Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 15 - 21 oktober 2007

Söndag 2007-10-21 / 18.05 länk
INGEN ENAD FRONT MOT GIULIANI. I den försöksnominering som kristna rörelser höll i samband med helgens konferens Values Voters Summit var det självklart att Rudy Giuliani inte skulle få något stöd att räkna med. Den intressanta frågan var om man kunde samlas bakom en konservativ kandidat som skulle kunna utmana Giuliani, som leder opinionsmätningarna.

Men så blev det inte, rapporterar Chicago Tribune i Values voters back Romney, Huckabee.

Mer splittrad än så här kunde man knappast vara: förre Massachusetts-guvernören Mitt Romney fick 1.595 röster (27,6%) och förre Arkansas-guvernören Mike Huckabee 1.565 röster (27,1%) av totalt 5.776 röstande. Trea blev kongressmannen Ron Paul från Texas med 865 röster (14,9%). Förvånansvärt fick förre senatorn Fred Thompson, som kallar sig det konservativa alternativet, bara 564 röster. Giuliani fick 107 röster.

Det viktiga var att Giuliani var där och höll ett utmärkt tal (se min kommentar nedan). Och att dessa gräsrötter kan tolerera Giuliani tillräckligt för att gå till vallokalerna och rösta republikanskt om han är presidentkandidaten. Giuliani tog ett steg närmare det målet.

Se och lyssna till Giulianis tal: Video: Giuliani at Values Voters Summit


Söndag 2007-10-21 / 14.17
länk
MOTSTÅNDSMÄNNEN SOM KRÄVDE YTTRANDEFRIHET. Läsare undrar vad jag tycker om Niklas Ekdals DN-kolumn idag, med tanke på att jag tidigare riktat kritik mot dem. Och dagens kolumn är utmärkt. Han lyfter fram Motståndsmännen som inte kröp för dåtidens fundamentalister i Nazi-Tyskland, och medger att DN inte tillhörde samma klass och kaliber som Torgny Segerstedt och GHT:
En grupp tidningar, med Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i spetsen, protesterar konsekvent. En annan grupp är försiktig, Dagens Nyheter hör tyvärr dit. Den tredje och största gruppen, representerad av Stockholms-Tidningen, satsar på anpassning medan en fjärde grupp är direkt tyskvänlig och antisemitisk. Läsarna av GHT är nästan de enda som får en sammanhängande bild av vad som händer med Europas judar.
Jag har ju i bloggen gjort jämförelsen mellan 1930-talets krypande för nazifundamentalismen och dagens krypande för islamfundamentalismen. På samma sätt som DN mfl ville att Torgny Segerstedt skulle hålla käften, vill DN i dag att Lars Vilks ska låta bli att rita teckningar av Muhammed. Allt för att tillmötesgå de våldsverkare som hotar och dödar.

"Skammen låg i den moraliska neutraliteten", skriver Ekdal. Den meningen borde skrivas i presens: Skammen ligger i den moraliska neutraliteten. Svenska medier vägrar idag att försvara yttrandefriheten bara därför att de är rädda att stöta sig med ayatollor, terrorister och andra fundamentalister. Precis som man vär rädd för nazisterna på 1930-talet. Ekdal skriver:
När det gällde Hitlers militarisering av Tyskland, i strid med ingångna avtal, menade Segerstedt att västmakterna borde ha ingripit på ett tidigt stadium. Tjeckoslovakien offrades för fredens skull, men kriget kom ändå.

Vilket land är vi i dag villiga att offra för att undvika krig?

Enligt Kenne Fant skulle Segerstedt med tanke på Irans kärnvapenplaner ha svarat: "Israel".
Ja, om inte Europa sluter upp bakom USA och Israel, begår man samma förkastliga handling som i München 1938 - man tror sig vinna fred genom feghet. Men det Winston Churchill sa då är lika sant idag: "De söker fred och ära, de kommer att få krig - och vanära".

Om Ekdals kolumn signalerar en kursändring från DN:s sida är det glädjande. Men jag måste erkänna att jag har svårt för alla krumbukter och inlindade budskap, för det tar jag bara som ett bevis på att man så snart det är lämpligt tänker dra tillbaka det man sagt. Inlindade budskap är opportunistiska och dem tillmäter jag litet värde.


Söndag 2007-10-21 / 9.17
länk
SÅ AVRUSTAS SVENSKT FÖRSVAR. I Svenska Dagbladet avslöjar säkerhetspolitiske reportern Mikael Holmström hur finansdepartementet har makten över vilka vapensystem försvaret får köpa eller, vanligare, inte får köpa. Under rubriken Nya korvetter utan robotskydd skriver han:
Sverige är det enda nordiska land som inte köpt luftvärnsrobotar för sina nya stridsfartyg. [Professorn i militärteknik] Stefan Axberg anser att det mest akuta problemet uppstår vid fredsinsatser. Visbykorvetterna utan robotar blir handikappade och "en belastning" för en internationell styrka.
Vi har en regering som hävdar att Sverige satsar på att delta i internationella fredsinsatser. Det verkar vara lögn och förbannad dikt. Regeringen avrustar Sveriges möjligheter att delta i internationella fredsskapande insatser genom att strypa materieltillförseln. Holmström har intervjuat förre försvarsministern Mikael Odenberg:
I våras begärde och fick regeringen riksdagens godkännande att köpa in luftvärnsrobotarna. Men enligt Odenberg hindrade finansdepartementet i somras inköpet för att tvinga igenom sina sparkrav på försvaret.

- Finansen blockerade ett regeringsbeslut och ifrågasatte om robotarna behövdes. De lade sig i operativa och försvarspolitiska bedömningar som de inte har tillstymmelse till kompetens i. Det var vansinnigt - varför tror du att jag avgick?
Det här visar att det inte bara var besparingar i försvaret om tre år som låg till grund för försvarsministerns avgång. Det handlar om att regeringen inte i praktiken står upp för löften man givit i regeringsdeklarationen om att Sverige ska bli mer aktivt i internationella insatser.

En svensk borgerlig regering avrustar försvaret. Det är lika oacceptabelt som det är korkat.


Söndag 2007-10-21 / 8.51
länk
VÄNSTERN FÖRLORAR GREPPET I AMERIKANSK POLITIK. Efter demokratiska partiets seger i kongressvalet för ett år sedan, vädrade vänstern morgonluft. Den segern skulle bli språngbrädan för att vinna Vita huset 2008 över republikaner tröttkörda av president Bush och hans impopularitet. Men nu vänder opinionsvindarna i USA mot vänstern.

Först och främst handlar det om att man inte stoppat Irakkriget. Demokraterna har makten, men har visat sig mindre övertygade än Bush, mindre intresserade av att kämpa för sin sak än Bush och mindre uthålliga än han. President Bush har helt enkelt spelat skjortan av talman Nancy Pelosi och majoritetsledaren i senaten Harry Reid. Och amerikanska folket har respekt för den som slår ur underläge och vinner, även när det gäller George W Bush.

Är det dags för demokraterna att packa ihop, frågar American Prospect, Is it Time for Democrats to Start Panicking?, och skriver:
Om inte demokraterna återskapar något av den framgångsanda man hade 2006 kan de komma att gå in i nästa valkampanj märkta som partiet som inte kunde stoppa Bush när de hade chansen, eller som partiet som inte försökte tillräckligt hårt...
Tidningen ställer frågan: "Borde demokraterna vara panikslagna?", och svarar "Inte än". Det finns tid att reparera den image som loser som partiet åter börjar dra på sig. Men tiden är knapp, och förutsättningarna inte goda. Tidningen fortsätter:
[Demokratiske senatsledaren] Harry Reid är mindre populär i sin hemstat Nevada än president Bush är på nationell nivå, och, om man lyssnar till politiska bedömmare, kommer demokraterna att välja en av de mest kontroversiella politiska figurerna i Amerikas historia som sin presidentkandidat 2008 - Hillary Clinton.
Och i lika hög grad som vänstern börjar tappa modet, stiger det hos högern. Patrick Ruffini skriver om en ny gryning för republikanerna i The GOP: Dawn Breaks?
Jag tror vi äntligen kan avskriva tanken på att valet 2008 skulle bli en upprepning av valet 2006 för demokraterna ... Det är tid att sälja sina insatser hos spelbolagen om att demokraterna kommer att vinna Vita huset. Med det inte sagt att de inte kan vinna, men förväntningarna på en sådan seger kommer aldrig mer att vara så högt som hittills.
Han går igenom de stora valfrågorna: Irak har efter byte av strategi - det alla krävde av presidenten - visat på vissa framsteg. Och detta gör att demokraterna, som satsat på en amerikansk förlust, hamnar i en svårare sits än presidenten som startade kriget. Demokraterna gör det svenska borgerliga partier gjorde så länge: kritiserade det egna landets förmåga. Det är ingen valvinnare. Fråga Bo Lundgren.

Därför kan det vara bäst för demokraterna att släppa Irak som valfråga, menar Ruffini. Dessutom kan demokraterna inte angripa Bush, han ställer inte upp i valet 2008. Därmed har demokraternas två starkaste kort de senaste åren försvunnit.

Valrörelsen i USA blir allt mer spännande!


Söndag 2007-10-21 / 8.51
länk
GIULIANI VINNER RESPEKT HOS SOCIALKONSERVATIVA. Under lördagen mötte republikanske presidentkandidaten Rudy Giuliani ungefär 2000 personer ur den väljargrupp inom hans parti som skulle göra hans kandidatur omöjlig, om "valexperterna" haft rätt i sina bedömningar i början av året. Han talade på konferensen Value Voters Summit, som organiseras av kristna rörelser.

Den kristna TV-kanalen Christian Broadcasting Network bedömer att Giuliani gjorde ett oväntat starkt framträdande. David Brody rapporterar i Giuliani's Value Voters Speech: No Fear:
Frågan är om socialkonservativa kan ha överenseende med hans tillåtande attityd till abort och homosexuella partnerskap, för att fokusera på alla de andra frågor som han säger sig ha gemensamt med dem? ... Efteråt var reaktionerna från publiken ganska positiv. Ingen tror att Giuliani kommer att vinna den försöksnominering som delegaterna kommer att hålla, men till och med en strateg från Family Research Council [en tongivande organisation inom kristna högern] sa till mig att Giulianis tal var en 7:a på en tiogradig skala. Det säger något ...

Talet uppfattades som bättre än väntat av dem jag talade med ... Giuliani möttes med artiga applåder när han började och lämnade med en vänligare inställd publik.
OCh i Boltimore Sun refererar man vad Giuliani sa, Giuliani: 'You have nothing to fear from me':
- Även när vi diskuterar tro förvandlas diskussionen olyckligtvis till något negativt, sa han. "Det handlar vanligtvis om vad folk är emot istället för vad de är för."

- Jag kandiderar till presidentposten eftersom jag tror jag kan föra oss samman. Starkt ledarskap kan finna gemensamma lösningar på våra problem. Vi har många stora problem att ta itu med, men vi har ännu större förmåga att lösa dem.

- Jag ser ett land som åtagit sig att återskapa det sociala kontrakt som säger att för varje rättighet finns en plikt, för varje förmån finns en skyldighet. Och jag ser ett land som är engagerat i att skapa en kultur av ansvarstagande.
För mig är Giuliani den mest spännande kandidaten eftersom han förenar det moderna storstadslivet med traditionella värderingar och moral. Det är en intressant kombination, och något nytt - både för USA på nationell nivå och för Europa. Sedan kan jag inte låta bli att imponeras av Giulianis skarpa intellekt, hans vältalighet, snabbhet och frustande engagemang. Visst är det så att han ofta ligger nära gränsen och bland trampar på den, men i vår tid är det väsentligt att hyresgästen i Vita huset har mod att fatta svåra beslut. Och att den odemokratiska delen av världen inser att det är en "tuff jävel" som man gör bäst i att respektera.


Lördag 2007-10-20 / 11.14 länk
SVENSKA SJÄLVMORDSBOMBARE EN TIDSFRÅGA. Under rubriken Svenskarna som vill dö för islam skriver Per Gudmundson i Svenska Dagbladet om Oscar Hedins dokumentärfilm som hade premiär igår, Det svider i hjärtat. Den handlar om svenskar som drömmer om att stupa i strid för islam, som Hassan från Kvänum i Skaraborg. Han dödas av en kula i huvudet i en skyttegrav i Tjetjenien. Gudmundson skriver:
Hedin vill förstå varför, och han lyckas bra med att förmedla det i filmen. Men som terrorismforskaren Magnus Norell sade i en intervju angående filmen så hjälper denna förståelse bara en bit på vägen. Den lär oss inte hur vi löser problemet, och den hjälper oss inte att undvika konflikt.

Frågan är snarast hur nästa generation martyrer kommer att se ut. Filmen ger en ledtråd. I en moské i Helsingborg får man se den unge och karismatiske svenske predikanten Anas Khalifa hålla i en perverterad variant av kyrkans barntimmar. Han förklarar inför tindrande barnaögon att paradiset har hundra särskilda nivåer bara för dem som blir martyrer och offrar sitt liv i strid för sin religion. De närvarande föräldrarna nickar gillande.
Den här sortens fundamentalism, är liksom alla andra totalitära läror, inte möjliga att kompromissa med eller hitta någon pluralistisk lösning där man lever sida vid sida. Det finns bara ett val att göra: underkastelse eller döden. Och ur deras perspektiv är alla försök till jämkning tecken på västvärldens dekadens och därmed bevis på att väst kan besegras.

Ju längre väst försöker tillmötesgå dessa strömningar genom självcensur och undfallenhet inför fundamentalism, desto blodigare kommer upplösningen att bli.


Lördag 2007-10-20 / 10.24
länk
TONY BLAIR OCH CARL BILDT TAR ÖVER EU? Efter EU-toppmötets enande om nytt "reformfördrag" (tidigare kallad konstitutionsfördraget) spekulerar en rad internationella tidningar i vem som kommer att bli den nye EU-presidenten och vem som blir hög representant i utrikesfrågor, EU:s utrikesminister.

International Herald Tribune skriver i Sarkozy and Brown push Blair for EU presidency:
"Tony Blair är en framstående kandidat för alla viktiga internationella jobb", sa Gordon Brown och syftade . Han hänvisade till Blairs nuvarande uppdrag som EU:s sändebud i Mellanöstern, när han tillade. "Som ni vet är det arbete han nu utför i Mellanöstern av hög internationell betydelse."

Blairs kandidatur som EU:s förste president får också stöd av Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som pekade på hans EU-positiva hållning: "Jag träffade Tony Blair häromkvällen och han är en utomordentlig man, den mest EU-positive bland engelsmän", sa han. "Jag vet inte vilka hans intentioner är, men att man kan tänka sig honom som en möjlighet är ett smart drag."
En invändning som tidningens reporter hör i korridorerna är att muslimska länder kan bli arga eftersom de inte gillar Blair. Så långt har alltså eftergiftspolitiken gått att europeiska unionens aktörer sneglar på Iran mfl när man ska välja sina egna representanter. Fullständigt vansinnigt.

När det gäller vem som ska bli hög representant i utrikesfrågor skriver tidningen att Sveriges utrikesminister Carl Bildt har nämnts. Det meddelar också USA Today/AP i Blair gets early backing to be 1st EU president:
EU ska också utse en ny hög representant för att koordinera utrikespolitiken, en post som nu innehas av Javier Solana från Spanien. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har nämnts som en möjlig efterträdare.

Uppdraget kommer att få mer makt och kommer att erhålla säte i EU:s exekutiva kommission när fördraget vinner laga kraft. Som vicepresident i Europeiska rådet kommer chefen för utrikespolicy att kontrollera EU:s biståndsbudget och dess nätverk av diplomater och tjänstemän.
Den här bloggen har länge förespråkat Tony Blair som EU-president (Blair som folkvald EU-president). Det vore ett perfekt val. Dels flyttar man makt från axeln Frankrike-Tyskland, vilket gör att norra och östra Europa för första gången på allvar kommer att kunna delta på jämlika villkor med fransmän, tyskar, italienare i EU-arbetet. EU skulle för första gången inte styras från "kärnan", de ursprungliga länderna. Dels skulle man få en president som är marknadsliberal och frihandelsvän.

Nackdelen är att just detta innebär att Carl Bildts chanser kanske blir mindre, han tillhör ju också ett land utanför den ursprungliga kärnan. Men visst skulle det bli ett utmärkt par: Blair och Bildt.

Se mer i New York Times: 2 Leaders Back Blair as European Union President, AFP rapporterar i , Daily Telegraph i Tony Blair could be EU President, Guaridan i Brown backs Blair for EU president och Evening Standard i Sarkozy suggests Blair as first president of the EU


Fredag 2007-10-19 / 16.00 länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • President Bush har träffat Dalai Lama. Det uppstod en pinsam tystnad när Bush sa, "Var är laman?"
  • Kina är upprörda över att Bush hedrat Dalai Lama i Vita huset. Jag hoppas att de inte hämnas på oss, ni vet, kanske genom att förgifta våra leksaker med bly.
  • Vi gratulerar Al Gore. Han har vunnit Nobels fredspris. Vad sägs om det?! Och han gjorde det utan en enda röst i Florida.
  • En talesman för Vita huset säger att president Bush är glad över att Al Gore vann. Men inte Dick Cheney. Han sa att han vill bomba Norge.
  • Nu när han vunnit fredspriset har [den överviktige] Al Gore fått en enorm internationell plattform för att bekämpa växthuseffekten. Sorgligt nog, när han idag klev upp på plattformen kollapsade den.

Fredag 2007-10-19 / 16.00 länk
SATIR: PUTIN OCH AHMADINEJAD. Tecknaren Gary Varvel tar upp ryske presidenten Putins besök hos iranske presidenten Ahmadinejad i veckan:


Fredag 2007-10-19 / 13.20
länk
MEN OCKSÅ JAG KAN KRITISERA INSLAG I BLOGGOSFÄREN. I Dagens Nyheters ekonomidel kritiserar jag idag bloggar som tar betalt för att skriva om en viss pryl eller evenemang och inte tydligt anger det, Betalda bloggare får kritik.

Tidningen skriver om företag som betalar för att få sitt namn nämnt på populära bloggar. Sajten Blogvertiser ger bloggare textreklamuppdrag. Om detta intervjuas jag:
Konventionella annonser på bloggar blir allt vanligare, men de flesta bloggar ger inga inkomster. Dick Erixon har en av de mest lästa politiska bloggarna. Han har bett läsarna om pengar för att fortsätta blogga, vilket han också har fått. Dick Erixon förstår att man som bloggare behöver finansiera sitt skrivande, men för honom är det bara aktuellt med vanliga annonser.

- Utifrån läsarens perspektiv tror jag att det blir förvirrat om man som bloggare börjar använda det här, säger han.

Om det handlar om ett väldigt nischat område som till exempel film kan det vara mer okej att skriva om produkter, men också där blir det komplicerat att ta betalt för vissa åsikter.

- Skriver man positivt för att man får betalt för det? Eller negativt för att vara trovärdig? Jag skulle nog vilja hålla isär vad som är betalt för och vad som är mina egna tankar.
Så är det. Ingenting jag tycker här i bloggen har jag fått betalt för att säga. Redaktionell text och beställd/betald text ska hållas isär. Men att tjäna pengar på sin blogg tycker jag inte är fel. Tvärtom skulle det vara positivt om fler kunde få betalt för att vidga yttrandefriheten. Men läsaren måste kunna se vad som är vad.


Fredag 2007-10-19 / 13.20
länk
PRESSEN OGILLAR KONKURRENS FRÅN BLOGGAR. Smålandsposten går i dagens ledare till angrepp på bloggar som denna, Bloggarna i den inre cirkeln:
Nu har en ny grupp personer letat sig in i maktens korridorer; bloggarna. En grupp skribenter särskilt utvalda av pr-byrån Prime, som tidigare fått möta alliansens kommunikationschefer, träffade i onsdagskväll två höga tjänstemän på finansdepartementet. Däribland bloggarna Dick Erixon och Johan Ingerö ...

På landets ledarredaktioner finns en lång tradition av liknande möten med politiker och höga tjänstemän ... Utmärkande för dessa möten är visserligen slutenhet för allmänheten men öppenhet och respekt inför de pressetiska reglerna. Den kod som präglar journalistyrket kan dock se ut lite hur som helst bland bloggare på nätet.
Alltså: bara journalistskrået ska ha tillgång till politiker! Bevare oss från bloggar som konkurrerar med mainstremmedierna. Journalister ska vara ensamma om att filtrera politikernas budskap till folket.

Så inskränkt!

Den här ledaren visar hur helt avgörande internet och bloggar är för en mer öppen samhällsdebatt där journalisterna förlorar sin roll som grindvakt till yttrandefriheten. Ju fler - och från mediebranschen fristående - röster som analyserar svensk politik, desto friskare blir vår demokrati. Smålandsposten vill ha ensamrätt till politikerna. Internet raserar detta privilegium - sådant kan verkligen kallas utveckling.

Se också Johan Ingerö i Bloggarna står för öppenhet.


Fredag 2007-10-19 / 8.30
länk
BARA FOLKLIGT STÖD KAN GE EU-FÖRDRAG LEGITIMITET. Så har EU-toppmötet i natt blivit överens om ett "reformfördrag" som är snarligt det tidigare fördraget om EU-konstitution som röstades ner i Frankrike och Holland.

Nu talas det tystare om folkomröstningar. Men det är glädjande att ett antal svenska politiker, som EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) och flera c-riksdagsledamöter, ställer krav på folkomröstning om detta "reformfördrag". Till Svenska Dagbladet säger Schmidt:
- Det finns en rädsla för att folk röstar fel. Det är ett väldigt dåligt argument.
Ja, i synnerhet som samma sorts reform tidigare avvisats i folkomröstningar, får den särskilt svag legitimitet om den nu drivs igenom utan folkets hörande.

Och etablissemangen gör det svårt för sig genom att inte erbjuda europas folk två alternativ för Europas framtida inriktning - ett socialistiskt-gaullistiskt (det liggande) och ett minimalistiskt-liberalt-federalt.

Med en folkomröstning över hela kontinenten samtidigt om två konstitutionella inriktningar skulle EU få en stark legitimitet för den inriktning som folken ställer sig bakom. Och någon risk för att de röstar "fel" finns ju inte (utom för EU-byråkratin som naturligtvis inte vill se en minimalistisk linje).

Se mer i bloggen: Starta ny porcess med två alternativ och Skiss på federal konstitution.


Fredag 2007-10-19 / 7.52
länk
BOJKOTTA KOMMUNISTEN MUGABE. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har talat klartext: om Zimbabwes diktator Robert Mogabe tillåts närvara vid toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen i Lissabon i december, kommer Brown att utebli. Under nu pågående toppmöte har de nordiska regeringscheferna uppmanat det portugisiska EU-presidentskapet att följa sanktionerna mot Zimbabwes ledarskap, och portförbjuda Mugabe.

Det rapporterar Reuters i Nordic countries want Mugabe barred from EU-Africa meet.

Såväl Danmarks Anders Fogh Rasmussen och Finlands Matti Vanhanen som svenske Fredrik Reinfeldt säger att de ännu inte tagit ställning till om de ska medverka om Mugabe trots allt dyker upp. Det är ett fegt ställningstagande, som ju i praktiken är en signal om att de kommer även om Mugabe finns på plats.

Herrarna borde vara lika rakryggade som Brown: om Mugabe släpps in kommer de inte. I annat fall är det här bara ett spel inför medierna. Då försöker de dra poänger på att kritisera Mugabe, för at sedan ändå sätta sig ner tillsammans med diktatorn. Den sortens hyckleri går inte hem. Om Reinfeldt efter sina ord, ändå fjäskar för Mugabe har han förlorat en hel del av sin prestige.


Fredag 2007-10-19 / 7.52
länk
JAS TILL THAILAND. Flera läsare har frågat mig vad jag tycker om att Sverige tillåter export av JAS Gripen till Thailand som styrs av en junta sedan den demokratiskt valda regeringen störtats.

Denna beskrivning är sann. I september 2006 skedde en oblodig kupp. Men det är också ett fakum att val ska hållas i Thailand den 23 december. Det är alltså inte fråga om en långvarig förtryckarapparat, och en återgång till demokrati är trolig. Självklart är statskupper mot demokratiskt valda regeringar inte acceptabla, men alla demokratier är inte lika stabila som vår egen. Vi bör stimulera utveckling åt rätt håll när sådan är möjlig. I Thailand är den det. I Burma däremot saknas den, och där bör vi ta i med hårdhanskarna.


Torsdag 2007-10-18 / 17.42 länk
PRISERNA REGNAR ÖVER MAGASINET NEO och dess chefredaktör Sofia Nerbrand. Häromdagen mottog hon Kurt Perssons journaliststipendium med pompa och ståt. Och igårkväll fick hon ur utrikesminister Carl Bildts hand ta emot Gösta Bohmanpriset med motiveringen:
Bland utgåvor som Ordfront, Arena och Etcetera har Sofia Nerbrand som chefredaktör lyckats göra Neo till ett friskt alternativ i en annars entonig offentlig diskussion. Tidningen har i sitt brott mot politisk korrekthet mötts av hårt motstånd främst i kulturkretsar, vilket visar på dess betydelse.
Ja, jag var ju kritisk när första numret kom ut i januari 2006, därför att jag reagerade mot att det vanliga politiskt korrekta etablissemanget medverkade (som Per Svensson och PM Nilsson). Men efterhand har Neo utvecklats och skapat sig en egen profil, helt i enlighet med den här motiveringen. Så jag instämmer gärna i gratulationerna!


Torsdag 2007-10-18 / 14.32
länk
PODDRADIO: OM FNs OCH FOLKRÄTTENS BRISTER. När diktaturen Burma skjuter och fängslar fredliga buddhistiska munkar har världssamfundet visat sig vara helt maktlöst. Folkrätten står på regimens sida, inte folkets. Hur detta kommer sig och vad som kan göras åt det diskuterar jag med samhällsvetaren Fredrik Segerfeldt som skriver en bok i ämnet: FN ger våldsverkarna makten.


Torsdag 2007-10-18 / 9.02
länk
BYT SPÅR, MONA. Ledaren i Helsingborgs Dagblad ger med anledning av riksdagsdebatten sina råd till oppositionen i Byt spår, Sahlin:
Sahlin, liksom både vänsterpartiets Lars Ohly och miljöpartiets Peter Eriksson, har ändå fastnat i ett försvar av ersättningar, trygghetsförsäkringar och deltidsjobb, som i det stora hela känns bakåtsträvande. Särskilt nu när ekonomins hjul snurrar som aldrig förr. Det tycks som om oppositionen fastnat i det utanförskap som alliansen ständigt talar om.
Men problemet med att strunta i utanförskapet är ju att oppositionen då skulle lämna walk over i Sveriges absolut viktigaste politiska fråga. Att som tidningen föreslår, tjata om fastighetsskatt eller försvar eftersom regeringen där agerat tveksamt, är ju ett riktigt dåligt råd. Det är mindre betydelsefulla frågor för den stora allmänheten och skulle reducera oppositionen till åskådare på läktaren.

Vänsteroppositionen måste ta sig an de centrala frågorna. Att de inte förmår det, visar hur svag oppositionen faktiskt är.


Torsdag 2007-10-18 / 8.50
länk
FULL FART PÅ ALLIANSEN. Gårdagens riksdagsdebatt kommenteras i Göteborgs-Posten, Alliansen på offensiven:
Fredrik Reinfeldt har av och till under hösten kritiserats för att vara för bleklagd i sina framträdanden. Den kritiken har han uppenbart lyssnat till. Riktigt engagerad blev han när han kommenterade några nedlåtande omdömen från Sahlin om "lövkrattning" i samband med de hushållsnära tjänsterna. Han anklagade i starka känslomässiga ordalag socialdemokraterna för att se ned på enkla jobb och på människor som "inte levt ett perfekt liv" eller som inte kunnat få kvalificerade jobb till följd av att de saknar högre utbildning.

Det var något av en befrielse att se Reinfeldt så engagerad och målmedveten som i denna debatt. Prestationen var närmast femstjärnig, och även om Sahlin långtifrån gjorde en dålig insats lyckades hon inte alls styra debatten som hon önskat.
Befrielse är ordet. Det är så här vi vill se en borgerlig regering jobba.


Torsdag 2007-10-18 / 8.41
länk
REPUBLIKANERNAS NYA STRATEGI. I ett fyllnadsval till amerikanska representanthuset som hölls nyligen vann demokraterna överraskande knappt en valkrets som borde varit säker för dem, vilket givit nytt mot åt republikanerna, rapporterar Politico i Republicans plot fall offensive:
Så här lyder en avgörande aspekt i deras nya offensiv: sätt demokraternas ansikte på kongressen i en tid då opinionsmätningar visar att allmänheten känner sin avsky för Washington i allmänhet och kongressen i synnerhet.
Ja, kongressen har betydligt lägre popularitet än presidenten, vilket svenska medier gärna glömmer bort. Valet nästa år kommer att bli spännande.


Onsdag 2007-10-17 / 20.41 länk
NY BATALJ BLOGGAR - REGERINGSKANSLIET. Andra mötet mellan liberalt/borgerligt lagda bloggare och regeringskansliet blev en mer konstruktiv tillställning än den första (då vi mötte kommunikationsansvariga). Den här gången svarade finansmarknadsminister Mats Odells medarbetare på bloggarnas ihärdiga och tuffa frågor om hur försäljningen av statsföretag sker - ideologiskt, praktiskt och kommunikativt.

Även om vi inte alls blev överens - finansdepartementet vill inte överlåta exempelvis Teliaaktier på alla myndiga medborgare, så som jag vill - så präglades mötet av öppenhet, rakhet och skämtsamhet. Odells medarbetare kunde ta kritik, leverera välunderbygda motargument och både ge och ta skämt. Under inledningen sades att enheten för statsföretag består av 23 personer, vilket omedelbart rättades av en av finansdepartementets representanter med: "numera 22" (med tanke på den nyss avgångne statssekreteraren med bakgrund i Carnegie).

Bara ett sådan liten detalj säger rätt mycket. Trots att man är utsatt för ett hårt tryck från opposition och medier har man inte tappat humöret, utan kan ha distans till sig själva. Sådant inger respekt hos mig.

Också i diskussionen som följde visade Odells medarbetare att de har full koll på vad de gör - och på vad tidigare socialdemokratiska ministrar i finansdepartementet sysslat med.

För mig blev det ett tecken till på att regeringen - innerst inne, och långt, långt bort från offentligheten - ändå är rätt trygg i sin uppgift. Det seriösa förändringsarbetet rullar på. Problemet är bara att ingen talar om det. Jag sa att jag vet mer om vad Bush-administrationen gör än vad den svenska regeringen sysslar med. Det är sant. Regeringen saknar förmåga att förmedla sitt budskap. Det ansvaret ligger ju inte på de regeringsföreträdare vi ikväll träffade, men jag hoppas att de sprider den.


Onsdag 2007-10-17 / 10.21
länk
ÄNTLIGEN! ALLIANSEN PÅ OFFENSIVEN. Under förmiddagens partiledardebatt i riksdagen har statsminister Fredrik Reinfeldt och vice statsminister Maud Olofsson varit tydligt på offensiven om hur viktigt det är att alla människor ska kunna komma i jobb, även om det handlar om att kratta löv. Särskilt Reinfeldt tydliggjorde den människosyn som repekterar även dem som saknar utbildning och deras längtan efter jobb.

Mot detta hade Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson bara gammal retorik som inte längre fungerar. De försvarade bidragsberoendet och talade tystare om arbetslinjen.

Om alliansens statsråd fortsätter ha denna offensiva hållning i samhällsdebatten kan man snart utjämna opinonsunderläget


Onsdag 2007-10-17 / 8.58
länk
ISLAM INTE LIKA MED "ALLA MUSLIMER". Sedan jag uppmärksammat tidningen Reasons intervju med Ayaan Hirsi Ali har flera liberala bloggare anklagat henne (och mig) för att vara onyanserad och inte göra skillnad på fredliga muslimer och fundamentalister, se Louise Persson och delvis Erik Svansbo.

Men man gör samma fel som alla andra gjorde i fallet med Åke Green. När han talade om homosexualla handlingar som syndiga förvandlade en korkad medieopinion det till att han stämplade ut homosexuella människor. Svensk debatt förmådde inte göra skillnad på en handling och på individer som utövar dessa handlingar.

Samma fel begår de som menar att Hirsi Ali stämplar ut alla människor som är muslimer. Det gör hon inte! Hon stämplar religionen islam, dess läror och traditioner.

Nu måste de som kallar sig liberaler börja lära sig grundläggande filosofiska fundamenta: en människa är en person, en handling är en handling och religiösa dogmer är trosläror. Sluta blanda samman dessa!!! När Hirsi Ali talar om att besegra islam syftar hon på religionen, inte på människor som kallas muslimer. Det är precis samma sak som när man fördömer det nazisterna gjorde i Tyskland på 1930-talet: det betyder ju inte att man fördömer varenda tysk. Att besegra och krossa nazismen handlade inte om att döda varje tysktalande.

Se skillnaden mellan individer och tankesystem!

Ska vi kunna bekämpa totalitära strömningar då måste vi kunna göra det utan att dessa strömingar får gömma sig bakom en stor folkmassa. Vi går dessa strömningars ärenden om vi hela tiden blanda samman religionen och människorna, de totalitära handlingarna och hela folk.


Onsdag 2007-10-17 / 7.48
länk
SÖREN HOLMBERG TROR ALLIANSEN ÄR RÖKT - HAR FEL. Statsvetaren i Göteborg, Sören Holmberg, säger tvärsäkert i Riksdag & Departement: ”Regeringen Reinfeldt är rökt”. Han menar att underläget i opinionen på 10-16 procentenheter är för stort för att hämtas in, eftersom regeringar ofta har svårare att ta igen förlorad opinion. Men då har Holmberg ovanligt dåligt minne.

Jag minns 1996-97 då moderaterna ensamma var större än socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Ta Temo i februari 1997: då fick s 27,0 procent medan m fick 31,5 procent. Ett och etthalvt år senare fick s i valet 1998: 36,4 procent och m 22,9 procent.

Alltså: regeringen ökade med mer än 9 procentenheter och ledande oppositionspartiet tappade nästan lika mycket. En förändrad styrkebalans på sammanlagt nästan 18 procent på 1,5 år.

Och när jag igår träffade en initierad socialdemokrat sa denne att Mona Salin har en hopplös situation med de höga opinonssiffrorna. Det finns ingen förståelse inom partiet för varför man skulle ändra politik. Risken är stor att socialdemokraterna upprepar den strategi som gjorde att de förlorade 2006, och då är risken stor att man förlorar igen. Den analysen delar jag.


Onsdag 2007-10-17 / 7.48
länk
BUSH ENDE VÄSTLEDAREN SOM STÅR UPP FÖR FRIHET. Jag är så trött på Europas politiska ledarskap, som ständigt böjer huvudet och kryper för diktaturerna. Det är alltid väst som ska be om ursäkt för sin yttrandefrihet, för vår respekt för individens rätt mot staten och för att vi älskar livet.

Men det finns en ledare i väst som inte kröker rygg för totalitära ledare: George W Bush.

I natt svensk tid deltog presidenten i den officiella ceremoni i Washington där Tibets andlige och kulturella ledare, sedan 1950-talet på flykt från Kinas bödlar, tog emot USA:s högsta utmärklese: Kongressens guldmedalj.

Bush förstärkte symboliken i medaljutdelningen genom sin närvaro, och gjorde Kina rasande, rapporterar Reuters i Bush hosts Dalai Lama amid Chinese outrage:
President George W. Bush stod värd när Dalai Lama under tisdagen trots Kinas varningar om att USA:s planer på att hedra exilledaren kunde skada relationerna mellan Peking och Washington.
Tänk om alla demokratier kunde visa samma ryggrad som Bush! Då skulle inte demokratierna vara på defensiven mot tyrannierna, så som de nu är.


Tisdag 2007-10-16 / 21.21 länk
BILL COSBY GÖR UPP MED SVARTAS OFFERMENTALITET. Komikern som blivit den svarta minoritetens moraliska samvete i Amerika, Bill Cosby, medverkade i söndags i världens älsta och förnämsta samhällsprogram Meet the Press. Där skakade han om hela debatten. "Alla" från höger till vänster har kommenterat hans framträdande. I Newsday skriver Jim Pinkerton, Cosby, Gore as different as black, green:
Komikern som blivit reformator har förenat sig med Alvin Poussaint vid Harvard Medical School för att skriva boken "Come on People - On the Path from Victims to Victors" där man argumenterar för att många av problemen inom den svarta befolkningen är självförvållade och resultatet av en kontraproduktiv kultur av våld och offermentalitet. Cosby har framfört sitt budskap i åratal - och har för det blivit attackerad från vänster.
Men efter söndagens framträdande har kanske något hänt. Till och med vänsterblaskan New York Times medger att Bill Cosby har rätt i sin självkritik av den svarta befolkningen. Bob Herbert skriver i Tough, Sad and Smart:
Det finns en känsla av djup besvikelse och förlust - sorg - hos de båda männen över den tragedi som utspelar sig för så många svarta i Amerika. De intervjuades i en hel timme i Meet the Press och talade om deras nya bok, ett cri de coeur (skri från hjärtat) emot de självsaboterande krafterna. Det blev inte många skratt under den timslånga intervjun. De talade om den epidemi av faderslöshet som sprider sig i svarta familjer ...

De framför tuffa budskap i sin bok. Offermentaliteten är fienden. Förlust, misslyckande och hopplöshet kan inte längre tolereras. Hårt slit under råa omständigheter är inte ursäkter för att degradera andra eller tillåta sig själv att bli degraderad. Faktum är att de inte accepterar ursäkter för någonting, annat än för att försöka hårdare.
Det är inte ofta jag tycker New York Times framför något av värde, men här är uppenbart ett undantag.

Stanfordforskaren Thomas Sowell har däremot från början backat upp det moraliska korståg som Bill Cosby startat, som när Sowell 2004 skrev, Bravo for Bill Cosby:
Bill Cosby och det svarta "ledarskapet" representerar två långvariga motsatser i hur man ska behandla problemen inom den svarta gemenskapen. "Ledarna" har varit ute efter att försvara de svartas image, medan Cosby har försökt försvara framtiden för de svarta, särskilt de unga generationerna. I alltför många svarta miljöer kallas den ungdom som pluggar och tar sin utbildning på allvar för att "agera som en vit".
Detta nedvärderande epitet, att kalla unga svarta som pluggar för att agera som vita, tog Bill Cosby upp i intervjun som exempel på hur sjuk mentaliteten är i många svarta miljöer. "Vad säger det om oss svarta?!" frågade Cosby, när utbildning stämplas som något bara vita kan ägna sig åt.

I Sverige kan vi föra samma sorts resonemang om klimatet i förorterna. Det är där allt färre går ut grundskolan utan att kunna läsa och skriva. Det är "tufft" att inte få betyg. Det ses som något sorts uppror mot samhället, men är ju ingenting annat än självsabotage och en säker väg till utanförskap, kriminalitet och elände. Och när man väl är där, ja, då är det andras fel att man inte lyckats. Offermentaliteten passar perfekt för att dölja de egna bristerna och misslyckandena.

Vi behöver avslöja denna destruktiva mentalitet också hos oss. Göra upp med det jag kallat Svaghetens moral.

Alliansregeringen har börjat ta tag i bidragsberoendet genom att stimulera till arbete genom lägre bidrag och lägre skatter på lägre löner. Men det skulle inte skada om regeringen kunde tala i moraliska termer, inte enbart i ekonomiska. Vi skulle också behöva en Bill Cosby hos oss.


Tisdag 2007-10-16 / 12.50
länk
VÄNSTERN HAR NYTT KLASSBEGREPP. Svenskt Näringslivs vice vd Janerik Larsson har en intressant debattartikel i Aftonbladet idag, där han analyserar socialdemokratins, miljöpartiets och övriga vänsterns försvar för rätten att inte arbeta, Klasskamp – för slöfockar? Larsson skriver:
[Det är] de sjukskrivnas rätt att vara just sjukskrivna som ska försvaras, mot oförskämda idéer om att sjuka snabbare borde tillfriskna. Samma kamp utkämpas för arbetslösas rätt att slippa ta ett jobb, att få fortsätta stå utanför produktionen.

Detta är en fundamentalt annan syn än den traditionella klassteorins. Här gäller det inte rätten att få del av produktionens mervärde, utan rätten att helt stå utanför produktionen. Inte möjligheten att bygga upp en trygghet med eget arbete, utan möjligheten att bli försörjd av andras arbete. Den retorik som används är likartad, men de idéer som ligger bakom är helt andra.
Ja, vänstern har övergivit Marx för dekadensen.

Tack och lov är det en klar minoritet av svenska folket som delar dessa amoraliska värderingar. Ju oftare vänsterpartierna kan avslöjas som snyltarnas bästa vän, desto mindre stöd kommer de att få i nästa val.


Tisdag 2007-10-16 / 11.04
länk
HUMANISM SOM KNÖLPÅK. I Göteborgs-Posten har Gert Gelotte en tänkvärd krönika idag, Humanismen som knölpåk:
Humanism är en lärdomstradition, öppen för att det ständigt finns något att lära, något att förstå. I sina bästa stunder förmedlar den tolerans mot oliktänkande, respekt för vårt vetandes ofullkomlighet och ödmjukhet inför tillvarons mysterier. Den vägrar fungera som tillhygge.

Men för Sturmark och hans anhängare är humanismen en knölpåk. De svingar den mot gudstjänster i radio och tv, mot skolavslutningar i kyrkor med "den blomstertid nu kommer" och när riksdagen djärves ha en fullt frivillig ekumenisk gudstjänst i Storkyrkan. Så långt utmanas enbart löjet ...

Ytterst står vi, troende som otroende, inför samma mysterium: Varför finns något över huvud taget? Varför lever vi? Varför kan vi ställa dessa båda frågor? Varför nöjer vi oss inte med att äta, sova och fortplanta oss? Varför dansar vi balett, sjunger opera, skriver dikter, målar tavlor, forskar? På detta finns få empiriska svar. Ändå frågar vi, har alltid frågat och kommer alltid att fråga. På samma kunskapsgrund står vi tillsammans vid empirins gränser och drar olika slutsatser. Kan vi inte se det som ömsesidigt berikande?
Dessa frågor ställs nu åter i fokus när vår civilisation som under århundraden och med stor möda utvecklat humanistiska traditioner av respekt för den enskilde individen. Hur kommer det sig att vi hyllar livet, och andra hylla döden?

Jag måste säga att dessa diskussioner är mycket svåra och utmanande, och därför spännande.


Tisdag 2007-10-16 / 8.47
länk
PUTIN TILL TEHERAN FÖR NY KÄRNVAPENALLIANS? I dag kommer en rysk ledare för första gången att besöka Iran sedan Josef Stalin 1943 gjorde det under andra världskriget, skriver nyhetsbyrån AP i Putin Arrives in Iran for Historic Visit:
Ryssland varnade tidigare i år att [Irans] nukleära anläggning inte skulle kunna starta sin reaktor som planerat eftersom Iran inte betalat [för leveranserna av kärnbränsle] i tid. Iranska företrädare förnekade irriterat att man inte betalt i tid och anklagade Kreml för att ge efter för väst.

Moskva har också ignorerat Irans krav på leverans av kärnbränsle till reaktorn genom att säga att det inte behöver levereras förrän sex månader innan anläggningen ska tas i drift. Startdatum har skjutitis upp på grund av tvisten om betalning. Och tecken från Putin om att Ryssland snabbt skulle iordningsställa reaktorn skulle göra Iran djärvare och ytterligare undergräva Rysslands relation med väst.

Men Putins resa blir viktig för Iran även om man inte kommer överens. "Det bryter den internationella isoleringen, en förändring som visar att Iran är ett viktigt land", säger den ryske analytikern Alexander Pikayev till AP.

Iranska medier understryker också betydelsen av Putins besök. "Iran kan använda besöket för att utöva påtryckningar så att vi kan få våra handlingar från FN:s säkerhetsråd och Ryssland kan utöka motståndet mot USA genom att stärka banden med Teheran", skriver den hårdföra regimtidningen Resalat på ledarplats.
Ja, ett nytt totalitärt block kan växa fram: Ryssland, Kina och Iran. Deras folkmängd är tre-fyra gånger så stor som Europas och Amerikas tillsammans. Och medan dessa länder rustar upp militärt, avrustar Europa. Läget är inte direkt gynnsamt för demokrati och frihet på den globala nivån.


Tisdag 2007-10-16 / 8.27
länk
VARFÖR SKA SVERIGE ALLTID VIKA NER SIG? Svenska Dagbladet rapporterar att ett hackerkrig har brutit ut mellan Sverige och Turkiet. Förra veckan angrep turkiska hackare tusentals svenska sajter på internet och i helgen hämnades de svenska hackarna genom att bland annat publicera pornografiska bilder på profeten Muhammed.

Naturligtvis är det fel av turkarna att starta den här typen av verksamhet. Men ingen har kunnat straffa dem som gjort det. Istället har några initiativrika givit tillbaka med samma mynt - öga för öga. Är det fel? Ja, i en normal situation där rättsstaten fungerar. Men här fungerar inte rättsstaten. Här råder anarki. Då är bibelns metod inte helt utesluten, om man inte vill bli underkuvad och om man vill tala om att man inte tar skit utan motreaktion.

Men hur reagerar man från svenskt håll? Jo, på frågan hur hackerkriget kan komma att utveckla sig heter det: "de svenska attackerna kan underblåsa stämningen som uppstod efter publiceringen av Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund."

Alltså: det är alltid vi svenskar som ska ge upp vår integritet, vår frihet och låta muslimska våldsverkare få härja fritt utan reaktion.

Den här mentaliteten är sjuk. Den står för ett mindervärdighetskomplex jag aldrig kommer att acceptera. När jag läste ingressen till artikeln tänkte jag, på det där präktiga viset att vi kan visa högre moral, men när jag läser tidningens budskap om att vi ska krypa i skiten, falla undan för hot och be om ursäkt för vår existens, då har jag god lust att till de svenska hackarna säga: Kör hårt!

Den här undergivenhetsattityden är livsfarlig och ett skäl att ta strid för det svenska bara för sakens skull. Regeringen borde protestera offentligt i Ankara och kräva stopp för aktiviteterna.


Måndag 2007-10-15 / 21.24 länk
SKYDDA MEDBORGARNA FRÅN STATEN, INTE TVÄRTOM. Genom mitt engagemang i Medborgarrättsrörelsen har jag medverkat till en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen, Grundlagsdebatten angår oss alla, där vi bland annat skriver:
I en demokratisk stat ska ”rätt” baseras på ”lag”, inte på ”makt”. En grundlag eller konstitution behövs då som underlag och riktmärke för alla andra lagar. Grundlagen ska sätta tydliga gränser för ”makten”, eftersom medborgarna har överlämnat de yttersta maktmedlen till staten. Maktmissbruk kan förekomma överallt i samhället, och det är statens uppgift att med sin makt förhindra sådant medborgarna emellan. Men när missbruk kan ske med statens makt som medel, kan det bli gränslöst. En tillfällig majoritet skall inte kunna inkräkta på de rättigheter medborgarna betraktat som omistliga under sekler.

Grundlagen skall alltså skydda medborgarna från staten, inte tvärtom.
Det är viktigt att vi får igång en debatt om grundlagen, nu när grundlagsutredningen går in på sitt sista år.

Henrik L Barvå tar upp andra skäl i sin blogg:
Vågar man hoppas på att vi nu när vi har en borgerlig regering också kommer att se mer genomgripande förändringar av grundlagen? Tyvärr är jag lite skeptisk. Också den här regeringen verkar tycka det är bekvämt med en grundlag som inte inskränker för mycket på den egna maktutövningen. Se bara på retroaktiviteten när det gäller försämringarna av uppskoven för reavinstskatt vid fastighetsförsäljning.

Måndag 2007-10-15 / 14.54 länk
TERRORISTERNA FÖRSVAGADE I IRAK. Vissa militära företrädare vill förklara seger över al-Qaida i Irak, rapporterar idag Washington Post i Al-Qaeda In Iraq Reported Crippled. Men andra varnar för att ta ut seger i förskott. Tidningen skriver:
Men det finns en utbredd enighet om att al-Qaida i Irak har lidigt avgörande nederlag de senaste tre månaderna. Bland indikationerna pekas på den tydliga minskningen i antalet självmordsbombningar, gruppens främsta kommunikationsmetod, från fler än 60 i januari till omkring 30 i månaden sedan juli. Tillfångatagande av och förhör med terrorledare har resulterat i en "lång rad effekter" sedan sommaren säger en högt uppsatt underrättelseofficer, vilket lett till ytterligare gripanden eller dödanden i strid. Flödet av utländska heliga krigare genom Syrien till Irak har också minskat, även om officiella tjänstemän är osäkra på orsaken. Det kan vara så att al-Qaida omfördelar resurser till Afghanistan eller andra områden.
Det är klokt att inte ta ut några segrar i förskott. Den här typen av krigföring ger inga tydliga besked på kort sikt. Först på längre sikt kan man utvärdera om det är en tillfällig reträtt eller verkliga förluster för terroristerna. Men det är i vilket fall som helst goda nyheter, som bör rapporteras.


Måndag 2007-10-15 / 14.34
länk
ÄRKEBISKOPEN SOM OPPOSITIONSPOLITIKER. Ärkebiskop Anders Wejryd går i DN till miljöattack på regeringen, likt en enveten miljöpartist. Massor om "svensk klimatstrategi" och "dubbla klimatmål", men ingenstans ett ord om gud... Att ärkebiskopen "tror" på "utsläppsminskningar i jämn takt" är uppenbart. Men tror han att livet är guds skapelse?

I sin nya uppgift kanske ärkebiskopen kan använda den trosbekännelse för klimatet som Kurt Lundgren bidrar med i sin blogg:
Vi tror på Klimatfrågans allsmäktiga verkan.

Vi tror ock på isarnas avsmältning
vattenytans höjande,
vilket är följderna av koldioxidutsläppen,
bilarnas framfart,
flygets tilltagande ökning
och om det icke upphör
nederstiger vi till dödsriket
för att aldrig mer återuppstå därifrån.

Vi tror ock på den helige Al Gore,
en helig allmännelig klimatpanel
FN:s globala roll
Klimatsyndernas förlåtelse
och om vi icke bättren oss
så blir vi bortspolade
och får aldrig evigt liv.

Amen.
Det är besynnerligt att se hur Svenska kyrkan lämnat sin förkunnelse för att leka populistiska opinionsbildare.


Måndag 2007-10-15 / 8.24
länk
HUKANDE OMVÄRLD. Det är bra att mainstreammedia, som DN, börjar förstå att världssamfundet genom sin passivitet och konflikträdsla går diktaturernas ärenden. I dagens huvudledare skriver DN, Hukande omvärld:
Statssamfundets insatser mot Burma lämnar åtskilligt övrigt att önska. Signalen till juntan är att den kan fortsätta som hittills ...

[Regimen] vet att omvärlden talar med hög röst men att den inte kommer att göra något som känns.
Första steget till insikten om att tuffare åtgärder krävs, är att erkänna att de "mjuka" inte räcker.

Och med tanke på att förtrycket och det systematiska mördandet i Irak under årtionden varit sju resor värre än i Burma, kanske DN till slut kommer till insikt om att störtandet av Saddam var befogat.


Måndag 2007-10-15 / 8.14
länk
KYRKGÅENDE REPUBLIKANER BAKOM GIULIANI. När den kristna högerns ledare samlades i Salt Lake City förra veckan för att diskutera om de skulle ställa sig bakom en tredje kandidat om Rudy Giuliani nomineras som republikansk presidentkandidat, hade de dåligt stöd för sin kritik mot Giuliani bland gräsrötterna. Det skriver kolumnisten Bob Novack i Rudy and Religion. Han hänvisar till en Gallup-mätning som utförts bland kyrkgående republikaner, där Giuliani har starkare stöd än någon annan kandidat.

Novack har talat med en välkänd religiös ledare som varnar sina kollegor att gå emot Giuliani, eftersom de inte är i takt med sina medlemmar.

Det är särskilt katoliker som ger Giuliani sitt stöd, även om de historiskt mest röstat demokratiskt.


Måndag 2007-10-15 / 7.58
länk
KÄND FOSKARE KRITISERAR AL GORE. Sidney Morning Herald rapporterar, Gore gets a cold shoulder:
En av världens mest välkända meteorologer har kallat teorin som hjälpt Al Gore till Nobels fredspris "löjeväckande" och en produkt av att "människor förstår inte hur atmosfären fungerar".

Dr William Gray, a pionjär inom forskningen om säsongsprognoser för orkaner, sa vid en fullsatt lokal vid University of North Carolina att människan inte är ansvarig för uppvärmningen av jorden ...

Dr Gray, vars årliga prognoser för antalet tropiska stormar och orkaner får stor uppmärksamhet, menar att en naturlig cykel i oceanernas vattentemperatur - relaterad till salthalten i vattnet - är ansvarig för det varmare klimatet som han medger äger rum.

Och, tillade han, samma cykel kommer att innebära en svalare period kommer att påbörjas snart och vara i flera år.

"Vi kommer om 10-15 år att se tillbaka på det här och inse hur fåniga vi var", sa dr Gray.
Ja, påståendet om att alla forskare är eniga är, för mig, det tydligaste beviset på att klimatfrågan är politiskt styrd, inte vetenskapligt grundad. En rad forskare som hoppat av FN:s miljöpanel IPCC i protest mot att man drar för långtgående slutsatser av de data och den forskning som finns tillgänglig, finns med i listorna över forskare som medverkat i arbetet. Det är rent bedrägeri. Och många av de som hoppat av är just pionjärer inom forskningen, de som aldrig skulle tumma på sin vetenskapliga integritet. Det visar att frågan blivit redskap i politisk propaganda.

Förra veckans blogg