Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 1 - 7 maj 2006

Söndag 2006-05-07 / 21.35 länk
GRANSKNING AV LEIJONBORG BRA - OCH DÅLIG. Dokument inifrån i SVT har denna kväll handlat om folkpartiet, snällfällan. Precis som tidigare granskning av m, v, mp och kd var också denna dokumentära granskning av en högre kvalitet än jag sett på länge i svensk mainstreamjournalistik. Man har trängt djupt in i partiet och tar upp känsliga frågor, i folkpartiets fall taktiken bakom kursändringen från snällism till kravställande.

Men precis som i de andra dokumentärerna gillar jag inte den konspiratoriska tonen. Man framställer partiers utveckling och anpassning till nya tider och villkor som något skumt. Som om arbete med väljarstrategier och impulser utifrån vore brottsligt. Så är det ju inte.

Eftersom svenska politiker är så ovana vid journalister som läst på, förstärker Lars Leijonborg med flera det konspiratoriska genom att vara undvikande, osäkra och obekväma med att få frågor om dessa strategier. I andra länder är det självklart, ja, det vore tjänstefel att inte arbeta fram sådana valstrategier. Politik är något för proffs. Utom i Sverige. Här lever den idylliserade folkrörelseromantiken kvar.

I Sverige ska politiker vara spontana och de får gärna vara hur okunniga och naiva som helst. Smarta får de definitivt inte vara. Och lyssna på väljaropinioner? Absolut inte! Vad skulle det bli av demokratin om politiska partier lyssnade av vad folk tycker!!!

De krav som dokumentären tar upp, exempelvis språkkrav för att bli svensk medborgare, är ingenting märkligt alls. Världens största invandrarland, USA, har stränga kunskapskrav för att bli medborgare. Utöver språk ska man ha omfattande kunskap i historia och samhällsliv. Jag tycker det är självklart att också Sverige ska ställa sådana krav. Sedan när blev det självklart att medborgarskap ska delas ut kravlöst?

Konsekvensen av den konspirationsteoretiska undertonen blir att fokus enbart hamnar på det taktiska, inte på hur värderingsfrågor, när de bryts mot en förändrad verklighet, leder till nya perspektiv. Okej, på slutet får Leijonborg utveckla att islamistisk fundamentalism förut inte varit något problem, men nu kan bli det. Självklart innebär en sådan samhällsförändring att partier måste förhålla sig till detta. Socialdemokraterna genom att, uppenbarligen, anta en nyorientalistisk acceptans, medan folkpartier motsätter sig den.


Söndag 2006-05-07 / 19.55
länk
HILLARY CLINTON - FÖR MYCKET ETABLISSEMANG? I en annan kolumn i Washington Post tar Markos Moulitsas upp problemen för demokraternas främsta presidentkandidat, Hillary Clinton: Too Much of a Clinton Democrat? Trots allt tal om att Bush har dåliga opinionssiffror framstår problemen större för oppositionspartiet än för regeringspartiet.
Hillary Clinton leder över sina konkurrenter när det gäller att samla in pengar till valkampanj. Olyckligtvis är dock New York-senatorn en del av det misslyckade demokratiska partietablissemang - lett av hennes man - som gjorde det möjligt för George W Bush att vinna och republikanerna att dominera politiken ...

Hon verkar illa utrustad för att bli en del av den starkt engagerade internet-fraktionen i sitt parti (eller kanske bara ointresserad av att bli det) och oförmögen att attrahera denna nya metod att mobilisera väljare. Hon må vara etablissemangets kandidat, men den verkliga makten i partiet har flyttat.
Artikeln syftar på Howard Dean som i förra primärvalet dök upp från ingenstans - eller, som det visade sig, via internet-kampanjer - och fällde alla de tidiga favoriterna. Om inte John Kerry använt sin egen förmögenhet och tagit efter Deans antikrigsretorik (trots att Kerry röstat för Irakkriget) hade förmodligen Howard Dean blivit presidentkandidat då.

Hillary Clintons största nackdel är att hon är en 'insider'. Förra primärvalet kan upprepas, och internet-aktivisterna kan då vara starkare och mer erfarna och därför se till att en kandidat som inte tillhör Washington-eliten väljs. Och det vore nog smart, för det är guvernörer ute i landet som vunnit presidentvalet snarare än senatorer i kongressen.


Söndag 2006-05-07 / 18.09
länk
JOHN MCCAIN INBJUDEN TILL KRISTNA HÖGERN. Jag vet, 'kristen höger' är ett älsklingsbegrepp för antiamerikanismen som ger ett vinklat perspektiv med tanke på att de flesta amerikaner är aktivt kristna, men jag använder det på de kyrkliga organisationer som verkligen tillhör de mest konservativa - och som den artikel jag här tänker ta upp handlar om.

I Washington Post frågar sig Byron York i sin kolumn, John McCain: Can He Be a Falwell Republican? Den inflytelserike baptistpastorn Jerry Falwell var en av dem som år 2000 såg till att senator John McCain förlorade republikanska primärvalet mot George W Bush. Men nu är Falwell intresserad av att höra vad John McCain - som leder mätningarna om republikansk presidentkandidat 2008 - har att säga.
Nästa helg reser senatorn till Virginia för att hålla tal vid Falwells Liberty university - vilket satt igång intensiva spekulationer om att han uppvaktar högern i sina ansträngningar att säkra nomineringen [inför presidentvalet]. 'Sviker du oss?' frågade Jon Stewart, programledare i humoristiska Daily Show och en McCain-supporter. 'Ska du ge dig in i tok-högerns värld?'

Nej, det gör han inte. Falwell uppvaktade McCain, inte tvärtom. Och intervjuer med båda antyder att det är Falwell, inte McCain, som är mest villig att vara flexibel. McCains besök är dock en vänlig signal, inte bara från Falwell utan från miljoner kristna konservativa som undrar hur djupt McCains engagemang är i frågor som abort och samkönade äktenskap. Men det är lika mycket en chans för Falwell och hans supportrar att bedöma sitt eget inflytande över republikanska partiet - ett inflytande som har minskat under senare år.
McCain och hans stab blev överraskade över kontakten från Falwell efter de bittra ord som båda riktade mot varandra efter en tuff uppgörelse i primärvalet i South Carolina 2000. Att John McCain på detta sätt uppvaktas av sina värsta kritiker inom republikanerna visar hur stark hans ställning är inför 2008. Men det är ju långt kvar...


Söndag 2006-05-07 / 18.09
länk
S UNDERBLÅSER ENSTATSLÖSNING, EXTREMISM OCH VÅLD. Sydsvenskan rapporterar från det palestinska möte där Hamas-minister medverkat i helgen:
I tältet med souvenirer säljs pussel, bilder och halsband i form av Palestina - ensamt, inte vid sidan av någon israelisk stat ... För de många konferensbesökare som bär tryckta sjalar med det ensamma Palestinas karta är en tvåstatslösning knappast rimlig. Men för västvärlden är en bibehållen israelisk stat en förutsättning för dialog.
Men ingår Sverige med socialdemokratiskt styre i 'västvärlden'? Inget annat västland skulle släpper in terrorföreträdare från Hamas, men det gör Sverige. Och här propageras som en självklarhet att en palestinsk stat ska upprättas där Israel idag ligger. Statsminister Göran Persson och hans regering - som enda land i västvärlden - underblåser opinioner som kräver att Israel utplånas från kartan, en ståndpunkt som bland annat framförts från Irans president Ahmadinejad.

Sverige har denna helg närmat sig extremistiska ståndpunkter i världspolitiken. Ståndpunkter som framförs med självmordsbombare (via Hamas) och med hot om kärnvapenanfall (via Iran). Helgens tal av Atef Adwan i Malmö har givit dessa krafter ny moralisk styrka och en stor propagandaseger. Ingenting av detta är okänt för Göran Persson, som uppenbarligen vill uppnå just detta.

Vill svenska folket att världen ska se på Sverige som en terroristernas röst i väst?


Söndag 2006-05-07 / 10.02
länk
UTRIKESPOLITIK I HÖSTENS SVENSKA VAL? Utrikespolitik har väl aldrig varit en valfråga i Sverige. Men ska 2006 bli ett undantag? Det finns faktiskt en möjlighet för den borgerliga alliansen att vinna på att ifrågasätta socialdemokraternas allt mer extrema utrikespolitik, påhejad av kommunisterna i regeringsunderlaget.

Jag är övertygad om att gråsossar inte gillar att SAP ger stöd åt terroristorganisationer i Mellanöstern och allt tydligare i svensk inrikespolitik intar en nyorientalistisk hållning där mellanösterns traditioner anses bättre och mer eftersträvansvärda än att försvara svenska traditioner.

I utrikespolitiken kanske vi kan se de största konsekvenserna av den tydliga blockpolitiken: socialdemokraterna förlorar sin legitimitet som statsbärande parti som samlar nationen bakom en gemensam utrikespolitik för att istället tvingas stödja sig på vänsterpartiet och miljöpartiet som är extrema i sin utrikespolitik, med en vansinnig blandning av pacifism i den egna svenska försvarspolitiken samtidigt som man aktivt stödjer politiska våldsverkare som Hamas i utlandet. I utrikesfrågorna blir de västerextremas avsky som tydligast för det svenska samhället som en del av västvärlden och dess frihet, kapitalism och demokrati. Och det är hos dessa socialdemokraterna måste få stöd för att kunna vinna regeringsmakten och det är deras politik man sedan måste föra.

Borgerliga alliansen kan därför samlas till en sund utrikespolitik och blir de enda garanterna för en regering som står för svenska traditioner om äganderätt, om frihet, marknadsekonomi och demokrati. För stora grupper av socialdemokratiska väljare borde de borgerligas sunda och balanserade hållning framstå som mer lockande än västerextremismen.

Vi kanske ser början på utrikespolitiken som valfråga i Sydsvenskan, där två riksdagsledamöter (m) skriver: Oacceptabelt Hamasbesök i Malmö.


Söndag 2006-05-07 / 9.08
länk
BUSH POPULÄRASTE MAKTHAVAREN I USA. Svenska medier upprepar i oändlighet att president Bush har lågt stöd i amerikansk opionion, även om Bush aldrig haft så lågt förtroende som statsminister Göran Persson. Dessutom skall presidentens popularitet där 33-45 procent ger honom godkänt, jämföras med amerikanska väljarnas omdöme om kongressen: bara 22-28 procent ger ledamöterna i kongressen godkänt för deras arbete.

Ytterligare en aspekt, som läsare påtalat i mejl, på varför Bush inte får höga popularitetssiffror är att republikaner anser att hans politik ligger för långt åt vänster. Det är högerväljarna som driver ner popularitetssiffrorna. Något som nyhetsbyrån AP tar upp i Conservatives Drive Bush's Approval Down. Att presidenten inte ligger i topp betyder alltså inte alls att amerikanska väljare blivit vänster, som svenska medier gärna antyder.


Lördag 2006-05-06 / 13.58 länk
IRAN - SLUTGILTIGT TEST FÖR FN. I magasinet Newsweek skriver man i ledaren att Iran blir ett slutgiltigt test på om Förenta Nationerna har någon roll att spela i framtiden, A test for the UN:
Utöver det uppenbara behovet av att stoppa Irans kärnvapenprogram är de diplomatiska ansträngningarna som nu pågår i Förenta Nationerna ett viktigt, kanske avgörande, test för organisationen själv. Om säkerhetsrådet inte kan tvinga igenom sina beslut kommer dess värde att minska dramatiskt.
Ja, det är allvar nu. Är FN bara teater, eller finns där någon politisk kraft?


Lördag 2006-05-06 / 13.42
länk
UTRÄKNAD SCHWARZENEGGER TILLBAKA: TIPPAS VINNA. Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger var i vintras uträknad efter förluster i folkomröstningar om hans reformprogram. Men nu tippar politiska bedömare i Los Angeles Times att han kommer att bli omvald i november då USA:s största delstat, med 35 miljoner invånare, går till val: Gov.'s Image Is Improving and Democrats May Burnish It More.

Även om fackföreningar och särintressen bedrev en smutsig och framgångsrik kampanj emot guvernören och hans frihetliga reformer för att få ordning på delstatens ekonomi, så gillar delstatens invånare fortfarande Arnold som person. Och så länge de splittrade demokraterna inte kan få folk att tycka illa om honom kommer de att få svårt att vinna över honom, även om delstaten har en majoritet demokratiska väljare.


Lördag 2006-05-06 / 10.32
länk
NYA JOBB I USA, ARBETSLÖSHETEN 4,7%. Sysselsättningsstatistiken för april visar att 138.000 nya jobb skapades i den amerikanska ekonomin som tuffar på, rapporterar UPI. Arbetslösheten totalt (inget fiffel med statistiken här) är 4,7 procent.

Har Europa något att lära? Naturligtivs inte...


Lördag 2006-05-06 / 10.22
länk
BASSAM TIBI: MULIMSER FÖRAKTAR EUROPEISK EFTERGIVENHET. En utmärkt intervju av Syrienfödde professorn Bassam Tibi verksam i Göttingen, en av världens främsta kännare av islam, finns i senaste numret av Axess (dock ej online). Till Lisbeth Lindeborg förmedlar Bassam Tibi extremt viktiga budskap som vi har all anledning att ta till oss. Allra viktigast tycker jag denna passage är:
Islamismen uppfyller de grundläggande kriterierna för vad Tibi kallar, 'neo-absolutistisk totalitarim': den är en rörelse, en regim och en världsåskådning präglad av en extrem helhetssyn och gudssttaten är dess målsättning.

Att européerna har så svårt att inse detta gör Tibi irriterad. De tar självmant på sig rollen som syndabockar och försöker hitta orsaker till islamismen i Europa. I stället för att stå för sin rätt faller européerna till föga för muslimska påtryckningar och inser inte att denna eftergivenhet bara väcker förakt. Tibi är för övrigt inte den ende som kritiserat européernas sätt att (re)agera. I Tyskland har den turkiskfödda sociologen Necla Kelek kritiserat deras flathet och Ayaan Hirsi Ali har ställt frågan varför man ska tycka synd om muslimer - att positionera dem i en offersituation är i själva verket att nedvärdera dem.

- Problemet med många européer, däribland opinionsbildare, är att de inte vet ett dugg om hur muslimer i gemen tänkter och känner. När islamisterna angriper Europa i ord och gärning har européerna alltid en förklaring - det är de stackars fattiga, de undertryckta som reser sig mot globaliseringen o s v. Och den inhumanitet som islamisterna ger uttryck för accepteras av européer som pratar om tolerans!

I Europa Ohne Identität? kritiserar Tibi att Europa förnekar sig sjävt och sina värderingar. En multikultur med allt fler parallella samhällen håller på att växa fram och den riskerar att underminera den västliga identiteten och leda till kontinentens sönderfall.
Skaffa detta maj-nummer, för Tibi framför ännu mer underbart raka analyser om hur vi européer ”kryper för andra” och inte står upp för någonting. Exakt så ser jag det. Vi är fega kräk som inte försvarar månghundraåriga traditioner i upplysningens namn, och som skapat de bästa och mest fria samhällen mänskligheten har skådat. Vi borde vara stolta och stå upp för dessa värderingar, inte krypa för Hamas, Irans prästerskap, saudisak wahhabiter och andra primitiva krafter som inte vill annat än förtrycka och döda.


Lördag 2006-05-06 / 10.02
länk
DER SPIEGEL: ISLAMISTER AVSER ATTACKERA PRESSFRIHETEN. I tyska vänstertidskriften Der Spiegel rapporteras om hur militanta islamister höjer profilen i Europa, Online Magazine Hints at Attacks on Papers that Ran Muhammad Caricatures. Man uppmanar fundamentalister att attackera tidningar för att ”hämnas” påstådd brist på respekt för islam.
Guido Steinberg, terroristexpert vid Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit säger, 'Denna sorts publikationer uppbackade av stora transnationella terroristorganisationer är farliga.' Steinberg pekar på att Ansar al-Sunna har ett nätverk av militanta islamister på plats i Tyskland, Skandinavien och Italien. Grundaren av Ansar al-Islam bor i Norge.
Många tror att striden mellan fundamentalister och väst inte kommer att utspelas i USA, eftersom amerikanerna inte kommer att vika ner sig, utan i Europa där européerna anses svaga och inte särskilt intresserade av att försvara varesig individuella friheter, pressfrihet eller demokrati. Der Spiegel visar hur extremisterna rustar för strid - hos oss i Norden.


Fredag 2006-05-05 / 17.20 länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • Hillary Clinton har talat om sin barndom. Som barn drömde hon om att bli en olympisk idrottare, men hon var inte atletisk. Sedan ville hon bli astronaut, men NASA accepterade inte kvinnor. Sedan ville hon satsa på medicinsk utbildning, men sjukhus gjorde henne yr. Inser ni att hon mer eller mindre säger att hon vill bli president eftersom hon inte kan något annat?
  • President Bush vill finna alternativa energikällor. Han säger att man tittar på solenergi. Somliga tror att han och Rumsfeld faktiskt planerar att invadera solen.
  • Arnold Schwarzenegger skyller människor för växthuseffekten. Och Al Gore håller med honom. Det är så typiskt. Två utomjordingar skyller på människor.

Fredag 2006-05-05 / 17.20 länk
SATIR: ICKESPRIDNING AV KÄRNVAPEN Michael Ramirez tecknar bild av världsläget.


Fredag 2006-05-05 / 17.20
länk
FIDEL CASTRO RIKARE ÄN DROTTNING ELIZABETH. Tidningen Forbes har listat världens 10 rikaste diktatorer, kungar och drottningar, rapporterar N24. Överst ligger några shejker som blivit rika på olja, men mer intressant är att på 7:e plats finner vi kommunistledaren Fidel Castro med en förmögenhet på 6,5 miljarder kronor - allt medan kubanerna lever i elände. Därmed är kommunisternas gunstling rikare än Storbritanniens drottning Elizabeth II, med bara hälften så stora tillgångar, 3,6 miljarder kronor.


Fredag 2006-05-05 / 15.30
länk
ENGLAND: KONSERVATIV SEGER I LOKALVAL. Torypartiets nye ledare David Cameron är strålande glad efter valsegern i gårdagens lokalval, och säger att 'Detta är bara början', rapporterar Sky News i 'It's only the beginning'.

Samtidigt har Tony Blair snabbt ombildat sin regering idag, och bytt ut flera tunga ministrar, rapporterar BBC i Reshuffle seeks to rejuvenate. Trots att utrikesminister Jack Straw inte varit inblandad i någon skandal, som flera andra ministrar, har han ersatts av Margaret Beckett. Gordon Brown sitter kvar som finansminister.

Enligt BBC-prognos fick konservativa 40 procent av rösterna, Liberaldemokraterna 27 procent och Labour bara 26 procent.

När 171 av de 176 kommunfullmäktige som höll val (ca en fjärdedel av samtliga fullmäktige höll val igår) fick konservativa partiet egen majoritet i 68 fullmäktige, en ökning med 11, medan labour fick egen majoritet i 26, en minskning med 18, och liberaldemokraterna fick egen majoritet i 13 fullmäktige, en mer än tidigare. Antalet fullmäktige med oklar majoritet är 64, det är 6 fler än tidigare (källa).


Fredag 2006-05-05 / 15.01
länk
RYSSLAND 'CHOCKAT' ÖVER CHENEYs DEMOKRATIKRITIK. Äntligen har Bush-administrationen börjat ta bladet från munnen om Rysslands återfall i totalitära tendenser. I ett linjetal igår i Litauens huvudstad Vilnius riktade amerikanske vicepresidenten Dick Cheney hård kritik mot utvecklingen i Ryssland:
Amerika och hela Europa vill se Ryssland i kategorin hälsosamma och levande demokratier. Ändå finns i dagens Ryssland reformmotståndare som söker rulla tillbaka det senaste årtiondets utveckling. På många områden i det civila samhället - från religion och nyhetsmedier till humanitära organisationer och politiska partier - har regeringen orättfärdigt infört skadliga restriktioner på medborgarnas rättigheter. Andra aktiviteter från den ryska regeringen har varit kontraproduktiva och kan börja påverka relationerna med andra länder. Inga legitima intressen gynnas när olja och gas blir verktyg för hot och utpressning, varken genom manipulation av utbud eller försök att monopolisera transporter. Och ingen kan rättfärdiga aktiviteter som underminerar den territoriella integriteten för andra länder.

Ryssland har ett val att göra. Och det är ingen tvekan om att återupptagande av demokratiska reformer i Ryssland skulle generera ytterligare framgång får dess folk och större respekt hos andra nationer. Demokratiseringen i Ryssland hjälpte till att avsluta kalla kriget, och det ryska folket har gjort heroiska framsteg i att överkomma 1900-talets misär. De förtjänar nu att få leva ut sina fredliga ambitioner under en regering som upprätthåller frihet på hemmaplan och bygger goda relationer utomlands.
Detta tal har fullständigt chockat Moskva.

Från Kreml heter det att vicepresidentens tal var 'fullständigt obegripligt' (completely incomprehensible). Och nyhetsbyrån Reuters utsände rapporterar, i Cheney speech spurs new Cold War: Russian press, att rysk press jämför Cheneys tal med Winston Churchills järnridå-tal 1946, som blev början på kalla kriget. Man ser det som starten på ett nytt kallt krig.

Så är ju inte fallet - om Ryssland återupptar demokratiseringen är man välkommen in i värmen. Om Ryssland däremot fortsätter att falla tillbaka i totalitära tendenser ska ryska ledningen veta att det inte är något man kan göra utan att förlora goda relationer med väst. Dick Cheney har gjort helt rätt. Väst måste stå upp för upplysningen, friheten och demokratin!


Fredag 2006-05-05 / 14.25
länk
PERSSON UNDERGRÄVER HELA EUROPAS MELLANÖSTERNPOLITIK. Statsministern fortsätter hävda byråkratiska skäl till varför en Hamas-minister fått visum till Sverige, som om det bara vore en bagatell och ett enkelt beslut av en lägre UD-tjänsteman. Men Göran Persson är mer än inkompetent om han inte inser de allvarliga politiska konsekvenserna av att släppa in Atef Adwan.

EU Observer konstaterar idag att Sveriges beslut "sätter EU:s enighet om hur terrororganisationen Hamas ska hanteras på spel". Och om Adwan välkomnas till Sverige är det för EU ett historiskt beslut: ”Det blir första gången som ett EU-land tillåter inresa av en Hamas-företrädare efter det att den islamistiska organisationen tog över regeringsmakten i Palestina”, skriver man i EU divided on Hamas as Sweden grants visa

Allt medan Göran Persson låtsas att det inte finns en politisk dimenssion av stora mått i hur Sverige uppträder i detta fall. Om besöket inte stoppas är Sverige västvärldens mest terroristkramande land. Är det något svenska folket önskar vara?


Fredag 2006-05-05 / 9.55
länk
UNITED 93: FÖRSTA SEGERN MOT TERRORN. Biofilmen United 93 har efter premiären legat i besökstoppen i USA, trots att många anser att filmen kommer för tidigt. Den handlar om passagerarna som tar strid med kaparna på det fjärde planet som terrorister vill störta i Washington 11 september 2001.

I Dallas Morning News skriver kolumnisten Mark Davis om filmen, United 93: America's first victory in the war on terror. Och det framgår tydligt hur känsloladdat 11 september är för amerikanerna.
Brittiske manusförfattaren och regissören Paul Greengrass hade två mål: han ville uppfylla en detaljnivå som visar respekt för det extremt känsliga ämne som en dödlig flygning är och nå enhälligt stöd från de dödades familjer. Han uppnådde båda. Jag vet inte om han kommer att få Oscar eller tjäna pengar, men han har förtjänat vår tacksamhet. Och han hyllas av familjerna.
Det verkar vara en intressant film. Inga Hollywood-stjärnor medverkar och filmen har inga bi-historier eller intriger. ”Det briljanta med 'United 93' är att vi som tittare inte vet något mer om dessa passagerare än vi gjort om vi själva rest tillsammans med dem”, skriver Davis. Det är ingen dokumentärfilm. Men den ”för mig tillbaka till den mörka dagen” och påminner om varför kampen mot terrorismen är så viktig.


Fredag 2006-05-05 / 9.30
länk
GÖRAN PERSSON INKOMPETENT. Det är pinsamt att höra statsminister Göran Persson hävda att han inte känt till att terrorister i Hamas beviljats svenskt visum mindre än 48 timmar efter det att Frankrike avslagit visum för andra Hamasföreträdare.

Antingen är det ett sätt för Göran Persson att smita undan ansvar eller har han inte kontroll över sitt eget parti och över statsförvaltningen, i vilket fall så visar han att han saknar kompetent att leda landet. Ena dagen säger Sveriges statsminister inför hela världen att Hamas inte är välkomna, nästa beviljar han visum. Sveriges anseende står på spel och Persson vet överhuvudtaget ingenting: Persson visste inget om visumbeslutet.

För en gång skull har Frankrike helt rätt: Frankrike kritiserar besök av Hamas. Hur velig svenska regeringen är framgår också av rapport från nyhetsbyrån AFP, Hamas minister granted visa to visit Sweden ,och i nättidningen Ynet news, Yes and No: Hamas minister granted Sweden visa.

Allvaret i affären framgår tydligt av Fredrik Malms debattartikel i DN: Sverige bryter EU:s enade front mot terrorns Hamas.


Fredag 2006-05-05 / 8.50
länk
ILLEGALA CIA-PLAN ABSURD ANKLAGELSE. Äntligen ryter USA ifrån om de vansinna konspirationsteorier som europeiska vänsterpolitiker matar europas vänstermedier med, om 'tusentals' illigala CIA-plan som skulle surra över Europa och i hemlighet och utan europeiska regeringars aktiva deltagande 'röva bort' misstänkta terrorister och slänga dem i 'hemliga' fängelsehålor.

Också svenska medier har stort slagit upp dessa skrönor. Men ingen har kunnat komma med ett enda bevis på att CIA gjort en enda flygning utan att det varit på uppdrag av eller med godkännande från europeiska regeringar.

Tidigare har förre utrikesminister Colin Powell på sitt lågmälda sätt sagt att USA:s regering inte gör någonting i Europa utan att ha sina europeiska regeringskollegor med sig. Och nu ryter en UD-tjänsteman ifrån på allvar. rapporterar Deutsche Welle i US Official: Europe's Allegations on CIA Flights "Absurd".
'Dessa anklagelser om att det förekommit tusentals flygningar som alla skulle transporterat fångar på väg till fängelser där de behandlats illa är absurda', sa UD-rådgivaren John Bellinger i Bryssel. 'Många av dessa flygningar som nämnts kan ha transporterat analytiker, agenter verksamma i antiterroristsamarbete eller kriminaltekniska bevis.'

'Antydningarna om att flygningarna i sig själva på något sätt är illegala aktiviteter underminerar samarbetet mellan USA och Europa', säger Bellinger. 'Ansvariga europeiska regeringar måste erkänna att det här har spårat ut.'
Ja, att europeiska regeringar träder fram har den här bloggen länge efterfrågat. Men som vanligt kniper man käft och springer och gömmer sig. EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana tar naturligtvis inte på sig något ansvar. Han smiter undan. Deutsche Welle rapporterar att han inför ett EU-utskott i frågan sagt: ”Jag har ingen information, ingen information alls, som säger mig att någon av dessa anklagelser, rykten etc med säkerhet har utförts under de senaste åren är sanna”. Solana uppträder som om han inte hade mer ansvar än ett fyllo på Bryssels gator. Solana vet att regeringar i Europa ombett CIA att ta hand om vissa fall. Stå för det!

Se mer: Fiasko för Europarådet: Inga belägg för CIA-anklagelser, Medierna tonar ner fiaskot för Europarådet, Amnesty bluffar om CIA-plan, CIA-plan på uppdrag av Europa, Europas utrikesministrar nöjda med CIA, Colin Powell: Europa med på CIA-transporter och Spanien: inga illigala CIA-plan.


Torsdag 2006-05-04 / 20.10 länk
SVERIGE GÖR BORT SIG, OMFAMNAR TERRORISTER. Det är bra att de borgerliga protesterar mot det nya beskedet att Hamas-företrädare ska släppas in i Sverige, som enda EU-land. Socialdemokraterna är påväg att göra Sveige till västvärldens mest terroristvänliga land. Socialism har blivit nyorientalism.

Till SVT säger oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt att beslutet är provocerande.
- Världen försöker sätta tryck på Hamas att sluta använda våldsmetoder, att erkänna staten Israel och hedra ingångna avtal, men Hamas har inte gett några besked. Det är naturligtvis intressant för Hamas att försöka komma runt den typen av besked och komma in i värmen. Men vad är det Sverige håller på med? Ska vi ge det utrymme som andra inte vill öppna för, frågar han.
I höstens val bör svenska folket fråga sig om man vill kasta ut våra västerländska traditioner och ersätta dem med nyorientaliska i större utsträckning än man ville kasta ut det västerländska för att anta marxismen. Istället för kryperi för Sovjetunionen och dess Gulag för oliktänkande är det nya modet tydligen att krypa för muslimska fundamentalister och terrorister.


Torsdag 2006-05-04 / 18.30
länk
STATSMINISTER FOGH RASMUSSEN OM EU. I danska TV-kanalen DR1 intervjuas statsminister Anders Fogh Rasmussen i 45 minuter i programmet Profilen.

Där talar han om europeisk identitet, om EU efter nejet till konstitutionen, om globalisering och hur flexibilitet gör att Danmark förlorar många arbetstillfällen men faktiskt skapar ännu fler. Han lyfter vad EU inneburit för polissamarbete, för miljökrav, om hur flygresor och telekommunikation blivit billigare över nationsgränserna.

När han pressas om att regeringscheferna borde köra över Frankrike och Holland som sagt nej till kostitutionen är han mycket bestämd om att dessa folkomröstningar måste respekteras. Den 'paus' som EU tagit fortsätter tills dessa två folk kommer med förslag om hur man ska hantera den nya situationen. Man kan inte köra över utslaget. Demokratin ska respekteras, det upprepar statsministern flera gånger.

Jag tycker han har ett klokt förhållande till EU som jag saknar i Sverige. Fogh försvarar det han tycker är bra med EU - och han konkretiserar det så det blir begripligt för oss medborgare - samtidigt som han inte tvekar en sekund att också rikta kritik mot det han inte gillar i EU.

När han får en kritisk fråga om att så mycket i EU tas upp av procedurfrågor - Lisabonprocess, tillsättning av utrikestalesman, olika traktat mm - säger statsministern till journalisten med ett leende: ”Jag har inte talat om dem, det är du som gör det.”


Torsdag 2006-05-04 / 17.45
länk
KAN HILLARY CLINTON STOPPAS? Drudge report avslöjar innehållet i en bok som släpps 9 maj, av konservative kolumnisten John Podhoretz:
Republikaner och konservativa lurar sig själva om de tror att hon inte kan vinna allt. Hon kommer att göra det, skriver Podhoretz, om de inte reser sig och antar utmaningen på rätt sätt.

'De egenskaper som gjorde Hillary Clinton till en problematisk första dam gör henne till just den sorts kvinna som folk känner att de kan lita på som president. Hon har nämligen skapat sig en image som okvinnlig, en image som förenar henne med framgångsrika kvinnliga regeringschefer i andra länder - Golda Meir, Indira Gandhi och Margaret Thatcher.
Att konservativa opinionsbildare börjar tro att Hillary Clinton kan vinna presidentvalet är inte direkt något republikanska aktivister vill höra. Men budskapet kan - och avser förmodligen - att fungera som tändvätska för att få igång de konservativa och driva dem till offensiv.

Det kommer med all säkerhet att bli ytterligare ett spännande presidentval i USA 2008...


Torsdag 2006-05-04 / 14.31
länk
CENTERPARTIETS DILEMMA. I Demoskops mätning som publiceras idag (se Kampen mellan blocken) och den djupstudie av Temo som Dagens Nyheter presenterar idag, Väljartapp risk för c, framgår att centerpartiet ligger illa till - man kan faktiskt åka ur riksdagen i höst.

Många här i Stockholm tycker det är märkligt. Centerpartiet har under Maud Olofsson visat en liberal ideologsk skärpa när det gäller Göran Perssons tal om ”social turism” från Östeuropa i samband med EU:s utvidgning och nu senast med ett djärvt, smart och skarpt förslag om hur ungdomar kan få arbete.

Centerpartiet har tagit sig in i debattens centrum och utsätts till och med för attentat av extremvänstern för sitt radikala nytänkande. Men väljarna sviker.

Problemet är, som jag ser det, att partiet sitter fast i pressmeddelande-politiken. Alltså det som alla partier drabbats av: utspelssjukan. För att få omnämnande i press, radio och TV uppfattar partierna det som att man måste komma med dramatiska utspel i en enskild fråga, även om den kan vara marginell eller bara en liten pusselbit i ett större systemtänkande.

I den meningen har centerpartiet lyckats. Men problemet är att förslagen inte hänger ihop och tillsammans inte förmår skapa en image om vad centern är. Det blir färgstarka klickar, men inget begripligt mönster. Det gör att minnet av Olof Johansson överskuggar den nya partiledningen: centern som opålitligt.

Jag tycker det är märkligt att (vad jag kunde se) inte en enda centertidning uppmärksammade Thorbjörn Fälldins 80 årsdag på ledarsidan, medan flera andra borgerliga tidningar gjorde det. Tystnaden om Fälldin får mig att misstänka att Olof Johansson-falangen fortfarande har starkt inflytande och bromsar förnyelsen, så att den bara framstår som halvfärdig.

Kristdemokraterna har familjefrågorna, som också symboliserar ett samhällsperspektiv grundat på människor istället för på stat och system, allt i skarp kontrast till socialdemokraterna. Folkpartiet har skolpolitiken, med tillhörande moral- och ordningsfrågor, som också ger skarp profil i kontrast till flummet från s-mp-v. Moderaterna har tagit över arbetslinjen i den ekonomiska politiken från socialdemokraterna, som istället slår vakt om bidragssamhället.

Dessa tre partier har inte bara skapat sig tydliga konfliktytor mot socialdemokratin, de står också på rätt sida i opinionen, medan socialdemokratin står på fel sida. Svenska folket vill inte vara statshjon, utan tolkar sitt liv utifrån familje- och vänskapsband, man vill ha ordning i skolan och i samhället och man vill att folk ska arbeta, inte leva på bidrag.

Men vad har centerpartiet?

Småföretagarfrågorna var en gång en viktig profilfråga när såväl liberaler som socialister trodde på storföretagens välsignelse, men småföretagarfrågan är numera ihjälkramad och sönderpratad. Det verkar vara omöjligt att skapa en profil som blir tydlig gentemot andra. Och någon annan sammanhängande berättelse kring centerpartiets förslag är svår att se. Lite miljö, lite ditt, lite datt.

Den drygt 46.000 tecken långa Valplattformen (pdf) förstärker intrycket av pyttipanna. Lite av varje. Inte dåligt, men oengagerande. Och framförallt: ingen profil, ingen konfliktyta i en stor och viktig samhällsfråga som engagerar de många, många väljare som någon gång röstat på centerpartiet men inte gör det längre.

Partiet måste ur den snabbt svalnande pyttipannan i valplattformen fånga upp en grundläggande värderingsfråga där socialdemokratin har svensk opinion emot sig, som inte är upptagen av annat borgerligt parti och där centerpartiet med sin stolta tradition kan göra sin hållning både trovärdig, livskraftig - och framförallt eftertraktad av väljarna.


Torsdag 2006-05-04 / 14.31
länk
MER NÄRDEMOKRATI I LOKALA VAL - MINDRE STAT. En läsare undrar om jag är för separata lokalval i Sverige (med anledning av dagens första kommentar om engelska lokalvalet). Ja, självklart ska vi ha val till kommunfullmäktige två år efter riksdagsval, så som vi hade i Sverige fram till 1970. Den nackdel som drabbar många lokalval, lägre valdeltagande, beror på att lokala demokratiska församlingar oftast saknar riktig makt. Medborgarnas intresse står i direkt proportion till betydelsen av valet.

Det naturliga är därför att befria kommunfullmäktige från alla - alla! - riksdagens regleringar. Bara grundlagarna bör sätta gräns för vad närdemokratin får besluta - alltså krav på likabehanling och andra av rättsstatens grundläggande principer.

Dessutom borde regioner och landsting slopas. Ingen kommer att sakna dom - mer än de som lever på dem. De har ingen demokratisk förankring, utan är byråkratier som politiker nödhjälpligt försöker styra utan framgång. Detta drabbar sjukvården svårt. Sjukvården saknar ledning och rimliga arbetsvillkor. Det är märkligt att sjukvården alls fungerar i Sverige, så som den dagligen misshandlas av småpåvar i den grå landstings/regionpolitiska byråkratin.

Riksdagen borde stifta regler för legitimering av vårdföretag på samma sätt som läkare och sjuksköterskor legitimeras. Genom att välja mellan dessa legitimerade vårdföretag kan vi medborgare sedan styra resurserna som borde tas ut som (till en början) obligatorisk premie på lönesumman (istället för landstingsskatt).

Därmed försvinner skälet till landsting. Bort med dom. När det gäller regionala samverkansfrågor, som infrastruktur i form av vägar, utbildning mm borde det vara upp till kommunerna att finna frivilliga samverkansformer. Därmed försvinner skälen till regioner skapade av staten. Bort med dom.


Torsdag 2006-05-04 / 8.58
länk
ANGELA MERKEL TYDLIG OM IRAN. Efter sitt besök hos George W Bush i Vita huset i går kväll sa förbundskansler Angela Merkel att USA och Tyskland är ”totalt eniga” om att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen, rapporterar Deutsche Welle i Bush, Merkel Hold Firm Against Iran Nuclear Program.

Under Merkels tvådagarsresa i USA blev det också klart att president Bush reser till Tyskland i sommar, där han kommer att besöka Angela Merkels hemort i förutvarande DDR och får se ”hur jag växte upp på andra sidan Berlinmuren.”


Torsdag 2006-05-04 / 8.35
länk
VÄNSTERNS SVEK MOT AYAAN HIRSI ALI. Bloggen Atlas shrugs 2000 diskuterar budskapet från holländska parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali, The liberal betrayal of Ayaan Hirsi Ali:
- Min främsta kritik av väst, särskilt vänstern, är att de tar friheten för given.

Hon noterar att européer i väst, födda efter andra världskriget, är ovana vid konflikt.

- De har förlorat instinkten att erkänna att det kan finnas något sådant som en fiende som hotar friheten, och det är vad jag bevittnar i Europa nu, säger hon.

- Det finns en pacifistisk ideologi om att våld aldrig får användas under några omständigheter, utan vi ska prata och prata och prata. Även när motståndaren säger 'Jag vill inte prata med dig, jag vill förgöra dig', blir reaktionen 'Snälla, låt oss prata om detta att du vill förgöra mig'.
Så träffsäkert.


Torsdag 2006-05-04 / 8.05
länk
OVIKTIGT VIKTIGT LOKALVAL I ENGLAND. Idag hålls ett i maktpolitiskt avseende oviktigt lokalval i England. 4.361 fullmäktigeplatser, av totalt 19.579, håller val i enmansvalkretsar. Och dessa fullmäktige har betydligt mindre befogenheter än våra svenska kommunfullmäktige. Engelsmännens skulle kunna jämföras med våra stadsdelsnämnder. De är med andra ord hårt styrda och vanligt folk bryr sig inte om dem - med rätta: varför lägga energi på maktlösa politiker som snackar skit eftersom deras främsta uppgift är att skylla på någon annan, någon som har makt. Därför brukar också valdeltagandet vara extremt lågt i dessa val, omkring 25-30 procent.

Men, som Daily Telegraph skriver i Labour braced for heavy losses as voters give verdict:
Detta val blir också första möjligheten för väljarna att bedöma den nye konservativa partiledaren David Cameron och liberala partiets nye partiledare Sir Menzies Campbell. [Och] Sir Menzies anser att valet blir 'en folkomröstning om Tony Blair'.
Valet blir därför viktigt, inte för de lokala frågor det borde handla om, utan därför att valet ger väljarnas möjlighet att belöna eller bestraffa nationella partiledare. Men jag undrar om det ens har någon sådan betydelse: med lågt valdeltagande blir urvalet skevt. Men medierna kommer naturligtvis att blåsa upp eventuella segrare och förlorare.

Själv tycker jag det är skamligt att hålla demokratiska val till maktlösa institutioner. Det undergräver demokratin. Ge den lokala politiken mer makt. Släpp fullmäktige fria! Både i England och Sverige.


Onsdag 2006-05-03 / 23.35 länk
SATIR: USA UT UR... NEJ, IN I... Tecknaren Gary Varvel fångar långmält, men samtidigt skarpsinnigt, värdssamfundets obeslutsamma och motsägelsefulla agerande...



Onsdag 2006-05-03 / 23.30
länk
LO, PENGARNA OCH PARTIET. Uppgiften om att LO satsar sex gånger så mycket pengar på svenska valet 2002 som Bush satsade i sin presidentvalskampanj 2004 kommer från rapporten LO, pengarna och partiet (pdf). Bush kampanjade för 9,50 kr per väljare, LO lade inför förra valet ner 57 kr per väljare.

Snacka om vem som har ekonomiskt övertag. (Tipstack)




Onsdag 2006-05-03 / 23.15
länk
LO SER AVGIFT SOM LÖN. LO ser i nyhetsbrev sänkta arbetsgivaravgifter som sänkt lön, något bloggen Right Online kommenterar så här, Kreativ ekonomisk analys...:
Som den normabegåvade säkert inser så är arbetsgivareavgiften en skatt till staten som dras innan lönen betalas ut. Själva idén att denna avgift i själva verkat ska betraktas som lön för arbete är galnare än en mördarbi på anabola.
Dessvärre är det heller ingen generell sänkning den borgerliga alliansen föreslår, utan tvärtom en höjning för exempelvis mitt företag - med hela 5 procent. Detta genom att ta bort 'nedsättningen' om högst 3.090 kr/mån, som är viktig för småföretag med lönesumma under 750.000 kr.

Men enligt LO ska jag väl vara nöjd. Det måste ju vara att betrakta som lönehöjning att jag måste betala in mer till staten och får mindre över i plånboken...


Onsdag 2006-05-03 / 19.30
länk
DAGS PRESSA PUTIN OM IRAN. Washington Post-ledaren Back to the Security Council är intressant. Man menar att Bush-administrationen borde pressa på om en FN-resolution i säkerhetsrådet även om Iran sagt att man ”skiter i FN-beslut”. Syftet med att diplomatiskt driva på om resolution mot Irans nukleära program är att tvinga Ryssland och Putin att visa sina kort:
Fram till G8-mötet i St Petersburg [15-17 juli] borde Putin tvingas att antingen ställa sig på de demokratiska regeringarnas sida för vilka han är värd under toppmötet genom att stödja handling i säkerhetsrådet, eller att demonstrera att han inte tillhör deras sällskap.
Rätt. Sedan tidigare har senator John McCain föreslagit att Ryssland bör uteslutas ur G8 om landet inte agerar rumsrent. Ett land som Ryssland förstår bara klartext, uppbackad av tuffa konsekvenser.


Onsdag 2006-05-03 / 19.30
länk
DEMOKRATISKT VAL RÄCKER INTE. När nu Frankrike räddar socialdemokraternas ansikte genom att vägra Hamas inresa i EU, tycker Hamas-kramarna i Malmö att det är olyckligt. Man hänvisar till att Hamas vann ett demokratiskt val. Men att delta i demokratiskt val räcker inte. Också Adolf Hitler utsågs i enlighet med demokratiska och parlamentariska regler till Tysklands kansler. Det gjorde inte hans handlande legitimt. Man måste också upprätthålla frihet, rättsstat och respektera människors liv, något Hamas definitivt inte gör genom sina terrorattacker mot civila på kaféer, discotek och i bussar på väg till jobbet.


Onsdag 2006-05-03 / 11.20
länk
JOHN BOLTON I DUELL MED KONGRESSMÄN. Igår höll en underkommitté i amerikanska representanthuset en utfrågning av sin FN-ambassadör John Bolton. Reuters rapporterar att demokrater försökte pressa honom om uppgifterna i vänstertidskriften New Yorker om att planläggning pågår om anfall mot Iran.
Bolton sa att han inte läst artikeln i New Yorker om att USA genomför hemliga militära operationer i Iran 'eftersom jag inte har tid att läsa fiction'.
Rakt och tydligt besked.


Onsdag 2006-05-03 / 11.20
länk
HAMAS JAGAR PENGAR - SOM MYSTISKT FÖRSVINNER. Franska nyhetsbyrån AFP rapporterar, i Palestinian FM urges Muslims to help ease financial crisis, att Hamas utrikesminister Mahmoud al-Zahar är på turné för att uppmana muslimer att skänka pengar till palestinska myndigheten. al-Zahar ber alla muslimer i världen att donera en dollar var till det palestinska folket inför kommande Islamiska konferens.

Det är samma al-Zahar som för någon vecka sedan ”tappade” nära en halv miljon dollar. AP rapporterade, $450,000 said stolen from PA foreign minister during visit to Kuwait:
Utrikesminister al-Zahar har blivit bestulen på $450,000 från sitt hotellrum under sitt besök i Kuwait, uppger nyhetsbyrån Itim som citeras i Kuwaitiska medier under onsdagen (22 april).
Den regering, vars utrikesminister åker runt med över 3 miljoner kronor kontant i bagaget och råkar tappa bort dem, verkar i mina ögon ha andra intressen än att värna det palestinska folket...


Onsdag 2006-05-03 / 8.58
länk
ROBERT FISK - NYTTIG IDIOT II. En annan ”auktoritet”, som inte sällan får sina kolumner översatta i svenska tidningar, är Robert Fisk, Mellanöstern-korrespondent för vänstertidningen Independent.

I Reason analyserar Brendan O'Neill de meddelanden som Usama bin Ladin med ojämna mellanrum når ut med, The Shocking Truth About Osama bin Laden. O'Neill kan konstatera att bin Ladin har för väst förvånansvärt näraliggande källor för sina budskap:
bin Ladin nämner ofta namn som är favoriter bland aktivister och antikrigsbloggar. I oktober 2004 uppmanade han Vita huset att läsa 'Robert Fisk, som är en [västerlänning] och av samma religion som ni, men som jag anser balanserad'.
Robert Fisk går bin Ladins ärenden i kampen mot upplysningen och demokratin i västvärlden. Så lägg det på minnet: de som citerar Robert Fisk är antingen ute efter att missleda eller begriper inte bättre.


Onsdag 2006-05-03 / 8.42
länk
JUAN COLE - NYTTIG IDIOT. Ett ofta förekommande namn i diskussionen om den muslimska världen i Sverige är Juan Cole, professor vid University of Michigan. Han anses av antikrigsvänstern vara en auktoritet som inte kan ifrågasättas. Visst. Christopher Hitchens fullständigt mosar denna Cole i Slate, The Cole Report, sedan Cole hävdat att Irans president Ahmadinejad aldrig menat att Israel ska utplånas från kartan.

Hitchens skriver: ”Cole är en mindre irritation i den akademiska rörelsen för muslimskt försvar ... Cole kallar sig en expert på shia och på persiska och arabiska språk” men Hitchens går sedan igenom Ahamadinejads exakta formuleringar på både persiska och engelska och summerar:
Professor Cole har komplett missat eller förbisett den första referensen i oktobertalet, utelämnat den andra och bevisligen missförstått den tredje.
Så lägg det på minnet: de som citerar Juan Cole är antingen ute för att missleda eller begriper inte bättre.


Tisdag 2006-05-02 / 22.12 länk
SOCIALDEMOKRATERNAS OHELIGA RÖSTKÖP. SVT:s Uppdrag granskning sände ikväll sitt andra reportage om muslimska organisationer i Sverige: Socialdemokraternas oheliga röstfiske.

Med våra skattepengar mutar socialdemokraterna muslimska organisationer genom bidrag. Som tack uppmanas muslimer under fredagsbön inför val att rösta på socialdemokraterna. Och nu vill dessa organisationer ha bättre betalt: de vill införa sharialagar i Sverige. Socialantropologen Aje Carlbom drar i programmet slutsatsen att åtminstone delar av kretsen kring Sveriges muslimska råd i princip står för en politisk islam. Det som brukar kallas islamism.
Men vill de verkligen införa sharia i Sverige för muslimer?

- Ja, absolut. Den del som rör familjerätten, säger Carlbom.
Det är också otrevligt att höra hur frilansjournalisten Salam Karam ”blir uppkallad” till socialdemokratin när han skrivit en mot Sveriges muslimska råd kritisk artikel i Expressen. Sossepampen Ola Johansson säger till honom att muslimer inte ska föra debatt mellan varandra offentligt.

Socialdemokratins nyorientalism har slagit rot betydligt djupare än jag trodde. Man står inte längre för öppen demokratisk debatt, utan regeringspartiet vill censurera, tysta och styra vad som får sägas. Vad kommer att hända om de får sitta kvar i fyra år till?


Tisdag 2006-05-02 / 19.32
länk
SMOLK I BÄGAREN FÖR SMÅFÖRETAGARE. Ett mindre kul förslag i borgerliga alliansens budgetmotion är att man föreslår slopande av ”Nedsättning av arbetsgivaravgifter” som utgör 5 procent (högst 3.090 kr/mån). Det är reda pengar för oss småföretagare. Slopandet blir alltså en direkt skattehöjning på 5 procent på lönesumman. Det är som en kommunalskattehöjning på 5 kr. Varför höja arbetsgivaravgiften för småföretagare?


Tisdag 2006-05-02 / 18.52
länk
HISTORIENS FÖRSTA BORGERLIGA BUDGETMOTION. Det skrivs historia idag. För första gången i svenska riksdagens historia lämnar den borgerliga oppositionen in en gemensam ekonomisk motion som svar på regeringens ekonomiska vårproposition.

Det är inte en dag för tidigt.

Störst nyhet är att arbetsgivaravgiften sänks från 32,28 procent till 10,21 procent för servicenäringen (se tabellen nedan). Det är ett offensivt förslag, som står i skarp kontrast till socialdemokratins passiva AMS- och bidragspolitik. Även om de borgerliga inte lovar att lägga ner AMS, så har moderaterna gått med på följande formulering som är nästan lika bra: ”Allians för Sverige vill därför reformera AMS från grunden.” Man skriver i sin analys:
Antalet personer utanför arbetskraften har i stort varit oförändrat under det socialdemokratiska regeringsinnehavet. Under en konjunkturförbättring brukar människor gå tillbaka till arbetskraften och aktivt söka arbeten. Detta har inte skett; i stället har alltfler lämnat arbetsmarknaden så att var femte vuxen nu står utanför arbetsmarknaden. Detta tyder på allvarliga strukturproblem på arbetsmarknaden.
En analys som man har all anledning att ordentligt föra ut i valrörelsen. Man stå fast vid tidigare föreslagna sänkning av ersättningarna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen, vilket är bra. Det måste vara skillnad mellan att arbeta och att gå på bidrag.

Alliansen förslår också sänkning av inkomstskatten genom ett särskilt skatteavdrag för arbete. ”En vanlig löntagare tjänar cirka 1 000 kronor per månad på våra förslag.”
Samtidigt är det viktigt att också efterfrågan ökar, att det finns nya jobb att gå till. Att sänka kostnaderna för att anställa ökar benägenheten att anställa. Allians för Sverige vill sänka trösklarna för att anställa. Sänkta arbetsgivaravgifter sänker kostnaderna ... Höga skatter slår hårdast mot branscher där den enskilde kan välja själv mellan att utföra tjänsten eller att köpa tjänsten. I den s.k. tjänstebeskattningsutredningen av Dan Andersson föreslogs därför att arbetsgivaravgifterna skulle avskaffas i tjänstebranscher som kan ersättas av hemarbete och svartarbete ... Sänkta kostnader i dessa branscher leder till högre sysselsättning, snarare än högre vinstmarginaler eller större löneökningar ...

Restauranger, barer och pubar
Frisörsalonger
Skomakerier
Bilverkstäder
Reparationsverkstäder för hushållsartiklar mm
Trafikskolor
Städföretag
Kemtvätt
Det här är en bra dag för oss som vill ha en ny regering. Symbolvärdet i en gemensam budgetmotion är mycket stort och något som efterlyst i denna blogg. Det konkreta förslaget om sänkt arbetsgivaravgift riktat på servicenäringen är också fräscht. Det känns som om partierna menar allvar med sitt snack. Det höjer trovärdigheten.

Mer sånt här under sommaren och i valrörelsen, och valsegern är given!


Tisdag 2006-05-02 / 18.20
länk
HAMAS NÄRMAST HITLER I EFTERKRIGSTID. Socialdemokratins nyorientalism blir allt tydligare. Nu säger riksdagskvinnan och partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay (s) att hon vill träffa Hamas.

Inte nog med att Hamas av såväl EU som FN fastställts vara terrororganisation som ska bojkottas. Historieprofessorn Omer Bartov vid Brown University (Ivy League) skrev för några år sedan i tidskriften New Republic - Did Hitlerism die with Hitler? (artikeln i sin helhet här) - att Hamas är de som under efterkrigstiden kommit Hitlers ståndpunkter närmast:
Grundmanifestet för Hamas (charter of the Hamas movement) antogs 1988 som riktlinje för denna palestinska gren av muslimska brödraskapet, och måste läsas för att man ska tro att det är sant. Det innehåller bland sina fundamentalistiska predikningar de mest uttalade anti-semitiska ståndpunkterna som skett i ett offentligt dokument sedan Hitler yttrade sina egna åsikter.
Och det är denna organisation som socialdemokraterna välkomnar till Sverige. Det är löjligt att i radio höra utrikesminister Jan Eliasson säga att han och regeringen inte har några synpunkter. Han och regeringen är socialdemokratins ledning i landet och har en förbannad plikt att hålla ordning på sitt parti. Om mötet med Hamas äger rum är det med Jan Eliassons och Göran Perssons gillande.

Socialdemokratin och Hitlers arvtagare. Har de funnit varandra?


Tisdag 2006-05-02 / 16.20
länk
VÄLJER FN DIKTATURER TILL NYA MR-RÅDET? Nästa tisdag ska FN:s generalförsamling, under ledning av Jan Eliasson, välja 47 medlemsländer att ingå i det nya Rådet för mänskliga rättigheter. Den gamla kommissionen läggs ner därför att den tappat allt förtroende genom att låta diktaturer - som Sudan, Libyen, Zimbabwe och Kuba - dominera besluten om mänskliga rättigheter.

I Real Clear Politics' blogg beskrivs hur FN ingenting verkar lära sig, The UN Can't Be Reformed. Många länder motsätter sig reformering. Och bland kandidatländerna som generalförsamlingen kan välja ingår Kuba, Kina, Saudiarabien och Iran. Visst blir våra mänskliga rättigheter tryggare genom att FN låter dessa länder tala om vad som gäller!

Om sådana länder väljs in gör USA rätt som diskuterar att bojkotta FN:s råd och starta ett nytt organ för mänskliga rättigheter utanför FN-systemet.

Vi får också se om Amnesty lever upp till sitt löfte om att granska de 47 länder som väljs in i rådet.

Se mer i: Nya MR-rådet en mardröm, FN på fel spår och Iran vice ordf i FN:s nedrustningskommission


Tisdag 2006-05-02 / 15.25
länk
LO LÄGGER MER PENGAR PÅ VAL ÄN BUSH. Dagens Media avslöjar, LO lägger sex gånger mer per invånare på valkampanj än Bush:
516 miljoner kronor, eller 57 kronor per svensk, lade LO i socialdemokraternas kampanjkassa under mandatperioden 1998-2002. Det är sex gånger så mycket som de motsvarande 9,50 kronor per invånare som spenderades på George W Bushs kampanj 2004.
En läsare skriver i mejl:
Hur var det nu; i USA bestämmer penningen vem som blir president eller?
Ja, vänstern i Sverige gormar över pengarnas betydelse i Amerika. Men sanningen är att de bestämmer ännu mer här hemma och särskilt för socialistiska sidan. Inte nog med LO, deras pengar och arméer av ombudsmän. Till regeringssidan ska också läggas hundratals generaldirektörer och statligt anställda tjänstemän. Det är en otrolig slagsida i resurser mellan blocken.


Tisdag 2006-05-02 / 8.55
länk
ÄKTA 1 MAJ-DEMONSTRATION. Det förekom, i Göteborg, en riktig 1 maj-demonstration som riktade sig mot makten och överheten och där man bar på banderoll med strof ur 'Internationalen': "Båd stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner"


Tisdag 2006-05-02 / 8.05
länk
IRAK: RAPPORT FRÅN NYE PREMIÄRMINISTERNS HEMSTAD. Till och med New York Times har börjat skriva om den positiva utvecklingen i Irak. Idag rapporterar man från provinshuvudstaden Hilla i Babil, där den blivande premiärministern Nuri al-Maliki växte upp, Calm at the Center of the Storm:
Vad irakierna främst önskar dessa dagar är säkerhet, och Babil är - till skillnad från [sunnitriangel] - en säker plats. I valet i december var valdeltagandet nära 70 procent utan en enda allvarlig incident av våld. Under shia-festivalen Ashura som pågår i 10 dagar och då omkring en halv miljon pilgrimer på väg till Najaf och Karbala passerar genom Babil rapporterades inte en enda terrorattack. Av de 81 större investeringsprojekt som pågår - de flesta om vatten och el - har ingen attackerats av fundamentalister eller miliser, enligt befälhavaren för de amerikanska trupperna i området, 10:e kavalleriet [som] nu kommer att dras tillbaka utan att ersättas av andra trupper.
Naturligtvis återstår mycket i Irak, men det viktiga är att se det stora perspektivet, åt vilket håll utvecklingen går. Och då går det framåt i Irak, också när det gäller säkerhet.


Tisdag 2006-05-02 / 7.45
länk
BUSH+BUSH PÅ PRESSMIDDAG. Under helgens årliga middag med Vita husets presskår är det tradition att presidenten framträder med humor. Och George W Bush överträffade förväntningarna: han tog med sig sin dubbelgångare Steve Bridges, som fyllde i med det presidenten inte kan säga högt. Se videon från dubbeltalet!


Måndag 2006-05-01 / 19.45 länk
AMERIKANSKA VÄNSTERNS ALTERNATIV TILL BUSH-DOKTRINEN. Peter Beinart skriver i New York Times Magazine en längre essä om vad demokratiska partiets alternativ till Bush borde vara i utrikespolitiken, The Rehabilitation of the Cold-War Liberal.

Det är ett av de mest seriösa försök jag läst om hur vänstern i Amerika i post-11 september-världen skulle kunna ta vara på Harry Trumans strategier efter andra världskriget och ur den forma en egen hållbar utrikespolitik.

Peter Beinart bygger resonemanget på Marshallplanen 1947 då USA gav enormt bistånd till Västeuropa så att man kunde bygga upp den i ruiner lagda ekonomin. Och USA byggde upp Nato där andra länder hade möjlighet att påverka hur den överlägsna amerikanska militären användes. Detta skapade förtroende och en starkare allians än den Warszawapakt som Sovjetunionen med järnhand styrde och påtvingade satellitstaterna i östra Europa.

Detta förhållningssätt verkar för demokrati på ett mer återhållsamt, lågmält, samverkande och lyssnande sätt än det Bush-administrationen står för.

Allt detta låter bra - i teorin. Det är när man går över till praktiken som svårigheterna uppstår. Ett problem är att det sönderbombade Europa stod på Amerikas sida i andra världskriget (Frankrike mfl) eller var totalt ödelagda (Tyskland). Några sådana band, eller entydigt utfall, att bygga på gentemot den muslimska världen, exempelvis Iran, finns inte. Och att betala ut stora bistånd till oljerika Iran eller Saudiarabien verkar ju fullständigt korkat. Dels finns ingen brist på ekonomiska resurser, dels är det väl få som tror att ett ännu större miljardregn över dessa länder skulle ändra deras inställning till väst. De fattiga i dessa länder är fattiga därför att de saknar frihet, marknadsekonomi och demokrati. Och det är ju just detta regimerna motsätter sig.

Dessutom tvingas ju Beinart medge att vänstern i USA blir allt mer isolationistiskt: demokratiska partiets väljare är nu mer emot bistånd än konservativa väljare. Vänstern i USA vill stänga gränserna och bara bry sig om inrikespolitiken.

Jag tycker att de kloka synpunkter och berikande sammanhang som Beinart lägger fram, precis som Francis Fukuyamas kritik, mer är att betraktas som möjliga justeringar av Bush-doktrinen än alternativ till den.

Tankesmedjan Claremonts blogg kommenterar Beinarts essä så här:
Han sätter fingret på de största problemen, vilket är att vänstern inte haft en ledare som kan personifiera energin i vänsterns värderingar om tolerans och tvivel om USA:s förmåga. Denna (icke angivna) Aristoteliska insikt om vänsterns misslyckande må mycket väl vara riktig, men Beinarts slutsatser övertygar inte och, frånsett Truman-administrationen, kan han inte ge ett enda exempel på där vänstern haft framgång i utrikespolitiken.

Måndag 2006-05-01 / 19.45 länk
'VÅRT TÅG BLIR STÅENDE VID PERRONGEN'. Den för våldsbrott åtalade SSU-ordföranden Anna Sjödin talade inför en blygsam skara på några tiotal personer i Bollmora centrum (sänt i SVT24). Hon sa att socialdemokratin låter tåget vänta på perrongen till dess alla är med på tåget. Partiet lämnar ingen i sticket. Visst. Men problemet är att om inga tåg får åka, stannar samhället och ingen kommer någonstans överhuvudtaget. Och det är kanske en bra beskrivning på socialdemokratins Sverige: vi lovar att stoppa allt i väntan på paradiset!

Det visar också på en besynnerlig människosyn. Om tåget går, får olycksbarnen som missat det aldrig någon mer chans. Det går inga fler tåg. Vilket bedrövligt samhälle!


Måndag 2006-05-01 / 9.00
länk
OPINIONEN: STÖRSTA BORGERLIGA LEDNINGEN I ÅR. Inte sedan i november 2005 har den borgerliga alliansen haft ledningen i samtliga fem månatliga mätningarna från opinionsinstituten Sifo, Temo, Ruab, Skop och Demoskop. Det framkommer när det femte institutet, Skop, idag offentliggjorde sin aprilmätning.

Genomsnittet för de fem opinionsmätningarna utförda i april var för de borgerliga partierna 49,5 procent mot regeringsvänsterns 47,1 procent, ett övertag på 2,4 procent. Inte stort, men ändå tydligt. Se mer i tabellet Kampen mellan blocken.


Måndag 2006-05-01 / 9.00
länk
1 MAJ - EGOISMENS DAG. Ingen dag på året präglas av egenintresset som just denna dag. Makten marscherar under röda fanor - i opposition mot ingen annan än sig själva. Facket kräver mer betalt och högre murar kring de jobb som finns, vilket gör det svårare för dem som står utanför att komma in. Ute i världen kämpar många människor för att slippa förtryck, men arbetarrörelsen står ofta på förtryckarnas sida och motarbetar dem som vill frihet i världen - USA.

Men all denna egoism sveps i ord som solidaritet och jämlikhet. Med andra ord är det vi ser en bisarr gatuteater.