Valbroschyr för Dick Erixon i Sveriges första personval till Riksdagen 1998:

Det uppkäftiga alternativet

 

"Den som håller sig väl med alla är inte vän med någon."
Drottning Kristina


En en ny typ av politiker knackar på riksdagens port. Du som väljare avgör om riksdagen ska förnyas och få liv - eller fortsätta vara trött och försoffad.

Kryssa rätt kandidat!

 

 

 

 

"Partipolitik är viljan att missförstå."
Ivar Wallensteen

 

En "upprorsmakare" söker förtroende

Mitt mål är enkelt: att röra om i riksdagen. Tiden är inne för politiker med personlig integritet, som vågar sätta verkligheten före pajkastningen. Som vågar vara lojal mot sitt eget samvete och sina väljare istället för att i varje läge vara en trist och stel megafon för sitt parti. Politiker som helt enkelt är tydliga och säger som det är, istället för att fly in bakom partiernas dimridåer av bortförklaringar, svepskäl och halvsanningar.

Min syn på hur politiker ska vara är inte alltid omtyckt av de gamla etablissemangen. Olof Johansson har t ex kallat mig "upprorsmakare" i Expressen. Men de gamla makthavarna bestämmer inte längre! Nu är det väljarna som utser riksdagsmännen.

Personrösten gör det möjligt för dig som väljare att rösta fram riksdagsledamöter som står för något nytt. Jag har en rimlig chans att bli riksdagsman: det behövs bara 1.200 kryss för att upphäva partiets förtryckta turordning.Min chans är att bli vald med folkets stöd. Om du tycker den här foldern känns rätt, då vet du också vem du skall kryssa för...

Dick Erixon
Riksdagskandidat i Stockholms stad för centerpartiet

 

Personligt

Namn: Dick Erixon.

Aktuell: som riksdagskandidat i Stockholms stad. Står på femte plats på den lista där Olof Johansson är etta. Med 1.200 kryss upp- hävs den turordningen vilket gör att Dick kan ta första platsen.

Född: på Sabbatsbergs sjukhus 16 juli 1962.

Bor: i tvåa, bostadsrätt, i Birkastan.

Familj: singel.

Yrke: företagare tillsammans med syskon (budbils- och konsultverksamhet). Tidigare ekonom på SJ, Centerns Ungdomsförbund och Röda Kors-stiftelsen Noaks Ark. Landstingsrådssekreterare. Projektledare på Näringslivets Mediainstitut och på Timbro.

Inkomst: 374.000 kr (1997).

Äter: vegetariskt.

Dricker: gärna whiskey (t ex Seagrams Seven Crown).

Lyssnar på: Uggla, Vreeswijk, Vaya Con Dios, ERA, Ella Fitzgerald och Louis Armstrong m fl.

Förebild: Vilhelm Moberg och hans strid mot överheten - inte minst mot staten.

Gillar: tuffa, raka diskussioner i samhällsfrågor.

Gillar inte: skenhelighet och hyckleri.

Motto: Livet är en kamp.

"Plikten är angenäm först när den är gjord."
August Strindberg

 

Bondförnuft

"Fram till sextiotalets slut var det självklart för centerpartiet att den som jobbar ska belönas och få behålla lönen för mödan av sitt arbete. Då ansågs värnandet av äganderätten och medborgarnas frihet att verka utan statligt förmynderi vara bondförnuft, inte nyliberalism.

Det var främmande att lyfta fram den late och oföretagsamme som någon sorts huvudperson som samhället skulle tycka synd om och ge bidrag, lika höga som nettolönen för den flitige. Istället förkunnade partiet den moral som sa att 'man ska inte ligga samhället till last'.Arbetare och bönder byggde sin värdighet och respekt i samhället på att göra ett gott jobb, inte på att försöka roffa åt sig sådant man inte hade arbetat ihop.

Den här samhällssynen bar fram de mindre bemedlade till den unikt jämlika ställning mellan individer som vi har i Sverige av idag. Denna form av jämlikhet, att inte se ned på människor beroende på deras bakgrund, är en av de största tillgångarna i det svenska kulturarvet.

Det var duglighet och arbetarmoral som störtade överheten och gjorde hela folket rikare, inte klasskamp.Tiden är inne att åter knyta an till dessa värderingar."

Dick Erixon
på DN-Debatt 11 mars '98


"För lata svin är marken alltid frusen."
Gustav Vasa

 


 

"Hellre picknick och älskog än asfalt och betong i Stockholms parker."
Stockholmscentern i annonskampanj

 

Stockholms parker och gröna oaser står under ständigt hot om exploatering. Ingen är hårdare i kampen för att rädda parkerna än centerpartiet.

 

 

 

Nationalstadsparken

När motorvägsbyggandet hotade unika kulturhistoriska miljöer föreslog planministern Görel Thurdin (c) i den dåvarande borgerliga regeringen att Hagaparken, Ulriksdal, Brunnsviken och Djurgården tillsammans skulle bli Sveriges första Nationalstadspark. Så har det blivit.

Men betongens intressen gör ständigt nya attacker mot kultur och natur. Då krävs politiker som är beredda att ta strid för stadens miljö.

Miljön mår bäst i marknadsekonomi

Många anser att miljön bara kan räddas med hårdhänt politisk styrning, förbud och kanske ransonering. Det är fel. Visst har företag tidigare struntat i miljön. Men verkligheten i dag är annorlunda än på 60- och 70-talen. Då hade få ännu börjat tala om miljön som en viktig kvalitet i samhället.

Den tekniska utvecklingen och konsumenternas miljömedvetenhet har åstadkommit stora framsteg.

Verkliga miljöförbättringar blir det när den som är ansvarig för en viss produktion eller verksamhet själv inser att man måste se över sina processer utifrån ett miljöperspektiv. Då infogas miljöhänsynen i det dagliga arbetet.

Lagar, regler, ransoneringar och förbud är trubbiga verktyg som ofta ger motsatt verkan. Dessutom ger de stor makt till staten, som ju inte alls är någon pålitlig miljövän. Se bara på Banverkets agerande i Hallandsåsen.

 

"Om hundra år är vi alla skalliga"
Blandaren


 


Befria kultur- och nöjeslivet

Utelivet har alltid betraktats som något åt det syndiga hållet av makthavarna, som gärna lagt restriktioner, förbud och skatter på verksamheten. Men för mig är restaurangen en gemenskapslokal, ettextra "vardagsrum". Här kan man koppla av, träffa gamla vänner och möta nya. Mat och dryck är ju också kultur i bästa mening. Politiken bör därför stimulera till att människor möts istället för att sitta hemma.

Krogar måste få lägre alkoholskatt och slippa krångliga restriktioner.

 

Utelivet fyller en viktig social funktion i vår alltmer kontinentala huvudstad.

 

 

"Restaurangerna och kaféerna har ju spelat en enorm roll för litteratur och konst."
Per Wästberg

 


 

Tipsa mig om tokiga regler, så ska jag jobba för att få bort dom!

Du har säkert drabbats av krångliga lagar, regler och förbud. Knyt inte näven i fickan! Skicka e-mail till tokiga.regler@erixon.com - så ska jag i riksdagen, om jag blir vald, jobba för att dom försvinner eller förenklas.

 


Mina böcker

Det är omväxlande att ibland få skriva längre texter, att analysera och utveckla sina tankar. Det har för min del blivit tre böcker i pocketformat på senare tid. En om demokratins villkor i vår tid (tillsammans med Ulf Kristersson, m, och Widar Andersson, s). En annan där jag studerar Thorbjörn Fälldins tal. Och nu senast en radikal debattbok om välfärden i framtiden.

 

Ett brutet löfte (1995) Rikstingstalen - en studie av Fälldins budskap (1996) En väg ut (1997)

 

"En väg ut är något nytt i dagens svenska samhälls-debatt och presenterar faktiskt en möjlig väg att stärka civilsamhället."
Gustav Andersson i ExAnte

 

"En väg ut är en av de mest välskrivna böcker om frihetens nödvändighet som givits ut på svenska på länge."
Thomas Gür i Svenska Dagbladet

 


Förnya riksdagen!
Kryssa Dick Erixon.

Demokratins kärna är inte att vart fjärde år gå och rösta, utan att det finns en levande dialog mellan väljare och politiker också mellan valen. De nuvarande riksdags-ledamöterna missköter den här uppgiften.

Det är dags för en ny generation politiker som inte tror sig vara bättre än vanligt folk, utan som finns nära vardagen.

Jag tänker ordna offentliga träffar och finnas tillgänglig på telefon och internet - också efter valet!

Du kan nå mig på telefon 070-755 36 46 eller via e-post: dick@erixon.com

Vidare till Dick Erixons hemsida