen är tydlig: det är helt okej att hjälpa till i förberedelser till massmord. Det här är helt fel signal.


Måndag 2004-06-28 / 17.46
NATO ÄR SLUT. Med anledning av Nato's toppmöte i Istanbul skriver William Safire i New York Times att Nato blivit en
ihålig allians:
Franska och tyska ledare kan tala om för sina nationer att det inte blir några diplomatiska kostnader för deras opposition mot att avsätta Saddam Husein. Och Bush och Blair kan i kommande val hävda två ting: konflikten före Irakkriget har lyckligt lösts och kriget har nu blivit legitimt genom välsignelse från ledarna som flydde undan kriget.

Bakom denna mask existerar dock en ihålig allians… Om inte demokratierna Frankrike och Tyskland väljer ledare som är kapabla att förstå vår tids utmaning, kommer Nato att fortsätta förtvina och ersättas med tillfälliga allianser av villiga för att ta hand om nödsituationer.
Ja, Nato är slut. Organisationen borde läggas ner. Den är numera bara en teaterscen där politiker kan spela sina relationslekar. Om Nato försvinner kan Tyskland och Frankrike inte gömma sig i kulisserna, de måste precisera var de står i världspolitiken. Stöder de USA's strävanden mot global demokratisering eller fortsätter de försvara allehanda tyranner?


Måndag 2004-06-28 / 9.58
PRESTATION VS NÄRVARO. Det kan invändas att närvaro i skolan inte är detsamma som prestation (se förra kommentaren). Skolk kan kombineras med goda studieresultat i högskoleprov. Ja, varken lågpresterande eller högpresterande elever får den stimulans de behöver som individer. Studiemedel borde relatera till prestation. Varför inte varje termin hålla centralprov och erhållna poäng avgör storleken på nästa termins studiemedel? Det skulle sätta fart på alla. Även för den som bara får några poäng är det ju bättre än noll.

Skolan borde fostra eleverna så att de är inställda på att belöning bygger på prestation. Nu belönas destruktivitet. Det anses tufft att inte prestera. Hur tror någon att välstånd kan byggas på den neandertalsmentaliteten?


Måndag 2004-06-28 / 9.20
VÄLFÄRD - FÖR SKOLKARE. Välfärdsstatens moraliska kollaps blir allt tydligare. Studiebidrag betalas numera ut till
skolkare därför att CSN anser att skolorna varit för snabba att begära indraget studiemedel vid skolk. Skolorna orkar och hinner inte med längre utredningar och därför låter man bli att begära indraget studiemedel vid skolk.

Så - våra skattemedel går till lata drönare eftersom staten är mjäkig och står på deras sida. Fy f-n. När ska svenska folket förstå att deras hårt förvärvade slantar hamnar i fullständigt fel händer när de dras i skatt? De hamnar inte hos sjukvårdsbiträdet eller polisen, de hamnar hos ligister och används för att betala Bosse Ringholms semesterresor med regeringsplanet.


Måndag 2004-06-28 / 8.47
ALLT SMUTSIGARE KAMPANJ. Förra veckan lyckades demokraterna att fälla den republikanske senatorskandidaten i Illinois (Chicago),
Jack Ryan, genom att få domstolsbeslut på att offentliggöra hans skilsmässohandlingar, där privata detaljer och gräl om sex mellan han och hans fru framgick. Ryan drog sig ur valkampanjen.

Men demokratiska partiet hann knappt jubla färdigt efter att på detta grymt smutsiga sätt fällt en republikan, innan samma metoder nu riktas mot deras egen presidentkandidat John Kerry. Han skilde sig 1988 och skilsmässohandlingarna är hemligstämplade. Nu pågår juridiska aktiviteter för att få dem offentliga. Demokraterna kommer naturligtvis att - nu - anse det ovärdigt. Men det borde de nog tänkt på tidigare. Dessa skilsmässohandlingar kan fälla Kerry om de innehåller snaskiga privata detaljer.

Med eller utan skilsmässohandlingar: Kerry's nuvarande fru står i rampljuset av andra skäl. Nu avslöjas att hon inte är god för 500 miljoner dollar, utan 1 miljard dollar. Det är 7,5 miljarder kronor. Och John Kerry kampanjar som representant för de fattiga....