Finanstidningen 15 mars 2001

Yrke: arbetslös
Arbetslösa måste ju ha ledigt också

Ingen blir längre förvånad eller upprör när ännu några nöjen och fritidsintressen visar sig rymmas inom det som kallas "aktivitetsgaranti" och finansieras av skattemedel. Yoga och hästskötsel är känt sedan tidigare. När det nu visar sig att arbetslösa får betalt för att träna på gym, försvaras det med att de arbetslösa är värda det. Man kan undra vilka det är som inte är värda att på andras bekostnad få gå på gym? Kanske de som arbetar och därmed betalar kalaset.

Men det finns ett annat, och lika helgjutet, synsätt: arbetslöshet är egentligen inte en följd av brist på arbete till rätt pris. Det är ett allt för traditionellt perspektiv. Att vara arbetslös är helt enkelt att betrakta som ett yrke i sig. Och då blir det fullt rimligt att anse att också denna yrkesgrupp skall ha personalförmåner som alla andra. Vissa arbetsplatser erbjuder friskvård, inklusive gym, till sina anställda. Då kan också AMS som arbetsgivare visa goda vilja åt de sina.

När AMS nyligen lämnade sitt budgetförslag till regeringen föreslår man, redan i rubriken på pressmeddelandet, "förbättringar för deltagarna i arbetsmarknadspolitiska program". Ett sådan förbättring är att arbetslösa nu ska få 25 dagars semester. Arbetslösa måste ju ha ledigt också. Jo, det är sant. Men det kan ju formuleras lite mindre uppseendeväckande: "den som deltar i arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetsstöd under längre tid ska kunna få behålla stödet vid ett uppehåll/ledighet, dock i högst 25 dagar under en 12-månadersperiod". Betald ledighet i 25 dagar under en 12-månadersperiod. Det låter inte bara som semester. Det är semester.

AMS generaldirektör Anders L Johansson nöjer sig dock inte med det. För att lyckas uppnå regerings mål om att 80 procent av befolkningen ska vara sysselsatt år 2004 behövs fortsatt stora insatser för dem som idag står utanför arbetsmarknaden, hävdar han. Inget nämns om att vi på senare år haft högkonjunktur som, om vi haft en fungerande arbetsmarknad, skapat nya arbeten. Istället fokuseras på de stora insatser som AMS behöver göra för att kunna hyfsa siffrorna åt regeringen. AMS måste få växa. Man föreslår givetvis nya insatser och pekar på behovet av det man kallar "övergångsarbeten".

Det är arbeten som behövs för personen, men som inte efterfrågas på marknaden. Det ska vara meningsfullt men inte nödvändigt. Arbeten som "inte tränger undan arbeten på den reguljära arbetsmarknaden". Kan det vara knyppling, bowling eller kanske tv-tittande? Spelar mindre roll. Det viktiga är att regeringen får fram siffrorna de har beställt. Den lyckosamma uppfyllelsen av målet om fyra procent "öppen" arbetslöshet ger mersmak. Här har Sverige lyckats betydligt bättre än det gamla östblocket med sina femårsplaner.

Men det är ändå lite irriterande att arbetslösa får gå på gym på arbetstid. Det får normalt inte de som arbetar.