Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 5 - 11 juni 2006

Söndag 2006-06-11 / 18.14 länk
I GUANTANAMO: NY FORM AV SJÄLVMORDSATTACK. Militäranalytikern och pensionerade generalen Barry McCaffrey klargör i Meet the Press vad de tre självmorden i Guantanamo handlade om: Det var en koordinerad aktion i propagandasyfte.

De tre skulle, om de hade släppts, förmodligen sprängt sig själva och tagit med sig många civila dödsoffer i självmordsattentat. Nu genomförde de attentatet i sina celler, utan att några civila föll offer för deras vilja att dö och döda. Varför skulle de annars synkronisera tre självmord samtidigt på samma sätt som man synkroniserat självmordsattentat tidigare? Syftet den här gången är att vinna propagandapoänger i västvärldens vänstermedier som på nytt tar chansen att spy sin galla över USA. Och självfallet uppfyller Sveriges Radios ekoredaktion terroristernas varje önskemål. Större delen av eftermiddagssändningarna idag har ägnats åt ämnet, Starka reaktioner på fångarnas självmord.

Det börjar bli plågsamt tydligt att terroristerna känner våra massmedier - västvärldens svagaste punkt - bättre än vi själva. De utför exemplarisk psykologisk krigföring i syfte att undergräva vår moral och uthållighet.

Söndag 2006-06-11 / 17.44
länk
STATEN KVÄVER SVERIGE. PJ Anders Linder skriver om staten på ledarsidan i Svenska Dagbladet, Man kan då inte klaga på aptiten:
Både stat och civilsamhälle behövs, men i Sverige håller balansen på att rubbas. Makthavarna slarvar med statens grundläggande uppgifter, samtidigt som de bekymmerslöst flyttar in statens makt och tvång på områden som hör till civilsamhället.
Så rätt, men jag menar att balansen redan är satt ur spel. Staten struntar i sin enda riktigt viktiga uppgift: att skapa säkerhet åt medborgarna genom en rättsstat som fungerar. Istället har staten blivit så fet att den inte klarar av någonting annat än att glufta i sig allt mer av det vi som individer skapar, utan att prestera ens i närheten av det man förtär. Vem ska våga sätta den frossande staten på bantkur?


Söndag 2006-06-11 / 17.44
länk
BILLIGA FLYGRESOR FÖRSVINNER MED MILJÖSKATT. Socialdemokraterna och stödpartiernas förslag om en miljöskatt på flyget har fått Ryanair att reagera, rapporterar SVD/N24.

- Vi kommer att plocka bort linjer. Från oktober stoppar vi verksamheten i Västerås och på Sturup. Och har det inte kommit något beslut inom de närmaste sex veckorna så börjar vi dra ner på avgångar redan då, säger affärsutvecklingschef Sean Coyle.
- Folk från London bryr sig inte om en svensk miljöskatt. Då skippar de Sverige och reser någonstans dit det är billigare att åka.

Det kan innebära kännbara förluster för turistnäringen i de svenska städer som Ryanair flyger på. I Göteborg har antalet engelska gästnätter fördubblats sedan Ryanair började flyga dit i juni 2001, visar färska siffror från Göteborg City Airport.

Ryanair gör helt rätt. Om svenskt näringsliv agerade lika rakt och tydligt skulle vi få en helt annan debatt om skatter och företagsklimat i landet. Då skulle skattehöjarna få försvara konsekvenserna av sin politik. Något de helt och hållet slipper nu.


Söndag 2006-06-11 / 14.44
länk
BUSH POPULÄRARE ÄN PERSSON I NYA MÄTNINGAR. SVT utropar ”Ökat förtroende för regeringen”, därför att Skop visar att 42 procent av svenska folket ger Persson godkänt. Samtidigt rapporterar Investors Business Daily att president Bush får godkänt av 44 procent av amerikanska folket.


Söndag 2006-06-11 / 14.44
länk
SVENSKT LEDARSKAP - I FOTBOLL OCH POLITIK. När jag hörde den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck säga att Sverige spelade bra när man fick 0-0 mot Trinidad-Tobago i fotbolls-vm tyckte jag Lagerbäck lät som vilken svensk partiledare som helst som gjort dunderförlust i ett val. Jag begriper inte varför svenskar väljer den här typen av ledare som alltid siktar lågt och på det gamla vanliga och aldrig vågar satsa smart, djärvt och nytänkande.

Sportkolumnisten Jan Majlard skriver i Svenska Dagbladet, Lagerbäck är den som ska kritiseras: ”Han och tidigare partnern Tommy Söderberg (som för övrigt tippade 6–0) hatar överraskningar. Saktmodet styr.”

Sant. Och omfattar allt det som kallas ledarskap i Sverige just nu.

Dumdryghet är förklaringen till att Sverige förlorade mot Trinidad-Tobago. Smart var däremot Trinidad-Tobagos förbundskapten Leo Beenhakker. Efteråt förklarade han sin framgång med att ”Sverige spelar alltid likadant ... jag vill också veta en del om coachens filosofi. Sverige har alltid samma system och vi blev inte överraskade.” Ur Expressen i Beenhakers blåsning.

Hur länge ska Sverige låta de saktmodiga styra? Och då syftar jag minst lika mycket på samhället i stort - företagen, organisationerna, politiken - som i fotbollen.


Söndag 2006-06-11 / 9.44
länk
NY SORTS DEMOKRAT KAN FÄLLA PRESIDENTKANDIDAT (R). En av dem som nämns som blivande presidentkandidat för republikanerna är George Allen i Virginia. Men han ska upp för omval som senator i höst, och där kan han förlora mot en ny sorts demokrat som The Amerikan Conservative skriver om i Jim Webb’s populist Senate campaign shakes up Virginia’s political establishment.

Jim Webb har ännu inte vunnit primärval inom sitt eget parti för att bli senatorskandidat, men han skakar om det politiska landskapet. Jim Webb är dekorerad Vietnamveteran som lämnade det demokratiska partiet då Jimmy Carter benådade desertörer. Nu har han bytt tillbaka eftersom han tycker att republikanerna överutnyttjar militären och visar dem för lite respekt. I artikeln skriver James Antle:
Det vore ironiskt om de neokonservativa, varav många lämnade det demokratiska partiet därför att det blev så duvaktigt i militära frågor, nu gör republikanerna lika motbjudande för försvarsvänliga väljare som fredsrörelsen en gång gjorde demokraterna.
Om Jim Webb verkligen blir demokraternas kandidat, vilket inte alls är säkert, eftersom han i flera frågor har konservativa värderingar, blir han en svårt motståndare för sittande senator George Allen. Webb skulle också bli en test på hur starka de nygamla isolationistiska tendenserna är i amerikansk opinion. Virginia är starkt pro-militärt eftersom man har många veteraner. Om de inte längre ställer upp på att USA ska sprida demokrati och frihet i världen, kommer ingen president att kunna driva den inriktningen i längden.

Vänstern kanske får som man vill: USA tar konsekvensen av Europas hatfyllda utfall och drar sig tillbaka, medan Ryssland och Kina får härja fritt och störta demokratisträvanden överallt. Effekten för Ukraina m fl blir omedelbar. Vi skulle se en ny era för diktaturer i världen.


Söndag 2006-06-11 / 8.54
länk
BISTÅND OCH DEN VITE MANNENS UTOPISM. Minns ni Live Aid? Musikerna som för 20 år sedan samlade in pengar för att hjälpa Etiopien. Förra sommaren hölls en uppföljare, med ett helt dygns oavbruten konsert som sändes globalt under namnet Live 8. Men det skedde utan att ha utvärderat vad föregångaren faktiskt resulterade i. Vad betydde de 100 miljoner dollar som gavs i u-hjälp? Svar: Etiopien är idag ännu fattigare.

Det framgår av William Easterlys bok The White Man’s Burden: Why the West’s Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good, som recenseras av Joshua Kurlantzick i tidskriften Commentary.

Trots att de flesta stora biståndsprojekt gör de människor man vill hjälpa ännu mer utsatta, fortsätter västvärlden att leka gud och tror sig kunna planera fram ett drägligare liv för de stackars människor i Afrika och annorstädes som inte kan värja sig för den vite mannens utopism.

I sin bok visar Easterly hur prestigefyllt bistånd inte leder till ökad tillväxt i länderna som utsätts för ”hjälp”. I Elfenbenskusten, som mottagit 20 biståndspaket, har per-capita inkomsten sjunkit vilket lett till ”en av de västa och mest långvariga depressionerna i ekonomisk historia”. I Bolivia och Malawi har biståndsinsatserna ”bidragit till sammanbrott i ekonomiska och politiska oroligheter”.

När däremot marknadsekonomiska mekanismer används blir effekten en annan. Exempelvis fann en läkarstation i Bangladesh att om läkaren tog en liten avgift för läkarbesöket även för de fattiga, blev de mer aktiva och krävande som patienter än vad de var när de fick läkarvård som gåva.

Easterly går till stormande attack mot alla artister, politiker, medier och ”det internationella anti-fattigdomsetablissemang” som mer är ute efter att leka med sina utopier och framställs sig själva som goda, än att verkligen gynna utvecklingen i fattiga länder.

Den som vill minska fattigdomen ska se till att inhemsk tillväxt skapas i dessa länder. Det kan understödjas med småskaliga program. Men sådana är ovanliga för de är oatraktiva för utopisterna som vill se storskaliga planekonomiska ”hjälpinsatser”. Ett annat sådant - för mottagarna - konstruktivt bidrag vore att få ländernas rättsstater att fungera så att äganderätten upprätthålls och en effektivare ekonomi kan etableras med möjlighet att belåna fastigheter mm. Allt det där vardagliga som utopister inte gillar...


Lördag 2006-06-10 / 9.04 länk
BORGMÄSTARE RUDY GIULIANI STÄRKER SINA KORT. Senator John McCain positionerar sig målmedvetet för att kunna bli republikanska partiets presidentkandidat 2008. Jag trodde New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani inte var lika aktiv. Men Richard Baehr visar i The American Thinker på motsatsen, Giuliani Time?

Jag trodde också att Giuliani låg sämre till bland konservativa än John McCain, med tanke på att Giuliani försvarar aborträtten och är för homosexuella partnerskap. Giuliani har också haft väldigt publika äktenskapsproblem, medan McCain är en förebild som make och pappa. Båda har CV som inga andra kan slå: McCain den ultimata krigshjälten, Giuliani den perfekte ledaren i kris. Och Baehr menar att just det sistnämnda kan fälla avgörandet. Giulianis ledarskapsförmåga är det USA behöver. Det är något han åker landet runt och föreläser om. Baehr skriver:
Giulianis budskap handlar om ledarskap, inte enbart kompetens. Ledarskap handlar om kommunikation och en av de största problemen för republikanerna är den nuvarande administrationens oförmåga att framgångsrikt kommunicera budskapet om vad som står på spel i Irak, om hur stark den amerikanska ekonomin faktiskt är och om de förändringar som behövs när det gäller immigration och energiberoende.
Artikeln är övertygande. Jag kommer själv att tänka på Giulianis tal på republikanska konventet inför förra presidentvalet. Han var magnifik. Helt enastående. Det var som om han talade direkt till var och en av dem som lyssnade. Han samtalade. Han nådde fram. John McCain var mer av en traditionell talare. Och McCain är en maverick, en person med stor integritet och som är en hjälte i sina egna handlingar, men därmed också en person som handlar bäst på egen hand, inte som ledare för miljontals valarbetare. I den meningen liknar McCain i mycket George W Bush - de är båda ”dissidenter” för att använda Natan Sharanskys beskrivning av Bush (se här).

Och med tanke på den osäkra tid vi lever i är det en fördel med en ledare som kan kommunicera och få med sig folk, snarare än att provocera motståndarna - under förutsättning att den smidige kommunikatören är lika benhårt övertygad om att ta striden. Och här kan ingen tvivla på Rudy Giuliani.


Lördag 2006-06-10 / 9.04
länk
SYSTEMBOLAGET UPPHÖR MED POLITISKA ATTACKER. En god nyhet är att statens Systembolaget beslutat upphöra med sina partisaka politiska attacker på vinflaskornas etiketter. Jo, Systembolaget har sprungit vänsterns ärenden och märkt koschervin från Golanhöjderna med att det kommer från "Israelockuperat syriskt område". Inget annat vin från något annat område har utsatts för den här typen av politisering på vinetiketter.

Men nu har Systembolaget märkligt nog, nyktrat till. SVT rapporterar: Systemet ändrar sig om koschervinerna.

En läsare kommenterar beslutet med: ”Per Gahrton & Gustav Fridolin lär vara upprörda...”


Fredag 2006-06-09 / 18.00 länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • Al Gores film om växthuseffekten nådde topp-10 förra veckan. President Bush var inte imponerad. Han sa: 'filmen om mig, Fahrenheit 911, gick mycket bättre'.
  • President Bush har sagt att han troligen inte kommer att se Al Gores film. Eftersom han sett 'Ice Age 2' anser han sig redan ha fått de fakta filmer kan erbjuda.
  • Det är hett i delar av Kalifornien, upp till 40 grader celsius i Palm Springs. Det var så varmt att Dick Cheney gick och såg Al Gores film bara för AC:n.

Fredag 2006-06-09 / 17.33 länk
VM STARTAR: CITAT AV ZLATAN. Ja, jag tänker följa fotbolls-vm. Klubbfotbollen hinner jag inte med, men när världens största evenemang med världens bästa spelare drar igång är det stor underhållning.

Simon Bank har gjort en liten pocket, I huvudet på Zlatan (Scampi förlag, 2006) med en hel del citat av denne särpräglade fotbollskonstnär. Här är några av dem:
”Vem? Jag känner inte honom.”
(om Göran Persson 2001)

”Jag är Zlatan. Vem fan är ni?”
(om vad han inte tänker säga när han träffar lagkompisarna i Ajax första gången, 2001)

”Jag tycker det är svårt att läsa ... Jag tyckte jag var smartare på plan än utanför.”
(2000)

”Du, jag vet inte, det är första gången jag hört namnet.”
(om vad han tycker om Karl Marx, 2003)

”Det är Zlatan-stil.”
(om hans spelstil är svensk eller jugoslavisk, 2003)

”Jag skiter i vilket.”
(om euro-folkomröstningen 2003)

”Jag är inte beroende av journalister ... Det är inte jag som ringt dom, de ringer mig.”
(om mediebilden av honom, 2002)

Fredag 2006-06-09 / 17.00 länk
SATIR: MEDIERNAS MOTVILJA MOT GODA NYHETER FRÅN IRAK. Dagens Nyheter har ett helt uppslag om Zarqawis död, men inte ett enda ord om vad irakiska folket tycker om det. Däremot heter det att USA känner ”stor glädje”. Dessutom är det viktiga budskapet i DN att detta inte alls behöver betyda slutet för våldet.

Mer vinklat än så är svårt att bli. DN-läsaren får inte veta att folket i Irak jublar över att slippa en massmördare. Det är som om tidningen känner enorm motvilja att rapportera något positivt, en attityd bland journalister som fångas väl av satirtecknaren Walt Handelsman:
- Vi tvingas här avbryter vår schemalagda eländesrapportering ... Zarqawi är död.


Fredag 2006-06-09 / 17.00
länk
EFTER ZARQAWI. Två ledande tidningar i USA resonerar konstruktivt på ledarsidan idag. Los Angeles Times skriver, i Zarqawi's death is welcome, but finalizing a government could prove more crucial, att utnämningen av försvars- och inrikesministrarna, som skedde samma dag som Zarqawis död blev känd, kan vara den viktigare nyheten.
Men det sagt, kan det inte råda något som helst tvivel om att Zarqawis död i en attack av flygvapnet är den bästa militära nyheten från Irak sedan Saddam Hussein tillfångatogs för två år sedan. Och irakiska ledare sitter nu i en bättre position att dra nytta av utvecklingen än de gjorde då.
Och Wall Street Journal skriver i After Zarqawi:
Zarqawis död förstärker särskilt premiärminister Maliki som kan räkna med ökat folkligt stöd för de tuffa beslut som väntar. Nu är läge att fatta dem. Om Maliki-regeringen, uppbackad av Bush och amerikanska styrkorna, använder denna veckas momentum för att gå på offensiven i Bagdad och i Sunnitriangeln kan Zarqawis bortgång verkligen bli en vändpunkt i kriget.
Så där. Det var väl inte så svårt? Se liiiite positivt på möjligheterna i Irak skadar väl inte?


Fredag 2006-06-09 / 10.42
länk
FALSK MEDIESTUDIE PÅ DN-DEBATT. Journalisthögskolan i Göteborg går ut med en ”studie” i DN: Medierna gynnar de borgerliga på nyhetsplats.

Studiens upplägg bekräftar hur vänstervridna journalisthögskolorna är i Sverige. Man har valt nyhetsartiklar som finns på tidningarnas förstasidor. Urvalet blir därmed litet och naturligtvis fokuserat på de politiska aktörer som under mätperioden gjort flest mediala utspel. Den borgerliga alliansen har gjort ett antal gemensamma utspel som av naturliga skäl blir förstasidesstoff, det handlar ju om eventuella regeringsbildare. Under samma tid har s+mp+v inte gjort några sådana utspel i någon större omfattning. Tvärtom vill ju Göran Persson hålla liv i bilden av att socialdemokraterna kan bilda enpartiregering även efter valet i höst.

Alltså: den presenterade ”studien” säger lite om mediernas totala bevakning av regeringsalternativen. Dessutom finns ju uppenbara skäl till att man inte räknat artiklar på kultursidorna eller på utrikessidorna. Där är vänsterdominansen närmare 100 procent. Om man i dessa avdelningar kan finna en enda artikel med borgerliga värderingar är det förmodligen ett misstag i arbetet. Men varför räkna artiklar här? Det skulle ju bara ge en korrekt bild av mediernas sanna perspektiv...


Fredag 2006-06-09 / 9.55
länk
HUR LÅNGVARIG BLIR PRODI? Knappt har vänsteralliansen i Italien tillträtt efter en minimal valseger, innan premiärminister Romano Prodi gör en groda. Times rapporterar, i Prodi's remarks anger all sides, att Prodi i en tysk intervju sagt att kommunistpartiet, som ingår i hans regeringsallians, är ”ofarliga” som varande en del av italiensk folklore. Dessutom förolämpar han oppositionen genom att beskriva Berlusconis agerande som likt ”en besvärlig skolpojke”. Knappast ett smart agerande om man har en mycket knapp majoritet...


Fredag 2006-06-09 / 9.30
länk
HITCHENS OM ZARQAWIS DÖD. I Slate ger författaren Christopher Hitchens perspektiv på betydelsen av gårdagens insats, Why Zarqawi's death matters:
Zarqawi var starkt bidragande till att skada Iraks experiment i demokratisk federalism. Han såg till att det irakiska folket inte fick en enda dags andrum mellan 35 år av fascism och de senaste 3,5 åren med misär och sabotage. Han valde sina mål med en närmast djävulsk slughet, förstörde FN-högkvarteret i Bagdad (och mördade det hjältemodiga sändebudet Sérgio Vieira de Melo) innan FN hann påbörja sina insatser, och dödade den ledande shiitiske ayatollan Hakim utanför hans moské i Najaf. Hans beslut att förklara jihad mot den shiitiska befolkningen i stort ... har varit en viktig innovation för terroristerna: att skapa dödlig press mot de mest sårbara aspekterna i Iraks samhällsliv. Och det har haft avsedd effekt, genom att underminera storayatollan Sistani och stärka Iran-stödda shiitiska dödspatruller.
Hitchens mosar vänsterargumenten som går ut på att Zarqawi hamnade i Irak därför att USA körde ut honom från Afghanistan.
Enligt denna logik var det ursprungliga misstaget av USA att invadera Afghanistan, vilket tvingade Zarqawi att fly från sitt läger utanför Herat och återetablera sig för nya dåd någon annanstans. Alltså, att bekämpa al-Qaida är ett misstag från början: det bara uppmuntrar dem.
Alla inser vad det leder till - terroristerna tar över världen. Nu har en av de mest synliga symbolerna för terrorismen slagits ut. Det stärker moralen för de goda krafterna. Och visar att kampen kan vinnas. Det är bara att fortsätta jaga dem till dess demokratin och friheten har segrat.


Fredag 2006-06-09 / 8.40
länk
KALIFORNIEN RÖSTADE MOT STATLIG EXPANSION. I skuggan av fyllnadsvalet till kongressen hölls två folkomröstningar. E J Dionne i Washington Post påpekar att två förslag till utökad välfärdsstat röstades ner: förskola för alla och ökade anslag till biblioteken, och att vänstern därför har en läxa att lära, Lessons for Liberals in California.

Även många väljare till vänster röstade emot förslagen, trots att de skulle finansieras med specialskatter riktade bara till dem som tjänar allra mest.

Folk i Kalifornien har blivit misstänksamma mot statsutgifter som drivs fram genom folkomröstningar. Det skapar en tröghet i det offentliga systemet, det går ju inte ändra dessa anslag hur som helst. Många ser dessa folkomröstningsprojekt som en förklaring till varför ekonomin i delstaten hamnade i en sådan nedåtgående spiral där många företag och människor flyttade ut till granndelstaterna. Skatterna blev för höga.

Tänk om vi kunde uppnå samma effekt här: att svenskar röstade emot skattehöjningar, även folk till vänster, därför att man insåg att baksidan är större med sämre ekonomisk tillväxt och utflyttning av folk och företag.


Fredag 2006-06-09 / 8.40
länk
HAMAS SÖRJER ZARQAWI. Svenska regeringens bästa vänner, palestinska terrororganisationen Hamas, ser Zarqawi som... just det, ”ett offer för korståget mot araber och muslimer”. Det rapporterar Reuters i Hamas mourns death of Al Zarqawi in 'savage crusade campaign'.

Att slå ut en mördare som gått i krig mot civilbefolkningen och dödat mest muslimer, är något som Hamas beklagar och anser vara hänsynslöst. Hamas har förut distanserat sig från al-Qaida, men nu visar Hamas att man står dem nära.

Irakiska folket firade denne massmördares död. Man är lättad över att ett hot är borta. Det rapporterar AP i Iraqis Celebrate Death of Al-Zarqawi.


Torsdag 2006-06-08 / 23.58 länk
ANN CLWYD HOPPAS EUROPA NU STÄLLER UPP PÅ IRAK. Ann Clwyd är sedan 1984 brittisk parlamentsledamot för Labour och anses ligga långt till vänster. Men hon har sedan 1994 riktat stark kritik mot tortyr och mördande av den irakiska regimen - alltså mot Saddam Hussein. Därför var hon för invasionen och idag säger hon till CNN på frågan vad hon hoppas att väst gör nu när Zarqawi är död och regeringen fulltalig:

- Jag hoppas folk nu ställer upp på det nya demokratiska Irak så att utvecklingen där nu kan gå åt rätt håll.

Visst hade det varit hedrande om Sveriges utrikesminister Jan Eliasson sagt något liknande? Men han nöjer sig med att endast konstatera faktum: ”Som al-Qaida-ledare har han [Zarqawi] gjort sig skyldig till en lång rad blodiga terroristdåd och avrättningar. Han är också medskyldig till den svåra säkerhetssituationen i Irak och mycket lidande bland civilbefolkningen”, säger utrikesministern till Expressen. I vilken annan konflikt i världen hade han utlovat stöd till det sargade folket, men inte till irakierna.


Torsdag 2006-06-08 / 19.02
länk
EUROPÉERNA SER FEL FIENDE. En ledare i London Times avhandlar fenomenet att många européer anser amerikaner utgör ett större hot än terrorister. I The wrong target skriver man:
Ju mer sårbara européerna känner sig, desto mer benägna är de att lägga skulden på andra sidan Atlanten. Styrkan i avskyn är en måttstock på Europas svaghet. Självtillräckligheten är en av Europas främsta uttryck. Vi må alla tro att vi kan Amerika, dess musik och kultur. Vi tenderar att glömma att amerikaner tar strid med extrem motvilja. Vi bortser ifrån deras dragning till smärtsam självkritik; allt dåligt vi vet om USA vet vi därför att amerikaner outtröttligt vältrar sig i sitt samhälles tillkortakommanden. Det har aldrig funnit större transparens, oavsett om det handlar om slagfält i krig eller fattiga stadsdelar, och det har aldrig förekommit mer öppen debatt om landets dygder och synder - internet har förstärkt kvantiteten och, ibland, kvaliteten i detta samtal.
Bloggaren Andrew Sullivan (britten i Amerika som stöttade John Kerry i förra presidentvalet) kommenterar ledaren så här:
Det här är värt att upprepa. Det finns ingen moralisk likhet mellan de sällsynta missgärningar av soldater pressade bortom mänsklig förmåga och den ondska som gömmer terrorister bland civila, underblåser sekteristiskt hat och bombar och mördar i religiöst fanatiska syften. [Det som hände i] Haditha måste utredas och eventuella förövare straffas ... Men även en amerikan som övergivit Genevekonventionen är att föredra framför de heliga krigare och sekteristiska mördare som terroriserar Irak. Vi känner skam och ånger; de vet inte vad det är. Vilket är förklaringen till varför det är så deprimerande att se hur dåligt vår kamp mot dem går.
Att detta alls måste uttryckas är ett bevis på hur svagt Europa är - på alla plan: moraliskt, mentalt, intellektuellt. Europa klarar inte av att se skillnaden mellan gott och ont, mellan strävan efter demokrati och barbariskt tyranni, mellan strid för frihet och medvetet mördande i syfte att förtrycka.

När ska Europa vakna ur dessa galna villfarelser?


Torsdag 2006-06-08 / 13.09
länk
AFTONBLADET SÖRJER TERRORISTENS DÖD. Det äcklar mig att se hur Aftonbladet hyllar den dödade terroristen Zarqawi och hoppas att han ska bli martyr. Svinaktigt! Över hela första sidan på aftonbladet.se skriver man ”Han kommer att bli martyr”.

Det är ett nytt bottennapp för reportern Wolfgang Hansson - han som inom några minuter efter Londonbomberna 7 juli 2005 då mer än 50 pendlare dödades, skrek ut sin skadeglädje om hur 'pinsamt' detta var för Tony Blair.


Torsdag 2006-06-08 / 12.14
länk
IRAKS REGERING FULLTALIG. Premiärministern Nuri al-Maliki har idag fått sina kandidater till vakanta ministerposter godkända av parlamentet. Därmed är de tre viktiga ministrarna som rör säkerhet tillsatta, rapporterar CNN:

Till försvarsminister utsåg parlamentet med röstsiffrorna 142-56 general Abdel Qader Jassim. Som sunnier tillhörde han militärledningen också under Saddam Hussein. Men när han rekommenderade att Irak skulle dra sig tillbaka från Kuwait 1990 och sedan vägrade sätta Kuwaits oljekällor i brand fängslades han i sju år, rapporterar US News & World report. Jassim tillhör inget parti, utan har efter befrielsen varit befälhavare över Iraks armé under dess uppbyggnadsskede. Han anses sekulär och säger till Reuters: ”Jag tillhör ingen sekteristisk gruppering. Jag är här för att tjäna alla irakier, inte någon sekt.”

Till inrikesminister med ansvar för polisen valde parlamentet med röstsiffrorna 182-16 Jawad Bolani, född 1960, parlamentsledamot för Fadhila partiet i shiaalliansen. Partiet är motståndare till och konkurrent om de fattigas röster med radikale Muqtada al-Sadr. Bolani var tidigare ingenjör inom Iraks flygvapen. Hans uppgift är att rensa polisen från milismän som infiltrerat organisationen och utfört våldsdåd i polisuniformer.

Till säkerhetsminister utsåg parlamentet med röstsiffrorna 160-38 Shirwan al-Waili, tidigare officer och nu parlamentsledamot för Dawapartiet i shiaalliansen.


Torsdag 2006-06-08 / 11.05
länk
TERRORISTERNA FÖRLORAR GREPPET OM IRAK. Dödandet av Zarqawi är det tydliga exempel på framgångar i terrorbekämpningen vi väntat på. Man har kunnat se hur terroristerna successivt förlorat greppet på ett strategiskt plan, trots att man lyckats fortsätta mörda irakier i en grym omfattning.

I början kunde Zarqawi ena de utländska krigarna i al-Qaida med irakiska sunnier och anfalla de amerikaledda trupperna. När det sedan blev för svårt riktade man in sig på irakisk polis. Också det blev allt svårare att klara av i takt med att sunnierna i Irak började ta del i den demokratiska processen. Då började Zarqawi sikta in sig på att döda civila irakier och försöka starta ett inbördeskrig mellan sunnier och shiiter. När också detta misslyckades och det blev svårare att nå ut i shiaområden i Irak, började Zarqawi döda sunnier - sina tidigare allierade i Irak - därför att de deltog i demokratiseringen.

Förmodligen är det irakier som tidigare samarbetat med utlänningen Zarqawi som nu förrått honom och gjord den dödliga attacken på honom möjlig.

Terrorister kan bara bli framgångsrika om de har lokalbefolkningens stöd så att de kan gömma sig inför planeringen av nya attentat. När lokalbefolkningen, i detta fall sunnier som förlorade makten när Saddam föll, nu ser att demokratin ger dem inflytande snarare än förtryck, har terroristerna förlorat sitt skydd. Nu tvingar lokalbefolkningen ut dem i ljuset så att de kan omintetgöras.


Torsdag 2006-06-08 / 10.35
länk
SEGER I KAMPEN MOT TERRORN: ZARQAWI DÖDAD. Äntligen ett steg framåt i kampen mot terroristerna: al-Qaida ledaren al-Zarqawi är död!

CNN rapporterar, Airstrike kills terror leader al-Zarqawi in Iraq och Times skriver Al-Zarqawi killed, says Iraqi PM.

Få har i modern tid så många civila människors liv på sitt samvete som denne muslimske fundamentalist. Senaste åren har han härjat i Irak. Mot denna typ av våldsverkare fungerar bara ett motmedel: att svara med våld. Att han nu dödats är en stor moralisk seger för demokratiska fri- och rättigheter generellt och i synnerhet i Irak.


Torsdag 2006-06-08 / 9.31
länk
ARNOLDS UTMANARE. Så har demokratiska partiet i en hård intern strid utsett vem som ska utmana sittande republikanske guvernören Arnold Schwarzenegger: Phil Angelides.

Efter examen från Harvard har han jobbat som tjänsteman i delstatens bostadsdepartement och senare som mäklare. Vald i allmänt val 1998 till en sorts viceguvernör, 'State Treasurer', en post han nu innehaft i åtta år.

Skillnaden mellan stjärnan Schwarzenegger och det gråa, lite töntiga intryck som Angelides ger är dramatisk. ”Demokraterna vill helt klart nå skarpast tänkbara kontrast”, säger en demokratisk valexpert till Los Angeles Times i Democrats' Gubernatorial Nominee Faces Long Odds in California. För att vinna primärvalet i sitt parti gick Angelides långt till vänster, men kommer nu att försöka hitta tillbaka till sin mindre radikala vänsterprofil som fiskalt konservativ.

Schwarzenegger har goda chanser att bli omvald och fortsätta reformeringen av delstatens ekonomi, som avsevärt förbättrats sedan han tillträdde.


Torsdag 2006-06-08 / 9.01
länk
ALLT TYDLIGARE LEDNING FÖR REGERINGSBLOCKET. Demoskop visar fortsatt röd majoritet i opinionen när det återstår exakt 100 dagar till valdagen. Tabellen Kampen mellan blocken blir allt rödare. Ingen vacker syn. Det gäller för borgerliga alliansen att samla krafterna för att gå på offensiven i valrörelsen intensiva slutskede.


Torsdag 2006-06-08 / 9.01
länk
AMERIKANERNA HAR RÄTT OM 'SOCCER'. I tyska tidningen Der Spiegel utreds den märkliga språkliga företeelsen att fotboll i USA kallas 'soccer', något som får engelsmän att rulla ögonen i förnärmelse. Men faktum är att amerikanerna har rätt och ordet 'soccer' är en engelsk term, It's Called Soccer.

Soccer är engelsk slang från 1800-talet för 'Association Rules' fotboll som skiljde sig från 'Rugby rules' football, på den tid då båda versionerna spelades av brittiska grabbar. Rugby lämnade 1871 landets 'Football Association' för att skriva egna regler. De två varianterna kallades då 'rugger' and 'soccer'. Termer som ändrades i Europa men lever kvar i Amerika.


Onsdag 2006-06-07 / 19.16 länk
MORRIS TROR PÅ MIKE HUCKABEE 2008. Antalet tänkbara presidentkandidater 2008 växer. Och idag går den intressante valstrategen Dick Morris (han som hjälpte Clinton att vinna återvalet 1996) ut och säger att han tror republikanernas favorit John McCain ”är för självständig, originell och kreativ” för att bli en samlande partikandidat. När McCains kampanj rasar samman, är fältet fritt, menar Morris i sin kolumn:
Intressant nog blir berget att bestiga inte särskilt högt för en utmanare [om McCain är ute ur bilden]. George Allen ligger lite före, med Matt Romney strax efter ... Huckabee, en otrolig talare med bakgrund som pastor och en elektrifierande närvaro, kan bli en formidabel spurtare. Men ingen av dessa kandidater kommer i förväg att samla stort stöd i partiet, utan det hänger på att de glänser i debatter och framträdanden för att kunna gå hela vägen. Min egen uppfattning är att Huckabee är starkast av dem med tanke på hans skicklighet på scenen. (Klargörande: han har varit en av mina klienter.)
Mike Huckabee (född 1955) blev guvernör i Arkansas - ja, en efterträdare till Bill Clinton i denna lilla sydstat - i juli 1996, då företrädaren avgick och Huckabee som blev viceguvernör 1993 tog över. Han vann guvernörsvalen 1998 och 2002. Han får inte omväljas fler gånger och avgår i januari 2007.

I november 2005 utnämnde Time magazine honom till en av USA:s fem bästa guvernörer. Huckabee har gott stöd i opinionen, de senaste åren anser mellan 55-60 procent av väljarna att han gör ett bra jobb. Men libertarianska tankesmedjan Cato rankade honom 2004 som en av de sämsta: ”Huckabee får lågt omdöme därför att han höjt delstatens moms och cigarettskatt, och dessutom tillfälligt höjt inkomstskatten.”

När den överviktige Huckabee för några år sedan fick diabetes gick han ner 50 kg och fullföljde tre marathonlopp.

Efter examen från Ouachita Baptist University blev han en framgångsrik baptistpastor och ordförande för delstatens Baptistconvent 1989-91. Han var ordförande för lokala TV-stationen KBSC-TV 1987-92. Innan han blev politiker på heltid var han lokal chef i teknik- och konsultföretaget Cambridge Communications 1992-96.

Huckabee är med andra ord en socialt konservativ republikan, men inte särskilt liberal i ekonomiska frågor.

Se mer: Vem blir president 2008?


Onsdag 2006-06-07 / 16.16
länk
USA: REPUBLIKANERNA VANN FYLLNADSVAL. Mycket stort intresse har de senaste veckorna riktats mot det fyllnadsval till kongressen som i natt hölls i San Diego, Kalifornien. Den förre politikern från denna enmansvalkrets var republikanen 'Duke' Cunningham, som nu sitter i fängelse för mutbrott. Om demokraterna någonsin skulle kunna vinna över republikanerna så borde det vara i denna valkrets. Men icke.

AP rapporterar: när 90 procent av rösterna har räknats har republikanernas kandidat Brian Bilbray fått 56.130 röster (50 procent), mot demokraternas Francine Busby som fått 51.292 röster (45 procent).

Visserligen var majoriteten för republikanerna i denna valkretsen tidigare stark, men med tanke på att demokratiska partiet har tänkt att som valstrategi smutskasta republikanerna för korruption i hösten nationella val, var det viktigt att demokraterna vann i detta fyllnadsval där den lokale republikanen väljarna tidigare valt bevisligen varit korrumperad. Men åter visar det sig att partier som bara kritiserar och inte har någon egen agenda förlorar.


Onsdag 2006-06-07 / 15.56
länk
EUROPARÅDET BACKAR OM CIA. Europarådet urholkar sitt anseende varje gång man drar upp de här hemliga CIA-planen. Som tidigare konstaterats här i bloggen, Fiasko för Europarådet, vet vi ju att exempelvis Sveriges regering uppdragit åt CIA att transportera två egyptier från Bromma till Egypten. Ändå har det utmålats som att CIA agerar på egen hand och skulle dölja transporter för europeiska regeringar. Nu har Europarådet, till sist, fattat att det är europeiska regeringar som beslutar och har full kontroll, rapporterar kanadensiska TV-stationen CBC, European states allowed secret CIA flights. Samtidigt fortsätter man att svamla utan att lägga fram några som helst bevis:
- Även om bevis, i den klassiska betydelsen av ordet, inte ännu är tillgängliga, finns ett antal samstämmiga och övertygande indicier... säger [Europarådets utredare Dick] Marty i Paris.
Hela historien är ett propagandajippo utfört av antiamerikanska krafter. Europas regeringar står inte upp för sina egna beslut, utan låter USA ensamt få ta kritiken. EU agerar som de arabiska diktaturerna - man avleder kritiken mot sig själv genom att vända folkopinionen mot Amerika.


Onsdag 2006-06-07 / 9.20
länk
KANADAS PREMIÄRMINISTER SKULLE HALSHUGGAS. Nyhetsbyrån AP rapporterar i Canada Plot Allegedly Involved PM Attack:
Några av de 17 muslimska män som är misstänkta för att planera terrorbombningar i Kanada planerade också att storma parlamentet, ta gisslan och halshugga premiärministern och andra ledare. Det framgår av misstankar i utredningen som blev känd på tisdagen genom en av de häktades advokat.
Den konservative premiärminister Stephen Harper vann val och tillträdde för bara några månader sedan.


Onsdag 2006-06-07 / 8.40
länk
KANADA: UTMANA MUSLIMSK EXTREMISM. Kanada är i chocktillstånd sedan det avslöjats att 17 nu häktade personer tänkt begå brutala terrorattacker i Toronto med tre ton ammoniumnitrat, som skulle kunna användas för att spränga flera byggnader och döda tusentals. Kanada har inte deltagit i Irakkriget, Kanada har en öppen invandringspolitik. Ändå vill militanta muslimer, bosatta eller födda i landet, tacka Kanada för landets gästvänlighet med att ställa till blodbad.

Toronto Star skriver i ledaren Time to challenge Muslim extremists:
Den stora majoriteten av Kanadas muslimer är laglydiga. Och många muslimska ledare har förtjänstfullt och otvetydigt tagit avstånd från våld och noterat att det är ett ansvar för den muslimska gemenskapen själv att agera för att stoppa hatet bland dess egna familjemedlemmar, i skolor och i religiösa sammanhang.

Men den enkla sanningen går inte komma ifrån, framförallt att alla de 17 som nu arresterats är muslimer. Trots våra viktiga ambitioner att skapa kulturell förståelse kan vi inte bortse från detta faktum.

Runt om i världen har extremistiska muslimer genomfört terrordåd. Många hänvisar till islam för att rättfärdiga våldet. Och man har ofta slagit till mot västvärlden därför att våra samhällen och vår livsstil är utmanande för islam så som de ser det. I England har radikala islamistiska religiösa ledare öppet uppviglat till våld.

Kanadensare av alla etniska och religiösa bakgrunder är, med rätta, stolta över det samhälle vi har skapat i detta land ... Men det finns fundamentala värden uttryckta i vår grundlag som inte är förhandlingsbara, som representerar vilken sorts samhälle vi är. Som [premiärminister Stephen] Harper sa i parlamentet igår: 'terrorister och dem de representerar står för ingenting annat än hat'.

För att förhindra bakslag som vi sett i Europa, måste föräldrar och vänner, samfund, skolor och religiösa ledare i de muslimska gemenskaperna - liksom det kanadensiska samhället som helhet - vara beredda att utmana extremisterna på alla fronter.
Många av de misstänkta drogs till wahhabismen, Saudiarabiens extremistiska uttokning av islam, se mer i Toronto Star.


Onsdag 2006-06-07 / 8.03
länk
DEN GODA NATIONALISMEN. Lite mer med tanke på gårdagens nationaldag: Roland Poirier Martinsson i SVD-kolumn Sverige saknar USA:s sunda nationalism.


Onsdag 2006-06-07 / 8.03
länk
VARFÖR GÖR INTE KAMALI POLISANMÄLAN? Det är något skumt över Masoud Kamalis senaste försök att utmåla sig som martyr och offer. Han påstår sig blivit misshandlad av rasister, men går varken till läkare för att få skadorna undersökta och läkarintyg som bevis. Inte heller polisanmäler han händelsen. Istället går han till pressen. Och klagar på att regeringen inte kontaktat honom.

Till SVD hävdar han att det inte är meningsfullt att anmäla till polisen, eftersom polisen menar att glåpord måste man ta som offentlig person. Men samtidigt säger han att den senaste händelsen var allvarligare. Någon ska ha tagit stryptag, en annan viftat med kniv och han själv ska ha utdelat slag för att komma fri. Han ska ha fått kraftig spark mot revbenen. En sådan glasklar misshandelssituation är något helt annat än ett glåpord. Och sparkar kan läkare i läkarintyg bekräfta som bevis. Men Kamali har inte låtit det ske.

Varför går Kamali till pressen men inte till polisen? Pressen kräver inga bevis. En polisanmälan betyder att bevis eftersöks. Varför vill inte Kamali att så sker?


Tisdag 2006-06-06 / 21.38 länk
SVENSKÄTTLINGARNA I USA. En läsare tipsar om ett tal som dåvarande chefdomaren i Högsta domstolen William Rehnquist höll 2001. Där gav han en exposé över var svenskarna och deras ättlingar hamnade och gjorde. USA har bara haft 16 chefdomare i Högsta domstolen, varav två är svenskättlingar. Rehnquist pekar också ut andra kända svenskättlingar: flygaren Charles Lindbergh som var först med att flyga över Atlanten, ingenjören John Ericsson som byggde Monitor, världens första fartyg konstruerat för pansar och som spelade en central roll i amerikanska inbördeskriget, Eric Wickman som startade bussföretaget Greyhound.


Tisdag 2006-06-06 / 20.38
länk
NATIONALISM FYLLER NY KONSTRUKTIV ROLL. De som vänder sig mot nationalismen tolkar den i gammal europeiska bemärkelse, alltså exkluderande, expanderande och krigande i nationens färger. Men idag saknar vi i Sverige och Europa en trygg och förankrad identitet och kultur. Och osäkra, oroliga och rädda människor är inte de mest gästvänliga. Jag tror nationalismen är viktig för att skapa de sammanhållande banden som behövs för att en samhällsgemenskap ska fungera. Eller som Helsingborgs Dagblad skrev i gårdagens ledare:
Man behöver [bara] påminna om det enande kitt som Stjärnbaneret utgör i USA. I invandrarlandet över alla andra, är också erkännandet efter ett godkänt officiellt "samhällsprov" att man blivit amerikan, en viktig milstolpe värd att fira och vara stolt över. Det finns tendenser i den riktningen även hos oss. Denna tisdag kommer fler kommuner än tidigare ordna ceremonier för nyblivna svenskar. Alma Basic ... säger ...:
— Infödda svenskars ointresse för nationaldagen har gjort dem blinda för nya svenskars behov av symboler.
Just så. Det är svårt att integreras och assimileras om man inte har något att integreras in i. Nationalism som tradition och som värdeförmedlare kan vara öppen för nya medborgare att ansluta sig till, och därmed bidra till den större samhörighet vi behöver. (Se mer i Nationell identitet tar ny form.)


Tisdag 2006-06-06 / 10.08 länk
TRONAR PÅ MINNEN FRÅN FORNSTORA DAR. Sverige är naturligtvis värt att fira! Vi har en stolt historia på många områden. Under Vasaätten blev Sverige en europeisk stormakt. Gustav Eriksson Vasa körde ut danskarna, gjorde Sverige självständigt och valdes till kung 6 juni 1523. Hans sonson, Gustav II Adolf tillhörde en av få fältherrar som Napoleon Bonaparte beundrade, vilket ju inte var märkligt med tanke på att denne kung från ett fattigt land i norr erövrade halva Europa och dog på slagfältet i Lützen 1632.

Oliver Cromwell i England sände folk till Stockholm för att få veta mer om hur detta nordliga land byggde nyskapande institutioner och effektiviserade ekonomin under ledning av kanslern Axel Oxenstierna. 1668 grundades Sveriges Riksbank, världens första centralbank.

Under denna tid var den svenska stormakten som störst: Inte bara Finland utan också Ingermanland som idag ligger i Ryssland var en del av Sverige, liksom Baltikum och nuvarande Tysklands nordkust vid Vorpommern och Bremen-Verden. Nya territorier var Skåne, Blekinge, Bornholm, Bohuslän och Trondheim.

Under nationaldagen borde vi reflekterar över vår svenska identitet och historia. Feodalsamhällen med hårt förtryck dominerade kontinenten, men Sverige kom att präglas av fria bönder. Fattiga, men man ägde och brukade sin mark. Ståndsriksdagen var en unik företeelse där bönderna, dvs allmogen, hade ett eget stånd likvärdigt med adelns, prästernas och borgarnas. I de områden som ockuperades av Sverige minns man denna tid som ljusare än andra epoker, framför allt från Baltikum uttrycks detta. Sverige gav allmogen där samma frihet som på hemmaplan.

Denna frihet skapade den arbetsmoral som gjorde att Sverige effektivare än något annat land kunde utnyttja industrialiseringen för att lyfta välståndet. Det lönade sig att arbeta. Mellan 1870 och 1970 växte svensk ekonomi snabbare än någon annan, tillsammans med Japan. Vi gick från fattigt jordbrukarland där många emigrerade till Amerika för att slippa svälta, till att bli ett av världens rikaste industriländer.

Många globalt banbrytande och revolutionerande uppfinningar utvecklades av svenskar. Gustav Dahlén i AGA utvecklade fyrar och belysningsteknik. Alfred Nobel uppfann bl a dynamiten. Lars Magnus Ericsson utvecklade och industrialiserade telefontekniken. Gustaf de Laval uppfann separatorn för mjölk vilket avsevärt effektiviserade livsmedelshanteringen och startade Alfa Laval. Sven Wingquist uppfann kullagret och grundade SKF. Ludvig Fredholm startade ASEA (numera ABB), som utvecklade generatorer och eldrivna maskiner av världsklass.

Vi behöver nu hitta tillbaka till friheten, innovationerna och arbetsmoralen. Det som gjorde Sverige rikt. Socialismen, bidragen och statens politiska feodalherrar håller på att göra oss fattiga igen. Vi bör lyssna till historien!


Tisdag 2006-06-06 / 8.08
länk
FÖRR NY ISTID, NU VÄXTHUSEFFEKT. I Denver Post skriver kolumnisten David Harsanyi om sitt möte med Bill Gray, en världsledande forskare om orkaner vid Colorado State University, Chill out over global warming
'De har hjärntvättat oss i 20 år', säger Gray. 'Först var det ny istid och nu är det global uppvärmning. Den här panikstämningen kommer också att blåsa över. Om 15-20 år kommer vi att kunna se tillbaka på vilken bluff det var.'

Gray visar mig en Newsweek-artikel från 1975 som slår upp en annan skrämmande klimatförändring: en kommande istid. 'Klimatologer', heter det, 'är pessimistiska om att politiska ledare inte kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda samhället mot denna klimatförändring.'
Jag kommer själv ihåg de här varningarna som vi fick när jag gick i småskolan. Istiden var på väg. Is och snö skulle ta över. Det är därför jag blivit skeptisk till varningarna om växthuseffekten. Det ligger i vissa forskares natur att förstora sin egen betydelse genom att dra ut mardrömslika scenarier av deras forskningsfält - det gör dem mer betydelsefulla. Skräcksenarierna ger dem en plattform att synas i medier och ta plats i samhällsdebatten. Det är helt enkelt kvacksalveri.


Måndag 2006-06-05 / 14.34 länk
VÄNSTERVINDEN BLAND UNGA HAR MOJNAT. En god nyhet från Temo kan jag inte låta bli att förmedla, även om ni säkert redan sett den: Vänstervinden bland unga har mojnat. 50,8 procent av förstagångsväljarna tänker rösta borgerligt.


Måndag 2006-06-05 / 14.14
länk
MEJL-SPANING RÄDDAR 100-TALS LIV I TORONTO. Svenska medier tonar ner nyheten om att en av de största planerna på terror i väst sedan 11 september 2001 har avslöjats. I Kanada slog Royal Canadian Mounted Police i lördags till mot en grupp mistänkta terrorister i Toronto när de fick leverans av tre ton ammoniumnitrat. En jämförelse: när FBI:s kontor i Oklahoma bombades 1995 och 168 människor, varav 19 barn på daghem, dog och 800 skadades användes ett ton ammoniumnitrat som placerats i en lastbil utanför byggnaden. Explosionen blev så kraftig att halva den 8 våningar höga betongbyggnaden rasade.

Hur kunde polisen avslöja terrorcellen? Avlyssning av mejltrafik, enligt uppgifter till AP, Canada Police Use Sting in Terror Arrests. Alltså en av de terrorbekämpande insatser som så många är emot, inte minst i Sverige.

Säg att gruppen lyckats åstadkomma en upprepning av Oklahoma. Är hundratals människors död värt priset för att inte låta polisen kunna spana elektroniskt på samma sätt som man spanar via avlyssnade telefoner mm?

Flertalet av de misstänkta är, som i Londondådet, helt vanliga unga invandrare av andra generationen. Toronto Star berättar om dem: Från skolelever till terrormisstänkta. De var omtyckta och smälte in väl i grund- och gymnasiskolan, talade mer om tjejer än om islam. Men under de fyra åren på gymnasiet började en förändring, de blev allvarligare och tidvis deprimerade och mer fokuserade på islam.

Vi måste inse att terrorister med en kallblodig vilja att döda hundratals civila i vardagen kan finnas i varje västland. Ett terrordåd kan numera ske var som helst, helt utan förvarning och utan varje logisk förklaring. Att sprängas till döds på väg till jobbet är en risk som gäller alla i väst. Frågan är om vi ska ta den på allvar - innan det händer.

Min gissning är dock att det inte finns någon opinion i Sverige för att bekämpa terrorismen. Inte förrän det smäller. DÅ kommer alla att säga: ”Ååååh hur kundet det hända HÄR i snälla Sverige?” Och så kommer man att jaga syndabockar. DÅ kommer medierna att låta de politiker som inte gjort något att löpa gatlopp, samma politiker man idag hyllar för att de - just det - inte gör något...


Måndag 2006-06-05 / 9.40
länk
NY FÖRLUST FÖR HUGO CHAVEZ I SYDAMERIKA. Har vänstervinden vänt i Latinamerika? Förra veckan vann Colombias konservativa president Alvaro Uribe en jordskredsseger och i gårdagens val i Peru vanns av förre presidenten Alan Garcia, rapporterar AP:
Garcias seger är ett bakslag för Venezuelas president Hugo Chavez, som gav sitt stöd till hans rival Ollanta Humala, en politisk nykomling som av många peruaner anses vara en fara för demokratin.
Se mer: Bakslag för Chavez och Seger för Uribe.


Måndag 2006-06-05 / 9.30
länk
TERRORFÖRSÖK STOPPADE I KANADA OCH ENGLAND. Bloggen Hyllengren sammanfattar läget efter de senaste dagarnas framgångsrika polisinsatser i västvärlden:
Gotcha! I Kanada har 17 islamister hunnit arresteras innan de hann döda och förstöra, och i London har polisen förhindrat en attack med nervgas mot stadens tunnelbana. Detta visar på ett par saker: Terrorismen måste bekämpas med full kraft. Inget fritt land kan unna sig att gå på halvfart i den här fighten. De framgångsrika tillslagen visar även att antiterroristlagstiftningen är absolut nödvändig.
AFP 3 juni: 17 arrested in alleged terror plot in Canada. India Daily 4 juni: Islamic terror suspects were planning a chemical attack in London


Måndag 2006-06-05 / 9.20
länk
NYTT FÖRSLAG TILL EU-GRUNDLAG. Förre vd:n i Företagarna och i Svensk Handel, Carl-Johan Westholm, har tagit fram ett nytt förslag till EU-konstitution: Constitution for Free Europe. Man kan på hemsidan rösta ja eller nej till det. Gå gärna dit och rösta.

Det är ett intressant förslag. Det är extremt kort men ger ändå en klar uppfattning om vad en konstitution borde handla om: maktbegränsning på unionsnivå.


Måndag 2006-06-05 / 8.50
länk
HANS BLIX I MEET THE PRESS. Blogggen I Chydenius fotspår har refererat intervjun så jag behöver bara instämma:
Det är intressant att se och höra Hans Blix eftersom han så tydligt personifierar hela det som jag tycker är fel med FN-systemet - den totala respekten för nationalstater. Det spelar nästan ingen roll om det är en diktatur eller en demokrati, det är en nationalstat och enligt FN har nationalstater speciella rättigheter som ska respekteras ...

Demokratier och diktaturer ska inte likställas.

Måndag 2006-06-05 / 8.50 länk
DYGDER OCH VÄLFÄRD. I den Oslo-baserade tidskriften Minerva har haft ett temanummer om dygder och jag bidrog med en artikel: Välfärdsstatens avsaknad av dygder gör medborgaren fattig.