Finanstidningen (21 januari 2000)

De har faktiskt gjort det!

Det går att göra om välfärden i grunden. Den danska kommunen Farum har gått från ekonomiskt kaos och statlig tvångsförvaltning till att vara landets mest välskötta kommun. Skatten har sänkts kraftig och ligger nu klart under snittet. Samtidigt har serviceutbudet utökats. Idag finns nästan inga socialbidragstagare. Arbetslösheten är noll procent.

Det låter som en saga, sa Bengt Solberg när han tillsammans med Fabian Zäll presenterade sin skrift Farum - en yndig kommun (CVV). Men sagan är sann.

Kommunen har vänt på varje sten, förändrat allt. En bärande princip har varit att se medborgarna som sina kunder. Under ledning av borgmästaren Peter Brixtofte har det som så många andra talar om i teorin blivit omsatt i verklighet.

Det mesta av offentlig service har lagts ut på entreprenad. Även löneadministrationen. Antalet socialsekreterare har minskats till mindre än en tredjedel. Men istället har de fått makt att fatta beslut, så att de inte behöver sitta i eviga sammanträden. I Farum litar man på sin personal.

Mest känd har Farum blivit för att man nu i veckan började skicka de pensionärer som så vill på en två veckors resa till Kanarieöarna. Gratis. En del betraktar det som populistiskt slöseri, men det finns en djupare tanke bakom som väl illustrerar Farums filosofi. Gamla människor blir ofta ensamma. De behöver finna nya vänner och bekanta. Då trivs de bättre. Blir mindre sjuka. Behöver mindre omsorg. Det spar stora summor åt kommunen.

Det är lätt att få uppfattningen att Farum är en rikemanskommun, typ Danderyd. Men kommunen är snarare lik Haninge, även om den är betydligt mindre med sina 18 000 invånare.

Farum är en förort till Köpenhamn och som sådan Danmarks mest invandrartäta kommun. Där talas 72 språk. Farum har en betongförort där var fjärde lägenhet för tio år sedan stod tom. Idag är det fyra års kö för att få flytta dit. Därtill har antalet äldre, inte minst gruppen 80+, ökat betydligt snabbare än genomsnittet i Danmark under 1990-talet.

Hur är det möjligt? Som så ofta är det en driftig och engagerad person som är inspirationskälla och pådrivare - borgmästaren Peter Brixtofte. Han tillhör det liberala landsbygdspartiet venstre. När han kom till makten 1986 efter socialdemokratins misskötsel, skedde det med stöd av socialistisk folkeparti, Gudrun Schymans danska motsvarighet. Idag har venstre egen majoritet i byrådet.

Exemplet Farum visar med all önskvärd tydlighet att det går att slimma, effektivisera och spara kraftigt i offentlig verksamhet utan att på något sätt försämra angelägen social service. Servicen kan tvärtom förbättras samtidigt som skatten sänks. Men det kräver ledare som vågar leda.