Blogg i urval:
Borgerliga alternativets genombrott

Samtal och möten om borgerligt samarbete är inte tillräckligt. De fyra partierna måste i handling visa att man vill ta makten tillsammans. Och när de borgerliga samlas om försvaret och tvingar s-regeringen i händerna på kommunisterna och de gröna, då börjde denna blogg tro att det är på allvar.

Onsdag 2004-09-22/ 14.55
NÄRMARE REGERINGSSKIFTE. Försvarsförhandlingarna mellan regeringen och de borgerliga har
brutit samman. Inför nästa val har nu socialdemokraterna att utarbeta, och gå till val på, en utrikes- och säkerhetspolitik gemensam med kommunister och gröna.

De borgerliga är nu mer samlade i en mellanvalsperiod än någonsin förr. Det innebär att socialdemokratin tvingas gå till vänster för att få majoritet i riksdagen. De borgerliga har helt enkelt knuffat bort socialdemokraterna från den politiska mitten, ett fält som de borgerliga nu ensamt behärskar. Socialdemokratin blir en del av ett klart vänsterradikalt alternativ där kommunister är ett naturligt och väsentligt inslag.

I valet 2002 stod en enad socialdemokrati med mittenprofil mot halvtaskigt samlade borgare. I valet 2006 kan väljarna istället komma att få välja ett halvt oenigt vänsterblock som tippar klart åt vänster eller ett samlat borgerligt alternativ i den politiska mitten.


Lördag 2004-09-18/ 14.05
I OPPOSITION MOT SIG SJÄLVA. Ska de borgerliga vinna måste de
avslöja taktiken som socialdemokraterna ohämmat kunnat använda i årtionden: att framställa sig som kamplysten rörelse i upprörd opposition mot makten - samtidigt som man sitter vid makten. Ett typiskt exempel ges i dag i SVD-Brännpunkt av socialdemokratiska riksdagsgruppens ledare Britt Bohlin:
Socialdemokraternas viktigaste uppgift de kommande åren blir att arbeta för ökad rättvisa och för fler människor i arbete. Vi ska vara de starkaste kritikerna av brister och missförhållanden.
Att en företrädare för ett parti som oavbrutet innehaft regeringsmakten sedan 1994 kan skriva så här utan att bli utskrattad och hånad, är häpnadsväckande.


Fredag 2004-09-17/ 17.48
SOCIALDEMOKRATERNA DEL AV BLOCK. Det vi sett denna vecka är historiskt i svenskt samhällsliv. Försvarspolitiken har varit den sista spillran av en psykologisk bild av socialdemokratin som en stark samlande kraft som i varje val ställs mot en splittrad borgerlighet. När socialdemokratin inte längre får stöd av något borgerligt parti i försvarfrågan blir det plötsligt tydligt att socialdemokraterna inte kan regera ensamma. Socialdemokraterna är inte ett politiskt block i sig själva längre. De ingår som en del i ett vänsterblock tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Dessa båda småpartier kan nu, när de borgerliga samlat sig på sitt håll, ställa krav på att utforma utrikes- och säkerhetspolitiken. De kan också ställa krav på statsrådstaburetter. Och viktigare: det kommer för svenska folket i nästa val bli tydligt att man inte har ett tryggt socialdemokratiskt alternativ att välja, utan ett vänsterblock med gröna och kommunister. Som står mot ett samkört borgerligt alternativ. Det är, faktiskt, ett helt annat val för väljarna än tidigare (se mer från tidigare idag).
Bild:
Kalle Strokirk.


Fredag 2004-09-17/ 12.29
BORGERLIGA ALTERNATIVETS GENOMBROTT. Att de borgerliga genom samlad försvarspolitik nu sätter socialdemokraterna under en press de sällan varit utsatta för, framgår av Göran Johanssons
uttalande i Göteborgs-Posten. Johansson är inte bara partiets starke man i landets näst största stad, han ingår också i verkställande utskottet. När en så tung politiker går till storms mot försvarsministern, kastar partilojaliteten och vädjar till de borgerliga, då har något anmärkningsvärt hänt i svensk politik.

Även om de lokalpatriotiska aspekterna är den utlösande faktorn - nedläggningshot mot Amf 4 i Göteborg - så är ju försvarsbantningen ett resultat av det växande inflytandende som miljöpartiet och vänsterpartiet har på regeringens politik.

Hittills har socialdemokraterna kunnat presentera sig själva som trovärdigt regeringsalternativ, eftersom de borgerliga varit splittrade. Inte så längre. Mp och v är nu bärade delar av vänsterblocket och regeringsmakten. För många gråsossar kommer valrörelsen 2006 att bli svår, då kommunister kommer att företräda det som förut var deras rent socialdemokratiska regeringsalternativ. Vänsteralternativet kommer att blir mer extremt. Socialdemokrater i mitten kan finna det borgerliga alternativet mer lockande.


Fredag 2004-09-17/ 9.01
REGERINGEN I KNIPA. Igår kväll gjorde regeringen helt om och beslutade att
skjuta upp försvarspropositionen i syfte att förhandla med de borgerliga. Det var länge sedan Göran Persson visade vilja att lyssna på dom. Det är ett klart bevis på hur svag regeringen är och vilken styrka det ligger i att de borgerliga nu, äntligen, börjar bli ett trovärdigt regeringsalternativ.

Försvars- och säkerhetspolitiken har varit fundamentet för socialdemokratin som statsbärande parti. Genom uppgörelser med centerpartiet har man i årtionden lyckats söndra de borgerliga, som ju inte är ett fullödigt regeringsalternativ om man inte är överens om hur landet ska försvaras. Dessutom har socialdemokratin kunnat hålla miljöpartiet utanför regeringen och sluppit den internationella pinsamhet det skulle vara för regeringen att driva försvars- och säkerhetspolitik tillsammans med kommunister.

Nu är regeringen skakad. Maktbalansen är på väg att tippa. Om de borgerliga håller sams, måste man förhandla med miljöpartiet, vars krav om ministerposter i regeringen stärks om samarbetet sker över hela linjen. Kommunistsamarbetet blir också uppenbart för omvärlden. Det är lätt att förstå Göran Greiders vurmande för endräkt med de borgerliga i just denna fråga.

Det här är ett viktigt steg i ökad trovärdighet för det borgerliga alternativet. Nu handlar det om realpolitik, inte bara utspel i medierna. Nu börjar regeringsalternativen kunna mäta sig med varandra. Kanske kan svensk politik bli spännande framöver...