Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 3 - 9 september 2007

Söndag 2007-09-09 / 19.35 länk
ALLA PRESIDENTERS MARDRÖM SEDAN KENNEDY: NOVAK. Min favoritbok just nu är Prince of Darkness av Bob Novak. Den är en underhållande självbiografi för oss som är political junkies. Och inte undra på det: Robert Novak kom 1957 till Washington DC som reporter för nyhetsbyrån AP. Han har nu bevakat politiken där i 50 år.

Han kastades som 26-åring direkt in som ersättare i bevakningen av bröderna Kennedys senatsförhör av Jimmy Hoffa och transportarbetareförbundets kontakter med maffian. När det visade sig att den unge reporterns rapporter var bättre än den ordinarie kollegans, fick han ta över bevakningen. Han samtalade med och kunde på nära håll följa senatorerna John F Kennedy och Barry Goldwater (som kom att bli mannen som satte fart på den konservativa våg som förde Ronald Reagan till Vita huset), och intervjuade ofta Bobby Kennedy som var förhörsledaren i senatsutskottet om organiserad brottslighet.

Novak kom att ogilla (dislike) Bobby Kennedy eftersom denne var lika intresserad av att fria bilarbetarförbundets korrumperade ledare Walter Rauther som han ville sätta dit transportarbetarförbundets ledare Jimmy Hoffa. Varför? Rauther stod demokratiska partiet nära, något Hoffa inte gjorde. Därför ville Kennedy-bröderna rikta allt strålkastarljus på Hoffa.

Novak har alltid betraktats som konservativ, men alla presidenter har varit på sin vakt mot honom eftersom han alltid varit självständig och aldrig tvekat om att rapportera ihåligheter och brister han funnit i presidenternas politik, oavsett partifärg.

Nixon förbjöd sina medarbetare att tala med Novak redan 1965 - tre år innan Nixon blev president. Och vissa Reagan-supportrar menar att Novak med sina analyser förstörde Reagans möjligheter att bli presidentkandidat 1976. För att inte tala om Bill Clintons och George W Bushs ovilja att träffa Novak.

Det kostar på att vara självständig och skriva om saker och ting exakt så som man uppfattar dem....


Söndag 2007-09-09 / 19.35
länk
RONALD REAGANS DAGBOK PÅ NÄTET. Nu kan man läsa hela boken på nätet. Länken är till bokförlaget och det är en officiell web-version av boken (inget pirat-tjafs): The Reagan Diaries.


Söndag 2007-09-09 / 13.05
länk
GRUNDLAGEN ÄR ANTI-LIBERAL. Nu har första numret av tidskriften Medborgarrätt nått medlemmarna i Medborgarrättsrörelsen under mitt ordförandeskap.

I ledaren talar jag klartext om det som många bara mumlar om: Grundlagen är anti-liberal.

Ordförandeskapet i Medborgarrättsrörelsen är en chans att försöka höja temperaturen inför slutskedet i grundlagsutredningen, som jag inte vill missa. Det är dags för Sverige att börja ta sin konstitution på allvar. Här regleras grunderna för våra friheter. Det är skamligt att borgerliga krafter så länge visat likgiltighet inför grundlagen. Det är här striden om friheter börjar och slutar. Genom att skapa en stabil konstitution kan den bästa garantin ges för individens rätt mot kollektivet och staten.

Och det finns mycket att göra. Vår nuvarande grundlag, 1974 års regeringsform, är ett illa komponerat hafsverk som avskaffade maktdelning och andra spärrar för politisk övermakt.

Ledaren pekar på att stora förändringar kan åstadkommas med relativt små förändringar.


Söndag 2007-09-09 / 11.56
länk
VIKTIG SIGNAL OM LAS FRÅN FP. Folkpartiets landsmöte beslöt på förmiddagen att utvidga småföretagens möjlighet att göra undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, rapporterar svd.se i Fp vill ändra las.

Det är bra att folkpartiet följer centerpartiet i att markera behovet av bättre villkor för småföretagen. Det ger näringsminister Maud Olofsson starkare stöd i regeringen för att uppnå vallöftet om just bättre företagarklimat.


Söndag 2007-09-09 / 10.56
länk
RUDY GIULIANI DOMINERAR PRESIDENTVALSKAMPANJEN. Medan radions Godmorgon Kamrat! i P1 låtsat som att Hillary Clinton är den ende som kan bli president, kan vi som lever i den verkliga världen studera hur till och med vänsterdraken New York Times, som verkligen avskyr Rudy Giuliani, tvingas medge viss respekt för hur stark han är i det republikanska fältet, America’s Mayor Goes to America:
Som Ken Mehlman, republikanernas förre ordförande, förklarar det: valrörelser kan antingen bli "kletiga" eller "knastriga" (squishy or crunchy). I kletiga valrörelser, som den år 2000, försöker kandidaterna tona ned sakliga meningsskillnader mellan varandra för att istället betona mer luftiga attribut som personlighet och stil, sådant som bäst demonstreras vid framträdande i nöjesprogram som "Oprah" eller i frågor om vilken kandidat väljarna helst skulle vilja dricka öl tillsammans med. Rudy Giulinai skulle inte ha en chans i en sådan valrörelse.

Men 2008 kan, säger Mehlman, bli en knastrig valrörelse, då kandidaterna presenterar skarpa meningsskiljaktigheter i sakfrågorna och i filosofiska ansatser, exempelvis hur de ser på hotet från islamistisk terrorism och vad man ska göra i Irak. Och Giuliani är väl förberedd för en sådan debatt, då han i allmänhetens ögon presenterat sig som en otvetydig fiende till radikala och farliga ideologier. För många påminner Giuliani om en närmast Churchillsk personlighet som kom gående längs Broadway övertäckt med cementdamm, lyfte bort munskyddet tillräckligt länge för att gjuta nytt mod i en panikslagen stad.
En mycket intressant analys. Och kom ihåg att Ken Mehlman inte är vilken valanalytiker som helst: tillsammans med Karl Rove har han vunnit fler val än de flesta.

Amerikanska valrörelser är väldigt mycket mer olika till sin karaktär, gång till gång, än de svenska, av den enkla anledningen att det är personer som står emot varandra, inte partier. Och människor har så mycket större djup än ett parti. Människor är levande varelser med känslor, viljor och erfarenheter som binds samman till en komplicerad helhet. (Partier är döda kollektiv som präntat ner några åsikter på ett papper. Det är bara partiledare som skapar liv också i svenska valrörelser.)

Och dynamiken i Amerika talar år 2008 för en tuff ledare som kan återskapa självförtroende i en nation som är nedstämd, som kan skapa trygghet genom beslutsamhet - och, efter åtta år med en president vars största svaghet varit oförmågan att kommunicera, verkligen kan nå ut till folket med sitt budskap.


Lördag 2007-09-08 / 11.56 länk
LÅT BJÖRKLUNDS OFFENSIV PRÄGLA REGERINGEN FRAMÖVER. Vilket utomordentligt tal. Björklund är starkt offensiv och fullständigt trovärdig. Det blir han eftersom han också vågar ställa svåra värdegrundade frågor, som när han talar om psykiatrins misslyckande: Hur intar vi "en human inställning utan att bli naiva"?

Det är denna anda av allvar, värdegrund och tilltro till den egna politiken som totalt saknas i alliansregeringen. Låt Björklunds hållning bli regeringens!

Nu finns talet på nätet: Tillsammans lyfter vi Sverige!


Lördag 2007-09-08 / 11.16
länk
BJÖRKLUND: FÖRMINSKA INTE MÄNNISKOR TILL KLIENTER. Jan Björklund håller nu sitt första tal som partiledare för folkpartiet. Han är mycket rak om att man måste ställa krav på människor, även på skolelever och invandrare. Att inte kräva ansvarstagande är att förminska människor, sa han och gjorde skillnaden mellan liberalism och socialism glasklar. Och han använder Fälldins gamla favoritord "kollektivism" om den ideologi han tar avstånd ifrån.

Det är utmärkt att en partiledare i regeringen börjar tala lite ideologi och djupare värderingar.


Lördag 2007-09-08 / 9.11
länk
BLOGGEN HAR BYTT LINJE OM REGERINGEN. Jag har ju i bloggen försvarat Reinfeldt-regeringen frenetiskt sedan tillträdet. Många läsare har tyckt att jag varit för lojal. Men jag ville ge regeringen tid att komma på plats. Statsråden måste ju få en chans att sätta sig in i jobbet.

Men efter sommaren har bloggen blivit allt mer kritisk. Nu måste de kunna stå upp för sina handlingar. Och när det visar sig att man fullföljer vänsterpartiets utrikes- och försvarspolitik blev det droppen.

Därför har jag idag sammanfattat mina intryck efter ett år med Reinfeldt i Aftonbladet: Använd makten!

Nyckelmeningen är väl: "De har svårt att med fast hand leda, styra och omforma statsförvaltningen i borgerlig riktning."

Av någon anledning fullföljer man vänsterpolitik på område efter område. Det är som att man inte vågar lägga om politiken, man vågar inte utmana generaldirektörer och regeringstjänstemän som naturligtvis är s-märkta. Därför sviker man väljarnas uppdrag och verkar upphöra att vara en borgerlig kraft.

Än finns tid att skärpa till sig. Men det börjar bli bråttom...


Lördag 2007-09-08 / 9.11
länk
STORSLAKTEN PÅ FÖRSVARET HAR BARA BÖRJAT. Allt ska bort! Så kan man sammanfatta Reinfeldt-regeringens försvarspolitik. Svenska Dagbladet radar upp alla system som nu skrotas, Stopp för flera försvarsprojekt:
–Är detta sant är det slutet på en verksamhet som funnits i Sverige i 100 år. Sverige har en unik kompetens på system för grunda vatten. Vi väntar på att skriva kontrakt och tappar vi TMS [undervattensvapen torped-mina-sensor] förlorar vi framtida exportmöjligheter, säger Lars Tossman, VD vid Saab i Motala, [som] är extra förvånad eftersom intresset från andra länder ökar och Sverige slutit ett samarbetsavtal med Finland om utveckling av TMS.
Det är rena julafton för Lars Ohly och vänsterpartiet.


Lördag 2007-09-08 / 9.11
länk
VAD SA REINFELDT TILL AMBASSADÖRERNA? Det är något som inte verkar stämma i de arabiska och muslimska ambassadörernas kommentarer efter mötet med statsministern igår. De är väldigt, väldigt nöjda. Som om Reinfeldt lovat att tillmötesgå deras krav.

Syriska nyhetsbyrån hävdas att statsmininister Reinfeldt bett om ursäkt för den svenska grundlagen, Sweden Apologizes for Newspapers Offending Muslims.

Och franska nyhetsbyrån AFP rapporterar att Kuwaits ambassadör uppfattat resultatet av mötet som att några fler Muhammedteckningar inte kommer att publiceras i Sverige. Som om statsminitern garanterat att "inte göra om det". Så här säger ambassadör Sami Muhammad Al-Sulaiman, Sweden seeks to cool tensions over Mohammed cartoon:
- Vi anser att en konstruktiv och positiv dialog kan förhindra denna typ av händelser i framtiden.
Och Irans ambassadör Hassan Ghashghavi sa om Reinfeldts politik:
- Detta är en bra policy. Vi ska använda yttrandefrihet för integration, inte för islamofobi.
Så säger diktaturers företrädare: alla åsikter är tillåtna, bara de hyllar regimen! Och när den iranske regimrepresentanten uppfattar statsministerns besked som "bra policy" kan man undra vad Reinfeldt faktiskt sa.

Det här är allvarligt. Jag har inget emot att statsministern kallar ambassadörer till möte. Men då måste ju svenska företrädare tala med klar och otvetydig röst. Det får inte uppstå några tveksamheter om vad Sverige står för. Budskapet får inte kunna missuppfattas. Men just det verkar nu ha hänt.


Fredag 2007-09-07 / 18.11 länk
SATIR: FN OCH IRAN. Tecknaren Lisa Benson i en smart beskrivning av läget. (UN=FN):
Fredag 2007-09-07 / 11.56
länk
REINFELDT VINNER VÄNSTERHJÄRTAN. Lotta Gröning gör i Aftonbladet en intressant analys över effekterna av Odenbergs avgång i protest mot avrustningen av försvaret:
Den enda som går stärkt ur den här konflikten lär vara Fredrik Reinfeldt. Visst förlorar han i anseende när det gäller förmågan att hålla samman en regering och att utse ministrar. Men han lär vinna många vänsterhjärtan när han slår fast att kampen mot arbetslösheten är viktigare än dyra u-båtar. Vänsterkrafternas ständiga krav på ett mindre försvar har äntligen fått gehör.
Ja, Reinfeldt kanske skulle utmana Sahlin som partiledare i socialdemokraterna...?


Fredag 2007-09-07 / 10.56
länk
JAG GILLAR LEIJONBORG. Lars Leijonborg har just levererat sitt avgångstal som partiledare på folkpartiets landsmöte. Jag tycker han är stark i budskapet om vad han uppnått under sina tio år som partiledare. Trots den mjuka personliga framtoningen är han en av de få svenska politiker som vågat ta i de allra mest kontroversiella frågorna, som fusket i socialförsäkringarna och kravet att invandrare måste lära sig svenska språket.

Som person förenar Leijonborg det mjuka med det hårda på ett intressant sätt. Hans tuffa krav grundar sig i hans omtanke och engegemang för människor. Han visar ett register som är bredare än hos andra partiledare och statsråd. Han har ett djup i sina övertygelser som lyser igenom alldeles för lite, men mer än hos alla andra teknokrater till politiker.

Det är tur för alliansregeringen att han stannar som forskningsminister!


Fredag 2007-09-07 / 8.16
länk
MUHAMMEDKONTROVERS KRIS FÖR SVENSK IDENTITET. De svenska etablissemangen lider av en mental, psykologisk åkomma som kan sammanfattas i två ord: kulturell självutplåning. Man vill inte göra någon arg eller ledsen. Därför ber man om ursäkt för vår existens så fort någon skriker att de känner sig "kränkta".

Om inte regeringen och det nuvarande svenska partisystemet börjar stå upp för Sverige och det svenska, kommer sverigedemokraterna att vinna en dunderseger i nästa val. Nu är tid att inte bara för sig själv medge att man är svensk, utan också utåt tala om att man är stolt över svensk kultur, tradition och historia.

Våra friheter, vår människosyn och moral är så mycket bättre än den som gäller i Mellanöstern. Vår kultur gör att människor kan växa och utvecklas, medan människor förtrycks och mördas i andra delar av världen. De har mycket att lära av oss, vi har väldigt lite att lära av de ambassadörer som i dag lägger fram krav på ändringar i svensk lagstiftning under möte med statsminister Reinfeldt.

Den självutplånande attityden är livsfarlig. Den öppnar dörrarna för mer konfrontation, inte mindre. Den bereder vägen för extremister av alla slag.

Låt oss ta tidningen Dagen som exempel. Thomas Österberg gör - inledningsvis - en riktig analys, men faller sedan pladdask ner i självutplåning. Lägg märke till övergången från stringent analys, till moraliskt moras i dessa stycken, Muhammedkris på allvar:
Uppenbart är det två diametralt olika hållningar till massmediernas frihet som präglar de islamistiska staterna och demokratierna i väst. Den svenska regeringen måste vara mycket tydlig med att den inte - som i Iran, Pakistan eller Afghanistan - kan gå in och stoppa eller be om ursäkt för en tidnings publicering. I det här fallet av Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Muslimer runt om i världen har självklart rätten att bli upprörda över vad man ser som kränkande och stötande bilder. Men när en mindre grupp extremister övergår till hot mot enskilda, eller till att bränna svenska flaggor och en docka av statsminister Fredrick Reinfeldt, överskrids definitivt en gräns. Också muslimska ledare i Sverige har ett stort ansvar att fördöma den typen av aktioner, och att inte hetsa upp känslorna än mer.
Men han har fel när han börjar tala om "onödiga" provokationer:
Självklart ska både islams och kristendomens påverkan på samhällsutvecklingen speglas och diskuteras. Men det är viktigt att provokationer inte görs i onödan med publiceringar som en stor grupp troende uppfattar som stötande ... Alla har vi ett ansvar att Muhammedkrisen inte utvecklas i en mer obehaglig riktning.
Nej. Helt fel. Vi som står för yttrandefrihet har ingen anledning att göra avsteg för att tillmötesgå dem som hotar och använder våld. Tvärtom borde Muhammed-satirer visas om och om igen till dess att det blir så vanligt och så normalt att ingen längre orkar uppröras.

Så länge någon låter sig provoceras av drift med makt, religion, politik - så länge ska det provoceras!

Hot, skrän och barbariskt tumult (som Torgny Segerstedt sa) får aldrig någonsin vara motiv för att inskränka yttrandefriheten.


Fredag 2007-09-07 / 8.16
länk
USA: VÄLJARNA STARKA, PARTIERNA SVAGA. Anrika idétidskriften Liberal Debatt har temanummer om amerikansk politik. Bloggaren Johan Ingerö publicerar en gedigen analys som visar hur mycket mer demokratiskt det amerikanska valsystemet är, Superdupertisdagens historia:
Primärvalen har även bidragit till att hålla partierna på mattan gentemot medborgarna ... De amerikanska politikerna ... måste i betydligt högre utsträckning ta hänsyn till folkopinionen. Senator John McCain, länge sedd som George W Bushs naturlige efterträdare, har hamnat i blåsväder genom sitt stöd för en lag som skulle ge miljontals illegala flyktingar uppehållstillstånd. Det är fullt möjligt att hans inställning i denna fråga kan kosta honom nomineringen. I Sverige hade han knappast kunnat falla på det, eftersom det är partierna som avgör vilka som ska stå på valsedlarna och komma ifråga som statsminister.
Det är en rätt kul övning att översätta den amerikanska modellen att utse president till svenska förhållanden:

Processen skulle börja med att de som vill bli statsminister måste kandidera mot andra hugade statsministerkandidater inom sitt eget parti, för någon partiledare finns inte. Och första steget i gallringen sker genom omröstning bland alla väljare i en mindre riksdagsvalkrets, exempelvis Värmland.

Det betyder att Mona Sahlin, Thomas Bodström, Tomas Östros och andra socialdemokrater måste åka till Värmland och övertyga socialdemokratiska väljare där om att rösta på dem i primärvalet (valet av partiets statsministerkandidat). Och inom moderaterna skulle kandidater kunna utmana sittande statsminister Reinfeldt i Värmland (även om en sittande president som ställer upp för omval mer sällan utmanas i USA, så händer det).

När värmlänningarna röstat på sin favorit blir det offentligt hur starkt stöd de olika kanidaterna inom respektive parti har, innan primärvalet fortsätter i andra valkretsar och ger möjlighet för väljarna i t ex Norrbotten och Blekinge att rösta på Sahlin, Bodström, Östros mfl om man sympatiserar med s.

Till slut har de socialdemokratiska väljarna röstat fram vem partiet ska ställa upp som statsministerkandidat i nästa val.

I USA har partiernas pampar betydligt mindre makt i val av personer än i Sverige. Jag kan inte komma ifrån att det känns friskare, fräschare och mycket mer demokratiskt än de svenska slutna partivalen av partiledare och kandidater.


Fredag 2007-09-07 / 8.16
länk
REPUBLIKANER LOCKAR DUBBELT FLER ÄN CLINTON. Samtidigt som Fox News sände de republikanska presidentkandidaternas debatt i New Hampshire, intervjuade Larry King förre demokratiske presidenten Bill Clinton i CNN. Debatten fick mer än dubbelt så många tittare, 3,1 miljoner, jämfört med Kings TV-intervju som sågs av 1,4 miljoner, enligt Drudge report.

Därmed fick debatten också de högsta tittarsiffrorna som någon debatt fått inför nästa års presidentval. Intresset för presidentvalet stiger i USA.


Torsdag 2007-09-06 / 18.50 länk
AMBASSADÖRER VILL SE SÄRBEHANDLING AV PROFETEN. I morgon ska statsminister Fredrik Reinfeldt möta ambassadörer från muslimska länder i samtal om publicering av Muhammedteckningar i Sverige, rapporterar ekot i Reinfeldt anordnar möte om rondellhund. Enligt uppgifter kommer ambassadörerna att kräva att svenska lagar ändras och anpassas till muslimska krav.

Det är höjden av oförskämdhet att ställa krav på oss, när människor förtrycks i deras egna hemländer. I muslimska länder förföljs kristna och judar. I Saudiarabien bestraffas innehav av bibel med fängelse. Är det att visa större tolerans mot reglioner?

Sannerligen inte. Dessa ambassadörer borde sopa rent framför egna dörrar, istället för att spela kränkta av svensk yttrandefrihet.

Det är tur att massmedier kommer att vara med på mötet, så att inte utrikesdepartementets ryggradslösa "beklagande" av svensk grundlag riskerar att upprepas. Reinfeldt måste förklara att regeringen står för svensk rättstradition. Han kan också hänvisa till flera kloka ståndpunkter från svenska muslimer som rapporterats de senaste dagarna.

DN återgav vad Helena Benouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, sa vid möte med statsministern igår, Reinfeldt mötte svenska muslimer:
- Vår syn är att vi har god förståelse för hur det svenska samhället och yttrandefriheten fungerar. Det budskapet vill vi också förmedla till andra, både inom och utanför Sverige.

Ställde ni några krav på statsministern?
- Nej, tvärtom. Vi erbjöd hjälp om han skulle vilja ha det.
Det är en attityd som inger respekt. Muslimer ska kunna utöva sin religion privat. Det tillhör religionsfriheten. Det gör det därmot inte att kräva förbud för andra att driva med religionerna.

I Expressen skrev Gulan Avci häromdagen: Sluta kryp för islamisterna. Hon är ordförande i liberala invandrarförbundet och anser att fler svenskar borde sätta ner foten och försvara yttrandefriheten:
Det är alldeles för få som vågar stå i offentlighetens ljus och försvara yttrandefriheten när den hotas. Det kan ha att göra med att friheten inte varit hotad i Sverige och att många därför har tagit den för given.
En viktig påminnelse, som Reinfeldt borde ha i minnet under morgondagens möte med ambassadörerna.


Torsdag 2007-09-06 / 10.15
länk
SVENSKFOBI LÖPER AMOK PÅ SKOLORNA. Sydsvenska Dagbladet har en viktig ledare idag, om en händelse som symboliserar stämningarna i vårt land, Gult och blått blir brunt i skolan:
När några pojkar i en åttondeklass på Strandskolan i Klagshamn ville klä sig i fotbollslandslagets tröja inför skolfotograferingen blev det stopp ... [De] kan förknippas med främlingsfientlighet ...

Sverige är mångkulturellt. Här möts kulturer, sedvänjor och levnadssätt från hela världen. Möts och bryts. Det är inte och kan inte vara konfliktfritt.

Och att undvika konflikter kan vara farligare än att ta dem.

Att bejaka en kränkthetskultur – verklig eller inbillad – där en svensk flagga eller landslagströja uppfattas som en främlingsfientlig signal är ingen lösning. Det är politisk korrekthet som löpt amok.

Sverige får inte låta de mest bigotta och fanatiska elementen i olika religiösa grupper styra det offentliga samtalet. Det vore att uppmuntra extremism och att undergräva demokratiska fri- och rättigheter som tidigare generationer kämpat sig till.
Att förbjuda barn från att bära blågula landslagströjor är exakt det som skapar främlingsfientlighet. Då har makthavarna sagt att det svenska är något fult och misstänkliggjort, medan allt främmande görs till något eftersträvansvärt. Den som trivs med och vill leva med svenska värderingar tvingas då ta avstånd från det främmande för att alls kunna utöva sin egen kultur - i sitt eget land. Snacka om att driva fram främlingsfientlighet!


Torsdag 2007-09-06 / 8.10
länk
REPUBLIKANSK DEBATT I NATT. De republikanska kandidaterna höll debatt i den lilla, men i presidentvalet viktiga delstaten New Hampshire i natt. Enligt de första rapporterna riktade de flesta debattörerna frågor och kritik mot Rudy Giuliani och Mitt Romney, vilket betyder att också medtävlarna ser dom som de ledande kandidaterna. Det är upp till dom att göra bort sig för att inte vinna.

Men samtidigt som debatten hölls, framträdde Fred Thompson hos Jay Leno i TV och förklarade att han nu kandiderar. Det fick förre guvernören och presidentkandidaten Mike Huckabee att säga:

- Det var planerat att jag skulle gästa Jay Leno ikväll, men jag gav upp min plats för någon annan eftersom jag hellre är här i New Hampshire och träffar er.

En klar pik till Thompson som på detta sätt undvek att delta i debatten. Flera lutar åt att ge segern till Giuliani, som Pjamasmedia och Maine blog.

Se mer: Washington Post i GOP Debate Wrapup: Frontrunners Under Fire, Fox News i Thompson, Immigration, Iraq Top Questions at Republican Primary Debate och Politico i Tough questions keep candidates on toes.


Torsdag 2007-09-06 / 8.10
länk
VÄRLDSPRESSEN: SVERIGE AVRUSTAR. Nyhetsmedier runt om i världen rapporterar att Sveriges försvarsminister avgår i protest mot nedskärningar i försvaret. Ryska Pravda rapporterar Swedish defense minister resigns. UPI skriver Defense cuts lead Swedish minister to quit. Deutsche Welle: Swedish defence minister steps down. Dubai-baserade tidningen Khaleej Times: Swedish defence minister resigns. Reuters rapporterar med bilder: Odenberg resigning.


Onsdag 2007-09-05 / 15.16 länk
HEDER ÅT MIKAEL ODENBERG! Försvarsminister Mikael Odenberg meddelade på presskonferens i eftermiddags att han avgår i protest mot fortsatta besparingskrav på försvarsmakten:

- Jag vill kunna se mig själv i spegeln.

- Av flera skäl kan jag inte acceptera att försvaret kan effektiviseras på det här sättet. Saker och ting måste tas i rätt ordning.

- Jag har redan fått frågor från andra länder om vad vi håller på med. Vi säger en sak och gör en annan.
Så rätt. Det är för djävligt att vi har en regering som säger sig bygga på borgerliga värderingar men som i praktiken bedriver socialistisk politik.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har gått för långt. De kan inte skita i sitt eget väljarunderlag. Utan det har de ingen maktbas alls. Regeringen måste nu börja infria förväntningarna på borgerlig politik. Annars kan hela bunten avgå!


Onsdag 2007-09-05 / 14.36
länk
VÄRLDSPREMIÄR: NU STARTAR PODDRADIO I BLOGGEN. I dag startar Frihetsjournalens poddradio.

Första avsnittet innehåller en intervju med bloggaren och författaren Louise Persson, som just nu skriver en bok som kommer att bli kontroversiell. Den handlar nämligen om feminism och individualism. Dessutom intervjuas centermannen Fredrick Federley om hur det egentligen är att vara riksdagsman och vilka värderingsfrågor han tycker är viktigast just nu.

Syftet med att koppla poddradio till bloggen "i hjärtat rebell" är att komplettera det skrivna ordet med det talade.

Eftersom poddradio bygger på samtal och dialog kan fler röster komma till tals än bloggarens egen. Det betyder att rapporter och böcker från tankesmedjor, institut och organisationer kan recenseras och författare och skribenter intervjuas.

I radioformatet kan diskussion föras med olika samhällsdebattörer som har liberalt och konserviativt perspektiv. Denna mångfald av borgerliga röster kan via poddradio i bloggen ge möjlighet till en breddad idédebatt i Sverige.

Här kan liberaler med såväl klassisk som socialliberal prägel, liksom kommunitärer och konservativa mötas för diskussion utan att alltid behöva förhålla sig till den politiska vänstern, så som fallet är i public serivce.

Frihetsjournalens poddradio kan bli en arena för "inomborgerlig" debatt, där likheter och skillnader mellan olika perspektiv på den borgerliga planhalvan kan ventileras.

Bloggens läsare ska också få komma till tals. Om några veckor ska försök med telefonväkteri genomföras.

Det ska bli kul att se om den digitala tekniken kan hjälpa oss, som tycker mainstreammedierna är åt h-te för vänster, att skapa våra egna arenor för samhällsdebatt. Jag kommer att köra på med minst ett radioprogram i veckan fram till jul. Sedan utvärdering.

Jag inbjuder alla läsare att följa med på en intressant resa!


Onsdag 2007-09-05 / 8.36
länk
REPUBLIKANERNA HAR ALLA CHANSER ATT VINNA. Tony Blankley i Washington Times medger att republikanska partiet lider av nedstämdhet och många valanalytiker ser svårigheter att vinna valet i november nästa år. Men han påpekar i kolmunen Rosy scenario att nedstämdhet, av en snabbt skiftande verklighet, kan förändras till något bättre.
Även om jag inte är redo att förklara "happy days" för republikanerna, inte ännu, så låt mig ändå lägga ut ett fullt möjligt scenario.

Trojkan av politiska problem som lett till republikanskt tvivel är: 1) förmodat misslyckande eller utdragen strid i Irak, 2) presidentens position om illegala immigranter, och 3) republikanska kongressledamöters korruptionsskandaler, slöseri med skattemedel och omoraliska beteende.
Blankley påpekar att republikanska politiker tagit avstånd från presidentens amnesti för illegala immigranter, vilket gör att republikanska kandidater i valet 2008 kommer att stå på folkopinionens sida medan demokratiska kandidater inte kommer att göra det.

Om de ljusglimtar som kommit från Irak det senaste halvåret - och tvingat demokratiska kandidater att medge "kortsiktiga militära framgångar" - fortsätter komma, försätter det demokraterna i en svår sits. Då blir trovärdighet i utrikespolitiken en viktigare fråga än förr, samtidigt som demokraternas investering i amerikanska nederlag framstår som mindre attraktiva.

Och om ekonomin övervinner osäkerheten på bolånemarknaden så kommer väljarna nästa år att kunna se tillbaka på den längsta tillväxtperioden i historien. Det kan övervinna kritiken mot alltför stort slöseri i Washington.

Blankley nämner det inte, men nästa år har demokraterna kontrollerat kongressens båda kamrar i två år och då inte lyckats med något annat än att öka slöseriet. Det tar också udden av slöseri från republikanskt håll av äldre datum. Särskilt om republikanerna väljer en presidentkandidat som, likt Giuliani, tar avstånd från slöseriet och lovar skattesänkningar.

Jag har aldrig tvivlat på att amerikanerna i det spända klimat som råder på internationell nivå kommer att välja kandidater som försvarar Amerika och därmed västvärldens frihetliga värderingar. Demokraterna kommer inte att kunna vinna, om de inte får fram en tuff säkerhetspolitisk kandidat a la Truman eller Kennedy (glöm inte att Kennedy i valkampanjen 1960 låg till höger om Nixon och i det närmaste lovade att störta Castro på Kuba).


Onsdag 2007-09-05 / 8.36
länk
IRAN ISOLERAR SIG ÄN MER MOT OMVÄRLDEN. International Herald Tribune rapporterar i Iran seals its doors tighter against the West:
Hyrorna stiger, inflationen ligger på 17 procent och 10 miljoner iranier lever under fattigdomsgränsen. Polisen stängde 20 frisörsalonger för män i Teheran förra veckan därför att de erbjöd olämpliga hårstilar och kvinnor har förbjudits att cykla. De sociala friheterna pressas tillbaka.

Iranierna får nu utstå allt tuffare ekonomiska villkor, hårdare politiskt förtryck och internationell isolering medan landets ledning fortsätter trotsa världssamfundet om det nukleära programmet ...

Även om presidenten förlorat en stor del av sitt politiska stöd inom systemet har han inte visat några tecken på att ta intryck. "Det finns en ansedd slaktare i vårt kvarter som är insatt i alla folkets problem", har Ahmadinejad förklarat, "och jag får också viktig ekonomisk information från honom".
Frågan är om den iranska regimen ska falla samman på hemmaplan, eller om man hinner skaffa sig kärnvapen för att ta ut sin frustration på omvärlden...


Tisdag 2007-09-04 / 23.30 länk
REKORD: PARIS-LONDON PÅ 2 TIMMAR MED TÅG. De nya och upprustade spårdragningarna till och från tunneln under Engelska kanalen har färdigställts. Och invigningsresan tog 2 timmar, 3 minuter och 39 sekunder, rapporterar BBC i Eurostar sets Paris-London record.

Tänk om Sverige kunde satsa på stambanorna mellan Stockholm, Göteborg och Malmö - istället för att plöja ner alla miljarder i en järnväg upp i norrlandsskogarna där nästan ingen bor!

Miljöpartiet har genom sin vanvettiga hållning, och med fullt stöd av socialdemokraterna, förstört eller grovt försenat järnvägens möjligheter att bli en konkurrent till flyget. Därmed är miljöpartiets politik rent ut sagt en miljöfara.

Järnväg lämpar sig på sträckor som klaras av på högst 3 timmar och där det finns större städer i båda ändar. Stockholm, Göteborg och Malmö hade varit en perfekt trangel, om banorna fått rustas upp och investeringar i nya snabbtåg kunnat ske tidigare. Men effektivitet är väl ett fult ord för miljönissarna.


Tisdag 2007-09-04 / 23.30
länk
AL-QAIDA FÖRSÖKER STÄNDIGT MÖRDA OCH FÖRGÖRA I VÄST. Svenska nyhetsmedier har förvanskat rapporteringen om de militanta islamister som arresterats i Köpenhamn. Medierna försöker förtvivlat länka detta terrorförsök till Danmarks utrikespolitik och --- Muhammedteckningarna! Snacka om att tala i nattmössan.

För att få saklig information kan vi gå till nyhetsbyrån AFP som rapporterar, Police nab eight terror suspects in Denmark:
[Säkerhetspolisens chef] Scharf avslöjade ingen information om möjliga mål för den planerade terrorattacken, men sa att det inte finns några direkta kopplingar till Danmarks militära engagemang i Irak eller Afghanistan. Det finns heller inga kopplingar till Muhammedteckningarna som publicerades i en dansk tidning i september 2005 och gav upphov till våldsamma muslimska protester runt om i världen.
Nej. det är desinformation att göra terrorism till ett så ytligt tänkande. Erfarenheterna i Storbritannien visar att de som tar till så drastiska vägval präglas av ett djupt självförakt och hat mot hela den västerländska civilisationen, mot kvinnors frihet på det manliga patriarkatets bekostnad, mot homosexuellas rättigheter och allt det man stämplar som dekadent.

Så länge de tror att de kan få väst på fall, kommer terrorismen att fortsätta. Det bästa sättet att stoppa terrorism är att göra klart att vi aldrig någonsin kommer att ge efter. All eftergiftspolitik är att be om nya terrorattentat, för eftergifter tolkas som tecken på svaghet och oförmåga att försvara det västerländska.


Tisdag 2007-09-04 / 7.52
länk
FN BEDRIVER APARTHEID. Det demokratiska landet Taiwan har återigen förvägrats inträde i Förenta Nationerna. Utrikesminister James Huang skriver i Guardian, Insulting and dangerous:
FN:s generalsekreterare upprätthåller politisk apartheid mot det taiwanesiska folket. För lite mer än en månad sedan sände Taiwans president, Chen Shui-bian, en ny ansökan om landets inträde i Förenta Nationerna. Inom några dagar svarade FN-sekretariatet med ett uttalat avslag.

Det är nu 15:e året i rad som Taiwan förnekas deltagande i denna globala organisation som hävdar att man är "öppen för alla fredsälskande stater som accepterar det ansvar som följer" i FN-stadgan.
Förklaringen är att Kina anser att Taiwan tillhör Kina. Men hur kan FN låta en stormakts anspråk styra hela världssamfundets syn på ett fritt och demokratiskt folk? Och hur rimmar denna hållning med FN:s strävan att låta Kosovo få bryta sig ur Serbien? Kosovo är en betydligt mer central geografisk och historisk del av Serbien än vad Taiwan är för Kina.

FN måst sluta tillämpa apartheid!


Tisdag 2007-09-04 / 7.52
länk
VÄNSTERN ÖVERGER TED KENNEDY. I årtionen har John F Kennedys yngre bror varit en ikon för amerikanska vänstern. Ted Kennedy har gått i spetsen för högre skatter, fler regleringar och större stat. Men nu har han hamnat i onåd. Han blir utbuad och det kraftigt vänsterinriktade humorprogrammet "Daily Show" driver med honom. Och i dagarna släpper Greenpeace en reklamfilm som attackerar Kennedy. Det skriver Froma Harrop i sin kolumn i Providence Journal, Why Liberals Are Turning on Ted Kennedy.

Förklaringen är att mångmiljonären Kennedy har släktens berömda sommarresidens i Hyannisport, ett område med lyxfastigheter på halvön Cape Cod vid Atlantkusten. Och just där har det planerats vindkraftverk till havs. Kennedy har gjort allt för att stoppa vindkraftsbygget, vilket gjort att konservativa delstaten Texas hunnit före vänsterdelstaten Massachusetts när det gäller att bygga vindkraftverk till havs. Detta har upprört vänstern till den grad att man inte bara tagit avstånd från Kennedy, utan gjort honom till symbol för bakåtsträvande.

Det är inte lätt att vara vänsterledare.


Tisdag 2007-09-04 / 7.52
länk
GIULIANI, MEN INTE THOMPSON, SLÅR CLINTON. Många i USA väntar på att förre senatorn Fred Thompson äntligen ska tillkännage att han kandiderar som president. Hans supportrar tror att han kan vara den tydliga konservativa kandidat som man inte anser att förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani är.

Men när det gäller valbarhet har Giuliani ett starkt kort i relationen till republikanska väljare. Opinionsinstitutet Rasmussen (som länge givit Giuliani lägre stöd än andra mätningar) visar att Rudy Giuliani, om det vore presidentval nu, skulle vinna över Hillary Clinton med 47 procent mot 44. Men när Rasmussen ställer Thompson mot Clinton, vinner Clinton med 48 procent mot 44. Se mer: Rassmussen Reports


Måndag 2007-09-03 / 16.02 länk
EXPRESSEN VISAR BIN LADIN SOM JESUS - MEN INTE RONDELLHUND. Mainstremmedierna fortsätter att hyckla om yttrandefriheten. Expressen visar på förstasidan en bild där Usama Bin Ladin blir Jesus - men tidningen har inte visat Muhammed som rondellhund. Expressen använder yttrandefriheten för att kränka kristna, men vägrar göra det för att kränka muslimer. Därmed går Expressen de totalitära krafternas ärenden. Man lyder och viker villigt ner sig för dem som hotar och använder våld. Svenska medier har ingenting lärt. Man fortsätter samma sorts krypande som under 1930-talet. Det är höjden av feghet.


Måndag 2007-09-03 / 15.22
länk
SÄTT EN SLANT PÅ AMERIKAS BEFRIANDE KRAFT. Alla dysterkvistar både till vänster och till höger i USA ifrågasätts av kolumnisten Joel Achenbach i Washington Post, Bet on America - Forget the Doom and Gloom. In 50 Years, We'll Still Be No. 1. Han summerar tongångarna:
Vi har haft vår tid. Det var trevligt så länge det varade ... Domedagstänkande råder över partigränserna. Man finner det i tjocka böcker, i långa tidskriftsartiklar och i arga hip-hop låtar. Hollywood tar det för givet. USA har haft sin bästa tid, lider av inkompetent ledarskap, en överansträngd militär och ett oengagerat folk.
Och vänder sig emot dem:
Misstaget vi gör är inte att överdriva våra problem, men att underskatta alla problem som potentiella rivaler har ... Jag slår vad om att många av de tuffaste utmaningarna Amerika har i framtiden inte kommer att vara förknippade med storpolitiskt förfall, svaghet eller skröplighet. Nej. Våra utmaningar kommer att vara de oväntade konsekvenserna av våra många framgångar.
Äntligen en förnuftig röst. Styrkan i den amerikanska konstitutionen, som är oförändrad sedan 1770-talet, är enorm. Friheten i USA är så stor att den mänskliga potentialen där kommer till sin rätt som ingen annanstans på jordklotet.

Och det ska jämföras med Kina, där miljöproblemen förvandlat floderna till kloaker och en-barns-politiken knäcker möjligheterna till fortsatt tillväxt. Ryssland lider fortfarande av totalitär mentalitet och varje år dör 700.000 fler ryssar än vad som föds. Europa är nu där amerikanerna var under "de pudrade perukernas" tidsepok, skriver Achenbach. Sådär två-tre hundra år efter i utveckling. För att summera:
Den amerikanska folksjälens grundläggande karaktär är en stark övertygelse om att förbättringar är möjliga.
Jag tror det är mer än en slump att Sveriges enorma tillväxt 1870-1970 präglades av samma sorts framtidstro. Och att den knäcktes av socialdemokraternas iver, under Olof Palmes ledning, att reglera sönder friheten på 1970-talet. Framtidstro vändes till en mentalitet där alla ser sig som hjälplösa offer.

Att återskapa tron på framtiden och att släppa loss skaparkrafterna borde vara alla regeringars främsta mål. Då kommer inga problem att vara oövervinnliga.


Måndag 2007-09-03 / 13.28
länk
YTTRANDEFRIHET ÄR VAPNET MOT RASISM. Upsala Nya Tidning har en motsägelsefull ledarartikel idag. Slutsaten är klok, men analysen fram till slutsatsen är lika grumlig, antiintellektuell och förvirrad som alla andra mainstremmedier i konfrontationen mellan svenskt och muslimskt. Håkan Holmberg skriver i Rätten att tro och trycka:
Utgivaren för den antirasistiska tidskriften Mana, Babak Rahimi, sade i ett TT-uttalande i torsdags att protester av detta slag [från Iran, Pakistan och den islamiska konferensen, OIC] gynnar rasistiska krafter i Sverige. Mycket talar för att han har rätt. Den sorts debattörer som gömmer sig bakom yttrandefriheten för att ostört kunna att påstå att muslimer som grupp är terrorister eller motståndare till en fri press vill gärna kunna hänvisa till just sådana obalanserade utspel som bevis.
Det finns åtminstone två invändningar att göra mot det här resonemanget:

1) När fundamentalister som Irans president attackerar Sverige, då är det inte dessa yttringar och hot som görs till problemet, utan eventuell svensk rasism. Jag förstår inte hur UNT resonerar när man efter dessa hotfulla utfall ändå väljer att se det som att problemet ligger i vår yttrandefrihet. Är det inte Ahmadinejad, pakistanska extremister och den islamiska konferensen som är problemet?

2) Det finns ingen skillnad mellan UNT:s associations- och tankebanor här och den katolska kyrkans inkvisition på medeltiden. För vad var syftet med att inskränka yttrandefriheten då, om inte just att man ansåg friheten missbrukades av kättare som kunde "gömma sig" bakom yttrandefriheten för att kritisera katolska kyrkans lära?

Upsala Nya Tidning faller i fällan att tolka yttrandefriheten utifrån vilka avarter friheten kan används till. Men därmed har UNT accepterat fundamentet för Ahmadinejads och islamisternas krav på upphävd yttrandefrihet. UNT reducerar yttrandefriheten till en skönhetstävling.

Och den som gör det har inte begripit att yttrandefriheten inte handlar om att i förväg kartlägga vad olika personer kommer att säga, för att sedan godkänna eller underkänna deras rätt att yttra sig. Det leder in tankarna på resonemanget att yttranden som kan påverka människor att inta "fel" ståndpunkt skall förbjudas.

Men hela poängen med yttrandefriheten är att den - i John Lockes och John Stuart Mills anda - bygger på tilltron till människans förnuft. Även dåraktiga argumenten ska få yttras, så att människor kan dra sina egna slutsatser. Det är när vissa argument förbjuds, som en underström av fördomar kan florera.

Den som tror på människans förnuft låter alla argument komma upp i debatten. Och istället för att förbjuda dem, argumenterar man med skärpa emot dem. (Till argument räknar jag inte hot och våld, som är handlingar.)

Det är så man vinner stöd för sina värderingar i en demokrati.

Någonstans begriper UNT ändå att man har fel i sin analys, eftersom man kommer till en klok slutsats:
Att försöka inskränka utrymmet för kritiska eller respektlösa uttalanden om religion leder vilse. Däremot ska hets, hot och diskriminering av människor på grund av deras tro eller etniska bakgrund bekämpas.
Frågan är varför inte fler muslimska organisationer i Sverige tar chansen att ta avstånd från iranska regimens krav på Sverige och pakistanska extremisters brännande av svenska flaggor? Varför ställer man inte upp på de svenska lagarna och traditionerna, istället för att kräva förbud och "ursäkt"? Varför följer man inte den danske politikern Naser Khaders råd och stärker moderata muslimers röster i Sverige?

Om muslimer i Sverige hellre fördömer svensk yttrandefrihet än fördömer brännande av svenska flaggor i utlandet, då är det detta agerande som spär på rasism och misstänksamhet. Yttrandefriheten däremot, om den tillåts verka, kan skingra dimmorna genom diskussioner.


Måndag 2007-09-03 / 8.40
länk
SVENSK AVRUSTNING: HMS CARLSKRONA SKROTAS? För några år sedan byggdes min- och utbildningsfartyget HMS Carlskrona om för 225 miljoner kronor. Nu kan hon komma att skrotas, rapporterar Blekinge Läns Tidning i Carlskronas framtid oklar. Av artikeln framgår hur läget i svenskt försvar ser ut: vakanser och flykt från officerstjänsterna.

Den som vill ta Sverige kan snart göra det med minimal insats. Sverige är på väg att bli försvarslöst.


Måndag 2007-09-03 / 8.40
länk
MED ARBETSRÄTTEN GER STATEN ALL MAKT TILL FACKET. Det är dags att avslöja den lögnaktiga retorik som facket sprider och som vissa centerpartister - och alla journalister - gått på. I Dagens Nyheter finns idag en märklig artikel där bara kritik mot centerpartiets stämmobeslut framförs. Artikeln av reportern Lars-Ingmar Karlsson är grovt vinklad och osaklig, Lag mot facket får även c-kritik.

- Jag tycker att man ska låta arbetsmarknadens parter lösa de här frågorna, säger ett av de två stackars ombud DN hittat som riktar kritik mot att c-stämman hotar med lagstiftning om facket inte sätter stridsåtgärderna i proportion till vad man vill uppnå.

Men det här påståendet grundar sig på hopplöst felaktiga premisser. Hela arbetsrätten från 1970-talet hade ju till syfte att genom lagstiftning lägga all makt i centrala fackorganisationers händer. Om man vill överlämna till arbetsmarknadens parter ska man slopa hela arbetsrätten, avskaffa de lagar som ger facken oproportionerlig makt över motparten. Så låt oss verka för det! Avskaffa rubbet - hela arbetsrätten!


Måndag 2007-09-03 / 8.20
länk
IRAN ALLT NÄRMARE EGNA ATOMBOMBER. I strid med FN-resolutioner har Iran utökat sin kapacitet att anrika uran till den koncentration som behövs för kärnvapen (och som inte behövs för fredlig kärnkraft). Ahmadinejad sa igår att man nått målet om att ha 3000 centrifuger i drift, rapporterar AP i Iran: Uranium Centrifuge Goal Reached.

Återigen ser vi hur en totaltär stat rustar upp för världskrig, utan att omvärlden gör något för att stoppa ett nytt storkrig. Iran har, precis som Tysklands ledare på 1930-talet, klart talat om att de avser att utplåna andra länder. Men omvärlden väljer, som för 70 år sedan, att inte tro på vad de auktoritära krafterna säger.

Inte kan de mena allvar med att starta krig som dödar miljoner?! Jo, de menar vad de säger. Iran har i kriget med Irak på 1980-talet visat att de inte har några som helst betänkligheter: Ahmadinejads demoner.


Måndag 2007-09-03 / 8.20
länk
FRANKRIKE, SVERIGE TILL IRAK, BRITTERNA SVIKER INTE. Vänstermedierna i Sverige översvämmas av rapporter om att britterna drar sig ur Irak. Rapport toppar morgonsändningarna med den spekulationen och Svenska Dagbladet hävdar (ej online) att britterna är på väg att dra sig ut. Men medierna har ingen som helst grund för påståendet. Gordon Brown har förklarat att britterna ska stanna. Och det som hänt under sensommaren är ju att Frankrike har börjat engagerat sig i Irak, och uppmanat övriga EU-medlemmar att göra detsamma.

Det vore alltså att gå rakt emot strömmen om britterna skulle lämna.

Vad är då förklaringen till att britter lämnar över kontroll i södra Irak till irakiska armén? Jo, att den irakiska armén nu kan börja ta eget ansvar i landet för säkerheten.

Våra vänstervridna medier är sinnesjukt låsta vid tanken på att det ska gå åt helvete i Irak. De kan inte släppa den tanken. Även besked som visar på utveckling i landet, vänds till sin motsats.

Svenska medier är i utrikesrapporteringen helt urflippade.

Förra veckans blogg