Professor Lars Werkö i Läkartidningen 27 juni 2001

MEDICIN OCH HÄLSA

Om arbetsledning och respekt i sjukvården

"En intressant analys av svårigheterna i en sjukvårdsregion har nyligen publicerats. I Vårdens skilda världar beskriver Dick Erixon situationen i den nybildade regionen Skåne... Personalen framhöll bristen på kommunikation med dem som bestämde över verksamheten, men Erixon fann att det inte var bara personalen som upplevde ett sådant glapp… Även politikerna [fann] att de varit isolerade.

'Uppenbarligen har informationen fastnat på vägen'

Erixon finner att politikerna har försökt förbättra mycket av ofullkomligheterna. De syntes dock ofta ha utgått från en relativt okunnig bild om var problemen ligger. Han anser också att politikerna inom sjukvården liksom i flertalet offentliga verksamheter inte har någon klar uppfattning om att de är arbetsgivare och måste agera som sådana.

'Tankarna kring politikernas ansvar som arbetsgivare - för ledarskap och interna ekonomiska styrmedel - är förvånansvärt torftigt behandlade i de dokument som finns tillgängliga.' […]

Det är en väsentlig iakttagelse Erixon gör när han intervjuar representanter för de många kategorier som är ansvariga för och beroende av att vården fungerar. Hans beskrivning gör det också fullkomligt klart att mycket av det pyrande missnöjet hos dem som arbetar inom sjukvården beror på att de inte vet vem som bestämmer. […]

I verkligheten innebär bolagisering betydligt bättre förutsättningar för rationell kontroll. Verksamheten måste följa aktiebolagslagen som klart utsäger att styrelsen har explicit ansvar för verksamheten. Likaså ger den klart besked om vilka uppgifter som åligger den som är vd, dvs sjukhuschef. Jämför denna styrning med det offentliga sjukhuset som, underställt landstingets förvaltningsutskott, har en politisk styrelse där ledamöterna i första hand ser till sina uppdragsgivares önskemål, medan driften av sjukhuset inte trycks spela så stor roll… Resultatet kan bara bli ett: total osäkerhet för alla som arbetar i verksamheten.

Även när det gäller verksamheten längre ned i organisationen medför aktiebolagslagen möjligheter till en klar beslutsgång med fasta regler för delegering av beslut och ansvar för uppföljning av dessa. Den offentliga verksamheten är istället beroende av nåong slags demokratisk beslutsprocess, där den slutliga kontrollen åligger någon avlägsen myndighet som varken har tillräckliga resurser eller kunskaper för att kunna genomföra en sådan."