Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 19 - 25 jan 2004

Söndag 2004-01-25 / 15.04:
CIVILISATIONSKRITIKENS RÖDA BUBBLA. Dagens kulturkrönika i Ekot ger en utmärkt illustration över hur förvirrade vänsterkrafterna är. Krönikan börjar med att citera Göran Rosenberg som ser "allt ensammare individer i den medborgarevakuerade marknadens tid". Han menar att individen har lösgjorts från banden till historien, till familjen, till platsen och till arbetet.

Ekot citerar sedan en fransk intellektuell som hävdar att vår tid har skapat "den första människan i historien som är omedveten om samhället, om de sammanhang som ytterst är villkoren för hennes egen existens". Andra citat talar om allt ytligare relationer människor emellan, om "kärlek som färskvara" och "rörligheten som självändamål". Det pekas på att andelen ensamhushåll ökar snabbt.

Det här är en dystopi som är intressant därför att den lika gärna kan vara socialistisk/kommunistisk som gammelkonservativ i sin syn på marknadsekonomin som syndabocken till allt elände man föreställer sig.

Samtidigt visar krönikan att den politiska vänstern, till vilken ekoredaktionen hör, lever i en bubbla och är totalt verklighetsfrånvända. Hur kommer det sig att individen tappat banden till andra medborgare? Till familjen? Och varför skiter hon i sammanhangen?

Svaret är inte marknaden, utan det fenomen som är lika unikt i mänsklighetens historia som den individuella ensamheten - välfärdsstaten.

Det är statsapparaten som lagt beslag på alla de uppgifter som ger relationer mellan människor värde och betydelse. Staten har upphävt de sociala nätverken mellan människor för att istället göra individen beroende av politiska beslut. När individen inte behöver lita på andra människor i civilsamhället kan man istället leva ut i hedonistiska drömmar. Staten ska ju, enligt politikernas löften under årtionden, fixa allt det där tråkiga - som att ordna den egna försörjningen, passa barnen och de gamla.

Vad återstår då? Självklart: när allt det där trista sköts av andra, vill vi ha kul. Underhållning och omväxling.

Det är här socialisterna inte begriper att staten inte kan ta ansvaret över människornas liv ifrån dem. Det är som att ta livet ifrån dem. För då återstår bara ytlig förströelse.

Och även det roliga blir trist i längden. Ett fullvärdigt mänskligt liv kräver ansvar, utmaningar, besvikelser och belöningar. För varje individ. Det är dags för staten att lämna tillbaka livsuppgifterna till medborgarna. Då kommer förströelserna - och jakten på tillfälliga glädjerus - att inta en mindre framträdande roll till förmån för ansvar som inte är så roligt när det utövas - men som ger en mer långvarig och djupgående lyckokänsla av att veta att man duger något till, att man trots besvär och motgångar skapat sig karaktär och identitet.

Avveckla välfärdsstaten - utveckla välfärdssamhället! (läs gärna kapitlet Strävan efter lycka i min bok En väg ut, Timbro, 1997)


Söndag 2004-01-25 / 11.32:
EUROPAS SVAR - HÖGRE SKATTER. När näringsminister Leif Pagrotsky av Svenska Dagbladet (ej online) i Davos får frågan hur Europa ska svara på USA:s allt större överlägsenhet i militär och ekonomisk styrka säger han:
- Européerna kan möjligen gå med på högre skatter för att försvara sig.
Godda yxskaft. Europa är sönderreglerat och överbeskattat, ändå är det enda Pagrotsky kan tänka sig höjda skatter. Pagrotsky ger därmed problemen i Europa ett ansikte.

Amerika drar ifrån militärt, ekonomiskt och - som vi hörde i Godmorgon Värden i P1 - i vetenskaplig forskning. Europa tycks sjunka tillbaka i medeltiden. Snart kan utbytet mellan Amerika och Asien över Stilla havet vara högintensivt, medan kontakterna över Atlanten mister sin betydelse. Europa är på väg att förlora all betydelse genom att isolera sig självt, insnärjd i politisk korrekt regleringsvansinne. När vågar någon diskutera Europas framtid på allvar?


Lördag 2004-01-24 / 22.57:
VARFÖR SÅ TYST OM DAVOS? När de i svarta rånarluvor klädda folket försökte barrikadera World Economic Forum i Davos tidigare år var uppmärksamheten stor. I år är det annorlunda.

Utom Johan Schück, som idag skriver om hur
USA drar ifrån Europa: "För Europa är det en oerhörd svaghet att inte självt kunna generera ekonomiskt tillväxt, utan ständigt tvingas lita till USA som motorn i världsekonomin." Javisst, så länge Europa reglerar ihjäl företagen och skattar medborgarna halvt till döds, är det klart att världens friaste ekonomi kommer att dra ifrån. Frågan är om Europa någonsin kommer att lära sig.

Den som vill ha både informativa och underhållande referat av vad som utspelar sig på alla seminarium bör läsa Davos Journal (Del I, II och snart kommer fler) av amerikanen Jay Nordlinger i National Review.

I fösta delen hyllar han brittiske utrikesministern Jack Straw som rakt, sakligt och pedagogiskt berättar om värderingarna och riskbedömningarna som legat bakom Storbritanniens och USA:s agerande i Irak. I del två refererar han Bill Clintons framträdande, som Nordlinger, konservativ som han är, ändå medger var imponerande.

Bäst är ändå Nordlinger när han kommenterar allt tal i Davos om social rättvisa och i-världens skuld för världens fattigdom:
Många vill ha den rikedom som finns i Väst, men de vill inte ta efter vår politik. Uppfattningen om att frihandel, kapitalism och demokrati är de effektivaste fattigdomsbekämpande maskinerna mänskligheten någonsin skapat, är inte ofta hörd här i Davos ... Enligt min uppfattning borde de skämmas, som tvingar på folk socialism - och ursäktar tredje världens diktaturer och korruption - och därmed medverkar till fattigdom.
En lika härlig som sann råsop!


Lördag 2004-01-24 / 15.37:
LEDARSIDORNA - ELITENS HOVDAMER. Tydligare än vanligt visar de sin sanna roll, de svenska tidningarnas ledarsidor, när de idag kommenterar "risken" för ett nytt Europakritiskt parti. Tidningarna går det politiska etablissemangets ärenden och dömer ut det nya partiet innan det ens har startat och presenterat varesig program eller kandidater. Domen faller omedelbart, utan eftertanke.

Skälet? Ja, ett nytt parti hotar givetvis de gamla partiernas maktställning, både till vänster och höger. Ledarskribenterna tänker inte ett ögonblick på medborgarnas demokratiska behov av alternativ, nej, att rädda den gamla maktens privilegier och partistöd är betydligt viktigare än att slå vakt om en vital demokrati.

De smarta och egensinniga ekonomerna Nils Lundgren och Lars Wohlin (som effektivt slår hål på Jan Guilliou:s myt om att alla ekonomer är kalla räknenissar) vill göra något mer av den opinion som visar att svenska folket inte sväljer den glättiga och oproblematiska europabild som ja-partierna sprider. Det hedrar dem. Någon anledning att döma ut initiativet innan det fått visa vad det går för finns inte. Men så här låter det idag hos dem som kryper för makten:
Upsala Nya Tidning: Vad vill Lundgren? ... Däremot kan man fråga sig vilken funktion det nya partiet skulle kunna fylla. Det råder ingen brist på partier som är motståndare till EU.

Östersunds-Posten: Omöjligt uppdrag ... Men även om ett nytt EU-kritiskt parti skulle ta plats i EU-parlamentet är chansen liten, i princip obefintlig, att de skulle åstadkomma något nämnvärt på plats. Partiet lär heller inte ha särskilt lång livstid, kanske handlar det om månader.

Katrineholms-Kuriren: Nytt onödigt parti ... Bästa sortens kritik är konstruktiv sådan, och den utövas bäst av dem som tycker att EU är en bra idé…Och sådana partier finns redan.

Smålandsposten: I och med att man numera i så gott som alla japartier tagit EU-motståndet på allvar och berett plats för skeptikerna blir partiet bara en kortvarig fluga.

Länstidningen Östersund: En risk är att ett nytt parti drar till sig en del kandidater som inte platsat i andra partier eller som av någon anledning är bittra på hur de behandlats… firma Lundgren & Wohlin kommer inte att lyckas få ihop en grupp kvalificerade kandidater.

Norrbottens Kuriren: Särskilt bra för Sverige är det inte att representeras av ytterligare några synnerligen välavlönade och välmående EU-ätare som lever flott och gott i Bryssel på att motarbeta fredsprojektet.
Undantaget står Kristianstadsbladet för, när man menar att de gamla partierna har sig själva att skylla:
Sen ska det inte sopas under mattan att det finns stora problem inom EU. Den perversa jordbrukspolitiken, tullmurarna mot tredje världen, byråkratin, EU-parlamentets dyra flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg bara för att nämna några exempel... Och det är just med denna balanserade argumentation för ett smalare men vassare EU som de etablerade partierna kan rycka undan grunden för nya EU-kritiska partibildningar. Svenskarna förtjänar en bättre EU-debatt än den vi haft de senaste tio åren.
Just så är det. Om Lundgren och Wohlin skakar om etablissemangen så att de gör sig av med den vidriga reklambyråattityden i europafrågan är det bra för demokratin och Europa.


Lördag 2004-01-24 / 12.14:
ARBETA? EN DÅLIG AFFÄR. Ännu en gång slås det fast att det för många i Bidragssverige är för dyrt att arbeta. Rapporten Vem tjänar på att arbeta? från Finansdepartementets långtidsutredning visar att, även om läget är lite bättre nu, det fortfarande är så att arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionärer och socialbidragstagare drabbas av skyhöga marginaleffekter. Alltså: om de byter bidrag mot arbete tjänar de ingenting på det.

Detta har konstaterats hur många gånger som helst. Men ingenting genomgripande görs. Det är som om regering och riksdag vill ha ett bidragsproletariat som de kan få tycka synd om och agera förmyndare åt. Dessa grupper ger politikerna alibi för att lägga sig i allt fler områden och utöka sin makt över oss medborgare: "det finns ju dom som inte klarar sig, därför måste politiken rycka ut".

Men det leder till förnedring av dessa människor. Ingen mår bra av att leva på allmosor - ja, visst är det allmosor även om de har formen av statliga bidrag istället för välgörenhet från privata organisationer. Den människa som vet att det inte är någon idé att försöka försörja sig själv tappar självförtroende och får svårare att söka jobb och ändra sitt liv. Det undergräver självkänslan än mer. Man hamnar i en nedåtgående spiral.

Vi måste få en politik som bryter denna spiral, inte påskyndar den! Lösningen är enkel. Avskaffa alla skatter på låga löner samtidigt som bidragsnivåerna successivt trappas ner. Då blir det genast lönsamt att arbeta. Om arbetsgivaravgifterna också reduceras för dessa kategorier blir det lönsamt också för arbetsgivare att anställa. Inte minst vård och omsorg behöver mer folk.

Lösningen är enkel. Det är viljan som saknas.


Fredag 2004-01-23 / 9.34:
GAMLA FÖRLUSTVISAN GÄLLER ÄN. Ett intressant mail från en Handels-studerande berättar om Lars Leijonborgs framträdande på Handelshögskolan igår kväll. Det säger en hel del om hur totalt oförberedda, oengagerade och ointresserade de borgerliga är av en gemensam valseger 2006. Det enda som gäller är att rädda det egna lilla partiet, inte Sverige:
Politikintresserad som jag är, var jag där. Efter Leijonborgs inledande anförande var det frågestund och jag passade på att ställa honom två frågor: Först frågade jag om de borgerliga i valet 2006 denna gång, i god tid, kommer att bestämma sig för vem som ska bli statsminister.

Leijonborg sade skämtsamt att de andra borgerliga nog tyvärr inte skulle vilja enas om att utse honom till statsminister, och sade sedan att de inte pratat om det.

Min följdfråga blev om de borgerliga i så fall innan valet kunde bestämma sig för att det borgerliga parti som fick flest röster skulle få utse statsministern. Leijonborgs svar blev att det partiet då skulle ha goda chanser att få utse statsministern, men att man inte kunde säga säkert. Det skulle man diskutera efter valet.

En annan sak var att Leijonborg, även om han förstås mest attackerade sossarna, betecknade moderaternas skattepolitik som 'högerextrem' (!). Detta lockade fram många skratt. Uttalandet kom efter en tveksam tankepaus i en av hans repliker och var nog snarare en freudiansk felsägning än en genomtänkt ståndpunkt, men ändå...
Ja, det här är tragiskt. Vari ligger demokratin att "efter valet" diskutera vem som ska bli statsminister? Hur kan någon tro att väljarna ska acceptera det? Hur kan man inbilla sig att den här strategin leder bara till ett resultat: förlust, minoritet för det samlade borgerliga alternativet?

De borgerliga verkar redan nu ha bestämt sig för att förlora. De vill inte regera. På något annat sätt kan man inte tolka Leijonborgs agerande.


Torsdag 2004-01-22 / 14.10:
"NÅN-ANNAN-ISM". Detta ord har jag hört i två tal inom en vecka. Först av riksdagsman Mauricio Rojas under Timbros 25-årsjubileum i fredags (talet finns i pdf-format
här). Sedan av Maud Olofsson i partiledardebatten i går (talet finns här).

Vem är inspirationskälla till nånannanismen? Har forskat i det. Som kuriosa. Vad jag förstår började ordet nånannanism att cirkulera efter att Rojas använt det vid ett stort möte hos Stadsmissionen, där många MUF-are var närvarande, bland annat ordföranden Christofer Fjellner. Alltså: En riksdagsman från folkpartiet (nåja) inspirerar moderatungdomar, vilket snappas upp av centerledaren. De borgerliga har kanske börjat samarbeta på riktigt...

Det viktigaste är att de använder begreppet "nånannanism" på samma sätt och ger det en innebörd som är ideologisk och djupt kritisk mot folkhemstanken. Ordet pekar på att vi svenska medborgare fått lära oss att någon annan ska fixa alla problem åt oss. De flesta nyhetsinslag i medierna handlar om att någon annan - än vi själva som individer - måste lösa våra problem. Om detta fenomen handlar Svaghetens moral (1999), men utan den snitsiga formuleringen med en -ism.

Det är ett sundhetstecken att allt fler börjar ifrågasätta det moraliska fundamentet för folkhemmet och den mentalitet av hjälplöshet som det skapar. Utan att gå till botten med de ideologiska frågorna kan man inte på allvar utmana rådande strukturer. Ord är viktiga i politisk debatt. Med detta begrepp kanske tanken bakom kan nå ännu större genomslag.


Torsdag 2004-01-22 / 13.55:
POLITISK HOPPJERKA kallas statsministern i DN-ledare idag. Det är kul att någon politisk kommentator äntligen börjar analysera Göran Perssons uttalanden över längre tid än en dag i taget. I USA är det självklart att makthavare som gör nya utspel blir hårt granskade - såväl vad de i ord sagt i ämnet tidigare och vad de i handling gjort i saken. Då kan man få en god bild av om det bara är tomt politiskt utspel eller allvarligt menat. Sådan analys är sällsynt i Sverige, där journalister mest uppträder som hovreportrar.

Men DN kunde gått längre. Det är inte bara det att Persson varje månad utser en ny fråga som den "viktigaste" (nu är det poliser, förra månaden var det tillväxt). DN:s ledarskribenter och andra journalister som har betalt för att på heltid bevaka politik borde kunna kolla upp hur många gånger Persson och hans justitieminister sedan 1996 har utlovat fler poliser. Och jämföra det med verkligheten.

Skulle inte bli förvånad om regeringen lovat fler poliser varje år, medan antalet i verkligheten sjunkit. I så fall är det politiskt bedrägeri. Och hur mycket är gårdagens utfästelse i så fall värd?


Onsdag 2004-01-21 / 18.53:
VEM ÄR STATSMINISTERKANDIDAT? Partiledardebatten innebar att Fredrik Reinfeldt visade att han kan debattera med Göran Persson på ett bättre sätt än sin företrädare och Lars Leijonborg, men sämre än Alf Svensson. Eftersom Svensson slutar är det Reinfeldt som framstår som den borgerliga oppositionens statsministerkandidat.

Ska denna opposition ha en chans att utmana socialdemokratin och dess stödpartier om regeringsmakten måste man göra trovärdigt att man vill regera, att man är på offensiven och är mentalt beredd att ta ansvar för landet som helhet.

En valseger handlar om det helhetsintryck folket får av alternativet till det normala - en socialdemokratisk regering. Naturligtvis spelar sakfrågorna roll, men de är bara en av flera komponent. En viktigare komponent är just vilja och energi, det som under årtionden varit svaga punkter för det borgerliga regeringsalternativet.

De borgerliga har varit betydligt mer måna om att försvara det egna partiets mandat än att uppnå en samlad seger. Man har hellre kritiserat andra borgerliga än vänsterblocket. Man har saknat självförtroende att förklara att det finns andra värdegrunder än den socialdemokratiska och därför har man motiverat sina egna förslag ur s-perspektiv vilket naturligtvis undergräver trovärdigheten i alternativet.

Ett första steg till att ändra det urusla helhetsintrycket är att de fyra partierna gör upp om vem som är den gemensamma och odiskutabla utmanaren av Göran Persson. Senast det skedde innan valrörelserna drog igång var 1973, 1976 och 1979 - alla blev framgångar. Det är ingen slump. Väljarna vill veta vem de får istället. Man vill inte köpa grisen i säcken.

Skuggregering
varför inte så här?
StatsministerFredrik Reinfeldt (m)
JustitieministerJohan Pehrson (fp)
UtrikesministerGunilla Carlsson (m)
FörsvarsministerMikael Odenberg (m)
SocialministerMauricio Rojas (fp)
FinansministerAnne-Marie Pålsson (m)
UtbildningsministerLars Leijonborg (fp)
JordbruksministerMaria Larsson (kd)
KulturministerAnna Ibrisagic (m)
MiljöministerMaud Olofsson (c)
NäringsministerGöran Hägglund (kd)
Eftersom det är en eftergift att avsäga sig anspråken på statsministerposten borde man utse en skuggregering efter brittiskt mönster. De övriga partiledarna och andra ledande företrädare utses till talesmän på de centrala politikområdena (nuvarande departement). De skulle få högre status inom oppositionen, i opinionsbildningen, gentemot regeringen och dessutom förberedas på att ta över den riktiga ministerposten efter en valseger 2006.

Partierna borde förklara varför det här inte sker. Själv tar jag det som att man egentligen inte vill regera. Man trivs med att gnälla i opposition - i väntan på landshövdingestolen eller generaldirektörsposten.

Läs mer i
SVD.


Onsdag 2004-01-21 / 10.48:
REINFELDTS DEBUT som partiledare i riksdagen var utan sensationer. Jämfört med andra parlament framstår det svenska som en byråkratins högborg snarare än en kammare för de hett ideologiskt övertygade. En god formulering levererade Reinfeldt, då han trodde att det svenska folket faktiskt väntar på att "politiken ska vakna" och ta itu med brottsligheten. Det är märkligt att inget av partierna, inte heller moderaterna, riktigt förtstått hur central denna fråga är ute i landet. Och hur central den är för en fungerande demokrati. Demokrati fungerar bara när människor känner sig trygga och litar på att våld, hot och tvång inte är överordnat rättsstaten. Om människor tappar tilltron till rättsstaten faller den demokratiska kulturen samman.


Onsdag 2004-01-21 / 10.04:
SVERIGE - TERRORISTERNAS PARADIS. Radions ekoredaktion avslöjar häpnadsväckande uppgifter om att Migrationsverket - mer eller mindre medvetet - ger uppehållstillstånd till terrorister. Fusket med asylhandlingar tänker man heller inte "rota i" som en tjänsteman på myndigheten säger.

Naiviteten i svensk politik och myndighetsutövning håller på att gå över den gräns då främlingsfientligheten kan explodera. Och etablissemangets hantering gör att en sådan fientlighet kan bygga på en saklig grund som det blir svårt att tillbakavisa. Migrationsministerns kommentar om att sänka bidragen för dem som inte samarbetar i att få fram äkta handlingar, är ju rent Grönköpingsaktig.

Socialdemokratin missbrukar svenska folkets känsla för solidaritet genom sitt agerande. Solidariteten smutsas ner genom att den tillåts att bli utnyttjad av folk som mördar i politiskt syfte och grovt kriminella som kommer hit på falska papper. Regeringen är mycket farligt ute. Ämnet är explosivt ur fler aspekter.


Tisdag 2004-01-20 / 18.53:
KUL CITATBOK kommer snart från
Den Nya Välfärden. Det är Anders Johnson, tidigare chefredaktören i Dagens Nyheter, som ställt samman 222 citat i Tankebok för entreprenörer. Citaten har alltså ett politiskt budskap. Bäst tycker jag om Thorbjörn Fälldins bidrag:
Det alla äger, äger ingen. Och det ingen äger, vårdar ingen.
Ett bidrag kommer från mig ur skriften Svaghetens moral:
Personligt ansvar är särskilt viktigt för samhällets olycksbarn, för missbrukare och brottslingar. Ett kravlöst samhälle gör att missbruk och brott ökar, eftersom missbruk och brott erbjuder lätta vägar att smita undan vardagens grå tristess. Att sluta utsättas för krav är ingen fördel, det är det värsta straff en människa kan få. Ett rättvist samhälle bryr sig om genom att ställa krav på personligt ansvarstagande. Bara ett sådant samhälle menar allvar med frasen om alla människors lika värde.
Lite långt kanske, men det är kärnan i den människosyn som är min. En människosyn som välfärdsstaten inte vill kännas vid.


Tisdag 2004-01-20 / 18.30 (uppdaterad):
SMITER UNDAN FRÅGAN OM SJÄLVMORDSBOMBARE. Svenska medier, såväl radio, TV som ledarartiklar fokuserar ensidigt på att den israeliske ambassadören drog ur sladdar till "snövit"-installationen. Skälet är att man inte vill diskutera den centrala frågan: hur kan Historiska museet visa leende självmordbombare och kalla dem "snövit"?

Det är starkt av Thomas Nordanstad, ansvarig för utställningen, att han inte låter sig styras av prestige, utan istället beordrat att alla affischer med den leende självmordsbombaren ska tas ned. Han har förstått att allt blivit väldigt fel.

Men journalistkåren vill inget förstå. Man talas tyst om självmordsbombarna. Inte bara de som förekommer i svenska utställningar, utan också i nyhetsförmedlingen och reportage från Mellanöstern där de sällan nämns. Ändå är de en central förklaring till upptrappningen av våldet i regionen. Ska tystnaden tolkas som stöd för metoden? Jag vet inte, men har börjat undra de senaste dagarna.


Måndag 2004-01-19 / 20.25:
KONSTBRÅKET ETT NYTT SYDAFRIKAFIASKO? Den diplomatiska skandal som Historiska museet nu orsakar har ett drag gemensamt med fiaskot för sydafrikasatsningen i november 1999. Då fick Göran Persson
hård kritik av konstitutionsutskottet för att regeringskansliet lagt sig i sydafrikaresan på ett sätt som "gjort det svårt" att följa beslutsordningen. Persson har en ful ovana att som statsminister ägna sig åt mikromanagement. Många ansåg att han totalt förstörde sydafrikaresans pr-värde genom att lägga sig i UD:s arbete. Är det inte likadant nu? Persson har gjort folkmordskonferensen till sin personliga "baby" och satt all normal organisation ur spel. Därmed har både Tensta konsthall och Historiska museet spårat ur i strider om befogenheter och revir. KU borde granska också denna affär.


Måndag 2004-01-19 / 15.14:
CSI TILL NEW YORK. Den mest sedda TV-serien i USA är CSI: Crime Scene Investigation med 26 miljoner tittare per avsnitt. Här hemma går den ju i Kanal 5, och succén är begriplig, vilket har förklarats i smedjan.com. Originalserien utspelas i Las Vegas och en avknoppning heter CSI-Miami. Nu kommer en tredje, som ska utspela sig i New York. Allt övervakat av superproducenten Jerry Bruckheimer, som låg bakom "Black Hawk Down". Det är fart i nöjesindustrin.


Måndag 2004-01-19 / 12.26:
STATEN SKA INTE STÅ FÖR KONST. Den diplomatiska kris som konstbråket nu lett till beror på att staten både är initiativtagare till folkmordskonferensen och driver det museum som är huvudman för konstprogrammet som arrangeras i samband med konferensen. Denna djupa inblandning i konstutövningen gör staten - Sverige som nation - ansvarig för den smaklöshet som konsten uttrycker. Konsten är alltså inte fri, utan styrd av tvångsmakten (i val av tema). Det är ett demokratiproblem i sig. Staten släpper fram ett budskap man inte står för, men som man samtidigt anser sig förhindrad att kontrollera (hur temat uttrycks). Hade installationen utförts i privat regi hade inte staten varit ansvarig. Då hade krav på ingripande från staten som arrangör inte framförts.

Trots all denna naivitet och statligt klåfingriga inblandning i konstnärligt arbete - som bör hållas skild från regeringspolitiken - bör installationen inte tas bort. Cencur är aldrig acceptabel. Men efter denna kris måste det bli ett slut med staten som kulturpolitisk aktör. Privatisera museerna! Låt oss skattebetalande medborgare slippa finansiera denna blodtörstiga vulgaritet. Då slipper också regeringen ta internationellt ansvar för konst som inte går att försvara.


Måndag 2004-01-19 / 10.09:
SMAKLÖS KONST ger smaklösa reaktioner. Det är lite larvigt att de ansvariga för att lyfta fram självmordsbombare på Historiska museet nu gnäller över att bli utskällda och hotade. Om man är ute efter att provocera på ett djupt osmakligt sätt, då får man också tåla att reaktionerna blir av samma art. Eller har "konstnärer" ensamrätt på att vara vulgära? De dödades anhöriga och lemlästade offer till den leende självmordsbombaren känner sig hånade. Det är allvar. Det är verklighet. Inte konst. Installationen "snövit" är en signal om upptrappat våld, våld som politisk metod, och det är konsekvenserna av det budskapet vi nu ser.


Måndag 2004-01-19 / 00.10:
EFTER BUSH - RUDY GIULIANI? Demokratiska partiets gräsrötter i landsbygdsstaten Iowa börjar idag att gallra bland sina kandidater för att välja den som ska utmana president Bush i november. Om inget dramatiskt händer kommer Bush att vinna. Han har genomgående haft bättre opinionssiffror än både Reagan och Clinton inför deras omval.

President Bush har inte, som brukligt, besökt Iowa. Istället gör New Yorks förre borgmästare
Rudy Giuliani turné till både Iowa och New Hampshire. Det har fått journalister att börja spekulera om han förbereder sig för nästa presidentval 2008. Det vore riktigt kul om det blir så.

Giuliani är en färgstark och spännande person. Han är mest känd för sin starka och handlingskraftiga insats direkt efter attentaten 11 september. Men dessförinnan hade han med stor kraft reducerat brottsligheten i New York så att antalet mord per 100.000 invånare minskat till 5, vilket kan jämföras med Stockholms län där det 2002 begicks 4 mord/dråp per 100.000 inv.

År 2000 begicks 285 bilstölder per 100.000 inv i New York - i Stockholms län 1085 bilstölder, dvs fyra gånger så många. Samma år begicks per 100.000 inv: 463 inbrott i New York och 1494 inbrott i Stockholm. Brottstatistik är inte helt jämförbar mellan länder, men ger en indikation.

När Giuliani idag intervjuades i Fox News var han betydligt mer intressant än någon av de demokratiska presidentkandidaterna. Han skulle vara en värdig efterträdare till Bush.


Måndag 2004-01-19 / 00.01:
STATSTELEVISION är en riktig benämning. SVT- och SR-medarbetare som arbetar i USA hävdar att de är statstjänstemän, något man ivrigt brukar förneka i Sverige. Men för att få slippa betala amerikansk skatt är man beredd att säga sanningen... (se Resumé).


* * * * * * * * * *


Läs tidigare kommentarer: