SAF-tidningen Näringsliv har haft en avdelning som kallas "Smedjan" och är ett samarbete med smedjan.com, Timbros nättidskrift för kultur och samhällsfrågor. Redaktören för produktionen i SAF-tidningen skriv också korta kommentarer. SAF-tidningen är just nu under rekonstruktion och återkommer under nytt namn senare i vår.
 

26 januari 2001:
Robin Hoods skatteåterbäring
Ta från de rika och ge till de fattiga. På Robin Hoods tid var det detsamma som att ta från staten och dess herrar för att ge skatterna tillbaka till medborgarna. Efter demokratiseringen av statsmakten i början av förra seklet blev staten en allmän angelägenhet. Det var med den leditimiteten som state kunnat växa. Och växa. Eliterna som nu styr liknar alltmer de gamla herrarna. Frågan är om vi inte gått varvet runt och är tillbaka i Hoods dilemma: hur ordna skatteåterbäring till medborgarna?
[DE]
 

8 december 2000:
Nytt klassamhälle i vardande
En spännande diskussion är på väg att uppstå mellan höger och vänster. Något förånande är det moderatledaren Bo Lundgren som tagit initiativet till en diskussion om nyfattigdomen som växer trots högkonjunktur och världens största välfärdsstat. Han varnar för ett nytt klassamhälle. Människor tillåts inte att arbeta. Köerna i sjukvården blir bara längre. Människors egen kraft får inte frihet nog att förverkligas. Istället växer vanmakten, bidragsberoendet och underdåningheten. Och välfärdsstaten är inte lösningen, utan problemet. Ett fräscht perspektiv det borde talas mer om.
[DE]
 

24 november 2000:
Lättare styra kommuner än EU
Regeringen är i färd med att undergräva det kommunala självstyret, den arena där politik och demokrati har potential att fylla en viktig funktion i en tid då nationalstaten och riksdagen spelar allt mindre roll. Man kan fråga sig varför regeringen lägger sig i kommunernas ansvar istället för att hävda Sveriges röst i Europa. Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att statsministern känner sig mer hemma i att leka kommunpolitiker än att agera i den internationella storpolitiken.
[DE]
 

10 november 2000:
Beskattad yttrandefrihet
Kammarrätten har i en ny dom slagit fast att tjänsterstället för medverkande i TV är inspelningsplatsen och att utbetalda reseersättningar inte kan ses som ersättning för tjänsteresor. Ersättningarna ska betraktas som lön.
   Domen drabbar ytreksgrupper som tar kortvariga uppdrag på olika platser, exempelvis musiker, skådespelare liksom medverkande i TV-program. Det innebär att en person som deltar i TV får betala skatt för att medverka. Visst är det häftigt att betala skatt.
[DE]
 

3 november 2000:
Rakare personval
Tove Lifvendahl har inte bara skrivit om Gösta Bohman, hon är också föreslagen att bli moderata ungdomsförbundets nye ordförande. Direkt efter nomineringen profilerade hon sig om hur politiken kan bli rakare. - Låt väljarna bestämma, den kandidat som får flest kryss bör gå först, sa hon apropå personvalet. Därmed går hon i Bohmans fotspår och tar strid för individualism i mer än ord. Hänger partiet med?
[DE]
 

13 oktober 2000:
Till motattack!
Världens fattiga behöver mer globalisering, inte mindre. Det är hög tid att andra röster än huliganer med svarta rånarluvor ger sig in i debatten. Där vänsteraktivister sår ångest och misstro mot globalisering skördar främlingsfientliga krafter hat och röster.
   På www.motattack.nu pågår ett upprop för ökad frihandel och därmed bättre villkor för de fattiga i världen att öka sitt välstånd. Över tusen personer har skrivit på. Du också?
[DE]
 

29 september 2000:
Stenkastarnas vänner
Efter kravallerna i Seattle har yrkesdemonstranter jorden runt funnit ett nytt hatobjekt: frihandeln. För Attac och Antifascistisk aktion med flera spelar det liten roll att liberaliseringarna i världen sedan 1980 har skapat gynnsam utveckling i många fattiga länder. Det är roligare med upplopp och medial uppmärksamhet. Värre är att seriösa organisationer spelar med. I sin desperata jakt på att verka ungdomliga svassar Svenska kyrkans biskopar, Lutherhjälpen och andra kring huliganerna och deras budskap. Vissa är hellre stenkastarnas vänner än de fattigas.
[DE]
 

15 september 2000:
Politik som dokusåpa
Man vill gärna tro att makthavare framträder i media när de har något att säga. Men är det så? TCO-basen Sture Nordh attackerar SAP och LO för att tjänstemännen inte får vara med i spelet om välfärden. Inte för att de har fel. Centerledaren Lennart Daléus kritiserar Alf Svensson för att han synts för mycket i media. Om politiken är de alltmer överens.
   När politik blir sällskapsspel är det inte konstigt att medborgarna hellre tittar på dokusåpor. Naken exibitionism är mindre unken än den pretentiösa.
[DE]
 

1 september 2000:
Ödsligt i LO:s nya värld
LO har skapat en ny värld, en virtuell stad, på sin hemsida med det något auktoritärt och byråkratiskt klingande namnet Unionopolis. Vid snabbesök i staden finner man bland annat kontor för Folksam och diskotek med suggestiv musik.
   Men staden var öde. Inte en kotte inom synhåll. Gamla föreningar söker nya mötesformer och LOs virtuella försök är ambitiöst, men det går inte med ny teknik komma runt grundfrågan: vilken nytta har medlemmarna av organisationen?
[DE]
 

18 augusti 2000:
Friheten ännu bara halv
Friheeten ökar i vårt land - på ett privat plan. Sociala konventioner om hur man får vara glider över från tvång till mångfald. Tekniken öppnar världen för varje medborgare. Marknaderna gör kunden till kung. Men på macroplanet - politikens sfär - står tiden stilla. Eller rullar bakåt.
   Här är mer av tvång och diktat ännu självklart. Frihet är hotfull. Är det så konstigt att allt fler vänder politiken ryggen?
[DE]