Krönika 29 juli 2003:

Homofober och heterofober är samma andas barn

En demokrati kännetecknas av att olika åsikter respekteras. Denna självklarhet har under det senaste årtiondet blivit mindre självklar. Allt fler intar attityden att politiska motståndare är fiender som skall förnedras, tystas och bojkottas. Denna fundamentalism, åt vilket håll den än lutar, är ett hot mot demokratin.

Både Pridefestivalens Anders Selin och Fredrik Reinfeldt visar en ovanlig egenskap i svensk samhällsdebatt: mognad.

Nu senast är det de lesbiska aktivisterna Mian Lodalen och Elisabeth Ohlson som bestämt sig för att bojkotta invigningen av Pridefestivalen i morgon. Skälet? En moderat politiker skall tala.

"Jag trodde inte det var sant när jag hörde att Fredrik Reinfeldt skulle invigningstala. Det är en person som har motarbetat oss i flera frågor", säger Lodalen i artikeln "Bojkott mot Reinfeldt på Pride" (Svenska Dagbladet, 29 juli)

I samma artikel framgår att Fredrik Reinfeldt också fått hotbrev. Fast från andra "hållet", från sådana som tycker det är fruktansvärt att Reinfeldt kan tänka sig medverka på ett arrangemang för homosexuella.

Pridefestivalens ordförande Anders Selin tänker inte backa när det gäller valet av Reinfeldt: "Jag tycker att det är viktigt att vi visar att det finns en politisk bredd bland homosexuella", säger Selin.

Fredrik Reinfeldt hoppas med sitt tal kunna rikta sig till homosexuella som röstar borgerligt: "Om vi menar allvar med vår frihetsideologi så måste den omfatta även sexuell läggning. Men till skillnad från vänstern driver vi inte rättigheter för olika grupper utan individens rättighet att själv styra sitt liv", säger han.

Både Selin och Reinfeldt visar en alltmer ovanlig egenskap i svensk samhällsdebatt: mognad. Reinfeldt håller inte med gayaktivister i allt och gayaktivister har oftast inte samma syn på samhället som moderaterna (därmed inte sagt att mer lågmälda gaypersoner måste vara vänster, det kan nog väga mer jämt mellan blocken än vad fördomarna säger). Men dessa meningsskillnader ska - om man har ett demokratiskt sinnelag - inte hindra samtal och diskussion på en respektfull nivå.

Den som bojkottar och ser varje politisk motståndare som sin fiende drivs av en fundamentalism som är oförenlig med demokratiska värderingar, som att människor är lika värda, även om de råkar tycka något annat än man själv. De oförsonliga och hatfyllda attityderna hör mer hemma i Stalins sovjetkommunism eller bland de religiösa fundamentalisterna i mellanöstern.

Är inte tiden inne att göra klart att dessa omogna attityder inte hör hemma hos oss.


DICK ERIXON