Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 12 - 18 april 2004

Söndag 2004-04-18 / 8.09
(S)AGOSTUND. När Pär Nuder står i den socialdemokratiska mellankongressens talarstol och vill locka småföretagarna till partiet, kommer jag av någon anledning att tänka på sagan om Rödluvan och vargen.


Söndag 2004-04-18 / 7.45
LÖNTAGARFONDER - JAVISST, MEN HUR? Denna rubrik är hämtad ur dåvarande SAF:s egen tidning. På 1970-talet rådde kompromissvilja i svenskt näringsliv. Som tur är - för Sverige - övergav man på 1980-talet den strategin och tog stenhård strid mot socialism och för fritt företagande. Johan Norberg frågar, i SVD-Brännpunkt, ”hur skulle Sverige sett ut i dag” om man inte tagit strid den gången.

Man ryser vid tanken. Förmodligen hade alla större industriföretag, banker och detaljhandelsföretag som H&M varit tvångskonfiskerade av staten och styrda av facket. Sverige hade varit ett u-land. Ändå har Svenskt Näringsliv nu gått tillbaka till 1970-talets krypande och lismande gentemot socialdemokratin. Norberg konstaterar:
Näringslivet accepterar att spela på motståndarens planhalva, i stället för att erbjuda hård opposition och radikala alternativ... Verkliga förändringar blir bara möjliga när man vidgar ramarna för det politiskt möjliga. Det kräver konfrontation och offensiv idédebatt.
Men i stället lägger sig Svenskt Näringsliv platt och låter sig bli slagen av regeringen. Efter massor med ”tillväxtsamtal” meddelar Göran Persson att skatterna på arbete ska
höjas med 10 procentenheter och näringsminister Pagrotsky säger att Sverige har avreglerat tillräckligt nu. Om socialdemokraterna vill, skulle de kunna plocka fram löntagarfonderna igen. Och Svenskt Näringsliv skull genast säga ”Javisst, men hur?”


Lördag 2004-04-17 / 19.24
MENINGSLÖST PLADDER. S-kongressen beslutade att ”reformera” arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna. Jaha, betyder det höjd eller sänkt skatt? Ingen vet.
- Vi kan inte sätta ner foten nu,
sa finansminister Bosse Ringholm. Vilken lysande politik. Tills vidare får var och en avgöra vad ”reformera” betyder.



Lördag 2004-04-17 / 9.38
BORGERLIG = FEG & FÖLJSAM. En förklaring till varför bara 28 procent av svenska folket tror att en borgerlig regering vore bättre än Göran Perssons (se skop nedan) får vi på
DN-Debatt idag. I sin nya bok Elitfeministerna analyserar Susanna Popova feminismen och finner att samtliga borgerliga partier springer benen av sig för att kalla sig feminister, medan endast 22 procent av folket vill kalla sig feminister. Av dessa är det bara 18 procent som ställer upp på analysen om att alla män är medskyldiga till att kvinnor förtrycks i Sverige.

Alltså: det feministiska mantra som gång på gång på gång får fritt utlopp i massmedierna om mäns skuld samlar inte tillräckligt många personer för att som parti komma in i riksdagen, bara 3,9 procent. Margareta Winberg och övriga elitfeminister utgör en sekt.

Ändå knäfaller de borgerliga partierna för detta trams. Man utplånar sin egen värdegrund för en fanatisk sekts. Man kastar liberalismen överbord. Man undergräver rättsstaten och den enskilde individens rätt. Allt för att vilja framstå som ”hipp” och i takt med tidens trender.

Popova visar nu att feminismen i den form mediernas och politikens eliter framställer den inte har något folkligt stöd - alls. De borgerliga partierna har fullständigt gjort bort sig i att anpassa sig, eller i bästa fall tiga still.

De borgerliga har begått moraliskt och ideologiskt självmord i en av vår tids mest diskuterade värdefrågor. Inte undra på att svenska folket inte litar på att dessa velpannor ska kunna styra landet.

Hur vore det om partiledningar, riksdagsledamöter, kommunpolitiker m fl någon gång läste lite idéhistoria om sitt eget parti och dess värderingar istället för att lydigt upprepa en liten vänsterelits stolligheter.


Fredag 2004-04-16 / 20.50
REGERINGENS FÖRTROENDE minskar enligt
skop till den lägsta nivån på länge, men utan att förtroendet för oppositionen ökar.

Regeringens förtroende (källa: skop)
Månad
Mkt/ganska
BRA
Mkt/ganska
DÅLIGT
Balans
MARS 2004 41 35 +6
FEBR 2004 51 25 +26
JAN 2004 47 28 +19
AUG 2003 45 31 +14
MARS 2003 52 24 +28
Cirka 1200 intervjuer. Fråga: Gör regeringen ett mycket/ganska bra arbete eller ett mycket/ganska dåligt arbete. I förtroendebalansen visas överskott med rött och underkott i blått.
Medan regeringen tappar 10 procentenheter och landar på 41 procent som anser regeringen gör ett bra jobb, tror bara 28 procent att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb.

Kuriosa är att Göran Perssons 41 procent i förtroende kan jämföras med president Bush's ”job-approval” som ligger på 49 procent i den i svenska medier ofta citerade Newsweek-undersökningen.

Med andra ord: Persson är synnerligen svag, men de borgerliga är ännu svagare.


Fredag 2004-04-16 / 15.18
LIBERAL KAMP I NYA SKEPNADER. I nästa nummer av Svensk Tidskrift gör Timbrochefen Mattias Bengtsson en
vass analys om varför de organisationer som förut varit liberalismens och frihetens fanbärare - moderaterna och Svenskt Näringsliv - givit upp den rollen.

Moderaterna slutar vara ”schizofrena”, vilket de varit när de på en gång drivit radikal liberal opinionsbildning och samtidigt sökt politisk makt. Det går inte. Med Fredrik Reinfeldt har man valt makten framför opinionsbildningen.

Svenskt Näringsliv, i alla fall de styrande som tillhör storföretagen, anser sig behöva ”svenska regeringen som allierad när man lobbar i Bryssel. Det kostar.” Man har därför släppt opinionsbildningen för ett friare samhälle. I den meningen börjar man likna övriga Europa där företagarorganisationer ”för att nå kortsiktiga mål bedriver diskret lobbying, i bland på gränsen till korruption”.

Mattias Bengtsson önskar de båda ”lycka till” och menar att ”det liberala upplysningsprojektet” får finna ”andra och nya former, kanske är det rent av så att den liberala förnyelseagendan kommer att stärkas av att inte drivas av bolagshögern?”

Håller med. Partipolitiken har blivit så snäv att värdegrundad opinionsbildning på lång sikt inte ryms inom partier som samtidigt ska försöka vinna makten från socialdemokratin. Och att krossa enpartistaten 2006 är absolut nödvändigt. Pompösa Persson och hans anhang måste kastas ut - om Sverige ska behålla sin demokratiska legitimitet. (Hårda ord, jag vet. Men en demokrati är inte en demokrati om det inte finns trovärdig konkurrens om regeringsmakten.)

Svenskt Näringsliv är finansierat av företagen som finns, inte av de företag som ännu inte startat. Och nystartade företag är konkurrenter med de gamla. Därför ligger liberal och frihetlig opinionsbildning för nya företag inte i Svenskt Näringslivs intresse. De har större nytta av att lobba med regeringen och ge de gamla företagen förmåner.

Opinionsbildning för mer frihet och mindre översitteri måste finna nya plattformar.


Fredag 2004-04-16 / 14.49
EN POMPÖS PERSSON drev hårt med moderaternas nya profil i sitt öppningstal till mellankongressen - de jämfördes med en oseriös bilhandlare som skickar en skrotbil till besiktningen och blir avslöjade. Han syftade på att moderaterna låtit riksdagens utredningstjänst granska partiets budgetförslag och funnit fel.

S-ombuden skrattade gott. Men de borde kanske begrunda talesättet ”skrattar bäst som skrattar sist”. För det finns naturligtvis en uppenbar förklaring till Göran Perssons hårda utfall mot moderaterna som bilskojare: han är rädd för att moderaterna ska organisera en stark opposition som på allvar kan slåss med socialdemokraterna om marginalväljarna i valet 2006.


Fredag 2004-04-16 / 11.34
ANTI-AMERIKANSK RASISM. I det hat som alltmer präglar vänstern i väst uppstår ständigt nya bottennapp. Här ett
inlägg i brittiska The Guardian:
Condelssa Rice looked like a trained monkey on a chain
(Condoleezza Rice ser ut som en tränad apa i koppel)
Detta om amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare. Vänstern blir allt mer rödbrun.


Fredag 2004-04-16 / 8.28
DEMOKRATIFÖRAKTANDE SOL-OCH-VÅRARE. Spelet om
biltullar i Stockholm avslöjar vilket falskt och förföriskt spel socialdemokraterna bedriver:
1) I valrörelsen 2002 lovade Stockholms ledande socialdemokrat, Annika Billström, mycket, mycket tydligt att inte införa biltullar (miljöavgifter, trängselskatter). Detta löfte till väljarna bidrog till att de vann valet.

2) Det tog inte många dagar efter valsegern innan socialdemokraterna lovade mp och v att biltullar skall införas. Detta löfte till stödpartierna bidrog till att socialdemokraterna kunde ta makten i regering och stadshus.

3) Nu driver socialdemkratin förhandlingarna om biltullar i sank så att de inte kan införas, genom att ställa märkliga krav. Förklaringen är förmodligen en insikt om att man kan förlora nästa val om biltullar införs.
Därmed har man gått hela varvet runt. Först drar man väljarna vid nästan för att vinna val, sedan drar man stödpartierna vid näsan för att få komma till maktens taburetter. Nu inför valet 2006 rustar man för att igen dra väljarna vid näsan genom att åter lova att inte införa biltullar. Vinner man valet ...

Socialdemokraterna är inget annat än politiska sol-och-vårare, som stjäl och bedrar väljare och partier utan att blinka.

Men det är allvarligare än att landets största parti präglas av bedrägligt beteende. En förutsättning för att demokrati alls ska fungera är att aktörerna är ärliga med sina avsikter och menar vad man säger. Utan den trovärdigheten och respekten för väljarna och andra aktörer glider styrelseskicket in i rå maktkamp och despotism.

När ska väljarna, medier och övriga partier se socialdemokraterna för det de är?


Torsdag 2004-04-15 / 23.06
OLIVER STONE SKRATTAR ÅT FÖRTRYCK. Efter avrättningarna av politiska fångar på Kuba förra året stoppade filmkanalen HBO Oliver Stones hyllningsfilm om diktatorn Fidel Castro. Nu har regissören gjort en mindre idoldyrkande film, men i en
intervju i Slate framgår att också den nya filmen i huvudsak är en plattform för Castro att förklara motiven bakom förra årets avrättningar av oliktänkande. Här ett utdrag ur intervjun:
Ann Louise Bardach: Slog det dig som intressant att Castro vid ett tillfälle i scenen med fångarna, vände sig till försvarsadvokaterna, som råkade vara närvarande under inspelningen, och sa 'Jag uppmanar er att göra ert bästa för att sänka straffen'?

Oliver Stone: Jag älskar den scenen. Jag tyckte den var underbar. De gubbarna bara dök upp.

ALB: Är det ett element av skenrättegång här?

OS: Yeah. Jag tyckte det var roligt, jag - åklagaren och Fidel förmanade dem att arbeta hårt. Det är ett inslag av paternalism. Jag menar 'pappa vet bäst' till skillnad från totalitarism. Det är paternalism, det är det jag menar. Det är en latinsk grej.
Hur moraliskt fördärvad är Oliver Stone? Han skrattar åt det politiska förtrycket, åt Gulag.


Torsdag 2004-04-15 / 23.06
FEMINISMEN AVSLÖJAS. Feminismen har blivit så grotesk att det går upp för allt fler hur tossigt hela tankebygget är. Här tre aktuella exempel:

I Svenska Dagbladet har Lennart Berntson, universitetslektor i statvetenskap, visat hur
feminism blivit substitut för socialism:
Om vänstern tidigare var mer eller mindre marxistiskt inspirerad, är den i dag allt mer påverkad av en liberal rättighetsfilosofi. Där tidigare en socio-ekonomisk och maktpolitisk omvandling av samhället stod i fokus, är det i dag … rättigheter [och] jämställdhet som utgör den idelogiska retorikens kärna… De etablerade vänsterpartierna har med stor framgång ersatt socialismen med feminism, multikulturalism och ekologism.
Susanna Popova ger nu ut boken Elitfeministerna som visar att feministdebatten har gått snett och beskriver den klyfta som uppstått mellan den feministiska eliten och allmänheten.

Nytt nummer är också ute av Anti-feministen, en tidskrift med klar undergroundkänsla som under parollen 'för jämställdhet, mot feminism' rannsakar och driver med feminismen både i text och skämtteckningar.


Torsdag 2004-04-15 / 16.06
GAZA VISAR VÄGEN FÖR IRAK. Som så ofta levererar kolumnisten Thomas Friedman en
tankeväckande analys i dag i New York Times. Medan svenska utrikesministern Laila Freivalds kacklar med övriga europeiska kollegor om hur förskräckligt det är att USA nu sluter upp bakom Israels plan att ensidigt dra tillbaka alla bosättare och trupper från Gaza-remsan, pekar Friedman på möjligheterna det ger.

Eftersom tillbakadragandet i Gaza inte sker enligt internationella förhandlingslösningar kan Arafat och Hamas påstå att de har ”befriat” Gaza från Israel. Låt dem göra det, för då blir de också tydligt att det är Arafat och Hamas som har ansvar för hur Gaza i framtiden utvecklas.

Den dryga miljon palestinier som bor i Gaza kommer att knacka de nya makthavarna på axel och fråga när de ska ta itu med vardagsproblemen. Arafat och Hamas kan inte längre med trovärdighet skylla på Israel. De måste börja agera ansvarsfullt - något som de flesta i Mellanöstern tycks sky som pesten.

Friedman menar att detta också kan ske Irak. Ansvaret lämnas över till irakierna. De måste själva ta ansvar för sitt land. Och när alla - från försiktiga européer och FN-byråkrater till USA:s regering - nu vill att så ska hända, vore det väl klokt om alla stödjer uppgiften. Jag menar, istället för att hela tiden i medierna blåsa upp faan på väggen och hävda att allt redan är förlorat.


Torsdag 2004-04-15 / 10.55
KLART ATT PRIVAT VÅRD GÅR MED VINST. Nu börjar ny klappjakt på privata vårdföretag - därför att de är välskötta, effektiva och går med vinst. I detta genomsocialiserade land finns ingenting värre än vårdföretag som går med vinst. DN försöker under rubriken
Miljardvinst trots vårdkris ge privata vårdföretag skulden för landstingens kris.

Man borde skratta åt eländet, men det här kommer att bli argument för socialdemokraterna att gå fram med yxan mot de privata. Man kommer med motivet att fördela pengarna ”rättvist” att sabotera den enda vård som fungerar väl.

För oss som inte är socialister är vinst ett tecken på att man gör någonting bra. Men för flertalet är vinst det värsta som kan hända. Vinst måste betyda att man snott pengarna på ett otillbörligt sätt. DN försöker också ge sken av att de privata fått högre ersättningar än andra, men det är uppgifter från en part i målet, en landstingsbyråkrat.

Sanningen är att exempelvis Capio för S:t Görans sjukhus får en betydligt lägre ersättning per läkarbesök och operation än de landstingsdrivna sjukhusen. Se vidare i min rapport Dogmatism som knäcker sjukvården. I DN skyller man landstingens underskott på ökade kostnader för löner, men sanningen är att de privata företagen ger personalen högre lön och bättre villkor än lanstinget.

Trots lägre ersättning gör Capio vinst. Är det humbug? Är det skojeri? Självklart inte! Orsaken heter kompetent och effektivt organiserat arbete. Något sådant har svenska landsting aldrig hört talas om och än mindre organiserat.

Om socialdemokraterna nu förstör de få privata vårdenheterna, ivrigt påhejad av massmedierna, så kommer vårdkrisen inte att lindras utan att allvarligt förvärras.

För att lösa vårdkrisen borde man göra tvärtom - låt företag ta hand om mer av sjukvården. Så att lite till av landstingsbyråkratin bantas bort.


Onsdag 2004-04-14 / 19.17
CENTERN TAR TON I UTRIKESPOLITIKEN. Vi är många som är förvånade över att centerledaren Maud Olofsson tydligare än någon annan vågat ifrågasätta gamla dogmer och sträva efter att förändra Sveriges internationella policy så att den stämmer med aktuella villkor i omvärlden. Hennes
tal vid högskoleförbundets stämma var, som Henrik Brors skriver i DN, inget annat än ett långtgående och djärvt linjetal för en ny svensk utrikespolitik. Om regeringens (1) övergångsregler sa hon:
[Regeringen talade] om att skydda de nya EU-medborgarna mot oseriösa arbetsgivare. Men det visade sig att de ville inte ha regeringens beskydd... inte heller argumentet om svartarbete höll ... om man vill minska svartarbetet, varför krånglar man då till det för dem som vill jobba vitt? Nej. Regeringens svepskäl har inte tålt granskningen. Och nu talar man till sist klarspråk. Det handlar om att skydda den svenska arbetsmarknaden mot konkurrens utifrån. Om att värna fackets makt att styra och ställa över stora som små företagare. Om att förhindra öppenhet och konkurrens.
Mitt i prick!

Om (2) EU:s relation till USA kan Olofsson inte låta bli att spela på anti-amerikanska stämningar. Men det finns nyanser i önskan om att skapa ”en motvikt till amerikansk global dominans”. Hon talar i första hand om Europas oförmåga att samla sig till beslut, snarare om att USA gör fel, vilket framgår av formuleringen ”vi har sett att det kräver mer än vad USA erbjuder”. Hon säger också att ”det finns en mycket bred enighet om att den transatlantiska länken är viktig”.

Centerledaren tog upp EU-ländernas extremt skilda ”säkerhetsarrangemang” - alliansfria, nato-medlemmar, fransk-tyskt militär samverkan. Dessa ska ”respekteras” men samtidigt ska EU uppnå ”starkare samordning” genom (3) slopad vetorätt inom EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. Med tanke på att exempelvis Frankrike och Storbritannien står på helt olika linjer i avgörande globala frågor undrar man om det är realistiskt, och ens önskvärt. Storbritannien fungerar som brygga mellan EU och USA. Om den försvinner kan spänningarna över Atlanten öka. Är det bra det?

Ett fjärde spännande tema var att Olofsson menade att (4) folkrätten i dag står:
...inför svåra tolkningsproblem. Kan angrepp som inte bara syftar till att förhindra pågående folkmord, utan till och med till att byta politisk ledning motiveras? Vilket ansvar bär en regim för terrorgrupper aktiva i landet? Och, vilket är kriteriet som säger när det är rätt att ingripa och när det är rätt att avstå? Centerpartiet vill utveckla folkrätten så att den kan vara till skydd för människors rättigheter, inte främst diktatorers.
Om världen funderat igenom dessa frågor tidigare hade kanske uppslutningen bakom USA:s befrielse av Irak varit större. Maud Olofsson ställer helt rätt frågor.

Rätt har hon också i att vilja stärka EU:s militära förmåga till (5) preventiva åtgärder - typ Jugoslavien och Rwanda. Men här handlar det mer om Europas psyke och bristande handlingskraft än om vapenkapacitet. Européer ska alltid älta frågor i evigheter innan man går till handling. När man säger att krig och vapenmakt skall brukas i sista hand menar man aldrig, för man anser alltid att någon möjlighet återstår.

Riktigt trist i talet var klockartron på (6) Förenta Nationerna, denna genomkorrupta organisation som misslyckats med allt under årtionden. Olofsson vill ge generalförsamlingen möjlighet att upphäva veto i säkerhetsrådet. Om man vill krossa FN är det en bra linje, och eftersom jag anser FN borde läggas ner (till förmån för ett Demokratiernas Förbund) så... Men det är ju bättre att köra med öppna kort och då föreslår Olofsson något som undergräver hennes ambition om att stärka FN.

Sammantaget: det bästa utrikespolitiska tal som jag läst på mycket länge. Varför ordnar inte de borgerliga hearings och seminarier om dessa frågor, så att man kan enas om en slagkraftig politik inför valet?


Onsdag 2004-04-14 / 17.34
EN NY HJÄRNÅLDER skriver Expressen om i en härlig
ledare som inleds:
Statsministern har ont i höften och vill helst lösa alla välfärdens problem med rejält smyghöjda skatter. Vi som tror att människor måste arbeta, förkovra sig, anstränga sig och våga släppa loss för att samhället alls ska fungera, har en annan modell.
Man tar upp utbildning och grundforskning och avslutar:
Samhällsnyttan kommer senare och är en bieffekt av tusentals förverkligade livsdrömmar. Det är riktig tillväxt. När människor växer brukar ekonomin också göra det.
Här har det borgerliga regeringsalternativet sin plattform. Och parollen ”en ny hjärnålder” är inte alls dum. När socialdemokratin sitter fast i det förflutna, har borgarna all chans att ta hand om framtiden. Vill de? Kan de? Vågar de?


Onsdag 2004-04-14 / 9.21
SVENSK APARTHEID. Övergångsförvirringen fortsätter inför 1 maj då EU får 10 nya medlemsländer. Regeringens agerande har, minst sagt, saknat stadga och riktning.

I Sydsvenskans ledare i dag,
Sång till friheten, riktas skarp kritik mot LO och deras lydiga redskap, arbetslivsminister Hans Karlsson, som i Ekot talade om ”en fri rörlighet som innebär att vi slår sönder arbetsmarknaderna i respektive land”. Det låter som ”Sverige åt svenskarna” menar många.

Men det är värre än så. Hela den svenska lagstiftningen på arbetsmarknaden, det som brukar kallas arbetsrätten, är ett slags Apartheid-system.

Det är därför kalabaliken nu blir så stor. Det handlar för LO och nationalvänstern egentligen inte om att utlänningar kommer hit (så länge de sitter i flyktingförläggning har man inget emot dem), utan att utvidgningen ruckar på den exklusivitet som omger svensk arbetsmarknad. Arbetsrätten ger en mängd fördelar för dem som är inne på arbetsmarknaden medan det är extremt svårt att ta sig in på den. Arbetsrätten upphäver konkurrensen och bevarar privilegier åt dem som redan har.

Jag har aldrig trott att svenska folket är främlingsfientligt. Det man däremot, med fog kan känna oro över, är att människor - både svenskar och nyanlända - kan utnyttja de extremt generösa bidragssystemen. Däremot är människor som arbetar och försörjer sig själva ingen belastning, utan en tillgång för landet.

Därför har svensk politik varit vansinnig - något som blir blixtbelyst i samband med EU-utvidgningen. Istället för att strypa arbetsmarknaden ännu mer borde den öppnas helt. Och istället för att behålla dum-generösa bidragssystem bör de stramas åt.

Då uppnås både öppenhet och ökad tillväxt, samtidigt som människors oro stillas om att andra snyltar på välfärden.


Onsdag 2004-04-14 / 8.41
VÅLDTÄKT PÅ VÄSTVÄRLDEN. Ännu en i vårt svenska etablissemang lägger sig på knä för al-Qaida och terroristerna: Nobelstiftelsens förre vd Stig Ramel. Han skriver i SVD i dag:
Den muslimska fundamentalismen har i stor utsträckning brutit fram som en reaktion mot det kristna västerlandets expansion och maktutövning.
När det gäller kvinnor som utsatts för våldtäkt läggs skulden självklart på förövaren, men när terrordåd begås då är det offrens fel. Stig Ramel svamlar om att kampen mot terror skadar demokratin, men i själva verket är det hans skuldbeläggande som utgör det största hotet mot demokratin. Och Ramel för i sin artikel inte fram en enda positiv tanke hur terrorismen ska bekämpas, bara skuld, skuld och skuld. Hur ska den betalas? Vill Ramel göra Bin Laden till näste ordförande i EU-kommissionen?


Tisdag 2004-04-13 / 23.55
TERRORISMEN BÖRJAR FÅ EFFEKT också i västlänningars beteende. Demokratiska partiet i Florida har i annonser skrivit att försvarsminister Donald
Rumsfeld borde skjutas:
”put this S.O.B. up against a wall ... and pull the trigger”
(tryck upp svinet mot en vägg och pressa avtryckaren)
När ett parti vars ledare kan bli USA:s nästa president uttalar sig så kan man undra hur stabilt det demokratiska statsskicket är.


Tisdag 2004-04-13 / 21.31
LÄGG NER! Hur många myndigheter finns det egentligen i Sverige som inte gör någon nytta eller gör livet sämre för oss medborgare? Det vi vet är att de ständigt blir fler. Det är dag att ändra på det.

Nu har en hemsida startats där vi alla kan lista de många
onödiga myndigheter som borde upphöra. Gör Sverige en tjänst - skriv in vilka byråkratiska högborgar du vill läggas ned.


Tisdag 2004-04-13 / 9.09
ALLA MEDIER RAPPORTERADE i helgen att Bush tappat ledningen till Kerry. Av någon anledning citerades endast en av flera opinionsundersökning, den i Newsweek. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att det var bara den som visade att Bush tappat? Inte kan väl svenska massmedier vara så obalanserade, så oseriösa, så osmakligt propagandistiskt lagda i sin nyhetsrapportering? Nääää. Inte då. Avgör själv. Här är flera opinonsmätningar:
Rasmussen 9-11/4............Bush 46% - Kerry 44%.
Newsweek 8-9/4................Bush 42% - Kerry 46%.
CNN/Gallup 5-8/4..............Bush 48% - Kerry 45%.
Fox/Op Dym 6-7/4.............Bush 43% - Kerry 42%.


Tisdag 2004-04-13 / 8.13
DAGENS NYHETER NJUTER av varje händelse som kan ses som bakslag i Irak. I varje artikel förutspår Per Jönsson att USA har förlorat. I dag
heter det ”psykologiskt verkar den USA-ledda krigsalliansen under påskhelgen ha förlorat initiativet, om inte hela slaget, i Irak”. Det finns inget han - och därmed DN:s utrikesredaktion - hellre vill än att USA i förödmjukelse ska tvingas dra sig tillbaka. Men vad händer då? DN frågar naturligtivis inga irakier. Men här är en röst. 42-årige Wael Al Rukadi, bitr generalsekr i rådet för etniska grupper:
- Ett tillbakadragande av utländsk trupp från Irak i nuläget, före överlämnandet av makt, allmänna val och återskapad stabilitet skulle endast leda till kaos och fullskaligt inbördeskrig i Irak.
Är det detta som är Dagens Nyheters önskedröm? Eller är det att Saddam kommer tillbaka till makten och startar tortyrkamrarna och massmorden igen? Dagens Nyheters utrikesrapportering är en skam för svensk press.


Måndag 2004-04-12 / 22.41
SVENSK RASISM STAVAS LO. Gunnar Wetterberg är skoningslös mot svensk invandringspolitik i kvällens
Engelsbergssamtal i TV8.
Invandringspolitiken har havererat. Förvärvsfrekvensen är bara 59 procent och då blir naturligtvis invandringen mer en börda än tillgång för den svenska ekonomin.
Och förklaringen:
Ingångslönerna har pressats upp och det har lett till en kraftig rationalisering på arbetsmarknaden så att kraven på dem som anställts har höjts. Det har gjort det svårt för nyanlända att komma i arbete.
Just det. Rakare uttryckt: kollektivavtalen med sina höga lägstalöner stoppar invandrare från att komma i arbete. Kollektivavtal är den mest rasistiska institution vi har i detta land. Om detta elände, denna s k arbetsrätt, kastades ut tillsammans med de ideologiska skygglapparna, skulle arbetslösheten gå ner och den ekonomiska tillväxten öka.


Måndag 2004-04-12 / 9.19
ORWELL PÅ S-KONGRESS. Expressens
ledare konstaterar:
Nu i veckan håller socialdemokraterna tillväxtkongress. Men även för den mycket uppmärksamme är det svårt att hitta spår av tillväxtambitioner i budgeten.
Kommer att tänka på George Orwell:s 1984. Ni vet: Okunnighet är styrka, frihet är slaveri. Socialdemokraterna lägger nu till: tillväxt är skattehöjningar.


Måndag 2004-04-12 / 9.19
MARXISTER MOT TERRORISM. Ett av mailen jag fått med anledning av
långfredagens framtidsprognos kommer från en vänsterinriktad person som inte håller med mig om så mycket, men:
Din syn på nationalvänstern samt terrorismen delar jag i stort sett. När det gäller det sistnämnda ämnet har de flesta inom vänstern en farlig inställning - men intressanta undantag finns. Jag ville med detta mail tipsa dig om en intressant blog. Den marxistiske teoretikern Norman Geras har en blog där bland annat terroristbekämpning försvaras från ett vänsterperspektiv.
Det är mycket glädjande om terrorbekämpning inte blir en höger-vänsterstrid, det skulle stärka demokratin. Och Normblog är intressant, exempelvis när han citerar Andrew Anthony om multikulti:
Guardians ledare hävdade 1 april uppfattningen att den stolta, expansiva religionen islam är under attack. På 70-talet ansåg sig vissa arga vita vara under attack och gick med i National Front. De var korrekt identifierade som fascister och en policy om noll-tolerans infördes av vänstern, utan hänsyn till den alienerande effekt det hade på dem. Man var rädd att om de inte hindrades från att skapa en plattform skulle rasistiskt våld öka och därmed stödet för dem.

Ändå finns det stor osäkerhet om hur man ska handskas med islam-fascistiska grupper. Rädslan nu är att om de förnekas en platform kommer rasistiska spänningar att öka och därmed stödet för dem... Men ingen, muslim eller icke-muslim, ska behöva tveka om att kalla dem reaktionära extremister bara för att de inte är vita.
Ja, så sant! I Sverige är det bara DN-debatt som vågat ta upp diskussion om de hatpredikningar som sker i Sverige. Det är dags att se islam-fascismen för vad den är: fascistisk.