Cross Road är ett magasin utgivet av försäkringsbolaget Skandia.

Vården som framtidsbransch

Sjukvården är en bransch. I Sverige är det en krisbransch men det borde vara en tillväxtbransch. Kunskapsutvecklingen inom den medicinska vetenskapen är fullt jämförbar med den inom telekom och IT. Det som är rutinmässiga ingrepp idag var science fiction för bara några år sedan. Vården är snabbare, skonsammare och ger bättre resultat än någonsin tidigare.

Ändå framstår sjukvården som en belastning. Förklaringen är att den har politiserats och blivit en verksamhet dit politiker måste skyffla in ständigt nya anslag. Partiledardebatten i veckan indikerar att de förlamande ideologiska striderna kommer att trappas upp, snarare än försvinna. Till fasa för alla sjuksköterskor, läkare och biträden.

Politikerna borde höja blicken och jämföra sjukvården med andra högteknologiska branscher. Det är bara att flytta de retoriska argumenten mot privat vård till andra framtidsområden som telekom och det absurda blir uppenbart.

Tänk tanken att riksdagen debatterade hur mycket mobiltelefonin ska få kosta nästa år. Och att näringsministern avvisar introduktionen av WAP eftersom budgettaket för telekom innebär att regeringen först måste hitta någon annan budgetpost att skära i. Eller kanske höja skatten. Och tänk tanken att ny teknik inte kan tillåtas förrän hela befolkningen har tillgång till den på villkor som gör den tillgänglig för alla.

En väg att bryta upp låsningarna i sjukvårdspolitiken kan vara att lyssna på fackliga företrädare med praktisk erfarenhet av ökad mångfald.

Sluta politisera vårdfrågorna, skrev Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall i en debattartikel nyligen. Även om hon anser att privatisering inte får bli ett mål i sig, ger den ett större utbud av vårdgivare som stimulerar utvecklingen, öppnar för olika sätt att bedriva vård och gör det möjligt att lära av varandra. Helt enkelt ett medel att förändra, förnya och förbättra sjukvården.

Även LO-medlemmarna i Kommunals sektion på aktuella S:t Görans sjukhus, är försiktigt positiva till att landstinget säljer sjukhuset till Bure Hälsa och Sjukvård AB. De har redan flera års erfarenhet av att jobba fackligt inom vårdbolag. För dem är privatisering inte längre ett skrämmande spöke.

Tiden är inne för att lösgöra sjukvården ur bojorna. Att låta engagerad personal och entreprenörer slippa planhelvetet. Då först blir sjukvården en tillväxtbransch i stället för en kostnadspost.

Dick Erixon