Dick Erixon


Dick Erixon:
Kommentarer 16 - 22 aug 2004

Söndag 2004-08-22 / 19.40
REPUBLIKANERNAS KONVENT startar nästa måndag, 30 augusti och nu är talarlistan klar. Snacka om tunga namn. Konventets huvudtalare blir demokratiske (!) sentatorn Zell Miller som var huvudtalare på demokraternas konvent 1992, då Bill Clinton utsågs till presidentkandidat. 72-årige Miller är en riktig statsman som starkt ogillar Bush-hatet och radikaliseringen av demokraterna.

På tisdagen talar guvernören för USA's största delstat, Arnold Schwarzenegger, förmodligen det tal som flest kommer att se, förutom presidentens. Första dagen talar New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani som blev hela världens borgmästare den 11 september 2001.

Samma kväll talar också senator John McCain vars livsöde är minst sagt dramatiskt - som pilot har han störtat i havet och följt med sitt stridsflygplan i djupet; han var på däck på hangarfartyget Forrestal när det exploderade och 134 man dog; han sköts ner över Hanoi, räddade sig med fallskärm, för att torteras i fem år av nordvietnameserna.

Vilket gäng! Personer med större erfarenhet, handlingskraft och viljestyrka finns inte.


Söndag 2004-08-22 / 14.12
HOLLYWOODS KNÄPPA KÄNDISAR. Mark Steyn har i Chicago Sun-Times en underbar krönika om hur
kändisar (typ Barbra Streisand, Whoopi Goldberg och Ben Affleck) tar över det demokratiska partiet. Han parafraserar Christopher Hitchens, som sa att politik är showbusiness för fula människor, och menar att i dessa dagar verkar showbusiness vara politik för vackra människor.

Men eftersom de lever i sin egen lilla privilegierade vänstervärld uppfattas dom som knäppa. Snarare än att förgylla demokraterna blir de till sänken (Kerry förbjöd nyligen att film från en penninginsamlande gala visades i TV eftersom Woopi och andra gjort så sanslösa utfall mot Bush att man var rädd för bakslag i opinionen).


Söndag 2004-08-22 / 12.14
KERRY TYCKER SYND OM SIG SJÄLV. Medan demokratiska partiet och dem närstående, typ Moveon och Michael Moore, ägnat enorma summor åt att attackera president Bush personligen börjar John Kerry stortjuta så fort någon säger något negativt om honom. De senaste dagarna har han inte talat politik, utan bara om hur synd det är om honom. Här ur 8 minuter gammalt telegram från
nyhetsbyrån AP:
Därför attackerar de min trovärdighet. Därför är de ute efter mig personligen. Presidenten måste stå upp och stoppa detta. Presidenten måste ha mod nog att tala om detta.
Vilken förbannad kärring! Det är John Kerry som sänkt den här valkampanjen till lägsta nivån i historien. Och nu storgrinar han när han får smaka på samma medel.


Söndag 2004-08-22 / 11.00
PER T OHLSSON, som också håller på Kerry
skriver i dag:
President George W Bush [meddelade] i måndags att USA skall börja dra tillbaka 70 000 soldater från baser i Europa och Asien. Störst blir neddragningarna i Tyskland ... John Kerry ... ifrågasatte det kloka i Bushs planer...
Om man håller på John Kerry måste man nog vara mer uppdaterad om vad denne man säger. Som president kan han skapa stor osäkerhet, för det Ohlsson missat är att Kerry bara två veckor tidigare hade en helt annan policy. Till ABC-programmet This Week sa han:
I will have significant, enormous reduction in the levels of troops ... in the Korean peninsula perhaps, in Europe perhaps.
Alltså: ena veckan talar Kerry om enorm reducering av trupper i Europa. När presidenten lägger fram en mer försiktig plan i den riktningen, då vänder Kerry helt och kritiserar truppreduktion. Vem kan lita på en sån gubbe?

Annars handlar Ohlssons artikel om Ryssland. Risken att landet faller tillbaka i diktatur är mycket stor. De kommer åter att hota väst. ”Då, om inte förr, kan det vara bra för oss att ha de där förfärliga amerikanerna på plats”, avslutar Ohlsson. Ja, men det vill ju inte Europa! Vi kommer snart att få flytta hundratals miljarder kronor från välfärdssystem till militär upprustning - det är Europas pris för att hata USA.


Söndag 2004-08-22 / 10.41
HEIMERSONS MISSBEDÖMNING. Staffan Heimerson brukar veta vad han skriver, men senaste
krönikan ägnar han åt naivt taktiktänkande. Även om han ”gillar Bush mer än Kerry” vill han att Kerry ska vinna för att få en ”nystart” i relationen över Atlanten. Visst behövs en sådan. Men politik handlar om mer än personer, det handlar om vem som har rätt strategi. Att välja Kerry, Chirac och Schröder är att välja eftergiftspolitik. Varför inte önska bort Chirac och Schröder för att få en nystart för väst?


Söndag 2004-08-22 / 10.41
I NATTMÖSSAN. P1:s Godmorgon världen kan inte göra ett enda utrikespolitiskt inslag utan att tala om den ”ooootrooooliga USA-fientligheten” och folk som ”vill skjuta amerikaner”. SR-medarbetarna saknar fullständigt perspektiv och lever i en bubbla där man bara hör vänsterargument från olika håll och därmed inte begriper någonting om de reella skeendena i världen. Varje söndag ägnar man åt att bekräfta sina egna fördomar. Som vilken sekt som helst.


Lördag 2004-08-21 / 14.43
KERRY SNUBBLAR, KAN FALLA. På sitt partikonvent ägnade presidentkandidaten John Kerry all tid åt 30 år gamla meriter i Vietnam för att bevisa hur tuff och beslutsam han är. Det upprörde Vietnamveteraner som satte igång en antikampanj (mot president Bush finns hur många sådana antikampanjer som helst, varav Michael Moore varit effektivast). Men veteranerna har nu visat sig betydligt smartare än Michael Moore - de har fått John Kerry's presidentkampanj i gungning, något Moore aldrig varit i närheten av med president Bush.

Hur har de lyckats med det? Jo, en
bok, en första reklamfilm och en hemsida gick till personlig attack på Kerry och de rapporter han själv skrev och som gjorde att han fick medalj i Vietnam. Alla vänstermedier - New York Times, NBC, ABC m fl - höll tyst om dessa anklagelser, trots att samma medier ägnat stor uppmärksamhet åt anklagelser om att George W Bush smitit från sin tjänstgöring i nationalgardet.

Men tack vare internet - Guds gåva till demokratin och yttrandefriheten! - har såväl boken som reklamfilmen fått enorm spridning i USA. Anklagelserna började ge resultat i opinionssiffrorna. John Kerry fick panik. Den hjälp Kerry fått av de så lydiga vänstermedierna, genom att knipa käft om attackerna, kastar Kerry bort när han själv börjar bemöta anklagelserna. Ett allvarligt misstag, som John McIntyre skriver. Nu kan medierna inte förtiga veteranernas anklagelser längre. När kandidaten själv tagit upp dem måste medierna skriva om dem. Men Kerry vet att en del i reklamfilmen kan ifrågasättas och tror därför att han kan vinna debatten och få sympatierna på sin sida.

Men vad gör Vietnamveteranerna då? Jo, när allt ljus hamnar på dem så släpper man en andra reklamfilm där John Kerry's egen röst dominerar i stenhårda angrepp mot amerikanska soldater. Ett fruktansvärt svek mot sina kamrater i fält.

Alltså: man lurar ut John Kerry på banan, får honom att ta upp Vietnamveteranernas inte helt felfria angrepp och därmed drar till sig precis all medieuppmärksamhet - DÅ släpper man atombomben: Kerry föraktar krigsveteraner - rakt ut, med sina egna ord! Ord som får enorm exponering. Kerry's extrema uttalanden från 70-talets hippieera överröstar dagens Kerry och de mer statsmannalika uttalandena.

Snacka om strategi och valtaktik. Det är naturligtvis sorgligt att en valkampanj ska behöva drivas på det här sättet. Men republikanerna måste ju svara på Michael Moore's och andras hatfyllda propaganda. I stället för att ljuga lika mycket som vänstern, agerar man smart, taktiskt och synnerligen effektivt. Med tanke på Moore's svinaktigheter kan man bara le åt utvecklingen. Kerry har fått en rak höger, frågan är om han reser sig...


Lördag 2004-08-21 / 10.24
REINFELDT GÅR FÖR LÅNGT. Jag sympatiserar med den moderata strategin att valvinst 2006 är allt annat överordnat. Men nu börjar utslätningen slå över i en ren socialistisk politik. Svenska Dagbladet
rapporterar på ledarsidan att moderatledaren i LO-tidningen sagt: ”Vi ser inget behov av att förändra arbetsrätten.”

Det är att gå för långt. Man kan runda av kanterna på sitt budskap, men att byta till motståndarnas åsikter gör ju maktskifte meningslöst.


Lördag 2004-08-21 / 10.07
NY FÖRÖDANDE VIDEO. Knappt hade chocken lagt sig efter den första videon där patrullbåtsveteraner som tjänstgjorde med John Kerry i Vietnam sagt att de inte litar på honom som överbefälhavare, innan näste video är ute. Och den är ännu mer förödande för den demokratiske presidentkandidaten. I den uttalar sig amerikanska krigsfångar om hur John Kerrys svek var värre än den tortyr de själva utsattes för av kommunisterna i Nordvietnam (se den
här!). Kerry framstår som en landsförädare.

Filmen är så förödande att demokraterna nu försöker stoppa den. De hävdar att filmen är olagligt finansierad av en texasföretagare och vän till Bush. Och visst är det så, Bob Perry har bidragit med 0,2 miljoner dollar. Grejen är bara att demokraterna under året smutskastat presidenten för 63,5 miljoner dollar med samma typ av finansiering. Demokrater är som all vänster: hycklande.


Fredag 2004-08-20 / 20.52
GAMMAL ÄR BÄST. Efter förra matchen
skrev Internationella bordtennisförbundet på sin hemsida att den ” 38 årige svenske legenden Jan-Ove Waldner” spelade grymt.

När JO i kvällens kvartsfinal slog ut europamästaren, 23-årige tysken Timo Boll skriver förbundet att Waldner ”understrukit sin status som den störste bordtennisspelaren någonsin med ytterligare en sensationell seger”.


Fredag 2004-08-20 / 17.36
SVARTA SÄTTER FÄRG PÅ VALET. För första gången kommer ett senatorsval att stå mellan två afro-amerikaner. Och viktigare: båda tillhör det amerikanska valårets mest spännande kandidater. Libertarianske forskaren Thomas Sowell har skrivit två krönikor om valet i Illinois (
del I och del II). Alan Keyes är ultrakonservativ medan Barack Obama ligger långt till vänster. Båda är färgstarka profiler med karaktär. Båda är skickliga talare och debattörer. Sowell hoppas att republikanerna verkligen satsar på Keyes, även om han fått rycka in i sista stund pga tidigare avhopp. Här kan en ny agenda för den svarta minoriteten sättas, en minoritet som i alldeles för hög grad lever på bidrag.

Det kan bli hela 6 debatter mellan kandidaterna, efter förebild från Abraham Lincolns debatter i Illinois' senatsval 1858. Dessa debatter är ett måste för den som gillar ideologisk debatt.


Fredag 2004-08-20 / 15.26
FOX NEWS BÄST PÅ POLITIK. Folk har rynkat på näsan när jag
lyft fram exempelvis Brit Hume, som leder det politiska nyhetsprogrammet Special Report som går i TV8(!) om än nattetid. Därför är det kul att de brittiska Economist-journalisterna Adrian Wooldridge och John Micklethwait delar min syn i sin bok The Right Nation:
En faktor som inte ska underskattas i Fox är att kanalen, trots sin partiskhet, levererar politisk rapportering av högsta klass. Man balanserar de välsminkade utan kunskap om fransk politik med högst intellektuella kommentatorer som Fred Barnes och Charles Krauthammer. Kanalens främsta nyhetsankare, Brit Hume, är en av de smartaste kommentatorerna i amerikansk politik. (s 164)
Så slå på TV8 vardagkvällar kl 24-01, och du får politisk rapportering som får svensk TV att bli grå, stel och politiskt tillrättalagd i enlighet med överhetens önskemål.


Fredag 2004-08-20 / 13.06
HÖGRE KRIMINALITET I SVERIGE ÄN I NEW YORK. I dag tar Olle Wästberg i debattartikeln
Det känns tryggare i New York upp ett tema som tidigare diskuterats i denna blogg (se 19 jan). Vi svenskar tror att vi utsätts för mindre brottslighet än amerikaner, särskilt i storstäder som New York. Men det är precis tvärtom!

Socialdemokratins flum och ovilja att bestraffa brott innebär att våldsverkare och tjuvar ständigt flyttar fram sina positioner på hederligt arbetande människors bekostnad. I Rosengård i Malmö har rättssamhället förbytts i anarki och pöbelvälde. Så kommer det att se ut i hela Sverige om socialdemokratin, som står på brottslingarnas sida, får fortsätta. Till och med poliskåren har börjat betrakta villainbrott som fördelningspolitik och egendomsutjämning. Att vi har en kommunist till psykolog, Birgit Hansson, som rektor för Polishögskolan får naturligtvis konsekvenser....

Men istället för att ta strid, viker de borgerliga politikerna i riksdagshuset ner sig eftersom man är styrd och kontrollerad av vänstermedierna, som fnyser åt krav på ”hårdare tag”. Om borgarna inte fattar vilken central trygghetsfråga det här är för svenska folket, då förtjänar de inte att vinna val.

Vad göra? Svaret är självklart: de borgerliga borde förespråka en fördubbling av den uniformerade poliskåren - från 16.500 poliser till 30.000 - så att kvarterspoliser åter blir en del av vardagen. Man borde svart på vitt tala om att alla socialdemokrater som av regeringen utnämnts till polischefer ska sparkas ut. De håller på att förvandla poliser till dagisfröknar. Svensk poliskår är demoraliserad och tjuvarna skrattar åt dom. En poliskår utan respekt är både farlig för omgivningen och fullständigt inkompetent att hålla ordning. De borgerliga borde kalla hit polischefer från New York som kan lära hur man minskar brottsligheten genom att sätta stopp redan vid de minsta brotten - som tjuvåkning i tunnelbanan. Om samhället visar att man INTE tolererar brott, sjunker brottsligheten, framförallt den grövre.

I den här debatten skulle de borgerliga kunna sopa golvet med sossarna i en viktig trygghetsfråga. Gör man det? Nej.


Fredag 2004-08-20 / 10.05
GOOGLE-SKAPARNA MÅNGMILJARDÄRER.
Börsintroduktionen av sökmotorföretaget Google har givit de två unga upphovsmännen Larry Page och Sergey Brin 3,7 miljarder dollar var! 27.000.000.000 kronor. I USA belönas uppfinnare, nytänkare och entreprenörer - inte bara lottovinnare.


Fredag 2004-08-20 / 9.59
ANTITERRORIST-UTRUSTNING. New York rustar för de våldsamma antikrigsdemonstrationer som utlovats under republikanernas konvent, som börjar 30 augusti. Polisen testar
ny utrustning för att hålla anarkister och våldsverkare i schack. De har vid tidigare tillfällen fått alldeles för mycket uppmärksamhet på grund av polisens svårigheter att hålla ordning. Det vore mycket glädjande om pöbelmassor, som den i Göteborg under EU-toppmötet, nu kan bemästras på ett effektivt sätt.


Fredag 2004-08-20 / 9.24
MÖT PENGALÖFTEN MED VÄRDERINGAR. I Svenska Dagbladets
huvudledare har PJ Anders Linder mött Maud Olofsson som attackerar Göran Persson på ett annat sätt än brukligt: i stället för "nationalekonomiska gissningslekar" har centerpartiet återuppfunnit det ideologiska tilltalet och ifrågasätter mer än regeringens kompetens, man utmanar även dess hållning och samhällsidé.

Regeringens löften om nya bidrag måste mötas med värderingar och "få människor att fundera över om det verkligen är i bidragen som tryggheten sitter", säger Olofsson.

Precis så! Visst behövs de konkreta lagförslagen, men de vinner inga val, det gör ett politiskt budskap som kan visa att tryggheten finns i friheten, att företagsamhet ger makt över det egna livet och att det finns en väg ut ur välfärdsstatens vanmakt.

Det är intressant att jämföra den amerikanska högerns utveckling med den svenska situationen, i synnerhet när man kan hänvisa till den utmärkta boken The Right Nation : Conservative Power in America av engelsmännen och Economist-medarbetarna Adrian Wooldridge och John Micklethwait.

De konstaterar att få kallade sig konservativa fram till 1960-talet, i stället sa man sig vara radikal, individualist eller moderat progressiv. Även om Barry Goldwater förlorade presidentvalet 1964 var hans betydelse enorm eftersom han vågade lyfta fram de konservativa värderingarna som nu dominerar amerikansk politik. Bill Clinton kunde vinna bara därför att han lovade reformera bidragssystemen och deklarerade "slutet för välfärdsstaten som vi känner den" och "slutet för den stora staten".

Ännu i dag är "konservativ" ett suspekt ord i Sverige. Och den amerikanska konservatismen är inte alls så som våra associationsbanor går. För det första definieras konservativ efter värderingar, inte efter klass. Många konservativa i USA är låginkomsttagare och invandrare.

Wooldridge och Micklethwait konstaterar att av Edmund Burke's sex principer för konservatism gäller i huvudsak bara de tre första i USA: djup misstänksamhet mot statsmakten, föredrar frihet framför jämlikhet samt patriotism. De tre andra stämmer inte särskilt väl: tilltro till äldre institutioner, skeptisk hållning mot utveckling samt elitism. På dessa intar den amerikanska konservativa rörelsen en närmast libertariansk hållning: flexibilitet, positiv framtidstro och meritokrati snarare än elitism.

Svensk borgerlighet har mycket att hämta här, om inte annat av den anledningen att staten blivit extremt stor och alltmer ineffektiv, att jämlikheten har kvävt friheten och att svensk nationalism, som finns under ytan, skulle kunna förvandlas till svensk patriotism och bli inkluderande i stället för exkluderande.

Svenska folket är trygghetsnarkomaner. Men om man visar att staten ingalunda kan garantera tryggheten, kan opinionen vända så att man vill skapa trygghet genom egna beslut genom att få behålla sin egen lön.

Maud Olofsson är helt rätt ute när hon börjat ta värderingsdebatten med socialdemokratin. Det är därför dom blir så irriterade. De är här socialdemokratin är som svagast. Det är här man kan hitta kraft att välta dem ur regeringstaburetterna. När tänker de andra tre partierna våga tala värderingar?


Tordag 2004-08-19 / 11.40
VÄNSTERN VILL MÖRDA MOTSTÅNDARNA. Så har då det helt förutsägbara hänt: hela förstasidan på kulturdelen i Dagens Nyheter
hyllar en skandalomsusad bok som har ett enda budskap: mörda president Bush! Artikeln illustreras med ett collage där man med trädgårdssax klipper huvudet av George W Bush.

Skillnaden mellan Mijailo Mijailovic och vänsternissarna på DN är att han handlar i enlighet med sina sjuka inre röster.

När verkligheten - och makten - går vänsterns regleringsivrare ur händerna blir de desperata. Det vi ser i västvärlden, och som sporras av terrorismen, är hur vänstern åter håller på att falla tillbaka i sin urgamla våldsromantik. I USA kommer inte folket att släppa fram vänsterfacisterna, men i Europa har det ju hänt förr: Benito Mussolini var redaktör på en socialistisk tidning innan han tyckte våld var en effektivare väg till makten än demokrati.


Tordag 2004-08-19 / 9.35
BLODIGA KRAVALLER I NEW YORK?. De värsta kravallerna på årtionden kan inträffa i slutet av augusti. Bush-hatarna mobiliserar och har ett budskap till de republikanska konventdeltagarna som då anländer till staden:
DÖ!. Man tänker organisera strider som man jämför med... Mellanöstern.

Frågan är om ens NYPD, världens bästa poliskår, kan klara det här. Bush-hatarna, typ skribenten bakom den länkade artikeln, framstår som sinnessjuka. Blod kan komma att flyta på gatorna.

Men politiskt kan sådana strider resultera i så starka sympatier för republikanerna att man efter valet konstaterar att Bush-hatarna förlorade valet åt demokratiska partiet under dessa dagar i New York. Tack och lov för demokrati! Där tenderar inte våldsbenägna dårar att vinna.


Tordag 2004-08-19 / 8.58
RÖDE OSCAR SÄNKER EMU? Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder är socialdemokrat och efterträdde den vänstervridne Oskar Lafontaine som partiledare när han tvingades avgå 1999. Nu har ”Röde Oscar”, som han kallas, dykt upp på scenen igen och ställt sig i spetsen för
protesterna mot de reformer hans eget parti genomför så att Tyskland ska uppfylla eurozonens stabilitetspakt.

Om Tyskland och Frankrike inte orkar skära i förmånerna kan EMU komma att haverera. Nu ställs Europas politiska klass inför sitt största prov på årtionden.


Tordag 2004-08-19 / 8.22
TRIST SVENSK MENTALITET GER DÅLIG DEBATT. Att läsa artiklar i utländsk press är oerhört givande. De är ofta informativa, även när man inte håller med om slutsatsen, de är logiska, de argumenterar och vädjar till läsarens förnuft. I svenska medier dominerar en helt annan ”stil”: svärta ner någon annan, visa moralisk indignation och framför allt ställ krav på andra. Resultatet är att artiklarna blir mästrande och egocentriska som om ett barn skrivit dem.

Två exempel: När jag sökte artiklar om den nya kommissionen - med ett undantag fann jag inga svenska tidningar som gjort annan analys än att lista kommissionens namn: DN i lördags. Men en Jenny Jewerts ägnar
hela artikeln åt att lyfta Margot Wallström: hon ”är också känd för att vara en ovanligt öppen och modern Europapolitiker. Ur svenskt perspektiv...”. Men hur slutas artikeln? Jo: hon understryker betydelsen av ”att få kommisssionärer och ministrar att sluta upp med nationellt kattrakande. Först då kan något som liknar europeisk politik spira”. Detta efter att ha ägnat hela artikeln åt svensk nationalism utan ett ord till analys om helheten ...

Ett annat exempel är förre ministern Britta Lejon som i dag skriver insändarartikel i SVD Synpunkt. Hon ondgör sig över ”ökade klyftor i nätanvändande”, fyller artikeln med retoriska floskler utan några som helst konkreta förslag, och avslutar: ”Vill vi vända utvecklingen krävs det mer än ord”.

Svensk debatteknik avspeglar naturligtivs mentaliteten i landet: allt fler ställer allt högre krav allt mer högljutt. Och en sak har alla kravställare gemensamt: det är alltid någon annan som ska uppfylla kraven och leva upp till den högre moralen, aldrig någonsin kravställaren själv.


Onsdag 2004-08-18 / 23.55
JO WALDNER. Mitt intresse för bordtennis är inte stort, men Waldners insatser i OS är ett måste att följa och i dag var han helt makalös - igen. Han fyller 39 år i oktober, tog EM-silver 1982, blev världsmästare första gången 1989, OS-guld 1992. I Sydney
för fyra år sedan, då JO tog silver, sa vinnaren Kong Linghui:

– Jag respekterar honom väldigt, väldigt mycket. Jag har sett honom spela sedan jag var liten grabb och det är stort för mig att slå honom.

Sedan dess har man gjort bollen större. JO har varit skadad. Ändå slår han världstvåan Ma Lin. Underbart!


Onsdag 2004-08-18 / 15.59
NU RYKER MONOPOLEN! När en handlare i Stockholm blev åtalad för att han sålde Nicorette tuggummi i sin affär överklagade han till EU's domstol. ”In Sweden we have a system...” En del av det heter Apoteksbolaget som har försäljningsmonopol på ”läkemedel”.

Till ekot
säger professor Ulf Bernitz att han tror att Sverige kommer att få svårt att vinna striden om Apoteksbolaget och att en fällande dom även kan påverka Systembolagets framtid.

Ja! Äntligen kan vi börja se nyttan med medlemskapet i Europeiska unionen. Bort med apoteksmonopolet. Bort med systembolaget. Krossa förmynderiet! Kristdemokrater, miljöpartister, sosseministrar, ledarskribenter på DN och andra: Sluta lek diktatorer, skaffa er ett eget liv - och ge faan i andras!


Onsdag 2004-08-18 / 15.59
BETER SIG SOM FURSTAR. Politiker som Peter Eriksson, mp, agerar gärna förmyndare över andra människors liv, men följer inte själva sina egna regler. Aftonbladet avlöjar:
Kritiserar jeepar men har en själv. När ska dessa f-bannade hycklare röstas bort?


Onsdag 2004-08-18 / 15.26
BLOGGARE I IRAKISKA VALET. Via bloggar runt globen (se ex
gudmundson) sprider sig nu nyheten att bröderna Ali och Mohammed Fadhil, som driver den utmärkt informativa bloggen Iraq the model från Bagdad, lanserat sin kandidatur till Iraks nya parlament. Det här visar en ny potential för fenomenet bloggar.


Onsdag 2004-08-18 / 9.21
EUROPA - HJÄRNDÖD KONTINENT? Är det inte rätt fantastiskt - de två föregående kommentarerna tar upp viktiga perspektiv för EU, men ingen av de citerade artiklarna är skrivna av européer, utan av nordamerikaner! Varför måste man gå till Kanada och Chicago för att finna en intressant diskussion om vad Europeiska unionens utvidgning betyder? Till Chicago i mellanvästern! Varför i h-e finns inte diskussionen i Europa? Varför analyseras inte den nya kommissionen i medierna på hemmaplan? Är Europa en hjärndöd kontinent? (Tips på sådan analys, tas tacksamt emot!)


Onsdag 2004-08-18 / 9.15
VALKAMPANJ PÅ FEL KONTINENT. När Adlai Stevenson förlorade presidentval med jordskredsförluster till Ike Eisenhower förklarande han det med att han ”ställt upp i val på fel kontinent”. John Kerry tyck inte ha lärt sig, utan tror att stöd i Europa ska hjälpa honom vinna val i USA. Det
skriver John O'Sullivan i Chicago Sun-Times och menar att Kerry gör fel också när han definierar ”Europa” som Frankrike och Tyskland. Dessa båda har visserligen dominerat EU - men inte så längre.

Nu finns mer pro-amerikanska och marknadsorienterade länder än vad Brysselbyråkratin ger sken av. Storbritannien-Polen-Italien balanserar upp Frankrike-Tyskland. Kerry har omdömeslöst nog kallat den första gruppen av EU-länder, som ingått i Irakkoalitionen, för mutade och köpta. Hur säker är Kerry på att han istället för dessa ska få med sig sina vänner Frankrike och Tyskland till Irak efter en valseger? O'Sullivan menar att Kerry söker stöd hos fel länder i EU.Onsdag 2004-08-18 / 8.39
SLUT MED EUROPAS FRIA LUNCHER. Med anledning av USA's hemtagande av tiotusentals trupper från Tyskland
ironiserar Mark Steyn i Daily Telegraph över statsminister Göran Perssons uttalande om att utveckla EU för att balansera USA's dominans i världen. Det måste vara genant att vara den första supermakten i världshistorien som permanent beskyddas av den rivaliserande supermakten, skriver han. Grundläggande felet med Nato är att det hittills varit en fri lunch för européerna. Steyn citerar tidningens försvarsredaktör: en stat existerar inte utan militär styrka, och menar att Europa kommit undan eftersom USA fixat den saken.

Det amerikanska säkerhetspolitiska paraplyet tillsammans med melodifestivalen är de verkliga prototyperna för gemensamma institutioner i Europa:
Amerikanerna hjälpte till att bygga kontinenten där du kan sjunga Waterloo i stället för att utkämpa det.
Steyn har givetvis rätt. När Europa visade sin illojalitet mot USA's befrielse av Irak, fick USA nog. Nu kommer Europa att få flytta hundratals miljarder bort från sociala välfärdssystem för att istället bygga upp en militär kapacitet som man inte behövt betala för de senaste 50 åren. Antikrigsdemonstrationerna mot Irak kommer att visa sig vara de dyraste i världshistorien...


Tisdag 2004-08-17 / 20.25
INTRESSANTA KOMMISSIONÄRER (IV). Nu finns
lista över de nominerade kommissionärerna, varav flera är intressanta. Mest överraskande enligt flera bedömare är att den tunga posten som konkurrenskommissionär går från avgående Mario Monti till hollänskan Neelie Kroes, som varit parlamentariker för det liberala VVD och transportminister 1982-89. Hon doktorerade och blev sedan bitr professor i transportekonomi vid Erasmus university i Rotterdam. Senaste årtiondet styrelseproffs i bland annat Volvo och Thales. Läs mer här (pdf)

Jordbrukardottern Mariann Fischer Boel från ön Fyn i Danmark får ta hand om EU's absolut största utgiftspost som jordbrukskommissionär. Folketingsledamot för liberala Venstre från 1990, jordbruksminister 2001-2004. Läs mer här och här.


Tisdag 2004-08-17 / 16.23
OM SVENSKA DÖDSSYNDEN. Den helt groteska hysterin kring Kent Härstedts synnerligen marginella och helt otillräckliga förslag om alkoholskatt framstår i sin rätta och skrattretande tragiska dager när man läser om förslaget i utländsk press. Här ur dagens Financial Times (ej online):
Cross-border trade has not only hit tax revenues but undermined the role of Systembolaget, the state alcohol stores that have a monopoly on retail sales of strong beer, wine and spirits. In June sales at Systembolaget were 10 per cent below the same period a year earlier and the country's main schnapps distillery took a summer production break because of lack of demand.

At the same time alcohol consumption, although still low compared with some European countries, has reached its highest level for 100 years …

But the tax cut will be opposed by the strong anti-drink lobby and health experts …
”Anti-drink lobby”! Exakt så ska alla dessa skattefinansierade så kallade alkoholforskare benämnas. De profiterar på att svartmåla en fin gammal kultur och sabotera vanligt folks frihet. Självklart ska de som har problem med spriten låta bli, men att bestraffa den överväldigande majoriteten som hanterar alkohol ansvarsfullt är en förmynderimentalitet som tillhör en förgången tid. Anti-drink lobbyn bör dra något gammalt över sig.


Tisdag 2004-08-17 / 15.54
FOLKPARTIET LEIJONBORG. Stämningen i folkpartiet verkar inte på topp. I Mathias Sundins blogg
I Chydenius fotspår framgår att till och med riksdagsledamöter i partiet känner sig som ”röstboskap”:
Han har också en poäng i att partiledningen fattar alltför många beslut utan att någon diskussion i partiet. Det är en kritik jag också hört från medlemmar i riksdagsgruppen, att de som riksdagsledamöter blir någon sorts röstboskap. Alla resurser ligger hos partiledningen ...
Mathias Sundin har helt rätt när han ställer pragmatism mot rakryggad hållning. Men det är, som jag ser det, en annan diskussion än den som kommunalrådet Staffan Werme tar upp i dagens debattartikel: toppstyrning kontra medlemsinflytande.

Är det inte just ”partidemokrati” som leder till pragmatisk smörja som inte lockar någon utomstående? Svenska partier är bottenlöst trista just pga stormötesdemokratin - målet är att hålla de få, stackars medlemmarna nöjda, inte värva stora skaror medborgare som väljare i valen.


Tisdag 2004-08-17 / 10.14
SNÄLLA, STANNA. Trots återkommande antiamerikanska demonstrationerna i Tyskland ber man nu, plötsligt, amerikanerna att inte flytta baser med tiotusentals anställda från Tyskland,
meddelar Deutsche Welle. Det här visar hur ytlig antiamerikanismen är. Det är för vänsterfolk ett sorts mode, som att bära t-shirt med skäggig argentinsk seriemördare. När antiamerikanismen möter verkligheten pulveriseras den, som nu i Tyskland när president Bush beslutat ta hem trupper som varit i landet sedan kalla kriget. Nu vill tyskarna att de ska stanna. Trevliga värdar! Man hatar dem som gästar landet, men ber gästerna stanna, när de beslutar sig för att lämna.


Tisdag 2004-08-17 / 9.46
VÄRLDSKATASTROF. Som väntat blev reaktionerna häftiga på Härstedt mycket blygsamma förslag att sänka skatten med 40 procent på starksprit, men inte på öl och vin. Flera mail påpekar att det är öl och vin folk främst köper utomlands, vilket skulle betyda att spritskatten inte har så stor betydelse. Men inte så för våra kära nykerhetspartier.

Uppgivenhet är ingen strategi! skriver kristdemokraterna i ett indignerat pressmeddelande. Fler kommer att alkoholförgiftas, fler misshandlas, fler alkoholskador. Resignerad nedmontering... förskräckande resultat.

Farligt finskt exempel skriver centerparitet. Finska baksmällan borde avskräcka... mycket stort ansvar... tusen fler döda per år... följderna kan bli förödande.

På tonen i pressmeddelandena låter det som om regeringen föreslagit att man medvetet ska dränka medborgarna i sprittunnor. Och man undrar... om det är så farligt, varför föreslår inte partierna spritförbud? Nej, de är förmynderiets fyla tryne som sticker ut. De både partierna borde fundera på om de ska vara lagstiftare eller lämna riksdagen för att bli nykterhetsrörelsens ombudsmän. Deras utfall är patetiska.


Månddag 2004-08-16 / 21.00
KERRY'S PERSONLIGHET EN GÅTA. Författaren Christopher Hitchens recenserar i New York Times
tre böcker om och av John Kerry. Och det är ingen särskilt vacker bild som återges. I 1982 års primärval för guvernör i Massachusetts stod två personer mot varandra: King och Dukakis. John Kerry ville så gärna bli vice guvernörskandidat att han inte tog ställning till någon, utan lät trycka upp två uppsättningar med kampanjknappar: Dukakis/Kerry och King/Kerry.

Han skiljde sig inte från sin första fru, utan lät annullera äktenskapet och hävdade därmed att han aldrig varit gift med henne, modern till hans barn. Detta för att inte irritera katolska kyrkan, men ändå göra som han ville.

När han mer nyligen i San Francisco fnös åt ”koalitionen av villiga” som Bush samlat och kallade den ”en koalition av de tvingade och mutade”, blir frågan hur han har tänkt sig, som han säger, återupprätta Amerikas anseende i världen. Att kalla vänner för mutkolvar är ett märkligt sätt att bedriva diplomati på.

Ju mer man får veta om John Kerry, desto mindre ärlig framstår han. För mig börjar hans personlighet rent av att påminna om Richard Nixon...


Månddag 2004-08-16 / 17.44
USA TAR HEM TRUPPER. Just nu talar president Bush i Cincinatti. Han meddelar att man kommer att organisera om trupperna och ta hem 60-70.000 militär personal och upp till 100.000 civilanställda från utlandet. Dessa ska stationeras på hemmaplan och bygga upp en mer flexibel styrka som kan rycka ut när hot uppstår.

Det förmodas att de flests kommer att tas från Tyskland. I ett
TT-meddelande gnyr medievänstern om att tillbakadragandet kan ses som en reaktion på att den tyska regeringen motarbetade Iraks befrielse och att det får ekonomiska följder för Tyskland. Men bestäm er nu, va! Antingen är man för att USA agerar i världen, eller så är man emot - och om man är emot, vad i helvete ska man då med utplacerade amerikansk trupper till? Tyskland förtjänar det här.

På hemmaplan är detta ett litet genidrag av Bush. Han möter John Kerrys löfte om att ta hem trupper, och genom att tala om var dessa tiotusentals människor ska stationeras ger han berörda delstater en rejäl ekonomisk kick. Och gissa om de nya baserna kommer att hamna i delstater där det väger jämnt mellan demokrater och republikaner, som Florida och Ohio...


Månddag 2004-08-16 / 13.55
POLITISKT DRAMA OM ALKOHOLSKATTEN. Se där, utredaren Kent Härstedt vågade se verkligheten i ögonen och
föreslå sänkning med 40%, men bara på starksprit. Nu kommer ett lika indignerat som pinsamt drama att utspela sig i debatten. Alla de förmynderiets företrädare som motsätter sig att verkligheten får spela någon roll i alkoholpolitiken kommer att gråta, skälla, hota och be. Det här blir en intressant ”reality-check” av regering och opposition. Vågar de ta in verkligheten eller kommer de att fortsätta leva i den ideologiserade låtsasvärlden? Själv tror jag inte man kommer att sänka skatten. Verkligheten väger lätt i svensk politik.


Månddag 2004-08-16 / 9.16
SVERIGE SKYDDAR MASSMÖRDARE? Enligt Expressen har två av Saddam's generaler och släktingar har
fått asyl i Sverige. Om det är sant är det fullkomligt vansinnigt. Har svensk socialdemokrati blivit massmördarnas bästa vän?


Månddag 2004-08-16 / 8.50
OS - ORÄTTVIST, KRIGISKT, GIRIGT? Jag undrade just när vänstern skulle gå till attack på Olympiska Spelen. Spelens motto från 1896 är ”snabbare, högre, starkare”. Här konkurreras det. Här utses klara vinnare. Usch och fy! Vad orättvist: alla borde ju få guldmedalj. Klart att vänstern borde kräva att OS ska läggas ner. Och
SVD Under strecket recenserar en bok som menar att OS är eurocentrerat, darwinistiskt och kapitalistiskt. Sista meningen i boken lyder:
Det bästa beviset som står att finna i världens kulturlandskap på att vi är beredda att acceptera fred och jämlikhet … är att de olympiska spelen försvinner.
Ja, visst är tävlan det värsta som finns! Alla ska ju gosa med varandra. Krama varandra. Och visst är OS skandalöst: Etiopier, som Haile Gabrselassie, är inte rika nog att satsa på dyra sporter som segling eller dressyrritt, därför får de, som det heter i boken, hålla tillgodo med den billiga löpningen. Jaaaaa, visst vore det rättvisare om Haile inte blivit en stjärna, tjänat stora pengar och rest jorden runt i idrottens tjänst, utan fått leva i fattigdom och utan kändisskap i sin etiopiska hemby.

Och så det sista dräpande argumentet för att lägga ner OS: ”spelen har dragits in i den globala kapitalismen” Pengar i idrotten, så förskräckligt! Visst vore det bättre om Carolina Klüft inte kunnat exploatera sin talang - det är ju orättvist mot dem som inte har samma talang som hon.

När ska socialdemokraterna och vänsterpartiet kräva spelens avskaffande? Ett tips till ett pressutspel: kräv att Sverige ska bojkotta spelen i socialismens och jämlikhetens namn!

Är det någon gång socialisternas dårskap framgår tydligare än när de talar idrott? Och effekterna av att sluta tävla i idrott - sämre resultat - är desamma i övriga samhället om man där skulle slutar tävla i att höja kompetensen, förbättra tillverkningsmetoderna och tjäna pengar. Det blir trist, grått och extremt fattigt - både mentalt och ekonomiskt.