Krönika 9 sept 2003:

Ja vann ronderna men inte matchen

Det var härlig TV-underhållning att i SVT:s Rättegången se kommunisten Amerika Vera Zavalas och feministen Drude Dahlerup plattas till av ja-sidans "förhörsledare". Men ändå misslyckades ja-sidan. Flummiga nej-aktivister är, tack och lov, inte ansvariga för EU/EMU-projektet. Det är eliten på ja-sidan. De har bevisbördan. Och de har inte svarat på de invändningar som Thorbjörn Fälldin framfört.

Jasidan har bevisbördan och de har inte svarat på Fälldins invändningar.

Störst vinnare i gårdagens TV-duell var SVT som för första gången på årtionden förnyat konceptet för samhällsdebatt. Det blev snabbt och rappt - utan att folk skrek och talade i munnen på varandra. Parterna hade fått välja sina egna företrädare som utfrågare och "vittnen". Ett kul upplägg.

Jasidan överglänste nejsidan i varje rond. De var förberedda och ställde smarta frågor. Men de vann ändå inte. De var inte övertygande därför att de har missuppfattat sin och jakampanjens uppgift. Det hjälper inte att tvåla till flummiga nejsägare. Nejsidan kan göra bort sig hur mycket som helst och ändå vinna - om inte jasidan talar klartext om sitt alternativ. Jasidan har haft fel fokus hela året - och hade det i TV-duellen också.

Främsta argumentet är utanförskapet. Men vilken tyngd har argumentet om utanförskapet, egentligen? Säg att Sverige sitter tillsammans med Frankrike och Tyskland vid förhandlingsbordet och gör upp om viktiga frågor - för att Frankrike och Tyskland sedan reser sig upp och säger att "vi skiter i vad vi gjort upp om".

Ett sådant senario är högst troligt - för det är just detta som sker med stabiliseringspakten.

Vad är platsen vid förhandlingsbordet värd? Det är denna sida av verkligheten som Thorbjörn Fälldin tar upp och som jasidan vägrar att beröra.

Att slå flummiga nejsägare i huvudet är liksom inte rätt taktik i detta läge. Man borde i stället svara på frågorna. Kan vissa länder strunta i det man förhandlat fram? Och vem ska ta smällarna för de andra ländernas oansvarighet?

Jasidan har inte många dagar kvar nu, men det vore intressant att se en diskussion om sakfrågorna - till slut.


DICK ERIXON