Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 3 - 12 feb 2006


Söndag 2006-02-12 / 18.35 länk
FOGH BAD INTE OM URSÄKT I CNN. CNN:s Late Edition är en motsvarighet till Meet the Press i NBC. Idag intervjuades Danmarks statsminister Anders Fogh-Rasmussen och han höll en rak principiell linje, trots att han hade en diplomatisk huvuduppgift att försöka minska spänningarna (utskrift finns snart här). Han vädjade om samförstånd utan att vika ner sig.

På frågan om han ber om ursäkt, sa han att varken han som statsminister eller det danska folket kan göras ansvariga för vad en fri och oberoende tidning publicerar. Han hänvisade till att tidningen beklagat de känslor som teckningarna har väckt. Han betonade yttrandefriheten och sa att den för honom är den allra viktigaste principen i ett demokratiskt samhälle. Samtidigt underströk han att Danmark vill ha goda relationer med alla trosriktningar och att antalet immigranter till Danmark ökat under hans tid som statsminister.

På frågan om han inte borde träffat de 10 muslimska ländernas ambassadörer som uppvaktade regeringen i oktober, svarade han att de träffade utrikesministern som representant för regeringen, så som protokollet föreskriver.


Söndag 2006-02-12 / 18.05
länk
JAAFARI NÄRMAR SIG OMVAL SOM PREMIÄRMINISTER I IRAK. Det irakiska parlamentets största partigrupp, det shiitiska blocket UIA, röstade idag fram sin kandidat till premiärminister. Den sittande premiärministern Ibrahim Jaafari vann knappt. Han fick 64 röster mot 63 för sittande vice president Adel Abdel Mahdi. Det finns mellan dem inga större ideologiska skillnader, båda anses vara moderata pragmatiker, men Jaafari har fått kritik för att inte vara tillräckligt handlingskraftig som ledare.

Nu återstår för UIA, som har 128 av de 275 mandaten i parlamentet att finna koalitionspartner. Reuters rapporterar att UIA ska inleda samtal med de kurdiska partierna som nu sitter i regeringen om fortsatt samarbete.


Söndag 2006-02-12 / 16.22
länk
SVENSKAR FÖR SMUTSIGA ATT VARA VÄN MED. De som tror att fundamentalism är något som förekommer långt borta och inte har med vår vardag att göra, borde läsa Sydsvenska Dagbladet som inlett en artikelserie om islam i Sverige, Haram - förbjudet i islams namn.

Där framgår att 23-årige Faik Rustemi arbetar för muslimsk väckelse i stadsdelen Rosengård i Malmö. Det är omöjligt för honom att erkänna svenska lagar - de enda lagar som betyder något är de som slås fast av islam, skriver tidningen. ”Jag skulle aldrig kunna jobba som polis i Sverige. Självklart vore det mycket bättre med sharialagarna.”

När reportageteamet pressar honom menar han att sharialagar borde gälla i Sverige och att tjuvar därmed bör få sina händer avhuggna. När tidningen frågar vilket land som kommit närmast en perfekt islamisk stat kommer svaret blixtsnabbt: ”Afghanistan. Innan USA invaderade. Det var på riktigt. Talibanerna levde verkligen efter islams lagar.”

Faik Rustemi tar avstånd från hedersmord, men tillägger: ”om en kvinna är otrogen får hon piskrapp, bara”.

Den populäre föreläsaren Anas 'Abu malik' Khalifa, 22, från Göteborg predikar budskapet att man ”inte kan vara kompis med kristna och judar om man är muslim. Man ska avskilja dem från sitt hjärta hel och hållet därför att de tillber annat eller andra än Allah”.

Vad betyder detta? Khalifa svarar ”Du hatar honom för Allahs skull. Du hatar att han inte tror på Allah. Men du vill från ditt hjärta att han ska älska Allah. Alltså får du arbeta med dem, prata med dem, för att du vill att Allah ska vägleda dem.” Alltså: samvaro med svenska otrogna syftar till att omvända dem.

Den kontroversielle danske imamen Ahmed Abu Laban, som åkte till Saudiarabien med falska satirteckningar, säger till Sydsvenska Dagbladet att han har väldigt starka band med Malmö, Helsingborg, Göteborg och Örebro. Abu Laban vill införa sharialagarna. ”Koranen är Guds ord och ska tolkas bokstavligt.”


Söndag 2006-02-12 / 15.08
länk
AHMADINEJADS PUBLIK ROPADE 'DÖD ÅT DANMARK'. Väldigt få nyhetsbyråer har, av någon anledning, vidarebefordrat vad Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i går inför hundratusentals deltagare på ett stort offentligt möte i Teheran. Presidenten, som är en av den muslimska världens mäktigaste män, berör brännande aktuella frågor, vilka refereras i Bangkok Post och World Net Daily.

Irans president lovade att Israel snart kommer att vara borta. Han kallade förintelsen en saga och publiken ropade 'Död åt Israel'. Presidenten tog upp de danska teckningarna och frågade varför kränkningar mot profeten Muhammed rättfärdigas och beskyllde 'zionister' för att ligga bakom, medan publiken skrek 'Död åt Danmark'. Presidenten varnade också västvärlden för att försöka stoppa Irans nukleära program.


Söndag 2006-02-12 / 12.26
länk
SVERIGES RADIO VÄLJER ATT BLUNDA. Ett mejl om dagens Godmorron Kamrat! i P1:
Jag återkommer till Muhammedteckningarna och en analys gjord av Richard Myrenberg i dagens Gomorron världen. Inslaget visar på den brist som de flesta analyser gjorda i medierna lider av. Myrenberg säger att Mohammedteckningarna är satiriska "på någon annans bekostnad".

Det finns [hos honom] inte tillstymmelse till antydan om att teckningarna kanske speglar att mördare i islams namn mördat totalt oskyldiga människor i ett oräkneligt antal självmordsattacker. Att inte se kopplingen islam-terrorism-utvecklingsfientlighet är mer än lovligt trångsynt och förnekande av det uppenbara.
Ja, och jag är så trött på dem som dissekerar teckningarna in absurdum, för att slippa ta diskussionen om yttrandefriheten. Det är fullständigt ointressant om teckningarna var dåliga. Frågan handlar om huruvida publicering av teckningar som inte bryter mot dansk/svensk/europeisk lag ska försvaras, eller om yttrandefriheten i Europa ska avskaffas. De som slingrar sig är uppenbart beredda att vika ner sig och införa censur.

Hade Myrenberg jobbat på radion 1933 hade han säkert fördömt Torgny Segerstedt för dennes hårda ord mot den nye tyske rikskanslern. Är det ingen inom medierna som lär av historien? Det var tyska mediernas kryperi för nazistiska hot som gjorde det möjligt för Hitler att nå regeringsmakten. Medierna börjar åter bli frihetens värsta fiende. Se fallet Fritz Gerlich.


Söndag 2006-02-12 / 10.58
länk
FÖR ISLAM ÄR INTE ALLA MÄNNISKOR LIKA MYCKET VÄRDA. Bloggaren Andrew Sullivan, en ledande opinionsbildare i USA, sätter fingret på den ömma punkt vi i Sveige ännu inte vågat diskutera: muslimer ger inte alla människor samma människovärde. Där går den största filosofiska, ideologiska och principiella skillnaden mellan oss med en kristen människosyn och muslier. Och det är därför jag motsätter mig varje försök att 'integrera' islam i svenskt samhällsliv.

Sullivan skriver i Sistani, Moderate:
Ayatollan Sistani har kanske varit den mest stabiliserande kraften i Irak de senaste åren. Jag har ofta lovordat honom; några har menat att han borde få Nobels fredspris. Han framställs ofta som en modell för moderata mullor, öppen för separation mellan moské och stat. Ändå är det högst intressant att se vad han faktiskt anser på sin egen hemsida. Han anser exempelvis att han inte får vidröra en icke-muslim. Vi är orena. Det finns en lista över saker som anses orena, och om du inte är muslim så står du på den listan; urin, avföring, sädesvätska, döda kroppar, blod, hundar, grisar, alkohol och svett från ett djur som inte äter rätt saker. Åh, och så du: 'hela kroppen av en otrogen (kafir), inklusive hans hår och naglar, och alla hans kroppsvätskor är orena (najis)' ...

Den här websidan är nyttig för oss för att bättre förstå varför islam - inte enbart radikal islam - finner moderna pluralistiska samhälle så svåra att tolerera. Västvärldens syn är att alla människor är jämlika i sina politiska och mänskliga rättigheter. Islams syn är att icke-muslimer befinner sig på ett separat plan: under dem.

Därför insisterar de nu på att väst anpassar sig till islams regler med respekt för vad vi kan och inte kan säga och publicera. Vi fortsätter säga att vi måste undvika en 'civilisationernas kamp' och ingen sund människa vill ha en sådan. Men den kampen har redan startat - inom vår egen civilisation. Och vi ger sakta upp.
Islam vägrar erkänna alla människors lika värde, något som jag tror alla svenska politiska partier står för i sina portalparagrafer. Är partierna beredda att stryka den formuleringen?

UPPDATERING kl 17.00: Andrew Sullivan skriver i Sunday Times idag, Islamo-bullies get a free ride from the West:
Deras hopp har alltid stått till vad som bara kan kallas krypande sharia (creeping sharia). Bit för bit ska fria samhällen överge små delar av friheterna av finkänslighet och hänsyn till muslimer eller kristna fundamentalister, eller till PK-polisen eller andra känsliga fanatiker. Bit för bit överger vi våra friheter av rädsla och fånig hänsyn - allt i namn av att komma överens.

Ja, i detta nya krig mellan frihet och fundamentalism har jag förväntat mig eftergifter. Men jag förväntade mig inte att pressen skulle vara med i den första vågen av vita flaggor.

Söndag 2006-02-12 / 9.58 länk
KRISTDEMOKRATISKT HYCKLERI OM YTTRANDEFRIHET. Jag försvarar pastor Åke Greens rätt att predika och har tyckt kristdemokraterna haft en poäng när man varit kritisk mot att skärpa lagen om hets mot folkgrupp. Just eftersom det riskerar att strypa yttrandefriheten. När riksdagen så antog skärpningen se riksdagsman Tuve Skånberg så här till DN 15 maj 2002:
- Jag är orolig för att Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, kommer att vilja pröva var gränserna går och därför kommer att spåra upp och anmäla predikanter som inte tycker att en homosexuell livsstil är förenlig med religionen, sade Tuve Skånberg, kristdemokratisk riksdagsledamot och pastor i missionsförbundet.
Men idag uttalar han sig för inskränkning av yttrandefriheten i DN (ej online) i syfte att skydda religioner mot kritisk granskning och skämt:
- Med en ny lag om trosfrid skulle publicister och andra som ger offentlighet till bild och text tvingas tänka ett varv till innan de väljer att gå ut med ett material.
Vilket hycklande litet svin! Tuve Skånberg syftar på den trosfridslag som avskaffades 1970 (och som fram till 1864 stipulerade dödsstraff för dem som hånade, häcklade och hädade gud i Sverige).

Politiker som inte har större förmåga att hålla sig till principer än så här kan man inte lite på. De är hästhandlare i politiken. Totalt opålitliga. Skärp er kristdemokrater! Det här funktar inte. Den som vill kunna kritisera homosexuella livsstilar måste också tåla att religioner kritiseras...


Söndag 2006-02-12 / 9.42 länk
DEMONSTRATION: 'YTTRANDEFRIHET ÄR TERRORISM'. I Nairobi i Kenya demonstrerades det mot yttrandefriheten i västvärlden. 'Yttrandefrihet är västvärldens terrorism', hette det. Är det dessa åsikter vi ska 'integrera' i vår kultur och lagstiftning?


Lördag 2006-02-11 / 21.42 länk
TAL AV AYAAN HIRSI ALI I BERLIN. Expressen har översatt ett anförande som hollänske parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali höll i Berlin i torsdags, Skamcensur:
Vad gott skulle de [danska teckningarna] nånsin kunna medföra? undrar många. Jo, bildpubliceringen bekräftade att det finns en vida spridd rädsla bland författare, filmmakare, tecknare och journalister som vill beskriva, analysera och kritisera intoleranta aspekter hos islam i Europa.

Den har också avslöjat närvaron av en betydande minoritet i Europa som inte förstår eller inte vill acceptera regelverket i en liberal demokrati. Dessa människor - många med europeiskt medborgarskap - har drivit kampanjer för censur, bojkotter, våld och för nya lagar som bannlyser "islamofobi".

Teckningarna avslöjade för den allmänna opinionen att det finns länder som är villiga att våldföra sig på diplomatiska regler i politiskt opportuna syften ...

[Med tanke på Berlinmuren:] Dissidenter som flydde från öst kunde skriva, filma, teckna och använda all sin kreativitet för att övertyga dem i väst att kommunismen långt ifrån var ett jordiskt paradis. Trots självcensuren hos många i väst som idealiserade och försvarade kommunismen och östs brutala censur vann man striden. I dag utmanas det öppna samhället av en islamism som tillskrivs en man vid namn Muhammed ...

Berlin är optimismens stad. Kommunismen föll. Muren slogs sönder. Saker och ting må se svåra och förvirrade ut i dag. Men jag är optimist i fråga om den andliga muren, den mellan frihetsälskare och dem som ger efter för förförelsen och tryggheten i de totalitära idéerna. En dag kommer den muren också att rivas.
Ja, jag tror det största hindret för oss i Europa att bemöta den nya totalitära vågen är att en brutal politik förespråkas i skydd av religionen Islams namn. Många ur de svenska etablissemangen har fortfarande inte förstått att dessa fundamentalistiska krafter inte vill mångfald, de vill krossa den västerländska mångfalden och ersätta den med en politik där sharialagar gäller alla, också svenskar. I den meningen är det ingen skillnad på dagens islamister och gårdagens sovjetkommunister och tyska nationalsocialister.


Lördag 2006-02-11 / 11.22
länk
AYAAN HIRSI ALI PROTESTERAR MOT FÄNGSLANDE AV REDAKTÖR. Den holländske parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali har på hos Jordaniens regering protesterat mot att man fängslat chefredaktören Jihad Momani för veckotidningen Al Shihan, därför att han låtit trycka de danska teckningarna.

Hon har också på sin hemsida publicerat både danska teckningar och ny satir.


Lördag 2006-02-11 / 10.42
länk
CENTERPARTIETS FÖRFLUTNA. I Dagens Nyheter tog igår Peter Wolodarski upp en diskussion från 1990-talet om centerpartiets agerande före andra världskriget, Ingen grön vitbok om det bruna. Den diskussionen deltog jag i som förtroendevald i partiet och min hållning var att det är enklare att smutskasta centerpartiet än andra partier för bruna drag eftersom de andra kan hänvisa till internationella ideologier eller idésystem medan centerpartiet står utan. Därför var jag nöjd över att en vitbok skulle tas fram som gick till botten med hur det förhöll sig på 1930-talet.

Och därför delar jag nu Wolodarskis besvikelse över att någon vitbok inte kommit tillstånd. Men samtidigt är jag inte alls lika övertygad som Wolodarski om att en sådan skulle bekräfta anklagelserna om att bondeförbundarna var värre än alla andra riksdagspartier. Och därför är det ju extra beklagligt att vitboken inte kommit till stånd.

Men något av en oberoende vitbok finns faktiskt. Författaren och journalisten Anders Isaksson, med socialdemokratiska rötter, har i sin mäktiga biografi Per Albin (se min recension) givit den bästa skildring jag läst över svenskt politiskt liv under första halvan av 1900-talet.

I biografins del IV, Landsfadern (från år 2000), har Anders Isaksson under rubriken rasbiologi skrivit om detta mörkaste kapitel i svensk modern historia. Det är rätt intressant, och säkert för många uppseendeväckande, att de enda som går helt fria är konservativa jurister. Isaksson skriver:
Motståndet mot steriliseringarna kom därför mest från riktigt konservativa jurister
Detta eftersom de slog vakt om 1809 års grundlag med dess kungaförsäkran om medborgarnas rättigheter gentemot statsmakten. För de radikala däremot ”var [steriliserings]lagen ett instrument i deras strävan efter en genomgripande samhällsomvandling”. Det är därför Alva Myrdal förespråkade att barnbidragets införande ”skulle kompletteras med ytterligare en skärpning av steriliseringslagen”.

Framträdande socialdemokrater som Alva Myrdal, Ernst Wigforss och Arthur Engberg talade om ”socialism och rasbiologi”. Samtidigt bidrog framstående riksdagsledamöter i bondeförbundet, som Nils Wohlin, KG Westman och Sten Wahlund till att under 1920-talet lägga motioner, ibland tillsammans med socialdemokrater, om en aktiv raspolitik där steriliseringar av ”minderfärdiga” var det mest påtagliga kravet.

Anders Isaksson konstaterar samtidigt att ”Den svenska lagstiftningen var dock inte unik utan en del i en västeuropeisk trend”. Tillsammans med Japan och delstater i USA gick dock de nordiska länderna (utom Danmark) längst, bortsett från Nazityskland naturligtvis.

Om det för socialdemokraterna handlade om social ingenjörskonst, handlade det för bondeförbundet om att hylla bondebefolkningen och nationen. Isaksson skriver:
I den svenska rasbiologins knäfall för bonden som nationens kärntyp fanns ett tydligt inslag av social högfärd, inte bara riktad mot tattare, judar, zigenare och andra - som det hette - främmande inslag i det svenska, utan också en tydlig udd mot adeln för dess till stora delar utländska påbrå.
Isaksson summerar om bondeförbundets agerande:
Bondeförbundets idémässiga särprägel under 1920- och 1930-talen låg alltså inte i de rasbiologiska föreställningarna som sådana utan i anspråken på att företräda ursvensken, själva originalet.
Jag delar den här synen. Och i den vitbok som bör komma från centerpartiet skulle man samtidigt kunna göra upp med den sociala ingenjörskonsten. För även om svenska politiker inte längre vill sterilisera folk, är ambitionerna att skapa ”en ny människa” fortfarande dominerande i stor del av svenskt politiskt liv. Senast exemplifierad genom feminismen.

En vitbok från centerpartiet skulle kunna bli en uppgörelse med välfärdsstatens förtryck av både individen och det civila samhälle där de sociala frågorna på ett frivilligt och respektfullt sätt bör lösas.


Lördag 2006-02-11 / 9.42
länk
STARKT ÖVERTAG FÖR REPUBLIKANER. De mer traditionella frågorna om möjliga presidentkandidater 2008 i Fox News opinionsmätning visar att republikanska kandidater har ett starkt övertag. Om man tar dem som svarat att de definitivt tänker rösta för en kandidat och drar av dem som definitivt inte tänker rösta för denne, får man ett nettostöd enligt följande:
Rudy Giuliani (R) ........... +9
John McCain (R) ........... +8
Hillary Clinton (D) .......... -9
John Kerry (D) ............. -16
Man har också frågat vem de tillfrågade skulle rösta på om följande två presidentkandidater skulle stå mot varandra:
John McCain - Hillary Clinton: 51-38 procent
John McCain - John Kerry: 53-33 procent
Rudy Giuliani - Hillary Clinton: 51-40 procent
Rudy Giuliani - John Kerry: 53-34 procent

Lördag 2006-02-11 / 9.42 länk
VEM KAN BLI EN BRA PRESIDENT EFTER BUSH? Fox News har ställt en öppen fråga i en opinionsmätning: 'Skulle den här personen bli en bra president?' Så här utföll ja-svaren:
New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani ... 60 procent
Senator John McCain ............................... 55 procent
Senator Hillary Clinton .............................. 50 procent
Utrikesminister Condoleezza Rice ................ 47 procent
Senator John Kerry ...................................45 procent
Förre vicepresidenten Al Gore .................... 34 procent
Programledaren Oprah Winfrey ................... 24 procent
Senator Ted Kennedy .............................. 23 procent


Fredag 2006-02-10 / 17.12 länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • Vår publik ikväll är alla danska tecknare.
  • Ni vet att muslimska grupper är rasande och ställer till med upplopp över teckningar som visats i europeiska tidningar och som de säger är kränkande. Men nu har de attackerat något som är mycket viktigt för president Bush. Serieteckningarna.
  • President Bush sa att om det inte finns några serier i tidningarna, har han inget att läsa.
  • Republikanska partiets ordförande, Ken Mehlman, sa i veckan att Hillary Clinton visar mycket ilska och väljarna brukar normalt inte skicka arga kandidater till Vita huset. Se där! Arga kandidater, nej. Kåta och korkade kandidater, ja.

Fredag 2006-02-10 / 16.10 länk
VÄSTVÄRLDENS SKÄRRADE KOLLABORATÖRER. Som så ofta gör Charles Krauthammer i Washington Post intressanta analyser i sin kolumn, idag i Curse of the Moderates:
En sann moderat muslim är den som protesterar mot skändningar av varje religion. De som inte gör det är hycklare, opportunister och aktivister som understödjer upplopp i syfte att på olika medel uppnå ett och samma mål: påtvinga västvärlden, med sin tradition av yttrandefrihet, ett antal tabun som exklusivt gäller muslimsk trosuppfattning. De är inga försvarare av religion utan tillskyndare av muslimsk överhöghet (supremacists) som med våld försöker diktera villkoren för västvärlden.

Och dessa sk 'moderata' får nu stöd och uppmuntran från västerländska 'moderata' som publicerar bilder av Jungfru Maria i elefantspillning och hyllar 'Piss Christ' (ett krucifix nedsänkt i en tunna urin) som konst värdig offentlig finansiering, men som plötsligt fångats av religiös finkänslighet när det handlar om Muhammed ...

Dessa världsomspännande upplopp är instrument för hot och skrämsel, och påminner oss om Theo van Goghs öde. De sk 'moderata' muslimerna är mobben som varnar oss att inte göra detta igen. Och de 'moderata' västerlänningarna är uppskrämda kollaboratörer som svarar, 'Oroa er inte, vi gör det inte. Det var de där danskarna. Vi är rena. Angrip oss inte. Snälla.'
Det sista stämmer ju på pricken med hur svenskt etablissemang uppträtt: man dissar Danmark, inte dem som bränner ambassader.


Fredag 2006-02-10 / 16.10
länk
GLÖM INTE RELIGIONSFRIHETEN. Ett mejl lyder:
Jag skulle vilja fästa din uppmärksamhet på att detta handlar också om religionsfrihet, nämligen frihet att välja religion och friheten att slippa bli ålagd andra religioners etik.

I ett muslimskt land – eller som i det gamla svenska enhetssamhället – har man bara en religion och därför samma etik. Ingen kan [i dag] ens tänka sig att i Sverige tvinga människor att leva efter den kristna etiken, men nu vill muslimer i andra länder att hela världen skall rätta sig efter deras etik, trots att man inte har deras tro.

Bildförbud och respekt för Muhammed följer av att man tror på Koranen. Av den tron följer – för den som tar sin religion på allvar – en förpliktelse till dess bud, och som i det här fallet, även olika tillägg till islam, i enlighet med vad en viss tradition bjuder. Bildförbudet finns ju inte i Koranen, vilket många påpekat. [Men att] påbjuda islams etik för hela världen är oförenligt med religionsfriheten ...

Det är viktigt att hålla ihop tro och etik. Tron kommer först och sedan etiken. Först kristen, sedan kristen etik. Först muslim, sedan islams etik.
Ja. Varför ska inte muslimer tvingas respektera kristen etik, om vi ska tvingas respektera islams? I Saudiarabien är det förbjudet att ens inneha en bibel. Vi behöver upprätta globala spelregler där de muslimer som nu protesterar förstår att ju mer de kräver av respekt för deras religion, desto mer krävs det av dem att respektera andra religioner.


Fredag 2006-02-10 / 12.12
länk
MUHAMMED DANSAR. Här ett kreativt collage av de danska teckningarna där man låter Muhammed dansa: The Mohammed Dance! Där finns också länk till sida där Jesus dansar.

Är också detta något som i väst borde censurerar, stoppas, tystas?


Fredag 2006-02-10 / 11.30
länk
SKA JAG LÄGGA UT NYA MUHAMMED-BILDER? Med anledning av att regeringen och säkerhetspolisen i Sverige börjat stänga ner hemsidor som lägger ut Muhammed-teckningar har Stockholm Spectator i sin blogg publicerat Kurt Westergaards bild där Muhammed har bomb i turbanen.

Flera mejl uppmanar mig att också göra det. Sedan länge har jag lagt ut en bild som visar flera av teckningarna i en fil som sammanställer mina inlägg i frågan: Det måste gå att driva med islam. Jag har tidigare också länkat till galleri som visar bilderna.

Jag skulle naturligtvis kunna lägga ut nya Muhammedbilder. Jag ser dock min roll som debattör. Jag är intresserad av att föra de principiella och filosofiska resonemangen - och i fråga om att uttrycka mina åsikter kommer jag aldrig att vika ner mig. Men att lägga ut bilder som får staten att stänga min blogg - vilket i dagens Sverige är en reell möjlighet - skulle bara innebära att min röst tystnar.

Och ska den tystna ska det vara därför att svenska regeringen fängslar mig för mina åsikters skull. Den möjligheten kanske inte heller ligger så långt bort i framtiden (om muslimska extremister kan nå framgång i censur av teckningar är nästa steg att tysta dem som, likt mig, kritiserar islamofascism). Det vore i så fall en pris jag är beredd att betala för yttrandefriheten. Ska jag tystas ska det vara för någonting jag sagt, inte för vad andra gör.


Fredag 2006-02-10 / 8.55
länk
YTTRANDEFRIHET, PRAGMATISM OCH GLOBALISERING. Roland Poirier Martinsson replikerar på min syn om yttrandefriheten:
Jag delar många av hans synpunkter, men landar icke desto mindre i andra slutsatser. Fulländad yttrandefrihet är snarast riktningen i vilken demokrati strävar än utgångspunkten. Varje känd demokrati har utvecklats från mindre än acceptabla utgångspunkter. Att kräva för mycket för tidigt är att riskera riktningen.
Själv gillar jag vanligtvis pragmatism, men världen har just nu hamnat i en specifik händelseutveckling: nämligen att den väl etablerade och utvecklade yttrandefriheten i Danmark, som används i en västerländsk kontext, provocerar islamofascister i Asien, vilket skrämmer upp hela västvärlden.

Globaliseringen gör att förtryckta människor i öst plötsligt och oförberett får en känsla av vad yttrandefrihet i sin yttersta konsekvens betyder, medan västvärlden hotas och blir påhoppad av dem som avskyr yttrandefrihet och med alla medel, också genom mord, bomber och blodsutgjutelse, vill förgöra den.

För att bryta denna kulturkrock vill FN att västvärlden ska lyda diktaturerna i öst och ge upp yttrandefriheten. Jag menar att det är väst som ska visa vägen och inte låta sig skrämmas av dem som vill inskränka yttrandefriheten. Det handlar alltså om västvärlden ska bevara sin yttrandefrihet, och därigenom och med automatik tvinga övriga världen att acceptera den.

Kort sagt: i vår globala tid kan inte yttrandefrihet utvecklas och mogna i lugn och pragmatisk takt i varje land för sig. Inte så länge västvärlden gör anspråk på att behålla sin yttrandefrihet.


Fredag 2006-02-10 / 8.30
länk
STATEN HAR BÖRJAT CENSURERA HEMSIDOR. Yttrandefriheten i Sverige är nu lika hotad som på Torgny Segerstedts tid. Staten, via säkerhetspolisen, tar initiativ till att stänga ner och censurera hemsidor på internet därför att de visat Muhammedteckning. På vilka juridiska grunder detta sker är oklart. Inga teckningar är fällda i domstol.

Någon kan tycka att det inte gör så mycket, eftersom det handlar om sverigedemokraterna, som själva har en image av att använda våld och hot i politiska syften. Men ingrepp mot yttrandefriheten börjar alltid först mot dem som ogillas av den stora majoriteten. Det visste nazisterna på 1930-talet. Det vet svenska staten idag.

Vi hör värsta sortens hyckleri dessa dagar. FN:s generalsekreterare Kofi Annan säger ”Jag förstår inte varför tidningar vill publicera teckningarna idag. Det är okänsligt, stötande och det är provocerande ... Det betyder inte att jag är emot yttrandefriheten.” Och svenske utrikesministern Laila Freivalds säger ”Jag kommer i alla lägen att försvara tryckfriheten, men...”

Dessa politiska makthavare förespråkar yttrandefrihet - men bara sådan som passar dem själva. Det här är ingenting annat än första stegen mot censur.


Fredag 2006-02-10 / 8.30
länk
DANSKA TECKNINGAR I EGYPTISK PRESS UTAN UPPSTÅNDELSE. De danska teckningarna av Muhammed publicerades i oktober 2005 i den arabiskspråkiga egyptiska tidningen Al Fager, såväl på förstasidan som utförligt inne i tidningen. Foto av tidningen och text på engelska finns i bloggen Freedom For Egyptians

Trots det uppstod inga kravaller, vilket visar att den kampanj som nu pågår är politiskt styrd och har som mål att kväsa västvärldens yttrandefrihet. En kampanj som ser ut att bli extremt framgångsrik.


Torsdag 2006-02-09 / 22.04 länk
LOS ANGELES SKULLE ATTACKERAS. Eftersom vänstern i USA outtröttligt attackerar president Bush för att överdriva terrorhotet har presidenten vidtagit en mycket ovanlig åtgärd inom underrättelsearbetet: han avslöjar en framgångsrik operation. Man förhindrade tidigt år 2002 planer på att flyga plan in i amerikanska västkustens högsta skyskrapa i Los Angeles, Bush: Al Qaeda Wanted to Hit West Coast. Vita huset offentliggör ytterligare nio terrorattacker som förhindrats: White House lists 10 foiled attacks.

Skälet till att man inte talar om underrättelsetjänsternas framgångar är att det skulle avslöja hur man arbetar och därmed göra deras arbete mindre effektivt. Men nu har USA hamnat i en situation där underrättelsearbetet undermineras av partipolitiska skäl. Därför såg sig presidenten tvingad att för amerikanska folket peka på att terrorbekämpningen är viktig.


Torsdag 2006-02-09 / 21.46
länk
AMERIKANSK VÄNSTERPOLITIKER I MUTSKANDAL. Jag hade inte skrivit om det här (eftersom ingen är dömd än), om det inte vore därför att det demokratiska partiet i USA hävdat att mutskandalen kring lobbyisten Jack Abramoff skulle vara bara republikansk korruption - och om inte svenska medier rapporterat dessa vänsterns partsinlagor som fakta.

Nyhetsbyrån AP har kommit över dokument som avslöjar att ett toppnamn i demokratiska partiledningen, senatens minoritetsledare Harry Reid, arbetat intimt tillsammans med Jack Abramoff och erhållit $68.000 i kampanjbidrag (över 500.000 SEK).

Bedömare uppskattar att strömmen av kampanjbidrag i utbyte mot lagförslag från Abramoff och hans klienter till 2/3 gått till republikaner och till 1/3 till demokrater, vilket kan förklaras av att republikanerna är det parti som har makten.

Man kan tillägga att denna typ av korruption är mer ovanlig i Sverige, eftersom politikerna hos oss beviljar sig själva statsbidrag, och kan därför fylla partifickorna fulla med våra skattepengar - utan att behöva fråga någon.


Torsdag 2006-02-09 / 16.46
länk
SVT MFL BORDE ERKÄNNA ATT MAN ÄR RÄDDA. Ett mejl tar upp en viktig aspekt, med anledning av SVT Debatt i tisdags. Där ska Dilsa Demirbag-Sten ha pressat programledaren om varför man inte visar Muhammedteckningarna som debatten handlade om:
Samtidigt har jag förståelse för SVT att de inte visar teckningarna, men då skall man också öppet erkänna att orsaken är rädslan. Teckningarna har ett odiskutabelt nyhetsvärde idag. Och speciellt i ett program där de skall debatteras. På samma sätt förstår jag de tidningar som inte vågar publicera dem, men varför inte erkänna öppet att det är rädslan som är orsaken. Då skulle vi kanske få en nyttig diskussion om det.
En mycket väsentlig poäng! Självklart borde SVT, TV4, DN, SVD mfl erkänna att man inte visar de danska bilderna därför att man är rädd för attentat. Christopher Hitchens fick CNN:s nyhetsankare att i går, i en direktsänd diskussion, erkänna att CNN låter bli publicering av teckningarna just därför att man är rädd för konsekvenserna och vill undvika att hamna i konflikt.

Är det rätt att låta medierna styras av dem som är bäst på att skrämma skiten ur redaktionerna?


Torsdag 2006-02-09 / 16.46
länk
MÄRKLIGA KRAV PÅ RESPEKT. Thomas Lifson skriver en synnerligen läsvärd artikel i The American Thinker, Strange New Respect.

Egentligen borde jag inte skriva mer, för den ger en riktig aha-upplevelse. Så jag uppmanar till läsning av den innan du läser vidare i bloggen.

Lifson visar hur groteskt det skulle vara om vi i väst tvingar på oss muslimers vördnadsregler kring profeten, så som EU-kommissionen uppenbarligen vill. För vad blir nästa steg? Jo, att vi ska visa döda kommunistledare som Kim il-Sung i Nordkorea samma vördnad. EU kan inom några år uppmana till censur av kritik mot kommunismen - för sådan kritik skulle skapa kräkreflexer hos det nordkoreanska folket.

Att inskränka yttrandefriheten på grund av att vissa känner sig kränkta är ett sluttande plan som innebär att yttrandefriheten avskaffas. Finns inga gränser för yttrandefrihet? Jo, att hota om våld, att glorifiera och uppvigla till mord är inte yttrandefrihet utan kriminella handlingar som syftar till att begränsa yttrandefriheten. Just där går gränsen för yttrandefriheten.


Torsdag 2006-02-09 / 14.30
länk
EU VILL INFÖRA CENSUR MOT KRITIK AV ISLAM. Sedan vill jag tillägga att jag inte är lika optimistisk om yttrandefrihetens ställning i västvärlden som Roland Poirier Martinsson är, när han skriver: ”Jag tvekar inte att påstå att vår yttrandefrihet mår bra”.

Flera har mejlat mig dagens utspel från Europeiska unionen, Danish cartoon row renews EU push for media code:
EU-kommissionens vice ordförande Franco Frattini säger att medier borde ställa sig bakom en 'uppförandekod' i sin rapportering om islam och andra religioner i avsikt att undvika framtida konflikter som de danska teckningarna lett till.
Om vi inte står upp för yttrandefriheten kommer EU snart att se till att Mellanösterns tradition gäller över vår västerländska. Enligt min mening sviker EU-kommissionen alla våra ideal, vår kultur och våra historiska traditioner som tidigare generationer kämpat sig till under århundraden. EU vill ge upp allt! EU föreslår inget mindre än kulturellt självmord.


Torsdag 2006-02-09 / 13.50
länk
ROLAND PM: TECKNINGAR KONTRAPRODUKTIVA. Roland Poirier Martinsson vänder sig emot mitt resonemang i kommentaren Bra eller dåligt att debatt om yttrandefrihet startat? och ställer motfråga i sin blogg: Vad är det som står på spel?:
Men ärendet nu gäller att i bästa möjliga mån bidra till freds- och demokratirörelsen i Mellanöstern. Enligt min mening gör man det på två sätt.

Först genom kompromisslöshet inför terrorism. USA har visat en sådan attityd i handling. Fler borde följa. För det andra, genom att stödja de goda krafterna i Mellanöstern. De måste veta att väst vänder sig mot radikal, våldsbenägen islamism - och inte mot islam. De måste veta att väst står på deras sida och kommer till deras hjälp i ekonomiska, diplomatiska och militära avseenden om det skulle knipa. Jyllands-Postens publicering var i det avseendet kontraproduktiv.
Det här är en viktig aspekt på utvecklingen och jag är naturligtvis överens med Roland om målet: fred och demokrati i Mellanöstern. Men enligt min mening kan demokratisering inte ske om människorna i Mellanöstern inte förstår demokratins fundamenta. Man kan inte hugga händerna av tecknare, även om de åstadkommit satir som ger kräkreflexer.

Jag tror att yttrandefriheten är den mest svårsmälta komponenten bland de demokratiska principerna. För den ger individen rätt att göra på sitt sätt, även om en majoritet tycker annorlunda. Demokrati är ju inte de 51 procentens diktatur! Även minoriteter har i demokratiska statsskick rättigheter som majoriteten aldrig får trampa på.

Minoritetsskyddet är tydligast - eller om vi så vill: synligast - när det gäller yttrandefriheten. Därför är den också den mest provocerande principen för dem som inte vill eller tvekar i övergången från diktatur till demokrati.

Visst skulle man kunna dölja detta och driva fram demokratiska processer på andra, mindre kontroversiella områden. Men det blir ingen demokrati om man bara väljer de enklare bitarna av statsskicket, man måste inse också de svåra aspekterna. Annars kommer det bara att bli kvasidemokrati, något som på pappret ser bra ut, men som i verkligheten behåller diktaturens mentalitet. Och i en sådan har friheten inte mer utrymme än i diktaturen.

Och glöm inte Sovjetunionens fall. Gorbatjov införde glasnost och perestrojka (öppenhet och förnyelse) för att försöka behålla enpartistaten. Men när öppenheten väl etablerades, störtade folken i Östeuropa snart diktaturen. Iran gör tvärtom. Man har formella val, men förbjuder öppenhet och förändring. Och valen tog udden av motståndsrörelsen i Iran, åtminstone ett tag.

Yttrandefrihet är fundamental för att nå demokrati. Allt annat leder in på avvägar.


Torsdag 2006-02-09 / 13.15
länk
KRAFTIG BORGERLIG UPPGÅNG I DEMOSKOP. Den borgerliga andelen av riksdagsplatserna ökar med 4,5 procent i ny opinionsmätning. Demoskop har tidigare avvikit från andra institut och givit det röda laget övertag, men mätning genomfört i början av februari ger borgerlig övervikt. En viktig förklaring är att kristdemokraterna åter ligger över fyraprocentspärren. Snittet av de 5 senaste mätningarna visar att de borgerliga leder med 2,2 procent, 49,6 mot 47,4. Se mer i tabellen Kampen mellan blocken.


Torsdag 2006-02-09 / 9.25
länk
KU BORDE KUNNA BESLAGTA TELEFONLISTOR. Det är löjligt att konstitutionsutskottet inte skulle kunna få ut telefonlistorna över vilka samtal som ringts från statsministerns kansli, när det nu ser ut att vara omöjligt att i förhör få veta var regeringens chefstjänstemän befann sig och vad de gjorde under annandagen, då tsunamin dragit fram över Asien.

Hade det varit i USA hade konstitutionsutskottet hos domstol begärt en husrannsakan så att polis i Rosenbad kan beslagta de faktauppgifter som regeringen vägrar lämna ut till riksdagen. (Så skedde tex med president Nixons ljudband i Watergate-affären.)

Riksdagen är faktiskt överordnad regeringen i en parlamentarisk demokrati. Regeringen sitter på riksdagens mandat. Riksdagen sitter på folkets mandat. Hämta de där listorna! Då slipper vi höra statsministerns närmste man Lars Danelsson sitta där och förvränga händelseförloppet till sin egen fördel.


Torsdag 2006-02-09 / 9.01
länk
MEDIERNAS KRYPERI FÖR ISLAM. Ett nytt exempel på hur medierna i väst visar avsevärt mer vördnad och respekt för islam än för kristendom och andra religioner är BBC faktasidor där man kan jämföra hur BBC beskriver kristendom med hur man presenterar islam. En tidigare BBC-chef påpekar i Times den systematiskt dubbla standard som gäller, Double standards in dealing with islam, då man som fakta beskriver att en ängel talade med Muhammed. BBC skriver inte att ”Det sägs att”, så som man om Jesus hänvisar till skrivna texter.

Andrew Sullivan frågar också i sin blogg: ”Sedan när insisterar BBC på att skriva 'fred vare med honom' efter varje referens till profeten Muhammed?”
BBC demonstrerar ingen sådan fromhet när man diskuterar kristendom eller judendom. Och detta är ett beteende som vid någon tidpunkt kommer att behandlas: Kristendomen har omformats och utmanats av vetenskapen som kritiskt granskat boken som blev bibeln. Vi vet avsevärt mer nu än vi gjorde om evangeliet och hur det skrevs och dess kulturella sammanhang ... Det finns betydligt mindre forskning, särskilt i muslimska länder, om koranens ursprung. Vi behöver mer forskning. Och för att uppnå det krävs mindre fruktan och mer - frihet.
Ja, och under tiden måste massmedierna sluta med sitt kryperi för islam. Det är en religion som inte ska behandlas på annat sätt än kristendomen.


Torsdag 2006-02-09 / 0.55
länk
TORGNY SEGERSTEDT MOT HERMANN GÖRING. Efter det att jag i tisdags skrev om chefredaktören Torgny Segerstedt har flera frågat om de hårda ord Segerstedt fällde direkt efter den nye rikskanslerns tillträde: var det inte så att Hermann Göring protesterade? Jo, så var det.

Eftersom jag inte hittar texterna på nätet har jag varit uppe på vinden och letat reda på boken I dag (Norstedts, 1945). Där samlas många av Torgny Segerstedts artiklar om tredje rikets uppgång och fall. Han skrev ofta i en kolumn han kallade 'I dag', därav titeln på boken. Segerstedt hann godkänna bokidén, innan han 14 mars 1945 insjuknade och 31 mars avled. Han fick alltså inte uppleva krigsslutet.

Det var i en I dag-kolumn han skrev de välkända orden 'Herr Hitler är en förolämpning' från 3 februari 1933. Intressant nog kommer formuleringen och idén till artikeln från en... just det, en karikatyrteckning. Segerstedt skriver dock på fullt allvar på detta tema. Den som följer länken finns också riksminister Hermann Görings protesttelegram. Samtidigt som telegrammet publiceras skriver Segerstedt ledaren "Komik och allvar", som faktiskt är ännu bättre än den första kolumnen. Några utdrag:
Hr Göring hade kunnat avfatta sitt telegram så att tvivel uppstått om riktigheten av den karakteristik vi givit av det parti, för vilket han är en prydnad. Han var sig själv och gav svart på vitt på att vi dömt riktigt ... Med telegrafiskt gorm kommer han ingenstans ...

Vi ha spetsat till omdömet i orden, att hr Hitler är en förolämpning. Det är vår uppriktiga mening ...

Att förstå uppkomsten av det ursinne, som i nationalsocialismen funnit sitt politiska uttryck, gör icke yttringarna av sagda ursinne mera tilltalande. Dess väg till makten har gått genom barbariskt tumult, skrän, slagsmål och dråp. Rörelsen är ett hån och en utmaning mot rätt och vett.
Detta alltså sagt 10 dagar efter Adolf Hitlers tillträde. Gissa om den tidens mainstreammedier ansåg att Segerstedt gått alldeles, alldeles för långt i sin kritik av den tidens totalitära krafter.


Onsdag 2006-02-08 / 22.03 länk
BRA ELLER DÅLIGT ATT DEBATT OM YTTRANDEFRIHET STARTAT? På en sammankomst träffade jag i eftermiddags Håkan Jacobson med bloggen haja. Vi hamnade i en diskussion om Jyllands-Posten. Och även om Håkan utan reservationer anser att tidningen har all rätt att publicera, tillägger han i bloggen ”Om jag försöker spola tillbaka bandet till september 2005 och ställa sig frågan - utan att som i dag ha 'facit' - om tidningen borde publicera de tolv bilderna skulle jag nog svara nej.” Det var detta jag tog upp och vände mig starkt emot.

Tidningen fick igång en viktig, mycket viktig debatt i hela världen, enligt min mening. Just kraften i reaktionerna visar hur väsentligt det är att vi i väst förstår vilka hot yttrandefriheten utsätts för i vår tid. Och att vi mentalt förbereder oss för att försvara den med alla medel.

Håkan Jacobson menar att några av Jyllands-Postens teckningar var dåliga och att man kanske kunnat få en lugnare debatt med bättre bilder. Själv tror jag inte det. När man berör tabubelagda ämnen tar man antingen för stor hänsyn till dem som kan provoceras, och blir så snäll att ingen debatt uppstår - tabuet består. Eller så träffar satiren rätt och då blir det ett jävla liv. Att bryta tabun är som att öppna en tryckkokare, det kommer ut en massa energi när locket lyfts. Och det finns ingen mellanväg: antingen låter man locket ligga kvar, eller så lyfter man på det. Och ju längre locket fått ligga kvar i den här frågan, desto värre hade förmodligen reaktionerna blivit.

Jyllands-Posten har gjort västvärlden en historisk tjänst genom att få igång debatten om yttrandefrihet kontra underkastelse för hot. Priset för Danmark har blivit högt. Men värderingars pris kan ibland bli ohyggligt högt. Holländaren Theo van Gogh betalade det allra högsta priset - med sitt liv. Men att inte stå för sina värderingar är att vara slav. Och det vill i vilket fall inte jag vara.

Och efter den inledande turbulens kan en mer filosofisk och saklig diskussion vidta, också i den muslimska världen.


Onsdag 2006-02-08 / 21.23
länk
SATIRTECKNARE REAGERAR PÅ MUHAMMED-KONFLIKTEN. En rad professionella satirtecknare jorden runt reagerar nu på händelseutvecklingen där de 12 danska kollegorna dödshotas och imamer kräver att de ska få händerna avhuggna. Mer än 50 teckningar finns hos Professional Cartoonist Index. Själv tycker jag de här tre är bäst:

... min nya målning. Fantastiskt! Jag kallar den 'Muhammed går ner för en trappa'. Pang! Pang! Pang! av Daryl Cagle, för MSNBC.

Ja, men det är Muhammed - slash - Ali av Rainer Hachfeld i Neues Deutschland, Berlin.

Det var en gång 12 satirtecknare av Stephane Peray i The Nation, Bangkok.


Onsdag 2006-02-08 / 11.03
länk
SENATOR MCCAIN SKRIVER SATIRISKT BREV. Den enligt många opinionsmätningar mest populäre politikern i USA, republikanske senatorn John McCain, är känd för att försöka finna lösningar över partigränsen. I höstas skapade han en samverkan, the gang of 14, mellan sju senatorer från demokraterna och sju republikaner som enades om att släppa fram omröstningar av domare som nominerats av president Bush. Det innebar att flera domare som fått vänta i åratal på att godkännas (eller underkännas) utsågs till federala domare, bland dem Janice Rogers Brown. När samverkan offentliggjordes blev McCain utskälld av sina partikamrater för att vara illojal, men när de såg att libertarianska och konservativa domare började godkännas på löpande band, förstod de vilken smart politiker McCain är.

John McCain hade nu i januari inlett samtal med demokratiske senatorn Barack Obama om reformerade regler för lobbyister, men plötsligt bryter Obama med de ambitioner han deklarerat för McCain, för att ställa upp på partipolitisk strid istället för samverkan.

Det fick McCain, känd för sitt heta temperament, att i måndags skicka ett öppet brev till kollegan Obama. Brevet har rönt stor uppmärksamhet, eftersom brevet är ett riktigt knock-out slag med lysande satir.

Charles Krauthammer sa i TV i natt att McCains brev ”kommer att bli en klassiker i amerikansk politisk satir”.

Jag hinner inte översätta nu, men läs det om du gillar satir...


Onsdag 2006-02-08 / 9.30
länk
DARFUR FÅR FREDSBEVARANDE FN-STYRKA? När mer än 180.000 människor redan mördats eller dött medan de drivits bort från sina hem och fått sina byar nedbrända, då börjar FN tala om att sända fredsbevarande trupper. Så dags! Säkerhetsrådet har godkänt att planer utarbetas för FN att ta över insatserna i regionen Darfur i Sudan, rapporterar San Diego Union-Tribune och AP i U.N. moves closer to peacekeeping duty in Sudan's troubled Darfur area.

Tidigare har FN, efter krav från medlemslandet Sudans regering, överlåtit åt Afrikanska unionen att (miss)sköta frågan om att upprätta civilbefolkningens säkerhet. Sydafrikanska tidningen Independent rapporterar nu att den sudanesiska regeringen ”har mjuknat i sitt motstånd mot att låta FN-trupp gå in i Darfur, men kräver att världsorganisationen konsulterar regeringen innan några insatser godkänns”.

Återigen demonstreras hur FN och folkrätten (international law) står på brottliga regimers sida, inte på den svältande och döende civilbefolkningens sida.


Onsdag 2006-02-08 / 9.30
länk
LÄROBOK MED PROFETEN SÄLJS ÅTER. Förlaget Liber hävde i går försäljningsstoppet av läroboken "Religion". Efter expertråd fann förlaget att religionshistoriska illustrationer inte kan ligga till grund för ett försäljningsstopp, rapporterar DN.

Se där, det finns visst hopp. Alla säljer inte omedelbart ut all vår kultur och alla våra värderingar sedan århundraden för att tillmötesgå extremister och islamofascister.


Onsdag 2006-02-08 / 9.15
länk
ADJÖ TILL YTTRANDEFRIHETEN. En av vår tids allra viktigaste röster tillhör holländske parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali. Hon intervjuas i Der Spiegel om karikatyrerna: Everyone Is Afraid to Criticize Islam. Hon skrev manus till filmen Submission vars regissör Theo van Gogh mördades, och får frågan vad hon tror att de danska tecknarna känner som fått gå under jord, på samma sätt som henne:
- De känner sig förmodligen bedövade. Å ena sidan säger en röst inom dem att de inte ska sälja ut sin yttrandefrihet. Samtidigt upplever de en chock över hur det är att förlora sin personliga frihet. Man får inte glömma att de är en del av efterkrigsgenerationen och allt de upplevt är fred och välståndsutveckling. Och nu måste de plötsligt kämpa för sina mänskliga rättigheter.

Varför har protesterna eskalerat i sådan grad?
- Det finns ingen yttrandefrihet i de arabiska länder där dessa demonstrationer och protester nu iscensätts. Skälet till att många människor flyr till Europa från dessa platser är just eftersom de har kritiserat religionen, det politiska etablissemanget och samhället. Totalitära regimer i muslimska länder är i djup kris. Globaliseringen betyder att de utsätts för betydande förändringar, och de är också rädda för att reformistiska krafter ska utvecklas bland immigranter i väst. De använder hotfulla gester mot väst och de når framgångar med sina hot som skrämmer upp dessa människor.
På frågan om det är rätt att be om ursäkt, svarar Ali att det är tradition i väst att vända andra kinden till. Därför ser man inte hur mycket stryk man tar. Samtidigt som andra sidan inte flyttar sig en millimeter. Om västvärlden inte står upp emot extremisterna kommer en kultur av självcensur att sprida sig, vilket betyder adjö till yttrandefriheten.

Själv tänker hon fortsätta arbetet med uppföljningen av Submission.


Tisdag 2006-02-07 / 23.55 länk
TRYNET TILLHÖRDE INTE PROFETEN. Inte nog med att danska muslimer spritt falska 'karikatyrer' av profeten, varav en där han skulle framställts med tryne och grisöron, bilder som inte förekommit i Jyllands-Posten. Nu visar det sig att det inte är en karikatyr utan ett manipulerat foto och att det överhuvudtaget inte har med Muhammed att göra. Fotot är taget för nyhetsbyrån AP vid en landsbygdsfestival i Frankrike: Danish Imams Busted!

Det här visar att precis vad som helst kan användas för att anse sig kränkt, för att utmåla sig som offer och för att avkräva andra lydnad, för annars...

Hela upplägget av protesterna luktar bedrägeri och manipulation. Hade någon annan betett sig så här, hade medierna avslöjat det. Men som läget är, blir det en uppgift för fria bloggar att rapportera sanningen. Massmedierna vågar inte.


Tisdag 2006-02-07 / 16.00
länk
LARS LEIJONBORGS NYA BOK. Om man är cynisk kan man undra varför en aktiv partiledare ger ut en bok. Det blir väl bara omtugg av partiets program. Men i kampen mot min egen cyniska ådra har jag läst den nya boken Global utmaning - så blir också Sverige en vinnare (Atlantis, 2006) av folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Och böcker har en fördel, de tvingar den aktive politikern att mer grundligt utveckla sina resonemang. Partiprogrammet räcker inte till. Man måste tillföra egna tankar. Och vi har ju när det gäller exempelvis statsminister Göran Persson, fått de flesta av hans egna mer ideologiska tankar just via de böcker han låtit ge ut. Böcker avslöjar mer om författaren än tal och intervjuer i medierna.

Leijonborg visar att han verkligen förstår globaliseringen. Han visar också att han förstår vilka de riktiga problemen med EU är: avsaknad av konstitution, medlemsländernas brott mot stabiliseringspakten, att tjänstedirektivet gått i stå och att Lissabon-processen blivit ett skämt. Och den här EU-analys är skarp:
En viss spänning mellan federalister och anhängare av mellanstatlighet har alltid funnits. Den var länge fruktbärande men nu har den blivit destruktiv och förlamande. Det går inte längre att sopa konflikten under mattan och dölja allt i obegripliga kompromissformuleringar. Det är dags att ena sig om en union som är smalare men vassare, som får tydliga överstatliga befogenheter på några få men viktiga områden men som lämnar stora fält av beslut till nationalstaterna.
Hur vi ska möta globaliseringen i Sverige är ju ett huvudtema, och även om han berör viktiga aspekter (”En del verkar ha trott att när vi nått en viss standard i samhället kan sådana dygder som flit, förkovran och sammanhållning skrotas.”) så fastnar han också i mer konventionella texter för riksdagsmotioner: ihåligheten i regeringens politik och skattesystemets konstruktion. Jag skulle gärna sett mer av avsnitt som detta:
Flera företagsledare jag träffade i Kina bekräftade att en vanlig fråga från arbetssökande är: Hur mycket får jag arbeta över? Men Sveriges problem är inte i första hand att vi arbetar över för lite, utan att för många på något sätt har blivit över. Vi måste få upp antalet arbetade timmar och vi måste sluta betala folk för att de inte arbetar.
Leijonborg har ju rätt i att tröskeln till arbetsmarknaden måste sänkas. Men är verkligen ”instegsjobb” med tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och ”jobb- och utvecklingsgaranti” tillräckliga förändringar i ett sjukt system - arbetsrätten - för att få bukt med Sveriges dåliga konkurrenssituation?

Det finns en diskrepans mellan allvaret i Sveriges läge och blygsamheten i de konkreta förslagen till åtgärder. Förklaringen heter SAP-LO. Leijonborg och den borgerliga alliansen kan inte föreslå några grundläggande systemförändringar, för då skulle man köras över av socialdemokratin i valrörelsen. Och jag accepterar att folkpartiledaren gör det hänsynstagandet. Men då borde man kunna föreslå en enorm mängd små men konkreta förändringar som förbättrar verkligheten för företagen. Vi har länge tagit de små stegen mot regleringstyranniet, de borgerliga borde förbereda de små stegen för avreglering.

Med tvekan avslutar Leijonborg boken med att citera Mao, som borde ”ägnat sig åt poesi istället för politik”: när förändringens vindar blåser, bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar. Det gäller för Leijonborg och de andra att för svenska folket förklara att de bygger väderkvarnar! (Och att socialdemokratin är don Quijote som slåss mot dom...)


Tisdag 2006-02-07 / 14.34
länk
NEWSDAY: 'MULTIKULTURALISM KAN DÖDA NATIONER'. I Newsday skriver den ansedde kolumnisten James Pinkerton, Let's be honest: Multiculturalism can kill a nation:
Läxan som konflikten om Muhammedteckningarna lär oss: multikulturalism mellan nationer är oundviklig, men multikulturalism inom nationer är förödande.
En mycket intressant distinktion jag inte reflekterat över förut. Pinkerton fortsätter:
Det är dags för oss alla att erkänna att olika kulturer har olika värderingar. I väst har frihet det högsta värdet, inklusive yttrandefrihet om religioner. Men i den muslimska världen verkar det högsta värdet vara vördnad inför islam. Att peka ut denna skillnad mellan öst och väst är inte att stödja kulturell relativism; det är enbart att notera en kulturell realitet.

Alla törstar inte efter frihet. Många runt om i världen, kanske de flesta, törstar istället efter att strypa friheten. Och därför: om muslimska folkmassor inte kan döda de danska tecknarna som 'hädat' Muhammed, nöjder de sig med att sätta västerländska ambassader i brand, åtminstone just nu.
Pinkerton är pessimistisk om försöken att demokratisera den muslimska världen:
Skillnaden mellan väst och den muslimska världen kan summeras i just det: skillnader. Det är sanningen om världens etniciteter, och inget politiskt korrekt önsketänkande kommer att ändra på den sanningen. Länder som ignorerar denna grundläggande historiska och statsvetenskapliga läxa sätter sig i allvarlig fara för interna motsättningar, uppror och inbördeskrig. Ett land är antingen enat i sina grundläggande kulturella värderingar eller så kommer det att spricka i multikulturella bitar.

För belägg, studera bara Europa, där miljoner av muslimer har tillåtits att immigrera utan mycken tanke på hur de politiskt och kulturellt ska integreras i deras nya samhällen. I London har muslimer reagerat på de danska teckningarna med att ropa pro-jihad-slogans och burit plakat som hyllar terrordåden 7 juli då 52 brittiska pendlare dödades. Det är inte yttrandefrihet; det är uppvigling till våld. En nation som tillåter en sådan fientlig befolkning att blomstra mitt i samhället försvarar inte frihet. Den möjliggör sin egen undergång, sitt nationella självmord ...

Vi må kanske inte kunna förändra dem, men vi kan förhindra dem från att förändra oss.
Jag har trott på att vi skulle kunna demokratisera Mellanöstern. Jag tror fortfarande att de flesta människor där vill vara fria. Men jag börjar ifrågasätta om vi i väst själva tror på frihet. Det ynkliga svaret på Muhammedteckningarna från såväl politiker som medieorganisationer får mig att börja tvivla. Och om inte vi tror på frihet, kan vi naturligtvis inte sprida frihet till någon annan.

Vi behöver en djup och öppen samhällsdiskussion om vår egen identitet. Står Sverige alls för yttrandefrihet om någon känner sig kränkt av den? Sveriges partiledare har givit ett så grumligt svar att vi i dag inte kan avgöra den saken.


Tisdag 2006-02-07 / 13.14 länk
IDAG FINNS INGEN TORGNY SEGERSTEDT. Torgny Segerstedt (1876-1945) var religionshistorikern som blev chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT, från 1917 fram till sin död. Bara dagar efter det att Tyskland utsett Adolf Hitler till rikskansler i januari 1933, skrev Segerstedt att ”herr Hitler är en förolämpning”. Under andra världskriget tillämpade samlingsregeringen (s, m, fp, c) censur mot för Nazityskland ofördelaktiga artiklar. Segerstedt protesterade genom att lämna spaltutrymmet vitt där censurerad artikel tagits bort, vilket gjorde att alla läsare direkt kunde se att regeringen censurerat tidningen.

Segerstedt fick mängder med dödshot. Vek han ner sig? Inte. Hans svar? Han skaffade pistol som han hade i rockfickan när han gick mellan bostaden och redaktionen i Göteborg.

Dagens vänstermedier har ersatt Segerstedts svenska stål med gummiband, som lätt och ledigt anpassar sig till vilka totalitära krafter som helst. Minsta hot - och man lyder omedelbart.


Tisdag 2006-02-07 / 13.14
länk
TECKNING OM TECKNINGARNA. Här en satirteckning som skildrar konflikten om Muhammedteckningarna: Islam the Tolerant


Tisdag 2006-02-07 / 10.12
länk
SJÄLVCENSUR DET VERKLIGA HOTET. Tidningen Ångermanland tar upp en konsekvens som följer i spåren på partiledarnas kapitulation inför fundamentalismen. Man frågar i ledare Vad håller vi på med?
Ska vi tala om hoten mot yttrandefriheten på hemmaplan vore det bättre om vi talade om det som är ett verkligt hot; självcensuren. Det är en sak att tänka igenom en publicering av bilder som medvetet är ute efter att såra människor. Det är ett annat att köpa en grupps syn på de egna religiösa reglerna och göra dessa till samhällsnorm.

I en 13 år gammal lärobok i religion för mellanstadiet avbildas den muslimske profeten Muhammed. Detta menar Abd al Haqq Kielan, talesman för Sveriges muslimer, i Hallands Nyheter är "plågsamt"... Nej, det handlar inte om några danska karikatyrer. Inte heller är speglar de en nedlåtande syn på islam. I själva verket är det troligt att tecknarna själva var muslimer. Illustrationerna gjordes nämligen mer än 700 år gamla handskrifter i Persien ... .

Varför denna rädsla för debatt? Varför den fullständiga kapitulationen för en konservativ viljeriktning inom islam?
Naturligtvis gör förlaget och skolan rätt när man uttolkar den logiska konsekvensen av de svenska partiledarnas beslut igår. Om inte den politiska ledningen i landet står upp för yttrandefrihet och demokrati - kan naturligtvis varken bokförläggare eller skolor göra det. Att ta bort boken med Muhammedbilden är en total kapitulation. Sverige står inte längre för svenska värderingar. Och det är så de svenska partiledarna vill ha det.


Tisdag 2006-02-07 / 9.28
länk
SVERIGE FÖRSVARAR INTE LÄNGRE DEMOKRATI. Jag är djupt besviken över att de svenska partiledarna inte vågar stå upp för demokrati och yttrandefrihet. Det räcker med att någon ropar ”BU!” så springer svenska politiker och gömmer sig under bord och i garderober. Man börjar genast krypa för totalitära tongångar och följer lydigt minsta vink. Det är skamligt!

Och de flesta ledarsidorna i svensk press antingen tiger om denna historiska ”enighet” mellan alla partier, eller visar exempel på hur man kan motivera svek mot yttrandefriheten. Man attackerar Danmark. Man säger att satirteckningarna i Jyllands-Posten var dåliga, som om det hade något alls med yttrandefrihetens princip att göra!

Eller så kryper man på det där riktigt sliskiga viset, typ Vestmanlands läns tidning: ”Vi vill slå vakt om tryckfriheten. Det är dock en frihet under ansvar. Varje tidning måste själv använda sitt omdöme. VLT har valt att inte publicera Muhammedbilderna.” Och DET är att slå vakt om yttrandefriheten?! Att ägna sig åt självcensur och nervöst och oroligt frågar sig vad man ska våga publicera imorgon?! Vilken yttrandefrihet!

Några glädjande undantag finns dock. Sundsvalls Tidning skriver i ledaren Största möjliga tystnad:
Den viktiga principen om att Sverige borde stå på demokratins sida har kastats överbord.
I sin kolumn i Göteborgs-Posten skriver Anders Wettergren:
Men detta är ingen anledning att avstå från att försvara det som vid sidan om förtroendet och tilltron utgör grunden för ett fungerande samhälle - öppenheten och det fria samtalet. Det handlar om yttrandefriheten och tryckfriheten. Det vill säga värden som är förutsättningen för demokrati. Det är värden vi inte får ge vika från därför att fundamentalistiska religiösa grupper och islamska regimer hotar.
Helsingborgs Dagblad skriver i ledare:
Men det är beklagligt att inte samtliga partiledare kunde samla sig till ett gemensamt uttalande för att kraftfullt fördöma mobbens attacker mot svenska, danska och norska mål. Grannländerna har behov av och har all rätt till stöd i en svår situation av nationer som representerar en öppen, västeuropeisk demokrati.
Det är lätt att se varför totalitära ideologier kunde ta makten i Europa under förra århundradet. Det finns i våra demokratier inga ledare som står upp för de värden som demokratin bygger på. De svenska partiledarna verkar nästan vilja förslavas, piskas och krypa.

Jag har tappat allt förtroende för att vi svenskar har någon statsledning som försvarar oss mot dessa totalitära krafter. Vi kommer att vara utlämnade för vilka makter som helst som vill strypa våra grundläggande demokratiska värderingar. Riksdag och regering kommer inte att lyfta ett finger till landets försvar.


Måndag 2006-02-06 / 23.55 länk
KARIKATYRERNA HAR INGET MED OROLIGHETERNA ATT GÖRA. Det blir parodiskt när hela det svenska politiska etablissemanget säljer ut yttrandefriheten - för ingenting. Magnus Norell, terrorismforskare på FOI, säger till Affärsvärlden: 'Karikatyrerna har inget med oroligheterna att göra'.

- Vad jag menar är att väldigt lite av det som händer nu har med teckningarna att göra. Tidningarna kan publicera hur många teckningar som helst, är det någon som inte gillar det får de väl anmäla det. I Teheran kan du förresten köpa teckningar av Muhammed på gatorna. Det finns bilder från 1300-talet på Muhammed att ladda ned från webben

Vad handlar det om då?
- Helt andra saker. I Iran är det naturligtvis så att man inte vill diskutera kärnvapenfrågan. Och kärnvapenfrågan har ju plockats upp av säkerhetsrådet nu. Kan man avleda uppmärksamheten från den frågan så går man naturligtvis det. Att det här dyk upp var en gudagåva för Iran.

Och demonstrationerna i Syrien?
- Samma sak med Syrien och Libanon. De struntar i teckningarna. Demonstrationerna är lika spontana som en film regisserad av Ang Lee. Det finns inte spontana demonstrationer i Syrien. Hade de varit spontana hade polisen skjutit ned demonstranterna. Det här händer med regeringens goda minne.

Var har Syrien att vinna?
- Syrien befinner sig också under internationell press i och med FN-utredningen av mordet på Harari, och är naturligtvis intresserat av att rikta uppmäksamheten åt något annat håll ...

Hur kunde det här tumultet utlösas?
- Det är de västerländska lädernas egen reaktion som skapat tumultet. Om Danmark och de andra europeiska länderna satt ned foten och sagt: om ni inte gillar det här, anmäl det. Punkt slut. Då hade ingenting av detta hänt. Om man verkligen känner sig kränkt kan man anmäla det i demokratiska länder. De riktigt religiöst engagerade människorna, från till exempel Hamas och Hizbollah, brydde sig inte till att börja med. Men sedan, när man kunde göra politiskt kapital av det hela, när reaktionerna från västländerna kommit, då insåg man att man kunde vinna politiska poäng hos muslimer i Europa.
Ändå väljer alltså Sverige att offra yttrandefriheten, eller i vilket fall inte stå upp för den i Danmark och Europa. Det är skandal.


Måndag 2006-02-06 / 19.55
länk
SKENHELIGA SVENSKA PARTILEDARE OM SATIRTECKNINGAR. Det är pinsamt att höra de svenska partiledarnas kommentar efter möte hos utrikesminister Laila Freivalds: 'Vi tar avstånd från teckningarna'.

För bara några år sedan välkomnade samma partier till riksdagen Ecce Homo-utställningen, som visade en naken Jesus med halverigerad penis. Nu tar man avstånd från religiös satir. Kristendomen får hädas, men inte islam.

Man visar att Sverige låter sig hotas. Sverige kryper.


Måndag 2006-02-06 / 19.25
länk
PALESTINAVÄNNER: SAUDIARABIEN TÄNDE DANSKHATET. I den ledande amerikanska vänsterbloggen Daily Kos spekulerar man i varför upploppen om de danska teckningarna kom i januari, flera månader efter publiceringen. Vänstern, och Daily Kos är väldigt vänster, är ju besatta av konspirationsteorier, så deras spekulationer ska givetvis tas med en stor nypa salt. Men tesen är så god som någon annan: Muslim Cartoon Controversy: What the Media Isn't Telling You.

När 350 pilgrimer i Mekka trampades ihjäl 12 januari, trots att Saudiarabien lovat att förbättra säkerheten, behövde regimen styra bort uppmärksamheten från sina egna misstag. Man valde att i de statligt kontrollerade medierna starta en kampanj mot Jyllands-Postens satirteckningar. Eftersom Saudiarabien har något av Vatikanens ställning i den muslimska världen, spreds danskhatet över jorden. Och ingen talar längre om varför Saudiarabien varje år misslyckas att skydda pilgrimer...


Måndag 2006-02-06 / 17.05
länk
TURKIET & SPANIEN: UPPMANING TILL LUGN. Premiärministrarna Recep Tayyip Erdogan och José Luis Rodríguez Zapatero uppmanar i International Herald Tribune till respekt och lugn: A call for respect and calm.

Artikeln är intressant eftersom premiärministrarna återupplivar språkbruk från kalla kriget. Då tolkades 'fredlig samexistens' (peaceful coexistence) av båda sidor som att den ideologiska kampen skulle gå vidare, men att krig som kunde leda till kärnvapenanvändning skulle förhindras. Konflikten mellan militant islam och väst tycks alltmer få karaktären av överhängande existentiellt hot, i likhet med kalla krigets konflikt mellan öst och väst.


Måndag 2006-02-06 / 16.45
länk
TONY BLAIR: UPPVIGLING TILL MORD INTE ACCEPTABELT. Just nu pågår en debatt i brittiska underhuset om helgens demonstrationer i London där muslimska extremister uppmanade till halshuggningar, mord och nya terrordåd mot dem som förolämpar islam. Många britter har riktat hård kritik mot polisen för att man inte grep dem som spred de hatfyllda uppmaningarna. Det konservativa oppositionspartiet kritiserar dock inte polisen för att man inte gripit in i förväg, utan delar regeringens position om att dessa budskap var 'fullständigt oacceptabla', men att polisen ska följa sina normala rutiner och utreda eventuella brottsmisstankar.


Måndag 2006-02-06 / 9.40
länk
HAR EUROPA VAKNAT? Den amerikanske militärhistorikern Victor Davis Hanson skriver, som så ofta, läsvärt i Europe Awakes?:
Under de senaste fyra åren har amerikaner undrat när - eller om - européer kommer att vakna och inse faran med islamistisk fascism och välja en mer kraftfull roll i kriget mot terrorismen.

Men efter konflikterna över invasionen i Irak, Abu Ghraib och Guantanamo, har pessimister hävdat att den Atlantiska alliansen är slut. Bara obduktionen återstod: var det dålig personlig kemi mellan presidenten från Texas och de gröna europeiska ledarna som blev vuxna i gatukravaller 1968 som orsakade alliansens slut?

Men plötslig har europeéerna till synes kollektivt vaknat ur medvetslösheten. Madridbomberna, mordet på Theo van Gogh, attacken mot Londons tunnelbana och upploppen i Frankrike tycks ha fått åtminstone vissa européer att till slut ifrågasätta multikulturalism i vilken muslimska minoriteter inte ombads assimilera sig på hemmaplan och fundamentalistiska terrorister utomlands enbart sågs som extremister snarare än fiender med mål att förgöra väst ...

När en dansk tidning hotades därför att man tryckt karikatyrteckningar av profeten Muhammed, försökte varken Danmarks regering eller den vanligen så politiskt korrekta Europeiska unionen att tvinga fram censur trots arabiska bojkotter, upplopp och inte-allt-för-dolda hot att göra livet svårt för skandinavier. Istället återgav tidningar över hela Europa teckningarna och ignorerade de arabiska hoten ...

Och ännu viktigare, trots att man distanserat sig från Amerika och spridit bistånd omkring sig, börjar européerna förstå att de radikala islamisterna hatar dem ännu mer än de hatar amerikaner - eftersom fundamentalisterna föraktar europeisk svaghet ...

Måndag 2006-02-06 / 9.00 länk
IRANS PRESIDENT TALAR OM KÄRNVAPENKRIG. Kolumnisten Arnaud de Borchgrave analyserar i Washington Times, Later than we think, vad Irans president Mahmoud Ahmadinejad menar med sin starkt religiösa retorik. Presidenten talar om återkomsten av den 12:e imamen, Mahdi. Enligt vissa uttolkare av islam ska hans återkomst
... föregås av ett kosmiskt kaos, krig, blodutgjutelse och dödliga epidemier. Efter denna kataklysmiska konfrontation mellan de goda och onda krafterna ska Mahdi leda världen till en era av universell fred.
Irans president står denna messianska tolkning nära och har avskedat landets mest erfarna diplomater och mängder med andra högre tjänstemän, företrädesvis dem som inte delar hans uppfattning om en apokalyptisk konfrontation. de Borchgrave skriver:
Det iranska ledarskapets fingrar på avtryckaren för en kärnvapenarsenal vore ångestfullt under alla omständigheter. Men det vore alarmerande om kärnvapen fanns i händerna på en man som hotar Israel, USA och EU i hopp om att en förebyggande attack mot Irans kärnprogram ska påskynda återkomsten av den saknade Mahdi.
Kolumnisten menar att en attack på Iran skulle spela Ahmadinejad i händerna. Men läget i fallet Iran är detsamma som med Nazityskland - slå till innan de vuxit sig starka (vilket kunde ske när liten tysk trupp bröt mot freden och gick in i Rhenlandet 1936), eller vänta till dess att de hotade att utrota friheten på jorden, då seger krävde 50 miljoner döda. Ju längre vi väntar med att ta itu med Iran, desto fler miljoner människor kan komma att dö i Iranska kärnvapenattacker mot europeiska storstäder.


Måndag 2006-02-06 / 8.45
länk
DANMARKS SAK ÄR VÅR. Efter all kritik av Danmark och ursäktande för islamistiska hetskampanjer intar Dagens Nyheter idag plötsligt en något nyktrare hållning i ledaren Danmarks sak blir vår:
Sverige och Norge hänger med på köpet, genom våra likartade flaggor och språk. Plötsligt har de kristna korsen på Nordens nationalsymboler en innebörd som få reflekterat över tidigare. Från UD:s sida har man gjort vissa ansträngningar att förklara skillnaden mellan svenskar och danskar. Det är missriktat och osolidariskt. Vi sitter alla i samma båt ...

Danmark måste ha Sveriges och EU:s stöd mot den mobb som intagit gatorna i Mellanöstern. Men Danmark, Sverige och EU måste också läka sina inre sår. I bästa fall kan alla lära sig något av detta.