Ulf Wickbom kåserade i Godmorgon Världen, P1, (12 sept) kring den nya välfärdsdebatt som håller på att växa fram. Han utgår från begreppet 'svaghetens moral' som allt fler, bl a MUF-ordföranden Gunnar Strömmer, använder i förnyelsedebatten. Roligt att se hur detta begrepp och den samhällssyn det står för, börjar få fäste i debatten.

Stormvarning är utfärdad

"Det pågår nu på flera fronter en frisk uppgörelse med det självbedrägliga inneordet 'empati'. Empatikramarna säger att man ska våga visa sina känslor och tycka synd om alla som inte kan bli lika duktiga som jag och ha samma kursuppgång på fondsparandet, samma låga kolesterolhalt i blodet eller samma uppmärksamhetsvärde i media.

Empatikernas medkänsla bygger nog på en gammaldags uppfattning att vissa föds lyckade och bör ha den goda smaken att gråta en skvätt över dem som föds mindre lyckade …

Moderata Ungdomsförbundets ordförande Gunnar Strömmer tror inte på empatin som ideologi, han vill därför orientera partiet bort från det traditionella välfärdsbegreppet där ständigt välbärgade ska ge till ständigt underlägsna.

Strömmer säger att det handlar om att rikta udden mot den svaghetsmoral som ligger till grund för dagens välfärdsstat. Politiken, menar han, ska i stället syfta till social rörlighet. Skattepolitikens ledstjärna ska inte vara Robin Hood utan det unga USA, där alla fick chans att lyckas efter sin förmåga. Strömmer talade snarare om sympati, känslor mellan jämbördiga, än om empati …

Den sociala ingenjörskonsten var, eller blev, något annat, den hade ett enkelriktat uppifrånperspektiv, medkänsla, om den fanns, var ett fikonlöv som nödtorftigt dolde den mer rationella samhällsnyttan.

[Gunnar Strömmer] kan uppfattas … som en av de första rösterna i en debatt om den nya välfärdsstaten och om en ny syn på människorna i en sådan gemenskap på gott och ont. Det är som när korsdraget hittar en dörrspringa och öppnar alla fönster i huset.

Stormvarning är utfärdad."