Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 3 - 9 nov 2003

Falskhetsbarometern
okt-nov 2003
Skala: 0 till -10
-1Socialdemokraterna
-2Moderaterna
-3Centerpartiet
-3Vänsterpartiet
-3Miljöpartiet
-3Kristdemokraterna
-5Folkpartiet
Söndag 2003-11-09 / 17.10:
NY VÄRDEMÄTARE för att bedöma partipolitiken behövs. Folkpartets landsmöte gav idé till det här experimentet. Retorik och praktik går ju isär. Politiker ljuger alltmer obehindrat. Barometern är tänkt att ge en indikation på läget just nu.

Socialdemokraterna har, kanske något förvånande, varit minst falska de senaste veckorna. Annika Billström och Margareta Winberg har hyllat grymma förtryckarregimer. De har därmed varit ovanligt ärliga om vilka värderingar som döljer sig under Rörelsens finputsade yta.

Moderaterna var självkritiska under sin partikongress i stället för att kasta skit på andra. Det gör att falskhetsgraden minskar.

Centerpartiet har talat intressant om federalism, men utan att ta avstånd från skatteutjämningen som partiet varit ivrig anhängare av. Det går inte ihop.

Hur är det med feminismen i vänsterpartiet? När förre partiledaren vill starta nytt parti, måste det vara något som inte stämmer i vänsterns självberöm i frågan.

Miljöpartiet säger sig vara demokratiskt och mot våld, ändå tar man inte ordentligt avstånd från "djurrättsaktivister" som terroriserar djuruppfödare.

Kristdemokraterna talar vackert om värdighet för sjuka och gamla, men man drar inte slutsatsen att landstingen bör läggas ner - eller någon annan radikal åtgärd.

Folkpartiet hade "förändring" som tema på landsmötet, men kan någon nämna en enda nyhet av intresse för utomstående?


Söndag 2003-11-09 / 14.36:
STENÅLDER, LARS LEIJONBORG. När man lyssnar på folkpartiledarens tal är det, ironiskt nog, tunt med de förändringar som var temat för talet - och hela landsmötet. Det räcker ju inte att säga sig vara "öppna för förändring" och "kräva förändring". Man måste ju tycka något också.

Och Leijonborg hade inte ändrat någonting alls. Han slängde hånande pikar åt olika håll, men saknade helt självdistans. Folkpartiet har en image av "bror duktig" och "tant präktig". Folkpartister vet alltid bäst. Det är en tröttsam och falsk image. Man har lust att spy när Leijonborg harklar ur sig gamla plattityder som: "våra största segrar ligger framför oss!". Uugh. Retorik från stenåldern. Är detta förändring!?!

Utöver rättsfrågorna var talet bra bara på en punkt till. Han tog upp att EU:s jordbrukssubventioner och tullar är "skammens murar". Men han följde inte upp det med ett enda ord av kritik mot EU och de makthavare som driver denna skammens politik. Varför? Det är ju enda sättet att vända en europakritisk hemmaopinion, att hårt kritisera namngivna kommissionärer och makthavare när de sviker europatanken. Här är Leijonborg inte det minsta för förändring, utan hukar på samma gamla fega sätt som svenska politiker gjort under de 8 år vi varit med i EU.

Nej, var det något detta tal signalerade så var det "Folkpartiet är som det alltid varit och kommer aldrig att ändra sig - drygt och humorlöst".


Söndag 2003-11-09 / 9.06:
FOLKPARTIET FÖRMYNDARNA skulle vara ett bättre namn på det parti som nu har landsmöte. I går slog majoriteten fast att den svenska alkoholskattepolitiken ska ligga fast, trots att både Finland och Danmark kraftigt sänkt sin skatt. Bara socialister kan så hårdnackat hålla fast vid regler som varje förespråkare av frihandel förstår undergräver tilltron till politiken samtidigt som den är meningslös i praktiken.


Lördag 2003-11-08 / 10.10:
VAD GÖR SOCIALISTER i borgerliga partier? Efter att ha tampats med Olof Johansson i centerpartiet under 90-talet kunde man ställa sig frågan: hade han en enda borgerlig ståndpunkt? Själv upptäckte jag ingen. Han hade vänsterståndpunkter i allt. Ändå partiledare i ett "icke-socalistiskt" parti. Efter
pressrapporterna under folkpartiets landsmöte kan man ställa samma fråga. Vad gör alla dessa socialister i ett liberalt parti?

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson är feministen som vill att staten i detalj ska reglera hur föräldrarna fördelar ansvaret om sina barn. För varje enkilt problem i samhället vill hon se staten gripa in. Hon har noll respekt för enskilda individer och att dessa kan prioritera annorlunda än vad HON anser bäst.

Nu säger hon att folkpartiet är högervridet därför att partiet börjat ställa krav. "Kraven ställs bara på de svaga", säger hon. Denna utsaga strider mot allt vad liberalism heter. Däremot är det typisk retorik för socialister.

1: Varför stämplar Ohlsson människor som svaga? Tror hon att människor mår bra av att höra att de är svaga? Tror hon det stärker dessa människors möjligheter att samla sina krafter och ta sig ur sina problem? Naturligtvis inte. Ohlsson representerar den statsapparat som behöver "svaga" människor för att motivera sin egen makt och sina tjänster. Utan "svaga", inga socialkontor, inga individer som politikerna kan använda som alibi för att ge sig själva makt.

2: Ohlsson räkna här in rånare, bråkmakare och andra som ställer till elände som "svaga". Hon är en så extrem relativist att hon anser det orättvist att ställa krav på brottslingar. Andra måste sättas i skamvrån i lika hög grad: om en person blir utskälld måste alla andra också skällas ut. Vilket skitsnack! De som uppträtt illa ska tillrättavisas och uppfylla krav på skärpning. De som agerar föredömligt ska inte straffas utan belönas (och även de som lär sig uppfylla kraven är värda det). Men det förstår inte socialister. Som Birgitta Ohlsson.

Så länge de borgerliga partierna släpper fram uppenbara socialister i riksdagsgrupp och partistyrelse är det inte så konstigt att väljarna blir villrådiga. Partiernas egna företrädare hackar sönder det egna patiets värderingar och rötter under fötterna på dem.

Snarare än partisammanslagning vore det välgörande om alla femtekolonnare i de fyra borgerliga partierna avslöjades och hänvisades till sin rätta hemvist på vänsterkanten.


Fredag 2003-11-07 / 13.20:
HANS BERGSTRÖM förvånar. Igår skrev han en märklig
kolumn i DN där han förespråkade att alla slussar skulle öppnas så att landstingen ska kunna bränna pengar i lika snabb takt som sjukförsäkringssystemet gör.

Att göra ett kaotiskt system (skenande sjuklönekostnader för ett friskt folk) som förebild för ett annat (sjukvård som använder pengar till annat än vård) är knappast rätt väg.

Dessa båda system borde slås samman och hanteras i en ordning med ett enda mål: att sjuka ska bli friska så fort som möjligt. För det krävs en incitamentsstruktur som belönar dem som gör just så. Om detta borde diskussionen handla (se torsdagens kommentar nedan).


Fredag 2003-11-07 / 12.55:
EN PROGRESSIV INTERNATIONALIST, så kan George W Bush beskrivas. I ett tal i går påminde han om att tidigare amerikanska presidenter också mötts med skeptisism i Europa.
Ronald Reagan sa i tal i juni 1982 att sovjetkommunismen har misslyckats därför att den inte respekterade sitt eget folk - deras kreativitet, deras förmåga och deras rättigheter…
Många kritiker avfärdade presidentens tal. En ledare skrev att "det är svårt att vara sofistikerad europé och samtidigt beundra Ronald Reagan". På båda sidor Atlanten beskrev talet som enkelspårigt och naivt eller till och med farligt. Men faktum är att Reagans ord var modiga och optimistiska och helt och hållet korrekta.
Medan Europa kröp för Sovjet såg USA till att knäcka ondskans imperium. Något att ha i minnet när Frankrike och andra inom EU inte vill ta terrorismen på allvar.


Torsdag 2003-11-06 / 9.50:
INGEN SÖKER VÅRD I ONÖDAN. Det hävdar jag tillsammans med Erik Björn-Rasmussen i en
debattartikel i veckans Läkartidningen. Vi förespråkar en mindre revolution - ett tydligt konsumentperspektiv i sjukvården, så att patienterna styr skattepengarna istället för politiker och förvaltningar.


Torsdag 2003-11-06 / 9.25:
ARABER BÖRJAR FÖRSTÅ vad det är Bush gör i Irak. Kolumnisten Fawaz Turki, i den ledande engelskspråkiga tidningen Arab News, var förut kraftigt mot USA:s invasion i Irak, men har nu börjat se vilket Amerikas syfte är.
…vad vi har sett de senaste månaderna kan visa sig vara den mest glädjande utveckling i modern historia… Washington kanske inte lyckas förvandla Irak till ett demokratiskt föredöme men kan lyckas skapa ett samhälle med lagar och institutioner där medborgare… är skyddade mot plötslig arrest, tortyr och avrättning.
Tänk om anti-amerikanska vänsteraktivister i Sverige och Europa kunde vara lika eftertänksamma.


Torsdag 2003-11-06 / 9.21:
INTE SAMMANSLAGNING AV PARTIER men gärna EN statsministerkandidat. Partisammanslagningar, som Lars Leijonborg fört på tal, är omöjliga. Däremot borde de fyra opositionspartierna under nästa år utse vem av dem som är deras gemensamma statsministerkandidat. En sådan nominering skulle visa att man faktiskt vill ta makten, istället för att käbbla inbördes. Det skulle vara första gången sedan Thorbjörn Fälldins dagar som de borgerliga hade en självskriven statsministerkandidat.


Onsdag 2003-11-05 / 16.45:
INTERNET MÄKTIGARE ÄN TV-BOLAG. Den
stora nyheten inom mediavärlden i dag är att det amerikanska TV-bolaget CBS beslutat att inte alls sända den TV-serie om Ronald Reagan som redan före visning fått hård kritik för att framställa den förre presidenten som fördomsfull och ond.

De som trott att CBS medvetet spred sensationella replikskiften ur serien för att dra på sig kritik och därmed höja tittarsiffrorna, har fel. Förr hann kritikstormar inte mobilisera bojkott mot sändningar från TV-bolagen, som därmed var osårbara. Men så är det inte längre! Via internet blir motreaktionen så snabb och stark att TV-bolaget märker att annonsintäkter och tittarsiffror dalar och måste därför ta hänsyn till opinonen.

Jätten CBS är nu besegrad av opionsbildning bland frilansskribenter på nätet i USA. Rätt fantastiskt...


Onsdag 2003-11-05 / 16.42:
NYE CHEFREDAKTÖREN
Svenska Dagbladet, PJ Anders Linder, är en person som både är beläst och som tänker själv. Han har integritet och skärpa som få, det vet vi som arbetat med honom. Tidningen kunde inte gjort ett bättre val.


Onsdag 2003-11-05 / 11.04:
MER BYRÅKRATI ÄN SÅ. Läkare har via mail påpekat att byråkratin i landstingen är betydligt mer omfattande än de 15 procent administrativ personal som TV4 uppgav (se nedan). Läkare i Sverige möter färre patienter per dag än i andra länder eftersom de är upptagna av administration. Så "Fagerstaupproret" har än starkare skäl bakom kravet på landstingens avskaffande.


Tisdag 2003-11-04 / 23.23:
DET UPPRÖRANDE SEXMÅLET i Svea hovrätt är komplicerat av två skäl: juridik och muslimsk tradition. Den feministiska ilskan riskerar att göra situationen låst, så att fel åtgärder vidtas.

Hur kan en liknande
friande dom förhindras i framtiden? De flesta verkar upprörda över att någon kan tro att en kvinna skulle gå med på gruppsex. Vill dessa personer förbjuda gruppsex? Andra säger att de här killarna visste att hon var berusad. Betyder det att varje samlag med en berusad kvinna per definition är våldtäkt?

Som nämndeman får man viss respekt för lagen. Det måste stå i lagstiftningen exakt vad som är förbjudet. Vi kan inte ha kommunistiska folkdomstolar som dömer efter läge eller vilda västerns lynchpartyn.

Frikännandet berodde på att det inte gick att bevisa att killarnas uppsåt var att utnyttja kvinnan mot hennes vilja. Hon sa inte nej och hon rörde sig i lägenheten och var alltså inte medvetslös. Däremot berusad och påtänd av narkotika. Hur gör man denna situation brottslig i juridisk mening? Det är inte enkelt.

Svenska medier censurar fallet. De här killarna är invandrare, förmodligen muslimer. I Frankrike diskuteras flitigt att antalet gruppvåldtäkter ökat kraftigt - och att förövarna nästan alltid är unga muslimska killar organiserade i gäng som terroriserar kvinnor i förorterna.

International Herald Tribune tog för några veckor sedan upp temat i artikeln Frankrike reagerar mot epidemi av sexuella "riter". Där påpekas att de unga förövarna ofta fått en sträng, traditionell uppfostran i hemmet och blir sedan, i det fria västerländska samhället, hopplöst förvirrade i fråga om sex eller rent av föraktfulla. De har ingen respekt för kvinnor som inte följer muslimska seder. Kvinnor som umgås med män och inte döljer sig i slöja är fritt byte. I franska förorter klär sig kvinnor i slöja, inte alltid av religiösa skäl utan för att få vara i fred.

Så är det förmodligen också i svenska förorter.

Men det är förbjudet att diskutera det. Och så länge dessa "kulturella" uttryck förtigs i den svenska debatten kommer gruppvåldtäkterna bara att bli fler. Och i stället för att ställa upp på förortskvinnorna, skyller feministerna utvecklingen på att det är för få kvinnor i bolagsstyrelserna.


Tisdag 2003-11-04 / 18.41:
GRÄSROTSKAMPANJ: LÄGG NER LANDSTINGEN! Äntligen börjar svenska folket reagera mot planekonomin som sakta stryper sjukvården och går under namnet "landsting". TV4 rapporterade i går och i dag om "Fagersta-upproret", en nystartad proteströrelse mot att sjukhus läggs ned, vårdpersonal sparkas och patienter blir utan vård - allt medan landstingspolitikerna höjer sina arvoden och anställer fler "experter" som föreslår mer nedläggningar.

Intressant är att proteströrelsen välkomnas av förre LO-basen Stig Malm. Han kräver också att landstingen avskaffas.

Femton procent av landstingens anställda - runt 35.000 - är administrativ personal. Det är alldeles för mycket. Vården kan organiseras betydligt bättre. Tänk om det i Sverige fanns en opposition som var vaken nog att fånga upp opinionen...


Tisdag 2003-11-04 / 9.10:
FÖRST KINA OCH NU KUBA. Avgående vice statsminister Margareta Winberg uttrycker beundran för diktatorn Fidel Casto i en intervju i dag:
Jag skulle väldigt gärna vilja träffa Castro ... jag skulle gärna vilja se vad han har lyckats åstadkomma.
I söndags hyllade Annika Billström diktaturen i Kina. Socialdemokraters dragning åt förtryckarregimer borde ge skäl för en ordentlig debatt.


Måndag 2003-11-03 / 17.45:
"VI HAR SÄNKT BEHOVET" så kallar Johan Fransson (v) det när han som Äldrenämnds ordförande i Sundbyberg beslutat att inte längre utföra städning och andra hemtjänster åt gamla. Ett klubbslag - och vipps så behöver äldre inte längre någon hjälp. Vilken fantastisk värld vissa lever i!
(Hört på konferens med Skattebetalarna idag)


Måndag 2003-11-03 / 9.34:
GROVT VINKLAD IRAK-RAPPORTERING präglar Dagens Nyheter och reportern Per Jönsson. Han försitter inget
tillfälle att vinkla nyheter i anti-amerikansk riktning. Som idag:
Alla opinionsunderökningar visar att få irakier vill ha tillbaka Saddam. Men tämligen enstämmiga rapporter "från gatan" - däribland dussintals DN-intervjuer de senaste veckorna - pekar ändå på en viss beundran för Saddamregimens förmåga ...
Jönsson har satt i system att litar mer till några enstaka - och alltid annonyma - röster på gatan (som förmodligen är sådana som tillhörde diktaturens förtryckarapparat) än på studier som omfattar hela folket. Varför? Därför att han då får rapportera det han vill: beundran för en blodtörstig diktator och förakt för USA.

För att följa svensk nyhetsrapportering räcker inte att ta en stor nypa salt, man måste hålla för näsan också.


* * * * * * * * * *


Läs tidigare kommentarer: