Bloggarkiv:
i hjärtat rebell


Dick Erixon:
Kommentarer 25 april - 1 maj 2005


Söndag 2005-05-01 / 16.08
PERSSON I KONSTEN ATT OPPONERA MOT SIG SJÄLV. Det var ett lååångt förstamajtal som statsministern höll i Malmö kl 15.00 till 15.43 (och som man kunde lyssna på via sap-webben - plus till partiet för det!). Dubbelt så långt som de utsatta 20 minutrarna.

Vid flera tillfällen lät Göran Persson som en oppositionspolitiker som gick till hårt angrepp - mot Göran Persson. Grundskolan är inte bra och måste bli bättre. Äldre känner sig inte trygga - de måste de bli, hur sade oppositionspolitikern Persson ingenting om. Frågan är om regeringschefen Persson vet det - han har ju bara haft åtta år på sig att fixa det.

Försvarslinjen för statsminister Persson var, och det upprepades många gånger, att Sverige ”fungerar bättre än vad andra gör i Europa”, att Sverige uppvisar bättre resultat ”än länder som valt en annan modell”. Här talar Persson inte sanning. De europeiska länder han jämför med - och som Sverige är bättre än - är Frankrike och Tyskland. Men de har ingalunda reformerat sina offentliga system. Sverige har genom pensionsreformen, utarbetad under den borgerliga regeringen, kommit längre i omformandet av offentliga system än Tyskland och Frankrike. Det är en förklaring till att vi kan uppvisa bättre resultat.

Men när Persson vill få det till att Sverige har bättre utveckling än länder med liberal politik, länder med låga skatter, ljuger han. Storbritannien har, efter Thatchers revolution, en klart bättre utveckling än Sverige. Likaså har flera av de östeuropeiska länderna som valt avreglering och låga skatter en bättre utveckling, med högre tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

Persson försöker blanda bort korten och förväxlar Tyskland med Storbritannien och Frankrike med Slovakien. Återstår att se om mainstreammedierna går på den här finten. Eller om de avslöjar hans bluff.



Söndag 2005-05-01 / 14.41
SOLIDARITET, SA WANJA. LO-chefen Wanja Lundby-Wedin säger i sitt
förstamajtal: ”Genom att vara solidariska med varandra, dela på riskerna och ställa upp för varandra så blir vi alla tryggare.”

Jag kommer osökt att tänka på Ola Rask, som lyft dubbla löner och låtit medlemmarna i Byggnads betala lyxrenovering av sonens lägenhet. Och på LO-ombudsmannen Kenneth Sjökvist och andra fackliga högdjur som för en spottstyvel hyrt attraktiva sommarstugor av stiftelse som ska hjälpa mindre bemedlade kvinnor. Och på Livsmedelsförbundets Agneta Johansson som genom en fackkontrollerad stiftelse såg till att hon själv och hennes familj fick bostäder, jobb och pengar. Och på förste vice LO-ordförande Erland Olausson, som fixat lägenheter till sig själv och sina tre barn genom facket.

Ja, visst är det så att vissa tjänar mycket på att andra är solidariska och ställer upp på att betala fackavgifter...


Söndag 2005-05-01 / 14.00
'BLAIR LJUGER BÄST'. I den avslagna valrörelsen i Storbritannien - där alla anklagar varandra för att ljuga - tycker jag redaktören för Daily Telegraph, Charles Moore, formulerat den
vassaste analysen av väljarkårens logik:
Konsekvensen är att människor svarar opinionsinstituten att de båda anser att Blair är en lögnare och att han är den bäste tillgänglige premiärministerkandidaten. Det är inte så ologiskt som det låter: om du tror att alla politiker ljuger kan du lika gärna välja den som ljuger bäst.

Söndag 2005-05-01 / 13.30
SKICKA IN CLOWNERNA... Många på högerkanten är uppgivna i Storbritannien. En av de dem är kolumnisten Matthew Parris i Times:
Send in the clowns... no, don’t bother. Blair’s re-election is here.
Blair svarar inte kritiska frågeställare i parlament och press: han moonar dem. Nyckelfraserna är outtalad men understryker varje svar: “So what?”, “See if I care?” ... “what are you gonna do about it, pipsqueak?”
Själv tycker ju jag att Tony Blair är den ende statsmannen Västeuropa har. Den ende som visat sig kapabel att ta tuffa beslut. Och den konservativa oppositionen kan inte mäta sig med hans ledarskap.


Söndag 2005-05-01 / 10.04
NYTT BESÖKSREKORD. Under april slog bloggens besökstrafik nytt rekord: 36.500 'unika besök' (räkneverket försöker räkna varje besökare en gång även om man surfar runt och tillbaka). Det är en ökning på mer än 10 procent jämfört med mars.

Dessa besök är den viktigaste inspirationskällan som ger mig energi till alla infall, utfall och andra funderingar. Jag vill också tacka för det ekonomiska stöd jag fått. Det går bra att donera en slant till bloggen via postgiro 469 42 66-0. Allra viktigast är dock att så många läser bloggen! Tipsa gärna andra om den...


Söndag 2005-05-01 / 9.42
FRU BUSH: 'I AM A DESPERATE HOUSEWIFE' . Reuters rapporterar att Laura Bush vid en middag i natt tog mikrofonen och skämtade om hur det är att leva i Vita huset genom att kalla sig desperat hemmafru, det som också är titeln på en TV-serie:
'Desperate Housewife' Laura Grabs Stage from Bush. Några fler exempel:
  • Jag var en bibliotikarie som arbetade 12 timmar om dagen i ett bibliotek. Ändå lyckades jag på nåt sätt träffa George...
  • Jag är stolt över George. Han lärde sig en hel del om jordbruk sedan första året, då han försökte mjölka en häst. Vad värre är, det var en hingst.

Söndag 2005-05-01 / 9.42
ETT TAL PÅ FÖRSTA MAJ - 1905. Den här
ledaren i Barometern ger något att fundera över. ”Skulle Sverige ha sett annorlunda ut i dag om det låtit så här från talarstolen för 100 år sedan?”


Lördag 2005-04-30 / 18.42
NY MASSGRAV FRÅN SADDAMTIDEN FUNNEN I IRAK. Reuters rapporterar att man utanför staden Samawa har grävts fram
1500 lik, mest kvinnor och barn, som uppenbarligen ställts upp för att avrättas. Irakkrigets motståndare måste svara på om de tycker att det varit ett bättre alternativ om Saddamregimen fått fortsätta gräva och fylla nya massgravar, som denna. Bara Irakinvasionen har satt stopp för regimens verksamhet.

Är massavrättningar bättre än demokratiutveckling?


Lördag 2005-04-30 / 16.51
DAGS STÄLLA IRAKKRIGETS MOTSTÅNDARE TILL SVARS! Trots den snabba demokratiutvecklingen i Irak heter det nu i medierna att regeringsbildningen tagit för lång tid (exempelvis i
ledarstick i DN idag: ”Irak har – efter alltför lång tid – ändå fått en regering”). Men är det inte lustigt, så säg, att den här kritiken kommer från dom som motsatte sig kriget och Iraks befrielse, från dom som hellre velat se Saddam sitta kvar vid makten så att han - i dag!!! - hade kunnat tortera, spränga och mörda irakierna i betydligt snabbare takt än de spillror av hans regim som nu spränger bomber?

Istället för att gnälla över demokratisk långsamhet borde Dagens Nyheter och andra förklara varför det vore bättre om Irak idag styrdes av Saddam Hussein. Det är nämligen vad deras antikrigshållning innebär i realiteten. Innan krigsmotståndarna gör avbön och erkänner att Irakinvasionen var rätt, har de ingen som helst auktoritet att döma demokratin i Irak. De ska, tvärtom, själva ställas till svars för sitt svek mot demokratin i Irak.


Lördag 2005-04-30 / 16.51
SNABB DEMOKRATIUTVECKLING I IRAK. Med stor majoritet röstades den nya regeringen fram häromdagen. Bagdadbröderna i bloggen Iraq the Model
skildrar debatten i nationalförsamlingen. Att på tre månader få fram en parlamentariskt förankrad regering är rekordsnabbt. I Sverige tog det från det första steget mot parlamentarism (genom samlingsregeringen under Norgekrisen 1905) hela 12 år innan den fått fullt genomslag (efter valet 1917). Irak: 3 månader. Sverige: 12 år.

Under dessa 12 år inträffade flera allvarliga konstitutionella kriser: 1914 då kungen under borggårdstalet tog avstånd från sin egen regering, och våren 1917 fanns oro att den ryska februarirevolutionen skulle sprida sig till Sverige, riksdagens session var nära att avbrytas när det 5 juni i kammaren skreks ”Folkets blod flyter!” (se recension).

Irak kan givetvis råka ut för bakslag, de också. Men de har 12 år på sig innan de är långsammare än Sverige.


Lördag 2005-04-30 / 16.31
MEDIERNA FYLLS MED VIETNAMNOSTALGI. Gud vad tröttsamt det är att se 40-talistiska journalister fylla medierna med hyllningar av de egna galna idéer från 1960- och 70-talen då man tillhörde extremvänstern och ville störta världen i kommunistisk fattigdom och diktatur - det vietnameserna efter krigets slut fick uppleva. Och nu vill glömma. Det bästa
citatet ur veckans Vietnamskriverier finns i DN:
- Tycker du inte att 30 år är tillräckligt lång tid för att vi för länge sedan borde ha fått glömma kriget?
- Ingen tänker på något annat än pengar. De flesta unga vill åka utomlands och studera och sen komma hem till Vietnam och skaffa sig en hög inkomst. Jag också.
Tran Gia Tan, juridikstuderande
Så mycket hyllas de kommunistiska idealen i det kommunistiskt styrda Vietnam idag. Och här hemma borde folk som stod för antidemokratiska budskap skämmas istället för att vältra sig i nostalgi över ett förljuget ideal.


Lördag 2005-04-30 / 8.46
JA TILL ETT ENERGISKT EUROPA - NEJ TILL ETT NOSTALGISKT. Eftersom jag är djupt kritisk till hur Sverige agerar (eller rättare sagt låter bli att agera) i Europa och till den kultur som finns i Bryssel och som stadfästs i liggande grundlagsförslag, tar många det som att jag är EU-motståndare. Som om kritik av riksdagen skulle betyda att man var Sverige-motståndare...

Det är alltså fel. Jag vill se ett energiskt, kraftfullt och positivt Europa som tar upp konkurrensen med USA, Indien och Kina. Ett Europa som slutar tjafsa om gamla rättigheter och regleringar som inte fungerar, för att istället avreglera och mycket tydligt visa att man vill ha nya företagare, nya entreprenörer, nya idéer och är beredd till uppoffringar för att nå nya framgångar.

Jag vill se politiker som vågar ta debatten med bakåtsträvarna i fackföreningarna och andra privilegierade grupper. Jag vill se politiker som tar vår tids problem på allvar, och inte hukar, gömmer sig och smiter undan.

Vilken är lösningen? Ja, östra Europa visar vägen. Avreglering! Frihet! Lägre skatter! Bara så kan vi få hjulen att snurra i gamla Europa. Tänk vilken stolthet som skulle kunna skapas om det i Europa fanns ett ledarskap som förmådde se framåt.

Det är bristen på djärvhet och framåtanda jag kritiserar. Europeiska unionen i sig är en god tanke. Men den har förfelats allt för länge.


Lördag 2005-04-30 / 8.24
VÄRDELÖS EU-DEBATT I RIKSDAGEN. Gårdagens
riksdagsdebatt med partiledarna var förmodligen en av de sämsta i Sveriges historia. I en debatt totalt utan energi, absolut utan engagemang, visade andefattiga politiker att de saknade varje tillstymmelse till besked i Europafrågan. Sverige har inga åsikter om någonting i Europa och Sverige har ingen annan strategi än att flyta med som en död torsk i unionens trögflytande flod.

Frågan som hängde i luften inför debatten: vad har ni för tankar om det tillspetsade läget i Europa (se fakta i förra kommentaren)? Vilka idéer finns om vad Europa borde göra för att hänga med i konkurrensen med Kina, Indien och USA? Debatten gav besked: inga.


Lördag 2005-04-30 / 8.16
UTVIDGNINGEN BETYDER TILLVÄXT - I ÖST. Ett år efter det att Europeiska unionen utvidgades i öst har tillväxten tagit kraftig fart i Baltikum, Polen och Slovakien. Arbetslösheten har minskat. Times publicerar en
tabell som visar hur ”Nya Europa” har satt full fart mot framtiden, medan ”Gamla Europa” - med Tyskland och Frankrike i spetsen - sackar efter.

Förklaringen är lika enkel som den är politiskt svårsmält: Nya Europa har låga skatter, få regleringar och en vilja att få fart på ekonomin, medan gamla Europa håller fast vid höga skatter och rigida arbetsmarknadsregleringar som gör nya jobb absolut omöjliga att skapa, när de gamla flyttar österut.

För att få gamla Europa på nya tankar måste man vakna upp ur 1970-talet. Det finns ingen som helst trygghet i regleringar. Tvärtom. Med de hårda regleringarna stryper sig väst-Europa långsamt till döds.

Om Frankrike röstar nej till konstitutionsfördraget kommer en chockvåg att gå genom systemet. Det är förmodligen det som behövs för att man ska vakna, tänka om och finna ny strategi för framtiden.


Lördag 2005-04-30 / 8.08
BRITTISK POLITIKER HOTAD AV MUSLIMER. Att vara intensiv motståndare mot Irakkriget hjälpte inte. När George Galloway försökte värva röster inför brittiska valet attackerades han, som DN
rapporterar, av unga extremistiska muslimer. Varför? De är emot västerländsk demokrati och eftersom Galloway försöker få muslimer att rösta, är han en falsk profet. Grupperingen Hizb-Ut-Tahrir uppträdde mycket aggressivt. Till lokaltidningen This is London säger Galloway:
- Polisen räddade mitt liv.
En annan kandidat fick däcken till sin bil sönderskurna och ägg kastades efter henne när hon skulle hålla valmöte i valkretsen. Muslimska organisationer ser demokrati som något skadligt och ont, något att bekämpa. Att man bor och verkar i ett västland verkar inte göra intryck.


Fredag 2005-04-29 / 17.08
LETTERMANS TOP TIO. I
Late Night Show gjorde David Letterman sin tio-i-topp-lista över vilka tankar som gick genom president Bushs huvud när han tog kronprins Abdullahs hand häromdagen.
  • 10. Wow, hans hand är lika mjuk som Rumsfelds.
  • 9. Det här är mer action än jag får med Laura.
  • 8. Tack och lov att inga kamror finns i närheten.
  • 7. Ska jag bjuda hem honom för att se Will and Grace?
  • 6. Jag visste detta skulle hända om jag började dricka igen.
  • 5. Om det sänker oljepriset, gör jag vad som helst.
  • 4. Nu kommer prins Charles att undra varför jag inte höll honom i handen.
  • 3. Undrar om det här hjälper mig bli omvald 2008?
  • 2. Vad vi behöver är ett tillägg till konstitutionen som förbjuder det här.
  • 1. Jag är officiellt den meste homo-presidenten sedan Lincoln.

Fredag 2005-04-29 / 15.58
'LIBERAL' KAN BETYDA VAD SOM HELST. Dagens citat kommer från Gerard Baker, som i sin
kolumn i Times förklarar varför det inte finns någon energi i den brittiska valrörelsen - alla partier tycker lika: ge staten mer makt. Allra bäst är hans karaktäristik av tredje partiet:
När det kommer till Liberaldemokraterna, har det någonsin funnits ett mer opassande namn på en politisk struktur i världen sedan någon smart nordkorean hittade på Demokratiska folkrepubliken? Den liberalism detta parti står för är den sort som skulle accelerera konfiskationen av privat ägande.

Fredag 2005-04-29 / 14.14
ATT INTE IFRÅGASÄTTA ÄR ATT MISSBRUKA GUDS GÅVA. Många, många vill brännmärka den nye påven Benedictus XVI som ultrakonservativ och en ledare som kräver blind lydnad. I en helt underbar analys bemöter Michael Novak dessa myter i National Reveiw:
The Blind-Obedience Myth. Där tar han upp den hårda kritik som bloggaren Andrew Sullivan förmedlat och gjort mig konfunderad (se exempelvis Sullivans Times-artikel The Vicar Of Orthodoxy).

Novak menar att de katoliker som inte gillar de stränga påbuden, och som kommit att kallas ”kafé-katoliker”, inte är avfällingar men att de brister eftersom de inte presterar intelligent och genomtänkt ifrågasättande, och därför ingen exakt, väl övervägd troslära. Detta är helt centralt. Är efterföljaren till Johannes Paulus II emot kritiker eller anser han att kritiken inte visat sig hålla? Novak är fullständigt övertygad om det senare:
... Det är en annan sak för intellektuellt begåvade och välutbildade att praktisera tro utan att ifrågasätta. Det vore ett missbruk av Guds gåva, ett misslyckande i tillämpningen, ett klassiskt fall av intellektuell lathet, och en brist på ärlighet och mod. Att göra icke ifrågasättande av tron till en eftersträvansvärd standard vore förnedrande. En så inskränkt uppfattning om Gud, som skapade solen och alla stjärnorna - och allt medvetande i universum - är att häda.

Gud vill inte att vi ska komma krypande till honom på alla fyra. Han vill att vi ska komma till Honom rakryggade och fria och ifrågasättande. Han vill se tillbedjande, inte av blinda och dumma slavar, utan av intelligenta och fria kvinnor och män.
Novak pekar på att redan barn ställer frågor och att det ligger i människans natur. Novak skriver att Andrew Sullivan i sina vittnesmål om både sin kärlek till kyrkan och sitt modiga ifrågasättande har lärt många om homosexualiteten och dess inre liv, kunskap som kyrkan annars inte haft. Katolska kyrkan utvecklas, men sökandet efter sanningen går långsamt och nya lärdomar bär frukt först efter en generation eller två, snarare än under levnadstiden för dem som framburit de nya insikterna.

I frågan om den katolska kyrkan någonsin ändrar sig, är Novak och Sullivan eniga - kyrkan förändras. Sullivan tar i sin blogg upp flera konkreta och viktiga förändringar: The Churche never changes? Det är en anledning till att han är så bitter över att förre och nuvarande påven är så till synes omedgörliga.

Jag har stor respekt för katolska kyrkans filosofiska och intellektuella kraft. Här böjer man sig inte för det slöa, det hedonistiska, det politiskt korrekta. Samtidigt måste man vara beredd att ompröva de gamla sanningarna. Novak vederlägger på den punkten mitt tvivel.


Fredag 2005-04-29 / 9.40
FN BEHÖVS, SÄGER KOFI ANNAN. I sin signerade kolumn
Behöver världen verkligen FN? skriver Per Ahlin i DN:
Kritiken mot FN har också varit hård den senaste tiden ... idag kan inte ens den svenska utrikesministern oemotsagd prisa FN i riksdagen. Det finns till och med debattörer som helst skulle se att FN lades ner och ersattes av något annat, helst en organisation med enbart demokratier.

”Men dagens hot stannar inte vid de demokratiska staternas gränser”, skriver FN:s generalsekreterare Kofi Annan i senaste numret av Foreign Affairs, ”och precis som en demokratisk stat inte enbart kan ha relationer med andra demokratier, kan en multilateral organisation som vill uppnå globala mål inte reservera medlemskap uteslutande för dem.”
Jag tillhör de debattörer som vill lägga ner FN. Och Kofi Annans resonemang håller inte. En organisation för demokratier kan, naturligtivis, ”ha relationer” med icke-demokratier. Men det är viktigt, extremt viktigt, att tala om för diktaturerna att de inte är accepterade att ingå i den klubb som världssamfundet utgör. Samtal, förhandlingar och ”relationer” får ske på trappan utanför. Diktaturer är avskyvärda och får inte, som nu sker i FN-skrapan, släppas in i värmen, ges legitimitet och respekt genom att behandlas som likvärdiga demokratiska stater.

Att förhandla på olika nivåer är inget nytt. Och diktaturer ska inte kunna förhandla som jämbördig part, som full medlem i världssamfundet. De kan naturligtvis bli fullvärdiga medlemmar - när de infört demokrati och yttrandefrihet. FN motverkar idag utvecklingen mot demokrati, istället för att stimulera den.

Och Kofi Annan och Per Ahlin har fel när de menar att multilateralt samarbete kräver att man kryper för och låter icke-demokratier som Kuba, Kongo, Kina, Egypten, Qatar, Sudan och Zimbabwe styra över FN och demokratiska nationer, som de faktiskt gör (mer här). Världens demokratiska stater är nu ett hundratal. Ett Demokratiernas Förbund blir ett mulitlateralt samarbete, inte som Annan oh Ahlin av outgrundlig anledning tror, unilateralt.


Fredag 2005-04-29 / 9.14
PLATT SKATT SVEPER ÖVER EU. Independent
skriver idag:
Platt skatt, som en gång var en fantasi hos marknadsekonomiska ideologer, sveper nu fram över Europeiska unionen och kan införas i mer än 10 av unionens 25 medlemsländer.

Skattekommissionären Laszlo Kovacs beskriver platt skatt - en procentsats för all inkomstskatt - som 'absolut legitim' och sa att västeuropeiska länder kan frestas att införa sådan. Hans uttalande kommer att göra debatten hetare om att låga skatter och låga kostnader i Östeuropa underminerar Europas industriella centrum.

I Slovakien och de tre Baltiska staterna, som blev medlemmar i EU förra året, anses platt skatt bidra till att höja tillväxten och skapa tusentals nya jobb. Franska politiker leder kritiken och klagar på 'social dumping' som riskerar deras anställningar och sociala standard.
Social dumping är ingenting annat än uttalanden för protektionism och mot frihandel. Det är bra om vi nu kan få en ordentlig diskussion om EU, i enlighet med LO och andra fackliga aktörer, ska stänga gränserna och låsa in oss i vårt hörn av världen och därmed uppträda som det gamla Sovjetunionen. Eller om vi vill ha ekonomisk utveckling - men då också vara beredda att möta konkurrensen. Vi står där nu: isolera eller konkurera? Var god välj.


Fredag 2005-04-29 / 8.34
MER DEMOKRATISKA DIREKTVAL. I ett mejl skrivs:
Läste dina synpunkter om att demokratin slammar igen. Varför inte gå ett steg längre? I demokratins högborg USA väljer man sheriff. Och det fungerar alldeles utmärkt.

Alla känner väl att polisen i Sverige är ineffektiv, polisfacket verkar ha för stor makt och vanliga inbrott bryr sig polisen knappt sig om. Som medborgare har du inget att säga till om. Nedlagda utredningar kallas uppklarade fall!

Med en kommunalisering av polisen och direktval av "polismästare" vid allmänna val finns någon att ställa till svars om de inte sköter sig. Personligt ansvar saknas idag i det offentliga. Det är en av svenska demokratins största brister. Genom att välja en person som har ansvar men också befogenheter kommer verksamheten också att effektiviseras som positiv bieffekt förutom den ökade demokratin.
Ja, i ett nästa steg är direktval av en så viktiga offentliga funktion som ordningsmakten tänkbar. Kommunalisering har jag länge förespråkat. Polisen måste ha lokalkännedom och verkligt engagemang i de kvarter, samhällen och bygder man bevakar. Inte minst för att kunna stoppa ungdomar från att rekryteras till allt grövre brottslighet.


Torsdag 2005-04-28 / 17.28
DEMOKRATIN HAR SLAMMAT IGEN. Alla demokratiska nivåer - från kommunerna med alla sina nämnder, via riksdagen med världens flesta parlamentariker per invånare till EU-nivån - präglas av en enorm mängd politiker som var och en har minimal individuell makt. Just detta, att de enskilda politikerna saknar egen makt, undergräver tilltron till demokratin som inget annat. Innebörden är att medborgare inte får svar av de demokratiskt valda, utan bara bortförklaringar.

Därmed försvinner den verkliga makten utom väljarnas räckhåll, för att istället ligga osynlig i myndigheters och förvaltningars inre nätverk där tjänstemän ofta har mer makt än folkvalda. Man kan säga att demokratin slammat igen. De politiskt valda är så många att nästan ingen är känd av väljarna och ingen har makt nog att åstadkomma någonting på egen hand.

En ordentlig upprensning behövs. Det är därför det här i bloggen framförts förslag om folkvalda
borgmästare i kommunerna, enmansvalkretsar i riksdagsvalet och folkvald president i EU. Då kan personer med olika inriktning - och goda ledaregenskaper (något de flesta politiker saknar idag) - ställas mot varandra och deras program får verkligt genomslag efter en valseger. Medborgarna vet då vem man röstar på och vem man ger makt - till skillnad från idag där så gott som ingen känner till de fullmäktigeledamöter och EU-parlamentariker man röstar på.

Den levande demokratiska dialogen kan bara uppstå om medborgarna direkt kan rikta sig till den som verkligen bestämmer. Det finns, ur medborgarnas synpunkt, inget mer förnedrande för den demokratiska processens anseende än att tala med politiker som saknar varje tillstymmelse till makt över de samhällsfrågor han/hon talar om. Det är ju lika meningsfullt som att tala med får, getter och höns.

Inte minst Sverige har hittills grundat sin demokratisyn på uppfattningen att så många som möjligt ska vara med i beslutsprocessen även efter valdagen. Kommuner är organiserade som de gamla folkrörelserna. Men det är en gammalmodig och överspelad demokratiprocess. Dagens medborgare hinner inte vara med under hela processen, de vill på valdagen kunna välja inriktning och veta vem man ska gå till om något problem uppstår. Och naturligtvis välja bort den som inte sköter sitt uppdrag. Det är dags att göra politikeruppdraget tydligt och det demokratiska ansvaret glasklart.


Torsdag 2005-04-28 / 15.38
VATIKANEN INSPIRERAR MER ÄN EU. Under EU-nämndens
öppna utfrågning om EU-grundlagen diskuteras just nu varför Vatikanen och valet av påve väckt så stort intresse, medan de världsliga frågorna kring EU-grundlagen möts med en axelryckning.

Svaret är enkelt: processen i Vatikanen är tydlig, glasklar. Och det handlar om att välja en person till ett viktigt uppdrag. Inte om att utse hundratals okända klåpare utan inflytande till ett EU-parlament snärjt i plattityder, och inte om ett pratigt och platt konstitutionsförslag.

För att demokrati ska fungera måste processen bli transparent. Alla måste enkelt kunna se var makten ligger. Därför har här förespråkats att EU-parlamentet borde bytas ut mot val av president som lägger förslag som godtas eller förkastas av regeringscheferna i Europeiska rådet. Då skulle ledarskapet i unionen bli starkare, tydligare och intressantare att följa.


Torsdag 2005-04-28 / 13.22
S DEMONSTRERAR MOT SIG SJÄLVA PÅ 1 MAJ. I ett
utspel idag säger centerpartiet:
- Socialdemokraterna lyckas år efter år att den 1:a maj ställa sig själva i opposition mot den politik de själva fört. 1:a maj är ett sätt att lägga ut dimridåer kring det egna misslyckandet.

- När Göran Persson ställer sig i spetsen för 1:a majtåget är det en demonstration mot den egna misslyckade politiken.
Ja, det är verkligen dags att göra detta faktum känt. Regeringen kan inte få fortsätta att opponera mot sig själva. De ska naglas fast som ansvariga.


Torsdag 2005-04-28 / 13.02
STOPPA STOPPLAGEN. Flera ledare tar upp regeringens fundamentalistiskt
planekonomiska lag som ska hindra privata företag att driva sjukvård. Det här lagförslaget visar hur extremt vänsterblocket blivit, nu när v och mp har stort inflytande.
Norra Västerbotten, Flagrant dubbelmoral: Fakta som visar en häpnadsväckande socialdemokratisk dubbelmoral. Förutom det faktum att den s-regeringens ledamöter själva har försäkringar som gör att de åker in till vård i 'gräddfiler' om det skulle behövas, så finns andra graverande uppgifter som talar för dubbelmoralen och inkonsekvensen. Landsting ... ligger ute på den internationella marknaden och säljer vård till dem som vill och kan betala för dem.

Göteborgs-Posten, Stoppa stopplagen: Det finns ingenting som styrker påståendet om att när de sjukhus som drivs på entreprenad utnyttjar sin överkapacitet för att ta emot personer som själva bekostar sin sjukvård drabbar det andra patienter. Tvärtom kommer de extrapengar som verksamheten drar in samtliga vårdtagare till godo. Men det bryr sig Ylva Johansson inte om. Inte heller lägger hon någon vikt vid att såväl Läkarförbundet som Vårdförbundet och Kommunal har ställt sig negativa till införandet av en stopplag.

Vestmanlands Läns Tidning, En onödig lag: Sjukvården i Sverige skulle behöva mer mångfald och mindre rigid toppstyrning ... monopolen bör luckras upp och ransoneringstanken bakom mycket av dagens vård bör omprövas.

Torsdag 2005-04-28 / 9.26
DAGENS MEJL. Om beslutet att låta Zimbabwe sköta FN:s arbete med mänskliga rättigheter:
Hell's Angels blir vad medlemmarna gör det till ... eller är det vad FNs försvarare brukar säga?

Torsdag 2005-04-28 / 9.16
ZIMBABWE SKÖTER FNs SYN PÅ MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER. Så fortsätter det rakt igenom cyniska spelet i Förenta Nationerna, som snart tappat all trovärdighet: I natt omvaldes Zimbabwe till FN:s människorättskommission,
rapporterar DN. Det är ett hån mot principerna om mänskliga rättigheter att en regim som så flagrant bryter mot rättigheterna sätts att leda FN:s arbete. (Men sa Sveriges ambassadör någonting inför omröstningen? Nej, naturligtvis inte.)

Avskaffa FN, nu!

Starta en ny världsorganisation: Demokratiernas Förbund.


Torsdag 2005-04-28 / 9.02
BLAIR: PUNDET ERSÄTTS INTE AV EURO FÖRE 2010. Under valkampanjen i Storbritannien
lovar Tony Blair att det inte blir någon övergång från pund till euro under nästa mandatperiod, som kan sträcka sig till 2010.

Valkampanjen i övrigt är trist. De häftiga personangreppen på Tony Blair från toryledaren Michael Howard verkar slå tillbaka. Väljarna tror Blair är slarvig med sanningen visar ny opinionsmätning, men de respekterar honom och anser att han har karisma.

Labour har ökat sitt försprång och de konservativa ser ut att göra om katastrofvalen 1997 och 2001. Än en gång visar det sig att oppositionen i ett land inte kan vinna genom att skälla på regeringen. Man måste lyfta fram sin egen agenda och visa hur bra den är på sina egna meriter, inte genom att smutskasta regeringen.


Torsdag 2005-04-28 / 8.44
HISTORIENS SKUGGA ÖVER RYSSLAND. Det talas mycket om att Japan inte gjort upp med sin historia och de övergrepp man begick i bland annat Kina. Men ett land som kommit än kortare i sitt historiska uppvaknande är Ryssland. I Washington Post-artikeln
Opting for Truth Over 'Triumph' skriver Anne Applebaum om hur nya statyer över Stalin reses i Ryssland. I artikeln Lost in (Russian) translation skriver John Hughes om att ryssarna fortfarande inte har förstått den djupare innebörden av demokrati och yttrandefrihet.

Den 9 maj firar Ryssland segern över Tyskland i 'det stora fosterländska kriget'. Många av västvärldens ledare kommer att vara där, tillsammans med icke-demokratiska politiker som Vitrysslands Lukashenko. På något sätt måste man markera att Sovjetunionen också efter kriget begick systematiska övergrepp mot såväl ryssar som grannländernas folk, exempelvis i Baltikum.

Även om det är viktigt att se framåt, kan ryssarna inte blunda för de övergrepp som sovjetkommunismen begick.


Onsdag 2005-04-27 / 23.58
RADIOSTATION 'SKJUTER' BUSH. Hur lågt kan vänsteraktivister sjunka? Den 'progressiva' radiostationen Air America
sände häromkvällen följande med anledning av president Bushs reformförslag för pensionssystemet:
- Ett bortskämt barn säger till oss att vår pension inte är säker längre, så han tänker fixa den åt oss. Well, här får du svar, din otacksamma valp: [ljud av fyra pistolskott]. Försök du bara, ditt lilla svin [ljud av hane som spänns på vapen].
Visst har vänstern goda argument? Secret Service har inlett polisutredning eftersom mordhot mot presidenten är lagbrott i USA.


Onsdag 2005-04-27 / 18.54
LYSANDE ANALYS AV FRANSKA STÄMNINGAR. Professorn i internationell ekonomi,
Charles Wyplosz, är chef för International Centre for Money and Banking Studies i Genève och har tidigare arbetat i Frankrikes finansdepartement och som ekonomisk rådgivare åt Frankrikes premiärminister. Han har idag publicerat en utmärkt artikel, Why France Will Sink Europe's Constitution, där han visar hur logiskt, om än paradoxalt, det aktuella stämningsläget i Frankrike är inför folkomröstningen om EU-grundlagen.
  • Frankrike har länge kunnat maskera nationens minskande prestige och ställning i världen genom att vara den drivande kraften i Europasamarbetet. Av flera skäl har masken fallit av och fransmännen är oroliga.

  • Frankrike känner sig alltmer isolerat inom unionen, eftersom alliansen med Tyskland håller på att lösas upp. Tyskland har fått vara med i Europagemenskapen på nåder (i skuggan av förlusten i andra världskriget) under förutsättning att man i alla frågor visat Frankrike lojalitet. Tyskland nöjer sig inte med det längre, utan vill spela en roll på egna meriter som unionens klart största medlem.

  • Utvidgningen i öst har gjort att Frankrikes betydelse minskat på alla plan. Inte minst språkligt håller EU på att bli engelsktalande.

  • Frankrike har ansett sig stå för en tredje väg mellan planekonomi och marknadsekonomi, men alltid ansett staten spela en nyckelroll i att styra marknaderna för att skydda 'högre' värden från enkelspårig materialism. Denna hållning har gjort att den quasi-marxistiska intelligentsian inte förstår hur marknader fungerar. De ser på ekonomi som ett ideologiskt slagfält där man kan bortse från fakta. Men fakta har slagit hårt mot fransk ekonomi.

  • EUs inre marknad stimulerar till konkurrens, men Frankrike är inte förberett på det. En efter en har andra länder reformerat sina ekonomier och avreglerat - tom Tyskland har börjat - men Frankrike vågar inte av rädsla för gatudemonstrationer. När Frnkrike försökt skydda sig från konkurrens har man hindrats av EU:s regler.

  • Fransmän förstår inte rötterna till sina egna ekonomiska problem och tänker nostalgiskt på bättre tider.

  • Därför ser folket, felaktigt, EU-grundlagen som ytterligare en utmaning, när de hellre vill bli omhändertagna och skyddade.
Kort och gott, skriver Wyplosz, har Frankrike förlorat kontrollen över Europa. Det här är inget nytt, men det är först nu på senare tid som den insikten börjat sjunka in, och det gör ont. Och rädda människor fattar sällan kloka beslut.


Onsdag 2005-04-27 / 12.28
DN & SVD: USA ANSVARIG FÖR ALLT, ALLT! För den som följer nyheter via internationella kanaler är det riktigt komiskt att läsa utrikesrapporteringen i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Nivån på analyserna och framför allt perspektiven får läsaren att tänka på skoltidningar i mellanstadiet. Insikt om hur världen fungerar är något dessa utrikesredaktioner överhuvudtaget inte har.

Idag framgår det särskilt tydligt. Tre artiklar handlar om USA - i alla finns en mycket tydlig utgångspunkt om att USA är ansvarig för allt, precis allt, som händer på detta jordklot.

Håkan Forsberg skriver i Svenska Dagbladet (ej online) under vinjetten perspektiv: ”Condoleezza Rice fortsätter att kuska jorden runt … Men hittills har Washingtons recept inte hjälpt för att minska de djupa klyftorna mellan fattiga och rika i regionon [Latinamerika]” Alltså: USA bär skulden för fattigdom och ojämlika villkor i Brasilien, Argentina, Venezuela osv.

I samma tidning (ej online) skriver Bitte Hammargren: ”President Bushs visioner om demokratiska reformer i 'ett större Mellanöstern' rimmar samtidigt illa med den saudiska verkligheten. I de saudiska kommunalval som just har hållits fick kvinnor inte rösta…”. Alltså: USA bär skulden för muslimskt förtryck av kvinnor i arabvärlden.

Per Jönsson skriver i Dagens Nyheter att ”Iran vacklar mellan framsteg och reaktion - men USA:s kampanjer mot regimen har slutit leden i maktapparaten”. Alltså: USA bär skulden till mullornas tyranni i Iran.

Dag ut och dag in vinklar svenska medier alla negativa nyheter från världen så att det framstår som att USA bär ansvaret. Det är ett ”perspektiv” som har mycket lite med verkligheten att göra.


Onsdag 2005-04-27 / 12.22
MEJL OM PUTIN. Detta mejl kompletterar bilden som gavs här igår:
Den 9 maj ska man fira segern över Nazityskland. Detta är ryssarna väldigt stolta över.

Alla är överens om att det är mycket som inte fungerar i dagens Ryssland, pensionerna är för låga, korruptionen rasar, m.m, m.m. Detta går inte att dölja. Jag tror att detta blir något så när uthärdligt eftersom man tycker sig kunna vara stolt över Rysslands historia.

Tanken att alla uppoffringar man gjort i kriget, och alla umbäranden, skulle lett till förtryck för halva Europa är svår att bära. Man är stolt över insatserna i det 'stora fosterländska kriget'. Om det försvinner har man inte kvar något alls.

Onsdag 2005-04-27 / 9.12
FRAMGÅNG I STOCKHOLM INTE BARA BRA. Många tycker säkert det är roligt att modernaterna nu är dubbelt så stora som socialdemokraterna i Stockholm, så som
DN/Temo-mätning visar idag. Men detta skapar mest mer problem för den borgerliga alliansen. Om Stockholm - som inte är särskilt omtyckt ute i landet - förknippas med borgerligt, då kan de borgerliga tappa fler röster bland de 7 miljoner som bor utanför Stockholmsregionen, än vad man vinner i regionen.

Det vet naturligtvis Göran Persson, som medvetet har offrat Stockholm, för att nå just en sådan effekt. Den massiva utflyttningen av myndigheter är en katastrof på alla sätt utom ett: socialdemokratin stärker sina kort ute i landet, på alla de orter som nu får statliga jobb.

En av de viktigaste förklaringarna till att de borgerliga så sällan vinner val är att socialdemokratin tagit över landsbygden. Så har inte skett i övriga Norden, ja, knappast någonstans i västvärlden. Landsbygden brukar tillhöra de borgerliga. Något denna blogg analyserat i: Borgarna har tappat landsbygden.


Onsdag 2005-04-27 / 8.47
PRESIDENTERS LÄSVANOR. Det skämtas fortfarande ivrigt om hur lite George W Bush kan och hur lite han läser. Det är en image han delvis själv skapat, genom att bidra med egna skämt. Men han läser en hel del. Och Weekly Standard har gått igenom tidigare presidenters läsvanor i
Books are at home in the White House.

När Harry Truman på ålderns höst fick frågan om han läser sig till sömns, svarade han: ”Nej, unge man, jag gillar att läsa mig vaken” (read myself awake). Truman gillade Shakespeare.

Mark Twains Innocents Abroad sades vara en favorit hos Ulysses Grant, generalen från inbördeskriget och senare president. När Grant fick höra att en framträdande senator kritiserade bibeln fnös han och sa: ”Det är bara därför att han själv inte skrivit den”.

George W Bush blev tidigare i år intervjuad om sina läsvanor och sa: ”Böcker ger en chans till flykt. Böcker är en härlig väg att förflytta sina tankar någon annanstans.” Men Bushs bokval faller inte alltid väl hos elitens smakbedömare, som när Bush läste en okänd texasförfattares The King Ranch.


Onsdag 2005-04-27 / 8.14
FOLK SOM RÖVARE.
Under strecket i SVD igår är att rekommendera. Nyckelmeningen: ”Götz Alys tes är att 95 procent av tyskarna tjänade ekonomiskt på Hitlers plundringar och att detta är förklaringen till det svaga motståndet mot regimen.”

Så var det. Och så är det. Människor har enklare att accepterar stöld från andra människor om man själv tjänar på det, än att acceptera att andra människor är rikare än en själv. Häri ligger största svårigheten för en fungerande marknadsekonomi. Det finns inget som är politiskt enklare än att lova att någon annan ska betala för nya reformer och förmåner. Det är något vi alla borde reflektera över, inte minst i valrörelser.


Tisdag 2005-04-26 / 18.24
VLADIMIR PUTIN ÖVERRASKAR. Igår höll Rysslands president Vladimir Putin sitt stora
årliga tal till nationen (fyra gånger så långt som Bushs installationstal i januari). Internationella och svenska medier har varit väldigt kyliga i sina reaktioner. Det Putin säger stämmer inte överens med det han gör, är den vanligaste analysen. Och så pekar man på att han sa att ”Sovjetunionens kollaps var århundradets största geopolitiska katastrof”. Det tycker knappast någon i omvärlden.

Jag har läst Putins tal och tycker det är intressant att se hur öppet han erkänner de problem och den kritik som riktats mot ryska staten. Han menar att den stabiliseringsfas som måst genomföras efter kollapsen har nått sin gräns. ”Den måste ersättas med en policy för framtiden.” Sedan riktar han hård kritik mot statsbyråkratin och anklagar den för att ”tjäna sina egna själviska intressen hellre än att öka välståndet i samhället”. Om förändringar inte sker kommer Ryssland att drabbas av stagnation, säger presidenten.

Om den utveckling som varit allra mest oroande, statens övertagande av alla stora medier, sa Putin: ”När vi befriat de större massmedierna från oligarkernas grepp, misslyckades vi med att skydda dem från ett ohälsosamt engagemang från vissa statstjänstemän. [A]lla parlamentariska riktningar bör ha tillgång till medierna.”

Putin lovar att modernisera Rysslands statsförvaltning så att den agerar i allmänhetens intresse och för verklig demokrati ”snarare än enligt jargongen i militära order”.

Jag tycker inte man kan förringa att presidenten så klart definierat de problem som Ryssland har. Självklart kan man ifrågasätta om Putin menar det han säger och om han gör det, huruvida han verkligen har makt att verkställa det han säger.

På en punkt friserar Putin ordentligt på verkligheten: han menar att Ryssland genom århundraden verkat för frihet, mänskliga rättigheter och rättvisa. Han gör det genom att länka Rysslands utveckling till Europas. Och det är klart, jämför man med de kejsardömen och diktaturer som funnits på kontinenten, så är Stalin och kommunismen inte helt olik nazismen. Den här meningen i Putins tal är central: ”Jag repeterar, vi gjorde detta tillsammans [i Europa], ibland låg vi efter och ibland före den europeiska standarden”. Det klingar falskt, eftersom det slätar över förtrycket.

Göran Persson har aldrig erkänt problem och brister i staten så öppet som Putin gör. Det är för mig en gåta att se hur Putin har enklare att erkänna brister i dagens statsförvaltning än att erkänna sovjetkommunismens historiska brister...


Tisdag 2005-04-26 / 14.36
MASSMÖRDAREN ZARQAWI NÄRA ATT GRIPAS. Den som förmodas ligga bakom de flesta självmordsattackerna i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, var nära att gripas. Han kom undan, men hann inte få med sig sin dator,
rapporterade ABC News i natt. Dessutom greps hans chafför och livvakt. Snaran dras åt.


Tisdag 2005-04-26 / 9.11
DRUDGE 10 ÅR - OCH ACCEPTERAD I MEDIEVÄRLDEN. När Matt Drudge dök upp på internet och började publicera nyheter och skvaller såg den etablerade medievärlden på honom som något katten släpat in. En amatör och oansvarig klåpare, var omdömet. Men idag är läget annorlunda. Inför publiceringen av veckomagasinet Time förra veckan, ”läckte” magasinet sitt kontroversiella omslag till Drudge, som har över 9 miljoner träffar per dygn på sin hemsida (se länk i vänsterspalten).

- Av någon anledning är medieeliterna inte lika fientliga längre, säger Matt Drudge, 38, till Washington Post i en
intervju inför 10-årsdagen.

Matt Drudge står för något annat än bloggarna, han ser sig som förmedlare av nyheter utan den självcensur mainstreammedierna använder. Men jag tror den här utvecklingen, från avskydd till accepterad och komplimenterande sida av medierna, också är något som bloggarna kommer att möta.


Tisdag 2005-04-26 / 8.53
BOMBVÄNSTERN. Brittiske författaren Christopher Hitchens blev utesluten ur labour när han som student protesterade mot Vietnamkriget på 1960-talet. Idag står Hitchens för det man skulle kunna kalla 'bombvänstern' och i artikeln
Long Live Labor ger han Tony Blair sitt fulla stöd.

Han påpekar också att debatten i Storbritannien är annorlunda än i USA. Det är missvisande att hävda att högern är för och vänstern emot militära ingrepp för att upprätta frihet och demokrati. Tony Blair övertalade Bill Clinton om att bomba Serbien för att få slut på etniska rensningen, medan högern i Storbritannien talade för eftergifter åt Slobodan Milosevic. Bush-hatarna i Storbritannien är i hög grad aristokratin och dem som nostalgiskt drömmer om det brittiska imperiet.

Ja, bortsett från extremvänstern naturligtvis. Men de är, skriver Hitchens, ärliga nog att identifiera sig med Saddam Hussein och med islamistisk fundamentalism.


Måndag 2005-04-25 / 19.37
IN MED BORGMÄSTARE - BORT MED LOKALA DUSSINPOLITIKER. Den studie som Dagens Nyheter publicerar idag och som visar att
många kommunpolitiker hoppar av, följdes upp i SVT:s regionala nyheter, där kommunalråd ger de vanliga plattityderna som svar.

Den verkliga förklaringen är enkel och har tagits upp i bloggen förut: Unga vill inte bli dussinpolitiker:
Alla dussinpolitiker i de tusentals nämnderna i Sverige kan avskaffas. Då kan i stället banden mellan väljarna och ansvariga politiker bli rakare och dialogen enklare. Principerna från den gamla folkrörelsedemokratin, som helt dominerar de svenska partiernas demokratisyn, är fullständigt överspelade.
Istället borde medborgarna i kommunerna välja en borgmästare - en lokal statsminister. Då vet man vem man röstat på och man vet vem man ska ställa till ansvar för lokala samhällsfrågor. Mitt möte med Victor Ashe, borgmästare i Knoxville, Tennessee, gav mig en inblick i hur det borde vara. Knoxville är en stad som är nästan lika stor som Malmö, ändå väljs enbart en borgmästare och ett fullmäktige på nio personer. Det är allt! Tio förtroendevalda. Det räcker! Då blir det politiska uppdraget viktigt och medborgarna vet vem som bestämmer.


Måndag 2005-04-25 / 19.00
MEAN DEAN I FARTEN. På tal om Joe Trippi: hans gamle uppdragsgivare, presidentkandidat Howard Dean, är ju nu partiledare för demokratiska partiet i USA. Om han blir framgångsrik på den posten återstår att se. Han fortsätter i den stil som kostade honom nomineringen: skriker och vrålar. Washington Post
rapporterar att han under en resa kallat republikanerna ”djävulska”, ”korrupta” och ”hjärndöda”.

Republikanerna replikerar: amerikaner vill höra en politisk agenda, hellre än förnedrande omdömen.


Måndag 2005-04-25 / 18.54
ÖPPNING FÖR TREDJE PARTI I USA? Samme Joe Trippi intervjuas i Los Angeles Times idag:
Internet, Polarized Politics Create an Opening for a Third Party. Han menar att den polarisering som sker när republikanerna under Bush fokuserar på sina kärnväljare, en taktik som gav valsegern och som därför demokratiska partiet nu efterapar, är att de två stora partierna som dominerat amerikansk politik sedan 1850-talet lämnar mittfältet åt sitt öde.

En karismatisk kandidat för ett tredje parti kan fylla tomrummet även om denne inte har pengar och kontakter eftersom internet har förändrat och öppnat upp den politiska scenen. Jag är inte övertygad. Vad skulle motsvarande effekt av teknikens nya möjligheter vara i vårt proportionella system? Innebär det att kvinnoparti, sjukvårdsparti och andra nya partier får det enklare att nå över fyraprocentspärren? Jag är inte övertygad om det heller. Tekniken kan ge extra energi och momentum åt en opinion som redan är på gång, men knappast driva fram en sådan i Sverige.


Måndag 2005-04-25 / 14.55
BLAIR LÄR AV AMERIKANSKA KAMPANJSTRATEGER. Joe Trippi fick Howard Deans presidentkandidatkampanj i USA att lyfta till oanade höjder, hösten 2003, innan kandidaten själv skrek sönder sin trovärdighet. Trippi visade hur internet kan bli ett slagkraftigt verktyg i politiska kampanjer (se blogg
30 nov-03 och 8 dec-04). Idag avslöjar morgontidningen Times att Tony Blair och Labour har anlitat Trippi inför sin valkampanj.

Både Labour och de konservativa använder också andra amerikanska valverktyg, som att genom databaser noggrant kartlägga väljarkåren i viktiga valkretsar (se blogg 25 nov-04). Via databasen Mosaic kan Labour dela up väljarna i många kategorier baserade på mängder med olika vanor, som till exempel vilken sorts trädgårdsmöbler de har.

Själv känner jag en skräckblandad förtjusning över dessa alltmer professionella valkampanjer. I en tävling om den politiska makten - finns det någon viktigare tävling? - ska man naturligtvis använda alla hjälpmedel man kan. Om de nu är till någon hjälp. Det är väl snarare något annat jag reagerar över: politiken avgöras av marknadsföringskompetens bara om värdefrågorna inte står i centrum. När partierna är så lika att debatten blir andefattig, då blir marginalerna så små att hjälpmedlen kan avgöra. I alla fall i Europa.

I USA var skälet till hjälpmedlens betydelse i höstens presidentval ett annat: uppdelningen mellan republikaner och demokrater var tydlig, men också så cementerad att det gällde att hitta supportrar man kunde få iväg till vallokalerna, snarare än att övertyga motståndarpartiets väljare.


Måndag 2005-04-25 / 11.55
HAR EU MER GEMENSAMT MED KINA ÄN USA? Frankrike fjäskar alltmer öppet för Kina. Under sitt officiella besök i Kina har franske premiärministern Raffarin givit sitt stöd till Kina om att attackera Taiwan militärt. Frankrike fortsätter också att strida för vapenexport till Kina, rapporterar Deutsche Welle:
France Backs China on Taiwan. Det har fått satirtecknarna Cox & Forkum att teckna en bild där presidenterna i Kina och Frankrike skålar - ”jämlikhet, broderskap ... och vapenexport” - medan man krossar taiwaneserna, som till skillnad från kineserna har demokrati.

Frankrike anser uppenbarligen att EU har mer gemensamt med den totalitära kommunistiska regimen i Peking än med demokratin USA. Är det så vi vill ha det? Är Kinas auktoritära system en förebild för gaullisterna och europeiska unionen? Är de i så fall särskilt konstigt att kritiken mot och den skeptiska hållningen till EU fortsätter? I klartext: Vad i helvete håller EU:s politiska klass på med?!


Måndag 2005-04-25 / 9.17
PROTESTER MOT SÖGAARD I VÄRLDSPRESSEN. Demonstrationen utanför Philadelfiakyrkan får uppmärksamhet i bland annat turkiska medier:
Muslims in Sweden protest against preacher calling Mohammed 'pedophile'


Måndag 2005-04-25 / 9.17
SKA MILÖPARTIET FÅ STYRA MEDICINSK FORSKNING? Intressanta iakttagelser i bloggen
Infidel om hur miljöpartiet försöker ta makten över forskningen - och stoppa den.


Måndag 2005-04-25 / 8.50
EU TJÄNAR PÅ FOLKMORD I DARFUR. Det heter att Europa är så humant och sansat medan USA så oansvarigt aggressivt i internationell politik. Den som läser kommande nummer av Weekly Standard,
The Darfur Disaster, finner att det är USA som försöker göra något åt Sudan och folkmordet i Darfur, medan Europa och Kina tjänar pengar.
Europa har för sin del större handlingsutrymme. Europas ekonomiska utbyte med Sudan har faktiskt vuxit samtidigt som våldet ökat i Darfur. Man kan flyga Lufthansa, KLM och British Airways till [huvudstaden] Khartoum. Europeiska företag har pumpat in pengar i utvecklingen av Sudans oljereserver. Kina har gjort samma sak, i ännu större utsträckning. USA har gjort motsatsen, upprätthållit sina unilaterala sanktioner. Amerikaner kan inte ens använda kreditkort i Sudan.
Förresten, det är Sudan som i FN hade makt att 19/4 rösta ner resolutioner om demokrati i Kommissionen för mänskliga rättigheter. Visst är det internationella samfundet fantastiskt?