Finanstidningen (15 dec 2000)

54 procent röstar fel

Nu är det bevisat, det vi alla visste. Gapet mellan partierna och deras väljare är stort. Bara 46 procent av väljarna stödjer det parti som bäst stämmer överens med deras egen åsikt. Majoriteten röstar på fel parti. Siffrorna kommer från Svenska Gallup som under oktober undersökt åsiktsgapet mellan partierna och deras sympatisörer i valsimulatorn Välj Rätt hos debattportalen dagensdebatt.se.

Partierna kommer på kollisionskurs med sina väljare gång på gång. Socialdemokraterna är starkt emot att ungdomsbrottslingar bör dömas till hårdare straff och folkpartiet vill föra Sverige in i Nato. Över 60 procent av deras respektive väljare tycker motsatsen. En öronbedövande majoritet på 80 procent av vänsterpartiets sympatisörer vill att föräldrar ska kunna vara hemma med sina barn istället för att ha dem i kommunal barnomsorg, medan partiet är obstina motståndare till detta alternativ. Kristdemokraterna är emot försäljning av starköl och vin i livsmedelsbutiker, men hela 70 procent av partiets sympatisörer är för.

När parti och sympatisörer inte intar motsatta ståndpunkter avslöjas ett annat syndrom som knappast ger mindre huvudvärk för partistrateger: väljarna visar sig vara djupt splittrade inbördes. Moderaterna är entydigt emot fortsatt utbyggnad av offentligt finansierad välfärd. Bland moderata sympatisörer håller 37 procent med. 38 procent tycker tvärtom. Expertgruppen bakom frågorna, välkända statsvetare och politiska kommentatorer, fann själva att det inte var så enkelt att fastställa vilka partiernas officiella ståndpunkter egentligen är. Man fick ibland motstridiga svar av partiledare och partisekreterare. Om partierna inte själva vet vad de tycker, gör det inte saken enklare för väljarna.

Tre partier avviker genom att nå högre grad av harmoni med sina väljare - partier med tydliga profiler. Moderaterna till höger, vänsterpartiet på sin kant och centerpartiet, det parti man hamnar närmast om man svarar "ingen uppfattning" på alla frågor.

Det är ingen slump att det är en ny, oberoende debattportal som beställt undersökningen och ställer valsimulatorn till sina besökares förfogande. Bonnierkoncernen startade dagensdebatt.se i februari. Syfte är att fylla det tomrum som uppstått mellan samhällsengagerade medborgare och eliterna, som mer fokuserar sig på medietaktiska utspel än att stimulera dialog utefter viktiga skiljelinjer i svensk politik.

Gallups undersökning skriver budskapet i eldskrift: demokrati kräver mer interaktivitet än partierna idag tillåter.

På något sätt är det symptomatiskt att politiker tävlar om vem som talar mest om att gräva ner bredband och kablar i jorden, men få bryr sig om vad de kan användas till. Väljarkontakt, till exempel.