Krönika 7 sept 2003:

Thorbjörn Fälldin röstar nej

En av Sveriges främsta politiska gestalter under 1900-talet, Thorbjörn Fälldin, har brutit tystnaden och talat om att han kommer att rösta nej. Han fokuserar på just de frågor som tagits upp på denna hemsida.

Tysklands, Frankrikes och Italiens misslyckanden gör att vi måste tänka efter före.

I en TT-intervju pekar han på jasidans osakliga kampanj och på hur lättvindligt man tar på problem inom EMU-området.

- Jag är förvånad över hur kategoriskt jasidan argumenterar trots att sakfrågan är så komplicerad. Att Tyskland, Frankrike, Italien och Portugal inte har lyckats uppfylla regelverkets krav ger oss verkligen anledning att tänka efter före, säger Fälldin till TT.

- Ett ja till EMU är oåterkalleligt. Därför bör valutaunionen få visa att systemet håller innan vi går med.

Det finns ingen politisk ledare som på samma sätt som Thorbjörn Fälldin har båda fötterna på jorden. Han har alltid satt värderingarna främst. Trots en lång och framgångsrik karriär - Fälldin är den ende borgerlige statsministern som vunnit två val i rad - har hans agerande alltid präglats av stor integritet och eftertanke.

Fälldins ställningstagande förstärks av att den gamle statsvetarprofessorn Olof Ruin i radioprogrammet Godmorgon Världen imorse gjort klart att en folkomröstning endast är giltig under en mandatperiod. Den riksdag som väljs i september 2006 kan inte vara bunden av denna folkomröstning.

Det betyder att vi kan rösta om EMU om fyra år igen. Då bör de oklarheter som råder - och som jasidan inte brytt sig om att reda ut - vara ur världen. Förhoppningsvis klarar Frankrike, Tyskland och Italien av att reformera sina ekonomier så att euroland kan gå en sund ekonomisk utveckling till mötes.

Men innan vi vet, bör vi vänta. Det menar Fälldin. Är det någon som har koll på svåra frågeställningar så är det han.


DICK ERIXON