Dick Erixon


Dick Erixon:
Kommentarer 1 - 9 jan 2005

Söndag 2005-01-09 / 16.50
VÄNSTERNS RASISM. Den nye demokratiske minoritetsledaren i senaten Harry Reid är en av många demokrater som uttalar sig nedlåtande om den konservative domaren Clarence Thomas, som de inte anser värdig att bli ny chefsdomare i Högsta domstolen. De föredrar Antonin Scalia, även om han är lika konservativ. Vad är skillnaden? Harry Reid sa i Meet the Press: ”Jag anser att [Thomas] har varit pinsam för Högsta domstolen. Hans utlåtanden är illa formulerade.” Men många, exempelvis Jack Kelly i Pittsburgh Post-Gazette, konstaterar att inga demokrater har givit exempel på sådana. Tvärtom finns bred respekt för den juridiska och filosofiska klarsyn som Thomas demonstrerat i sina utlåtanden.

Vad är då det verkliga skälet till aversionen mot Clarence Thomas? Ja, skillnaden mellan Thomas och Scalia är att Thomas är svart.

Den vänsterinriktade juridikprofessorn Angela Onwuachi-Willig, själv svart, säger att Reids falska attack på Thomas förefaller vara motiverad av rasism. ”Det är den svarte domaren som inte kan skriva utlåtande, artikulera oberoende tankar eller utföra sitt jobb väl” säger hon i Chicago Tribune. ”Exakt samma anklagelser riktades mot Thurgood Marshall”, den förste afroamerikanske domaren i HD.

Vänstern i USA har svåra problem att acceptera att en svart person kan vara konservativ och emot deras ”radikala” förslag om politiska reformer och kvotering för att nå jämlikhet. Svarta ska uppträda som offer, punkt slut. Om de inte gör det, förlorar de ”goda” vänsterpolitikerna sin självbild av hjältar som hjälper svarta och andra minoriteter. Den självbilden måste försvaras, även om det betyder att man förtrycker och förnedrar dem man säger sig hjälpa.

Det är exakt samma fenomen vi ser mot invandrare i Sverige. Vänsterblocket älskar invandrare - så länge de sitter i flyktingförläggningar eller lever på bidrag. Så fort de börjar jobba, som småföretagare eller som byggnadsarbetare i Vaxholm, betraktas de som svartfötter och fifflare som myndigheter och fack ska jaga tillbaka till bidragsberoende. Bara som offer talar Mona Sahlin och socialdemokratin väl om minoriteter. Bara i den rollen ger de eliterna näring åt deras syn på sig själva som goda.

Det finns få sakar jag tycker mer illa om än detta självgoda hyckleri som leder till att stora grupper av människor lever i förnedring (se mer i artikeln Den falska godheten).


Söndag 2005-01-09 / 16.50
SCHWARZENEGGER ALLT STARKARE. Wall Street Journal
jämför idag de två republikanska guvernörerna i USA's två största delstater: Kalifornien och New York. Medan Arnold Schwarzenegger tar allt starkare grepp om delstatens politiska ledning och föreslår radikala reformer både ekonomiskt och politiskt, ägnar sig George Pataki åt detaljer.


Söndag 2005-01-09 / 16.06
LYSSNA PÅ O'LEARY. Dagens mejl tipsar om
ekots lördagsintervju från igår med Michael O’Leary, vd för flygbolaget Ryanair:
Lyssna! Ryanairs O'Leary är skoningslös mot facket! Så jävla uppfriskande! Han säger åt facket att dra åt helvete!!! Tänk den svenske företagsledare som gjorde detsamma!
Ett gott tips som härmed vidarebefordras.


Söndag 2005-01-09 / 11.02
PETER ENGLUND STÄLLER UPP PÅ NYTT MÜNCHEN 1938. Visst är det märkligt när historiker inte klarar av att analysera historiska skeenden. Peter Englund skriver en devot recension i DN-kultur (ej online) om boken Imperial Hubris vars grundtes är:
Al-Qaida attacerar USA och vissa västländer, inte för vad dessa länder är - fria, öppna, liberala etcetera - utan för vad dessa länder gör, i och med den muslimska världen. Det handlar alltså om en terrorism som, i deras ögon, inte är offensiv utan defensiv.
Åhhh. Defensiv! Och vilka värderingar är det man vill försvara genom sin defensiv?! Religiöst förtryck och diktatur på medeltida nivå. Är det något västvärlden ska acceptera? Att kvinnor som söker friheten stenas till döds, att homosexuella halshuggs, att 'otrogna'
dhimmi utsätts för förnedrande underkastelse?

Boken och Englund tar upp USA's stöd till ”muslimernas motståndare” i bl a Filippinerna. Ja, USA stöder den demokratiskt valda regeringen i Filippinerna. Anser Englund det är fel att stödja demokrati framför terroristers krav på diktatur? Och att USA ensidigt skulle stå emot muslimer är ju heller inte historiskt korrekt. Förra gången USA agerade utan sanktion i FN's säkerhetsråd var på Balkan, till stöd för de förföljda muslimerna i Bosnien och mot de kristna serbierna. Har detta gått historikern Englund förbi?

Okritiskt återges den vanliga slentrianmässiga ”lösningen” som föreslås för att blidka terroristerna: Offra Israel! Då kan vi i väst få lite lugn och ro från de radikala islamisterna.

Hör inte Peter Englund ekot från historien? Hör han inte hur han talar för en ny Münchenöverenskommelse. Chamberlain lämnade på silverfat över demokratin Tjeckoslovakien till Hitler - för att på så sätt lugna Tyskland. Trodde han! Vi som lever nu vet bättre - eller borde veta bättre. Men vissa lär sig tydligen aldrig.


Söndag 2005-01-09 / 11.02
HJÄRNTVÄTT: FN = GODASTE GODA. Det är slående hur djupt bilden av Förenta Nationerna som de godas krafter sitter i Sverige. I radioprogrammet Godmorgon världen togs olja-mot-mat-programmet upp, och det sades att Saddam Hussein förskingrat pengar. Men inte ett ord om att FN-tjänstemän stoppat stora summor i egen ficka. Nej, nej, nej! Det får inte nämnas i Sveriges radio! Och inte i svenska medier överhuvudtaget.

Vad är annars förklaringen till att de många internationella artiklar, rapporter och inslag som sänds om FN-skandaler, sällan når svensk debatt? Ta till exempel:
Crude awakening for U.N. slicksters i New York Post som konstaterar att Irakiska myndigheter nyligen utpekat fler FN-tjänstemän som mutade under olja-mot-mat-programmet, en utveckling som kan öka trycket på världsorganisationen. Utredare hos amerikanska Representathusets utrikesutskott har fått vittnesmål om att FN-anställda i '661-kommittén' - säkerhetsrådets enhet för övervakning av kontrakt i olja-mot-mat-programmet - återkommande tog mutor och provisioner för leveranser av hjälp till Irak.

Ett annat exempel: Congo sex abuse claims upheld. BBC rapporterar att utredning funnit att FN's fredsbevarande styrkor i Kongo sexuellt har utnyttjat flickor i 13-års åldern. Utredningen fann ett mönster av sexuellt utnyttande av kvinnor och barn.

Varför fortsätta hylla denna genomkorrupta och moraliskt fördärvade organisation som något gott?


Lördag 2005-01-08 / 17.30
FÖRSTA SEGERN FÖR CONDOLEEZZA RICE. Det demokratiska partiet närstående magasinet Slite
skriver att Condoleezza Rice redan före sitt senatsförhör vunnit första segern som tillträdande utrikesminister: hon har inte valt Dick Cheney's kandidat till vice utrikesminister, John Bolton, som sägs vara de neokonservativas favorit. Istället har hon valt Robert Zoellick, vilket ger en tydlig markering om att det är Rice som kommer att styra utrikesförvaltningen. Och eftersom president Bush godkänt hennes val, talar han om att han tänker låta henne styra UD, menar Slate.


Lördag 2005-01-08 / 17.30
AFTONBLADET FÖRSVARAR FN i dagens
ledare:
FN har kritiserats hårt, ibland berättigat, för svaga insatser i kriser. Men vad Vita huset och svenska högerdebattörer än säger, så är FN den enda organisation som kan och bör samordna världens hjälp.
Javisst, vi såg hur bra det gick i det hittills största projektet FN hanterat ekonomiskt sett - Iraks olja-mot-mat-program. Det blev världshistoriens största mutskandal: 20 miljarder dollar förskingrades. Om det inte finns en bättre samordnare än detta, kanske det är på tiden att skapa en ny?


Lördag 2005-01-08 / 10.37
2004 ÅRS BÄSTA. Jag hade tänkt göra bästa- och sämstalista (typ
denna) över 2004 års händelser och citat, men lusten försvann efter naturkatastrofen. När det gäller denna blogg under 2004 tänker jag i första hand på kommentaren Hur dagen D hade rapporterats om den skett idag som skrevs inför 60-årsdagen av invasionen av Normandie. Den illustrerar i vilket illavarslande opinions- och medieklimat vi lever. I bästa fall kan bloggarna, vars genombrott under 2004 nog kan ses som en av års historiska händelser, bidra med att ge en mer mångfasetterad bild av världen och bredda samhällsdebatten.

Sämsta? Det får andra avgöra. Men mest kritiserad blev bloggen för ställningstagandet att DNA-registret borde utökas. Se exempelvis Olika sorters integritet. Den här diskussionen har bara börjat.


Lördag 2005-01-08 / 10.37
MYTEN OM SVENSKA MYNDIGHETERS EFFEKTIVITET. Även Anders Johnsson i Svenska Dagbladet
träffar rätt:
Tsunamikatastrofen har definitivt avslöjat myten om svenska myndigheters effektivitet och självständighet. I stället har vi fått ett förskräckande exempel på vad långt gången politisering kan leda till.

Lördag 2005-01-08 / 10.37
SENATOR GRINAR. Är det demokratiska partiet i USA på väg att bli ett dårhus? Häromdagen behandlades en formell protest mot resultatet i presidentvalet som fördröjde elektorernas omröstning som officiellt utser George W Bush till president för nästa mandatperiod. Senator Barbara Boxer grinade, vilket framgår av följande
fotografi, när hon lämnade in den formella protesten, som avsåg valresultatet i Ohio - en delstat där Bush vann med 135.000 röstar och otaliga omräkningar ändrat det resultatet med ca 200 röster. Är man verkligen demokrat om man inte anser att en övervikt på 135.000 är tillräcklig för att erkänna sig besegrad?


Fredag 2005-01-07 / 16.25
BEGRÄNSA POLITIKENS MAKT. Äntligen har kommentarer i samma riktning som denna blogg fört fram om tsunamikatastrofen börjat dyka upp på andra håll. Professor Hans De Geer vid Handelshögskolan i Stockholm
skriver i SVD-Brännpunkt:
Man måste komma bort från föreställningen att kommunfullmäktiges ordförande är skickad att leda brandkåren.
Alltså: Göran Persson kan inte leda krisberedskapen. De Geer anser att ”politikerrollen måste diskuteras, definieras och begränsas”. Helt rätt!

Också SVD's insändarsida är riktigt bra idag. Svante Modin i Rättvik frågar:
Ursäkta mig, men räknas inte den spontana medmänniskohjälpen? Måste hjälpen vara utsänd av UD och utföras av vita män i uniformer för att räknas? ... Det är uppenbart att många tycker att tjänstemän skulle ha svarat för medmänskligheten.
Mitt i prick!


Fredag 2005-01-07 / 16.05
DAGENS MEJL tipsar om två talande artiklar:
På gårdagens DN:s kultursida finns en utmärkt beskrivning av vad jag ser som vänsterns problem med demokrati. De som har andra åsikter än vänsterns egna betraktas med förakt, ja närmast hat. Långt, långt borta från Voltairs ideal, men betydligt närmare sovjetpropagandans ”objektiva sanningar”. En liknande kritik riktad mot någon annan än USA eller Israel betraktas däremot som hatpropaganda, fördomar etc. Tyvärr verkar detta vara ett genomgående drag bland många inom vänstern.

I dagens GP skrivs om hur [EU's socialistiske talman] Josep Borell anklagar Polen för den nya tidens dödssynd; att gå USA:s ärenden. Det viktiga är tydligen att vara emot USA.
Ja, demokrati väger lätt mot USA-hat, ett hat som bereder vägen för en ny totalitär våg i Europa. Och den får näring av vänstern i USA, som djupt hatar sitt eget land. Eller som Ann Coulter beskriver det: amerikanska vänstern älskar sitt land som hustrumisshandlare älskar sin fru. En träffsäker beskrivning. Och när dessa amerikaner uttalar förakt för sitt land anser medier i Europa att det måste vara sant, för det är ju amerikaner som framför Amerikakritiken...


Fredag 2005-01-07 / 0.31
GONZALES DUCKADE KENNEDYS SVINGAR. Det blev ingen smutskastningskampanj från demokraterna mot den av president Bush nominerade justitieministern Alberto Gonzales under det 7 timmar långa
senatsförhöret. Flera senatorer, bland dem Ted Kennedy, försökte sätta dit Gonzales för en promemoria som adresserats till honom från justitiedepartementet och som diskuterar vilka förhörsmetoder som är lagliga för de terrorister som inte har skydd av Genèvekonventionen (konventionen gäller för krigsfångar som burit uniform och inte dolt sina vapen, villkor som al-Qaida inte uppfyller).

Demokratiska partiet menar att denna promemoria öppnade för den utveckling som ledde till Abu Graib-misshandeln. Gonzales upprepade många gånger att det var justitiedepartementets tolkning av lagar som ännu inte testats i domstolarna, inte hans egna bedöming. Och när senatorerna frågade efter hans tolkning, svarade han att det var inte hans roll som Vita husets advokat att uttolka regeringens politiska policy. Detta retade demokraterna, men de kom ingen vart med Gonzales. Han svarade inte på flera frågor eftersom de handlade om hypotetiska eller teoretiska situationer.

Allt tyder på att Gonzales blir godkänd av senaten.


Torsdag 2005-01-06 / 19.21
ATT RÄKNA BISTÅND II. Flera mejl har invändningar mot förrförra kommentaren. Ett påpekar att siffran 2,2 procent också avser inhemska ändamål. Ett annat påpekar att det Sverige utlovar i hjälp till södra Asien hämtas från SIDA och är alltså redan budgeterat bistånd. Inte en enda ny krona tillförs pga tsunamikatastrofen.

Dessa mejl visar hur vanskligt det är att göra listor med utlovade pengar och jämföra olika länders insatser. Det krävs mer än att gå på några pressmeddelanden, så som exempelvis
Aftonbladet/TT gör. Om någon sett mer genomarbetade studier om biståndsfinansiering per nation, tar jag gärna emot info.


Torsdag 2005-01-06 / 19.21
C-SPAN BRYTER DIREKTSÄNDNING. TV-kanalen C-SPAN bryter flera gångar senatsförhöret med Alberto Gonzales och dessutom när han blir som hårdast attackerad av senator Ted Kennedy. Precis som SVT24 ägnar sig C-SPAN åt detta otyg som kraftigt försämrar kvaliteten i hela grundidén. Man brukar inte sända halva långfilmer i TV, så varför direktsända halva evenemang? Korkat.


Torsdag 2005-01-06 / 15.27
ATT RÄKNA BISTÅND. En ny fluga i den internationella debatten är att rabbla siffror på hur många miljarder olika regeringar lovat bidra med i bistånd till de katastrofdrabbade områdena. I FN skrävlar norrmannen Jan Egeland med hur duktiga Norge och de skandinaviska länderna är med att i statsbudgeten anslå bistånd. Svenska tidningar listar - typiskt nog - också bara regeringarnas löften om bistånd. Då framstår Sverige i svenska medier som oerhört generösa. Vilken slump!

Men exempelvis kolumnisten Larry Elder har
granskat Jan Egeland och ställer hans skandinaviska skrävlande i ett annat och mindre statsfixerat perspektiv. Egeland rapporterar att Norge avsätter 0,9 procent av sin BNP i utländskt bistånd och att övriga Skandinavien och Holland når upp över 0,7 procent, medan USA i statsbudgeten anslår endast 0,14 procent. Men Egeland och europeiska medier bortser från att USA i huvudsak sköter denna typ av insatser på annat sätt. Dels genom civilsamhället och privata insatser. Elder påpekar att de privata donationerna i USA uppgår till 2,2 procent av BNP.

Dels sköts USA's räddningsinsatser av militären. Amerikanska helikoptrar lämnade handgripligen ut vatten och mat till nödställda i Indonesien innan Sveriges statsminister och utrikesminister börjat agera. Dessa amerikanska insatser ingår inte i de sammanställningar som medierna okritiskt vidarebefordrar från regeringar som tävlar med varandra om att skicka ut nya pressmeddelanden om hur mycket de lovar att bidra med.

Från tidigare erfarenheter vet man att dessa löften i pressmeddelanden sällan infrias - regeringarna räknar med att journalisterna ska glömma dessa löften när katastrofstämningarna lagt sig. Medierna har hittills låtit regeringarna komma undan med sina tomma mediala utspel.

USA's insatser bygger, till skillnad från Europeiska regeringars medieutspel, på handfasta insatser och privata donationer som sker i verkligheten. Är dessa insatser mindre värda? Nej, tvärtom.


Torsdag 2005-01-06 / 12.21
RUSTAR FÖR TUFFT SENATSFÖRHÖR. Den av president Bush nominerade justitieministern
Alberto Gonzales kommer förmodligen att grillas hårt av den demokratiska oppositionen när senatsförhöret startar i eftermiddag (kan följas direkt kl 15.30 via C-SPAN).

Gonzales öppningskommentar har läckt ut. Han tar där upp att regeringen efter 11 sept 2001 hade fundamentala beslut att fatta om hur internationella traktat och amerikansk lag praktiskt skulle tillämpas mot en fiende som inte bär uniform, inte företräder någon nation, inte är part i några internationella fördrag och - viktigast - inte strider enligt krigets lagar. Han lägger därmed fast bakgrunden inför den kritik som demokrater kommer att ta upp, mer för att komma åt presidenten än mot honom personligen.


Torsdag 2005-01-06 / 10.12
TAR TILLVARA VOLONTÄRER. I SVT's morgonsoffa berättade professor
Hans Rosling på Karolinska Institutet att man vill samla dem som blev volontärer i Thailand efter tsunamikatastrofen och hjälpte till med att sköta om och stötta de drabbade.

- De har gjort viktiga erfarenheter och vi vill lära oss av dem, sa professorn. Helt rätt! De erfarenheter som kan dras av katastrofen måste tas tillvara, både goda och dåliga. I Italen finns 7 miljoner volontärer redo för katastrofinsatser. I Sverige borde vi medborgare också höja beredskaps- och kunskapsnivån genom att tänka före. En volontärorganisation där medborgare kan få basal utbildning som i en kris kan rädda många liv, borde skapas. INTE av staten, men kanske av Röda Korset. Att vara mentalt beredd på att en katastrof kan ske är ett sätt att lindra effekterna när något allvarligt händer.


Torsdag 2005-01-06 / 10.12
STILLSAMT MINISTERFÖRHÖR. Under det två timmar långa
senatsförhöret med nominerade handelsministern Carlos Gutierrez framkom att man hade stor respekt för hans kompetens och livshistoria: första generationen invandrare som kom till USA som 7-åring från Kuba. Började som lastbilsförare i storföretaget Kelloggs och avancerade till vd.

Bara senatorn Daniel Inouye ställde en riktigt tuff fråga: Jag har förhört många handelsministrar och de har varit ekonomie doktorer eller haft annan avancerad utbildning. Varför är du kvalificerad som inte har någon universitetsutbildning alls?

Gutierrez svarade att han har praktisk erfarenhet och kunskap genom att ha arbetat på 4 kontinenter (som regionchef för Kelloggs) och lärt känna affärsklimatet runt om i världen. Som företagsledare har han lärt sig vara en god ledare som vågar omge sig med bästa möjliga rådgivare och att det till sist handlar om att leverera resultat.


Onsdag 2005-01-05 / 21.22
FÖRSTE MINISTERN UT I SENATSFÖRHÖR. Det första förhöret i senaten av de personer som av president Bush har nominerats till nya ministrar startar strax (kl 22.00) och kan följas direkt på nätet via
C-SPAN. Det handlar om handelsminister Carlos Gutierrez.

Enligt senatens schema startar förhör i justitieutskottet i morgon kl 15.30 av nominerade justitieministern Alberto Gonzales. Det ryktas om att demokraterna kommer att försöka deskreditera Gonzales så hårt att hans chanser att senare nomineras till domare i Högsta domstolen ska undermineras. Samma dag förhörs också nominerade jordbruksministern Mike Johanns och nominerade utbildningsministern Margaret Spellings.

På tisdag 18 januari kl 15.00 startar det mest intressanta förhöret, det med nominerade utrikesministern Condoleezza Rice. Senatens utrikesutskott tänker förhöra henne i två dagar.

När utskotten har förhört resp ministerkandidat röstar hela senaten för eller emot att godkänna var och en av ministrarna. Om en majoritet är emot, tvingas presidenten föreslå en annan person som minister. Tänk om vi i Sverige hade samma procedur! Hur många av dagens ministrar skulle Göran Persson vågat nominera om de varit tvingade att genomgå ett motsvarande prov?


Onsdag 2005-01-05 / 15.30
BO INGE LÅTER SOM KISSINGER. I rapports årskrönika i SVT förde Bo Inge Andersson åter fram anklagelsen om att Iraks befrielse har destabiliserat regionen och ökat rekryteringen av nya terrorister. I den härligt (över 37.000 tecken) lååånga
intervjun med Christopher Hitchens i Frontpage magazine säger han att denna hållning är en förklaring till att han inte längre känner sig hemma i den politiska vänstern:
Vänstern har av händelseutvecklingen tvingats inta en position som förespråkar status-quo... När det kommer till Irak kan du höra vänsterfolk hävda att interventionen kan 'destabilisera' regionen; ett suggestivt val av terminologi från förmodade radikaler som plötsligt låter som medarbetare till Kissinger.
Så här förklarar Hitchens varför vänstern har hamnat på fel sida i kriget mot terrorismen:
För vänstern, som påstår sig stå för sekularism och humanism, är det lite svårt att förklara alliansen med kvinno-stenande, gay-brännande och judehatande medeltida teokrater. Men det kan dock ske när man anser att amerikansk imperialism är värsta fienden. Även för dem som inte går så långt är ett erkännande om att USA's soldater gör goda insatser, något de inte är beredda att ställa upp på - för vad blir då kvar av deras trovärdighet som opponenter, den roll som är så kär för dem?
En vass analys.


Onsdag 2005-01-05 / 11.26
STJÄRNORS STORHETSVANSINNE. Hollywoods stjärnor är ju inte kända för att vara blyga. Flera gav sig in i amerikanska presidentvalet i höstas. Och nu ger sig somliga in i palestiniernas presidentval. Richard Gere har spelat in
reklamfilm som ska sändas i Gaza och Västbanken. I den säger han att ”jag talar för hela världen”. Snacka om storhetsvansinne. Och det blir riktigt parodiskt när en av de palestinier som medverkar i filmen avslöjar att han aldrig hört talas om Richard Gere...


Onsdag 2005-01-05 / 11.26
GLÖM INTE SUDAN. Organisationen Läkare utan gränser säger i ett
pressmeddelande att man beslutat att inte ta emot mer öronmärkta gåvor till flodvågskatastrofen. Man har fått in fantastiskt stora summor för denna katastrof, men även andra delar av världen, som Darfur i Sudan, behöver också insatser. Ett klokt beslut. Folkmordet i Sudan får inte falla i glömska. De grymheter som begås där måste stoppas.


Tisdag 2005-01-04 / 22.58
KVÄLLENS BÄSTA FRÅGA. SVT's extrainsatta
Agenda började på ett helt förutsägbart journalistiskt vis: jakten på syndabockar i det korta perspektivet.

Men sedan kom ett inslag från Italien och deras otroligt snabba insatser - italienare var på väg hem från Phuket 36 timmar efter vågorna. Arbetet dirigerades från en krisledningscentral med stor kompetens av katastrofer, strukturer som kan mobilisera 7 miljoner frivilliga och enorma maktbefogenheter, exempelvis att konfiskera flygplan för räddningsinsatser. Efter inslaget medverkade tidigare ledamot i Estoniautredningen, som föreslog att något liknande den italienska krisledningscentralen skulle inrättas. Men deras förslag hamnade i papperskorgen. Programledaren Lars Adaktusson frågade: ”Behövs det någon ny utredning när man ändå aldrig följer råden i dom?” Lysande.

Det är konstruktiv kritik att ställa regeringen till ansvar för att man inte tog tillvara erfarenheterna efter Estonia och skapade en struktur som förstår att agera snabbt och handlingskraftigt när så krävs.


Tisdag 2005-01-04 / 21.48
RÄDDNINGSHELIKOPTRAR BESKJUTNA MED PILAR. När indiska helikoptrar kom med nödhjälp och mat till ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna blev de beskjutna med pilar av naturfolken,
rapporterar BBC. Det har funnits en allmän oro för att dessa naturfolk på de delvis flacka öarna skulle vara helt utraderade av den tsunami som vällde fram på annandagen. Myndigheterna säger nu att attacken är ett tecken på att de har överlevt.


Tisdag 2005-01-04 / 18.27
EXPLOSION AV BLOGGLÄSANDE. Bloggaren Jeff Jarvis sammanfattar en ny
studie från Pew Research Center som visar att antalet internetanvändare som läser bloggar dramatiskt ökat i USA under gångna året. I mars 2004 svarade 17 procent att de läser bloggar, i november 2004 var de 27 procent. Det betyder att 32 miljoner amerikaner var bloggläsare vid årets slut. Presidentvalrörelsen har givit detta nya medium en rejäl knuff framåt. Och: ju fler som läser bloggar, desto större inflytande får dom över opinionsbildning och samhällsdebatt. Antalet bloggar har också ökat i USA: 7 procent av internetanvändarna har nu egen blogg.

Detta är en fantastisk utveckling som förändrar medielandskapet och öppna upp för betydligt fler röster i debatten. Härligt.


Tisdag 2005-01-04 / 9.20
KYRKAN TAR HAND OM VÅRD OCH OMSORG. Svenska kyrkan är i kris. Man tappar tiotusentals medlemmar varje år. Själv fick jag nog och gick ur när KG Hammar allierade sig med kommunistiska aktivister i Attac och började babbla socialistiska och antiglobalistiska fraser (läs mer
här). Nu har man tydligen förstått att kyrkan behöver en annan roll i samhället än den profil ärkebiskopen sprider.

Efter senaste kyrkomötet har man börjat planera för att kunna organisera och driva vårdcentraler, äldreboende och ta annat viktigt och handfast socialt ansvar. Biskopen i Härnösand berättar om att kyrkan behöver söka sig nya roller för att inte tappa ännu fler medlemmar. Och behovet av andra aktörer i samhället än kommun och landsting blir allt större i den sociala sektorn.

Detta är en utmärkt utveckling. Vi behöver mångfald i välfärden. Om kyrkan kan bryta det offentliga monopolet i välfärdstjänsterna är det en viktig insats för att förändra mentaliteten. Dessa sociala tjänster bör utföras av en stor mängd aktörer för att bli effektiva. Om Svenska kyrkan visar vägen kan man säkert återskapa en del av det förtroende man förlorat på senare år.


Tisdag 2005-01-04 / 9.10
AMERIKAS ROLL. Charles Krauthammer gav i TV-program en
annan bild av USA's roll i världen än den vi brukar höra:
Vi [amerikaner] utgör 6 procent av världens befolkning, ändå ger vi nästan hälften av hela världens bistånd … För det andra bibehåller vi en militär struktur som upprätthåller freden i världen … Vem i Indiska oceanen har hangarfartyg, helikoptrar och personal? Ingen i världen har motsvarande infrastruktur. Vi lägger ut nästan 500 miljarder dollar om året på denna struktur som i praktiken är hela planetens brandförsvar och står alltid till förfogande för människor som drabbas av nationella katastrofer… Det är helt enkelt oansvarigt att tala om USA som någonting annat än den mest generösa nationen på denna planet.


Måndag 2005-01-03 / 18.12
ANTI-FRANSK LITTERATUR. Efter dussintals med anti-amerikanska böcker, varav många med ursprung i Frankrike, har nu litteratur som hårt kritiserar Frankrike och fransk politik börjat komma. National Review-journalisten John Miller och bitr historieprofessorn Mark Molesky har givit ut
Our Oldest Enemy : A History of America's Disastrous Relationship with France. De visar vilka extremt arroganta chauvinister fransmännen är och har varit genom historien. Christopher Toppings återger ur boken citat av Le Monde-redaktören Jean Marie Colombani som om attacken den 11 september 2001 sagt ”det var [Al-Qaida] som agerade, men vi som önskade dådet”. Fransmännen framstår som riktiga svin.

Men till skillnad från alla devota hyllningar av anti-amerikanska pamfletter i Europa får den här anti-franska boken motta kritiska recensioner i USA, exempelvis i The American Conservative. Robert Paxton visar i French Lessons hur vissa uppgifter i boken är grovt vinklade och selektiva. Visst hade det varit intressant med samma kunniga kritik mot den anti-amerikanska litteraturen från franskt och europeiskt håll... Återigen står amerikaners öppenhet och vidsynthet i tydlig kontrast till ogina och inskränkta européer.


Måndag 2005-01-03 / 15.50
DNA FRÅN PKU-REGISTRET TILL THAILAND. På statsministerns presskonferens meddelas just nu att regeringen föreslår riksdagen att anta lag som gör det möjligt att använda den
biobank på Huddinge universitetssjukhus som innehåller DNA-uppgifter ("PKU-registret") för att underlätta identifiering av de omkomna i Thailand.

Åter visas nyttan av att ha DNA-register. Självklart är integritetsfrågorna viktiga. Men i debatten måste alla sidor av integriteten vägas in. Att personligen slippa vara registrerad är en aspekt. Men inte den enda. Att använda DNA i spaningsarbete för att lösa och förebygga brott är en annan. Att identifiera omkomna efter katastrofer så att de anhöriga kan komma till klarhet och fullfölja sorgearbetet, är ytterligare en.

Jag förstår inte varför dessa andra integritetsaspekter väger så lätt i den mediala debatten om DNA-register.


Måndag 2005-01-03 / 11.54
SVENSKAR I KATASTROF II. Mejlen fortsätter komma. Här är en välformulerad invändning mot mitt resonemang:
Jag håller inte riktigt med dig då jag tycker att du skjuter över målet och därmed låter de skyldiga komma undan. Du har rätt i att staten inte skall vara våra morsor och att allt för många förväntar sig det - men det har inte gått så långt att samhället inte KAN eller KUNDE göra något. De samlade svenska resurserna är mycket stora men de utnyttjades inte optimalt - snarare inte alls!

En någorlunda skicklig fixare från näringslivet t.ex. en erfaren projektledare med mandat hade i stort ensam kunnat ragga fram flygplan, sjukvårdspersonal och mediciner och fått iväg allt detta på mycket kortare tid än vad hela det samlade samhället nu förmått! [Misslyckandet] beror nog framförallt på personliga egenskaper - en socialdemokrati fri från personer med dådkraft. Hundraprocentiga pratkvarnar och sammanträdesmänniskor som aldrig bildligt talat har jobbat i 180 med blåljusen på för att åstadkomma praktiska resultat …

Den operativa ledningen måste besättas med bevisat handlingskraftiga människor med mod att strunta i byråkrati och "hur vi alltid har gjort tidigare" som kan ge järnet och möta katastrofen med en "stormning". Som det var i början så krävdes både pass och att de nödställda skulle skriva på att de skulle betala biljetten själva för att de skulle få följa med evakueringsplanen - hårresande! UD har också tackat nej till många olika grupper och enskilda som erbjudit sin hjälp! Det är oerhört mycket bättre att blåsa av ett för stort pådrag än att hålla på och dutta i evigheter.
Ja, jag är medveten om att jag låter Göran Persson och Laila Freivalds komma undan genom att lyfta perspektivet över det konkreta händelseförloppet. Men kritiken mot dem sköts ju av andra, så jag vill ta ett större grepp. För det är nog så att statsmaktens byråkratiska idioti och handlingsförlamning sällan har demonstreras så naket som under denna vecka. Och min poäng är att klanteriet kring denna katastrof långtifrån är ett undantag, utan en spegel av hela offentliga sektorns strukturella oförmåga också i vardagen.

Människors kapacitet kommer inte till nytta i den offentliga planekonomin, utan hindras tvärtom från att göra ett gott jobb. Sjukvården är fylld av kompetent och engagerad personal, men deras arbete saboteras dagligen av statsmaktens klåfingriga system som inte belönar handlingskraft, utan rövslickeri. Systemen styrs av pratkvarnar - politiker och pappersvändare - som saknar kunskap och förmåga att prioritera.

En stor majoritet av svenska folket har dock de senaste årtiondena vägrat ta in detta. Man vill tro att staten skänker trygghet. Här finns en klart religiös tendens. Den måste människor väckas ur. Bara då kan staten ges sin rätta roll och bara då kan handlingskraftiga människor komma till nytta i de uppgifter som staten även fortsättningsvis bör sköta - exempelvis katastrofberedskap.


Måndag 2005-01-03 / 9.42
LÅT INTE FN HANTERA BISTÅNDET. I många länder har enorma summor samlats in för att hjälpa dem som drabbats av katastrofen i Asien. Regeringar har också avsatt stora belopp i särskilt bistånd. Men vem ska administrera dessa gigantiska belopp?

Förenta Nationerna fick ta hand om Olja-mot-mat-programmet i Irak och resultatet blev världshistoriens största korruptionsskandal. Pengar som skulle gå till svältande barn hamnade i FN-byråkraters och regeringstjänstemäns egna fickor. Vi vet ännu inte hur inblandad FN-ledningen med Kofi Annan i spetsen är i den mut- och förskingringshärvan. Att låta misstänkta för korruption ta hand om alla dessa nya biståndsmiljarder är orimligt. FN-vänliga krafter, som USA's förre FN-ambassadör Holbrooke, försöker
rädda FN, rapporterar idag New York Times. Organisationen är i djup kris, där till och med den egna personalen visat misstroende mot ledningen.

En del har tolkat följande uttalande av president Bush i hans senaste radiotal som att han, för de stora hjälpinsatserna som dragits igång i Asien, vill bygga upp en organisation vid sidan av FN:
India, Japan and Australia have already pledged to help us coordinate these relief efforts, and I'm confident many more nations will join this core group in short order.
Denna 'kärngrupp' kan ta över ansvar som annars skulle legat på FN, kanske framför allt för att hålla koll på att de många miljarder dollar som operationerna kommer att handla om inte försvinner ner i svindlarnas privata fickor, så som olja-mot-mat-programmets resurser gjorde.


Söndag 2005-01-02 / 20.42
WILLIAM REHNQUIST är en av USA's mäktigaste män. Han är högsta domstolens chefsdomare. Eftersom 80-åringen sedan i oktober varit sjukskriven för cancerbehandling har spekulationerna tagit fart om att han tänker avgå efter att han svurit in president Bush för en andra period 20 januari.

I dagens
Meet the Press plockade Tim Russert fram ett klipp där George W Bush som guvernör i Texas sa att han av högsta domstolens nio domare särskilt respekterar Antonin Scalia, den kanske mest konservative domaren. Men i Wall Street Journal föreslås att Bush nominerar Clarence Thomas som är yngst, klart konservativ och svart. Om demokratiska partiet driver kampanj och i senaten röstar mot att utse en afroamerikan till ett av nationens absolut mäktigaste poster kommer man att få problem.

I Washington Post menar George Will att abortfrågan borde lösas i delstaterna, inte av högsta domstolen. En mer konservativ domstol skulle alltså inte förbjuda abort, utan låta den avgöras i demokratiska former, inte av nio icke-folkvalda domare.


Söndag 2005-01-02 / 15.32
SVENSKAR I KATASTROFER. Mejlen - såväl arga som instämmande - fortsätter att komma om mitt perspektiv på hur vi svenskar hanterar katastrofer (se blogg
30 dec och 1 jan). De arga menar att det är fullständigt fel att hävda att de som ger sig ut och reser inte ska kunna räkna med fullt stöd av regeringen när något händer. Ett mejl citerar Aftonbladet:
Att tycka att man ska "klara sig själv när man är ute och reser" är inte bara inhumant utan tyder på klar brist på empati.
Men detta citat illustrerar ju precis den skadliga mentalitet jag försöker blottlägga: svenskar - och Aftonbladet - blandar samman regeringens ansvar med medmänniskors insatser. Självklart ska människor, såväl professionella som volontärer, hjälpa och stötta i kriser - och det är ju det vi nu ser, vilket är glädjande mitt i den djupa tragedin. Men den ilska är orimlig som utgår från att regeringen omedelbart ska kunna ta hand om varje svensk medborgare som reser till de mest otillgängliga delarna av världen.

Det är ju en paradox att man nu talar om att införa varningssystem och organisera den västerländska civilisationens krav på trygghet i Thailands övärld. Just den övärld som västerlänningar söker sig till för att komma bort från civilisationens noga inordnade rutiner.

Ett annat mycket intressant mejl berör orsaken till varför svenskar ställer sådana orimliga krav på staten. Amerikaner och israeler tror i mycket hög grad på Gud, men denna gudstro står inte i vägen för individuell handlingskraft. En insikt som mejlskrivaren nyligen upptäkt:
Detta stämmer inte med min ursprungliga syn på religionen som passiviserande. I Sverige däremot som är ett av de mest sekulariserade samhällena i världen så är folkets passivitet och tro på en högre makts ingripande anmärkningsvärd. I detta fall är det dock inte tron på gud utan staten. Jag har inget problem med tro så länge den inte passiviserar. Omvänt, även om jag är för sekularisering: om passivitet skapas av något annat än religion är det naturligtvis lika dåligt.
Precis! Istället för att tro på Gud tror svenskar på Staten. I varje sekund under hela våra liv förväntar vi oss att omedelbart kunna lita till att staten och dess experter ska ta hand om oss. Detta är en livslögn!

Staten ger i verkligheten allt mindre trygghet och stöd. Sjukvård och skola misshandlas så grovt av planekonomisk partipolitik att de har allt svårare att utföra sin uppgift - här hemma. Skälet är detsamma bakom realiteten att polisen inte utreder brott och att katastrofberedskapen är ett skämt. Staten är ingenting att tro på!

Vad är alternativet? Ja, vissa delar, som polis och katastrofberedskap är nationella uppgifter som staten ska sköta. Och man borde koncentrera sig på dessa kärnuppgifter. Men istället har staten tagit på sig snart sagt allt ansvar i samhället. En omöjlig uppgift som innebär att man sköter allting dåligt. Staten borde vara betydligt mindre - och göra sina kärnuppgifter betydligt bättre.


Söndag 2005-01-02 / 14.32
EUROPA OCH USA NÄRMAR SIG VARANDRA. The Economist-journalisterna John Micklethwait and Adrian Wooldridge (som skrev en av förra årets mest intressanta böcker: The Right Nation, se blogg
10 aug, 20 aug och 7 okt) ger i artikeln Fresh signs that Europe is ready to deal with Bush i Houston Chronicle en spännande analys.

Relationen över Atlanten är på väg att förbättras av flera skäl, menar de. 1) Europeiska politiker som tagit till sig Michael Moores uppfattning att George W Bush inte är representativ för Amerika har tänkt om efter det att Bush vann sin övertygande valseger i november. Chirac och Schröder inser nu att Bush företräder amerikanska folket och att man måste gilla läget. 2) Arafats död är en välsignelse för möjligheterna att återuppta fredssträvandena. Europa och USA står nu för samma strategi. 3) Efter mordet på Theo van Gogh har Europa börjat inse att radikal islamism är oförenligt med demokrati och tolerans. 4) Vladimir Putins agerande i Ukraina har förenat EU och USA i en demokratisk front. De nya EU-medlemmarna i Östeuropa påverkar EU's hållning (Rysskritiska och pro-amerikanska).

För mig framstår det på något sätt som tragiskt, men inte förvånande, att det är hot mot demokratin som för Europa och Amerika samman. Under lugna tider driver USA och Europa isär, men när allvarliga hot tonar upp sig inser man att det är mer som förenar än skiljer.


Söndag 2005-01-02 / 14.05
PUTIN EN NY HITLER? I en skrämmande dyster
framtidsprognos om Ryssland skriver Harvardprofessorn Niall Ferguson i Daily Telegraph att Vladimir Putin inte kan jämföras med Pinochet eller Franco. Varken Chile eller Spanien har den storlek och betydelse som Ryssland har. Om Putin och Rysslands utveckling ska jämföras med något, är det med Weimarrepubliken som slutade i diktatur under Adolf Hitler.

Ferguson drar flera paralleller: den förödmjukelse som förlusten av kalla kriget blev för Sovjet är lika stor som kejsardömet Tysklands förlust var i första världskriget. Putin visar samma imperialistiska tendenser som Hitler gjorde. Putin kan hänvisa till ryska minoritetsbefolkningar i grannländerna på samma sätt som Hitler hänvisade till tysktalande i Tjeckoslovakien och Polen.

Parallellerna är inte så långsökta som man skulle önska att de var.


Söndag 2005-01-02 / 13.51
ABBAS SKYDDAR TERRORISTER. Västvärlden har hoppats att den främste kandidaten till att bli palestiniernas president, Mahmoud Abbas, ska vara en moderat kraft som tar itu med den palestinska terrorismen som omöjliggör en fredlig utveckling. Abbas har tidigare givit signaler i den riktningen (se blogg
14 dec). Men nu uttalar han sig på ett helt annat sätt: han tänker inte fånga terrorister, utan försvarar dem. All tidigare erfarenhet av terrorism är att den helt kan besegras bara om en stor majoritet i befolkningen vänder sig mot terroristerna och slutar ge dem moraliskt stöd. Abbas visar att så inte kommer att ske. Palestinierna tänker fortsätta ge sitt tysta stöd till självmordsbombarna. Och så länge de gör det kommer freden aldrig till Mellanöstern. Palestinierna väljer terrorkrig framför fredlig samexistens.


Lördag 2005-01-01 / 19.03
VALDAGEN I IRAK NÄRMAR SIG. Bloggande tandläkaren Zeyad, sunnimuslim i Bagdad, ger en
informativ rapport om läget inför valet i Irak 30 januari. Valet handlar om att utse 275 ledamöter till Nationalförsamlingen. 93 listor är officiellt registrerade, med sammanlagt 7.200 kandidater. Listorna är ofta allianser som består av flera partier. Alla listor måste bestå av minst 33 procent kvinnor.

80 procent av den röstberättigade befolkningen har registrerat sig för att kunna rösta. En förvånansvärt hög siffra. Zeyad går igenom de listor som väntas få flest röster:
  • Förenade irakiska alliansen är den främsta shiamuslimska listan. Det ryktas om att storayatollan Sistani givit sitt stöd till listan, även om han tidigare sagt att han inte tar ställning mellan partilistorna.
  • Irakierna (Iraqiyyun) har startats av den nuvarande presidenten Ghazi Ajeel Al-Yawar och inkluderar flera av nuvarande ministrarna (sunni).
  • Iraklistan (Al-Iraqiya) leds av nuvarande premiärministern Ayad Allawi och innehåller utöver regeringsmedarbetare lokala ledare och schejker (shia).
  • Iraks kommunistparti ställer upp med sin generalsekreterare i spetsen.
  • KDP/PUK är en lista med de två ledande kurdiska partierna.
  • Islamistpartiet hade hotat med att bojkotta valet, men ställer nu upp (sunni).
  • Oberoende demokratisk samling leds av Adnan Al-Pachachi som uppvaktats av flera andra partier, men ställer upp med egen lista.
  • Nationella demokratiska koalitionen leds av demokratiaktivisten Tawfiq Al-Yassiri som organiserat anti-terroristdemonstrationerna samt av nuvarande justitieministern Malik Dohan Al-Hassan.
  • De två floderna (Al-Rafidain) är en koalition av minoriteter, som kristna assyrier och armenier.
  • Oberoende demokratiska trenden består av akademiker, läkare, jurister och professorer.
  • Oberoende progressiva fronten är ett regionalt parti som leds av schejken i Kut.
  • Nationella koalitionen (Watani) består bl a av kvinnoaktivister och författare.
  • Iraks oberoende block leds av Dr Ghassan Al-Attiya som är en stark profil för dialog och försoning. Han uppmanar terroristerna att träda fram och deklarera sitt politiska program.
  • Demokratirörelsens lista består av flera journalister.
  • Konstitutionella monarkisterna vill återinrätta monarki i Irak.
  • Civilsamhällets samling består av representanter för frivilligorganisationer.


Lördag 2005-01-01 / 19.03
KOFI ANNAN STANNADE PÅ SKIDSEMESTER. Svenska medier rapporterar inte gärna negativa nyheter om FN, men faktum är att generalsekreteraren stannade
72 timmar på skidsemester efter besked om katastrofen, innan han återvände till FN-skrapan i New York. En journalist frågar vilken signal hans agerande sänder ut till de nationer som han nu ber hjälpa till.


Lördag 2005-01-01 / 16.09
VAD HAR VI ATT LÄRA I SVERIGE? Svenska Dagbladet har i dag givit ut en särskild upplaga som säljs i lösnummer. I ledaren
Tystnad hjälper inte (pdf) tar PJ Anders Linder upp frågor om vad som behöver ske nu:
[Det är] viktigt både att människors vrede och förtvivlan får komma till uttryck och att medierna kontinuerligt prövar de ytterst ansvarigas agerande. I vilka andra lägen utgår man från att beslut blir bäst om de som har makten får fatta dem utan att svara på frågor och berätta hur de resonerar?
Linder efterlyser öppenhet och åsiktsbrytning. Ja, det är nog det viktigaste - efter att ta hand om sorgearbetet - eftersom vi efter två ministermord och Estonia fortfarande står handfallna efter oväntade händelser och yrvaket frågar ”hur kunde det hända oss i Sverige?” Vi måste vara världsbäst på att förtränga dåliga nyheter och vägra lära oss något av dem.

Som jag varit inne på tidigare (30/12) så behåller vi vår klockartro på att staten ska lösa alla problem och skydda oss medborgare från alla olyckor och tragedier. Vi uppträder som barn i krislägen och vill hålla pappa staten i handen. När den handen inte visar sig finnas där blir ilskan stor. Vår mentala låsning är monumental. Låt mig ge ett exempel.

Alla som kommenterat de barn som fått resa hem utan föräldrar, har varit upprörda över att medresenärer och volontärer fått ta hand om barnen. Men vem skulle göra det annars?! Består inte vår civilisation just av människor, medmänniskor? Vem annars? Anser vi svenskar att det ska finnas socialsekreterare utplacerade runt om på jordklotet som ska rycka ut och hålla handen när något händer? Är socialtjänsten civilisationens kärna? En socialtjänst som består av avlönad personal som går på 40-timmarsvecka. Upphör civilisationen efter kontorstid? Det är en skrämmande världsbild svenska folket lever i.

Svenska samhället är inte socialtjänsten, landstinget eller regeringskansliet. Svenska samhället är ingenting annat än vi medborgare, individer som tar ansvar. Allt annat är biprodukter som möjligen kan bistå och avlasta.

Jag får känslan av att vi svenskar har abdikerat från vår roll som medborgare. Vi anser att vi har lämnat över ansvaret för våra medmänniskor till staten och vi blir upprörda när vi måste ställa upp på okända medmänniskor. Det är skamligt! Vi måste återta makten över våra liv och vårt samhälle. Vi kan inte abdikera och överlämna ansvaret till någon annan. Det är en lärdom vi borde kunna dra av den här katastrofen.

Och om staten inte behöver vara inblandad i precis allting, kan den, med rätt politisk ledning, inriktas på att bli effektiv på de områden där staten har en roll att spela: vid katastrofer och kriser. Nu när staten anses vara ansvarig för allt, blir den inte bra på någonting.


Lördag 2005-01-01 / 15.28
SMAKLÖSA UNDERGÅNGSMÅNGLARE I P1. Trots att katastrofen i Asien var en jordbävning med efterföljande tsunami, gör ekots
lördagsintervju allt för att ”dra paralleller” med människans miljöpåverkan och att jordbävningen på något sätt skulle illustrera växthuseffekten. Vilket vanvettigt skitsnack! Gång på gång trummade klimatforskaren Bert Bolin och ambassadör Bo Kjellén in sitt budskap om hur farliga människorna är för jordklotet, om vilka risker mänsklig aktivitet är för naturen. Som lyssnare undrar man om farbröderna skulle vilja avliva mänskligheten för att rädda jordklotet.

De här tramsiga undergångsmånglarna sticker ut sitt fula tryne så fort något händer, och deras anseende borde rasa när de använder en jordbävning för att skrämma upp folk. Visst påverkar mänsklig aktivitet miljön, men människan är, vilket ju framgår exempelvis vid en jordbävning som denna, en mycket liten varelse som är en bagatell i jämförelse med naturkrafterna. Ett enda vulkanutbrott kan spy ut så mycket aska, svavel och andra ämnen att trafikens avgaser helt kommer i skuggan. Är det något jordbävningen utanför Sumatra visar, är det mänsklighetens litenhet i de energi- och naturkrafter som härskar på detta jordklot.


Lördag 2005-01-01 / 15.28
KATASTROFEN UTNYTTJAS AV USA-HATARE. Det är sanslöst att läsa hur stolliga anti-amerikanska krafter försöker ge USA skulden för jordbävningen i Asien. Först sprang den stollige norrmannen Jan Egeland i FN ut och
anklagade USA för att vara snåla efter katastrofen, detta innan några beslut om bistånd tagits. I dagsläget står USA för de största utlovade hjälpinsatserna. Sedan sprang den sparkade brittiske ministern Clare Short ut och anklagade USA för att ta initiativet från FN. Alltså raka motsatsen till Egelands kritik: USA tar för stort ansvar. The Australian rapporterar att muslimer vill skylla jordbävningen på USA: Tsunami must be fault of the US.

De anti-amerikanska strömningarna visar sitt rätta ansikte: de saknar all sans och balans.


Lördag 2005-01-01 / 15.28
THAILAND RESER SIG. Naturligtvis präglas stämningen här hemma av alla de saknade och döda efter naturkatastrofen. Men samtidigt måste livet gå vidare. Och för thailändarna handlar det utöver sorgen för de som ryckts bort också om att bygga nya bostäder, klara av att försörja sig och få igång ekonomin. Därför visas viss frustration i Phuket Gazette över att internationella medier fortfarande visar bilder på hur förödd kusten och stränderna såg ut direkt efter flodvågorna. Mycket har hänt under veckan, vilket framgår i artikeln
Huge progress made in Patong cleanup. I exempelvis Sky News rapporteras också att det är mycket begränsade geografiska områden som drabbats av flodvågorna, utom i Indonesien där förödelsen är stor eftersom man också drabbades av själva jordbävningen.