Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 14 - 20 nov 2005

Söndag 2005-11-20 / 21.12 länk
JOHNNY DEPP FLYR FRANKRIKE. Det väckte stor uppmärksamhet när Hollywoodstjärnan för några år sedan flyttade med familjen till Frankrike, eftersom han inte ville att barnen skulle växa upp och bli amerikaner. I helgen säger Depp, enligt World Entertainment News Network, WENN, att han inte kan stanna i Frankrike:
- Det är sinnessjukt, att sätta eld på bilar är den nya grejen.
- Jag flyttade dit [Frankrike] för livet där verkade så enkelt. Nu är det allt annat än det. Jag vet inte hur de ska återhämta sig från det här.

Söndag 2005-11-20 / 20.56 länk
FRANKRIKE EFTER UPPLOPPEN. Den som inte kan franska har uppenbara problem att följa hur Frankrike bearbetar tre veckors våldsamma upplopp. I övriga Europa - och framför allt i Sverige - synes få vilja diskutera detta samhällsproblem. Man får gå till USA för att finna rapporter. Houston Chronicle skriver i Polygamy blamed for riots in France:
Det finns inga officiella siffror tillgängliga om polygami i Frankrike, men flera kvinnorättsorganisationer uppskattar att så många som 30 000 familjer lever med månggifte. De kommer främst från afrikanska länder som Mali, Senegal och Gambia.

Polygami - att ha två eller flera fruar samtidigt - förbjöds 1993 genom att inte ge visum till mer än en fru. Men förbudet skapade svår situation för familjer som länge levt så i Frankrike och många fruar har illegalt tagit sig in i Frankrike. Därför tolereras i praktiken polygami i Frankrike.
En annan aspekt lyfts fram i Salt Lake Tribune, Problems that sparked riots:
'Det här är ingen europeisk fråga', säger Michel Wieviorka, en fransk sociolog som skrivit en bok om våldet. 'Det finns fattiga förorter i italienska städer, men de har inget etablissemang som springer runt och säger frihet, jämlikhet och broderskap'. Enligt Wieviorka lovar den franska modellen för integration mest men levererar minst, vilket skapar en känsla av frustration inom minoritetsgrupperna.
Artikeln Riots caused by moral vacuum i Shelby County Report:
Flykten från religiös tro och lärande har skapat ett moraliskt vakuum där det inte längre finns något som är rätt och fel. Därför har unga i utanförskap börjat leta upp någonting annat att fylla tomrummet med, för att skapa struktur och disciplin. Belackare av västvärldens kultur och tänkande tar tillfället i akt och exploaterar det. Kommunister försökte på 1960-talet och misslyckades. Islam kliver nu fram och gör anspråk på att kunna fylla tomrummet. Och de kan mycket väl lyckas. Islam når många människor, har pengarna och ideologin för att upprätta sina moraliska koder i samhället. Upploppen är tydliga tecken på att Europa står inför en kraftmätning (showdown).
Och Fox News rapporterar i Riots Might Lead to Militant Islam in France:
Nästan ingen tror att radikal islamism utlöste upploppen som pågick i tre veckor. Men experter och myndigheter är rädda att det sociala missnöjet som fann sitt utlopp i kravallerna hos en minoritet kan utvecklas till en farlig form av militant islamism. Många menar att de närmaste veckorna blir en kamp om de arga förorternas själ - mellan myndigheterna, radikala islamister, kriminella gäng och sociala hjälpgrupper som alla söker inflytande bland bråkiga ungdomar.

'Vi kommer att se rekryteringsförsök från jihadister eftersom vissa ungdomar som deltog i upploppen kommer att säga 'Vad är meningen med att bränna bilar?... Vi måste göra något större'. Det menar Olivier Roy, en av Europas främsta forskare i muslimska samhällen ...

'Bland de mest våldsamma av dessa ungdomar kan vissa få utlopp för sin frustration i internationell jihad' sa franske terroristexperten Pierre de Bousquet i en intervju i Valeurs Actuel magazine. 'Situationen är mycket oroande och riskerna stora.' ... Lucienne Bui Trong, tidigare underrättelsechef inom fransk polis, säger att anti-västliga stämningar har vuxit och att atmosfären som upploppen skapat ger god miljö för terrorism.

Söndag 2005-11-20 / 16.24 länk
KINAS SYN PÅ INTERNET. I officiella statstidningen China Daily publiceras idag artikeln Internet indispensable for young people. Internet är oumbärligt för unga, heter det. Och det gör ju mig nyfiken. På vilket sätt låter kommunistregimen unga använda internet? Svaret framgår i artikeln:
I en ny rapport om internets inflytande i Kina observerar forskaren Guo Liang vid Chinese Academy of Social Sciences, att det finns en stor skillnad i hur internet används i Kina jämfört med västländer.

Guo ... säger: 'Internet fungerar huvudsakligen som en informationsmotorväg i västvärlden. Där använder människor internet för att söka nyheter och sända och ta emot mejl. Men kineser använder internet främst för underhållning'...
Naturligtvis går tidningen inte in på varför kineser bara använder internet för spel. Svaret är ju att icke statligt kontrollerad samhällsinformation är strängt förbjuden, liksom att läsa nyheter på utländska siter. Kinesiska staten lägger ner stora summor på att censurera internet så att kineser inte kan använda nätet som vi gör.


Söndag 2005-11-20 / 15.58
länk
IRAKKRIGSMOTSTÅNDARE 'LÄCKAN'? Efter det att journalisten Bob Woodward avslöjat att han visste identiteten på den kontroversiella CIA-agenten innan någon i Vita huset talade om det, har hela affären hamnat i ett nytt läge. Vänsteroppositionen - och därför amerikanska medier, och därför svenska medier - anklagade, utan någon som helst grund, Bush-medarbetaren Karl Rove för att vara den olagliga 'läckan'. Detta i ett fult partipolitiskt försök att avsätta Rove.

I Newsweek-artikeln Sources of Confusion spekuleras nu i att Woodwards källa, den riktiga läckan, är förre vice utrikesministern Richard Armitage.

Det får mig att hånle. Armitage var en av motståndarna till Irakkriget. Beskyllningarna om att Bush-administrationen medvetet läckt CIA-agentens identitet i syfte att straffa henne för att hon presenterat Irakfakta som talade mot invasion, får nu vänsteroppositionen att framstå som mer än lovligt paranoida.


Söndag 2005-11-20 / 15.38
länk
TILLBAKADRAGANDE SEGER FÖR TERRORISMEN. Till och med en del på vänsterkanten börjar nu försiktigt fråga om ett snabbt amerikanskt tillbakadragande från Irak är så klokt. Joe Klein i TIME skriver Think Twice About a Pullout.

Han citerar John McCain som vill sände fler trupper till Irak. Och frågar ”Kommer ett tillbakadragande öka hotet om fler terrorattacker i USA?”


Söndag 2005-11-20 / 10.38
länk
VÄNSTERN HAR ALDRIG FEL. Intressant mejl, som först citerar ur förra kommentaren, "När också Stockholm blivit obebott efter en sådan självmordsattack, kanske massmedierna och vänstern börjar fråga vilken fred det var vi fick genom att ge upp Irak."
Tyvärr tror jag att du alltför optimistisk. Om/när skräckscenariot inträffar så är det givetvis USA/Bushs fel. För det är väl ingen tror att vänstern eller MSM skulle ta på sig någon skuld om/när det går åt helvete. När gjorde de det sist? För har egentligen vänstern någonsin haft fel, trots "bagateller" som att samtliga kommunistdiktaturer spårat ur? Och trots miljoner döda.

Söndag 2005-11-20 / 9.42 länk
VI ÄR PÅ VÄG MOT ETT TREDJE VÄRLDSKRIG. Massmedierna gör allt för att åstadkomma USA:s snabba tillbakadragande av trupperna och därmed undergräva Iraks demokratisering. När nu USA:s vänsteropposition i kongressen också står för denna skamlösa feghet, tillsammans med hela Europa (utom Tony Blair), kan det bli omöjligt för president Bush att hålla ut.

Terroristerna kan komma att få rätt. Precis som i Beirut på 1980-talet och i Somalia och Rwanda på 1990-talet sviker världssamfundet och de amerikanska trupperna kan komma att lämna Irak, så att terroristerna kan ta över Bagdad.

Exakt så som ”fredsopinionen” jublade över Neville Chamberlains uppgörelse i München 1938, då han i försök att nå fred sålde ut demokratin Tjeckoslovakien till tyrannen, skulle ”fredsopinionen” idag jubla om västvärlden lämnade över Irak, mitt i deras demokratiprocess, till al-Zarqawi och andra galna terrorister.

Men precis som sveket mot Tjeckoslovakien inte blev starten på en fredlig tid, utan tvärtom den blodigaste perioden i mänsklighetens historia, kommer massmediernas och vänsterns svek mot Irak att kunna leda till ett tredje världskrig. Om terroristerna får tillgång till Iraks infrastruktur och olja kommer de att använda dessa tillgångar för att rusta till jihad mot västvärlden i det grymmaste krig mänskligheten skådat. Det blir nämligen inget krig mellan arméer, utan ett terrorkrig mot västvärldens civilbefolkningar.

Man kommer i Irak att kunna återuppta det talibanerna i Afghanistan tvingades avbryta. Nya träningsläger kommer att producera tusentals självmordsbombare som reser till Paris, Berlin, Rom, Wien, Amsterdam, Warszawa, Prag, Köpenhamn, Oslo. Men inte med enkla sprängladdningar, utan med smutsiga atombomber, som raderar ut städerna från kartan.

När också Stockholm blivit obebott efter en sådan självmordsattack, kanske massmedierna och vänstern börjar fråga vilken fred det var vi fick genom att ge upp Irak. Terroristerna kan komma att lyckas med att störta vår europeiska, västerländska civilisation ner i total anarki. Vi kan komma att förlora allt.

Varför? Därför att vi inte är beredda att stödja de folk i världen som längtar efter demokrati, som det irakiska. Därför att våra medier är mer intresserade av att hata en demokratisk vald amerikansk president än att försvara yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Så som Europas feghet på 1930-talet resulterade i 50 miljoner döda, kan vår tids feghet resultera i ännu fler döda. När terroristerna kommer över kärnvapenmaterial är det slut. Och får de fria händer i Irak är det ingen tvekan om att de kommer att eftersträva sådana attacker mot de otrogna.

Och när detta sker, kom ihåg: våra medier och ”fredsopinionen” agerade aktivt till förmån för terroristerna och för att få denna process i rullning.


Söndag 2005-11-20 / 8.55
länk
WOODWARDS NYA 'DEEP THROAT'. Demokratiska oppositionen i USA har försökt sätta dit presidentens närmaste rådgivare Karl Rove för att ha läckt identiteten på en CIA-agent. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet slog upp dessa anklagelser på hela uppslag och upprepade den amerikanska vänsterns anklagelser. Som om man var betald av dom.

Men Karl Rove blev inte åtalad. Däremot en okänd Vita huset-medarbetare, 'Scooter' Libby. Och nu i veckan har världens främsta journalist, Bob Woodward, avslöjade att han visste identiteten på CIA-agenten innan Libby talade om det.

I ledaren Mr. Woodward's Sources kritiserar Washington Post sin egen medarbetare, Bob Woodward, för att inte tidigare talat om att han hade en källa, varken för sin chef på tidningen eller för åklagarna. Men man försvarar också det faktum att anonyma källor, ”läckor”, är väsentliga för att kunna avslöja korruption och skandaler inom makteliterna. 'Deep Throat' var en sådan anonym källa, som för 30 år sedan var helt avgörande för att kunna avslöja president Nixon i Watergateskandalen.

Det är som Woodward sagt (se blogg Woodward: de attackerar pressfriheten) så att man från vänstern är så galna i att försöka komma åt president Bush att man i denna affär om läcka av CIA-agent, kallad Plame-gate, är beredd att offrar pressfriheten.


Lördag 2005-11-19 / 16.25 länk
'MEDIEMAGASINET' KRYPER FÖR VÄNSTERN. Det en gång intressanta SVT-programmet Mediemagasinet har slutat att kritiskt granska svenska medier för att istället ägna sig åt något mindre kontroversiellt och betydligt mer politiskt korrekt: anklaga amerikanska medier för att inte göra sitt jobb. Hade det inte varit mer intressant att granska frågan om yttrandefrihet i Ryssland, i Kina eller Saudiarabien? Nej. Självklart inte. Det är i USA som yttrandefriheten är hotad!

Förklaringen är givetvis att den vänstervridna redaktionen inte riskerar någon kritik från kollegorna genom att göra exakt det man anklagar amerikanska medier för, dvs sprida ”medvetet falska nyheter, ren propaganda”. Nej, naturligtvis inte för Bush men i syfte att gynna och stödja vänsteråsikter. Och den anklagelse för ”patriotism och eftergivenhet” som man riktar mot amerikanska journalister, är just det som Mediemagasinet pyser över av - svenska journalister är ju såååå mycket mer kritiska mot Sveriges regering än amerikanska mot deras - eller hur?!

Att amerikanska medier skulle ”buga för Bush” är just det - ett falskt budskap. Se bara på det faktum att när en enskild och maktlös kongressman i oppositionen häromdagen uttalade sig för tillbakadragande från Irak, tog TV-nyheterna upp det och de stora tidningarna slog upp det på förstasidan. Varför? Därför att det var en anti-Bush-nyhet, dem som amerikanska journalistkåren älskar. Och det är skvalpet efter det vi ser i svenska medier, som kopierar de amerikanska medierna rakt av - och i mycket högre grad än vad svensk allmänhet anar.

UPPDATERING: Mediemagasinet ger - naturligtvis - inte ett enda bevis på sin tes. Här är några för min:
Det ansedda medieforskningsinstitutet Center for media and public affairs, CMPA, granskade nyhetsförmedlingen under presidentvalet förra hösten. Man konstaterade att John Kerry - alltså Bushs motståndare - fick den bästa mediebevakningen någonsin för en presidentkandidat. Och då har man använt samma forskningsmetodik sedan 1980. Av alla inslag om John Kerry var 58 procent positiva, mer än vad som någonsin uppmätts för en presidentkandidat. George W Bush fick 36 procent positiva inslag och hela 64 procent negativa.
Se mer här, här och här


Lördag 2005-11-19 / 14.19
länk
CIA!!!!!!!!! Massmedierna bränner sin trovärdighet i allt snabbare takt. En trovärdighet de aldrig kommer att få tillbaka. Jag förundras över alla lösa rykten om ”CIA-plan” som ska ha landat i Sverige och andra europeiska länder. Och undertonen i rapporteringen, i allt från s k public service-radion till morgontidningar, är att det skulle vara något FÖRSKRÄCKLIGT och FULLSTÄNDIGT OACCEPTABELT. Men inga medier har talat om vad det är som är så HEMSKT med påstådda CIA-plan.

Och den som bara skrapar lite på ytan, använder några procent av eventuellt IQ, ser att det handlar om uthyrda privatplan, som i USA inte är mycket märkligare än hyrbilar. Och några av dessa uthyrningsbara privatplan har någon gång hyrts av en amerikansk statlig myndighet, CIA. Och eftersom denna myndighet ägnar sig åt underrättelsearbete är det ju inte helt otroligt att de som rest varit tjänstemän på väg till och från sammanträden och möten. Det är som om svenska medier sprang benen av sig för att jaga en hyrbil som vid ett tillfälle hyrts av Säpo. Och att man kallade en OK-Q8 hyrbil för ”Säpo-bilen”.

När medierna gör kartor och skisser på hur andra kunder rest med dessa uthyrda privatplan, kan man bara asgarva. Ett privatplan har exempelvis hyrts för en bröllopsresa till Örebro.

Töntigare rapportering än historien om ”CIA-plan” har jag inte sett - hittills. Massmedierna ägnar sig inte längre åt nyheter, utan sprider skrönor och illasinnade rykten.


Lördag 2005-11-19 / 10.50
länk
DEMOKRAT FÖRLORAR STORT. Det heter ofta att president Bush har låga opinionssiffror. Men det riktigt häpnadsväckande är hur svagt oppositionspartiet demokraterna är. De har inte kunnat kapitalisera det minsta på de svårigheter Bush har haft. Inte ett dugg. Och nu kommer en ny opinionsmätning som till amerikanska väljare ställt frågan: om presidentvalet 2008 står mellan republikanen Rudy Giuliani och demokraten Hillary Clinton, vem väljer du?

Giuliani krossar Clinton: 54% mot 38%.

Det är ytterligare ett tecken på hur extremt svagt demokratiska partiet är sedan dess vänsterflygel med Michael Moore & Co fått sätta antikrigsdagordningen.


Lördag 2005-11-19 / 10.15
länk
ÅTERUPPBYGGNADEN AV AR RUTBAH. I Foreign Policy skriver major James Gavrilis om specialstyrkornas insats i den irakiska ökenstaden Ar Rutbah med 35 000 invånare under invasionen i april 2003: The Mayor of Ar Rutbah. Budskapet från Gavrilis är att irakierna ville bli av med Baathpartiets totalitära styre och att amerikanska trupperna fungerade som instrument att befria civilsamhället och upprätta ett nytt och demokratiskt styre i staden. Så fort irakierna etablerat egna funktioner, som polis och fullmäktige, drog sig specialstyrkorna tillbaka. Samarbetet fungerade i detta mikrokosmos. För Irak som helhet tar det mycket längre tid. Men artikeln visar tydligt vilket målet med Irakinvasionen är. Ett synnerligen hedervärt mål som fortfarande är värt priset.


Lördag 2005-11-19 / 10.15
länk
403-3 MOT ATT DRA TILLBAKA TRUPPER FRÅN IRAK. Svenska medier, bland annat reportern Rolf Porseryd i TV4 igår, hävdar att ”allt fler” amerikanska politiker vill dra tillbaka trupperna från Irak. Detta efter att en (1) kongressman från oppositionspartiet demokraterna uttryckt det. Eftersom vänstermedierna slog upp denne kongressmans förslag, ordnades en votering i representanthuset i natt om omedelbart tillbakadragande. 3 röstade för (0,7%), 403 röstade emot (99,3%).

Så mycket sanning ligger det alltså i svenska mediers grova och vilseledande överdrift i ”allt fler”.


Fredag 2005-11-18 / 15.52 länk
STURE ESKILSSONS STATSTJÄNSEMANNAKARRIÄR. I sina memoarer berättar Sture Eskilsson om ”Mitt liv som statstjänsteman” (sommaren 1955):
Det fanns en gång i världen tjocka, gröna, något avlånga, fyrkantiga suddgummin. De var mjukare än vanliga och var utmärkta att kasta mot en vägg som låg tre meter bort. Till skillnad mot den studs som en rund boll ger var gummits helt oberäknelig. Det krävdes en betydande reaktionssnabbhet för att man skulle kunna fånga returen. Vänsterhanden kom i spel lika ofta som högern. Detta var en av färdigheterna jag inhämtade under min korta statstjänarkarriär.

Fredag 2005-11-18 / 15.42 länk
DIPLOMATI PÅ HÖG NIVÅ. Henrik Liljegren, Sveriges ambassadör i Washington 1992-97, berättar i sin bok Från Tallinn till Turkiet (se bloggen här) om hur de baltiska länderna blev fria från sovjet/ryskt inflytande och trupper i 1990-talets mitt. Sverige och USA spelade stor roll i denna känsliga epok, bland annat med råd till den envise estniske presidenten Lennart Meri om hur han skulle handskas med Rysslands president Boris Jeltsin, en minst lika bångstyrig personlighet. En passage i boken handlar om ett avgörande möte dem emellan:
Meri infann sig i Moskva den 25 juli 1994 och visades in till Jeltsin, som var på ett förskräckligt humör och uppenbarligen hade hunnit konsumera ansenliga mängder av den ryska nationadrycken. Han for ut mot Meri i en tirad om esternas dåliga behandling av ryssarna i Estland. Meri fann sig snabbt och svarade:

- Ja, ja, visst vore det skönt om Estland bara kunde fara bort på en flygande matta. Men, herr President, låt oss i stället tala om er framgångsrika bekämpning av inflationen. Den intresserar mig mycket.

Jeltsin kom av sig, och efter att ha skrutit om sin antiinflationspolitik en stund var han beredd att tala om en förhandlingsuppgörelse med Estland, men endast under förutsättning att Meri drack vodka med honom. Meri, som är helnykterist, offrade sig för fosterlandet.

Fredag 2005-11-18 / 14.08 länk
ALAN ALDA GER NYTT LIV ÅT TV-SERIEN VITA HUSET. Jag tycker 6:e säsongen av West Wing i SVT24 har gått på tomgång, fram till gårdagens avsnitt. Då dök Alan Alda upp som en stark republikansk senator, som till och med imponerar på 'Josh'. Jag kommer ju genast att tänka på verklighetens John McCain. Republikansk senator som i många år toppat opinionsmätningar om USA:s mest populära politiker. Varför? Ja, ta hans debattartikel publicerad igår, där han säger just det som Amerika behöver höra:
Vi har för upprorsmännen [i Irak] talat om att deras våld maler ner oss, att deras fruktansvärda dåd kan ge dem framgång. Men det är exakt fel budskap. Vår strategi i Irak handlar inte om tillbakadragande av trupper, utan om seger. Amerikaner må ha varit oeniga när det handlar om beslutet att avsätta Saddam Hussein. Men, trots viss oenighet, vill nära nog alla att vi nu når framgång.

Eftersom insatserna är så höga - högre än de var i Vietnam - behöver våra vänner och våra fiender få höra ett budskap: Amerika tänker nå framgång och vi kommer att vinna detta krig.
John McCain, själv krigsfånge i 5 år i Hanoi, vet att det bara är terroristerna som vinner på att amerikaner och européer ifrågasätter Bush och den amerikanska insatsen i Irak. Terroristledare har själv uttryckt det som att deras huvudstrid står i massmedierna. Det är genom att undergräva det folkliga stödet i USA för insatserna i Irak som terroristerna har störst chans att vinna.

McCain är en politiker som ser till sakfrågorna och struntar i det politiska spelet. Det är alltid befriande att höra honom i intervjuer och läsa hans artiklar. Och han kommer med all sannolikhet att ställa upp som presidentkandidat 2008...

(PS: I 7:e säsongen som nu sänds i USA handlar det om presidentvalsdebatt som kommenteras i nyhetsmedier som Washington Post och CNN)


Fredag 2005-11-18 / 13.01
länk
UPPLOPPEN: FRANKRIKE BÖRJAR SUMMERA. Upploppen i Frankrike varade i tre veckor, rapporterar franska nyhetsbyrån AFP. Men är det inte något sjukt med ett land där det anses ”normalt” att ett hundratals bilar sätts i brand varje natt?
Rikspolisstyrelsen säger att man 'har återgått till en normal situation i Frankrike', vilket betyder att bara 98 bilar under senaste natten stuckits i brand i landet.
Och inrikesminister Nicolas Sarkozy varnar för att oroligheter kan blossa upp igen. Debatten om upploppens orsaker har bara börjat. Arbetsmarknadsministern Gerard Larcher har stuckit ut hakan och pekar på immigranternas månggifte, polygami, som en orsak till upploppen. Detta förmodligen för att få en debatt om familjer som inte fungerar och att föräldrar inte uppfostrar sina barn.

Men problemen är mycket större än så. Frankrike måste, som övriga Europa, liberalisera ekonomin. Göra det möjligt att starta företag, utan att de drunknar i regleringar och förmåner för anställda. Det måste bli möjligt att anställa utan att adoptera personalen. Företag måste, som i USA, kunna sparka folk som inte visar sig passa in. Ju lättare det blir att sparka folk, desto lättare blir det att anställa. Exakt vad alla immigranter behöver: få visa vad de går för och genom hårt och seriöst arbete vederlägga fördomarna.


Fredag 2005-11-18 / 13.01
länk
GODA NYHETER FRÅN KUDLOW. Lawrence Kudlow var ekonomisk rådgivare åt Ronald Reagan och skriver idag om en rad goda - och någon dålig - nyhet i denna vecka, What I Learned This Week:
  • Försäljningen av båtar i prisklassen en halv till 2,5 miljoner kronor slår rekord i USA. Varför är det viktigt? Välstånd. Människor köper lyx när de har pengar att göra så.
  • Ett medelstort försäkringsbolag noterar rekordstort antal nytecknade försäkringar för anställda i små företag. Dessa anställningsförmåner är också en indikator på tillväxt.
  • Trots rekordhöga energipriser, orkaner och hård åtstramning från centralbanken har aktiemarknaderna ökat sedan början av 2004. Det är ett tecken på uthållighet och styrka.
  • En ny studie visar att antalet familjer som sparar i aktier har ökat. För 20 år sedan sparade bara 1/5 av hushållen i aktier, nu är de 3/5.
  • Google-revolutionen på internet visar att teknologidrivna produktiviteten ökar igen. Joseph Schumpeter lärde oss att kreativ förstörelse genererar mer tillväxt, vinster, högre löner, med låg inflation och låga räntor. Den schumpeterianska kreativiteten slår ut i full blom.
  • Angela Merkels koalition kommer att bli en total katastrof för Tysklands redan blodfattiga ekonomi. Skatterna höjs och reformering av arbetsrätten läggs åt sidan. Detta är otroligt - värre än Schröder. Säg: 'Hej då till Tyskland'.
  • Blivande centralbankschefen Ben Bernanke är smart och vet hur man bekämpar inflationen. Men han retade investerare när han förhördes i senaten. Vissa misstänker att inflationsmålet kan leda till deflation och recession.
  • George W Bush har nått botten och kan vända uppåt därför att 1) ekonomin är stark, 2) bensinpriserna sjunker, 3) republikanerna kommer att sänka skatterna och skära i utgiftsbudgeten, 4) efter ett nytt framgångsrikt val i Irak nästa månad kan USA börja dra tillbaka trupper.
En kärnfull sammanfattning, som härmed vidarebefordras.


Fredag 2005-11-18 / 10.00
länk
MUSLIMER MOT INTEGRATION. Svensk (och européisk) politik går ut på "integration". Och när det inte fungerar heter det att svenskar är rasister. Men det blir allt mer uppenbart att immigranter vägrar att integreras. Den i Norge verksamme författaren Bruce Bawer skriver i Not all Muslims want to integrate:
En [fransk] myndighetsrapport som läckte ut i mars pekade mot ett allt mer uppdelat utbildningssystem: fler och fler muslimska elever vägrar att sjunga, dansa, delta i sport och teckning. De drar inte en rät vinkel (kan tolkas som en del av ett kristet kors). De vägrar läsa Voltaire and Rousseau (för antireligiösa), Cyrano de Bergerac (för sensuell), Madame Bovary (för mycket kvinnoperspektiv). En skola har separata toaletter för 'muslimer' och 'fransoser'; en annan lyder en muslimsk ledares krav på separata omklädningsrum eftersom 'de omskärda inte ska behöva klä om bland de orena'.

Många muslimer som vill njuta av västvärldens välstånd gör motstånd mot västvärldens livsstil och reser regelbundet tillbaka till sina hemländer. Från Oslo, där jag bor, finns fler direktflyg till Islamabad än till USA. En norsk rapport visade nyligen att norska ungdomar med pakistansk bakgrund strävar efter att 'inte bli uppfattade som norrmän - som integrerade'.
Här är listan på krav som snart kommer att ställas också i Sverige. Och så länge integrationspolitiken går ut på att immigranter ska fortsätta leva enligt sin gamla kultur, är det logiskt. Men de som tror att denna ”respekt” för andra kulturer skulle leda till ömsesidig förståelse är fel ute. Svensk integrationspolitik är en segregationspolitik som leder till allt större klyfta mellan immigranter och svenskar.

Vi måste börja ställa krav på assimilering. De som vill bo i Sverige måste anpassa sig till svenska levnadsmönster. Att lära sig svenska språket är ett första och ofrånkomligt krav för att alls kunna få arbete och egen försörjning. Att flytta till Sverige har konsekvenser. Man får acceptera det. Eller bosätta sig där den gamla kulturen är norm.


Fredag 2005-11-18 / 9.45
länk
HIRSI ALI GÖR NY FILM. Holländska parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali skrev manuset till regissören Theo van Goghs film "Underkastelse" som handlade om kvinnoförtryck i islams namn. Nu avser hon att göra en ny film. "Underkastelse 2" ska handla om muslimers syn på homosexuella män, rapporterar DN/TT.

Få personer har betytt så mycket som Hirsi Ali för diskussionen i västvärlden om islam och muslimers liv.


Fredag 2005-11-18 / 9.16
länk
TIO ALTERNATIVA PUNKTER OM EU. I ett mejl hävdas att jag bara är kritisk i förra kommentaren och frågar hur min EU-rapport skulle se ut. Svar: så här. Med nästan samma rubriker som den borgerliga rapporten, men i annan prioritering och konkretare mål:

1. (8) Frihandel: Det finns inget viktigare för EU än frihandel. I min rapport hade WTO:s förhandlingar om sänkta tullar, som står inför sitt sammanbrott - på grund av EU - varit den första punkten. Medan USA och tredje världen driver på om sänkta tullar stretar EU emot. I min rapport hade löfte givits om att EU ska gå i täten för att avskaffa all världens tullar. EU-tullar är bara aktuella för länder som behåller sina tullar mot EU.

2. (-) Jordbruksstödet: Viktigare än allt bistånd är att EU avskaffar jordbruksstödet och ger tredje världen möjlighet att exportera sina produkter. I min rapport skulle total avveckling på fem år utlovas.

3. (9) EU-budgeten: Med jordbruksstödets avveckling kan också EU-budgeten mer än halveras på dessa fem år. Ett självklart krav är att den sinnessjuka flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg, som kostar nära 2 miljarder kr om året, upphör.

4. (4) Lissabonprocessen: Här skriver borgerliga alliansen en bra text. Processen måste fokusera på vilka regleringar som kan avskaffas, istället för att visa statistik på daghem, som inte är ett EU-ansvar och som inte har med tillväxten att göra.

5. (3) Den inre marknaden: Frihandel inom EU borde vara självklar, också om tjänster. Att tala om social dumping är ett stort misstag från den borgerliga sidan. Det ger vänstern alla poäng. Istället borde man förklara varför konkurrens är något alla tjänar på. När dyr och olönsam verksamhet konkurreras ut, gäller det att ekonomin är så öppen och avreglerad att nya företag startar.

6. (1) Demokratin i EU: Istället för att klaga om att det inte förekommer någon debatt om EU, gäller det att definiera varför. Det viktigaste skälet är att medborgarna inte ser var makten ligger. Det har blivit en oerhört snårig beslutsprocess med en icke demokratisk vald kommission blandat med ett ministerråd och ett EU-parlament. Makten flyter.

Ett avskaffande av EU-parlamentet vore en välgärning för Europatanken. Hela Europa borde på samma valdag välja en EU-president som talar om vilken politisk ledning befolkningarna vill att EU ska ha fyra eller fem år framåt. Då skulle partierna i länderna tvingas samarbeta med andra partier över nationsgränserna, något som partistrukturen idag motverkar. Presidenten utser och leder sedan kommissionen som lägger fram sina förslag för ministerrådet, där medlemsländernas premiärministrar sitter. De avgör. Och de är tydligt förankrade i sina hemländers demokratier.

Om punkterna (5) Kampen mot brottslighet, (6) Miljö, (2) Utvidgning, (7) Globalt ansvar och (10) Fokus på det viktiga har jag inget att tillägga.

EU måste åter bli en organisation som handlar om frihandel och fri rörlighet över gränserna. Om den processen avstannar och EU-parlamentet alltmer börjar lägga sig i nationella och kommunala frågor om daghem bör unionen upplösas. Då blir unionen en fara för demokratin. EU-parlamentarikerna, med sin envisa klåfingrighet, är därmed Europatankens farligaste fiender.


Torsdag 2005-11-17 / 18.00 länk
BORGERLIGA ALLIANSEN FUMLAR OM EU. Allians för Sverige ska ha en eloge för att man ordnar seminarium om Europa och lagt fram ett dokument i tio punkter ”för ett bättre EU” (läggs förhoppningsvis upp här - snart). Men innehållet i dokumentet förklarar varför vi har så lite diskussion om EU. Det är dötrist! Man dyker direkt in i ett stort antal detaljer, huller om buller. Stort och smått. Detaljer, detaljer, detaljer.

Än värre är att i denna pyttipanna av enskildheter formulerar man meningar som står i direkt strid med varandra och som drar åt väldigt många olika håll samtidigt.

Dokumentet saknar, som debatten om unionen i hela Europa, intellektuell hederlighet och stringens. Ta det här stycket som exempel:
"Vi vill verka för hög sysselsättning och en bättre fungerande arbetsmarknad. Konkurrensen mellan medlemsländerna och den fria rörligheten får inte leda till sk social dumping. Vissa minimiregler krävs för att den inre marknaden ska fungera och stimulera fri rörlighet. Vi menar dock att i allt väsentligt är den sociala dimensionen, dvs frågor som rör välfärdssystem, inkomstskatter och arbetsmarkandsrelationer, nationella frågor."
Hur ska man ha det?! "Minimiregler" innebär en dramatisk centralisering och toppstyrning där EU sätter lönerna i hela unionen. Det är ingenting annat än socialism. Sedan säger man att frågor om arbetsmarkanden är nationella. Var god välj! De här två principerna står för rakt motsatta synsätt.

Och vad är "social dumping"? Attac och övriga vänstern menar ju att all frihandel är social dumping. Genom att köpa varor från Indien, där lönerna är lägre, gynnar man lägre lönenivåer än de som finns i Sverige. Därför vill vänstern stoppa frihandeln, lyssna bara på Hugo Chavez. Vill den borgerliga alliansen det också? Nej, man säger: "Världen behöver mer frihandel, inte mindre". Återigen: hur ska man ha det? Frihandel - där de med lägre löner konkurrerar med dem som har högre - eller stopp för "social dumping" genom tullar - där de med lägre lön inte får konkurrera med dem som har högre.

Så här skulle jag kunna hålla på ett bra tag till. Dokumentet undviker alla värderingar, alla principer, och presenterar sin världsbild genom EU-byråkratins procedurfrågor. När det gäller utrikespolitiken diskuterar man posten som EU:s utrikesminister, om fler majoritetsbeslut och samordning. Ingenting om vilka värderingar och principer som ska gälla för EU:s syn på världen. Ska EU stå för den gamla folkrätten som skyddar diktaturer och tonar ner mänskliga rättigheter? Ska EU:s övergripande mål vara "stabilitet" så som avgående tyske förbundskanslern Gerhard Schröder vill, eller ska EU stå för en idealistisk politik där man verkar för demokratins spridande i världen, trots risk för viss instabilitet?

Jag skiter högaktningsfullt i om Javier Solana får kalla sig EU:s utrikesminister eller inte. Jag vill diskutera om EU ska fortsätta gynna och stödja diktaturer eller om EU ska börja verka för demokrati i världen.

Jag skiter också i om riksdagens EU-nämnd finns kvar eller om EU-frågor behandlas i riksdagens fackutskott. Jag vill höra vad landets valda parlamentariker vill åstadkomma i vår tids stora och övergripande frågor: terrorism, demokrati, diktatur, yttrandefrihet, frihandel, tullar.

Men istället ägnar man sig åt, för att citera den färgstarke s-politikern Carl Lidbom, trams. Det är klart att det inte blir någon diskussion om EU, om det betyder att diskutera på vilket våningsplan i Bryssel som Javier Solana ska sitta och om han ska ha heltäckningsmatta eller korpmatta på tjänsterummet.


Torsdag 2005-11-17 / 17.55
länk
VARNING FÖR UPC! Jag har "bredband" via UPC och funderar på att gå tillbaka till telefonmodem. Hellre långsam men tillgänglig uppkoppling, än uppkoppling som ständigt drabbas av "driftsstörning" som innebär att man inte alls kommer ut på nätet under lång tid. Idag dog bredbandet i min stadsdel före kl 10 och kom igång först åtta timmar (!) senare, strax före kl 18. Det är inte klokt.


Torsdag 2005-11-17 / 9.13
länk
21 DYGNET: HUNDRATALS BILAR BRÄNDA. I lika hög grad som man pumpade upp och hittade på nyheter om USA efter orkanen Katrina, lika medvetet tystar medierna nu ner upploppen i Frankrike. Det finns inget som helts objektivt i någon av strategierna. Det är medvetna politiska överväganden som redaktionerna gör, i syfte att gynna vissa politiska åskådningar.

Exempelvis är det dödstyst i rapporteringen från Frankrike. Men letar man så hittar man något enstaka nyhetstelegram (från kl 21.25 onsdag) som talar om att upploppen fortsätter, trots utegångsförbud och massiva polisinsatser brändes 165 bilar natten till onsdagen. Sammalagt har 9.000 bilar bränts, liksom hundratals byggnader med daghem, skolor, butiker och några bostadshus.


Onsdag 2005-11-16 / 21.06 länk
MAKTEN ÖVER INTERNET. När Dagens Nyheter nu på eftermiddagen skriver om FN-konferensen om internet, Wsis, vill man framställa USA som bov - vad annars - och omvandlar diktaturers törst efter att få lägga vantarna på internet till stackars fattiga länders kamp mot stora stygga USA:
Brasilien, Kina, Iran och de andra länderna i G77, en sammanslutning av utvecklingsländer, har krävt att USA släpper ifrån sig inflytande till fattigare stater och lämnar över styrningen av internet till FN. Också EU har uttryckt önskemål om en att öka det politiska inslaget i beslut kring internets infrastruktur.
Jag har tagit upp det förut (detta FN-möte har med rätta kallats ett digitalt München, se också här och här), och säger det igen: om Amerika - där internet uppfanns och utvecklats - släpper kontrollen kommer klåfingriga politiker i EU tillsammans med blodtörstiga tyranner i Kina och Iran att döda yttrandefriheten på internet. Vår frihet hänger - som tidigare i historien - på ett starkt USA.


Onsdag 2005-11-16 / 20.15
länk
MURDOCHS DEMOKRATI MOT MEDIEVÄNSTERNS DEMAGOGI. Jag kan inte komma på någon som under 2000-talet gjort mer för yttrandefriheten, mångfalden och demokratin inom västvärlden än australiensaren Rupert Murdoch. Han har utmanat medievänstern globalt och genom sina satsningar på en lång rad tidningar och TV-stationer skapat bredd i samhällsdebatten som i årtionden varit strypt. I en aktuell intervju får han frågan:
Har du använt nyhetsmedierna som katalysator för förändring?
- Nej, jag menar att om människor får veta, objektivt, allt som händer -- om de får reda på alternativa åsikter om det som händer -- då vinner demokratin. Folk är inte dumma; om de får fakta stimuleras deras tänkande. Jag har kommentatorer på alla sidor.
Det är en alldeles för djärv tanke för mainstreammedierna; mångfald i åsikter är farligt.


Onsdag 2005-11-16 / 19.48
länk
INTE MYCKET TILL OPPOSITION MOT BUSH. Det heter ofta i svenska medier att president Bush skulle vara hårt trängd. Som om han blev utmanad av en stark opposition. Men frågan är om det alls finns någon regeringsduglig opposition. Eller vad sägs om denna passage i Meet the press med demokratiska partiets ordförande Howard Dean:
Programledaren: Vad är demokraternas position om Irak? Ska vi dra tillbaka trupper nu? Vad står det demokratiska partiet för?

Partiledare Dean: Tim, först och främst: vi kontrollerar inte representanthuset, senaten eller Vita huset. Vi har massor av tid att visa amerikanska folket vad vår agenda är och vi kommer att göra det långt före valet 2006.

Programledaren: Men ni demokrater har ju ingen plan om pensionsförsäkringen. Ni har ingen plan för budgetunderskottet. Inget specifikt. Ni säger 'vi vill ha ett starkt pensionssystem. Vi vill reducera budgetunderskottet. Vi vill ordna sjukvårdsförsäkring för alla', men ni lägger inga förslag på hur reformerna ska betalas.

Partiledare Dean: Just nu är det inte vårt jobb att lägga konkreta förslag.
Nej, demokraterna har sedan år 2000 bara haft ett budskap: Bush är dum. Och se så många val de vunnit. Faktum är att demokratiska partiets popularitet är ännu lägre än presidentens. Så vem är det som är trängd, egentligen?


Onsdag 2005-11-16 / 17.10
länk
HJÄLP MIG AVSLÖJA MEDIERNA. Exemplet i förra kommentaren är upprörande. Och samtidigt så talande. Istället för att klaga skulle jag kontinuerligt vilja visa på just sådana exempel. Om du ser en vinklad svensk artikel i mainstreammedierna och upptäcker annan information som ger en mer korrekt bild, skicka gärna länkarna till mig. Genom att systematiskt avslöja medierna, kan vi dels göra fler människor uppmärksamma på att svenska medier inte går att lita på, och dels tvinga fram en självsanering på redaktionerna.


Onsdag 2005-11-16 / 16.51
länk
SÅ BYGGS SJUKA MYTER OM USA-VÅRD. Expressen skriver från New York om en flicka med ansiktet vanställt av 8-kilos tumör:
När Marlie Casseus var fem år gammal började tumören att växa i hennes ansikte. I dag är hon 14 år gammal. Tumören väger nu åtta kilo, rapporterar tv-kanalen Local 6 News i Florida ... I Miami finns ett helt specialistteam redo för att operera flickan. Men läkarna kan inte göra något förrän Marlies föräldrar har lyckats samla ihop tillräckligt med pengar till operationen.

Har inte råd
Hennes föräldrar vädjar och i Florida har en rad insamlingar startat för att rädda flickans liv. 700 000 kronor krävs för att kunna genomföra operationen. Ju längre tiden går - desto mer växer tumören.
Som läsare drar man den självklara slutsatsen att det är en amerikansk tjej, född och uppvuxen i Florida. Reaktionen blir, naturligtvis: ”Titta så USA behandlar sina fattiga! Fy fan!”

Men Expressen ägnar sig åt grov desinformation och vilseleder medvetet läsarna. För att få veta sanningen måste man - som alltid - vända sig till utländska medier. I detta fall, exempelvis CBS, som redan i rubriken talar om det Expressen mörkar, Plea to Help Haitian Girl With Rare Facial Tumor. Tjejen kommer från ett av världens fattigaste länder, Haiti.
I ett desperat rop på hjälp från en haitisk flicka som lider av en ovanlig ansiktstumör, kom 13-åriga Marlie Casseus till södra Florida för två månader sedan i en resa arrangerad av haitianska aktivisten Ginette Eugene ...

Om du vill hjälpa Marlie och hennes familj, ring vår hotline 305-597-4404.
Det här är ett skolexempel på hur svenska medier systematiskt underblåser hatet mot Amerika. (Tipstack Lubbe!)


Onsdag 2005-11-16 / 9.57
länk
FRANSK SJÄLVKRITIK. Han är en märklig politiker, inrikesministern Nicolas Sarkozy. I går visade han i ett tal i parlamentet något för politiker så ovanligt som självkritik. Independent rapporterar:
I ett rättframt tal till nationalförsamlingen anklagade han i klartext president Chirac, men också hela det franska politiska systemet, för de ekonomiska och sociala problem som vuxit fram de senaste 30 åren, inte enbart i fattiga förorter utan i Frankrike som helhet.

'Förorternas sjukdom' är en konsekvens av ett vidare franskt 'illamående' skapat av själviskhet och korporativism.
Om Frankrike väljer Sarkozy till president har de en chans att komma tillbaka. Sjukdomsinsikt är första steget för att kunna förändra till det bättre. En sjukdomsinsikt som Sverige totalt saknar.

Och korporativism är ordet. Det är rätt beskrivning av den arbetsrätt som härjar i Västeuropa och blockerar all utveckling. Den som väl kommit över en fast anställning tilldelas alltfler rättigheter, medan de allt fler som aldrig får en sådan lämnas i utanförskap. Arbetsrätten skapar en ny överklass som kräver mer förmåner och arbetar allt mindre. Denna grupp blockerar förändringar och utveckling, och håller stora grupper utanför arbetsmarknaden.

Arbetsrättslagstiftningen borde sprängas! Den är hindret för Europas utveckling. Ju längre det dröjer innan den tas bort, desto djupare kommer Västeuropa att sjunka i misär, upplopp och desperation.


Onsdag 2005-11-16 / 9.39
länk
EU-KOMMISSIONEN KRITISERAS AV REVISORER. För elfte året i rad får EU-kommissionen kritik av revisorerna. Man säger att en korrekt revision av kommissionens budget på €100 miljarder för 2005 kan bli omöjlig att genomföra, rapporterar Independent. I sin rapport konstaterar European Court of Auditors att vissa förbättringar i den finansiella kontrollen genomförts, men att 'betydelsefulla brister' återstår.

Varför ska det vara så svårt för just EU att föra bokföringen korrekt? Hur mycket orent mjöl har man i påsen?


Onsdag 2005-11-16 / 9.14
länk
BUSH FÖRESLÅR KINA: FÖLJ TAIWAN. President Bush är på rundresa i Asien. I Japan i natt uppmanade han Kina att införa större politisk frihet för sina 1,3 miljarder invånare, och se till Taiwans framgångar.
- Det moderna Taiwan är fritt, demokratiskt och välståndsskapande. Genom att omfamna frihet på alla nivåer har Taiwan uppnått framgång för sitt folk och skapat ett fritt och demokratiskt kinesiskt samhälle, sa presidenten.
Det är ett annat budskap än det statsminister Göran Persson levererade. Han var ju imponerad över den politiska stabiliteten i Kina.


Tisdag 2005-11-15 / 20.00 länk
SALVADOR ALLENDE VAR KÖPT AV KGB. Efter det att boken Mitrokhin Archive II - KGB and the World släpptes för några veckor sedan har den väckt uppmärksamhet, dock ej i Sverige. Förklaringen är enkel. Där avslöjas att den i Sverige helgonförklarade socialistiske presidenten i Chile, Salvador Allende, egentligen var köpt av KGB.

Författaren, professorn och underrättelseexperten Christopher Andrew har genom att leta i KGB:s arkiv i två böcker kunnat ge bevis åt historier som förut viftats bort som illasinnade rykten. I denna den andra boken avslöjas hur KGB arbetade i länder utanför västvärlden. Särskilt har KGB:s relation med Chiles president blivit uppmärksammade. International Herald Tribune skriver:
Boken avslöjar också att den första folkvalde marxistiske presidenten på den amerikanska kontinenten, som förut porträtteras som en martyr i en CIA-stödd kupp, i själva verket var en KGB-agent. Salvador Allende var Chiles president mellan 1970 och 1973, innan han dödades i en militärkupp ledd av Augusto Pinochet.
Daily Telegraph skriver:
Relationerna med Chiles president Allende började, för att ta ett exempel, 1953 och utvecklades till 'systematisk kontakt' efter 1961. Under sina år vid makten ordnades ofta möten genom hans favoritälskarinna, då porrfilm eller liknande aktiviteter ordnades i syfte att dölja kontakten. Vid ett tillfälle fick han personligen $30,000 för att 'befästa de förtroendefulla relationerna' ...
Ryska tidningen Kommersant skriver:
Att döma av dokumenten som publiceras i andra delen av Mitrokhin Archive var det en stor seger för Sovjets underrättelsetjänst att Chiles Salvador Allende blev president i början av 1970-talet. Sovjet gav honom kodnamnet 'Ledaren'. Allendes seger kostade KGB $420,000. Det framgår inte i dokumenten om Allende visste var pengarna till hans valkampanj kom ifrån. Men även om han inte visste, måste han ha anat. Det var inte Sovjets ambassadör i Santiago han regelbundet hade möte med efter makttillträdet, utan KGB:s chef i Chile, Svyatoslav Kuznetsov, som personligen 'guidade' Allende.

Presidentens älskarinna, Miria Kontrereas Bell, känd i Moskva som “Marta”, organiserade mötena. Det var vid första träffen med KGB-chefen som Chiles president gick med på att genomföra militära reformer och reformer av säkerhetstjänsten i syfte att stärka den ömsesidiga förståelsen mellan de två länderna.
Plötsligt framstår inte Allende som särskilt helgonlik. Snarare motsatsen. Det ursäktar inte Pinochets handlande. Inte alls. Men det sätter händelseförloppet i ett annat ljus.


Tisdag 2005-11-15 / 12.02
länk
EN AMBASSADÖR BERÄTTAR. På Stureakademins seminarium igår kväll medverkade också Henrik Liljegren, talskrivare åt Olof Palme, ambassadör i Turkiet, Östtyskland, Bryssel och i USA när Carl Bildt sökte Bill Clintons hjälp för att säkra självständigheten åt de baltiska staterna efter Sovjetunionens sammanbrott.

Det är alltid intressant att lyssna på en person med så mycket erfarenhet och kunskap. Och Liljegren är urtypen för en skicklig diplomat, lågmäld och saklig (en klar kontrast till min värdeladdade agitation). Jag har efter mötet börjat läsa i hans bok som kom ut förra året: Från Tallinn till Turkiet - som svensk och diplomat. Mycket läsvärd. Både för personporträtten av viktiga aktörer i svensk nutidshistoria och för analysen. Liljegren skriver till exempel:
Jag föreställer mig att forskare så småningom kommer att ge oss en förklaring till det socialdemokratiska etablissemangets politiska och psykologiska förhållande till Sovjetunionen. Gissningsvis rörde det sig om en blandning av olika känslor, till exempel äldre generationers tacksamhet mot Sovjetunionen för dess roll i kampen mot Hitler, en kvardröjande irrationell föreställning om Sovjetunionen som en stat som förverkligat socialistiska ideal, oemottaglighet för obehagliga sanningar om Stalins terrorvälde och folkmord, påverkan av sovjetisk propaganda om fred och nedrustning samt kanske också den svenska arbetarklassens medfödda respekt för överheten, det vill säga i detta fall inför den mäktiga sovjetiska grannstaten. Till detta kommer säkert också en omedveten fruktan för det hot som utgick från den stora militärapparaten på andra sidan Östersjön.
Liljegren beundrar Olof Palmes förmåga men såg i dennes närhet en skrämmande undfallenhet mot Sovjetunionen. Samarbetet med Palme gjorde att Liljegren kom att ses som socialdemokrat, men han tackade nej till alla uppdrag som hade en mer partipolitisk anstrykning. Därför kom han som UD-tjänsteman också att bli talskrivare åt utrikesminister Ola Ullsten. Och senare, som ambassadör i Bryssel, gjorde Liljegren uppenbarligen intryck på Carl Bildt, som i egenskap av statsminister såg till att han blev ambassadör i Washington.

Längre har jag inte kommit i boken. Läs den!


Tisdag 2005-11-15 / 10.25
länk
AMERIKANSK POLITIK NÅR NYA HÖJDER. Demokratiska partiet gör allt, precis allt man kan för att försöka komma åt Bush. Man förvrider fakta och flera senatorer har avslöjats som rena lögnare i Michael Moores anda. Andra försöker lägga ansvar på Bush, men själv slippa undan. Ett underbart TV-ögonblick är när demokratiske senatorn Jay Rockefeller, som röstade för Irakkriget, men ändå vill skälla på Bush för att han gick in i Irak:
Rockefeller: Det är alltid samma visa. Du vet, det var inte kongressen som [till Irak] sände 135.000 eller 150.000 soldater --
Programledaren: Men du röstade, och är du inte ansvarig för din röst?
Rockefeller: Nej. Jag --
Programledaren: Är du inte?
Det är hårt att vara politiker och inte kunna springa ifrån sitt eget agerande...


Tisdag 2005-11-15 / 10.05
länk
FULT ATT ARBETA? Dagens mejl:
Ett tema för statsradion just nu är att förfasa sig över att läkarna arbetar för mycket övertid ... En relativt känd forskare på Karolinska Institutet anklagades nyligen för att han minsann hade fler uppdrag utöver sin anställning på sjukhuset! Att han är en av Sveriges främsta forskare inom sitt område och att han bidrar till landets utveckling och företagande nämndes naturligtvis inte.

Trenden är tydlig: i Sverige får man inte anstränga sig. Jobba inte för mycket, det är osolidariskt på något vis (oklart hur, dock). Trots landets omtalade behov av arbetskraft rackas det från statsmedier och mainstreammedier ner på dem som verkligen anstränger sig och utgör utmärkta föredömen. I vilket annat land är det fult att arbeta och anstränga sig, men fint med friår?
Bra frågor. Arbetsmoralen, som var den viktigaste förklaringen till att Sverige blev rikt, utmanas just nu. Många blir provocerade av människor som arbetar hårt. Vi lider av en kombination av lathet och jantelag. Ska vi behålla välståndet borde vi se till att göra oss av med den mentaliteten. Hur? Lätt! Låt de som arbetar behålla lönen för mödan. Och låt dem som inte arbetar få mindre.


Tisdag 2005-11-15 / 9.47
länk
'STACKARS GAMLA EUROPA'. Ledaren i The Australien ralierar över Europa inför frihandelsförhandlingarna i Hongkong. Artikeln ser många hinder och motståndare till frihandel, och påminner om att sedan Seattle 1999 finns en ohelig allians mellan fackföreningar, NGO (non-government organisations) och anti-globaliseringsaktivister som skriker att frihandel är exploatering.
Men för att identifiera de värsta hindren för framgång för fortsatt frihandel efter Doha - för att inte säga den värsta aktören - är det svårt att gå förbi Europa. När USA:s förhandlare erbjöd sänkning av deras jordbrukstullar med 90 procent och jordbruksstöd med 60 procent, svarade EU-förhandlarna med ett blodfattigt förslag. Tullar ska bara sänkas med i snitt 39 procent, med reservation för att vissa jordbruksprodukter som klassifiseras som 'känsliga' helt kan undgå tullsänkning. Och ändå fördömdes detta EU-förslag för att gå för långt av Frankrikes presidenten Chirac.
Tidningen tror att hela processen om mer frihandel kommer att misslyckas och världen förlora potentialen i ökad mänsklig produktivitet i fattiga delar av världen.

EU är på väg att sänka, inte bara sina egna länder utan hela världen. Det här går inte. EU måste rycka upp sig. EU måste få en nystart. EU måste skaka av sig defaitismen, rädslan för framtiden, och ta sig an globaliseringens utmaningar med offensiv ansats.


Tisdag 2005-11-15 / 9.31
länk
ALLT KLART FÖR ANGELA MERKEL. Det har gått 9 veckor och 2 dagar sedan det tyska förbundsdagsvalet, och först i går kväll har förhandlingsresultatet om regeringsprogram godkänts av partierna i den tilltänkta koalitionen. Nu dröjer det till 22 november innan förbundsdagen håller omröstning och utser Angela Merkel till ny förbundskansler.

Vart tog den tyska effektiviteten vägen?


Måndag 2005-11-14 / 23.38 länk
BLAIR-OFFENSIV FÖR FRIHANDEL. I sitt årliga tal under Londonborgmästarens banquet i kväll uppmanade premiärministern både EU och USA att ta de 'djärva' och 'ambitiösa' steg som krävs för att göra nästa månads WTO-möte i Hongkong till en framgång, rapporterar Daily Mail.

Allt fler tror att detta möte kommer att sluta i fiasko eftersom EU - läs Frankrike - vägrar att göra fler eftergifter om sänkt jordbruksstöd och sänkta tullar. En framgång i Hongkong skulle förbättra livsvillkoren för stora delar av jordens befolkning, sa Blair, som naturligtvis har rätt. I Sverige talar vi mycket om enprocentmålet i bistånd. Men att EU sänker sina tullar och tar bort jordbruksstödet är avsevärt mycket viktigare och för de fattiga bättre åtgärder än att de med mössan i hand ska be om u-hjälp.


Måndag 2005-11-14 / 16.00
länk
HUR MÅR NEOKONSERVATISMEN? Ska nu iväg till Stureakademin, ett utbildningsprogram för unga akademiker hos Timbro, för att inleda diskussion om internationell politik. Jag har tänkt att försöka sammanfatta läget för Bush-doktrinen där vi står idag. Anförandet kan läsas här: Internationell politik står inför systemskifte.


Måndag 2005-11-14 / 15.31
länk
FINNS HILLARY CLINTON I MITTEN? Eftersom Clinton höjer sin profil och kommer allt närmare ett tillkännagivande att hon kandiderar i presidentvalet 2008, har hennes politiska ställningstaganden börjat granskas. Newsday skriver i Is Hillary a centrist? Let's look at her votes att hon röstade för Irakkriget och inte backat från den positionen. Det är helt klart en moderat hållning för en demokrat.

Men trots att hennes man som president agerade för fri världshandel - och var tydlig i sina tal: ”frihandel lyfter människor ur fattigdom” - har Hillary Clinton motsatt sig nya frihandelsavtal, senast ett med Dominikanska republiken. Tio demokratiska senatorer röstade för det. Här står Hillary på den protektionistiska vänsterns sida.

Hon ligger också långt till vänster när det gäller att tillåta mycket sena aborter, i vecka 35-40. Sådana är förbjudna i Sverige, men tillåts i USA. När senaten tog ställning till förslag om begränsning röstade Clinton emot. Hon röstade också, tillsammans med 21 andra demokrater på vänsterkanten, emot den mycket respekterade domaren John Roberts som ny chefdomare i Högsta domstolen. Inte heller här framstår hon som en mittenpolitiker.

Tidningen drar slutsatsen ”Hillary Clintons försök att framstå som mittenpolitiker saknar trovärdighet”.


Måndag 2005-11-14 / 12.41
länk
SOCIALDEMOKRATIN SMEKER TERRORFÖRESPRÅKARE. Den kritik som Fredrik Malm och Makan Afshinnejad (fp) framförde i helgen mot att muslimske extremisten Azzam al-Tamimi bjudits in till s-seminarium, kommenteras så här av ombudsmannen Ola Johansson (s):
- Samtidigt som han förnekar Israels existensberättigande och försvarar självmordsbomber talar al-Tamimi även för ett långsiktigt eldupphör mellan de stridande parterna i Mellanöstern, enligt Johansson.
Åh. ”Långsiktigt” eldupphör? När då? När Israel är utplånat! Och knappast ens då. Hur korkade får socialdemokrater bli?


Måndag 2005-11-14 / 10.06
länk
HILLARY CLINTON STÖDER STÄNGSLET PÅ VÄSTBANKEN. Senator Hillary Clinton sa i går att hon stöder stängslet/barriären som Israel bygger på Västbanken och att det är den palestinska myndighetens skyldighet att bekämpa terrorism. Sen. Clinton: I support W. Bank fence, PA must fight terrorism.

Det är helt klart en presidentkandidat som talar. Hon vill framstå som tuff i säkerhetspolitiken, dels för att visa den tuffhet och kyla som en amerikansk president måste besitta och dels locka alla mittenväljare som röstat republikanskt de senaste presidentvalen. Att hon gör vänstern besviken kan hon ta, de kommer ändå inte att ha någon annan att rösta på.


Måndag 2005-11-14 / 10.06
länk
JUNILISTAN VILL SÄNKA SKATTERNA. Nils Lundgren säger till radions ekoredaktion att junilistan lovar sänkta skatter. Om det nya partiet som ställer upp i riksdagsvalet lägger sig på den stora tomma yta i svensk inrikespolitik som moderaterna lämnat kan man kanske klara fyraprocentsspärren. Men det strider ju mot profilen som ett parti som ska ta väljare från båda blocken. Om junilistan inte kan finna en tydlig profil har man ingen chans i riksdagsvalet.


Måndag 2005-11-14 / 9.20
länk
STORT STÖD FÖR SARKOZY. Hittills har medierna under upploppen i Frankrike framställt inrikesministern Nicolas Sarkozy som oansvarig och skadalös eftersom han använt hårda ord för att fördöma kravallerna och kallat upploppsmakarna för 'slödder'. Och de som är vana att retoriskt alltid inta offerpositionen och ljuga om skälen för våldet, har naturligtvis utnyttjat detta för att hävda att upploppen beror på Sarkozy, även om hans yttrande kom flera dagar in i vandaliseringskampanjen.

Men en opinionsmätning som Independent refererar visar att Sarkozy får högst betyg av folket: 53 procent anser att han haft något att erbjuda för att lösa våldsvågen. Tätt därefter kommer premiärminister de Villepin med 52 procent. Förloraren är president Chirac med 29 procent.


Måndag 2005-11-14 / 8.58
länk
18 DYGNET: SKOLOR STUCKNA I BRAND. Trots att internationella medierna gör allt för att tona ner upploppen i Frankrike, alltså exakt motsatsen till hur man behandlade efterverkningarna av orkanen Katrina i USA, är det uppenbart att kravallerna fortsätter. Efter mycket letande, där de flesta artiklar handlar om franska myndigheters uppgifter om att läget är 'normalt', hittar jag en som talar om vad som faktiskt hände natten till måndagen: 2 Schools Ablaze As French Unrest Persists:
PARIS - Frankrikes rikspolischef sa på söndagen att landets värsta upplopp sedan 1960-talet verkar gå mot sitt slut, men våldet fortsatte på natten med att åtminstonne två skolor och dussintals bilar stacks i brand.
Denna AP-artikel publicerades kl 4.33 (10:33 PM amerikansk östkusttid) i morse.