Dick Erixon


Dick Erixon:
Kommentarer 17-23 maj 2004


Söndag 2004-05-23 / 20.58
ÖVERTRÄFFAR LÅGA FÖRVÄNTNINGAR. Partiledarna håller hyfsad EU-debatt i
Agenda. Europaentusiasterna lyckas pedagogiskt förklara skillnaden mellan att vara med i EU och att stå utanför, framför allt i diskussionen om polissamarbete. ”Brottslingarna har varit bättre på samarbete över gränserna än polisen”, sa exempelvis Leijonborg. Europaskeptikerna kom på defensiven när de ställdes mot väggen och fick frågor om vad deras alternativ är. En effekt av detta blev att Perssons höger/vänster-taktik föll samman.

Samtidigt är de löjliga hyllningarna av EU som paradiset borta. Det gör europadebatten mer värdig. Däremot gör entusiasterna bort sig när de motsätter sig folkomröstning om EU-grundlagen. Eftersom britterna ska rösta blir det nej, vilket gör att Sverige inte behöver rösta. Varför då tala mot en omröstning som aldrig blir aktuell?


Söndag 2004-05-23 / 15.46 (uppdaterad)
KORKADE AFFISCHER. När valaffischerna nu börjar komma upp i stan slås man av hur märkligt tomma de är på budskap. Ja, en del är rent av korkade.
Välfärd är ingen handelsvara.
Ulrika Messing
Nähä. Men sätt stopp på handeln då, Ulrika, så får du se vad som händer med välfärden.
Jag vill ge barnen en framtid.
Anders Wijkman
Oooh, visste inte att de andra var emot det...
demokrati
vänsterpartiet
Minsann, kommunisterna har upptäckt ett nytt ord.
Vår värld växer. Det vinner vi på.
Lars Leijonborg
Ja, det har blivit många fler feta arvodesuppdrag för den politiska klassen i EU. Men det kanske inte ska läsas så?
Äh, lite centralstyrning skadar väl inte.
miljöpartiet
Aha! Äntligen en ärlig affisch. Partiet röstar ju gärna för EU's klåfingrighet i parlamentet.


Söndag 2004-05-23 / 9.14
HAT PREDIKAS I SVENSKA MOSKÉER. En medarbetare i Svenska Dagbladet (usel hemsida) råkade lyssna på en predikan på arabiska av den främste imamen Hassan Mousa i stora moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Tidningen kan konstatera att det som sägs på arabiska under predikan är någon HELT annat än det som sedan översätts till svenska. Översättningen är förfalskad och nedtonad. Detta översattes inte:
Vad är det för fel på er, barnbarn till Muhammed? Hur länge tänker ni utstå denna förnedring av muslimer utan att handla?… USA kommer att betala priset för alla martyrer som har dött i Palestina. Det finns de som sprider lögner i medier och säger att vi på moskén inte tycker att den förre Hamasledaren Schejk Yassin är martyr. Han är visst martyr och martyrernas martyr.
På frågan varför hans tal var så grovt, svarar imamen att han var tvungen. Om mer försonande predikningar säger han: ”Muslimerna i Sverige kommer inte att acceptera det”. Den som martyr hyllade Schejk Yassin inspirerade självmordsbombare.

Varken Svenska Dagbladet, eller annan tidning, har någonsin bedrivit undersökande journalistik mot moskéer för att höra vad som på arabiska sägs om kvinnor, judar och homosexuella. Man kan fråga sig varför rakade och finniga tonåringar som sträcker armen i vädret utmålas som demoner i sin nazianstrukna provokation mot vuxenvärlden, medan man inte bryr sig ett skvatt om att medelålders präster med hög ställning i moskéer står för ett totalitärt och våldsförhärligande budskap - och menar det.

Är det nu, 2004, åter okej att predika utrotning av judar i Sverige? Vänder medierna åter med en axelryckning ryggen till, när hatets budskap sprids i samhället som för 70 år sedan? Är vi där igen - den likgiltiga nonchalansen inför politiskt hat och våldspredikningar?Lördag 2004-05-22 / 18.44
LÖRDAGSGODIS. Lite återvinning från TV-showerna i veckan:
Jay Leno: Igår möttes John Kerry och Ralph Nader. När de två möts skapas det som kallas ett karismatiskt svart hål.

David Letterman: Har ni hört det här? John Kerry talar franska men ute i valkampanjen låtsas han inte förstå när någon ställer en fråga till honom på franska. President Bush har samma problem med engelskan.

Jay Leno: För första gången någonsin tog sig en vild hjort hela vägen över Golden Gate bron. Experter säger att hjorten antingen var väldigt hungrig eller extremt gay.

Lördag 2004-05-22 / 9.56
VA? EUROPAVAL? I JUNI? Medan det amerikanska valet handlar om väsentligheter gör kandidaterna till europaparlamentet sitt val stentrist. Jag har följt SVT24 som bevakat flera evenemang, men det har inte gått att skriva om dom för de har varit gråare än någon svensk politisk diskussion, vilket inte säger lite.

Kandidaterna vågar ingenting, de har inga intressanta tankar, de har ingen uppfattning om världspolitiska läget. De nöjer sig att harva om detaljer och tjattra med varandra om löjligt små skillnader. Förklaringen är att de inte har någon makt inom unionen - och jag vill sannerligen inte att de ska få någon.

Ett kul utspel har skett: Mauricio Rojas har tagit fram en rapport med rubriken
Avskaffa EU's jordbrukspolitik! En viktig fråga, både ekonomiskt och rättvisemässigt mot tredje världen. Förutom några sura kommentarer har det inte blivit någon uppmärksammad debatt om det djärva förslaget. Efter en sådan valrörelse är det fantastiskt att någon går och röstar...


Lördag 2004-05-22 / 8.24
HISTORISKT PRESIDENTVAL… Så heter det ju alltid, men den här gången är det sant. Valrörelsen i USA fram till i november kommer att följas på denna sida och vara unik: rapportering som inte filtreras via svenska journalister med fördomar och privat amerikahat.

Detaljerad tabell över opinionen just nu finns här:
Presidentval'04. Tabellen omfattar de 17 delstater som spelade en nyckelroll i förra valet och kommer att göra det igen. De kallas inte ”Battleground States” utan orsak.

Trots den senaste tidens svårigheter för presidenten är det jämt lopp mellan George W Bush och John Kerry. Eftersom det ser ut att bli en jämn match kommer valet att avgöras i dessa 17 delstater där det är extra jämnt mellan republikaner och demokrater. Just nu har Bush ett övertag, jämfört med valresultatet 2000.


Lördag 2004-05-22 / 8.03
KALIFORNIEN UPPGRADERAD. Den ledande kreditanalysföretaget Moody's Investors Service har
uppgraderat kreditvärdigheten för den skuldtyngda delstaten från Baa1 till A3, eftersom ekonomin har förbättrats och ”etablerat en trend mot återhämtning”. Återhämtningen stavas Arnold Schwarzenegger.


Lördag 2004-05-22 / 8.03
FYRA GRIPNA FÖR HALSHUGGNING. Säkerhetsstyrkor i Irak har
gripit 4 personer med samband med halshuggningen av amerikanen Nick Berg.

De misstänkta har tidigare tillhört Saddam Hussein's Fedayeen paramilitära styrkor. Irakisk polis grep dem i provinsen Salaheddin som inkluderar Tikrit, Saddam's hemstad. Gruppen innehöll en brorson till Saddam Hussein. Den femte personen som finns med i videon med halshuggningen tror amerikanska källor vara Abu Musab al-Zarqawi, en ledare inom al-Qaida, som personligen utförde mordet av Berg.

Och några kopplingar mellan Saddam och al-Qaida har ju aldrig någonsin funnits, fortsätter diktatorns försvarare att säga.Fredag 2004-05-21 / 13.25
”KONSEKVENSNEUTRALA” - VILKET SKITSNACK! Massmedierna är besatta av de foton som visar amerikanska soldaters behandling av fångar som inte är acceptabel i fred i en demokrati - men förtiger den fruktansvärda behandling som fångar hos islam-fascisterna utsätts för, inklusive halshuggning, eller för den delen fångar hos rysk militär i Tjetjenien. Bröllopsskrönan visar också att medierna ställer högre tillit till uppgifter från hårdföra islamister än från amerikansk militär.

Detta är ett val av sida. Massmedierna rapporterar inte objektivt och konsekvensneutralt. De väljer att skildra verkligheten exakt så som islam-fascisterna medvetet planerat och manipulerat för - att komma åt Bush och Blair, det medierna är ute efter. Massmedierna i väst, såväl i Sverige som i Europa och USA, agerar nu stödtrupp för fascistiska rörelser som vill krossa yttrandefrihet och demokrati. Först i Irak och övriga arabvärden, sedan i Europa och Amerika.

Med detta agerande är det uppenbart att terrorismen kommer att lyckas. Politiska ledare som Bush och Blair har ingenting att sätta emot när de har hela medievärlden emot sig.

Min fråga är när journalistkåren kommer att förstå vems ärenden de går genom sitt vinklade propagandakrig mot västvärldens demokratiska ledarskap. Är det när USA drar sig ur Irak och landet faller in i anarki som sprider sig över hela arabvärlden? Är det när de gatustrider som nu sker i Irak flyttas till Berlin? Eller är det när självmordsbombare blir lika vanliga i Paris som i Jerusalem? Är det när ett nytt terrordåd som får 11 september att blekna sker i London? Är det när Pakistans atomvapenprogram kommer i händerna på al-Qaida?

När ska journalistkåren kritiskt börja granska fascister som Muqtada al-Sadr som står för en människosyn som är obeskrivligt vidrig och strider mot allt vad mänskliga rättigheter står för? När ska journalistkåren rapportera vad som faktiskt predikas i så kallat ”radikala” muslimska moskéer? Det finns inga skillnader mellan budskapet som i dag framförs av Muqtada al-Sadr och det som Adolf Hitler levererade. Ändå ställer journalistkåren upp som en person bakom al-Sadr i det psykologiska kriget om den allmänna opinionen i västvärlden.

Vi lever i en fullständigt sanslös tid där eftervärldens dom över den fria världens massmedier kommer att bli förkrossande. Efter andra världskriget fick tyska folket, med rätta, bära skulden för nazismens övergrepp och deras försvar om att de ”inte visste” möttes med förakt. Efter terrorkriget kommer västvärldens medier att få skulden för att man förtigit eller aktivt understött den samhällsutveckling som var helt uppenbar för alla som höll ögonen öppna. Och deras försvar kommer att vara ”vi visste inte”.


Fredag 2004-05-21 / 11.51
INTE TOTALT FÖRMYNDERI, ”bara” till
en tredjedel vill miljöpartiet diktera för landets småbarnsföräldrar hur de ska leva. Riksdagspartierna har tävlat om vem som är bäst på att omyndigförklara föräldrarna, som inte begriper att föräldraförsäkringen SKALL delas 50-50. Men några i mp-ledningen har börjat tänka om: att diktera 33 procent av dagarna till papporna räcker. Kongressen kommer säkert att tillrättavisa detta oroande utslag av nyliberalism.


Fredag 2004-05-21 / 11.51
INTE TOTALT FÖRMYNDERI, ”bara” till
en tredjedel vill miljöpartiet diktera för landets småbarnsföräldrar hur de ska leva. Riksdagspartierna har tävlat om vem som är bäst på att omyndigförklara föräldrarna, som inte begriper att föräldraförsäkringen SKALL delas 50-50. Men några i mp-ledningen har börjat tänka om: att diktera 33 procent av dagarna till papporna räcker. Kongressen kommer säkert att tillrättavisa detta oroande utslag av nyliberalism.


Fredag 2004-05-21 / 11.10
BRÖLLOPSLÖGN EN GÅNG TILL. I stället för att rätta tidigare påståenden, kör Expressen
lögnen om beskjutet bröllop en gång till, med hånande tillägg om att USA förnekar. Dessutom kallar tidningen terroristerna för ”motståndsmän”. Amerika är det onda, de fascistiska islamisterna de goda.

Om, eller rättare sagt, när västvärlden förlorar kriget mot terrorn i Irak, blir det inte fred, som efter Vietnamkriget - tvärtom. Läs förra kommentaren om Kasparov och essän Väst förlorar mot terrorismen. Kommer Expressen då - när det är för sent - att förstå att det inte handlar om ”motståndsmän” utan en mot demokratin lika farlig utmaning som nazismens framväxt i början av 1930-talet?


Fredag 2004-05-21 / 8.10
SCHACKVÄRLDSMÄSTAREN KASPAROV, som leder ryska kommittén Fritt Val 2008 i opposition mot president Putin, ger i Wall Street Journal tre viktiga och
sällan omtalade perspektiv på terrorkriget:
Den [islamistiska terrorismens] offensiv är fokuserad på att måla ut Västvärlden som korrupt … Samtidigt talar man tyst om Vladimir Putins krig mot muslimerna i Tjetjenien. Hela Tjetjenien är ett enda Abu Ghraib, men den muslimska världen bryr sig inte mycket om de grova brott som begås där eftersom Putin delar deras avsky för liberal demokrati. Kriget handlar inte om att försvara muslimer; det handlar om att besegra den västerländska civilisationen och Amerika är dess representant.
Kasparov lyfter fram något som borde göra opinionen i väst lite mer eftertänksam. Också denna iakttagelser är knivskarp:
Till skillnad från Vietnam skulle det få allvarliga globala efterverkningar om USA inte fullföljer jobbet [i Irak]. Vi har här att göra med en fiende som anser att kompromisser och demokratins privilegier är utslag av svaghet. För att bevisa att de har fel, måste vi fullfölja.
En tredje iakttagelse:
Utanför Turkiet är det svårt att finna moderata präster som står upp mot islamistiska terrorister, även om dess offer i huvudsak är muslimer. I Irak har Muqtada al-Sadr mördat sina religiösa motståndare och använder gansters för att nå politisk makt. Han verkar immun mot att mötas av fördömande.
Dessa tre insikter visar hur viktigt det är att Irak blir demokratiskt. Om ”fredsopinionen” får som den vill, kommer hela arabvärlden att styras av fanatiker som kommer att anfalla Västvärlden allt mer aggressivt. Striden kommer att flyttas från Bagdads gator till gatorna i Berlin, Paris, London - och Stockholm.


Fredag 2004-05-21 / 8.10
INGEN BRÖLLOPSFEST BESKJUTEN. Det står alltmer klart att nyheten som västmedier okritiskt pumpat ut senaste dygnet om att en amerikansk helikopter beskjutit en bröllopsfest är falsk.
Psykologisk krigföring förekommer givetvis i Irak. Men nytt är att västliga medier är aktiv part i kriget på den fascistiskt muslimska sidan.

Varför var festen i full gång 02.45 på natten, mitt ute i öknen? En titt på kartan visar att området ligger 25 mil från uppgiftslämnaren och källan ”Dr Salah al-Ani, verksam vid sjukhuset i Ramadi”. Det ligger långt bortanför närmaste samhälle, Qusabayah, 5 mil från platsen. I varje strid brukar det finnas fler skadade än döda, men här finns inga skadade alls. Dessutom fann militären alla tecken på att det beskjutna huset var tillhåll för smugglare - falska pass, pengar och dyr satellitkommunikation.

Kommer de medier som publicerat bröllopsskrönan, exempelvis Expressen att ta in rättelse? Knappast. Sanningen står inte högt i denna konflikt.


Torsdag 2004-05-20 / 23.44
TROJA. Säg vad som helst om denna
film, men Brian Cox är som vanligt absolut lysande i en roll som skitstövel - kraftfull, ond och vitsig. Bara Peter O'Toole kan mäta sig med honom i detta Homeros stora episka verk Iliaden, även om också Brad Pitt gör sin roll väl. Brian Cox är sorgligt underskattad, förmodligen på grund av att han alltid spelar svinaktiga rollfigurer som dör innan filmen är slut. Kommer särskilt ihåg Nürmberg där han briljerar i rollen som Hermann Göring. I Troja spelar han grekiske kungen Agamemnon, och denna gång måste han få en Oscar-nominering.

Annars är filmens krigsscener storslagna, men tempot är för långsamt. Wolfgang Petersen har regiserat en av de bästa krigsfilmerna någonsin, Das Boot (1981), men där den blev tät blir Troja seg.


Torsdag 2004-05-20 / 23.17
KORKADE VITA MOORE-SUPPORTRAR. Michael Moore ska ha en eloge för att han visar hur otroligt korkade de är som hyllar honom. Det är nästan så att man tror att hans komiska verk är till för att avslöja de politiska idioterna bland oss. Peter Olsson
skriver:
Det är väckelsemöte i spalterna. Recensentförsamlingens dyrkan av Michael Moore får Knutbysekten att framstå som ett akademiskt seminarium.

...Våra ryggdunkande recensenter såg bara lyteskomiken och gottade sig åt att få sina fördomar bekräftade - ”ja se dessa korkade amerikaner”. Och visst kan man flabba åt etniska karikatyrer. Precis som åt bullriga zigenarfamiljer och japaners problem med bokstaven ”r”. Höhö.


Torsdag 2004-05-20 / 13.30
ÖDMJUK FILMHJÄLTE. Trots sin stjärnstatus och mångmiljongager har Brad Pitt båda fötterna på jorden, skriver FilmGuiden. Varför? Brad berättar:
- Jag ringde mina farföräldrar häromdagen och farfar sa:
- Vi såg din film.
- Vilken då, frågade jag och han skrek:
- Betty, vad hette den där filmen som jag inte tyckte om?

Torsdag 2004-05-20 / 13.30
KALLBLODIG MÖRDARE. Nu sitter hon och lipar i rättegångssalen. Hon framställer sig som ett
offer. Och medierna spelar med: hon är den blonda skönheten som inte förstått någonting, medan ”pastorn” är odjuret som manipulerat henne. Följer inte allt detta en gammal och förlegad fördom: kvinnor är korkade och lättmanipulerade, män är starka och smarta? Kvinnor har, naturligtvis, samma ansvar för sina handlingar som män. Hon är en kallblodig mördare - och ska ha livstid.


Torsdag 2004-05-20 / 10.06
ETT ANNAT IRAK. Helt utanför rampljuset utvecklas vardagen för människorna i Irak på ett synnerligen positivt sätt. Blogskribenten Arthur Chrenkoff har
sammanfattat något om händelseutvecklingen som inte uppmärksammas men som är historisk:
 • Lokala val hålls redan i många delar av Irak, också i Bagdad tar det lokala självstyret form. Demokratin spirar, som sig bör, underifrån och uppåt.
 • Irakierna tjänar mer nu än före kriget. Många har fått sin lön tiodubblad, från 20 USD till 200 USD per månad. Pensionärer börjar få pension.
 • Något som påminner om en välfärdsstat börjar ta form. Interimsstyret ger stöd till familjer i arbetslöshet, ger hem åt föräldralösa barn och startar handikappcenter.
 • skolfronten är mer än 5 miljoner barn tillbaka i upprustade skolor och 51 miljoner nya icke-Saddamhyllande skolböcker har distribuerats.
 • Universiteten ser lärare och studenter återvända. Omvänd ”Brain drain” från Saddamtiden, då utbildade flydde.
 • Ett nytt hälso- och sjukvårdssystem byggs från grunden. Men redan arbetar nu 100.000 läkare och sjuksköterskor i 240 nyöppnade sjukhus och 1.200 vårdcentraler.
 • Kulturellt genomgår Irak ett uppvaknande. Det nya landslaget i fotboll vann 3-1 över Saudiarabien och har därmed kvalificerat sig till OS. Kurdisk folkmusik på nyproducerade CD-album har blivit storsäljare.
 • Miljö- och naturvård gör stora framsteg efter Saddams extremt destruktiva behandling av unika sumbmarker där en arabisk naturbefolkning nästan utrotats.
 • Den ekonomiska återuppbyggnaden pågår för fullt. Sedan förra årets krig har råolja för över 9 miljarder dollar sålts och placerats i återuppbyggnadsfonden som irakierna kommer att styra.
 • Över 20.000 entreprenörsfirmor arbetar i Irak, betalda av USA, för att bygga vägar, skolor, bostäder och annan infrastruktur.
 • Bortsett från några oroshärdar, förbättras säkerheten.
 • Verkliga övergrepp har upphört. Sju män som av Saddamregimen fick sina händer avhuggna i Abu Ghraib-fängelset, inför videokameror, har fått nya händer i USA. Säga vad man vill om den förnedring som slagits upp stort senaste månaden, men den har inga likheter med den barbarism som Saddamregimen stod för.
 • Iraks befrielse ”Förändrar hela Mellanöstern. De som inte vill förstå det, kommer att tvingas förstå.”, som kung Abdullah av Jordan nyligen sa i en intervju.
Och dessutom blomstrar yttrandefriheten. Irak har numera över hundra tidningar och tillgången till internet ökar. Varför förtiga allt det goda, allt det hoppfulla!?


Torsdag 2004-05-20 / 9.58
MEDIAL MASSPSYKOS. Medierna har drabbats av en masspsykos som driver dem att ensidigt och fullständigt utan proportioner blåsa upp varje motgång i Irak som om det vore katastrof. INGA av alla de positiva nyheterna uppmärksammas. Det är allvarligt, för det här kommer att undergräva massmediernas trovärdighet och tillförliglighet. Här ett mail som illustrerar hur samhällsintresserade människor känner:
Det intryck man får av svensk press är att absolut inget fungerar, allt är kaos. Men:
+ Alla universitet och högskolor är öppna och igång
+ Oljeexporten är uppe förkrigsnivå
+ Alla sjukhus är igång
+ Irakiska löner har höjts rejält
+ Irakiska valutan håller fast växelkurs, och fungerar. Ingen inflation.
+ pressen är fri, flera Irakiska blogs finns

Jag börjar som du bli alldeles förbannat trött på dubbla måttstockar. Nu väntar jag bara på att höra att någon påstår att WorldTrade Center skulle stå kvar om USA inte invaderat Irak. Som om dessa fascister skulle låtit bli att halshugga någon om Abu Gahrbi inte funnits (syftande på amerikanen som nyss blev det). Som jag minns strök en amerikansk journalist med på detta sett i Pakistan för några år sedan. Jag tycker man ska kalla saker vid sitt rätta namn. Al-Quaida och liknande organisationer ÄR fascistiska organisationer.
Onsdag 2004-05-19 / 8.23
DET ÄR GIFTGAS. Det bekräftas nu att den artilleripjäs som sprängdes i Irak i lördags innehöll
tre liter Sarin som är så giftig att en droppe på huden innebär döden. Det är alltså i högsta grad ett massförstörelsevapen. Hittat i Irak.


Onsdag 2004-05-19 / 8.23
GRIPEN FÖR FALSKA IRAKFOTON. En första brittisk soldat har nu arresterats för de
arrangerade foton där soldater pissar på fångar och som genom Daily Mirror fick spridning över hela världen. Få av de medier som slog upp dessa falska foton stort har skrivit om nyheten att de var falska - exempelvis kan Dagens Nyheters läsare fortfarande gå i villvarelsen att bilderna och DN:s rapportering är sann.


Onsdag 2004-05-19 / 8.23
MEDIAL MÅNGFALD? En bitande liten artikel i DN Kultur (ej online) illustreras med tre par foton som säger allt om pressen. Metro och Stockholm City hade igår samma framsida, en annons. Förstasidan på DN's och SVD's kulturdel dominerades igår av samma tema: Michael Moore. Och det går inte så många dagar mellan det att kvällstidningarna har samma braskande rubrik.

Peder Alton frågar: ägnar sig redaktionerna åt journalistisk telepati? Och svarar: ”Snarare handlar det om en alltmer enhetlig kultur- och nyhetsindustri med ... mallade idéer om hur morgon- och aftontidningar skall se ut. Det som ser ut som konkurrens liknar mer ett tyst samförstånd. Om vad? Hur en nyhet bör se ut, vad som går att göra artiklar om, vad som är publicerbart.”

Precis. De etablerade medierna har stelnat. De följer rutinen. De tänker inte. De är en del av etablissemanget och ser inte att samhället förändras utanför kändisarnas cocktailpartyn och maktelitens korridorer.

Därför: tack och lov för internet! Såväl tillgången till utländska medier som det framväxande nya mediumet blog gör att yttrandefriheten överlever trots mainstreammediernas tilltagande åderförkalkning.


Tisdag 2004-05-18 / 15.57
HAR BUSH EN PLAN? I den veritabla soptipp av illvillig kritik och galna konspirationsteorier som skapas kring USA:s Irakpolitik finns denna korta och konkreta fråga, som sammanfattar den seriösa invändning som kan riktas mot Bush-administrationen. Denne president har tagit djärvare steg för att demokratisera världen än någon politisk ledare sedan Winston Churchill. George W Bush har befriat 50 miljoner afghaner och irakier från blodtörstiga och despotiska diktaturer.

Men goda mål räcker inte. Man måste lyckas också.

Allt fler tyckare i världen tror, och innerst inne vill, att USA ska misslyckas. De menar att Irak kommer att sjunka ner i en anarkistisk våldspiral när muslimska fascister ställer till med blodbad på muslimer och spränger landet i bitar. Hela världen destabiliseras. Och ALLT är Bush' fel!

Eftersom detta inte var meningen med Iraks befrielse, frågar man sig: har Bush en plan?

Jag tror det. Flera olika signaler tyder på det.

1) Varför gör inte presidenten mer för att förklara sitt handlande nu när man stöter på ett antal motgångar? Han får nu kritik av sina mest lojala anhängare för att inte förklara sitt agerande för folket. Bush-motståndarna tror han är villrådig.

2) Man kan också fråga sig varför Tony Blair, som annars är mästare på att med breda penseldrag och stor retorisk skicklighet ge händelseutvecklingen en logisk inramning, är så tyst just nu.

3) Ta sedan en sådan sak som att Bush, inte direkt känd för att vilja fraternisera med utländska politiker, tog emot en statsminister Persson från ett litet och maktlöst land i Europas norra utkant och dessutom förlängde mötet till det dubbla mot planerat. Vad snackade Bush och Persson om?

4) Varför reser utrikesminister Colin Powell runt i arabvärlden just nu? Och varför sker det i medieskugga?

5) Och nu senast i går kom en märklig signal, då Paul Bremer (som leder civila styret i Irak),
starkt tonade ner mutskandalen i Förenta Nationerna. Av Amerikas ovänner hör vi ständigt hur den amerikanska högern avskyr FN och att Bush gör allt för att undergräva FN:s ställning. Varför skulle då administrationens högste civile ledare i Irak vilja skydda FN?

Svaret på alla dessa frågor är: Bush har en plan!

Före 11 september 2001 hann Bush fatta ett viktigt policybeslut: om forskningen på stamceller. Hans beslut fick beröm från alla håll. Bush lyckades balansera abortmotståndarnas krav på att stoppa forskningen, mot upplysningens och vetenskapens argument att vi med stamcellsforskning bättre kan bota sjukdomar. Policybeslutet hade ”Lincolnska drag” skrev till och med New York Times, som är en utpräglad vänstertidning. Bush kunde upprätthålla principerna utan att stoppa de offentliga anslagen till forskningen. Beslutet byggde på ett extremt omfattande faktamaterial. Bland annat hade Vita huset flera kontakter med Karolinska sjukhuset. Det gjorde att kritiska medicinska experter tvingades använda Bush policybeslut för att lära sig mer om stamcellsforskningens aktuella läge i världen.

Bush är ingen bra debattör. Men han har inga problem att ställa olika motstridiga intressen mot varandra, väga dem och genom medarbetarnas försorg ha tillgång till all tillgänglig kunskap om hur verkligheten ser ut just nu. Helt utanför mediernas insyn, kanske när han hugger ved i Texas, mognar sedan ett beslut fram hos honom.

Det är, tror jag, vad som sker med Irak just nu. Han ville genom Göran Persson förstå hur ett av världens mest FN-lojala länder ser på FN:s roll och hur Bush kan skapa en policy som är acceptabel för dessa länder. Genom Colin Powell hämtar han in exakt var arabländerna står just nu. Genom Bremer bäddar han marken för FN, både inrikes (FN står inte högt i kurs bland amerikaner) och hos FN-byråkratin (om USA räddar FN från att gå under pga mutskandalen, får FN betala genom att ta otvetydigt ansvar i Irak).

Eftersom Bush inte är mediekåt har han inga problem att hålla tyst till dess han har hela paketet klart. Tony Blair har svårare med detta, men han har inget val.

Någon tid innan 30 juni, då makten över Irak ska lämnas till irakierna, kommer Bush i ett stort tal att lägga ut riktlinjerna som backas upp av FN. Av FN-lojalister som Sverige. Av arabländer. Och de prestigefulla (Frankrike, Tyskland, Ryssland) motsätter sig inte planen.

Så blir det. Så borde det bli.
Tisdag 2004-05-18 / 9.10
TEKNISK INFO. Frågor har ställts om det går att länka till en specifik blogkommentar som ligger kvar permanent. Ska villigt erkänna att denna hemsida byggs med mycket enkla och osofistikerade medel, som tekniskt kunniga snabbt ser. Men jag försöker att under länken ”blogarkiv” nedan spara aktuella kommentarer parallellt för arkivering, där de kommer att ligga kvar under överskådlig tid. I denna arkivversion namnger jag varje kommentar som en sektion, vilket gör att det går att länka till varje enskild kommentar genom att efter htm ange nummer (ex: www.erixon.com/kronikor/blog040523.htm#4 för denna kommentar). Detta NAME-nr finner du genom att högerklicka och trycka på visa källa, när du står i arkivfilen.


Tisdag 2004-05-18 / 9.10
PÅ TAL OM OKUNNIGHET. De som hyllar mångmiljonären och filmaren Michael Moore (vilket är många, eftersom Moore är kommerisiellt skicklig och utnyttjar de anti-amerikanska stämningarna för att tjäna ytterligare några miljoner), talar samtidigt om att de är okunniga. Sanningen är inget hinder när Moore vill föra fram sin syn. Johan Norberg
skriver i SVD i dag:
När han synas gömmer sig Moore gärna bakom clownmasken. I en CNN-intervju vägrade han kommentera grova felaktigheter i hans verk: ”Varför skulle jag? Hur kan det finnas felaktigheter i komedi?” Det kan vara värt att hålla i minnet när man läser recensenter som går på Moores skämt i Fahrenheit 911.
Ja, det finns många att skratta åt i svensk kulturmedia dessa dagar, som tar Moores komik på stort, mycket stort allvar.


Tisdag 2004-05-18 / 8.25
OCH DE SKA STYRA OSS... Ännu ett slag mot partiernas trovärdighet i EU-parlamentsvalet:
kandidaterna är okunniga! Många vet knappt någonting om EU - ändå begär de folkets mandat att styra oss och införa tusentals nya lagar och bestämmelser som ställer till ett helvete för vanligt folk. Man skakar på huvudet.


Måndag 2004-05-17 / 12.05
GUVERNÖR SCHWARZENEGGER. På tal om legitimitet och förtroende så slår Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger
alla rekord. Trots att delstatens invånare är synnerligen svårflörtade, har 89 procent av republikanska väljare och 56 procent av demokratiska väljare förtroende för honom. Slå det, den som kan!


Måndag 2004-05-17 / 11.42
SAKNAR DEMOKRATISK LEGITIMITET. I de nya demokratierna i Östeuropa ogiltigförklaras val om valdeltagandet hamnar under 50 procent. Borde inte detsamma gälla valet till europaparlamentet 13 juni? Om
valdeltagandet blir under 50 procent, anser svenska folket att 19 ledamöter ska skickas till Bryssel? Vilken demokratisk legitimitet har de, egentligen?


Måndag 2004-05-17 / 8.35
BROWN MOT SKOLSTYRELSEN. I dag är det 50 år sedan USA:s högsta domstol beslöt att rassegregering är olaglig. Den tidigare principen ”separata men jämlika” ansågs okonstitutionell. Detta domslut anses historiskt och flera filmer har skildrat 17 maj 1954.

Men Thomas Sowell ger i en artikelserie (
del 1, del 2 och del 3) med anledning av jubileet en mycket kritisk analys av domslutet och menar att fokus hamnat fel - på rassegregationen och de vitas skuld, i stället för på att de svarta måste utbilda sig och arbeta för sin egen skull.

Sowell kan peka på att svarta skolor innan domslutet i centralprov kunde visa samma standard som vita, medan Högsta domstolen ansåg att segregationen med automatik innebar att de svarta fick sämre utbildning. Något som uppenbart var fel. Skälet till att svarta barn visade sämre resultat i mitten av 1900-talet var att de fanns i huvudsak i södern, där även vita visade sämre resultat än vita i norr. Sowell anger Harlem i New York som bevis. Där uppvisade de svarta skolbarnen på tidigt 1940-tal samma resultat som vita i New York.

Efter förbjudet mot segregering har de svartas utbildningsnivå sjunkit. Sowell menar att när de vita kunde skuldbeläggas slutade svarta att kämpa. Man började kräva av andra det man borde ordna själva.

Visst ringer några klockor i bakhuvudet? Liknar inte detta mycket integrationsdebatten här hemma? Alla brister är de etniska svenskarnas fel, medan de nya inte har någon anledning att kämpa för att ta sig fram i livet. Det leder fel. För att lyckas måste en mentalitet råda där alla är ansvariga för sitt liv och är skyldiga sig själva att göra det bästa av det - utan att hela tiden skylla på andra.